Dodaj do ulubionych

W Starym Kinie

14.06.15, 15:42
MATKA JOANNA OD ANIOŁÓW
Obserwuj wątek
    • cb456cc Re: W Starym Kinie 21.06.15, 09:42
      www.youtube.com/watch?v=g4Q0NVK_Ank
      Dwie godziny - pierwszy polski film fabularny (dramat obyczajowy) zrealizowany po zakończeniu II wojny światowej. Wyreżyserowany przez Stanisława Wohla film nie został jednak dopuszczony do rozpowszechniania. Ukończony w 1946, swoją premierę miał dopiero po 11 latach - 9 grudnia 1957 roku. Tekst linka
      • zak-1 Re: W Starym Kinie 21.06.15, 09:47
        Ogladałem kiedyś i podobał mi się .
    • cb456cc Jak zdobyć pieniądze kobietę i sławę 27.06.15, 11:42
      www.youtube.com/watch?v=KQkTu-FYJV0
      • rena-ta49 Re: Jak zdobyć pieniądze kobietę i sławę 27.06.15, 12:28
        cb456cc napisał:

> www.youtube.com/watch?v=KQkTu-FYJV0

Lubisz stare kino,te stare filmy są znacznie ciekawsze od tych nowych.
        • cb456cc Re: Jak zdobyć pieniądze kobietę i sławę 28.06.15, 09:52
          I grają w nich prawdziwi aktorzy smile
    • cb456cc W Starym Kinie-Upał 05.07.15, 10:06

Panują straszliwe upały. Z tego powodu miasto jest opustoszałe. Premier wydał polecenie, aby o porządek dbali dwaj Starsi Panowie. Do pomocy przydzielono im żeńską Drużynę Przeciwudarową im. Kupały. Dowodzi nią piękna Zuzanna. Miasto odwiedza Ambasador egzotycznego państwa. Jest obrażony i składa zażalenie, gdyż nikt nie przygotował mu powitania. Wtedy Starsi Panowie starają się uspokoić gościa. Robią to z pomocą pięknej kasjerki z baru mlecznego, Basi, o której względy ubiegają się robotnik drogowy Albin, subiekt z Domu Mody, a także sam Ambasador. Grzanka, Miss Upału, także chce mieć swój udział w ratowaniu miasta. Udaje się zażegnać zaognioną sytuację. Życie w mieście ożywia wieczorny deszcz... "Upał" jest filmową kontynuacją Kabaretu Starszych Panów.
      • cb456cc W Starym Kinie-Pętla 11.07.15, 21:24
        Jako że jutro mam wychodne i tu nie wpadnę z wizytą,to dziś wrzucam film do obejrzenia.

*Pętla* to jest film z pierwszej trójki moich ulubionych polskich filmów,,,to film,który gdy obejrzałem będąc jeszcze młodym człowiekiem tak na mnie wpłynął,że jestem praktycznie abstynentem.

• cb456cc W Starym Kinie - Piekło i niebo 18.07.15, 21:08
      • rena-ta49 Re: W Starym Kinie - Piekło i niebo 18.07.15, 21:16
        Boziu ,co za obsada.
        • czarek_sz Re: W Starym Kinie - Piekło i niebo 18.07.15, 21:23
          Świetny film. Kilka razy go oglądałem i jeszcze nie raz z przyjemnością go obejrzę.
    • al-szamanka Re: W Starym Kinie 19.07.15, 21:32
      Pamietam, był kiedyś w telewizji program W starym kinie. Zawsze w niedzielę.
      Oglądałam go namiętnie.
      • wiseacres Re: W Starym Kinie 11.11.15, 12:50
        al-szamanka napisała:

> Pamietam, był kiedyś w telewizji program W starym kinie. Zawsze w niedz
        > ielę.
        > Oglądałam go namiętnie.

E, to taki komuszy program , żeby celowo zniechęcić ludzi do zachodu.
    • cb456cc Re: W Starym Kinie 06.10.15, 20:51
      Siódma pieczęć

Siódma pieczęć, osadzona w średniowiecznych realiach (połowa XIV wieku), oparta jest na jednoaktowej sztuce teatralnej wystawionej po raz pierwszy 18 marca 1955 roku pt. Malowidło na drzewie (Trämålning). Siódma pieczęć to metaforyczna opowieść o powracającym z wyprawy krzyżowej rycerzu, który staje do szachowego pojedynku ze śmiercią – stawką w nim jest jego życie. W filmie tym Bergman daje wyraz swoim inspiracjom średniowiecznym malowidłem ściennym Śmierć grająca w szachy z kościoła w Täby w okolicach Sztokholmu[3].

Film oddaje atmosferę średniowiecznej Europy, przepełnionej śmiercią, stojącej w obliczu zarazy. Reżyser eksponuje rolę średniowiecznego Kościoła w kreowaniu wszechobecnego strachu społeczności przed zarazą, mającą być karą za grzechy. Siódma pieczęć jest jednocześnie traktatem filozoficznym o wymowie bliskiej egzystencjalizmowi, który wprowadza do twórczości Bergmana wątki stanowiące w przyszłości o jej wyjątkowym charakterze. Po raz pierwszy reżyser ukazuje na zasadach kontrastu Jönsa, hołdującego wartościom materialistycznym i Blocka, rycerza poszukującego sensu swojego istnienia, nieodnajdującego Boga, pierwowzoru dylematów znanych z Trylogii pionowej.
      Wikipedia
      • rena-ta49 Re: W Starym Kinie 11.10.15, 09:22
        Nie widziałam tego filmusmile
        • cb456cc Re: W Starym Kinie 11.10.15, 09:28
          rena-ta49 napisała:

> Nie widziałam tego filmusmile

NIE WIERZĘ ! Renia przecież to jeden z najbardziej kultowych filmów polskich smile
    • cb456cc Żywot Mateusza 10.11.15, 20:50
      www.youtube.com/watch?v=VczOIq6JBvg
    • opuncja.figowa.1 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 15:31
      W Narodowe Święto Niepodległości telewizja publiczna nadaje propagandowy film o Bolku pt. "Wałęsa Człowiek z nadziei" pełny zakłamań historycznych. Szczyt bezczelności!
      • wiseacres Re: W Starym Kinie 11.11.15, 15:47
        Dlaczego ? Nie ma ludzi idealnych. Czy Ty wiesz co wyprawiali prezydenci USA zanim zostali prezydentami. Z małymi dziećmi Indian robili gorzej niż esesmani , a coś w rodzaju Łotyszów w Powstaniu albo UPA na Wołyniu. Poczytaj sobie troszkę.
        • opuncja.figowa.1 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 16:29
          A co to ma wspólnego z postem, w którym wyrażam oburzenie, że propagandowy gniot o byłym prezydencie pokazuje się w dniu największego dla Polaków święta? Nie można było puścić innego filmu np. "Popiełuszko, wolność jest wśród nas"?
          • rena-ta49 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 16:39
            opuncja.figowa.1 napisała:

> A co to ma wspólnego z postem, w którym wyrażam oburzenie, że propagandowy gnio
            > t o byłym prezydencie pokazuje się w dniu największego dla Polaków święta? Nie
            > można było puścić innego filmu np. "Popiełuszko, wolność jest wśród nas"?

Musi się w TVP dużo zmienić.
          • ravenheart1 Re: W Starym Kinie 13.11.15, 13:40

> A co to ma wspólnego z postem, w którym wyrażam oburzenie, że propagandowy gnio
            > t o byłym prezydencie pokazuje się w dniu największego dla Polaków święta? Nie
            > można było puścić innego filmu np. "Popiełuszko, wolność jest wśród nas"?

I co jeszcze ?

Może Mgłe, albo Solidarnych 2010 , oraz całą kinową hagiografię JP II ?

A może nie epatowac ludzi historią, tylko pozwolic im ogladać np. jakieś filmy familijne ?
            • rena-ta49 Re: W Starym Kinie 13.11.15, 13:46
              ravenheart1 napisał:

>
              > opuncja.figowa.1 napisała:
              >
              > > A co to ma wspólnego z postem, w którym wyrażam oburzenie, że propagandow
              > y gnio
              > > t o byłym prezydencie pokazuje się w dniu największego dla Polaków święta
              > ? Nie
              > > można było puścić innego filmu np. "Popiełuszko, wolność jest wśród nas"?
              >
              >
              > I co jeszcze ?
              >
              > Może Mgłe, albo Solidarnych 2010 , oraz całą kinową hagiografię JP II ?
              >
              > A może nie epatowac ludzi historią, tylko pozwolic im ogladać np. jakieś filmy
              > familijne ?
              >
              >
              Wiadomo ,że postkomuchom bardzo nie pasuje historia ,a zwłaszcza to nie zakłamywana.
              Moim zdaniem każdy ma w domu pilota i może oglądać na co ma ochotę.
              Natomiast TVP za nasze pieniądze ma pełnić misje i w dniu św. narodowego jak najbardziej powinna do historii nawiązywać!
              To że Wajda nakręcił gniota potwierdzają nawet krytycy!
              • ravenheart1 Re: W Starym Kinie 13.11.15, 13:49
                Sądząc po ocenach na filmwebie "Popiełuszko" to taki sam gniot, jak i "Wałęsa" ...
                • opuncja.figowa.1 Re: W Starym Kinie 13.11.15, 21:41
                  Co do "Popiełuszki, wolność jest wśród nas" akurat sie mylisz.
                  • ravenheart1 Re: W Starym Kinie 17.11.15, 15:00

> Co do "Popiełuszki, wolność jest wśród nas" akurat sie mylisz.

No niezupełnie ...

"Popiełuszko" - ocena 6.7/10, plus komentarze dotyczące zafałszowania jego zakończenia

www.filmweb.pl/film/Popie%C5%82uszko.+Wolno%C5%9B%C4%87+jest+w+nas-2009-203332
                    "Wałęsa" - ocena 6.4/10, plus komentarze o propagandowym charakterze filmu

www.filmweb.pl/film/Wa%C5%82%C4%99sa.+Cz%C5%82owiek+z+nadziei-2013-608184

Dodam tylko, że dobry film zaczyna się od ocen 7.5/10 w górę - a w tym przypadku mamy do czynienia z dwoma godnymi siebie gniotami propagandowymi ...
                    • czarek_sz Re: W Starym Kinie 17.11.15, 15:06
                      Chodziłeś na msze za Ojczyznę Popiełuszki Rav ? ja chodziłem więc nie chrzań i nie zrównuj Go z takimi padliniarzami jak Michnik i spółka.
                      • ravenheart1 Re: W Starym Kinie 17.11.15, 15:18

czarek_sz napisał:

> Chodziłeś na msze za Ojczyznę Popiełuszki Rav ? ja chodziłem więc nie chrzań i
                        > nie zrównuj Go z takimi padliniarzami jak Michnik i spółka.

Czarek ja na mszach to bywam wyłącznie z okazji czyjegoś ślubu lub pogrzebu, i tak było od mojej pełnoletności.

A co do porównywania to czy moge porównywac z tymi padliniarzami J. kaczyńskiego vel. TW Jar, vel. "zabezpieczenie operacyjne nr 99696" ?
                    • rena-ta49 Re: W Starym Kinie 17.11.15, 15:09
                      Zapewne wysokie oceny maja filmy antypolskie takie jak Pokłosie ,czy Ida.
                      • rena-ta49 Re: W Starym Kinie 17.11.15, 15:10
                        rena-ta49 napisała:

> Zapewne wysokie oceny maja filmy antypolskie takie jak Pokłosie ,czy Ida.

Bo wszystkie filmy o Żydach maja wysokie poparciesmilesmile
                        • czarek_sz Re: W Starym Kinie 17.11.15, 15:14
                          Polecam film 'Róża' Reniu. Powojenne tragedie Polaków i Niemieckich cywilów na Mazurach.

rena-ta49 napisała:

> rena-ta49 napisała:
                          >
                          > > Zapewne wysokie oceny maja filmy antypolskie takie jak Pokłosie ,czy Ida.
                          >
                          > Bo wszystkie filmy o Żydach maja wysokie poparciesmilesmile
                      • ravenheart1 Re: W Starym Kinie 17.11.15, 15:16

Odpowiadasz na:
                        rena-ta49 napisała:

> Zapewne wysokie oceny maja filmy antypolskie takie jak Pokłosie ,czy Ida.

To akurat jest polski portal - ale jeśli chcesz wiedzieć to "Ida" miała ocenę 6.6/10 (czyli podobnie do "Popiełuszki"), a "Pokłosie" 7.5/10.
            • opuncja.figowa.1 Re: W Starym Kinie 13.11.15, 21:46
              Tak trudno zrozumieć, że wykazałam wielką niestosowność pokazem filmu zakłamującego historię polską w tak szczególnym dniu? Naprawdę nie możesz choć raz zgodzić sie? Chłopie, weź się ogarnij!
      • cb456cc Re: W Starym Kinie 11.11.15, 15:51

> W Narodowe Święto Niepodległości telewizja publiczna nadaje propagandowy film o
        > Bolku pt. "Wałęsa Człowiek z nadziei" pełny zakłamań historycznych. Szczyt be
        > zczelności!

No cóż nie ma jeszcze filmu o Kaczyńskim,ale pewnie lada chwila powstanie i wtedy będziesz piać z zachwytu mając z podniety nad cudownością filmu i Kaczyńskiego mokre majtki.
        PiSowcy zawsze i wszędzie muszą wtrącić swoje polityczne trzy grosze inaczej by kopnęli w kalendarz.
        • rena-ta49 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 15:56
          "PiSowcy zawsze i wszędzie muszą wtrącić swoje polityczne trzy grosze inaczej by kopnęli w kalendarz."

Jesteś coraz bardziej chamski,jak założysz własne forum to będziesz mógł
          dyktować innym co im wolno,a czego nie wolno!
          • cb456cc Re: W Starym Kinie 11.11.15, 15:59
            rena-ta49 napisała:

> "PiSowcy zawsze i wszędzie muszą wtrącić swoje polityczne trzy grosze inaczej b
            > y kopnęli w kalendarz."
            >
            > Jesteś coraz bardziej chamski,jak założysz własne forum to będziesz mógł
            > dyktować innym co im wolno,a czego nie wolno!

Chamstwa nauczyłem się od ciebie.

Ty tez nie masz swojego własnego forum.
            • rena-ta49 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 16:08
              Już ci napisałam ,że ani ja cię tu nie zapraszałam ,
              ani nie masz nikt obowiązku tu pisać, co było sugestią,
              nie zrozumiałeś ,twój problem.
      • rena-ta49 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 16:36

> W Narodowe Święto Niepodległości telewizja publiczna nadaje propagandowy film o
        > zczelności!

Nie będą oglądała, czytam b. ciekawą książkę "POzamiatane"
        wole ciekawą lekturę
      • rena-ta49 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 17:10

> zczelności!

Gdyby puścili film 1920 Bitwa Warszawska ,
        to może bym obejrzała.
        • czarek_sz Re: W Starym Kinie 11.11.15, 18:17
          Ja czekam na filmy o tym jak w okupację Polacy z narażeniem życia ratowali Żydów i jak Żydzi po wojnie odpłacili za to Polakom.
          • rena-ta49 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 20:09
            czarek_sz napisał:

> Ja czekam na filmy o tym jak w okupację Polacy z narażeniem życia ratowali Żydó
            > w i jak Żydzi po wojnie odpłacili za to Polakom.

Czy masz może konto na Twitterze?
            Dałabym Tobie link do jednego konta,na którym jeden z dziennikarzy b. dużo pisze o stosunku
            Żydów do nas.Cytuje wypowiedzi różnych znanych osobowości z Izraela.
            Warto go obserwować,ciekawe rzeczy pisze.
            • rena-ta49 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 20:15

> czarek_sz napisał:
              >
              > > Ja czekam na filmy o tym jak w okupację Polacy z narażeniem życia ratowal
              > i Żydó
              > > w i jak Żydzi po wojnie odpłacili za to Polakom.
              >
              > Czy masz może konto na Twitterze?
              > Dałabym Tobie link do jednego konta,na którym jeden z dziennikarzy b. dużo pisz
              > e o stosunku
              > Żydów do nas.Cytuje wypowiedzi różnych znanych osobowości z Izraela.
              > Warto go obserwować,ciekawe rzeczy pisze.
              >
              >

twitter.com/Temidor/status/664514451157196800?lang=pl
              • czarek_sz Re: W Starym Kinie 11.11.15, 20:41
                wpolityce.pl/polityka/111373-skad-u-zydow-wiecej-zlej-pamieci-o-polakach-niz-o-niemcach-jesli-ukrywajacy-sie-zyd-spotkal-niemca-to-ginal

Dużo w tym prawdy o ile nie cała prawda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka