o90 14.05.04, 03:18 Czy ktos widzial takie cos. Silnik diesla w motorku. czy mozna to gdzie namierzyc w necie ? ma kto jakie plany ? doswiadczenia ? niepowodzenia w zlozeniu czegos takiego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek_stanczyk Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 14.05.04, 07:12 Nazywa sie Enfield Taurus i jest produkowany w Indiach. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_stanczyk Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 14.05.04, 07:20 Zobaczyc go mozna np. tam: www.bikez.com/bike/index.php?bike=4191 www.winni-the-pooh.de/auto/enfield.htm www.locotrans.net/modeles.php Odpowiedz Link Zgłoś
flly3 Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 14.05.04, 13:30 Widziałem, dosiadać nie dosiadałem, gościu który jechał mówił że są straszne wibracje. Jeszcze mała poprawka, Enfilda już nie produkują (gadałem z gośćmi od Enfilda, na motobazarze), teraz ma jakaś firma produkować coś takiego w Niemczech (chyba 650ccm, Enfild 350ccm). Jedno mi się w tym motorze podobało, spalanie 1,5l/100km (to nie pomyłka). Odpowiedz Link Zgłoś
hun_xtz660 Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 14.05.04, 13:51 Podobno w Pruszkowie na ul. Ołówkowej jest delaer R.E. Bliższych informacji nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
grubz916 Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 14.05.04, 14:39 W Stanach jest specjalna wersja kawasaki KLR650 budowana wylacznie dla wojska. Zobaczcie tu... www.motorbikestoday.com/features/Articles/diesel_bikes.htm PZDR - Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
o90 A czy spotkal ktos SAM z dieslem ? 15.05.04, 03:39 a problem wibracji - jak to razwiazuja w tym firmowym motocylku jak to mozna zaadaptowac do SAMA. sni mi sie motocykl mercedes...to by bylo cos dzieki za dotychczasowe posty Odpowiedz Link Zgłoś
jakk3 Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 18.05.04, 21:53 mtt y2k to tez diesel. www.marineturbine.com/bike.htm Odpowiedz Link Zgłoś
flly3 Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 18.05.04, 22:22 MTT to nie jest DIESEL! On może być zasilany olejem napędowym (najlepsze osiągi), ale równie dobrze można "jeźdźić" na channel no.5. To jest motocykl z silnikiem od helikoptera! Odpowiedz Link Zgłoś
jakk3 Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 18.05.04, 23:18 wiem, wiem... to taki żarcik był. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 19.05.04, 06:02 napiszcie cos na temat i najlepiej bardziej technicznie.Po pierwsze co z tymi cholernymi wibracjami, z czego to , jak to sie je i czym,konkrety bo czas nagli Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_stanczyk Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 19.05.04, 08:58 Proponuje zwrocic sie z tym pytaniem do biura konstrukcyjnego jednej z firm motocyklowych z kraju kwitnacej wisni. Oni sa otwarci na nowe pomysly. Moze pokusza sie nawet o wykonanie projektu dla ciebie! :) Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 22.05.04, 04:18 no to juz wiemy ze robia gdzie robia itd. co z tymi wibracjami z czego to jak to zwalcza w tych motorkach a jak w innych ? jakies dane techniczne ? moze bardziej techniczne wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_stanczyk Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 25.05.04, 12:55 Proponuje popodgladac jak to jest rozwiazane w silnikach, ktore z powodu swojej konstrukcji maja z wibracjami problemy, np. zastosowanie gumowych silentblockow. Mozna tez zainstalowac walki wyrownazajace w glowicy... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Walki wyrownowazajace a walki finansowe...:)) 26.05.04, 02:17 czy moglbys cos napisac nt owych walkow oczywiscie nie finansowych. moze jakis schemacik ? rysunek albo czysto techniczny opis tychze. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
dwacylindry Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 28.05.04, 01:19 czy wy nie macie za grosz honoru, zeby takie herezje proponowac ? diesel w motorku, albo wankiel, za takie pomysly powinni palic na stosie podczas jakis motor show we Frankfurcie czy Paryzu jako gwozdz wieczoru a moze tak elektyczny ? albo lepiej jakas hybryda na wodor ? a moze parowy ? przeciez nic lepszego nie wymysla do jednoslada niz zwykla rzedowa czworka, albo jeszcze lepiej vidlasta, z bajerami typu kilka zaworow na cylinder plus dwie swiece (na cylinder, choc zaloze sie ze trzy bylyby lepsze) plus wtrysk plus cyfrowa mapa zaplonu plus diamentowe cylindry (ale tego patentu jeszcze nie ma w sklepach) plus tytanowe zebatki i lancuch (pewno sa ale drogie jak skurczybyk). i po co grymasic z dieslem czy innymi "wynalazkami" - wam sie chyba strasznie nudzi - ale sie nie dziwie, paliwo takie drogie, ze chyba sam przerzuce sie na jazdy w kompie na pirackim symulatorze za 15 zeta. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 28.05.04, 05:34 Stary daj spokoj ! Zalozylem to forum po to aby bardziej zglebic problem diesla w motorku. Nie masz ochoty na dyskuscje i wiedzy nt to szkoda ja jej wlasnie na tym formu szukam. To ze silnik czworka czy V jest najpopularniejszy i jedyny w swoim rodzaju nie zwalnia mnie z fantazji o dragu z silnikiem merca. Albo scenka pt. CPN i tankujaca wiara ze zlotu a ty jako jedyny wybierasz inne paliwko, wyobraz sobie te setki szczek na poziomie gruntu.TO MUSI BYZ MOZLIWE Odpowiedz Link Zgłoś
dwacylindry Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 29.05.04, 00:04 wiesz, ale jak widze, to jest tylko jeden taki diesel na swiecie - w dodatku indyjski na licencji angielskiej a moze odwrotnie, tak wiec nic konstruktywnego nie padlo na forum, oprocz rzecz jasna zuzycia paliwa 1.5 literka - tak malo nie pala nawet rowery z mini silnikiem - ale ciekawe ile takie monstrum wazy - w koncu musi byc solidna rama i zawieszenie, i solidne chlodzenie, i chyba walki wyrownowazajace duzo nie pomoga - no i mozna dostac choroby traktorzysty, hahaha. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
karol128 Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 31.05.04, 15:45 Osiagi tego enfilda sa wprost porazajace( jak 90 uda sie wycisna to bedzie juz sukces ) Jego predkosc podrozna to ok 65 km/h a waga ok200 kg. Wiec ludzie zapomnijcie o tym wynalazku ( motorowery jezdza szybciej ) i zainwestujcie lepiej po prostu w malo palace moto ( na benzyne ) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
herflik-00 Re: silnik Wankla 31.05.04, 16:34 czeeee takie silniki byly montowane w motocyklach i jezeli nie brac pod uwage ich marnej trwalosci wynikajacej z braku odpowiednich materialow na uszczelnienie "tloka" to proby te zakonczyly sie powodzeniem .... a nawet sukcesem , tylko problem trwalosci zostal do tej pory nierozwiazany niestety i stad brak takich maszyn w seryjnej produkcji . Silnik Wankla z racji braku jalowego suwu wydechu wykazywal znacznie wieksza sprawnosc i elastycznosc, problemem jest uszczelnienie wirujacego "tloka " i jego sprawne chlodzenie .Zarowno japonczycy prowadzili proby w latach 80-tych jak i nawet rosjanie ( dniepr z silnikiem rotacyjnym ), powstal nawet samochod z takim silnikiem (NSU chyba ) , wiec prosze nie pisac ze jedyny sluszny jest klasyczny czterosuwowiec , gdyz posiada on kilka wad na poziomie juz samej teorii dzialania , a ktore to wady zostaly wyeliminowane w silniku rotacyjnym (jezeli dobrze pamietam to jedno "cylindrowy" dniepr z silnikiem rotacyjnym przy pojemnosci 500ccm legitymowal sie moca blisko 50 KM - i jak to sie ma do klasycznych silnikow ?? ) co do diesla to proponuje sie przyjrzec jakie wibracje ma taki silnik na wolnym obrotach ;-))zeby zniwelowac to zjawisko potrzene jest baaaardzo elastyczne zawieszenie silnika co pociaga za soba koniecznosc sztywnej ramy a w konsekwencji duzej masy , mnie kiedys tez meczyl taki pomysl ale z braku odpowiedniego silnika dalem sobie spokuj (choc teraz mozna by pokombinowac z turbodoladowanymi dieselkami o malej pojemnosci np daihatsu charade 0.9 ;-) ) coz ...poprobowac zawsze warto ;-D pozdrawiam herflik (sorry ze tak dlugo wyszlo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
o90 dzieki dzieki za takie posty o to chodzi duzo i na 02.06.04, 05:24 temat. i w dodatku konstruktywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wucek Re: Motocyk z silnikiem diesla..pomysly? widzial 02.06.04, 10:52 widziałem takie cudo w jakichś ogloszeniach, dizmar czy cóś koło tego. Był to ural z dwucylindrową, chyba polską 500 ccm. Pomysł fajny ale motocykl nie grzeszył urodą. A jeśli chodzi o silnik z mesia to jest to fajna myśl, wywarzać tego nie trzeba bo tym zajęli sie konstruktorzy, po zamontowaniu silnika na poduszkach będzie nim trochę rzucalo ale nie bardziej niż mesiem (no i trzeba trochę pocierpieć w imię słusznej sprawy), zresztą mercedesowska dwulitrówka to potwór, więc motocykl nie będzi należał do najwygodniejszych w prowadzeniu. Osobiście wolałbym mniej paliwożerny silnik np. vw lub fiat. Myśl, kombinuj, chętnie zobaczę coś takiego w akcji, sam nad tym myślałem ale nasze wymogi rejestracyjne skutecznie mnie odstraszyły (przynajmniej na razie), jak będzie kasa to pokombinuję. A tak poza tym to można np. wrzucić instalację gazową, co prawda jeździ coś takiego w ruskim z koszem ale nie znaczy to że nie można kombinować z innymi w różnych konfiguracjach. Może dziwny jestem ale przeróbki motocykli niesamowicie mnie podniecają. To do dzieła, będę nasłuchiwał na zlotach klekotania i wypatrywał chmury czarnego dymu. CZEŚĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
lysout Re: znacie jakies strony www z SAM-ami 06.06.04, 14:18 Cze, mam dla was linka, pewnie się spodoba, bo o coś takiego chodziło cyba autorowi tego postu ;) www.peace65.freeserve.co.uk/Pictures/currentconversions.htm Ten na samym dole był w największej kaszanie o motocyklistach czyli "Torque. Jazda na krawędzi" Pozdrawiam, Lysout (ale jednak nie ma to jak 4 gary w rzędzie i 150 kucyków:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ktopyta STRONY Z SAM-ami - nie znam ale ... 17.06.04, 05:01 chetnie poznam tylko czy ktos zna ? chodzi ci o strony wynalazkow rozumiem motocykli z silnikami niemotocyklowymi? mam tez pytanko apropos laczenia silnikow nie-moto z skrzyniami biegow moto albo z wynalazkami typu zestawy ciegiel, zna ktos cos wartego uwagi na ten temat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojko Prośba o linki z motocyklami Samoróbkami.... IP: 82.112.135.* 22.08.04, 13:26 dalej aktualna.Jak zrobic ? Fotki ? za ile ? wszelkie info. z gory dzieki. a pomysl z dieslem jest fajny, tylko jak to zrobic.....hmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Prośba o linki z motocyklami Samoróbkami.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 16:07 www.virp2.republika.pl/virp2d.htm Tutaj masz stronkę z polskim wynalazkiem.Może skontaktuj się z gostkiem i coś razem pokombinujecie.Będę kibicował,bo sam się interesuję tym tematem,a gdyby to wszystko co jest tu napisane było prawdą,to taka maszyna miałaby niesamowite osiągi. Odpowiedz Link Zgłoś