Dodaj do ulubionych

Obywatelskie projekty Sejm ma dopie,

04.03.15, 21:00
i odrzuca je zazwyczaj w pierwszym czytaniu.
Elbanowscy po raz drugi złożyli obywatelski projekt "Rodzice chcą mieć wybór",
ciekawe czy OBYWATELSKI kandydat PBK skrytykował koalicję PO-PSL
wyrzucanie do kosza 300 tysięcy podpisów?

Przypomina sobie ktoś z Was który obywatelski projekt przeszedł w tej kadencji?
Chociaż jeden przykład proszę.
twitter.com/karnkowski
Obserwuj wątek
    • tadeusz_ski.51 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 05.03.15, 07:48
      Tak jak obywateli. A co obywatele na to? Jak widać dalej tych wybierają, którzy ich w dupie mają. Pomyśleli posłowie
      - skoro to taka ciemnota to po co się liczyć z baranami? Golić durni i robić swoje i tak będziemy wybrani! big_grin
      • rena-ta49 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 05.03.15, 15:45
        https://pbs.twimg.com/media/B_UHUxBW8AARJMi.png
        • opuncja.figowa.1 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 06.03.15, 11:40
          Nie wspominając, że Solidarności z 2 mln podpisów nie wpuszczono na obrady sejmu.
          • czuk1 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 06.03.15, 12:49
            A to już było świństwo. wink ..... (jeśli tak było) smile
    • ravenheart1 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 05.03.15, 08:38
      rena-ta49 napisała:

> i odrzuca je zazwyczaj w pierwszym czytaniu.
      > Elbanowscy po raz drugi złożyli obywatelski projekt "Rodzice chcą mieć wybór",
      > ciekawe czy OBYWATELSKI kandydat PBK skrytykował koalicję PO-PSL
      > wyrzucanie do kosza 300 tysięcy podpisów?
      >

Elbanowscy to pieniacze, więc dobrze że sejm się tym projektem nie zajął.

Poza tym co to jest 300 tys. podpisów ?
      Co z 20 mln. osób, którzy tego projektu nie podpisali ?

> Przypomina sobie ktoś z Was który obywatelski projekt przeszedł w tej kadencji?
      > Chociaż jeden przykład proszę.

Tu masz wykaz inicjatyw obywatelskich:

orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/0/695128D85AE073D2C125796500570549?Open
      większość utkwiła gdzieś w komisjach sejmowych ...
      • rena-ta49 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 05.03.15, 15:56
        Tak,tak Elbanowscy edukację rozwalają, pacjenci demontują służbę zdrowia, emeryci demolują system emerytalny. Skaranie boskie z tymi obywatelami!
        Chociaż twierdzisz,że nie jesteś już urzędasem,to stare nawyki ci zostały,wy wiecie przecież najlepiej co jest dla obywatele najlepsze!!

" Poza tym co to jest 300 tys. podpisów ?"

Hehehe, 1 września 2014 roku do pierwszej klasy pójdzie ok. 550 tys. dzieci. To siedmiolatki urodzone w roku 2007 i pół rocznika sześciolatków urodzonych w roku 2008.

Ja odnoszę wrażenie,że ty należysz do tej grupy 47% grupy Polaków,którzy nie rozumieją co czytają.Czy podpisywać ten projekt mieli 80-latkowie,albo noworodki,czy rodzice sześciolatków?

• ravenheart1 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 06.03.15, 14:06
          rena-ta49 napisała:

> Tak,tak Elbanowscy edukację rozwalają, pacjenci demontują służbę zdrowia, emery
          > ci demolują system emerytalny. Skaranie boskie z tymi obywatelami!
          > Chociaż twierdzisz,że nie jesteś już urzędasem,to stare nawyki ci zostały,wy wi
          > ecie przecież najlepiej co jest dla obywatele najlepsze!!
          >
          > " Poza tym co to jest 300 tys. podpisów ?"
          >
          > Hehehe, 1 września 2014 roku do pierwszej klasy pójdzie ok. 550 tys. dzieci
          > .
          To siedmiolatki urodzone w roku 2007 i pół rocznika sześciolatków urodzon
          > ych w roku 2008.

> Ja odnoszę wrażenie,że ty należysz do tej grupy 47% grupy Polaków,którzy nie ro
          > zumieją co czytają.Czy podpisywać ten projekt mieli 80-latkowie,albo noworodki,
          > czy rodzice sześciolatków?

Chcesz mi wmówić, że projekt Elbanowskich podpisali tylko rodzice dzieci właśnie zaczynających naukę ?
          Ja skłaniam sie do tego, że Elbanowscy chodzili z tym projektem gdzie się da ...

Na dowód fragment listu otwartego Elbanowskiej do premierki Kopacz:

"Przyniosłyśmy do sejmu ustawę podpisaną przez 300 tysięcy matek, ojców, babć i dziadków"
          • rena-ta49 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 06.03.15, 17:59
            Dasz linka do tego listu?
            Czy wiesz ,że w Polsce czasem dziadkowie są rodziną zastępczą dla swoich wnuków?
            Mają w takim przypadku prawo się podpisać?
            • ravenheart1 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 09.03.15, 08:37
              Link:

www.rp.pl/artykul/1183793.html?print=tak&p=0
              • rena-ta49 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 09.03.15, 13:41
                ravenheart1 napisał:

> Link:
                >
                >
                > www.rp.pl/artykul/1183793.html?print=tak&p=0
                >
                >
                >
                To ma być to przygotowanie szkoły i nauczycieli na przyjęcie na szesciolatków?
                bo dla mnie to gebelsowskie metody!
                www.tvn24.pl/dolny-slask-skandal-w-szkole-nauczycielka-znecala-sie-nad-dziecmi,522324,s.html
              • rena-ta49 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 09.03.15, 13:45
                ravenheart1 napisał:

> Link:
                >
                >
                > www.rp.pl/artykul/1183793.html?print=tak&p=0
                >
                >
                >
                wiadomosci.radiozet.pl/Wiadomosci/Kraj/Dolny-Slask-Skandal-w-szkole-w-Szczodrem-00001923
                • czuk1 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 09.03.15, 14:01
                  To odchodzenie od tematu.
      • rena-ta49 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 05.03.15, 16:43
        Politycy narzekają na brak zaangażowania obywateli w sprawy publiczne. Ale jak już się jakiś obywatel zaangażuje to go niszczą
        • czuk1 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 06.03.15, 07:58
          Renata pisze :
          Politycy narzekają na brak zaangażowania obywateli w sprawy publiczne. Ale jak
          już się jakiś obywatel zaangażuje to go niszczą

To jest Twoje zdanie. Politycy nie tęsknią za zaangażowaniem obywateli w sprawy publiczne a więc nie moga narzekać na ich brak.
          Zaangażowanie obywatelskie - poprzez rózne wazne społecznie inicjatywy, poprzez działalność organizacji pozarządowych jest ważne.
          Mozna sobie jednak wyobrazić (mamy przykład z inicjatywą Ulanowskich), że inicjatywa jest sprzeczna z interesem obywateli. To jest tak oczywiste, że głęboko uzasaniać nie trzeba.
          Wychowanie przedszkolne w wieku 6 lat to tak jak zostanie dwa lata w jednej klasie.
          To jest szkoda rodziców poczyniona w rozwoju dziecka. Teraz dzieci szybciej rozwijają się i dojrzewają. Obowiązek szkolny od 6 roku wychodzi naprzeciw żywotnym potrzebom życiowym małego człowieka. Państwo jest jedno , prawo państwowe ustanawia jedynie parlament . Takie prawo zostało ustanowione i nie mogę się zgodzić w wypowiedzią poranną kogoś (?) z PiS , że społeczeństwo jest suwerenem państwa i tylko ono może ustanawiac prawo. Gdyby tak miało być to była by anarchia.
          Popatrzmy realnie na tę akcję państwa Ulanowskich. Więcej w niej pieniactwa, prywaty, politykierstwa niż troski o rozwój młodego pokolenia, o pomyślność Polski.
          PS. Na swoim przykładzie twierdzę co od prawie wieku powszechnie wiadomo było.
          W wieku 6 lat poszedłem do szkoły.
          Dzieki temu mając 17 lat i 3 dni - jako technik - podjąłem pracę.
          Od początku do 54 lat pracy zawodowej następował u mnie rozwój zawodowy.
          Do 73 roku zycia wykonywałem pracę związaną z zawodem.
          Nabyłem 3 zawody (potwierdzone świadectwami) w ciągu swojego zycia.
          'WCZESNE ' jakoby pójście do szkoły w tym mnie pomagało.
          Podobnie było z moim potomstewm.
          • czuk1 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 06.03.15, 08:02
            Napisałem - " Podobnie było z moim potomstwem." Moje dzieci zaczynały naukę w szkole podstawowej, w wieku 6 lat.
            • czuk1 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 06.03.15, 08:06
              Nazbierało się kilkanaście tych inicjatyw obywatelskich.
              orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/0/695128D85AE073D2C125796500570549?Open
              Nie zapozanawałem się z nimi. Nie sądzę jednak aby wszystkie były uzasadnione, niepolityczne i nieświatopglądowe.
              • czuk1 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 06.03.15, 08:08
                Ponad połowa inicjatyw (z tego wykazu) znalazła swój ciąg dalszy w Sejmie.
                • czuk1 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 06.03.15, 08:19
                  Straszne argumenty. Głowę daję, że Ulanowskim podpisywali obywatele RP (bez względu na wiek) a nie tylko rodzice dzieci które mają obowiązek szkolny od 2015 roku.
                  A taka inicjatywa obywatelska jest nieuprawniona. Podpisy wszystkich obywateli za rozpoczynaniem szkoły w wieku 7 lat- dziadków, babć, siótr, braci, wujków, stryjków - którzy nie są rodzicami dzieci objętych obowiązkiem szkolnym (350 tys.) to inicjatywa nieuprawniona.
                  Jej wagę i znaczenie jest wyolbrzymione...... takie jak demnstracyjne wysiadywanie pani Ulanowskiej w Sejmie, na miejscu przeznaczonym dla Prrezydenta RP. Domyslać sie trzeba , że
                  Pani ta dała do zrozumienia kto tu rządzi. Nic dziwnego, że potem przedstawiciel takiej (podobnej) grupy spolecznej - PiS - przypomniał, kto w Polsce rządzi, kto jest sewerenem.
                  • czuk1 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 06.03.15, 08:25
                    Ściślej może - podpisywanie przez każdego obywatela takiej inicjatywy jest zgodne z prawem ale w tej sprawie (dla mnie) ważne jest wsparcie podpisami tej inicjatywy przez rodziców dzieci 6 i 7 latków .
                    • czuk1 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 06.03.15, 09:55
                      Przepraszam .... przyszła polityczka, posłanka , inicjatorka kampanii obywatelskiej - to p. Elbanowska (nie jak napisalem - Ulanowska).

W art. poniższym są spekulacje i opinie dziennikarza o możliwościach i ew. przyszłości politycznej Pani Elbanowskiej. Jest nawet zdanie , że ta Pani mogła by stanąć na czele prawicy.

wyborcza.pl/1,75968,17526403,Kampania_pierwsza_klasa.html
          • rena-ta49 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 06.03.15, 13:32
            https://pbs.twimg.com/media/B_XoJsXXEAEZlTX.png
              • czuk1 Re: Arogancja posłów! 06.03.15, 13:50
                Zależy o jakie projekty tu chodzi. Nie zawsze grupa społeczna, czy grupa interesów musi mieć rację.
                • rena-ta49 Re: Arogancja posłów! 07.03.15, 07:40
                  czuk1 napisał:

> Zależy o jakie projekty tu chodzi. Nie zawsze grupa społeczna, czy grupa intere
                  > sów musi mieć rację.

To chyba należałoby poddać takie projekty pod dyskusję,a nie od razu przy pierwszym czytaniu je do kosza wyrzucać?
                  PO przecież mieni się obywatelska?
                  • czuk1 Re: Arogancja posłów! 07.03.15, 08:12
                    Na temat potrzeby dyskutowania wszelkich spraw o znaczeniu społecznym zgadzam się w Tobą w pełni. Teraz nowy Prezydent mojego grajdoła bierze udział w wyborczych zebraniach samorządów osiedlowych . Zebrania te są gospodarskie i bardzo wartościowe (dla mnie - mieszkanca) dla wszystkich. Prezydent zapoznaje się szczególowo z problemami miasta. A mieszkańcy wybierają swoich bezpośrednich przedstawicieli. Tworzą tam osiedlowy budżet obywatelski. przypadkowo mozna zobaczyć walkę polityczną o zmianę władzy , przejęcie jej
                    przez młodych od starego pokolenia.

Chciałoby się by takie wybory były w br. na szczeblu centralnym. Mielibyśmy za kilka lat nowe, lepsze rządy w Polsce.

Dla ciekawych podam adresy na takie zebrania osiedlowe w naszym mieście.
                    • czuk1 Re: Arogancja posłów! 07.03.15, 11:12
                      roztocze.net/na-sw-piatka-zmiany/
                      Tu jest protokół filmowy z takiego zebrania osiedlowego.
                      Mozna w sieci znaleźć krótszy.
                      • czuk1 Re: Arogancja posłów! 07.03.15, 11:18
                        www.zamosc.tv/tv/inny/7556-wybory-zarzadu-osiedla-sw-piatka/
                        tu lepiej pokazano przebieg obywatelskiej debaty na jednym z tysiecy polskich osiedli.
              • al-szamanka Re: Arogancja posłów! 06.03.15, 21:30
                Przecież to już nie są normalni ludzie.
              • m.maska Re: Arogancja posłów! 09.03.15, 19:02

W Niemczech tez dzieci moga pojsc w wieku 6 lat do szkoly... MOGĄ, jesli rodzice tego chca... poniewaz junior konczyl 6 lat w pazdzierniku, uznalam, ze pojdzie do szkoly przed ukonczeniem siodmego a nie szostego roku zycia... decyzja nalezy do rodzicow.
                • rena-ta49 Re: Arogancja posłów! 09.03.15, 21:09
                  Dlatego uważam ,że dzieci mogą iść do szkoły w wieku 6-ciu lat jeśli szkoła jest do tego przygotowana i jeśli rodzice uważają ,ze dziecko jest do tego dojrzałe.
                  Dlaczego nie dać rodzicom wyboru?
                  Przecież wiemy że chodzi o to by wcześniej szli do pracy,to jest główny powód.
                  By produkować białych murzynów.
                  • czuk1 Nieodpowiedzialność rodziców. 10.03.15, 10:11
                    Powiedzialbym, że raczej nieodpowiedzialnością rodziców jest rozstrzyganie , że ich dzieci nie mogą podjąć obowiazków szkolnych przed uplywem 7 lat zycia.

Nie znam ustawy. Do wypowiedzenia ponizszego zdania znajomość ta nie jest mi potrzebna.

Jestem jednak w pełni przekonany, że dziecko nie pójdzie/nie musi iść do szkoły w wieku 6 lat jeśli rodzice przedłożą zaświadczenie lekarza, że ich dziecko nie jest w stanie podjąć się obowiązku szkolnego.

A jesli tak, co jaki sens jest międlenia tego tematu - "sześciolatki czy siedmiolatki do szkoły". ??? Po co ten cały harmider ?
                    Zadaję takie pytania ..... bo - po prostu - tego nie rozumiem.
          • rena-ta49 Re: Obywatelskie projekty Sejm ma dopie, 07.03.15, 07:45
            Dlatego teraz na zasłużonej emeryturze leżysz sobie na plaży na Hawajach i piszesz
            do nassmile
            Najlepsze wyniki edukacyjne ma Finlandia, gdzie do I klasy chodzą 7-latki.
      • tadeusz_ski.51 no nie, z takim podejściem nie mogę się zgodzić! 07.03.15, 11:32
        ravenheart1 napisał:
        > Elbanowscy to pieniacze, więc dobrze że sejm się tym projektem nie zajął.
        Czy tylko posłowie i rząd oraz prezydent mają prawo decydowania co jest dla nas najważniejsze? Jeśli grupa obywateli chce skorzystać z demokracji to są pieniacze? Nowatorskie pojmowanie demokracji, to już było i się nie sprawdziło.
        ravenheart1 napisał:
        > Poza tym co to jest 300 tys. podpisów ?
        -------------------------
        To tyle ile może zabraknąć SLD w wyborach parlamentarnych aby wejść do Sejmu. Przekonuje Cię ta ilość?
        • rena-ta49 Żelazna logika 07.03.15, 15:49
          https://img6.demotywatoryfb.pl//uploads/201503/1425686835_ewyuv5_600.jpg
          • zak-1 Re: Żelazna logika 09.03.15, 10:53
            U nas 3590 to jest więcej niż 1800000 nie wiedzieliście ?winkto zaden cud , to logika naszych posłów.
            tez jestem pieniacz - nie lubię PO.
            • rena-ta49 Re: Żelazna logika 09.03.15, 13:43
              zak-1 napisał:

> U nas 3590 to jest więcej niż 1800000 nie wiedzieliście ?winkto zaden cud , to lo
              > gika naszych posłów.
              > tez jestem pieniacz - nie lubię PO.

No właśnie,i ona chce jeszcze coś pyszczyć!!
              • ravenheart1 Re: Żelazna logika 09.03.15, 15:44
                Trudno byłoby uzyskać nawet w Warszawie 1 600 000 głosów (mnożą Wam się te głosy skoro piszecie już o 1 800 000 ?!), skoro w całym mieście nie ma nawet tylu uprawnionych do głosowania (jest ich ok. 1 500 000).
                Więc co to za porównanie ?
                Fakty sa takie że Elbanowska znalazła sobie pole do popisu, i nie zdziwię się jak jakis PiS wepchnie ja na liste wyborczą.
                Dla mnie to na razie ona działa tylko w swoim własnym interesie, i interesie nadopiekuńczych rodziców.

• rena-ta49 Re: Żelazna logika 09.03.15, 18:21
                  Mówimy o rodzicach sześciolatków ile w każdym roku ich jest,
                  jeśli "1 września 2014 roku do pierwszej klasy pójdzie ok. 550 tys. dzieci. To siedmiolatki urodzone w roku 2007 i pół rocznika sześciolatków urodzonych w roku 2008."
                  Czyli w 2014 roku z dwóch roczników było 550 tyś ,ja szacuję ,że jeden rocznik to 300 tyś?
                  Czyli tyle ile podpisów mniej więcej?
                  • rena-ta49 Paradne! 12.03.15, 14:10
                    Lekcja obywatelskości. Wyrzuć do kosza miliony podpisów w obronie sześciolatków. Weź sześciolatki do machania plakatami na swoim wiecu.
                    • czuk1 Re: Paradne! 12.03.15, 16:46
                      Nie uważam, że dobre będą rządy ludu, sprawowane na co dzień wyłącznie w formie bezpośrednich referendów obywatelskich , drogą protestów, demonstracji, głodówek . Takie jak próbują wprowadzić kibole, zz, grupy interesów. Bo to by była anarchia. Nie uznaję rządów ludu ale uznaję rządy przedstawicieli narodu wybranych w demokratycznych wyborach . A jeśli tak to (wg mnie) pozwólmy rządzić tym wybrańcom narodu , kiedy źle rządzą to zmieńmy ich, też metodami demokratycznymi.
                      A więc nie wykonam Twojego polecenia - Weź sześciolatki do machania plakatami na swoim wiecu. Jestem za 6-latkiem w szkole, sam tam byłem. Nie uważam także za mądre i zgodne z prawem przedmiotowe wykorzystywanie dzieci do walk politycznych prowadzonych przez dorosłych.
                      Uważam, że wprowadzenie wieku szkolnego od 6 lat jest korzystne dla młodego pokolenia Polaków.
                      Uważam jednocześnie, że temat - wieku szkoły podstawowej owszem należało konsultować wcześniej ( przed podjęciem decyzji) z fachowcami, organizacjami a także w drodze referendum prowadzonego profesjonalnie wśród młodego pokolenia, w tym rodziców dzieci od 0 - 6 lat. Ale ostateczne decyzje należały do parlamentu i parlament je podjął. Uznawanie, że milion podpisów lobbujących w jakiejś sprawie ma narzucać Sejmowi treść ustaw - jest jakimś niezrozumieniem i świadczy o braku porozumienia społeczeństwa
                      z rządzącymi, o złej komunikacji i nieumiejętności rządzenia.
                • rena-ta49 Ponoć Elbanowscy grali dziećmi? 12.03.15, 15:23
                  pbs.twimg.com/media/B_1DfJpU8AAehWB.jpg:large
                  • rena-ta49 No i widzicie Elbanowscy jak to się robi 13.05.15, 16:58
                    niepotrzebnie chodzicie do tych setek tysięcy obywateli. Obywatel Komorowski od ręki by załatwił.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka