Gość: mwebe IP: *.adlex.com 08.12.03, 13:12 Narescie ! nasi gura i wygraja. Przecz anglicy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rany julek I DOŁACZYŁO DO PRAWDZIWYCH DEMOKRACJI IP: *.e-loko.pl 08.12.03, 13:22 Takich jak Korea Płn, "Byłaruś" czy Libia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka No to koniec- ostatniej pieknej Afryki IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 13:34 Teraz w pierwszej kolejnosci na rozen pojda Parki Narodowe i slonie, potem zyrafy, antylopy i zebry, potem wypali sie roslinnosc i zniszczy krajobrazy na zachodzie i polnocy... Zegnaj Afryko. I jeden z piekniejszych wodospadow jaki widzialam w swoim zyciu... A w gorach nie bedzie juz truskawek. W Harrare muzea ziemi i historii naturalnej przejma urzedy itd. Nawet nie chce o tym myslec.. Oczywiscie wyrznie sie tez hipopotamy i ibisy- kto by tam przepuscil takie wykwintne miesko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Re: No to koniec- ostatniej pieknej Afryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 14:12 Mugabe byl niezbedny w czasie sankcji przeciwko RPA. Odwalil kawalek kreciej roboty dla Brytyjczykow. Problem z Mugabe polega na tym, ze wyczerpala sie jego przydatnosc, a on nie chce odejsc. Czarna opozycja jest tyle samo warta co Mugabe. Brytyjczycy wola czarnych, bo oni daja sie latwo manipulowac. Ciekawe kto jest obecnym doradca Mugabe? Czarni pozostawieni bez nadzoru zniszcza i rozkradna wszystko. Okolo 30% populacji jest zakazona AIDS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybb Re: No to koniec- ostatniej pieknej Afryki IP: *.crowley.pl 08.12.03, 15:07 ciekawe jak sie twoje uwagi maja obecnie do sytuacji w Botswanie i Mozmabiku (sasiadow ZImbabwe). dla mnie nijak. to wlasnie pozostawieni sobie czarnuchy tam rzadza, nie daja sie manipulowac... i o dziwo maja najwyzszy wzrost na kontynencie. nie pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Mozambik IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 15:19 znany byl z tego ze tlukl przelazace przez jego tereny stada sloni - co do jednego bo tych niestety nie da sie utrzymac w granicach... Wzrost? Tzn. czego? Wie Pan co to jest korupcja w Afryce? Jakiego poziomu siega? Polecam wycieczke do Nigerii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybb Re: Mozambik IP: *.crowley.pl 08.12.03, 15:44 z ta korupcja to nie trzeba... bylem w Afryce i wiem jak tam korupcja funkcjonuje. mowie o Mozambiku w czasie terazniejszym a nie w czasie przeszlym. teraz RPA otwiera granice z Mozambikiem dla sloni, co pokazuje jak wiele sie zmienilo od czasow czystek i krwawej wojny domowej. teraz jest jeden z czolowych miejsc na wakacje (z powodu pieknych wybrzezy) dla zmeczonych poludniowoafrykanow i przodujacy kraj w zakresie bialej imigracji z Zimbabwe. swiat nie jest statyczny i rzeczy sie zmieniaja. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Przyznaje nie wiedzialam IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 16:10 w zadnym momencie sie nie obrazilam, tak poza tym. Swiat sie zmienia to prawda- mam nadzieje ze blizej poludnia nie tak jak na polnocy. Zobaczymy. Pozdrawiam - i dzieki za mily dyskurs... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polar Re: Mozambik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.12.03, 01:39 > kacje (z powodu pieknych wybrzezy) dla zmeczonych poludniowoafrykanow i przoduj > acy kraj w zakresie bialej imigracji z Zimbabwe. no nie ma co sie dziwic. Wczesnie przyjmowali tez bialych osadnikow z RPA. Bowiem tylko przy pomocy bialych farmerow wiedzacych jak uprawiac ziemie, kraj moze znacznie szybciej wyjsc na prosta (w rolnictwie oczywiscie). Poza tym polecam reportaz o zimbabwe w jednym z ostatnich National Geographic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afr Re: No to koniec- ostatniej pieknej Afryki IP: *.udn.pl 25.12.03, 23:25 Gość portalu: rybb napisał(a): > ciekawe jak sie twoje uwagi maja obecnie do sytuacji w Botswanie i Mozmabiku (s > asiadow ZImbabwe). dla mnie nijak. to wlasnie pozostawieni sobie czarnuchy tam > rzadza, nie daja sie manipulowac... i o dziwo maja najwyzszy wzrost na kontynen > cie. > nie wiem czego maja najwyzszy wzrost, bo najwiekszy przyrost PKB to ma gwinea rownikowa. sprawdz se statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: No to koniec- ostatniej pieknej Afryki IP: *.fastres.net 08.12.03, 21:59 Co on odwalil, byl ulubiencem Zwiazku Sovieckiego i wszystkich lewicowych na zachodzie, on by romantyczny, a to im wystarczalo..ex-Zona Mandeli ,yez byla bojowniczka i romantyczna jak dlugo Mandela siedzial... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebel Re: No to koniec- ostatniej pieknej Afryki IP: *.man.polbox.pl 08.12.03, 14:44 Co za bzdury wypisujesz? Sadzisz ze obecnosc Zim w CW powstrzymywala przed niszczeniem czegokolwiek? "Jeden z piekniejszych wodospadow"? To ile TAKICH wodpospadow widzialas, skoro ten jest ponoc NAJpiekniejszy na swiecie. I co? Mugabe & Friends wypija z Zambezi wode i Victoria Falls zniknie? Brednie! Gość portalu: ANka napisał(a): > Teraz w pierwszej kolejnosci na rozen pojda Parki Narodowe i slonie, potem > zyrafy, antylopy i zebry, potem wypali sie roslinnosc i zniszczy krajobrazy na > zachodzie i polnocy... Zegnaj Afryko. I jeden z piekniejszych wodospadow jaki > widzialam w swoim zyciu... A w gorach nie bedzie juz truskawek. W Harrare muzea > ziemi i historii naturalnej przejma urzedy itd. Nawet nie chce o tym myslec.. > Oczywiscie wyrznie sie tez hipopotamy i ibisy- kto by tam przepuscil takie > wykwintne miesko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Juz widze IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 15:31 miejscowa ludnosc tnaca przez nastepne pokolenia roslinnosc po to - by wogole moc dojsc do wodospadu i zobaczyc go w calej krasie. Widze tez te stada zebr i antylop, ktore - latwo przeciez dostepne w kotlinach gorskich pozostana tam- gdy sytuacja ekonomiczna sie pogorszy. Wielki czarowniku- masz o tym takie samo pojecie jak o psich zapasach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yurek Re: No to koniec- ostatniej pieknej Afryki IP: *.dsl.support.nl 08.12.03, 15:29 Gość portalu: ANka napisał(a): > Teraz w pierwszej kolejnosci na rozen pojda Parki Narodowe i slonie, potem > zyrafy, antylopy i zebry, potem wypali sie roslinnosc i zniszczy krajobrazy na > zachodzie i polnocy... Zegnaj Afryko. I jeden z piekniejszych wodospadow jaki > widzialam w swoim zyciu... A w gorach nie bedzie juz truskawek. W Harrare muzea > ziemi i historii naturalnej przejma urzedy itd. Nawet nie chce o tym myslec.. > Oczywiscie wyrznie sie tez hipopotamy i ibisy- kto by tam przepuscil takie > wykwintne miesko... A potem sie powie, ze to wszystko przez kolonializm. Najlepsze lata Afryki, bez masowych mordow i bez klesk glodu to wlasnie lata kolonialnej Afryki.Nasi mlodsi czarni bracia musza dopiero dorosnac zeby to zrozumiec a to stanie sie za kilka wiekow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybb Re: No to koniec- ostatniej pieknej Afryki IP: *.crowley.pl 08.12.03, 15:53 kolonializm... bez masowych mordow i przesladowan? moze poczytaj troche o wspanialej historii kolonializmu portugalskiego, niemieckiego i belgijskiego na kontynencie. mina ci zrzednie jak sie dowiesz ile ludzi zginelo przy pracy niewolniczej. o glodzie nie wspominam. o kolonializmie w wydaniu francuskim czy angielskim to inna sprawa, ale chlopie nie generalizuj. swoja droga ciekawe, ze Botswana - kraj praktycznie nie skazony kolonializmem - byl w latach 1966-1991 najszybciej rozwijajacym sie krajem na swiecie i do dzis sie rozwija w tempie 5-6% rocznie. oczywiscie wszystkiego nie mozna zgonic na kolonializm... ale calkiem sporo mozna. poczawszy od bezsensownych granic do zniszczenia niektorych lepiej rozwinietych panstw czarnej afryki (Aszanti, Benin, Ife-Ife, tereny obecnej Mali i Senegalu). pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: No to koniec- ostatniej pieknej Afryki IP: *.poz1.cyber-cafe.pl 08.12.03, 15:55 w pierwszej kolejnosci wyrznie sie niedobitki bialych ktorzy tam jeszcze nie wiedziec dlaczego pozostali....potem dopiero przyjdzie kolej na slonie i zyrafy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Królowa Deszczowców Re: Zimbabwe opuściło Jasia Fasoli Wspólnotę Narodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 13:33 Najlepszym kawałem tysiąclecia jest przydomek "wielka" przed Brytanią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Jasiu- niestety jesli chodzi o Afryke to Brytania IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 13:40 byla wielka. I nie masz o tym zielonego pojecia.. Poniewaz domyslam sie czemu sie tym rejonem interesujesz to dodam, ze niejaki Rodes odkrywal tez zupelnie dziewicze tereny, na ktorych nie bylo zadnych mieszkancow. I jemu to Rodezja zawdziecza okrycie dla swiata jednych z piekniejszych miejsc w Afryce do ktorych tak chetnie (i z duzym pozytkiem dla ekonomii kraju) jezdzilo tak wiele turystow.. A kto sie dzis odwazy? Na szczescie lokalnych plemion niezbyt wielu arabom udalo sie tam dotrzec i zniszczyc to co tam bylo, a brytyjczycy zdazyli wpoic miejscowym szacunek dla tego co maja. Zobaczymy na jak dlugo to wystarczy... A jak nie masz pojecia Jasiu o czym mowisz to pokaz mi jakis ogrod botaniczny z prawdziwego zdarzenia w Cotes d´Ivoire...albo np w Nigerii.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Jasiu- niestety jesli chodzi o Afryke to Bryt IP: 5.5R1D* / *.saix.net 08.12.03, 14:42 Przepraszam, lecz w okresie ekspansji brytyjskiej w tamtym rejonie nie bylo ziemi "niczyjej". Faktem sa swego rodzaju " wedrowki ludow", ktore zmienialy oblicze poludnia Afryki ale nie byl to teren bezludny, ktory np zajeli Brytyjczycy. A Nigeria to tez czlonek Brytyjskiej Wspolnoty Narodow i byle terytorium Imperium Brytyjskiego - no wiec nauczyli ich czy tez nie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Niestety byly tam obszary niczyje IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 15:05 Prosze sobie sprawdzic historie Rodezji.. Nie cala Rodezja byla zaludniona- taka jest prawda akurat interesowalam sie historia a jest jest sporo- nie tylko z zapiskow samego Rodes-a ale i misjonarzy oraz podroznikow z innych krajow... Owszem jak najbardziej byly tam tereny niczyje. W przeciwnym razie wiele rzeczy- jak chocby calkiem dobrze zachowane rysunki naskalne z paleolitu pewno by sie nie zachowalo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Niestety byly tam obszary niczyje IP: 5.5R1D* / *.saix.net 08.12.03, 15:16 Niczyje w pojeciu europejskim, gdyz nie bylo zapisow i ksiag wieczystch i tego typu spraw. I oczywiscie gestosc zaludnienia byla inna niz w Europie. Przeciez mniej wiecej w tym samym czasie miala miejsce "Wielka wedrowka" Burow. I dziwnym trafem musieli nogocjowac z lokalnymi wladcami prawa przejscia i osiedlenia - najczesciej konczylo sie to mniej lub bardziej krwawymi potyczkami. A na pierwszy rzut oka tereny na polnoc byly wedlug pierwszych "czujek" bezludne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Chodzi o porownanie do np terenow IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 15:26 zdobywanych w czasach kolonialnych sila i nozem przez Hiszpanow.. Tu bylo jednak inaczej. .Zreszta burowie - burami - ci jednak bardziej na poludniu- wlasnie w RPA. A tu byli przede wszytkim osadnicy brytyjscy a nie jacys tam holendrzy.. Poza tym Nigeria byla zawsze glownie dostawca ropy, portem przeladunkowym- nie tylko dla brytyjczykow. Osadnikow tam bylo malo. Chocby dlatego, ze wlasnie blizej polnocy, sporo agresywnych plemion - nastawionych w dodatku antagonistycznie w stosunku do siebie. A na polnoc zapuszczali sie tez arabowie...Wiec Nigeria nie miala szans miec charakteru kolonii brytyjskiej.. - taka jest prawda.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka PS niczyje bo zamieszkujace tam plemiona IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 15:28 przede wszystkim buduja wioski - a wiec sa osiadle. Stad nie trzeba bylo ksiag, by stwierdzic czy sa czy ich nie ma. Poza tym tez pozdr. :) (Zulusi to troszke nizej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Chodzi o porownanie do np terenow IP: 5.5R1D* / *.saix.net 08.12.03, 15:48 Co znaczy "osadnicy brytyjscy a nie jacys tam holendrzy"? Holendrzy pojawili sie na poludniu przed brytyjczykami, a przed nimi byli Portugalczycy. Osadnictwo holenderskie mialo istotny wplyw na rozwoj i historie Poludnia Afryki. I nie ma co pogardliwie sie o ich osadnictwie wyrazac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Nie pogardliwie IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 16:01 ale burowie sa inni.. Jak Pan nie wierzy - prosze pomieszkac troszke w RPA.. Sa tacy hmm.. Moze tak uda mi sie to opisac- jesli ktos jest zona, nie jest zbytnio przeciazony praca a i tak oddaje dziecko pod opieke niani. W dodatku niani, ktora przy tym zajmuje sie tez domem a raczej glownie sprzata. To jak Pan sadzi kto to taki? No wiec bardzo prawdopodobne ze to wlasnie bur. Efekt jest taki, tak oto odchowane dziecie interesuje sie glownie zamiataniem- i to potrafi robic najlepiej, a mowi srednio we wlasnym, nie za dobrze w jakimkolwiek jezyku, czy narzeczu... Ja nie wiem czy ten swoisty temperament to geny, kultura, wplyw klimatu czy wlasnie mentalnosci plemion lokalnych ale jest to dosc typowe - choc oczywiscie nie chce glupio uogolniac.. Jest dosc istotna roznica miedzy jednym a drugim ´charakterem´ osadnictwa i ja przez pryzmat tego wlasnie patrzylam na Afryke.. To naprawde jest tam bardzo ciekawe- moze nawet najciekawsze - szkoda ze tak malo ludzi chce z tego wyciagac jakies wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Nie pogardliwie IP: 5.5R1D* / *.saix.net 08.12.03, 16:12 Wiec mieszkam i znam Afrykanerow. I daleki jestem od uzywania pojecia "thick Dutchman". I to wszystko jest dziwne, co Pani pisze. A o Afrikaans to Pani nie slyszala? A uniwersytety w Johannesburgu ( RAU), Pretorii czy Stellenbosch to w jakich jezykach nauczaja? A jakim cudem laureatem ostaniej literackiej nagrody Nobla zostal najprawdziwszy Afrykaner? Itd, itd. W kazdej spolecznosci sa rozni ludzie i rozne zwyczaje. Czasami nalezy wlozyc odrobine wysilku i zrozumiec a dopiero potem wydawac tego typu "opinie". Poludniowa Afryka ( RPA), taka jaka jest i jaka byla, to tez dzielo wysilku spolecznosci afrykanerskiej. A czy np. umilowanie wolnosci, nawet do granic anarchii nie upadabnia Afrykanerow do Polakow? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Ja nie mam nic przeciwko afrykanerom IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 16:25 ale tak jak i to, ze o Polakach sie mowi ze zawsze sa niezadowoleni tak ta opinia ktora wlasciwie przytoczylam nie jest tak calkiem kompletnie przesadzona.. Jasne ze sa rozni ludzie, my akurat w RPA mamy nawet znajomych Polakow a wlasciwie Polaka meza- afrykanerki. Nie chcialam zle - zwracam uwage na takie drobne roznice. Jezeli ktos Panu napisze w przewodniku, ze w Tajlandii wywioza Pana do sklepow z bizuteria i gdziekolwiek nie wsiadzie Pan w riksze i tak dojedzie Pan choc na moment to sklepu z ´kamieniami´ to nie oznacza, ze wszyscy mieszkancy sa handlarzami.. Oznacza tylko, ze na iles tam procent do takiego sklepu predzej czy pozniej Pan dojedzie- niekoniecznie z wlasnej woli... Jezeli powiem Panu, ze w jez. niemieckim nie ma powszechnie zbyt bogatego slownictwa okreslajacego barwy to z tego tez mozna wyciagnac jakis wniosek, ktory wcale nie oznacza ze i obecnie i wczesniej - w historii nie bylo w Niemczech wybitnych malarzy, krytykow i znawcow sztuki oraz pasjonatow. Wrecz przeciwnie.. Ale sa to rzeczy i sprawy, ktore rzucaja sie w oczy na pierwszy rzut oka.. I niechze sie Pan tez nie obraza- bo naprawde nie mam tego na celu. Owszem tez wiem swietnie, ze afrykanerzy potrafili czerpac gleboko z kultury afrykanskiej i z nia wspolistniec, dokladajac swoja.. Ale ci na poludniu sa nadal wlasnie bardziej holenderscy a ci na polnocy bardziej brytyjscy. Przynajmniej w tym czasie w ktorym bylam takie odnioslam wrazenie i nie bylam w tym odosobniona. To wszystko. Nie mam tez zamiaru atakowac Holendrow bo mam wielu dobrych znajomych, i w Polsce przez wiele lat swietnych sasiadow.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Ja nie mam nic przeciwko afrykanerom IP: 5.5R1D* / *.saix.net 08.12.03, 16:29 Opinia jest przesadzona, tak jak kazda, ktora uogolnia. Niemniej, milo byo dyskutowac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka I wogole pozdrowienia IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 16:35 ach sa jeszcze inne punkty wspolne. Afrykanerzy sa b. goscinni.. Jak sie nazywa ten wasz gulasz? Gdziekolwiek nie dotrzesz po drodze w RPA zawsze dostaniesz ten gulasz- kazdy ma wlasna recepte na ´kociolek´ i kazdy przyrzadza go troche inaczej. Pycha! No i wino oczywiscie. Ale to koniec podobienstw. Po prostu wszystko- geopolitycznie jest tam inne i trudno sie dziwic, ze i ludzie sa inni. Pozdrowienia- tez musze zmykac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybb Re: Niestety byly tam obszary niczyje IP: *.crowley.pl 08.12.03, 15:39 nie byly tez niczyje z punktu widzenia panstwowosci. w momencie przybycia bialych na te tereny to obszary te byly pod panowaniem roznych grup etnicznych jak Bakololo, Batswana, Ngoni, Ndebele i Maszona ktore mialy tam swoje krolestwa (z reguly o niezbyt wyrazistych liniach granicznych, jednakze mimo to plemiona te podzielily miedzy soba cale terytorium Zimbabwe) . Dlaczego myslisz ze polowa Zimbabwe zwie sie Matabeleland? bo ten obszar zdominowali administracyjnie i militarnie Ndebele pod wodza Mzilikaziego w XIX wieku. poza tym wspomniany przyklad krolestwa Wielkiego Zimbabwe ciagnacy sie od Mozambiku na wschodzie do obrzezy Kalahari na zachodzie. Wyraziste sa takie materialy historyczne swiadczace o tym, ze niemal kazdy skrawek ziemi Rhodes musial wykupywac z rak tutejszych krolow lub tez zdobywac sila. Niezaleznie od tego ile mieszkancow bylo na tych olbrzymich terytoriach w momencie pojawienia sie europejczykow w Zimbabwe nie bylo terenow niczyjich. dziewiczych tak. niczyich nie. niewazne ze tereny byly niezamieszkane, ale podlegaly wladzy krola w danym obszarze. bananlnie prosty przyklad: fakt ze na wiekszej czesci Sahary nie mieszka nikt nie oznacza, ze sa to tereny niczyje. W warunkach rozpowszechnienia sie zjawisk dyfuzyjnych na poludniu Afryki takie tereny niezamieszkane ale podlegajace wladzy danego plemienia byly dla czarnych krolestw ludow Bantu bardzo istotne z jednego powodu (bardzo waznego politycznie): posiadanie niezamieszkanych terenow pozwalalo na przyjecie pod swoja opieke migrujace plemiona, tym samym powiekszajac potege militarna i polityczna krolestwa. p.s. tez co nieco wiem o historii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Och dobrze i b. ladnie IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 15:50 ja tylko chcialam powiedziec, ze mi szkoda. A wodospad tez mozna zniszczyc. Wszystko mozna zniszczyc. Zamienic stare mosty z lian na jakies pozal sie Boze konstrukcje z zelaza i blachy. Bo komu bedzie sie chcialo plesc nowe? Owszem ta historia jest w kazdym przewodniku.. Dlaczego? Bo zadbali o to brytyjczycy... Ale i tak dziekuje, ze jestes tak wylewny w slowach Rybbie- to mile. Ja nigdzie indziej w Afryce nie slyszalam tak pieknych opowiesci przewodnika o swoim kraju i przyrodzie, prawdziwie zaniepokojonego losem zwierzat, roslin, krajobrazu.. Ale jasne ze nie mozna sie o to troszczyc z pustym zoladkiem i bez dachu nad glowa.. A jest to naprawde miejsce gdzie nie widac bylo czestego dla ´egzotycznych miejsc turystycznych´ kontrastu cywilizacyjnego, i wynikajacego z niego stert brudu, trupow ludzi i zwierzat dezorganizacji, taniego kiczu, przestepczosci, ´nagabywaczy handlowych´ itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybb Re: Jasiu- niestety jesli chodzi o Afryke to Bryt IP: *.crowley.pl 08.12.03, 14:58 troche jednak mala przesadzolas. Zimbabwe dzieli wodospad Wiktorii z Zambia, wiec jak sie ktos boi Mugabego moze pojechac do demokratycznego sasiada. swoja droga nie wiem na czym mialby polegac proces niszczenia go. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybb Re: Jasiu- niestety jesli chodzi o Afryke to Bryt IP: *.crowley.pl 08.12.03, 15:02 i jeszcze jedno. nie angazuje sie w dyskusje o tym co Mugabe robi z Zimbabwe, ale Rhodes nie wkroczyl wcale w dziewicze tereny. przypominam ze tereny od Mozambiku do Botswany to obszary Wielkiej Zimbabwe. jak bylas tam jako turystka to na pewno zwiedzialas pare budowli i twierdz. poza tym te tereny zawsze byly ozywionym osrodkiem handlu kosci sloniowa i surowcami. a plemiona Sotho (zalozycieli Wielkiego Zimbabwe) byly wyzej rozwiniete niz sie to powszechnie przyjmuje. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Rodes przeplywal i przez tereny niczyje IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 15:08 Wlasnie o tym pisze. Nie byly one tak gesto zaludnione i calkiem spore obszary- nawet wzdluz rzeki naprawde byly niezaludnione. Ja nie powiedzialam ze cala Rodezja... A bylam troszke dluzej niz turystka, choc znacznie krocej niz w Libii czy Nigerii... Panie duzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybb Re: Rodes przeplywal i przez tereny niczyje IP: *.crowley.pl 08.12.03, 15:14 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka No dobrze spiesze sie IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 15:34 wiem ze to brzmi smiesznie. Co mi po dbaniu o jasnosc wypowiedzi- zobaczycie sami.. Mam jeszcze troszke pracy. Naprawde szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybb Re: No dobrze spiesze sie IP: *.crowley.pl 08.12.03, 15:56 nie obrazaj sie. usmiech byl do 'panie duzy', nie do twojej wypowiedzi. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka A do Zambii jakos sie chyba nie wybiore IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 15:17 Proces niszczenia juz obserwowalam. Dosyc i wystarczajaco dlugo w Nigerii. I bynajmniej nie z powodu bialych a z powodu ekonomicznych kontrastow. I poprzez zwalczajace sie plemiona. Swoja droga to na tej najszerszej czesci Wiktorii wlasnie stoi zwykle po zamibjskiej stronie rybak na jednej nodze i dzida lowi ryby.. A Rodezja za czasow, gdy tam bylam radzila sobie ekonomicznie swietnie.. Demokracja- demokracja ale kontakt z nasza kultura i cywilizacja tez musi byc b. umiejetny i przemyslany i to wlasnie uwazam za zasluge brytyjczykow.. To co sie niszczy w Afryce jest nie do odtworzenia. Niestety nawet bardziej niz lasy na wyspach brytyjskich. A to mieszkancom Afryki zwlaszcza niektorym plemionom bardzo trudno przekazac... (Zimbabwe b. silnie opiera sie na turystyce) Jak dotad korzystalo w tym celu np z brytyjskich samolotow. Ciekawa jestem skad wezma sie na to teraz pieniadze? Kto bedzie to zaplecze lotnicze utrzymywal? Jak wyglada niszczenie? Wkrotce Pan sam zobaczy. Ja juz to gdzies indziej widzialam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybb Re: A do Zambii jakos sie chyba nie wybiore IP: *.crowley.pl 08.12.03, 16:10 mam filmy z obu stron wodospadu :) Mugabe to przeklenstwo, a Zimbabwe to teraz gnoj. W Francistown w Botswanie zaroilo sie od niegdys bogatych sasiadow, a samo miasto stalo sie epicentrum turystyki seksualnej. a zniszczenia widzialem jadac na drogach Zambii. bez rozwoju spolecznego to sie nie zmieni, ale zachod tez nie jest bez winy z powodu popytu na rzadkie drzewa. widzialem tez pozytywne znaki wlasnie w Mozambiku, ale ponoc podobne zmiany widac takze u plemion w RPA, Botswanie czy Namibii, gdzie plemiona uswiadamiaja sobie korzysci z turystyki i zwalczaja niszczenie srodowiska. gdybys widziala co miejscowi potrafia robic ze zlapanymi nielegalnymi klusownikami (lesnicy mowia, ze moznaby pomyslec, ze klusownicy zastrzelili przez przypadek czlonka plemienia). a swoja droga Nigeria to kraj ktory nigdy nie powinien byl powstac. klasc odwiecznych rywali Yoruba, Hausa i Ibo w jedno panstwo to samobojstwo, takze gospodarcze. Nigeria to przykry ale czasami niereprezentatywny przyklad panstwowosci w Afryce, bo to prawdziwy chaos. chyba jedyne co laczy obywateli calego kraju to milosc do Okochy. na razie mykam Odpowiedz Link Zgłoś
larsen1 Re: Zimbabwe opuściło Jasia Fasoli Wspólnotę Naro 08.12.03, 14:50 To nie byl kawal (Pierwszego) Tysiaclecia a geograficzna koniecznosc - Wielka Brytania (wyspa) zostala tak nazwana w odroznieniu od Malej Brytanii czyli Bretanii (Plwp Bretonski i okolice). Trudno dzis w to uwierzyc ale byly to dwie czesci tego samego kraju zamieszkiwane przez ten sam lud a bylo to bardzo dawno jakos tak zaraz po updaku Imperium Rzymskiego. Tylko ze to nie ma juz nic wspolnego z Robertem Mugabe (chociaz moze - Mugabe bylby wcieleniem okrutnego tyrana Guortingerna opanowanego przez demony, lada chwila na scenie pojawia sie Uter Pendragon i Merlin, pozbawia go wladzy i przygotuja nadejscie krola Artura - Wladcy Doskonalego ;) (co ja plote, co ja plote) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Naczytales sie wasc Sapkowskiego IP: *.ifn-magdeburg.de 08.12.03, 15:09 ale to nic zlego.. Nie jest taki zly... Zreszta masz racje.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_coyote Re: Zimbabwe opuściło Brytyjską Wspólnotę Narodów IP: *.ma.ic.ac.uk 08.12.03, 13:41 A czy Commonwealth to od 'commonly wealthy'? I dlaczego Zjednoczone Krolestwo wystawia do eliminacji pilkarskich Mistrzostw Swiata 4 druzyny, a nie 1 tak jak inne kraje, w tym tak heterogeniczne jak Stany, Hiszpania czy Belgia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhm Re: Zimbabwe opuściło Brytyjską Wspólnotę Narodów IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 14:00 Co do commonwealth - to etymologia jest raczej inna. W wolnym przekładzie zblizone jest to znaczenia slowa " Rzeczpospolita " z czasów I Rzeczypospolitej. A co do piłki.. UK wystawia 4 różne druzyny, bo chce stworzyć rywalom równe szanse.Gdyby wystawili jedną wspólna byłoby nudno .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Biedactwo, nie wie...I takie cos Bryty przygarnely... IP: *.nott.cable.ntl.com 08.12.03, 20:15 Nawet stypendium temu daly, choc w chujowym uniwersytecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . OK, matematykow z Imperial College nie chce obrazac IP: *.nott.cable.ntl.com 08.12.03, 20:19 Ale po kiego zgrywaja ostatniego glupka? Chyba ze tam chwilowo...sprzataja. Swiat jest maly, kojociku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbigol Re:Wolne miejsce?????!!!!!!! IP: *.chello.pl 08.12.03, 13:50 Ludzie!! Wolne miejsce w komonłelsie??? No to na co czekamy???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sentencius Re:Wolne miejsce?????!!!!!!! IP: 5.1.* / *.kennisnet.nl 08.12.03, 14:29 Gość portalu: zbigol napisał(a): Ludzie!! Wolne miejsce w komonłelsie??? No to na co czekamy???? Czy aby nie jestes czlonkiem slaskiego RAS-u? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cw Re: Zimbabwe opuściło Brytyjską Wspólnotę Narodów IP: *.acn.pl 08.12.03, 14:55 Chyba nie po raz pierwszy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zimbabwe opuściło Brytyjską Wspólnotę Narodów IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 14:58 ej... Ty! a może nawet Guru?! po polsku góra przez "ó" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul GW jak zwykle klamie! IP: *.dyn-du.worldhq.net 08.12.03, 15:24 Zaden kraj nie moze wystapic z Brytyjskiej Wspolnoty Narodow. Dlaczego? Bo ona od kilkudziesieciu lat nie istnieje! W jej miejsce powstala Wspolnota Narodow (Commonwealth). Wcale nie brytyjska, choc skupiajaca kraja majace konstytucyjny lub historyczny zwiazek z Wlk Brytania. W jej sklad wchodzi jednak wiele krajow, w ktorych Elzbieta II nie jest glowa panstwa, w tym republiki (RPA) i inne monarchie (Malezja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Precz z Brytyjczykami!!! IP: 199.243.74.* 08.12.03, 16:32 Precz z Brytyjczykami, zrownac pier..lona wyspe do poziomu oceanu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A co? Z Dover cie do Polski odeslali? IP: *.nott.cable.ntl.com 08.12.03, 20:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomoc dla afryki nędzny czarnuch mugabe powinien zostac zabity IP: *.freebsd.lublin.pl 09.12.03, 12:48 a zimbabwe wywalone z onz tak jak asfalty zrobily z apartheidowskim RPA,wtedy to niby było złe-teraz niech to samo zrobią z tym czarnym bydlakiem. Afryka do gazu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matt Re: dali MU(w)GABE ... i odszedl IP: *.nsw.bigpond.net.au 09.12.03, 14:16 przyczolga wkrotce na kolanach, rasista! Odpowiedz Link Zgłoś