rena-ta49 Re: Sonda. 29.06.12, 06:59 Jak najbardziej prawda. Modlić się można wszędzie. Odpowiedz Link
king.james Re: Sonda. 29.06.12, 09:54 Ja sam zaznaczyłem laicyzację. Owszem, angażowanie się w politykę jest odrzucające, ale gdyby kościół przestał to robić, to podejrzewam, że niektórzy znaleźliby sobie inną wymówkę. Odpowiedz Link
amelkalexi Re: Sonda. 29.06.12, 13:05 jak ktos jest naprawde wierzacy, to to, w co sie miesza kosciol nie ma znaczenia... ludzie myla pojecia... Odpowiedz Link
lvova Re: Sonda. 29.06.12, 13:20 Mylisz się,osoba wierząca też ma swoje poglądy polityczne,swoje przekonania i upodobania,,,a jak są one nieco inne niż te które reprezentują hierarchowie kościelni i dają temu swój upust w czasie nabożeństwa to uczestnictwo w takim nabożeństwie mija się z celem,,,wtedy lepiej nie chodzić,albo pójść w dzień powszedni i liczyć na to,że kapłan nie będzie wtedy udzielał nauk z pod ołtarza. W kościele Prawosławnym czy Ewangelickim w ogóle nie porusza się tematów politycznych,nie angażuje się w życie państwa,bo sacrum ma służyć kontaktowi człowieka z Bogiem i polityka nie ma tam miejsca. Odpowiedz Link
reginaxx Re: Sonda. 29.06.12, 14:12 tez tak mysle , ze wiara a poglady polityczne wcale nie musza sie z soba klocic. Ale "nauk" z ambony - mysle ze kazdy znalazby w nich cos dla siebie na codzie- jesliby tylko sie nad tym co uslyszy zastanowil. Mojemu bylemu mezusiowi by sie to z pewnoscia przydalo.. Odpowiedz Link
reginaxx Re: Sonda. 29.06.12, 14:14 co masz na mysli mowic "ludzie myla pojecia" ? przeciez ksieza to tez ludzie... i obywatele.. i to ich obowiazek uczestniczyc w zyciu kraju w ktorym zyja... Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Sonda. 30.06.12, 08:31 Tu wiara nie ma nic do rzeczy , możesz być wierząca , ale nie koniecznie chodzić do kościoła , i wierzyć we wszystko co ksiądz gada. Takiego Rydzyka nie chciałabym słuchać np. Odpowiedz Link
reginaxx Re: Sonda. 29.06.12, 14:08 dzien dobry, a ja chodze czasem do kosciola, tam jest taka inna , tajemnicza atmosfera , nawet i mojej 6-ciolatce sie tam podoba... Odpowiedz Link
darima_ka Re: Sonda. 29.06.12, 18:58 reginaxx napisała: > dzien dobry, a ja chodze czasem do kosciola, tam jest taka inna , tajemnicza at > mosfera , nawet i mojej 6-ciolatce sie tam podoba... Dzień dobry ,a mojemu 12-latkowi się nie podoba, i zaczyna wymyślać powody żeby do kościoła nie iść. Przed przyjęciem komunii chodził z zaangażowaniem, teraz jakoś mniej. Może wchodzi w wiek buntowniczy?, dlatego go nie zmuszam, żeby odwrotnego skutku nie wywołać. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Sonda. 29.06.12, 17:37 Wszystko zależy od indywidualnego podejścia do wiary, ja tak jak Piotr uważam ,że KK wielu wiernych stracił n/m z powodu tego punktu: Afery w Kościele: skandale pedofilskie za granicą, kontrowersje związane z Komisją Majatkową Ale zauważcie w tym punkcie jest :" skandale pedofilskie za granicą" , tak jakby u nas w kościele pedofili nie było? To jaka ta sonda obiektywna? Jeśli czuję potrzebę modlitwy , to nie koniecznie muszę na mszę w niedziele pójść, mogę właśnie w sobotę rano ,kiedy idę na zakupy. Odpowiedz Link
reginaxx Re: Sonda. 29.06.12, 19:21 jak mozna wierzyc w dalszym ciagu takiemu ksiedzu...? www.youtube.com/watch?v=npW9GjK7Kdc&feature=related Odpowiedz Link
darima_ka Re: Sonda. 29.06.12, 20:10 lvova napisał: > Księdzem mógłbyc dobry. Dlatego ja chętnie bym się podpisała pod tym żeby się księża żenili. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Sonda. 29.06.12, 20:12 reginaxx napisała: > jak mozna wierzyc w dalszym ciagu takiemu ksiedzu...? > > www.youtube.com/watch?v=npW9GjK7Kdc&feature=related Takie właśnie jest zakłamanie w KK , niechby mogli się żenić i mieć rodzinę. To nie jedyny ksiądz , który ma kochankę i dziecko. Odpowiedz Link