miss-alchemist Re: plackilubie92 :74/78, 83/84 08.09.12, 20:44 Myślę, że na początek powinnaś próbować z rozmiarami 70B oraz 70C. W modelach z rozciągliwym obwodem (nie polecane) raczej 65D. Odpowiedz Link
myszarta myszarta 10.09.12, 20:26 w biuście normalnie - 78 w biuście w zwisie - 81 pod biustem luźno - 67 pod biustem ścisło- 64 ciężko napisać jaki noszę, bo mam różne, ale żaden nie wydaje mi się dobry :D Odpowiedz Link
miss-alchemist Re: myszarta 11.09.12, 00:59 W wyjątkowo ścisłych biustonoszach zalecałabym Ci mierzenie rozmiarów 65B oraz 65C (z naciskiem na ten drugi). Typowo jednak będziesz potrzebować obwodu 60, a wtedy miseczki C lub D. Zaczęłabym od 60D. Odpowiedz Link
lavender95 lavender95 10.09.12, 21:20 w biuście normalnie - 75 w biuście w zwisie - 77 pod biustem luźno - 68 pod biustem ścisło- 66 Noszę różne rozmiary, np. jeden 65A jest trochę za mały w miseczce, a drugi 70A lekko odstaje w miseczce. Odpowiedz Link
miss-alchemist Re: lavender95 11.09.12, 01:01 70A będzie na Ciebie zdecydowanie za luźne. Proponuję zacząć mierzenie od 65A oraz 65B - tutaj różnie może pasować w zależności od modelu. Z modeli nieco bardziej rozciągliwych próbuj 60C. Odpowiedz Link
cranczips cranczips 10.09.12, 21:37 w biuście normalnie - 88 w biuście w zwisie - 89,5 pod biustem luźno - 78,5 pod biustem ściśle - 75,5 Dodam, że za każdym razem, jak mierzę pod biustem, wychodzą mi lekkie różnice... Nie mam w swoim posiadaniu żadnego cienkiego stanika - same puszapy. W każdym mi niewygodnie, mierzyłam różne rozmiary, panie w sklepie sugerowały mi 65C, 60C, 70C, 70B. W obwodzie 60 jest mi zdecydowanie za ciasno, w większości 65 też. W 70C obwód był ok, ale miseczka zbyt szpiczasta. Największym moim problemem, który doprowadza mnie do szału, jest uwieranie pod pachami. Koniec końców noszę jakieś byle co, bo szkoda mi wydawać pieniędzy, skoro i tak mi niewygodnie. We wszystkich stanikach fiszbina kończy się "za wcześnie", część piersi pod pachą jest przez nią gnieciona. Przez to wielokrotnie w ciągu dnia muszę poprawiać stanik "zakładając" go od nowa za piersi, tudzież wkładając piersi z powrotem do miseczek. Jak mierzę stanik z szerszym rozstawem fiszbin, to miseczka jest dużo za duża. Odpowiedz Link
miss-alchemist Re: cranczips 11.09.12, 01:06 Z wymiarów wynika, że ze ściśliwców powinnaś nosić 75B, co faktycznie dawałoby 70C lub 70D z nieco bardziej rozciągliwych biustonoszy. Wydaje mi się jednak, że problem jest nie tyle w rozmiarze, co w kroju - spróbuj z modelami o szerszych fiszbinach w tym zakresie rozmiarowym, np. z marką Onlyher albo Change. Marki te mają miseczki nieco płytsze, za to z nieco szerszą fiszbiną, która powinna obejmować całą pierś. Odpowiedz Link
kis-moho Kalineczka (przeniesiony) 14.09.12, 13:55 kallineczka napisał(a): > 80/83/74/73 > > Dobrze na to pasuje Charnos 75A (ang. 34A). Nie znam szczerze mówiąc Charnosa, nie wiem, jak bardzo ścisłe są ich staniki? Jeżeli obwód nie podjeżdża ani z tyłu, ani z przodu przy podniesieniu rąk, to super. Z innych marek radziłabym zacząć mierzenie od obwodu 70 z miseczką A lub B. Odpowiedz Link
kis-moho Barborka123 74/78/68/65 (przeniesiony) 14.09.12, 14:01 barborka123 napisał(a): > Bardzo proszę o pomoc- jaki powinnam nosić rozmiar stanika? Obecnie noszę rozmi > ar 70A, ale czuje, że jest on dla mnie za duży. Miseczki push up (gąbka)są szty > wne i miseczki odstają. Stanik powiększa mi biust ale nie wygląda to naturalnie > , a podczas ruchu stanik podnosi mi się. Tak, na pewno jest za duży w obwodzie :o) Radziłabym zacząć mierzenie od obwodów 65, a bardziej luźnych nawet 60 (ale zacznij od 65, jeżeli nie będzie podjeżdżać, nie ma co bardziej zaniżać). Spróbuj na pierwszy rzut 65A. Niestety, to jest rozmiar trudny do dostania, próbowałabym może w OnlyHer, albo u Ewy Michalak. Mamy też na forum wątek o miseczkach D-, tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,50580,85860048,85860048,Mniej_niz_D_staniki_sklepy_i_porady_.html Odpowiedz Link
klimasia90 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 14.09.12, 15:54 w biuście normalnie - 84 > w biuście w zwisie - 86 > pod biustem luźno - 77 > pod biustem ścisło- 74 > > Witam, mam różne rozmiary staników podam przykładowo dwa: 34/75 i 75 A, sa > one usztywniane z gąbeczkami. Mój obwód bez stanika wynosi 81 . Staniki > które mam bez gąbki mi odstają a te drozsze zazwyczaj spotykam bez gąbek > > Klimasia Odpowiedz Link
100krotna klimasia90 16.09.12, 22:32 Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, przeoczyłam twój post w tym wątku. Dobrze zrozumiałam, że zmierzyłaś się w wyproście i w zwisie w gąbkowanym staniku? Jeżeli tak, to bardzo proszę zmierz tak samo, tylko bez stanika (pamiętaj, żeby miarka była ustawiona równolegle do podłogi przy pomiarze w wyproście i żeby nie "zaokrąglać" pleców w pochyleniu). Niestety, pomiar w gąbkowanym staniku niewiele może powiedzieć - nie wiem, ile z tych centymetrów to wypełnienie a ile twój biust, więc nie będę ryzykować strzałów na ślepo. Odpowiedz Link
ancuuu ancuuu 73/75 85/87 16.09.12, 19:14 Witam :) obecnie nosze rozmiar stanika 75C, niestety drut mi się wbija w bok piersi ( jakby był za krótki), piersi wciąż migrują, poprawiam stanik kilka a nawet kilkanaście razy dziennie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
100krotna Re: ancuuu 73/75 85/87 16.09.12, 22:45 Prawdopodobnie twoim problemem jest zbyt luźny obwód (pozwala na uciekanie biustu) i zbyt wąskie fiszbiny. Spróbuj na początek zmierzyć rozmiary: 70C i 70D, dobrze wygarniając piersi (instrukcja poprawnego zakładania biustonosza w mojej stopce) i zwracając szczególną uwagę na fiszbiny pod pachą, żeby nie były zbyt wąskie - ale też zbyt niskie. Może się również okazać, że będziesz potrzebować większej miseczki niż wskazują wymiary , w przypadku rozmiarówki brytyjskiej będzie to 70DD, polskiej 70E - nie wahaj się ich też zmierzyć jeżeli tylko zauważysz bułkowanie ponad krawędzią miseczki:) Pamiętaj, że rozmiary, które tu podajemy są jedynie wyjściową poradą, od czego zacząć mierzenie. Odpowiedz Link
ewelinuus Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 20.09.12, 18:06 Witam. Proszę o pomoc w doborze wymiaru. Zawszę noszę 75B ale nie jest to raczej dla mnie chyba dobry rozmiar, stanik muszę poprawiać non stop. Zmierzyłam się mam nadzieję ze dobrze: w biuście normalnie - 81 w biuście w zwisie - 87 pod biustem luźno - 73 pod biustem ścisło- 69 Odpowiedz Link
ewelinuus Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 20.09.12, 18:09 Przepraszam , źle wpisałam: oto prawidłowe w biuście normalnie - 81 w biuście w zwisie - 84 pod biustem luźno - 73 pod biustem ścisło- 69 Odpowiedz Link
100krotna ewelinuus :) 20.09.12, 19:24 Nic dziwnego, że obwód 75 wędruje po twoim ciele :) jest po prostu zbyt luźny. Mierzenie możesz zacząć od rozmiarów 65C i 65D, a dopiero jak trafisz na mocno ścisłe staniki spróbuj obwodu 70, z przeliczoną miseczką: 70B i 70C. Jeżeli miseczki w twoim 75B nie są zbyt duże, to prawdopodobnie będziesz potrzebować tych większych z podanych przeze mnie rozmiarów (65D i 70C). Zwracaj uwagę na fiszbiny - powinny mieć taką szerokość, żeby okalały twoje piersi, nie wbijając się w nie w żadnym miejscu. Pamiętaj o dokladnym ulożeniu piersi w miseczkach - instrukcja w linku w mojej stopce. Odpowiedz Link
ewelinuus Re: ewelinuus :) 20.09.12, 19:48 Dzięki wielkie, zawsze myślałam że im większa litera tym większy rozmiar stanika. Teraz muszę się udać tylko do sklepu, i wydać troszkę kaski na nowy dobrze dobrany biustonosz. Odpowiedz Link
100krotna Veniti - przeniesione 26.09.12, 10:31 Wpisałaś się w nieaktualnym już wątku rozmiarowym - Kopiuję twój wpis do nowego :) biust: na wdechu - 81 na wydechu - 78 pod biustem na wydechu - 67 prawa delikatnie mniejsza jestem dość wąska w ramionach i klatce, dużo ramiączek mi się kończy już na ramieniu Noszę różne rozmiary: bez push-up 65AA, jest w miarę wygodny, ale podczas sportu przesuwają się miseczki czasem, tj. lewa pierś wylatuje :) z poduszkami 75A, bardotka, za luźna w obwodzie, miseczki są w porządku 70B, z malutkimi poduszkami, zszyty między miseczkami :). jest wygodny, ale ma bardzo wycięte miseczki - piersi czasem (rzadko, ale jednak) wypadają. 65 B, również zszyty (za szeroki) większe niż w dwóch poprzednich poduszeczki, mój faworyt. Mam jeszcze kilka, ale w tych najczęściej chodzę. Z góry dziękuję za wszystkie porady. Odpowiedz Link
100krotna Re: Veniti - przeniesione 26.09.12, 10:56 Czemu Wy dziewczyny nie czytacie instrukcji mierzenia? ;) Do oceny rozmiaru są potrzebne cztery pomiary: POD BIUSTEM: (miarka równolegle do podłogi) * luźno (bez szczególnego wdechu i wydechu) * ciasno, na wydechu W BIUŚCIE: * w pozycji wyprostowanej (miarka równolegle do podłogi) * w "zwisie" (nie zaokrąglać pleców, miarka prostopadle do podłogi) No ale spróbuję Ci odpowiedzieć. Po pierwsze, dziwne jest to, że nosisz staniki o tak różnych rozmiarach: np. 75A teoretycznie ma miseczki większe od 65AA aż o 3 rozmiary (!), miseczkowo odpowiada rozmiarowi 65C. Wiem, że tu dochodzi kwestia poduszeczek, ale czy one są aż tak duże? :) Przede wszystkim, zaczęłabym mierzenie od obwodu 65, zwracając uwagę, żeby był stabilny (trzymał się równolegle do podłogi i nie podjeżdżał do góry po podniesieniu rąk) z wymiarów wychodzi przy tym obwodzie miseczka A lub B. Czyli na pierwszy ogień idą rozmiary 65A i 65B. Ale: ponieważ masz wąskie plecy, to być może w twoim przypadku więcej cm idzie "w biust" niż szerokość pleców - być może będą Ci pasować większe miseczki, niż wynika z tabeli, czyli 65C. Jeżeli trafisz na wyjątkowo ścisły stanik, możesz też spróbować obwodu 70 z odpowiednio przeliczoną miseczką, w tym przypadku rozmiary kolejno: 70AA, 70A, 70B. Cały czas zwracaj uwagę na to, czy stanik nie podjeżdża, nie rusza się gdy podnosisz ręce, czy fiszbina dokładnie okala pierś i nigdzie się w nią nie wbija, i czy cała pierś mieści się w miseczce, nie tworzy bułeczek (zerknij na instrukcję poprawnego zakładania biustonosza, jest w mojej stopce). Polecam zacząć mierzenie od staników bez wypełnienia - mogą być lekko usztywniane, ale bez poduszeczek - w takich łatwiej ocenić dopasowanie. Push-upy zostawiłabym na specjalną okazję. W razie wątpliwości pytaj dalej :) Odpowiedz Link
veniti Re: Veniti - przeniesione 26.09.12, 19:27 Przepraszam Cię serdecznie - nie wiem, jak ją przeoczyłam! A więc, dokładne miary: w biuście normalnie - 81 w biuście w zwisie - 83 pod biustem luźno - 69 pod biustem ścisło- 67 Poduszeczki nie są takie duże, bym się dziwnie czuła nosząc nie piersi, a poduszkę :) Służą raczej do usztywnienia, a te które da się wyjąć wyjmuję, bo czasem mi wylatują i się na nie wkurzyłam :). Myślę, że to raczej kwestia kroju. AA który opisałam okala całą pierś, drugi (jak wspomniałam) to bardotka, a te B są wycięte "w skos" ( Tak jakby AA bez fragmentów przy mostku). Jednak po poprawnym założeniu go (AA), okazuje się, ze jest za mały (robi się buła) - czuję się trochę winna, że nie sprawdziłam wszystkiego dokładnie zanim tu napisałam, przepraszam. Co do poduszeczek - mieszkam w małej miejscowości i staniki, które mają 65 zazwyczaj posiadają poduszeczki, jedyny bez nich zamawiałam. Dziękuję bardzo za rady :) W sobotę postaram się pójść do sklepu, jak nie pokombinuję w internecie. Odpowiedz Link
100krotna Re: Veniti - przeniesione 27.09.12, 23:07 Napisałam Ci tu jeszcze wczoraj odpowiedź, ale chyba jej zapomniałam wysłać :-/ Mam wrażenie, że przy drugim mierzeniu znalazły się jakieś dodatkowe centymetry - niewielka różnica, ale teraz z największym prawdopodobieństwem doradziłabym rozmiar 65C (a może nawet 65D?) Oczywiście wymiary to nie wszystko, więc jeśli po poprawnym założeniu będziesz miała bułeczki nad krawędzią (albo przeciwnie, luz i puste miejsce) to możesz też sięgnąć po większą (lub też mniejszą) miseczkę. Najlepiej zmierzyć wszystkie okoliczne rozmiary i zdecydować, który leży najlepiej ;) Ściąga Co do krojów twoich staników - obstawiam, że 65AA to half-cup, 70B to plunge, być może termicznie formowany, a 75A ma górną część miseczki zamkniętą, skierowaną nie do góry, ale w stronę ciała ;) Znasz może już Stanikową Mapę? Być może niedaleko twojej miejscowości jest sklep z asortymentem obejmującym polecane przeze mnie rozmiary, gdzie będziesz też mogła poprosić bra-fitterkę o profesjonalną pomoc? Odpowiedz Link
veniti Re: Veniti - przeniesione 28.09.12, 18:20 D to już raczej przesada :) Centymetry mogły się znaleźć dlatego, że w sumie codziennie, ba, w ciągu dnia inaczej wyglądam. Mam niesamowicie podatne, ze tak to ujmę, ciało. Jak rano, po południu i wieczorem mierzyłam się w talii za każdym razem otrzymałam inny wynik. Może przy biuście też tak mam. Dobrze obstawiasz :) Niestety, mieszkam w zachodnio-pomorskim, i najbliżej mam trzy godziny drogi, do Gdańska. Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
oliana3 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 27.09.12, 22:01 w biuście normalnie - 83 w biuście w zwisie - 84 pod biustem luźno - 72 pod biustem ścisło- 67 Obecnie noszę 70B. Push up'y porzuciłam kilka lat temu, ale inne staniki też rozwałkowują mi biust. Kilka razy w ciągu dnia muszę ściągać stanik w dół na swoje miejsce. Gdy popuszczę ramiączka (żeby były dłuższe i nie ciągnęły w górę), to opadają mi z ramion. Nie umiem znaleźć optymalnej długości ramiączek; albo ramiączka spadają z ramion, albo stanik ląduje w połowie biustu. Być może to nie wina ramiączek, a małego biustu. Po prostu fiszbiny nie mają się o co "zahaczyć"? Pomóżcie. Interesowały by mnie rozmiary brytyjskie i niemieckie. Odpowiedz Link
100krotna Re: Oliana3 67/72/83/84 27.09.12, 22:48 To nie jest ani wina ramiączek, ani małego biustu - a zbyt luźnego obwodu stanika :) U małobiusciastych spadanie ramiączek na równi z podjeżdżaniem stanika na piersi to standardowy objaw niedopasowanego rozmiaru. Spróbuj poszukać staników w rozmiarach 65C i 65D, powinny być lepiej dopasowane. Nie zrażaj się "dużą" literką miseczki, one będą mieć podobną pojemność do twojego obecnego 70B. Pamiętaj za to o poprawnym założeniu stanika, o wygarnięciu całości biustu do miseczki - instrukcja w linku w mojej stopce. Zwracaj też uwagę na fiszbiny - powinny dokładnie okalać piersi i nie wbijać się w nie. Być może zdarzy się tak, że trafisz na staniki o wyjątkowo ścisłym obwodzie, gdzie 65tki będą się wpijać i uwierać - możesz wtedy spróbować też rozmiaru, który nosisz teraz -70B ale szczególnie zwracaj uwagę na te wszystkie objawy, o których napisałaś: wyreguluj ramiączka, wygarnij biust, poruszaj się w przymierzalni, schyl, pokręć, podnieś ręce do góry - sprawdź czy stanik zostaje na miejscu, czy biust nie ucieka z miseczek itd... Jeśli zaś pojawią się bułeczki nad krawędzią miski - próbuj większej miseczki (nie obwodu!) W rozmiarówce brytyjskiej podane przeze mnie rozmiary będą się nazywać kolejno: 30C, 30D, 32B. W razie wątpliwości - nie wahaj się pytać dalej :) Odpowiedz Link
violetaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 29.09.12, 16:48 w biuście normalnie - 77 w biuście w zwisie - 80 pod biustem luźno - 74 pod biustem ścisło- 71 Mam lewą pierś większą od prawej, co jest według mnie bardzo widoczne i przeszkadza w dopasowaniu stanika... Obecnie noszę miseczki od 75 AA do 75 A. Lecz w niektórych modelach, 75 A jest za duże... Violetaa Odpowiedz Link
sbarazzina violetaa, 71/80 30.09.12, 19:03 Z wymiarów 75A wydaje sie byc dobrym wyborem. Jesli w 75A obwod jest dobry a miseczka jest za duza to siegnij po 75AA. Chociaz o ile obwod nie jest bardzo scisly, mozesz sprobowac tez 70A. W tym rozmiarze miseczka bedzie mniejsza niz w 75A. Wiekszosc kobiet ma piersi asymetryczne, czyli jedna jest wieksza od drugiej. To normalne, pamietaj tylko o tym, ze stanik dobieramy do wiekszej piersi. Mozna dolozyc wkladke do miseczki z mniejsza piersia, jesli roznica w rozmiarze Ci przeszkadza. --- Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary: tnij.org/staniki01 Odpowiedz Link
violetaa Re: violetaa, 71/80 30.09.12, 19:17 Dziękuję, bardzo mi pomogłaś. 75A marki H&M jest bardzo fajny. Ale niestety biustonosz firmy Secret (miękki) ma za duże miseczki (... :( ...), a Marks&Spencer jest dobry. A co do 75AA, pasuje lecz jest pewien problem. Większość biustonoszy w tym rozmiarze jest (niestety) z myślą o młodych dziewczynach, a ja aż tak młoda nie jestem. Może znasz jakieś strony z tanimi biustonoszami w tym rozmiarze, a bardziej kobiece ?? :) Odpowiedz Link
sbarazzina Re: violetaa, 71/80 30.09.12, 19:28 Spróbuj moze nastepnym razem przymierzyc 70A. Taki rozmiar znajdziesz w wiekszosci sklepow z bielizna. Moze staniki firmy Change? change.com/pl/ Moja Twoj rozmiar, maja modele bardzo kobiece. Mozna je kupic stacjonarnie i online: change.com/pl/sklepy --- Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary: tnij.org/staniki01 Odpowiedz Link
juli-ta89 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 05.10.12, 22:17 w biuście normalnie - 85cm w biuście w zwisie - 90cm pod biustem luźno - 75cm pod biustem ścisło- 72cm Od zawsze mam problem z dobraniem stanika :( wynika to z tego, że wszystkie (jak ja to mówię) mają za wąski rozstaw miseczek, choć zdaję sobie sprawę, że na pewno to po prostu źle dobrany rozmiar :P Noszę oklepane 75B, które zaraz po założeniu jest NIBY dobre, jednak po jakimś czasie piersi wysuwają się dołem/bokiem co skutkuje tym, że w ciągu dnia muszę je zagarniać ponownie do miseczek, lub robić kombinacje przesuwając mostek tak żeby same jakoś wskoczyły ;) zdarza się, że po całym dniu noszenia mam ślad obciśniętych fiszbin oraz na plecach na wysokości łopatek :/ kupiłam jeden stanik w rozmiarze 70C, w którym od razu po założeniu delikatnie widoczne są sutki, a po godzinach noszenia problem zagarniania powraca :( co więcej, czuje obecność fiszbin :P w sensie takim, że nie mogę zapomnieć o tym, że mam na sobie stanik... co często doprowadza do szału i chęci zrzucenia z siebie tej części bielizny :D Dodam, że niestety staniki kupuje w sieciówkach h&m, new yorker... chętnie wybrałabym się do sklepu stricte z bielizną, jednak żal jest mi wydawać ponad 100zł na stanik :( POMOCYY ! :):):) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 07.10.12, 16:26 >75B, które zaraz po założeniu jest NIBY dobre, jednak po jakimś > czasie piersi wysuwają się dołem/bokiem To jest objaw zbyt luźnego obwodu. Dlatego decyzja o zmniejszeniu go była słuszna. Tylko wiele wskazuje na to, że lepszy byłby rozmiar 70D. Fakt, że czujesz obecność fiszbin w 70C też może być spowodowany zbyt małą miską, w której nie mieści Ci się cała pierś. Przed zakupami proponuję lekturę tych wpisów na blogu Small Cup: smallcup.blox.pl/2010/02/Odrobine-merytoryki.html smallcup.blox.pl/2011/03/Cyklu-edukacyjnego-czesc-ostatnia-miseczki.html smallcup.blox.pl/2012/03/Zakladamy-biustonosz-cz-II-Przewodnik-obrazkowy.html >zdarza się, że po całym dniu noszenia mam ślad obciśniętych fiszbin oraz na plecach na wysokości łopatek :/ Takie ślady to w wielu przypadkach tzw. nasza "uroda". Jeśli ślady szybko znikają, nie są bolesne i podobne ślady masz od skarpetek, majtek, czy bardziej obcisłych spodni to nie ma powodów do paniki. > Dodam, że niestety staniki kupuje w sieciówkach h&m, new yorker... chętnie wybr > ałabym się do sklepu stricte z bielizną, jednak żal jest mi wydawać ponad 100zł > na stanik :( Nie zawsze staniki w takich sklepach kosztują ponad 100zł. W rozmiarze 70D powinnaś znaleźć też takie poniżej 100zł. Przedział cenowy 70-80zł jest osiągalny. Odpowiedz Link
pytaczek78 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 10.10.12, 18:46 Witam. jestem "nowa" na forum. Chciałam jednak podpowiedzieć, że najlepiej odpowiedni rozmiar stanika dobierze dobra brafitterka. Znam takie miejsce w Gdyni. Świetna, fachowa, miła i rzetelna obsługa. Dziewczyny pomogą dobrać odpowiedni fason i rozmiar. Sklep jest na Świętojańskiej - obok empiku. Polecam. Skorzystałam. Mają także swój sklep internetowy. Nie wiem czy mogę podać adres? Jakby co jestem do dyspozycji Odpowiedz Link
gosia.poziombka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 07.10.12, 18:34 Witam! Oto moje wymiary: - w biuście normalnie - 90 cm - w biuście w zwisie - 94 cm - pod biustem luźno - 80 cm - pod biustem ciasno - 77 cm Kilka lat temu zaczęłam nosić Panache Rosa 32DD. Okazał sie naprawdę znakomity, więc za poradą brafitterki w sklepie kupiłam Panache Lilly. Też było nieźle, ale juz nie tak dobrze. Górna część miseczki się marszczyła. Potem kupiłam Panache Verona Plunge i to była prawdziwa tragedia. Obwód okazał sie tak ciasny, że nawet nie mogłam go przymierzyć bez przedłużki. Miseczka w górnej części marszczy się strasznie. Nie nosiłam go wcale. Moim problemem są szeroko rozstawione piersi. W sklepie pani przekonała mnie do Panache z uwagi na szerokie fiszbiny. Teraz to już sama nie wiem, co kupić:( Poradźcie! Proszę! Odpowiedz Link
100krotna Gosia.poziombka 77/80 90/94 10.10.12, 13:05 Patrząc na twoje wymiary (zmierzyłaś się pod biustem tak naprawdę ciasno?) zaproponowałabym Ci obecnie raczej obwód 75 - a dopiero jeżeli stanik będzie naprawdę luźny i będzie podjeżdżał, przechodziłabym do 70tek. Teraz staniki mają ściślejsze obwody niż dawniej i zaniżanie o 7-10cm często nie jest już konieczne. Myślę, że dobre powinny być okolice rozmiaru 75C i 75D, ale dla pewności warto pomierzyć sąsiednie rozmiary. Być może w twoim przypadku problemem jest nie tylko rozmiar, ale też krój stanika? Wypróbuj (oprócz dotychczasowych balkonetek) też half-cupy (miękkie i usztywniane) i krój plunge, różnych firm. To nie jest też tak, że zawsze będzie Ci pasował ten sam rozmiar stanika - nawet w obrębie jednej firmy staniki mogą się różnić, tak samo jak ubrania czy buty. Nie musisz opierać się na jednorazowej opinii bra-fitterki, że tylko Panache - w twoich okolicach rozmiarowych masz naprawdę duży wybór, spokojnie znajdziesz coś dla siebie. W razie wątpliwości, nowych pytań, prośby o polecenie staników zapraszam do założenia nowego wątku na forum, postaramy się jak najlepiej pomóc :) Odpowiedz Link
emaerigrek emaerigrek 77/79/70/67 16.10.12, 13:28 w biuscie normalnie 77 w biuscie w zwisie 79 pod biustem luźno 70 pod biustem ściśle 67 Odpowiedz Link
100krotna Re: emaerigrek 77/79/70/67 17.10.12, 23:55 Spróbuj zmierzyć rozmiary 65A i 65B. Lekko wygarnij biust spod pach i ułóż w miseczkach - zwracaj uwagę na fiszbiny (bywają w tych rozmiarach różne, musisz dopasować takie, żeby okalały twoje piersi - nie wbijały się, ale też nie były zbyt szerokie). Jeżeli trafisz na wyjątkowo ścisłe modele może się też okazać, że będzie Ci pasować 70AA lub 70A. Oczywiście pamiętaj, że podane rozmiary są orientacyjne. Odpowiedz Link
i_w_s Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 17.10.12, 12:59 Witam, w biuście normalnie - 81 w biuście w zwisie - 84 pod biustem luźno - 74 pod biustem ścisło- 72 Do tej pory nosiłam i 70B i 70A ale ciągle coś jest nie tak. Miski jeszcze ujdą, ale mam wrażenie, że ciągle biustonosz ucieka mi w górę i musze poprawiać. Odpowiedz Link
100krotna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 18.10.12, 00:05 Z opisu wynika, że potrzebujesz ściślejszego obwodu, możesz więc spróbować rozmiaru 65C (i być może 65D) pamiętając, żeby dokładnie wygarnąć piersi spod pach w stronę miseczek. Dopiero jeżeli trafisz na wyjątkowo ścisły stanik, możesz próbować 70B, ale pamiętaj, że zawsze warto zmierzyć okoliczne rozmiary, żeby wybrać ten najlepiej dopasowany. Zwracaj uwagę, żeby fiszbiny dokładnie okalały twój biust. Przy mierzeniu poruszaj się, podnieś ręce do góry - żeby upewnić się, że stanik tkwi nieruchomo, nie podjeżdża ani z przodu ani z tyłu (tak objawia się zbyt luźny obwód) Odpowiedz Link
i_w_s Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 18.10.12, 08:35 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Drążąc temat sama doszłam do wniosku, że właśnie spróbuję chyba 65c - dzięki za potwierdzenie. Przydadzą się tez rady dotyczące prawidłowego zagarniania piersi :) Jestem wdzięczna. Odpowiedz Link
shiza91xx Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 26.08.13, 11:57 shiza91xx wymiary: 73 pod biustem (mierzone scisle bez stanika), 85 w biuscie (mierzone normalnie bez sciskania, w miekkim staniku) Teraz nosze 38/85 nie mam pojecia jaka to miseczka tyle wiem ze obwod mam za duży :D ale kiedys nie mialam o tym pojecia, wydawal sie dobry :D miseczka rowniez odstaje.. prosze o pomoc. obliczalam sobie wlasnie sama jaki rozmiar powinnam nosic i wyszlo mi 75A lub 70B lub 70A to pewnie bedzie ktorys z tych? Odpowiedz Link
sbarazzina Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 26.08.13, 13:12 Dobrze sobie obliczyłaś :) Rozmiar 70B to rozmiar od którego możesz zacząć poszukiwania. To jest tylko rozmiar orientacyjny wyliczony na podstawie wymiarów. Nie bój się mierzyć większychi mniejszych miseczek i obwodów. Jeśli zmierzysz się w biuście w zwisie (w pochyleniu) i wyjdzie Ci wymiar o kilka cm większy niż 85cm, to możliwe, że lepszy będzie rozmiar 70C. --- Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary: tnij.org/staniki01 Odpowiedz Link
gwiazdka-4 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 10.02.13, 21:42 Nosiłam do tej pory rozmiary 75 A, 70 B, 75 B ale zawsze coś nie pasowało. Np. w 70 B obwód jest dobry ale za to miseczka nie ( jestem płaska ale za to pod pachą coś mi wychodzi;/). A w 75 B miseczka ujdzie choć w niektórych odstaje ale znowu obwód szybko robi się za duży... Już nie wiem jaki mam stanik kupić... obwód pod biustem luzno 75cm obwód pod biustem ciasno 72/73cm obwód w biuście 82 cm obwód w biuście w zwisie 83cm Odpowiedz Link
miss-alchemist gwiazdka-4 72/82 12.02.13, 20:30 Wymiary wskazywałyby na rozmiar 70A/70B, ale z dodatkowych informacji wynika, że 70C powinno być lepsze. Ewentualnie w przypadku nieco bardziej rozciągliwych biustonoszy możesz rozglądać się za 65D. Podczas mierzenia pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza, bowiem bez tego możesz źle ocenić rozmiar. Odpowiedz Link
zagubiona888 zagubiona888, 74-76-89-92 04.11.12, 15:33 Witajcie:) Ze staników, które posiadam najodpowiedniejszy wydaje mi się ten o rozmiarze 70C (usztywniany, ale bez wkładek). Problem polega na tym, że moje piersi są asymetryczne. Na mniejszą z nich stanik pasuje idealnie, natomiast obok większej pod pachą tworzy mi się uroczy wałeczek. Czy to wina za małej miski? Nie mam bułek nad górną krawędzią. Obawiam się, że przy większej misce stanik przy mniejszej piersi będzie odstawał. Czy mogę wtedy nosić wkładkę bez szkody dla biustu? Moje wymiary: w biuście normalnie - 89 w biuście w zwisie - 92/93 pod biustem luźno - 76/77 pod biustem ścisło- 74 Z góry dziękuję za pomoc w pozbyciu się tego paskudnego wałeczka;) Odpowiedz Link
sbarazzina Re: zagubiona888, 74-76-89-92 04.11.12, 20:27 Stanik powinno dobierać się na większą pierś, a do mniejszej można dodać wkładkę. W innym przypadku, co sama słusznie zauważyłaś, większa pierś nie ma w misce miejsca i ucieka którędy może ;) To że nie ma bułki na górze o niczym nie przesądza. Niektóre piersi (także moje) z za małej miski uciekają właśnie bokiem. Za mała miska może oznaczać także za wąską fiszbinę. Sprawdź czy fiszbina przy większej piersi odbija się za piersią czy może na niej. To ważna sprawa, za wąska fiszbina odcina kawałek piersi, tworząc właśnie takie wałeczki (zwane też bułkami podpachowymi ;). Długotrwałe noszenie za wąskich fiszbin powoduje przemieszczenie się tkanki biustu pod pachy. Poza tym, z Twoich wymiarów wynika, że mogłoby pasować także 70D. Spróbuj przymierzyć taki rozmiar następnym razem. Powodzenia! --- Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary: tnij.org/staniki01 Odpowiedz Link
pink.bubble Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 13.11.12, 21:21 Witam , oto moje wymiary: w biuście normalnie: 80 w biuście w zwisie: 85 pod biustem luźno: 72 pod biustem ciasno: 69 Jeśli chodzi o rozmiar biustonoszy , to niestety są to zazwyczaj chińskie rozmiary 34/70 lub 36/70 , które po krótkim czasie się rozciągają i są za duże. Zawsze chciałam znać swój prawdziwy rozmiar , a nie ten "chiński" , który tak naprawdę nic , a nic nie znaczy i jest na chybił trafił. Z góry bardzo dziękuję za pomoc ;) Odpowiedz Link
sbarazzina pink bubble, 69/85 13.11.12, 23:15 Te rozmiary które podałaś oznaczają tylko obwód. A rozmiar stanika to zawsze kombinacja obwodu i miski. Z wymiarów wynika, że możesz spróbować rozmiaru 70B i 70C (odpowiednio 32B i 32C w brytyjskiej rozmiarówce). Takie rozmiary są dostępne w wielu sklepach z bielizną i sieciówkach. Zwróć uwagę na to aby obwód był stabilny i nie przesuwał się, a fiszbina okalała całą pierś. --- Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary: tnij.org/staniki01 Odpowiedz Link
mamka333 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 07.02.13, 19:11 Witam! Oto moje wymiary: w biuście normalnie - 90 w biuście w zwisie - 93 pod biustem luźno - 75 pod biustem ściśle - 72 Dotąd nosiłam 75B i 70A ale pierwszy jest chyba za duży w obwodzie, bo czasem mi ucieka, a drugi zaś za małą ma miseczkę. Noszę też push-up, który jest całkiem wygodny, chociaż fiszbiny nieco uciskają. Nie znam się za bardzo na biustonoszach, dlatego proszę o poradę, jaki typ biustonoszy wyglądałby najlepiej na moich piersiach? Odpowiedz Link
milusia89 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 15.11.12, 14:50 Witam! Moje wymiary: -pod biustem ciasno: 70 -pod biustem luzno: 73 -w biuscie normalnie: 80 -w biuscie w zwisie: 84 Obecnie nosze biustonosze lekki push-up w rozmiarze 70A zakupiony w Anglii w H&M, pod biustem jest dopasowany, miseczka tez wydaje mi sie wporzadku jednak pod pachami robia mi sie "buleczki" ktore musze caly czas poprawiac. Natomiast biustonosz 70B (32A) zakupiony w Next u samej gory miesczka jakby delikatnie odstaje. Nie wiem czy ma to znaczenie ale dodam, ze mam krzywy kregoslup i troche sie garbie. Bardzo prosze was o pomoc w doborze idealnego biustonosza Odpowiedz Link
sbarazzina milusia, 70/84 17.11.12, 15:27 Teoretycznie z wymiarów wychodzi Ci 70A lub 70B. Wychodzenie bułek bokiem miski może oznaczać za małą miskę. Albo za wąską fiszbinę, która nie obejmuje całej piersi. Za luźny obwód też może się do tego przyczyniać. Dlatego sprawdź czy obwód jest wygodny i trzyma się na swoim miejscu (nie powinien podjeżdżać na plecach np jak podniesiesz ręce). Sprawdź czy fiszbina obejmuje całą pierś, po ściągnięciu stanika ślad po fiszbinie powinien być ciut za piersią. To normalne, że jak się pochylamy to stanik, zwłaszcza usztywniany, trochę odstaje. To niekoniecznie oznacza za dużą miseczkę. Jeśli się trochę garbisz, to pewnie przez większość czasu jesteś trochę pochylona. Miękki, przylegający stanik pewnie lepiej by się sprawował w tej sytuacji. Jeśli mieszkasz w Anglii, to polecam sklep Debenhams. --- Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary: tnij.org/staniki01 Odpowiedz Link
kieka8 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 17.11.12, 14:28 W biuście normalnie - 79cm W biuście w zwisie - 81cm Pod biustem luźno - 67cm Pod biustem ściśle - 64/65cm Mój biust należy do baaardzo małych,bez stanika się praktycznie nie odznacza.Do tej pory nosiłam rozmiar głównie 70B jeśli trafię na małe miseczki lub 70A, jednak po bokach robią mi się fałdki, stanik nie zbiera mi wszystkiego do środka a obwody pod biustem po czasie są luźne. W sklepach jeśli mają coś z obwodem poniżej 70 to jest to ogromny push up lub rozmiary od 65C które są mi przeważnie dużo za duże i mają "stożkowaty kształt". Nie wiem czy pozostać przy rozmiarze 70B, w którym poki co moj biust wygląda i tak najkorzystniej czy szukać gdzieś biustonosza który faktycznie bedzie najlepszy Odpowiedz Link
sbarazzina Kieka8, 64/81 17.11.12, 15:36 Dobrze celujesz w to 65C. Jeśli po bokach robią się fałdki to może to być spowodowane: 1. za małą miską - pierś się nie mieści w miseczce 2. za wąską fiszbiną - fiszbina nie obejmuje całej piersi 3. za lużnym obwodem, który pozwala na przesuwanie się stanika po ciele U Ciebie prawie na pewno występuje punkt 3, a może i 1 i 2 :) Zawsze warto poszukać dobrego stanika. Gdzie mieszkasz? Może masz w swojej okolicy sklep, który ma Twój potencjalny rozmiar. Zobacz na Stanikowej Mapie: stanikowamapa.prv.pl/ --- Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary: tnij.org/staniki01 Odpowiedz Link
kozakagnes kozakagnes 83/87/74/72 24.11.12, 11:57 w biuście normalnie - 83 w biuście w zwisie - 87 pod biustem luźno - 74 pod biustem ścisło- 72 Noszę stanik w rozmiarze 75A. Sądzę, że jest za duży, ale ciężko mi znaleźć mniejszy rozmiar w niskiej cenie (do 70 zł). Nie mam biustu w żadnym staniku, na to chyba nie da się nic poradzić :) Odpowiedz Link
miss-alchemist Re: kozakagnes 83/87/74/72 26.11.12, 10:08 Przy tych wymiarach próbowałabym raczej rozmiaru 70B. 70B ma miseczkę o zbliżonej objętości, co 75A, ale jest ciaśniejsze, dzięki czemu powinno się ułożyć lepiej. Przy czym pamiętaj, że powinien być to dobrej jakości stanik - rozciągliwe 70 nadal będzie dla Ciebie za luźne. Może się okazać, że z niektórych modeli będziesz potrzebować rozmiaru 65C. Kupując nowy biustonosz, upewnij się, czy dobrze go zakładasz: smallcup.blox.pl/2012/03/Zakladamy-biustonosz-cz-II-Przewodnik-obrazkowy.html Gdyby po poprawnym założeniu okazało się, że 70B ma zbyt małe miseczki - wypróbuj 70C. Odpowiedz Link
milakrk Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 25.11.12, 20:48 w biuście normalnie - 80 w biuście w zwisie - 84 pod biustem luźno - 71 pod biustem ścisło- 68 Dzisiaj kupiłam stanik w rozmiarze 70C. Wybrałam 70C ponieważ stanik nie jest z materiału który bardzo się rozciąga. Zapinam na najciaśniejszą 3 haftkę. Leży w porządku, wszystko niby jest ok ,ALE bardzo spłaszcza mi biust, nie wiem czy jest to kwestia złego doboru rozmiaru pod biustem czy rodzaju (miękki materiał). Miseczki wydają się być w porządku, nic nie ucieka i nie wylewa się ,ale po noszeniu go przez chwilę stwierdzam jednak ,że uciska mój biust. Czy powodem tego ,że stanik spłaszcza biust jest zły wymiar biustonosza pod biustem? Mam zamiar poszukać czegoś w rozmiarze 65 , D?? różnica w wymiarach pod biustem i w biuście to 12 cm wg wielu tabel , które widziałam to rozmiar B. Przymierzałam dziś parę biustonoszy w rozmiarze B i nie obejmowały całej piersi.... Przyznam szczerze ,że już się w tym wszystkim gubię… :( Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link
miss-alchemist milakrk 68/71/80/84 26.11.12, 10:14 Wymiary wskazują raczej na rozmiar 65C niż 70C, czyli miskę oraz obwód mniej, ale wymiary to nie wszystko - liczy się jeszcze kształt i konsystencja biustu. W większości przypadków obwód 70 będzie dla Ciebie za luźny, dlatego za wyjściowy Twój rozmiar uznałabym 65C i 65D (głównie dlatego, że teraz 70C wygląda ok, trudno mi ocenić na odległość :)). 65D będzie miało miseczkę o objętości zbliżonej do 70C. Spłaszczanie może wynikać z wielu różnych czynników. Mogą to być np: a) za mała miseczka b) za duża miseczka zbyt naciągnięta ramiączkiem c) za szerokie fiszbiny d) niewłaściwy krój e) itd, itp. Trudno tutaj ocenić na odległość, co jest przyczyną w Twoim przypadku. Odpowiedz Link
trisha90 trisha90 89/91, 81/79 28.11.12, 19:34 w biuście normalnie - 89 w biuście w zwisie - 91 pod biustem luźno - 81 pod biustem ścisło - 79 Mam męska budowę ponieważ u góry jestem szeroka i małe miseczki sprawiają iż wyglądam po prostu komicznie gdyż przyciągają piersi do siebie a po ich bokach jest jeszcze kilka dobrych centymetrów...Do tej pory nosiłam tradycyjne 75B ale miseczka zawsze wydawała mi się zbyt duża ponieważ odstaje u góry... miseczka A natomiast wbija się w piersi i zniekształca. Jaki rozmiar powinnam nosić? Odpowiedz Link
kis-moho Re: trisha90 89/91, 81/79 14.12.12, 21:37 > Mam męska budowę ponieważ u góry jestem szeroka i małe miseczki sprawiają iż wy > glądam po prostu komicznie gdyż przyciągają piersi do siebie a po ich bokach je > st jeszcze kilka dobrych centymetrów.. Nie Ty masz dziwną budowę, tylko pewnie staniki mają za wąskie fiszbiny i nie obejmują całej piersi. Rozmiar 75B wydaje mi się całkiem sensowny, ale ważne, żeby fiszbiny były dobrze dobrane i nie zostawiały części biustu pod pachą. Poczytaj tutaj o zasadach dobierania stanika i prawidłowym sposobie zakładania. Gdybyś miała pytania - pisz śmiało. Odpowiedz Link
anik801 Anik801 13.12.12, 14:44 w biuście normalnie 74 Nie wiem,czy podałam to co trzeba, bo czarna magia to wszystko dla mnie;) w biuście w zwisie 75 pod biustem luźno 70 pod biustem ścisło 69 W miękkim staniku normalnie 76 w miękkim staniku w zwisie 78 Stanik z fiszbinami roz. z metki UK 32B, EU 70B Stanik ciśnie mnie pod biustem.Nie noszę go bez dodatkowych wkładek,bo nie mam czym do końca wypełnić miseczki. Następny miękki firmy Ava z metki 70a w nim 76 i w zwisie 79 Innych miękkich nie posiadam. Mam masę pus-upów. W żadnym staniku nie czuje się dobrze,większość ciśnie mnie pod biustem,ale muszę mieć zapięte na maksa. Miałam jeden stanik z wszytymi wkładkami silikonowymi i w nim było mi wygodnie. Odpowiedz Link
kis-moho Re: Anik801 14.12.12, 21:34 Anik, czyli ciśnie Cię nie za ciasny obwód (zapinasz się na maksa), tylko pewnie wypełnienie? Jak myślisz? Bazując na wymiarach proponowałabym 65A. To dość trudny do upolowania rozmiar, ale ma go np. firma only her (możesz rzucić okiem na stronę onlyher.pl). Mają też sklep internetowy, ale przed ewentualnym zakupem radziłabym się skontaktować ze sklepem i podpytać o rozmiar jaki by Ci polecali - OnlyHer ma świetny kontakt z klientami, na pewno doradzą. Inna firma to Ewa Michalak, teraz wypuściła specjalną serię dla mniejszych biustów (model 3D). Ta firma ma własną rozmiarówkę, radziłabym zacząć od 70AA, ale też skontaktuj się ewentualnie ze sklepem po poradę, oni znają swoje staniki najlepiej. Odpowiedz Link
anik801 Re: Anik801 15.12.12, 22:11 To zależy. W niektórych stanikach cisną mnie druty;) Tak jakby wbijały się w pachę. W innych ciśnie mnie w obwodzie. Muszę się zapinać na maksa żeby jakoś zebrać te moje mikrusy. Dziś przez przypadek wyciągnęłam z szafy zapomniany stanik triumpha -roz.70. nawet jest niezły. Nie ciśnie zbytnio i piersi wyglądają w nim na pełniejsze(jakbym nawet coś tam miała). To push-up, ale nie aż taki napakowany, jak niektóre inne. Trochę bym tylko ramiączka przesunęła,żeby były dalej od pachy(przeszycie tego problemem nie jest). Odpowiedz Link
nzrk nzrk 64/65 74/76 16.12.12, 19:01 witam serdecznie ;-) i ja zwracam się o pomoc w doborze odpowiedniego rozmiaru biustonosza, jak widać mam bardzo malutki biust , dlatego do tej pory nosiłam tylko push upy, po przeczytaniu artykułów jestem w szoku jak wiele błędów można popełniać.. do rzeczy, oto moje wymiary w biuście normalnie - 74 w biuście w zwisie - 76 pod biustem luźno - 65 pod biustem ścisło- 64 do tej pory (aż wstyd) noszę rozmiar 70 A , sądziłam że odwód jest dobry, ale teraz wiem że nie ! miseczki push up też rewelacją nie są, wbijają się po bokach, biustonosz poprawiam prawie non stop :( help me Odpowiedz Link
miss-alchemist Re: nzrk 64/65 74/76 16.12.12, 19:10 Obwód 70 niemal w każdym przypadku będzie na Ciebie zdecydowanie za luźny ;) Na te wymiary poleciłabym Ci z bardzo ścisłych modeli rozmiar 65A, natomiast z modeli przeciętnie rozciągliwych (czyli z większości) 60B oraz 60C na początek. To dość trudne do zdobycia rozmiary, ale myślę, że powinnaś się zorientować w ofercie takich firm jak OnlyHer, Ewa Michalak, Change of Scandinavia. Odpowiedz Link
nzrk Re: nzrk 64/65 74/76 16.12.12, 19:19 a co z miseczką? jaką polecacie? (miękka, polsztywna?itp) przyznam że nie znam się na tym kompletnie, chciałabym czasem załozyć coś innego, ale moje kompleksy wrzeszczą że tylko push up :( Odpowiedz Link