Dodaj do ulubionych

Oswoić śmierć

26.08.13, 13:15
Boicie się śmierci? Nie lubicie o tym myśleć? A dlaczego? Przecież to proces nieuchronny, dotknie każdą i każdego. Nieodwołalnie. Należy śmierć zaakceptować, oswoić się z myślą o nieuchronnym końcu tego życia materialnego.
Jeśli ta świadomość będzie powszechna, zmniejszy się ilość złych czynów, pazerności, oszukaństwa, wyzyskiwania innych ludzi ... zmniejszy się ilość czynów niegodnych!
Miliarder, mając tę świadomość, zastanowi się po co mu kolejnych 100 milionów, przecież nie weźmie tego na "drugą stronę"... Zastanowi się nad sensem życia, czy było ono uczciwe i godne. Tak uważam
Obserwuj wątek
    • rena-ta49 Re: Oswoić śmierć 26.08.13, 13:33
      Się nie boję śmierci,boję się cierpienia bólu.
      Nie zgodzę się z Twoją tezą ,każdy człowiek wie przecież ,
      że śmierć przyjdzie nieuchronnie,a jednak tyle pazernych bogaczy
      jest na świecie.Jak wynika z badań cechy które pozwalając się bogacić ponad stan raczej mają mało wspólnego z tzw. przedsiębiorczością.
      Chciwość, oszustwa, cwaniactwo, pogarda dla innego człowieka, te czynniki są decydujące w większości przypadków.
      • grzech_o_1 Re: Oswoić śmierć 26.08.13, 21:52
        Renia. To nie jest tak. Współcześni ludzie boją się śmierci naturalnej, swego kresu życia wprost panicznie!!!
        • rena-ta49 Re: Oswoić śmierć 27.08.13, 13:36
          Zapewne, niektórzy się boją.
          Każdy człowiek ratuje się przed śmiercią póki potrafi.
          Nikt ot tak nie kładzie się do umierania.
          • grzech_o_1 Re: Oswoić śmierć 27.08.13, 18:42
            A kiedyś tak robiono.
            • darima_ka Re: Oswoić śmierć 27.08.13, 18:47
              Czyżby intuicyjnie wyczuwali zbliżający się kres życia?
              Sobie tego nie wyobrażam,chociaż w jakimś filmie to oglądałam.
          • tadeusz_ski.51 Re: Oswoić śmierć 27.08.13, 19:27
            rena-ta49 napisała:
            > Zapewne, niektórzy się boją.
            > Każdy człowiek ratuje się przed śmiercią póki potrafi.
            > Nikt ot tak nie kładzie się do umierania.
            --------------------
            A jeden Indianin się kładł, tylko że zjadł Snickersa i mu się zachciało laski, jakiejś tam Indianki Złota Krówka czy Smukła Łania... no i zaniechał umierania.
        • tadeusz_ski.51 Re: Oswoić śmierć 27.08.13, 19:24
          grzech_o_1 napisał:
          > Renia. To nie jest tak. Współcześni ludzie boją się śmierci naturalnej, swego
          > kresu życia wprost panicznie!!!
          -------------------
          Ha, bo nawet niewierzący, podświadomie czują, że będzie "rozliczenie", to się gnoje boją!
    • darima_ka Re: Oswoić śmierć 26.08.13, 18:25
      Hehehe,miliarder zastanowi się nad sensem życia u schyłku tegoż.
      Z takimi przypadkami już sie spotkałam w necie ,
      ale póki mu zdrowie dopisuje ,to korzysta z życia i miliardów ,a wszystko inne ma
      w głębokim poważaniu.
    • darima_ka Re: Oswoić śmierć 26.08.13, 18:43
      https://img5.demotywatoryfb.pl//uploads/201308/1377454613_by_kyd_inner.gif
    • debi_bebi Re: Oswoić śmierć 26.08.13, 21:02
      Nie wiem, czy boję się śmierci, czy nie. Gdybym wypowiedziała się jasno, że tak, albo że nie, to by była czysta spekulacja, albo co najwyżej odczucie z bieżącej chwili. Nie mam pojęcia co będę czuła, kiedy ona się będzie zbliżać. Widziałam takich, którzy twierdzili, że się nie boją, kiedy nic im nie dolegało, ale kiedy widmo przybliżyło się - popadali w trwogę, i robili wszystko, żeby tylko je oddalić i żyć jak najdłużej. Jak to się mówi- wszystko sprawdza się w praniu.
    • grzech_o_1 Re: Oswoić śmierć 26.08.13, 21:50
      Śmierć jako rzecz naturalną i bez strachu traktowano jeszcze do czasów wczesnego średniowiecza. Do czasu, kiedy chrzecijanstwo okrzepło i zaczęło ludzi straszyć śmiercią, piekłem i wiecznym potępieniem.
      • rena-ta49 Re: Oswoić śmierć 27.08.13, 13:37
        Ale są przecież ludzie niewierzący ,a ci też chętnie nie umierają,
        chociaż nie wierzą w piekło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka