Dodaj do ulubionych

Europy nie wierzy własnym oczom!

28.08.09, 19:51
"Le Monde": Polska wyrasta na jedyny kraj UE bez recesji

Polska będzie prawdopodobnie na koniec roku jedynym państwem Unii Europejskiej
ze wzrostem gospodarczym - prognozuje w piątek francuski dziennik "Le Monde".
Zdaniem gazety, to zasługa dyscypliny budżetowej państwa i słabej złotówki.

"Cała reszta Europy nie wierzy własnym oczom: Polska ma duże szanse, by być
jedynym krajem z 27, który nie zazna w 2009 roku recesji" - tak zaczyna się
artykuł "Le Monde". Gazeta pisze o "wietrze optymizmu wiejącym w Warszawie",
gdzie "eksperci i bankierzy nie wahają się prognozować wzrostu produktu
krajowego brutto (PKB) o 1 proc. w ciągu tego roku, po wzroście o 4,9 proc. w
2008 roku".

biznes.onet.pl/le-monde-polska-wyrasta-na-jedyny-kraj-ue-bez-rece,18491,3031156,1,news-detal
Obserwuj wątek
    • hubert100 Re: Europy nie wierzy własnym oczom! 28.08.09, 20:01
      A co bedzie jak polskie swinie beda plynac do USA? Borat juz poplynal...

en.rian.ru/business/20090827/155938628.html
      • hubert100 Re: Europy nie wierzy własnym oczom! 28.08.09, 20:15
        Wojciech juz raz wlasnymi oczami i wlasnym nosem wyniuchal gaz z Kataru...

www.focus-economics.com/en_UK/countries_regions/easterneurope/poland/main.php
    • amg10 Wojtek, a gdzie jest ten smieszny twoj post 28.08.09, 21:16
      o wzroscie bezpieczenstwa Polski bedace wynikiem zakupu gazu w
      Qatarze ? (swoiste to poczucie humoru).
      • wojciech.2345 Re: Wojtek, a gdzie jest ten smieszny twoj post 28.08.09, 21:42
        Tutaj

forum.gazeta.pl/forum/w,30,97225068,97225068,Jutro_Polska_zwiekszy_swoje_bezpieczenstwo.html
        • wojciech.2345 Re: Wojtek, a gdzie jest ten smieszny twoj post 28.08.09, 21:53
          A tutaj masz info o podpisanej umowie.

www.tvn24.pl/12692,1607334,0,1,katarski-gaz-przyplynie-do-polski,wiadomosc.html
        • amg10 rosyjski vs. katarski 28.08.09, 22:35
          Tylko jakims trafem ten post byl a juz nie ma na FS.

Nie wiesz moze jak sie ma cena katarskiego gazu do ceny gazu
          rosyjskiego ?? Spodziewam sie, ze ten katarski bedzie drozszy od
          rosyjskiego. I jesli tak bedzie to zla to nowina dla polskiego
          konsumenta.

Nie wiem ktore to jeszcze kraje Europy kupuja gaz w Qatarze. Nie
          wiesz przypadkiem ?
          • wojciech.2345 Re: rosyjski vs. katarski 28.08.09, 22:57
            Na forum było sporo dyskusji na temat bilansu energetycznego Polski. Weźmy pod
            uwagę trzy nośniki energii.

1. Węgiel. Od chyba 2 lat Polska jest netto importerem węgla (z USA, Rosji i
            chyba Ukrainy). Taniej jest go kupić np. w USA niż wykopać w Polsce. Co za paradoks.

2. Gaz. Polska ma własny gaz na pokrycie zapotrzebowanie gospodarstw domowych.
            Brakuje go dla przemysłu, a szczególnie chemii przemysłowej.

3. Ropa. Tej praktycznie nie mamy i w całości sprowadzamy z Rosji.

I widzisz Rosja nie fika w odniesieniu do 1 i 3. Fika z gazem. A dlaczego? W
            przypadku 1 i 3 możemy wykonać gest Kozakiewicza. W przypadku ropy możemy z
            niedzieli na poniedziałek przejść na ropę arabską. Mamy infrastrukturę. I
            teraz z gazem trzeba zrobić to samo co z gazem. Trzeba mieć infrastrukturę gazową.

Jak się rozmawia z Kremlem trzeba zawsze mieć bat.
            • hubert100 Re: rosyjski vs. katarski 28.08.09, 23:21
              Wojtus zapomnial o 4 "nocniku energii"- wysuszone kupy krowie. Dobrze by bylo
              jak by sam sie tym batem wychlostal....

dailyreckoning.com/peak-oil-supply-data-doesnt-lie/
            • amg10 No ale nie ustosunkowales sie 29.08.09, 05:41
              do moich 2 istotnych punktow:

1. Nie wiesz moze jak sie ma cena katarskiego gazu do ceny gazu
              rosyjskiego ?? Spodziewam sie, ze ten katarski bedzie drozszy od
              rosyjskiego. I jesli tak bedzie to zla to nowina dla polskiego
              konsumenta.

2. Nie wiem ktore to jeszcze kraje Europy kupuja gaz w Qatarze. Nie
              wiesz przypadkiem ?

A jak bat ma sie do handlu ?? Czy nie lepiej z Rosja handlowac niz
              wojowac lub pokazywac jej baty ?
              • habeas_corpus Re: No ale nie ustosunkowales sie 29.08.09, 07:53
                amg10 napisał:

> A jak bat ma sie do handlu ?? Czy nie lepiej z Rosja handlowac niz
                > wojowac lub pokazywac jej baty ?

Dziwi mnie to pytanie. Przecież Rosja wcale nie ukrywa, że używa gazu jako
                swojej broni strategicznej. Dlatego handel z nią tym surowcem nie jest zwykłym
                handlem, a to znaczy że i na ekonomikę trzeba tu patrzeć inaczej.
                • amg10 Re: No ale nie ustosunkowales sie 30.08.09, 06:32
                  habeas_corpus napisał:

> Dziwi mnie to pytanie.

A mnie dziwi to, ze ciebie to dziwi.

> Przecież Rosja wcale nie ukrywa, że używa gazu jako
                  > swojej broni strategicznej.

Czy mozesz przytoczyc jakis dowod na poparcie prawdziwosci
                  powyzszego stwierdzenia ??
                  • habeas_corpus Re: No ale nie ustosunkowales sie 30.08.09, 07:12
                    amg10 napisał:

> Czy mozesz przytoczyc jakis dowod na poparcie prawdziwosci
                    > powyzszego stwierdzenia ??

Praca naukowa opublikowana przez W. W. Putina.
                    • amg10 Re: No ale nie ustosunkowales sie 30.08.09, 16:53
                      habeas_corpus napisał:

> amg10 napisał:
                      >
                      > > Czy mozesz przytoczyc jakis dowod na poparcie prawdziwosci
                      > > powyzszego stwierdzenia ??
                      >
                      > Praca naukowa opublikowana przez W. W. Putina.

Niestety nie mam dostepu do tej pracy. Gdzie mozna ja przeczytac ?
                      • habeas_corpus Re: No ale nie ustosunkowales sie 30.08.09, 20:22
                        amg10 napisał:

> Niestety nie mam dostepu do tej pracy. Gdzie mozna ja przeczytac ?

Chyba nie jest dostępna w necie. Pisząc "opublikowana" chyba przesadziłem, bo nie wiem czy została wydana. W każdym razie chodzi o jego pracę doktorską z ekonomii obronioną w Instytucie Górnictwa w St. Petersburgu w 1997 roku.

Nawiasem mówiąc, pojawiły się oskarżenia o plagiat, gdyż jakoby 11 z 12 najważniejszych stron zostało żywcem przepisanych z amerykańskiej książki wydanej w latach 70-tych. Putin co prawda wymienił tę książkę w bibliografii, ale 11 stron "słowo w słowo" to chyba rzeczywiście byłaby przesada.

Są w necie ślady traktujące o tematyce pracy:

Obecny prezydent opisał w nim m.in. pomysły na wykorzystanie zasobów surowcowych Rosji dla wzmocnienia jej pozycji strategicznej dzięki częściowej nacjonalizacji handlu ropą naftową i gazem. Zdaniem części obserwatorów pomysły z doktoratu są inspiracją dla obecnej polityki gospodarczej Kremla.

źródło cytatu

Albo TEN ARTYKUŁ:
                        O znaczeniu surowców, jako instrumentu polityki zagranicznej sam Putin pisał w swojej pracy doktorskiej, a źródłem spekulacji, co do charakteru i zakresu, w jakim zostanie on zastosowany pokazują podejmowane kroki i działania Władimira Putina,
                        • amg10 Re: No ale nie ustosunkowales sie 30.08.09, 21:52
                          habeas_corpus napisał:

> Chyba nie jest dostępna w necie. Pisząc "opublikowana" chyba
                          > przesadziłem, bo nie wiem czy została wydana.

Oooo to szkoda. Uwazam, ze bez besposredniego dostepu do tej pracy
                          niemozliwe jest wyrobienie sobie opinii o niej. Mam nadzieje, ze sie
                          zgodzisz, ze wyrabienie opinii o czyjes interpretacje/komentarze to
                          nie to samo i moze prowadzic na manowce.
                          • habeas_corpus Re: No ale nie ustosunkowales sie 30.08.09, 22:16
                            amg10 napisał:

> Oooo to szkoda. Uwazam, ze bez besposredniego dostepu do tej pracy
                            > niemozliwe jest wyrobienie sobie opinii o niej. Mam nadzieje, ze sie
                            > zgodzisz, ze wyrabienie opinii o czyjes interpretacje/komentarze to
                            > nie to samo i moze prowadzic na manowce.

Oczywiście, że może prowadzić na manowce. Tylko, że... skąd pewność, że po
                            osobistym przeczytaniu akurat Twoja ocena będzie w pełni obiektywna? Przecież
                            dla kogoś innego, Twoje zdanie będzie również tylko interpretacją/komentarzem.

Wszystkie interpretacje/komentarze o tej pracy, na jakie natrafiłem, są dość
                            jednoznaczne. Wobec braku opinii przeciwnych mogę chyba uznać, że po
                            przeczytaniu ja również nabrałbym takiego przekonania.

Poszukaj sam, może znajdziesz opinie przeciwne, wtedy może przyjdzie
                            zweryfikować własne zdanie.
                            • amg10 Re: No ale nie ustosunkowales sie 30.08.09, 23:07
                              habeas_corpus napisał:

> Tylko, że... skąd pewność, że po osobistym przeczytaniu akurat
                              > Twoja ocena będzie w pełni obiektywna?

Alez skadze ?? Moja opinia nie musi byc w pelni obiektywna !! Powiem
                              wiecej bedzie raczej tylko moja subiektywna opinia. Jesli jednak
                              statystycznie rzecz biorac bede nalezal do niezaleznej grupy losowej
                              (im wieksza grupa tym wiarygodniejszy koncowy wynik) w ktorej opinie
                              sa mocno zbiezne to tym lepiej dla prawdziwosci/falszu stawianej
                              tezy.

> Przecież dla kogoś innego, Twoje zdanie będzie również tylko
                              > interpretacją/komentarzem.

Ale przynajmniej bedzie ono oparte o tekst zrodlowy.
                              • habeas_corpus Re: No ale nie ustosunkowales sie 31.08.09, 08:13
                                OK. W takim razie szukaj.

Na razie pozostaję przy własnym zdaniu.
                                • amg10 Re: No ale nie ustosunkowales sie 31.08.09, 15:51
                                  habeas_corpus napisał:

> OK. W takim razie szukaj.

Nie bardzo wiem gdzie szukac a poza tym nie jestem pewien czy mi sie
                                  az tak bardzo chce. Wolalbym aby ktos odeslal mnie do tekstu
                                  zrodlowego (nie mylic z interpretacja tego tekstu).

> Na razie pozostaję przy własnym zdaniu.

Sure, twoj wybor. Ja tez pozostaje przy swoim.
                                  • habeas_corpus Re: No ale nie ustosunkowales sie 31.08.09, 16:10
                                    amg10 napisał:

> habeas_corpus napisał:
                                    >
                                    > > OK. W takim razie szukaj.
                                    >
                                    > Nie bardzo wiem gdzie szukac a poza tym nie jestem pewien czy mi sie
                                    > az tak bardzo chce. Wolalbym aby ktos odeslal mnie do tekstu
                                    > zrodlowego (nie mylic z interpretacja tego tekstu).
                                    >
                                    > > Na razie pozostaję przy własnym zdaniu.
                                    >
                                    > Sure, twoj wybor. Ja tez pozostaje przy swoim.

Sorry, ale na temat pracy Putina to chyba jeszcze nie masz żadnego zdania, więc
                                    możesz najwyżej pozostać przy jego braku :))))
                                    • amg10 Re: No ale nie ustosunkowales sie 31.08.09, 17:32
                                      habeas_corpus napisał:

> Sorry, ale na temat pracy Putina to chyba jeszcze nie masz żadnego
                                      > zdania

Dokladnie, ale chcialbym miec swoje osobiste. I bylbym wdzieczny
                                      gdyby ktos mi pomogl w tym jak dojsc do tego zrodlowego tekstu.

A czy ty sam miales juz z tym tekstem kontakt ?

> więc możesz najwyżej pozostać przy jego braku :))))
                                      Oczywiscie. Na razie tak.
                      • habeas_corpus znalazłem jeszcze jeden artykuł 30.08.09, 20:26
                        NOWE PAŃSTWO

Najprawdopodobniej działania te mają swoje oparcie teoretyczne w pracy doktorskiej Władimira Putina pt. "Planowanie strategiczne odtwarzania bazy mineralno-surowcowej regionu w warunkach kształtowania relacji rynkowych", obronionej w 1997 roku w Instytucie Górnictwa na Uniwersytecie w Petersburgu. Według wyłożonej w tym dokumencie teorii tzw. narodowych liderów, państwowe koncerny energetyczne służyć mają do realizacji politycznych celów Rosji na rynku międzynarodowym, będąc w istocie reprezentantami interesów rosyjskiego państwa . Takie zadanie zostało wyznaczone Gazpromowi w Europie.
              • wojciech.2345 Re: No ale nie ustosunkowales sie 29.08.09, 08:55
                amg10 napisał:
                > do moich 2 istotnych punktow:
                >
                > 1. Nie wiesz moze jak sie ma cena katarskiego gazu do ceny gazu
                > rosyjskiego ?? Spodziewam sie, ze ten katarski bedzie drozszy od
                > rosyjskiego. I jesli tak bedzie to zla to nowina dla polskiego
                > konsumenta.
                ==========================================
                Konsument płaci cenę, która zwiera pozycję magazynowanie gazu. Np. Niemcy mają
                potężne magazyny (pokrywające 3-4 miesiące zużycia). Rolę magazynów mogą
                przejąć port gazowy + statki gazowce. Teraz jasne?
                > 2. Nie wiem ktore to jeszcze kraje Europy kupuja gaz w Qatarze. Nie
                > wiesz przypadkiem ?
                Zobacz co pisze się o opłacalności transportu gazu rurą i statkami.

" Analizy przeprowadzone przez Gas de France oraz Statoil wykazują, że transport
                gazu ziemnego na dystansach przekraczających 2500 km jest bardziej opłacalny za
                pomocą gazowców LNG niż transport sprężonego gazu rurociągami. "

I co z tego wynika? Ano to, że jeśli Rosja zaczyna stosować ceny rynkowe na gaz,
                to trzeba jej zapłacić za transport gazu na odcinkach znacznie dłuższych niż 2,5
                tys km. Dlatego może się okazać, że port gazowy jest strzałem w 10.
                ===========================================
                > A jak bat ma sie do handlu ?? Czy nie lepiej z Rosja handlowac niz
                > wojowac lub pokazywac jej baty ?
                ===========================================
                Ćwiczyliśmy to już z Rosją w przypadku ropy. Dało to dobre efekty.
                • yann17 Re: Gazprom sprzeda nam gaz z Kataru 29.08.09, 09:03
                  Gaz z Kataru to produkt handlowy konsorcjum w skład którego wchodzi:
                  Rosja, Iran i Katar
                  • wojciech.2345 Gaz z Kataru zmorą Gazpromu 29.08.09, 09:43
                    Niemniej jednak nie ustają słowa krytyki wobec ceny, jaką Polska będzie musiała
                    płacić Katarowi za gaz. I te słowa dominują: od krytyki samego kontraktu jako
                    takiego po jego pochwałę, ale z zastrzeżeniem, że dywersyfikacja musi kosztować.
                    Tymczasem kontrakt z Katarem pokazuje, że dywersyfikacja nie musi wcale
                    kosztować. Co więcej: można na niej zarobić.

www.rp.pl/artykul/5,342423_Gaz_z_Kataru__zmora_Gazpromu.html
                    • yann17 Re: Gaz z Kataru zmorą Gazpromu 29.08.09, 10:25
                      wojciech.2345 napisał:

> Niemniej jednak nie ustają słowa krytyki wobec ceny, jaką Polska
                      będzie musiała
                      > płacić Katarowi za gaz. I te słowa dominują: od krytyki samego
                      kontraktu jako
                      > takiego po jego pochwałę, ale z zastrzeżeniem, że dywersyfikacja
                      musi kosztować
                      ----------
                      Gazprom i Katar z pewnościa zarobią
                      > .
                      > Tymczasem kontrakt z Katarem pokazuje, że dywersyfikacja nie musi
                      wcale
                      > kosztować. Co więcej: można na niej zarobić.
                      >
                      > www.rp.pl/artykul/5,342423_Gaz_z_Kataru__zmora_Gazpromu.html
                      • hubert100 Re: Gaz z Kataru zmorą Gazpromu 29.08.09, 17:02
                        Tu cos ciekawego dla glupiego wojtusia....

polandeconomy.blogspot.com/
                      • wojciech.2345 Re: Gaz z Kataru zmorą Gazpromu 29.08.09, 18:00
                        LNG Qatargas ma w określonym terminie i ilościach dostarczyć gaz do naszego
                        gazoportu. To jest biznes.

Skąd ta spółka weźmie gaz nas to nie obchodzi.
                        • yann17 Re: Gaz z Kataru zmorą Gazpromu 31.08.09, 11:35
                          wojciech.2345 napisał:

> LNG Qatargas ma w określonym terminie i ilościach dostarczyć gaz
                          do naszego
                          > gazoportu. To jest biznes.
                          >
                          > Skąd ta spółka weźmie gaz nas to nie obchodzi.
                          ----------------------

Ty chyba kpisz ???

Juz mieliśmy takich Minców Wojtusiu- i to wystarczy raz nazawsze.
                • amg10 Re: No ale nie ustosunkowales sie 30.08.09, 06:39
                  wojciech.2345 napisał:

> amg10 napisał:
                  > > do moich 2 istotnych punktow:
                  > >
                  > > 1. Nie wiesz moze jak sie ma cena katarskiego gazu do ceny gazu
                  > > rosyjskiego ?? Spodziewam sie, ze ten katarski bedzie drozszy od
                  > > rosyjskiego. I jesli tak bedzie to zla to nowina dla polskiego
                  > > konsumenta.
                  > ==========================================
                  > Konsument płaci cenę, która zwiera pozycję magazynowanie gazu. Np.
                  > Niemcy mają potężne magazyny (pokrywające 3-4 miesiące zużycia).
                  > Rolę magazynów mogą przejąć port gazowy + statki gazowce. Teraz
                  > jasne?

Nie, bo nie odpowiadasz wprost na moje powyzsze pytanie.

>> 2. Nie wiem ktore to jeszcze kraje Europy kupuja gaz w
                  >> Qatarze. ? Nie wiesz przypadkiem ?
                  > Zobacz co pisze się o opłacalności transportu gazu rurą i statkami.
                  > > " Analizy przeprowadzone przez Gas de France oraz Statoil
                  wykazują, że transport gazu ziemnego na dystansach przekraczających
                  2500 km jest bardziej opłacalny za
                  > pomocą gazowców LNG niż transport sprężonego gazu rurociągami. "

Znow to samo. Nie chesz/nie umiesz odpowiadac wprost na zadane
                  pytanie ?
    • euro-pa bezrobocie i nedza w PL rosna, Polska jest liderem 28.08.09, 23:35
      • hubert100 Re: bezrobocie i nedza w PL rosna, Polska jest li 28.08.09, 23:56
        To sie Wojtusiowi naprawde udalo: Trzyma bat na Rosje.Tylko patrzec jak zacznie
        walic konia...
        • hubert100 Re: bezrobocie i nedza w PL rosna, Polska jest li 29.08.09, 01:10
          A ja nie wierze wlasnym uszom.Chyba tylko Polska sie ostanie na tym padole....

finance.yahoo.com/techticker/article/312114/%22In-the-Tank-Forever%22:-U.S.-Consumers,-Retailers-in-a
        • piotr88 " walic konia..." 29.08.09, 09:06
          I juz wiemy, hubert, jakie masz hobby.
          • hubert100 Re: " walic konia..." 29.08.09, 15:44
            Z wysoka, na wojtusia i paru innych...
    • euro-pa slusznie Europa nie wierzy tuskanomice 29.08.09, 11:03
      i rezimowej propagandzie sukcesu
    • swinia_spigelmana Polska i Enron w czolowce tygrusow gospodarki 29.08.09, 11:49
      tak trzymac Darth Tusek tak trzymac inaczej nie zbudujemy ymperium.
      • hubert100 Re: Polska i Enron w czolowce tygrusow gospodarki 29.08.09, 16:40
        Polska nie dlugo "uwierzy wlasnym oczom".....

kuwaittimes.net/read_news.php?newsid=NDA5NjY2NTU4
        • hubert100 Re: Polska i Enron w czolowce tygrusow gospodarki 30.08.09, 17:20
          Trzeba bedzie sie "licytowac" z Chinami i Azja o rope i gaz. Dacie rade???

www.moneyandmarkets.com/rare-double-play-opportunity-in-oil-gold-and-more-2-35270
          • swinia_spigelmana Re: Polska i Enron w czolowce tygrusow gospodarki 03.09.09, 01:12
            my nie dam yale Darth Lechujarek i Sith Radzio uzyjom jasnej strony
            moczu abo Gwiazdy Smiedzi w psotaci Szygla
    • jorl Re: Europy nie wierzy własnym oczom! 30.08.09, 22:17
      Jasne ze Europa nie wiezy wlasnym oczom jak widzi te wzrosty w Polsce przy
      oczywistych spadkach gdzies indziej.
      A nie wierzy bo tak bezczelnie lgac nikt inny nie mialby smialosci.
      Jest oczywiste ze i Polska ma minusy. I to spore. W rzeczywistosci.

Pozdrowienia
      • felusiak1 Przyglądam się dyskusji 31.08.09, 02:36
        habeasa z amgiem i oczom nie wierzę.
        Sam nie miałbym tyle cierpliwości aby wyjaśniać oczywistości neoficie.
        No i włączył sie jorel według którego tak naprawdę Polska też idzie na minusie.
        Ciekawe jakie są prawdziwe numery totolotka?

Zastanawia, że nikt nie zauważył , że jedną z głównyych przyczyn
        dla której polska gospodarka dyszy jest złotówka. Polska może manipulować
        kursem. Po przejściu na euro takiej możliwości nie będzie.
        Polecam zastanowienie sie czy owczy pęd do euro jest zasadny....
        • hubert100 Re: Przyglądam się dyskusji 31.08.09, 03:32
          A jakie sa fundamentals? Zapytajcie sie tego Zyda Dawidowicza aby zanalizowal
          Polska ekonomie. Zobaczycie jak bedzie krzyczal...
          • hubert100 Re: Przyglądam się dyskusji 31.08.09, 03:39
            Wywiad by wygladal w ten sposob tylko z 5 razy gorzej.W Polsce jest maly poslizg
            przez ta zlotowke ale jak p...nie to wam huragan majtki z dupy zedrze...

finance.yahoo.com/techticker/article/312114/%22In-the-Tank-Forever%22:-U.S.-Consumers,-Retailers-in-a
        • jorl Re: Przyglądam się dyskusji 31.08.09, 19:30
          felusiak1 napisał:

> Zastanawia, że nikt nie zauważył , że jedną z głównyych przyczyn
          > dla której polska gospodarka dyszy jest złotówka. Polska może manipulować
          > kursem. Po przejściu na euro takiej możliwości nie będzie.
          > Polecam zastanowienie sie czy owczy pęd do euro jest zasadny....

To dlaczego takie Wegry ze swoim spadajacym jak PLN forintem juz nie dysza? Inne Czechy? Rumunii z lewa?
          Euro ma tylko Slowenia i Slowacja (z tych Nowych) reszta ma swoje spadajace tez ostro i minusy. Ale Polska Wybraniec Narodow Swiatlo Swiata.

Pozdrowienia

• swinia_spigelmana to ile milionow ludzi nie spalca kredytu juz? 03.09.09, 01:13
      z tego nadmiernego dobrobytu znaczy.
      • hubert100 Re: to ile milionow ludzi nie spalca kredytu juz? 03.09.09, 19:16
        Cos sie szykuje...

www.radio.goldseek.com/players/celenteplayersep2.php
        • ray7 Re: to ile milionow ludzi nie spalca kredytu juz? 04.09.09, 13:11
          Zastanawia, że nikt nie zauważył , że jedną z głównyych przyczyn
          dla której polska gospodarka dyszy jest złotówka. Polska może manipulować
          kursem. Po przejściu na euro takiej możliwości nie będzie.
          Polecam zastanowienie sie czy owczy pęd do euro jest zasadny....

I na tym wlasnie ta sztuka polega panie felusiak a zlotowka pozostanie do czasu nieokreslonego...oslabic zlotowke i w ten sposob wzmocnic export, na dzisiejszy kryzys to funkcjonuje jak widac...
          • hubert100 Re: to ile milionow ludzi nie spalca kredytu juz? 04.09.09, 15:46
            Oslabic do poziomu "chinskiego i hisduskiego" a sukces bedzie
            gwarantowany...Powrocic do systemu z demoludow kiedy miesieczna pensja w Polsce
            byla 2o dolarow. A jak by turystyka wzrosla...Sam pakuje manatki i jade do
            polskiego Eldorado.
            • hubert100 Re: to ile milionow ludzi nie spalca kredytu juz? 04.09.09, 16:06
              Nalezy takze pamietac o tych wszystkich co wyjechali "za chlebem" i przysylaja
              pieniadze do kraju (metoda meksykanska) jak rowniez dochody z prostytucji.
              Pedofile z Europy zostawiaju duzo pieniedzy w Polsce,,,
              • hubert100 Re: to ile milionow ludzi nie spalca kredytu juz? 05.09.09, 02:57
                Co robic? Nic tylko wojtus moze tu "zadzialac"

https://wyborcza.pl/1,75248,7004899,Deficyt_2010__ponad_52_mld_zl.html
                • swinia_spigelmana no nie przeginajciekolego 06.09.09, 04:02
                  sponsorowenia 15+ nie jest w swietle prawa pedofilia ;)
                  • hubert100 Re: no nie przeginajciekolego 22.09.09, 13:14
                    wyborcza.pl/Biznes/1,82244,7060648,PGNiG__Jeszcze_w_tym_roku_w_Polsce_zabraknie_gazu.html
    • melord Re: Europy nie wierzy własnym oczom! 22.09.09, 13:25
      Polska wyrasta na jedyny kraj UE bez recesji

jesli wszelkie znaki na niebie i ziemi na to wskazuja
      brukowce potwierdzaja..........brak kontrartgumentow

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka