maestro76 23.05.04, 14:59 witam,prosze o wyjasnienie pojecia shimma oraz jak sie przed tym ustrzec. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotrmoto Re: SHIMMA 23.05.04, 15:29 CZeść, chyba shimmy czyli nieprzyjemne drgania/wężykowania kierownicy Środek zapobiegawczy: amort skrętu Odpowiedz Link Zgłoś
motodawca1 Re: SHIMMA 23.05.04, 17:04 {Piotrze chyba strasznie uprosciłeś shimmy jest czyms spowodowane może to zle wyważenie koł, może jakiś element zawieszenia/układu kerowniczego do regulacji, wymiany Sam jestem ciekaw, poprzednmie posty sporo wyjaśniły, ale nie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekk1000 Re: SHIMMA 23.05.04, 19:36 jest to spowodowane geometria ramy (jesli motor jest OK) - zoltki tak to zaprojektowali. poprostu podbija kolo na wyboju i kiera lata na boki , dzieje sie tak tez przy szybkim wychodzeniu z lukow!! grozi to tylko maszyna sportowym (scigacza)!! AMOR SKRETU!! Wojtek ZXR 750 (high speed) Wrocław!! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrmoto Re: SHIMMA 24.05.04, 14:09 jest to spowodowane geometria ramy (jesli motor jest OK) - zoltki tak to > zaprojektowali. poprostu podbija kolo na wyboju i kiera lata na boki , dzieje > sie tak tez przy szybkim wychodzeniu z lukow! Z tym się jak najbardziej zgadzam, ale, że tylko ścigaczom ? A MZ 250, model..hmh kurcze zapomniałem, ale stara- 30letnia, ta co wygrała kilka sześciodniówek. TEż ma amor srętu tylko, że cierny. PZDR Piotrmoto P.S. Jeśli klikam głupoty wybaczcie, Jestem jeszcze młody Odpowiedz Link Zgłoś
77nd Re: SHIMMA 23.05.04, 23:21 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=508&w=6902212&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
hun_xtz660 Re: SHIMMA 24.05.04, 08:27 maestro76 napisał: > jak sie przed tym ustrzec. Najlepiej jeżdżąc na tylnym kole. Odpowiedz Link Zgłoś
uncledonken Re: SHIMMA 24.05.04, 09:40 hehe a to dobre. Pomoć shimmy występuje w niektórych motocyklach już od początku. Znaczy się źle skonstruowana rama czy coś podobnego. NIe wiem czy dobrze pamiętam ale wydaje mi się jakby TL 1000 miało skłonności do shimmy. Odpowiedz Link Zgłoś
hun_xtz660 Re: SHIMMA 24.05.04, 10:56 Większość sportów ma taką tendencję- z racji małego kąta wyprzedzenia. A że kierownica jest wąska, to trudno to zjawisko opanować. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
maestro76 Re: SHIMMA 24.05.04, 11:29 witam,dzieki za wyjasnienia(rowniez za link do zeszlorocznych wypowiedzi-film wyjasnil wszystko).Widac ze jest to niebezpieczne zjawisko i moze spotkac kazdego.Jak mowicie zapobiec temu moze amortyzator skretu-ciekawy jestem cen takich urzadzen oraz prac zwiazanych z zainstalowaniem(czy mozna to wykonac samemu i jaka firme polecacie). pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekk1000 Re: SHIMMA 24.05.04, 14:43 samemu - jasne ze tak!! (oczywiscie jak masz choc male pojecie co robisz) polecam OHLINS - jakiess 2500zl (bedzie mial regulacje i w ogole bedzie na wypasie)!! Wojtek ZXR 750 (high speed) Wrocław!! Odpowiedz Link Zgłoś
uncledonken Re: SHIMMA 24.05.04, 20:58 A jak masz za dużo pieniędzy to kup sobie Bladego 1000 RR. On to już ma amortyzator fabrycznie i to elektroniczny :) hehehehehe ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maestro76 Re: SHIMMA 27.05.04, 09:46 witam,no przyznam ze ta cena mnie troche zaskoczyla...liczylem na kilka setek maksymalnie,wyglada na to ze sobie takiego cuda nie zainstaluje.Mimo to dzieki za wyjasnienia.Czego sie wystrzegac zeby nie doprowadzic do takiego zachowania sie motocykla?Wiem juz zeby nie odkrecac za mocno przy wyjsciu z luku,co jeszcze? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
bigadam Re: SHIMMA 27.05.04, 11:52 Amortyzator Ohlins jest super, ale cholernie drogi. Ostatnio pojawiła sie nowa firma " Toby " . Coraz więcej ludzi na torach uzywa tego sprzetu i podobno jest znakomity. Ja sam bede musiał kupic cos do mojej VTR1000F. Przykładowo jezeli Ohlins kosztuje 2200 zł to Toby 1400. Ohlins jest znana renomowana firmą więc i jego cena jest duza. Inną sprawą jest regenerowanie amortyzatora skrętu. Ohlins wiem na 100% ze jest regenerowalny, Toby najprawdopodobniej tez ale nie wiem tego na 100%. www.toby.be/ pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
hiszpan25 Re: SHIMMA 27.05.04, 12:08 polecam także amortyzatory skrętu z niemieckiej firmy LSL. Ceny przyzwoite a i wykonanie , mocowanie i skuteczność OK. Od wiosny testuję taki amorek u siebie... Spisuje sie rewelacyjnie! Ceny zależą od modelu motocykla. Ja płaciłem około 250EUR Elementy dostępne w POLO. Montaż samodzielny zajął mi góra 30 minut. Odpowiedz Link Zgłoś