Dodaj do ulubionych

Bezprawne państwo prawa

24.08.14, 10:31

1.Rozumiem, że dla twórców nowej Polski, III RP minione 25 lat to był ogrom pracy. Trzeba było całkowicie zmienić prawo PRL i dostosować polskie prawo do prawa unijnego.
Ale nie jestem w stanie zrozumieć - dlaczego powstało lub zostało niezmienione prawo ułomne, nieżyciowe, niedostosowane do aktualnych warunków i potrzeb ? Ile czasu jeszcze potrzeba by sędziowie, prokuratorzy, premierzy, urzędnicy, państwowi decydenci odpowiadali imiennie przed sądem za swoje błędne decyzje ?

2. Rozumiem , że przedstawicieli wszelkiej władzy trzeba chronić gdy zagraża im niebezpieczeństwo.
Ale nie rozumiem, dlaczego w demokratycznym państwie prawa utrzymano/utworzono kastę ludzi o specjalnych uprawnieniach - emerytalnych, socjalnych , finansowych ; ludzi chronionych przez prawo (immunitety, decyzje bez odpowiedzialności za ich skutki)
a więc działających na zasadzie "świętych krów.".

3. Nie rozumiem też dlaczego mam płacić podatek na utrzymanie wybranych organizacji - partii politycznych, dlaczego w demokratycznym państwie prawa partie polityczne narzuciły narodowi prawo wyborcze które daje ich kandydatom uprzywilejowanie w wyborach.

Dlaczego partie starające się o władzę (PiS, PO) nie mają w swoich programach porządkowania Polski, również w tym zakresie.
Obserwuj wątek
    • darima_ka Re: Bezprawne państwo prawa 24.08.14, 10:55
      "Ale nie jestem w stanie zrozumieć - dlaczego powstało lub zostało niezmi
      > enione prawo ułomne, nieżyciowe, niedostosowane do aktualnych warunków i potrze
      > b ? Ile czasu jeszcze potrzeba by sędziowie, prokuratorzy, premierzy, urzędnic
      > y, państwowi decydenci odpowiadali imiennie przed sądem za swoje błędne decyzj
      > e ?

Ano po to by można interpretować przepisy prawa w zależności od tego jak im pasuje,
      i w zależności od tego kogo oskarżają,tudzież kogo dobry papuga broni.

"Ale nie rozumiem, dlaczego w demokratycznym państwie prawa utrzymano/utw
      > orzono kastę ludzi o specjalnych uprawnieniach - emerytalnych, socjalnych , fin
      > ansowych ; ludzi chronionych przez prawo (immunitety, decyzje bez odpowiedzialn
      > ości za ich skutki)
      > a więc działających na zasadzie "świętych krów.".

Od dawna jestem zwolenniczką zlikwidowania immunitetów,co było dobre za komuny
      nie sprawdza się w III RP.
      Teraz nikt nie prześladuje politycznie działaczy,polityków.

"Nie rozumiem też dlaczego mam płacić podatek na utrzymanie wybranych
      > organizacji - partii politycznych, dlaczego w demokratycznym państwie prawa p
      > artie polityczne narzuciły narodowi prawo wyborcze które daje ich kandydatom up
      > rzywilejowanie w wyborach."

Ma to swoje dobre i złe strony.
      Jeśli partie zaczęli by sponsorować biznesmeni,to politycy musieli by uchwalać ustawy pod ich dyktando.
      Tusk obiecywał zniesienie tego,ale na obiecywaniu się skończyło,miał też zlikwidować KRUS i co?

"Dlaczego partie starające się o władzę (PiS, PO) nie mają w swoich programach p
      > orządkowania Polski, również w tym zakresie"

Ależ mają ,Tusk obiecywał nam "Tanie państwo" mamy drogie państwo ,garnitury ,sukienki ,cygara i żarcie i picie za naszą kasę.
      W kampaniach wyborczych politycy obiecają Tobie wszystko,nawet gruszki na wierzbie,
      abyś tylko ich wybrał.Podatki miały maleć w zamian nam je podniosł!
      Co z tego zrealizują widzisz gołym okiem ,stad Twój wątek.
      • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 24.08.14, 11:06
        Ten zły stan państwa i brak realnych możliwości jego naprawy/unowocześnienia .... dołuje mnie mocno. Utwierdzasz mnie w tym przekonaniu.
    • darima_ka Re: Bezprawne państwo prawa 24.08.14, 11:01
      Możesz poczytać jak to w partiach bywa:
      natemat.pl/114365,nagran-platformy-ciag-dalszy-jakbyscie-wiedzieli-ile-musialam-wypic
      • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 24.08.14, 11:16
        A więc przez 50 lat nic się nie zmieniło.
        Teraz tylko metody są inne - te ukryte nagrania. Wtedy metody były drańskie
        ale bardziej jasne, nie wymagające dochodzeń.
        Oto przykład konkretny.
        W powiecie x naczelnik rozdawał tak stanowiska, szantażował, podporządkowywał.
        Organizował wyjazdowe libacje. Brał w teren zawsze inną grupę kierowników.
        Tam .... krytykował, zwalniał tych których nie było na libacji.
        Za jakiś czas brał na libację drugą grupę kierowników . I sytuacja powtarzała się,
        krytykował i ogłaszał zwolnienie z pracy tych nieobecnych.
      • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 24.08.14, 18:27
        darima_ka pisze - Możesz poczytać jak to w partiach bywa . Poczytałem.
        Nazywając II RP bezprawnym państwem prawa , tworząc taki wątek , nie odkrywam Ameryki.
        Zwracam uwagę/przypominam problemy i mankamenty ważne dla funkcjonowania "demokratycznego państwa prawa". I nie jest to żadne "ha ha".
        • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 24.08.14, 18:28
          Winno być - ...Nazywając III RP...
    • tadeusz_ski.51 "Odkrycia" Skutera... ha ha ha 24.08.14, 15:56
      Wystarczy postawić się na miejscu rządzących i wszystko stanie się jasne. Przecież to oni uchwalają prawo. Jakie? Pytanie retoryczne.
      - Takie, które im najbardziej odpowiada!
      • czarek_sz Re: "Odkrycia" Skutera... ha ha ha 24.08.14, 19:16
        Po raz kolejny to powiem. Ty Skuter wierzysz że III RP to demokratyczne państwo prawa które z mozołem krok po kroku buduje naszą siermiężną bo siermiężną ale jakąś tam demokrację - Ty w to wierzysz. Ja twierdzę natomiast że III RP to rządy zorganizowanej grupy przestępczej dla której priorytetem jest utrzymanie władzy nie po to by budować demokratyczne państwo prawa ale by utrzymywać się przy władzy z przyczyn zupełnie prozaicznych - by za nic odpowiadając pasożytować na społeczeństwie polskim w taki sam sposób jak jemioła pasożytuje na drzewie czy pluskwa bądź kleszcz na żywicielu. To nas różni Skuter i będzie nas różnić dotąd aż któryś z nas zmieni zdanie co do kwestii czy III RP to demokratyczne państwo prawa czy republika bananowa zarządzana przez politycznych gangsterów.
        • skuter46 Re: "Odkrycia" Skutera... ha ha ha 24.08.14, 19:44
          Faktycznie sporo nas różni.

Ty uważasz, że III RP..." republika bananowa zarządzana przez politycznych gangsterów" , "to rządy zorganizowanej grupy przestępczej dla której priorytetem jest utrzymanie władzy nie po to by budować demokratyczne państwo prawa ale by utrzymywać się przy władzy ....

Ja zaś nie kwestionuję tego, że mamy FORMALNIE demokratyczne państwo prawa. Ja pokazuję FAKTYCZNE ale podstawowe, liczne i groźne odstępstwa/wypaczenia/mankamenty tego państwa. Nie mogę kwestionować państwa i jego formalnego stanu prawnego , choć nie jest on zgodny ze stanem faktycznym i oczekiwaniami społeczeństwa. Dlatego ostro krytykuję władze państwowe i partie polityczne, ich przywódców.

Pozostańmy więc przy swoich zdaniach.
          • skuter46 Bezprawne państwo prawa 24.08.14, 19:48
            Stąd nazwa merytoryczna wątku - Bezprawne państwo prawa

ps. (zmiany nazwy wątku..... nieuprawnione ..... nie dotyczą tematu)
            • czarek_sz Re: Bezprawne państwo prawa 24.08.14, 19:58
              Bezprawne państwo prawa czyli pomieszanie z poplątaniem.
              Tadek chyba wytłumaczył jak trzeba - że w Polsce władza tworzy prawo pod siebie. Zapomniał dodać że władza tworzy prawo pod siebie dlatego bo ma na to przyzwolenie społeczne a że platfusiarnia ma przyzwolenie na prawo kaduka to dlatego je ma bo u nas lemingów jak lodu. Ot co.
              • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 24.08.14, 20:16
                Nie mam słów.Wyjaśniam:

**** Bezprawne państwo prawa czyli pomieszanie z poplątaniem.
                Chyba to złośliwość albo [u]nie zrozumienie, że nazwa jest moją krytyką stanu istniejącego.
                Mamy formalnie państwo w którym jest bezprawie.[/u]

*** Tadek chyba wytłumaczył jak trzeba - że w Polsce władza tworzy prawo pod siebie.
                Jaki jest sens tłumaczenia spraw oczywistych. Zawsze tak jest. Rozbicie tej twierdzy wymaga - zmiany klasy politycznej, odrzucenia PO-PiSu, uaktywnienia społeczeństwa poprzez frekwencję wyborczą, budowę społeczeństwa obywatelskiego, a nawet protestów, wychodzenia na ulicę.."

*** Zapomniał dodać że władza tworzy prawo pod siebie dlatego bo ma na to przyzwolenie społeczne a że platfusiarnia ma przyzwolenie na prawo kaduka to dlatego je ma bo u nas lemingów jak lodu. Ot co.
                Tak, właśnie. Dodam jednak (do tego co napisałem) wątpliwość. Kiedy PiS dojdzie do władzy , nie sądzę by zmieniona została konstytucja, prawo wyborcze. Co najwyżej prawo będzie bardziej egzekwowane . Pożyjemy zobaczymy.
              • darima_ka Re: Bezprawne państwo prawa 24.08.14, 20:21
                Zauważ ,że przed PO byli inni,którzy też nic nie zrobili.
                Ale najwięcej czasu ma PO i sie za nic porządnie nie bierze.
                • czarek_sz Re: Bezprawne państwo prawa 24.08.14, 20:34
                  Zauważ że przed PO były klony PO. Co robił Tusk z ferajną zaraz po 89 tym jaki udział miał szmaciarz w nocnej zmianie. Nie ma że PO nagle spadła z nieba i teraz ola Boga Boże ratuj. Ci szmaciarze już w 80 tych ustawiali się do wiatru i gdy jedni pełni wiary robili dobrą robotę to te mendy już przymierzali się do przyszłych stanowisk i fruktów. Bolek ojciec założyciel szamba pod nazwą III RP.
                  • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 24.08.14, 20:52
                    Wiesz Czarku ? Nie byłem przy władzy nowej przez 24 lata.

Choć kilka miesięcy jeździłem na narady do Kancelarii Premiera Tadeusza Mazowieckiego. Wtedy ludzie władzy koncentrowali się na budowie Nowej Polski. Nie widziałem tego rozbicia obozu politycznego o czym piszesz.

Nie mogę się więc dyskutować na tematy mi nieznane.
                  • ravenheart1 Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 08:51
                    czarek_sz napisał:

> Zauważ że przed PO były klony PO.

PiS, PC czy SLD jako klony PO ?! Dobre big_grinbig_grin
                    Uśmiałem sie prawie do łez.

A tak co do meritum to powiedz mi, ilu członków dawnej UD (potem UW) weszło do PO ?
                    Niewielu ...

Co robił Tusk z ferajną zaraz po 89 tym jaki
                    > udział miał szmaciarz w nocnej zmianie.

Nie większy niz Mazowiecki, Geremek, Niesiołowski, czy .... Kaczyński.

www.rp.pl/artykul/154598.html
                    Ci szmaciarze już w 80 tych ustawiali się do wiatru i g
                    > dy jedni pełni wiary robili dobrą robotę to te mendy już przymierzali się do pr
                    > zyszłych stanowisk i fruktów.

Jeszcze inni szmaciarze juz w latach 80-tych zastanawiali sie jaki na lewo finansować "Solidarność", a ponieważ po 89' ta się rozpadła, zainwestowali w przedsięwzięcia J. Kaczyńskiego. Dzisiaj noszą dumną nazwę SKOK-ów i finansują PiS i prawicowe pisemka wychwalające ta partię.

> Bolek ojciec założyciel szamba pod nazwą III RP.

Pamietaj że zakładał je m.in. z TW Jarem, który się potem obraził i założył własne szambo pod nazwą IV RP.
                • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 24.08.14, 20:45
                  Zgoda Darima_ko. Dlatego ja patrzę na cały okres Nowej Polski a koncentruję uwagę na tym - "co teraz" i "jak z tego dołka wyjść".
                  • czarek_sz Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 10:06
                    "Jeszcze inni szmaciarze juz w latach 80-tych zastanawiali sie jaki na lewo finansować "Solidarność", a ponieważ po 89' ta się rozpadła, zainwestowali w przedsięwzięcia J. Kaczyńskiego. Dzisiaj noszą dumną nazwę SKOK-ów i finansują PiS i prawicowe pisemka wychwalające ta partię."

Lewa kasa zamiast na działalność podziemnej opozycji poszła m.in na założenie antypolskiej GW na firmy przewozowe i inne biznesy byłych TW czy wprost, na zagraniczne konta kapusiów - posłuchaj rozmowy Bolka z bratem gdy plażował w Arłamowie jak instruował go gdzie dolary przeznaczone dla podziemia bezpiecznie ulokować - by w przyszłości żyło się lepiej. Gdzie tu widzisz Kaczora - chyba w kreskówce go widziałeś i Ci się pozajączkowało smile Zmanipulowana rozmowa Bolka z bratem ? taaaaaaaa - taśmy platfusiarni też zmanipulowane tylko te dotyczące Beger i PiS to w życiu Karola to cała prawda była i hańba wielka smile
                    • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 10:42
                      Nie bardzo mogę uwierzyć w to by kasa "S" , pochodząca z pomocy finansowej USA , była dowolnie dysponowana. Ale cuda się zdarzają.
                      Jak by nie patrzeć temat jest (z góry) pasjonujący. Choć trzeciorzędny.
                      Warto by było przypomnieć o losach pieniędzy amerykańskich przekazanych "S".
                      Zainspirowany, będę w sieci szukał wiedzy na ten temat.
                      • czarek_sz Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 12:32
                        Nie Ty jeden Skuter nie wierzysz w podłość ludzką co dziwi bardzo choćby odsłuchując taśmy jak platfusiarnia bawi się ubiera żre i chla za publiczne a więc także i za Twoje pieniądze. Składki które na swoim wydziale zbierałem, na podziemną działalność opozycyjną , przekazywałem w ustalone miejsce znanej mi osobie. Nie otrzymywałem za to żadnego pokwitowania ani nic. Spytałem kiedyś po kielichu kolegę z innego wydziału który robił to samo - co dzieje się z kasą którą przekazujemy, czy ktoś tego sobie nie przywłaszcza to powiedział, że wiesz, takie czasy, jak niby to kwitować. A choćby zwyczajną karteluszką podpisaną pseudonimem mówię, bo jakby co to charakteru pisma nie podrobisz a tak to mogą nas oskarżać że skręcamy kasę. Rozeszło się po kościach. A po 89 tym dowiaduję się że kasa ze składek przez górę była skręcana. Ale qrestwo. Nic dziwnego że szmaciarnia rządzi.
                        • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 13:13
                          Z tymi składkami to przykre , ale to raczej niedopatrzenie organizacyjne. Forsy z tych składek nie mogło być wiele. Duże kwoty finansowej pomocy szły natomiast z USA, nie mówiąc o sprzęcie poligraficznym. I droga tej pomocy , jej ulokowanie powinny być znane.
                          • czarek_sz Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 13:24
                            "Forsy z tych składek nie mogło być wiele."
                            Skąd masz wiedzę Że nie było wiele ? bo ja ,jako osoba zainteresowana, wiem, że tej forsy było wiele a nawet bardzo wiele. Wypowiadasz się jako adwokat Bolka i innych beneficjentów związkowej kasy ?
                            • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 14:14
                              Piszesz - Wypowiadasz się jako adwokat Bolka i innych beneficjentów związkowej kasy ?
                              Odpowiadam - Myślałem, że koncertujemy się na środkach pomocowych z USA, tych setkach milionów. Z tego co piszesz widzę jednak , że twoje składki ukradł Bolek i jego spółka. Dalej piszesz, że część tej spółki rządzi Polską. Dobrze, że jestem w tym temacie ciemny i nie dostrzegam tych ludzi i ich działań. Bo znowu bym się wystraszył.
                              Wnioskowałem, że forsy ze składek związkowców nie było dużo i były rozproszone.... na podstawie logiki i przykładów z innych znanych mnie organizacji ZNP i TWP
                              Ponadto:
                              1. Nie było poprawnej organizacji i nadzoru nad kasą związkową w kraju i w firmach ?
                              2. Kasa ze składek związkowych szła też na cele zakładowych i regionalnych ogniw NSZZ "Solidarnośc", a na tym szczeblu koncentrowała się działalność związkowa i polityczna "S".
                              3. Nie wszyscy płacili składki a datki cele ogólne, od biednych przecież związkowców, nie mogły być duże, były symboliczne.
                              • czarek_sz Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 14:36
                                Nie obraź się Skuter ale albo jesteś bardzo naiwny albo jesteś wielki cwaniak który naiwnego tylko udaje. Innej opcji nie widzę. Jeszcze raz sory.
                                • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 15:04
                                  Nie jestem w tym temacie aż tak naiwny (a może tak mi się tylko wydaje) .
                                  Kiedy oceniasz mnie ogólnie, to Ci "powiem" - nie szukam stale i nie śledzę wokół siebie ludzi/spraw złych. Krytyczny jestem jednak do każdego "nowego", ale kiedy mu zaufam ..... wierzę mu . Jeśli zauważam ludzi złych unikam z nimi kontaktów . Może dlatego uchowałem się do dziś.
                                  Nie wierzę jednak w spiskowe teorie dziejów, działania naiwne i sił wyższych. Bronię pokrzywdzonych ludzi i spraw niesłusznie przegranych.

Czarku. Cwaniak który naiwniaka udaje musi mieć ku temu (postępowaniu) jakiś cel wyższy.

My zaś na forum interesów na forum nie prowadzimy. Utrzymania/poprawy swojego wyglądu/image nie potrzebujemy. Dyskutujemy tu o wszystkim - od Boga , do zbrodniarzy i o d...Maryni. A więc nasze cwaniactwa i naiwności nie dadzą się ukryć. I na ogół szybko widzimy - kto jest kto.
                                  A i na forum naiwniakiem (czytaj - laikiem, niezorientowanym) można być w jednej sprawie/temacie. Ale w drugiej sprawie/temacie można/trzeba nieraz być cwaniakiem , choćby dlatego by nie dać się zrobić w konia.
                                  • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 15:06
                                    Taki z nas taki jest, każdy tam ma. Nie jestem w tym odosobniony.

(tak uważam)
                                    • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 17:38
                                      Nie wiem dlaczego tak niejasno napisałem zdanie ?

{{{{{{{ Chyba to po "Lubelskim Cydrze". Alkoholu ma zaledwie 4,5 % , smak kwaśnego soku jabłkowego (dodają dlatego miód). Cena 5 zł.. za wysoka. Trudno by taki cydr był konkurencyjny dla morza piwa.}}}}}}

Jest : Taki z nas taki jest, każdy tam ma. Nie jestem w tym odosobniony.
                                      Winno być : Każdy z nas taki jest, każdy tak ma. Nie jestem w tym odosobniony.

• czarek_sz Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 15:13
                                    'Kiedy oceniasz mnie ogólnie, to Ci "powiem" - nie szukam stale i nie śledzę wokół siebie ludzi/spraw złych. Krytyczny jestem jednak do każdego "nowego", ale kiedy mu zaufam ..... wierzę mu . Jeśli zauważam ludzi złych unikam z nimi kontaktów . Może dlatego uchowałem się do dziś.'

Ja takiego luksusu nie miałem Skuter. Zapierniczałem w akordzie i prowadziłem działalność opozycyjną - drukowałem bibułę, rozprowadzałem ją, zbierałem składki, agitowałem itd. A to wszystko wśród ludzi nie tylko życzliwie nastawionych do sprawy ale także obojętnych a przede wszystkim sqrwysynów donosicieli. Nie było wyboru Skuter tylko albo albo. Albo idziesz na całość albo wtapiasz się w beznamiętny tłum - w szarą masę i żyjesz jak ślimak. Aby pełzać chociaż smile
                      • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 13:23
                        Na początek dowiedziałem się, że -..." 200 mln dolarow przeznaczonych, przez rzad USA na pomoc ruchowi Solidarnosc w Polsce, rozplynelo sie gdzies w sieci CIA, Bank Vaticano, poskie sluzby specjalne, Mossad i Maxwell’a."...
                        tiny.pl/qszw5
                        • czarek_sz Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 14:00
                          Od kogo niby się dowiedziałeś że kasa rozpłynęła się tam a nie tu w Polsce ? pomogę Ci w szukaniu :
                          www.youtube.com/watch?v=-592V2rDxV0
                          Takich kwiatków w necie po kokardkę.
                    • ravenheart1 Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 15:28
                      > Gdzie tu widzisz Kaczora - chyba w kre
                      > skówce go widziałeś i Ci się pozajączkowało smile Zmanipulowana rozmowa Bolka z b
                      > ratem ? taaaaaaaa - taśmy platfusiarni też zmanipulowane tylko te dotyczące Beg
                      > er i PiS to w życiu Karola to cała prawda była i hańba wielka smile

Widzę Kaczora jako bliskiego kumpla Biereckiego (tego od SKOK-ów).
                      Czy to nie dziwne, że jeden drugiego tak broni i ciągnie za sobą ? Ten prawie-mafijny układ nie powstał przecież wczoraj, ani w 2006.
                      A może wiesz gdzie się podziała kasa z "Telegrafu" i innych tego typu sprawek ?

A przy okazji link o tym jak dobroczyńca prawicy wykorzystywał dotacje z S.

www.cbaraport.com/articles/biereckiego-ciemne-interesy/
                      • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 17:28
                        Ale pokazałeś mnie fajną lekturę, ściślej na temat SKOK-ych o których dużo pisałem na forach ale na podstawie danych z obszaru bankowości.

*** Nie bardzo wiem dlaczego dotychczas nie ujawnia się bezprawnego finansowania partii X przez skoki ?
                        *** Dlaczego raptem, kiedy duża część skok-wych jest złej sytuacji finansowej, została wyciągnięta ze strony państwa do nich pomocna dłoń, poprzez zapewnienie im
                        dostępu do rzeki środków z Bankowego Funduszu Gwarancyjnego. A więc przyszłe/grożące skok-ym upadłości będą finansowane ze środków innych banków, pośrednio naszym (podatników) kosztem.
                        • czarek_sz Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 17:49
                          Kto finansuje III RP nie interesuje Cię zupełnie jak mniemam. PO może czerpać niemieckie dutki na rozpał sld moskiewskie a Ty czepiasz się czego. No właściwie to czego Skuter. Kto sprzedał polskie finanse czyli polskie banki no kto Skuter kto bo chyba nie PiS . PiS je opierdolił - te banki ? spójrz w lustro i zrób barana oki Skuter ?
                          • skuter46 Re: Bezprawne państwo prawa 25.08.14, 20:50
                            Często czepiamy się"garbatego żyda" (takie znam przysłowie).
                            Piszesz do mnie , odpowiadam:
                            *** Kto finansuje III RP nie interesuje Cię zupełnie jak mniemam.
                            Słusznie , że tylko "mniemasz" bo nie masz podstaw by twierdzić - finanse III RP nie interesują Cię. Wg mojej wiedzy państwo polskie finansowane jest przez polskich podatników, z zysku z operacji finansowych budżetu i (przejściowo, okresowo - jako zadłużenie państwa) przez inwestorów kupujących państwowe obligacje skarbowe. Bardzo wykorzystują nasze państwo: zagraniczni inwestorzy (głównie banki), korporacje zagraniczne, ...) Doją nas , jak tylko mogą. A władcy Polski nic nie robią by w sposób systemowy, systematyczny oddłużać państwo i wzmacniać polski kapitał finansowy, głownie w bankach i sieciach handlowych.
                            Pytasz dalej (nie wiem po co ?) i egzaminujesz mnie:
                            **** Kto sprzedał polskie finanse czyli polskie banki
                            Sektor państwowej gospodarki został rozwalony za Balcerowicza a banki zagraniczne wprowadzone (do 75 % udziału w kapitale bankowym) za SLD. Czy coś widzisz inaczej ?
                            postscriptum.
                            **** spójrz w lustro i zrób barana oki Skuter ?
                            Zastanów się jak coś piszesz, o mnie czy na mnie. Nie ośmieszaj się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka