Dodaj do ulubionych

Ten cyrk z Trybunałem Konstytucyjnym potrwa

10.03.16, 12:09
do grudnia. Potem nowy przewodniczący Pszczółkowski wycofa te śmieci z wczoraj i będzie orzekanie według ustawy PiS.
TK uznał, że nowelizacji ustawy o TK nie było, a rząd, że wyroku TK nie było. Myślę, że w starciu jest remis.
Obserwuj wątek
    • rena-ta49 Szybkie ZAORANIE Grzesia Schetyny 10.03.16, 12:27
      Kto wybrał Sędziów? -No Parlament -
      A kto miał większość -PO i PSL
      www.tvn24.pl/jeden-na-jeden,44,m/jeden-na-jeden-razem-wyswietla-wyrok-a-mlodzi-po,626189.html
      • rena-ta49 Brawo K.Morawiecki 10.03.16, 12:32
        https://pbs.twimg.com/media/CdLH3v1W4AEmh-T.jpg
    • rena-ta49 Re: Ten cyrk z Trybunałem Konstytucyjnym potrwa 10.03.16, 12:53
      https://pbs.twimg.com/media/CdG5Ww2W0AASWju.jpg
      • rena-ta49 "Nie można się odwołać od wyroku TK to niedobrze, 10.03.16, 13:02
        trzeba zmienić konstytucję..."
        wpolityce.pl/polityka/284574-prof-grabowska-wyrok-tk-jest-obarczony-poprzez-sklad-sedziowski-okreslona-wada-nie-mozna-sie-odwolac-od-wyroku-tk-to-niedobrze-trzeba-zmienic-konstytucje
        I tu tkwi problem!
        • ravenheart1 Re: "Nie można się odwołać od wyroku TK to niedob 10.03.16, 15:51
          A gdzie miałaby być instancja odwoławcza ?

Może w domu u TW Jara ?

Co do Pszczółkowskiego to może sobie dużo pozmieniać, ale nie zmieni tego, że jeszcze przez jakiś czas PiSowscy pomazańcy i tak nie będa mieć większości w TK ...

a za 4 lata: BS, ZZ i AD przed TS za złamanie konstytucji smile
      • rena-ta49 Re: Ten cyrk z Trybunałem Konstytucyjnym potrwa 07.04.16, 13:44
        https://pbs.twimg.com/media/Cfbs6xrW8AA5psd.jpg
        • czarek_sz Re: Ten cyrk z Trybunałem Konstytucyjnym potrwa 07.04.16, 17:09
          Swoją drogą chciałbym dowiedzieć się w którym z krajów starej demokracji /łącznie z USA/ Prezes TK czy też Przewodniczący SN proceduje, orzeka, wydaje wyroki itd w sposób sprzeczny z zapisami Konstytucji oraz obowiązującym ustawami. Bo u nas dzieje się to od lat a dziwnym trafem dopiero po ostatniej zmianie władzy darty jest ryj przez przegranych że TK nie może robić tego.......co co robił dotychczas. Czyli bezkarnie /nikt pyska wtedy nie darł/ srał na Konstytucję na Ustawy i robił co mu się podobało a nie co nakazywało obowiązujące prawo i Konstytucja.
          • rena-ta49 Re: Ten cyrk z Trybunałem Konstytucyjnym potrwa 07.04.16, 17:10
            czarek_sz napisał:

> Swoją drogą chciałbym dowiedzieć się w którym z krajów starej demokracji /łączn
            > ie z USA/ Prezes TK czy też Przewodniczący SN proceduje, orzeka, wydaje wyroki
            > itd w sposób sprzeczny z zapisami Konstytucji oraz obowiązującym ustawami. Bo u
            > nas dzieje się to od lat a dziwnym trafem dopiero po ostatniej zmianie władzy
            > darty jest ryj przez przegranych że TK nie może robić tego.......co co robił do
            > tychczas. Czyli bezkarnie /nikt pyska wtedy nie darł/ srał na Konstytucję na Us
            > tawy i robił co mu się podobało a nie co nakazywało obowiązujące prawo i Konsty
            > tucja.

Kiedy nie opublikowano 48 orzeczeń TK też mordy nikt nie darł.
            • czarek_sz Re: Ten cyrk z Trybunałem Konstytucyjnym potrwa 07.04.16, 17:23
              Chwilami wkurza mnie że rząd zbyt cacka się z tym komuszym antydemokratycznym pomiotem ale być może spokój i czas zrobi więcej dobrego niż gwałtowne ruchy i radykalniejsze decyzje ?
              • ravenheart1 Re: Ten cyrk z Trybunałem Konstytucyjnym potrwa 08.04.16, 15:34
                Chyba powinniście się na coś zdecydować -

a) jeśli TK działa niezgodnie z prawem to te 48 orzeczeń TK można śmiało spuścić do klozetu - w tym przypadku wasze darcie mordy na rząd PO-PSL jest kompletnie bez sensu

b) jeśli TK działa zgodnie z prawem - to rozumiem Waszą troskę o prawo w PL, ale nie rozumiem dlaczego nie drzecie mordy kiedy gówniany rząd PiS próbuje ograniczac TK - w tym przypadku wasze darcie mordy na TK też jest bez sensu

chyba mi Was po prostu żal - biedny najgorszy sort ciemnego ludu z wyzerowaną moralnością, i poczuciem przyzwoitości.

Ament
          • m.maska Re: Ten cyrk z Trybunałem Konstytucyjnym potrwa 07.04.16, 18:49
            czarek_sz napisał:

> Swoją drogą chciałbym dowiedzieć się w którym z krajów starej demokracji /łączn
            > ie z USA/ Prezes TK czy też Przewodniczący SN proceduje, orzeka, wydaje wyroki
            > itd w sposób sprzeczny z zapisami Konstytucji oraz obowiązującym ustawami.

Panstwa demokratyczne nie maja Ayatollahow...
    • m.maska Re: Ten cyrk z Trybunałem Konstytucyjnym potrwa 10.03.16, 17:58
      No wiec jesli ma byc naprawde w miare z sensem i sprawiedliwie to nalezaloby spojrzec jak jest u sasiadow... w Niemczech 16 sedziow - polowa jest wybierana przez partie rzadzaca, polowa przez opozycje... jesli ktoremus konczy sie kadencja nowego wybiera partia, ktora wybierala tego ktory odchodzi. To co jest w Polsce to jakas paranoja... niesamowite, ze w ogole moglo do tego dojsc - a Rzeplinski ma wladze absolutna... tzn. ze jesli ten facet teraz zacznie np. od rana do wieczora chhlac i rzygac na stol to i tak jako Bogu nie mozna mu nic zrobic? no kurcze, dyktatura faceta, ktoremu nawet geby nie chce sie otwierac kiedy mowi.
      • rena-ta49 Prof. Anna Łabno: nie ma możliwości przywrócenia 10.03.16, 18:08
        normom prawnym mocy obowiązującej.
        https://pbs.twimg.com/media/CdMWvsFWEAEIsz0.jpg

opinie konstytucjonalistów w/s u dołu:
        ms.gov.pl/pl/informacje/news,8072,konferencja-prasowa-dotyczaca-trybunalu.html
        • m.maska Re: Prof. Anna Łabno: nie ma możliwości przywróce 10.03.16, 18:20
          Pan Rzeplinski nie zna prawa? no no...
          • rena-ta49 Dr hab. prof. UKSW Bogumił Szmulik o domniemaniu 10.03.16, 18:29
            konstytucyjności.
            https://pbs.twimg.com/media/CdMU-wmXIAAOdJa.jpg
          • rena-ta49 Re: Prof. Anna Łabno: nie ma możliwości przywróce 10.03.16, 18:33
            m.maska napisała:

> Pan Rzeplinski nie zna prawa? no no...
            >

Ja podejrzewam ,że zna,ale bardzo chce pomagać PO wetując wszystkie napływające do TK ustawy.
            Wyobraź sobie że Sejm uchwala teraz ustawę przywracającą wiek emerytalny,a TK mówi ,że ona niezgodna z Konstytucją.Już orzekli ,że ta ustawa PO podnosząca wiek emerytalny była zgodna z Konstytucją.To samo z kwotą wolna od podatku,czy z ukradzionymi pieniędzmi z OFE.
            • rena-ta49 dr hab. prof. UW Robert Jastrzębski: 10.03.16, 18:37
              TK podlega Konstytucji tylko w zakresie orzecznictwa
              https://pbs.twimg.com/media/CdMZToSWwAAcGGn.jpg
              • rena-ta49 Dr hab. prof. UKSW Bogumił Szmulik o publikacji 10.03.16, 18:38
                wyroku TK jeszcze przed jego ogłoszeniem.
                https://pbs.twimg.com/media/CdMrWL6WEAAZfjM.jpg
                • rena-ta49 Prof. dr hab. Bogusław Banaszak 10.03.16, 18:40
                  o art. 188 i art. 197 Konstytucji. Opinia na stronie:
                  https://pbs.twimg.com/media/CdMi-WhXEAAtHFY.jpg
      • rena-ta49 Re: Ten cyrk z Trybunałem Konstytucyjnym potrwa 10.03.16, 18:44
        m.maska napisała:

> No wiec jesli ma byc naprawde w miare z sensem i sprawiedliwie to nalezaloby sp
        > ojrzec jak jest u sasiadow... w Niemczech 16 sedziow - polowa jest wybierana pr
        > zez partie rzadzaca, polowa przez opozycje... jesli ktoremus konczy sie kadencj
        > a nowego wybiera partia, ktora wybierala tego ktory odchodzi. To co jest w Pols
        > ce to jakas paranoja... niesamowite, ze w ogole moglo do tego dojsc - a Rzeplin
        > ski ma wladze absolutna... tzn. ze jesli ten facet teraz zacznie np. od rana do
        > wieczora chhlac i rzygac na stol to i tak jako Bogu nie mozna mu nic zrobic? n
        > o kurcze, dyktatura faceta, ktoremu nawet geby nie chce sie otwierac kiedy mowi
        > .
        >

Propozycja PIS była by obecny TK rozwiązać i wybrać od nowa sędziów w/g takie klucza ,ze opozycja dostanie 8 sędziów a PiS -7.
        Nie zgodzili się ,bo im chodzi o robienie zadym na ulicach!
        • rena-ta49 Przypomne ,jeśli ktoś zapomniał 11.03.16, 14:58
          https://pbs.twimg.com/media/CdRYMh3W0AEp0N9.jpg
          • rena-ta49 No i macie powiązania rodzinne 11.03.16, 15:13
            W Radzie Konsultacyjnej CBA zasiadała m.in. żona prezesa TK. Szef Biura właśnie ją zlikwidował
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19752658,szef-cba-zlikwidowal-rade-konsultacyjna-jej-czlonkiem-byla.html
            • czarek_sz Re: No i macie powiązania rodzinne 11.03.16, 18:29
              Sześcioosobowa rada która co niby radziła CBA, wyjaśniała Wojtunikowi dlaczego kura pije a nie szczy ? wygląda na to że w CBA /jak i wielu innych jednostkach budżetowych/ stworzono kolejne fikcyjne ciało dla 'Sami swoi'.
              • rena-ta49 Re: No i macie powiązania rodzinne 11.03.16, 19:32
                W USA pat z wyborem sędziego SN, we Włoszech pat z wyborem sędziów TK, w Niemczech TK pod butem Merkel. Tylko w Polsce koniec świata.
                • rena-ta49 Rzepliński: "Za przeciek wyroku TK 11.03.16, 20:51
                  odpowiedzialny haker"

Rzepliński zaczyna już przejmować kompetencje prokuratury? normalnie półbóg.
                  • rena-ta49 Kosmiczny odjazd Rzeplińskiego: 12.03.16, 07:19
                    Proszę mnie nazywać najwyższym ajatollahem
                    m.niezalezna.pl/77541-kosmiczny-odjazd-rzeplinskiego-prosze-mnie-nazywac-najwyzszym-ajatollahem#.VuO0EeVZ0os.twitter
                    • czarek_sz Re: Kosmiczny odjazd Rzeplińskiego: 12.03.16, 09:19
                      Ten człowiek święcie uwierzył że ma w Polsce pełnię władzy podobnie jak Wałęsa uwierzył że to on sam jeden obalił komunizm w Europie. Tacy ludzie są niezwykle niebezpieczni dla państwa i porządku publicznego zwłaszcza gdy mają duże poparcie nie tylko od miejscowej ludności ale również od obcych którzy gdy rządy takich rodzimych zdrajców i sprzedawczyków /targowiczan/ upadają tracą oni ogromne środki finansowe oraz wszelkie wpływy na owo państwo i jego politykę tak wewnętrzną jak i zewnętrzną . Stąd to obecne wycie nie tylko rodzimego nie tylko europejskiego ale i światowego lewactwa oraz zachodniej finansjery.
                      • ravenheart1 Re: Kosmiczny odjazd Rzeplińskiego: 16.03.16, 15:48
                        Na tej samej zasadzie TW Jar uwierzył w "dobra zmianę" i swoja nieomylność ...
                        • rena-ta49 Re: Kosmiczny odjazd Rzeplińskiego: 16.03.16, 16:36
                          wpolityce.pl/polityka/285351-prezes-rzeplinski-sugeruje-ze-to-pis-zamordowalo-barbare-blide-a-teraz-czyha-na-niego-jak-ktos-taki-mogl-zostac-sedzia
                          • rena-ta49 Andrzej "Blida" Rzepliński 23.03.16, 20:06
                            Andrzej Rzepliński: Wszystko jest możliwe. Jest możliwe również to, że nagle przejedzie mnie samochód. Jestem dyskretnie pilnowany przez policję. Pilnowany w sensie chroniony. Tu naturalnie, jak w przypadku pani Blidy – nikt nie wydaje żadnych poleceń, rozkazów. Są wariaci, wykręceni, którzy czują się do tego upoważnieni. Gdybym się bał, to nie byłbym sędzią.

Przeczytałam tę wypowiedź trzy razy, bo nie mieściło mi się w głowie, że sędzia Trybunału może publicznie insynuować polityczny mord na Blidzie i sugerować, że sam jest następny w kolejce. Zwłaszcza gdy całkiem niedawno sąd uniewinnił oficera ABW kierującego akcją w domu Blidy z zarzutu niedopełnienia obowiązków, a poważniejszych zarzutów funkcjonariuszom nie postawiono przez pełne dwie kadencje rządów Platformy. Konstytucja zabrania sędziom Trybunału Konstytucyjnego „prowadzenia działalności publicznej nie dającej się pogodzić z zasadami niezależności sądów i niezawisłości sędziów”. Niech sobie każdy sam odpowie jak bardzo w poważaniu ma ten konstytucyjny zapis sędzia Rzepliński, publicznie wywijający trumną Blidy w politycznym sporze, wbrew udowodnionym faktom i sądowym wyrokom.

Rzepliński nie jest oryginalny, trup Blidy pojawia się w politycznych dyskusjach na tyle często, że warto przypomnieć jakie stanowisko wobec śmierci Blidy zajęła komisja śledcza pod kierownictwem Ryszarda Kalisza. „Jak sądzi Komisja Barbara Blida, nie mając, jako kobieta nieznająca się dobrze na broni świadomości, że także amunicja bezpieczna, która nie powinna mieć właściwości penetrujących może okazać się bardzo niebezpieczna, mogła w zamiarze swojego czynu zakładać jedynie okaleczenie. Komisja wysuwa hipotezę, iż w chwili gdy funkcjonariuszka zobaczyła w rękach Barbary Blidy broń próbowała ją powstrzymać i w ten sposób doszło do szamotaniny”.

Nie tylko komisja Kalisza nie dopatrzyła się udziału „wykręconych wariatów” w śmierci Blidy. Nic do zarzucenia nie miała sobie także ABW, konsekwentnie odrzucając roszczenia męża Blidy jako bezzasadne, i to już po przejęciu władzy przez Platformę. A przecież gdyby Platforma wierzyła w zabójstwo Blidy mogła nakazać ABW ugodę z Henrykiem Blidą i wypłacenie mu odszkodowania. Dla Platformy byłaby to niewielka cena (zwłaszcza że płacona z naszych kieszeni) za stworzenie wrażenia, że Blidę zabił funkcjonariusz krwawego reżimu Kaczyńskiego. Nic takiego się jednak nie stało, bo na trumnie Blidy można było tańczyć w kampanii, ale jak przyszło do prawnej oceny faktów i dowodów, nie dało się z nieszczęsnej zrobić ofiary czegoś więcej niż własnej nieumiejętności obchodzenia się z bronią.

Jeśli więc dzisiaj Rzepliński sugeruje, że może zostać „sprzątnięty” jak Blida, to jest a) paranoikiem b) cynikiem c) politykiem lub d) wszystkie z powyższych. Z pewnością nie jest natomiast apolitycznym sędzią, bo jego wypowiedź była zagrywką czysto politycznym, i to z samego dna polityki. Nie pierwszy i nie ostatni to raz sędzia Rzepliński pokazał jak bardzo nie dorósł do godności najważniejszego sędziego w Polsce. Szkoda.
                            kataryna.blox.pl/2016/03/Andrzej-Blida-Rzeplinski.html
                            • al-szamanka Re: Andrzej "Blida" Rzepliński 23.03.16, 20:26
                              "nie mieściło mi się w głowie, że sędzia Trybunału może publicznie insynuować polityczny mord na Blidzie i sugerować, że sam jest następny w kolejce"

Z tego wynika, że sam jest przekonany o tym, iż był to mord polityczny.
                              A jeżeli tylko tak pieprzy, tzn. że z niego sędzia jak z koziej d... trąbka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka