Dodaj do ulubionych

do redakcji

IP: *.direct-adsl.nl 28.11.09, 15:21
witam jakim waszym zdaniem bylby odpowiedni skuter do 50cmm dla
faceta 110kg i 195w ?
Obserwuj wątek
    • Gość: redachtór Re: do redakcji IP: *.075.c67.petrotel.pl 28.11.09, 17:41
      Jakiś duży....
      • Gość: nadredachtór Re: do redakcji IP: 188.33.191.* 28.11.09, 21:21
        albo jeszcze większy...
    • azjatuchajbejowicz Re: do redakcji 28.11.09, 21:36
      Zupełnie malutki skuterek będzie najlepszy. Jak sobie zrobisz prawo jazdy na
      motocykl (to nie takie trudne), to sobie go przywiesisz w charakterze breloczka
      do kluczyków.

Azjatuchajbejowicz przez 'ch'

BMWF800GS
      • Gość: kuter Re: do redakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 08:03
        Zalezy od kwoty.
        Ja proponuje kupic 125 i zarejestrowac sobie na 50!
        (wbrew pozorom to nie takie trudne)

allegro.pl/item826521598_piaggio_typhoon_125_12_km_tph_125.html
        allegro.pl/item822069140_peugeot_elyseo_125_4t_2002r_tanioo_zobacz.html
        www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1632183
        Polecam dwusuwa, pierwszy i ostatni do dwusuwy , ogólnie wiecej MOCY!!
        • Gość: jsz Re: do redakcji IP: *.t-mont.net.pl 29.11.09, 11:25
          "zarejestrowanie pojazdu o pojemności 125cm³ jako motorower – czyli do 50cm³
          jest przestępstwem potwierdzenia nieprawdy lub wyłudzenia potwierdzenia
          nieprawdy. Posługiwanie się natomiast dowodem rejestracyjnym takiego pojazdu
          także jest przestępstwem."

konsekwencje we własnym zakresie, temat wałkowany non-stop. fajnie jest, póki
          jest fajnie - ale gdyby się stało coś, zwłaszcza poważnego, konsekwencje
          spier...lą takiemu cfaniaczkowi resztę życia (np. chciałby ktoś płacić ofierze
          wypadku rentę z własnej kieszeni przez resztę życia?)
          jsz
          • Gość: zi-k Re: do redakcji IP: *.chello.pl 29.11.09, 12:22
            motorower - pojazd jednośladowy lub dwuśladowy zaopatrzony w silnik spalinowy o
            pojemności skokowej nieprzekraczającej 50cm³, którego konstrukcja ogranicza
            prędkość jazdy do 45 km/h. (Kodeks drogowy)

Wychodzi na to że po drogach jeżdzi setki tysięcy przestępców na odblokowanych
            czy stuningowanych np.do 75 ccm pierdzipędach i skuterkach,tzn.z fałszywymi
            dokumentami.
            Trzeba ich wyłapać i surowo ukarać,może tak po maksymalnym wymiarze
            przewidzianym za to PRZESTĘPSTWO dwa lata więzienia?
            • Gość: Adaś Re: do redakcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.09, 15:44
              jsz, zawsze tak jest, że fajnie jak jest fajnie, a niefajnie jak
              niefajnie ;). Ale tak w ogóle to w pełni popieram prawo pod tym względem. Moim
              zdaniem za takie coś powinno się dożywotnio odbierać prawo jazdy, a jak ktoś nie
              ma to dożywotni zakaż prowadzenia pojazdów silnikowych9tych spalinowych,
              parowych jak i elektrycznych). Dodatkiem mógłby być nadzór kuratora i jak by
              bezrobocie spadło :).
              • Gość: kuter Re: do redakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 21:59
                Ja również się zgadzam ,że takie coś trzeba tępić ,ale nie we wszystkich
                przypadkach. Bo np. (tak mi sie wydaje) kolega który pyta co kupić jest
                rozważnym człowiekiem i 125 cmm jako 50 ccm nie służyłaby mu do straszenia ludzi
                po mieście ani pędzenie przez miasteczko czy wieś pełną ludzi ponad 100 kmh.
                Jednak muszę stwierdzić ,że osoba ,która nie jest istotą nierozumną mogłaby
                korzystać z takiej pojemności. Powiedzmy waży te 110 kg, weźmie osobę która waży
                drugie tyle, jakiś bagaż, górka i koniec jazdy. A jak po prostu będzie się tego
                używać "po Bożemu" to ja osobiście nie mam nic przeciwko.
                Nawet nie wiecie jak mnie wkurzają dzieci na swoich supermaszynach bez prawa
                jazdy. Nie popieram szybkiej, niebezpiecznej jazdy przez niedoszkolone
                dzieciaki. Po prostu polecam 125 ccm tylko w tym przypadku. Ze względu na
                odciążenie silnika ;)) Nie wiem czy zrozumieliście mnie , ale nie miałem nic
                złego na myśli i też twierdzę,że 125 / 50 ccm to głupota w większosci przypadków.
                • jeszua Re: do redakcji 30.11.09, 13:36
                  Gość portalu: kuter napisał(a):
                  > Ja również się zgadzam ,że takie coś trzeba tępić ,ale nie we wszystkich
                  > przypadkach. Bo np. (tak mi sie wydaje) kolega który pyta co kupić jest
                  > rozważnym człowiekiem

z reguły jest tak, że każdy uważa się za rozsądnego i dobrze ocenia własne
                  umiejętności na drodze. statystyka pokazuje, że spora część tych osób się myli :/

rozsądny człowiek bierze pod uwagę konsekwencje swoich czynów i stara się
                  zminimalizować te negatywne. w tym przypadku - albo godzi się na - raczej
                  męczącą przy tej wadze - jazdę 50ccm, albo robi prawko i wybiera 125/ 150/ 250ccm

w temacie: IMHO należałoby wybierać a/ możliwie najlżejszy, za to o dużej
                  ładowności, b/ o możliwie wysokiej mocy, c/ przyzwoitego producenta. dwa
                  pierwsze warunki powinny poprawić dynamikę na drodze, trzeci - wydłużyć okres
                  bezproblemowej eksploatacji
                  widywałem już na drodze np. romety, duuuuże, ale na standardowym słabiutkim
                  silniczku: masa skutera przytłacza go tak, że ledwie się toczy
                  jsz
    • Gość: Potas Re: do redakcji IP: *.stacje.agora.pl 30.11.09, 10:47
      Mam znajomego o znacznie wiekszych gabarytach - kilka lat używał na
      okrągło zima-lato Yamahę Aerox. Pojazd nie do zdarcia! więc ctaki
      własnie bym polecał.
      • Gość: Adaś. Re: do redakcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.09, 16:07
        No Aerox szczyci się dobrą opinią i nie jest ona z palca wyssana. Chyba jeszcze
        w salonach Yamaszki jest ta promocja że można przynieść rower i oni go
        złomują(czy sprzedają za 2x więcej-pal ich co z tym robią) i dostaje się upust
        1500zł na skuter i w ofercie był też Aerox. Ale to tak w gwoli informacji dla
        niewiedzących ;).
        • Gość: maro-102 Re: do redakcji IP: *.direct-adsl.nl 30.11.09, 18:19
          dzieki wielkie za posty pewnie yamaha bedzie moja myslalem jeszcze
          nad peugeotem elystar tez fajny i ma 4kw a aerox 2kw niewiem czy
          nie bedzsie lepsza yamaszka bo zrazilem sie do peugeotow kiedys
          mialem i jeszcze 15lat temu starszy modek z duzymi kolami i mi
          siadl pod gorka chociasz nie wazylem 110kg mysle ze japonczyk
          spisze sie lepiej chociasz cienszy ma silnik. nie mam zamiaru
          robic zadnych przerubek typu 125/50 to straszna lipa nawet nie
          mysle o sciagnioeciu blokad z aeroxa 45km jest wystarczajaca
          predkoscia i moze nawet w ten sposob mi sie to oplaci:} dzieki
          wielkie pozdro>