cb456cc Re: W Starym Kinie 21.06.15, 09:42 www.youtube.com/watch?v=g4Q0NVK_Ank Dwie godziny - pierwszy polski film fabularny (dramat obyczajowy) zrealizowany po zakończeniu II wojny światowej. Wyreżyserowany przez Stanisława Wohla film nie został jednak dopuszczony do rozpowszechniania. Ukończony w 1946, swoją premierę miał dopiero po 11 latach - 9 grudnia 1957 roku. Tekst linka Odpowiedz Link
cb456cc Jak zdobyć pieniądze kobietę i sławę 27.06.15, 11:42 www.youtube.com/watch?v=KQkTu-FYJV0 Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Jak zdobyć pieniądze kobietę i sławę 27.06.15, 12:28 cb456cc napisał: > www.youtube.com/watch?v=KQkTu-FYJV0 Lubisz stare kino,te stare filmy są znacznie ciekawsze od tych nowych. Odpowiedz Link
cb456cc Re: Jak zdobyć pieniądze kobietę i sławę 28.06.15, 09:52 I grają w nich prawdziwi aktorzy Odpowiedz Link
cb456cc W Starym Kinie-Upał 05.07.15, 10:06 Upał - Film Polski 1964 Panują straszliwe upały. Z tego powodu miasto jest opustoszałe. Premier wydał polecenie, aby o porządek dbali dwaj Starsi Panowie. Do pomocy przydzielono im żeńską Drużynę Przeciwudarową im. Kupały. Dowodzi nią piękna Zuzanna. Miasto odwiedza Ambasador egzotycznego państwa. Jest obrażony i składa zażalenie, gdyż nikt nie przygotował mu powitania. Wtedy Starsi Panowie starają się uspokoić gościa. Robią to z pomocą pięknej kasjerki z baru mlecznego, Basi, o której względy ubiegają się robotnik drogowy Albin, subiekt z Domu Mody, a także sam Ambasador. Grzanka, Miss Upału, także chce mieć swój udział w ratowaniu miasta. Udaje się zażegnać zaognioną sytuację. Życie w mieście ożywia wieczorny deszcz... "Upał" jest filmową kontynuacją Kabaretu Starszych Panów. Odpowiedz Link
cb456cc W Starym Kinie-Pętla 11.07.15, 21:24 Jako że jutro mam wychodne i tu nie wpadnę z wizytą,to dziś wrzucam film do obejrzenia. *Pętla* to jest film z pierwszej trójki moich ulubionych polskich filmów,,,to film,który gdy obejrzałem będąc jeszcze młodym człowiekiem tak na mnie wpłynął,że jestem praktycznie abstynentem. Petla 1957 PL caly film Odpowiedz Link
cb456cc W Starym Kinie - Piekło i niebo 18.07.15, 21:08 Piekło i niebo - Film Polski 1966 Odpowiedz Link
czarek_sz Re: W Starym Kinie - Piekło i niebo 18.07.15, 21:23 Świetny film. Kilka razy go oglądałem i jeszcze nie raz z przyjemnością go obejrzę. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: W Starym Kinie 19.07.15, 21:32 Pamietam, był kiedyś w telewizji program W starym kinie. Zawsze w niedzielę. Oglądałam go namiętnie. Odpowiedz Link
wiseacres Re: W Starym Kinie 11.11.15, 12:50 al-szamanka napisała: > Pamietam, był kiedyś w telewizji program W starym kinie. Zawsze w niedz > ielę. > Oglądałam go namiętnie. E, to taki komuszy program , żeby celowo zniechęcić ludzi do zachodu. Odpowiedz Link
cb456cc Re: W Starym Kinie 06.10.15, 20:51 Siódma pieczęć Siódma pieczęć, osadzona w średniowiecznych realiach (połowa XIV wieku), oparta jest na jednoaktowej sztuce teatralnej wystawionej po raz pierwszy 18 marca 1955 roku pt. Malowidło na drzewie (Trämålning). Siódma pieczęć to metaforyczna opowieść o powracającym z wyprawy krzyżowej rycerzu, który staje do szachowego pojedynku ze śmiercią – stawką w nim jest jego życie. W filmie tym Bergman daje wyraz swoim inspiracjom średniowiecznym malowidłem ściennym Śmierć grająca w szachy z kościoła w Täby w okolicach Sztokholmu[3]. Film oddaje atmosferę średniowiecznej Europy, przepełnionej śmiercią, stojącej w obliczu zarazy. Reżyser eksponuje rolę średniowiecznego Kościoła w kreowaniu wszechobecnego strachu społeczności przed zarazą, mającą być karą za grzechy. Siódma pieczęć jest jednocześnie traktatem filozoficznym o wymowie bliskiej egzystencjalizmowi, który wprowadza do twórczości Bergmana wątki stanowiące w przyszłości o jej wyjątkowym charakterze. Po raz pierwszy reżyser ukazuje na zasadach kontrastu Jönsa, hołdującego wartościom materialistycznym i Blocka, rycerza poszukującego sensu swojego istnienia, nieodnajdującego Boga, pierwowzoru dylematów znanych z Trylogii pionowej. Wikipedia Odpowiedz Link
cb456cc Re: W Starym Kinie 11.10.15, 09:28 rena-ta49 napisała: > Nie widziałam tego filmu NIE WIERZĘ ! Renia przecież to jeden z najbardziej kultowych filmów polskich Odpowiedz Link
opuncja.figowa.1 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 15:31 W Narodowe Święto Niepodległości telewizja publiczna nadaje propagandowy film o Bolku pt. "Wałęsa Człowiek z nadziei" pełny zakłamań historycznych. Szczyt bezczelności! Odpowiedz Link
wiseacres Re: W Starym Kinie 11.11.15, 15:47 Dlaczego ? Nie ma ludzi idealnych. Czy Ty wiesz co wyprawiali prezydenci USA zanim zostali prezydentami. Z małymi dziećmi Indian robili gorzej niż esesmani , a coś w rodzaju Łotyszów w Powstaniu albo UPA na Wołyniu. Poczytaj sobie troszkę. Odpowiedz Link
opuncja.figowa.1 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 16:29 A co to ma wspólnego z postem, w którym wyrażam oburzenie, że propagandowy gniot o byłym prezydencie pokazuje się w dniu największego dla Polaków święta? Nie można było puścić innego filmu np. "Popiełuszko, wolność jest wśród nas"? Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 16:39 opuncja.figowa.1 napisała: > A co to ma wspólnego z postem, w którym wyrażam oburzenie, że propagandowy gnio > t o byłym prezydencie pokazuje się w dniu największego dla Polaków święta? Nie > można było puścić innego filmu np. "Popiełuszko, wolność jest wśród nas"? Musi się w TVP dużo zmienić. Odpowiedz Link
ravenheart1 Re: W Starym Kinie 13.11.15, 13:40 opuncja.figowa.1 napisała: > A co to ma wspólnego z postem, w którym wyrażam oburzenie, że propagandowy gnio > t o byłym prezydencie pokazuje się w dniu największego dla Polaków święta? Nie > można było puścić innego filmu np. "Popiełuszko, wolność jest wśród nas"? I co jeszcze ? Może Mgłe, albo Solidarnych 2010 , oraz całą kinową hagiografię JP II ? A może nie epatowac ludzi historią, tylko pozwolic im ogladać np. jakieś filmy familijne ? Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: W Starym Kinie 13.11.15, 13:46 ravenheart1 napisał: > > opuncja.figowa.1 napisała: > > > A co to ma wspólnego z postem, w którym wyrażam oburzenie, że propagandow > y gnio > > t o byłym prezydencie pokazuje się w dniu największego dla Polaków święta > ? Nie > > można było puścić innego filmu np. "Popiełuszko, wolność jest wśród nas"? > > > I co jeszcze ? > > Może Mgłe, albo Solidarnych 2010 , oraz całą kinową hagiografię JP II ? > > A może nie epatowac ludzi historią, tylko pozwolic im ogladać np. jakieś filmy > familijne ? > > Wiadomo ,że postkomuchom bardzo nie pasuje historia ,a zwłaszcza to nie zakłamywana. Moim zdaniem każdy ma w domu pilota i może oglądać na co ma ochotę. Natomiast TVP za nasze pieniądze ma pełnić misje i w dniu św. narodowego jak najbardziej powinna do historii nawiązywać! To że Wajda nakręcił gniota potwierdzają nawet krytycy! Odpowiedz Link
ravenheart1 Re: W Starym Kinie 13.11.15, 13:49 Sądząc po ocenach na filmwebie "Popiełuszko" to taki sam gniot, jak i "Wałęsa" ... Odpowiedz Link
opuncja.figowa.1 Re: W Starym Kinie 13.11.15, 21:41 Co do "Popiełuszki, wolność jest wśród nas" akurat sie mylisz. Odpowiedz Link
ravenheart1 Re: W Starym Kinie 17.11.15, 15:00 opuncja.figowa.1 napisała: > Co do "Popiełuszki, wolność jest wśród nas" akurat sie mylisz. No niezupełnie ... "Popiełuszko" - ocena 6.7/10, plus komentarze dotyczące zafałszowania jego zakończenia www.filmweb.pl/film/Popie%C5%82uszko.+Wolno%C5%9B%C4%87+jest+w+nas-2009-203332 "Wałęsa" - ocena 6.4/10, plus komentarze o propagandowym charakterze filmu www.filmweb.pl/film/Wa%C5%82%C4%99sa.+Cz%C5%82owiek+z+nadziei-2013-608184 Dodam tylko, że dobry film zaczyna się od ocen 7.5/10 w górę - a w tym przypadku mamy do czynienia z dwoma godnymi siebie gniotami propagandowymi ... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: W Starym Kinie 17.11.15, 15:06 Chodziłeś na msze za Ojczyznę Popiełuszki Rav ? ja chodziłem więc nie chrzań i nie zrównuj Go z takimi padliniarzami jak Michnik i spółka. Odpowiedz Link
ravenheart1 Re: W Starym Kinie 17.11.15, 15:18 czarek_sz napisał: > Chodziłeś na msze za Ojczyznę Popiełuszki Rav ? ja chodziłem więc nie chrzań i > nie zrównuj Go z takimi padliniarzami jak Michnik i spółka. Czarek ja na mszach to bywam wyłącznie z okazji czyjegoś ślubu lub pogrzebu, i tak było od mojej pełnoletności. A co do porównywania to czy moge porównywac z tymi padliniarzami J. kaczyńskiego vel. TW Jar, vel. "zabezpieczenie operacyjne nr 99696" ? Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: W Starym Kinie 17.11.15, 15:09 Zapewne wysokie oceny maja filmy antypolskie takie jak Pokłosie ,czy Ida. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: W Starym Kinie 17.11.15, 15:10 rena-ta49 napisała: > Zapewne wysokie oceny maja filmy antypolskie takie jak Pokłosie ,czy Ida. Bo wszystkie filmy o Żydach maja wysokie poparcie Odpowiedz Link
czarek_sz Re: W Starym Kinie 17.11.15, 15:14 Polecam film 'Róża' Reniu. Powojenne tragedie Polaków i Niemieckich cywilów na Mazurach. rena-ta49 napisała: > rena-ta49 napisała: > > > Zapewne wysokie oceny maja filmy antypolskie takie jak Pokłosie ,czy Ida. > > Bo wszystkie filmy o Żydach maja wysokie poparcie Odpowiedz Link
ravenheart1 Re: W Starym Kinie 17.11.15, 15:16 Odpowiadasz na: rena-ta49 napisała: > Zapewne wysokie oceny maja filmy antypolskie takie jak Pokłosie ,czy Ida. To akurat jest polski portal - ale jeśli chcesz wiedzieć to "Ida" miała ocenę 6.6/10 (czyli podobnie do "Popiełuszki"), a "Pokłosie" 7.5/10. Odpowiedz Link
opuncja.figowa.1 Re: W Starym Kinie 13.11.15, 21:46 Tak trudno zrozumieć, że wykazałam wielką niestosowność pokazem filmu zakłamującego historię polską w tak szczególnym dniu? Naprawdę nie możesz choć raz zgodzić sie? Chłopie, weź się ogarnij! Odpowiedz Link
cb456cc Re: W Starym Kinie 11.11.15, 15:51 opuncja.figowa.1 napisała: > W Narodowe Święto Niepodległości telewizja publiczna nadaje propagandowy film o > Bolku pt. "Wałęsa Człowiek z nadziei" pełny zakłamań historycznych. Szczyt be > zczelności! No cóż nie ma jeszcze filmu o Kaczyńskim,ale pewnie lada chwila powstanie i wtedy będziesz piać z zachwytu mając z podniety nad cudownością filmu i Kaczyńskiego mokre majtki. PiSowcy zawsze i wszędzie muszą wtrącić swoje polityczne trzy grosze inaczej by kopnęli w kalendarz. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 15:56 "PiSowcy zawsze i wszędzie muszą wtrącić swoje polityczne trzy grosze inaczej by kopnęli w kalendarz." Jesteś coraz bardziej chamski,jak założysz własne forum to będziesz mógł dyktować innym co im wolno,a czego nie wolno! Odpowiedz Link
cb456cc Re: W Starym Kinie 11.11.15, 15:59 rena-ta49 napisała: > "PiSowcy zawsze i wszędzie muszą wtrącić swoje polityczne trzy grosze inaczej b > y kopnęli w kalendarz." > > Jesteś coraz bardziej chamski,jak założysz własne forum to będziesz mógł > dyktować innym co im wolno,a czego nie wolno! Chamstwa nauczyłem się od ciebie. Ty tez nie masz swojego własnego forum. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 16:08 Już ci napisałam ,że ani ja cię tu nie zapraszałam , ani nie masz nikt obowiązku tu pisać, co było sugestią, nie zrozumiałeś ,twój problem. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 16:36 opuncja.figowa.1 napisała: > W Narodowe Święto Niepodległości telewizja publiczna nadaje propagandowy film o > Bolku pt. "Wałęsa Człowiek z nadziei" pełny zakłamań historycznych. Szczyt be > zczelności! Nie będą oglądała, czytam b. ciekawą książkę "POzamiatane" wole ciekawą lekturę Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 17:10 opuncja.figowa.1 napisała: > W Narodowe Święto Niepodległości telewizja publiczna nadaje propagandowy film o > Bolku pt. "Wałęsa Człowiek z nadziei" pełny zakłamań historycznych. Szczyt be > zczelności! Gdyby puścili film 1920 Bitwa Warszawska , to może bym obejrzała. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: W Starym Kinie 11.11.15, 18:17 Ja czekam na filmy o tym jak w okupację Polacy z narażeniem życia ratowali Żydów i jak Żydzi po wojnie odpłacili za to Polakom. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 20:09 czarek_sz napisał: > Ja czekam na filmy o tym jak w okupację Polacy z narażeniem życia ratowali Żydó > w i jak Żydzi po wojnie odpłacili za to Polakom. Czy masz może konto na Twitterze? Dałabym Tobie link do jednego konta,na którym jeden z dziennikarzy b. dużo pisze o stosunku Żydów do nas.Cytuje wypowiedzi różnych znanych osobowości z Izraela. Warto go obserwować,ciekawe rzeczy pisze. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: W Starym Kinie 11.11.15, 20:15 > czarek_sz napisał: > > > Ja czekam na filmy o tym jak w okupację Polacy z narażeniem życia ratowal > i Żydó > > w i jak Żydzi po wojnie odpłacili za to Polakom. > > Czy masz może konto na Twitterze? > Dałabym Tobie link do jednego konta,na którym jeden z dziennikarzy b. dużo pisz > e o stosunku > Żydów do nas.Cytuje wypowiedzi różnych znanych osobowości z Izraela. > Warto go obserwować,ciekawe rzeczy pisze. > > twitter.com/Temidor/status/664514451157196800?lang=pl Odpowiedz Link
czarek_sz Re: W Starym Kinie 11.11.15, 20:41 wpolityce.pl/polityka/111373-skad-u-zydow-wiecej-zlej-pamieci-o-polakach-niz-o-niemcach-jesli-ukrywajacy-sie-zyd-spotkal-niemca-to-ginal Dużo w tym prawdy o ile nie cała prawda. Odpowiedz Link