Dodaj do ulubionych

Fazerka na pierwszy motor?

16.10.11, 20:18
Właśnie dorobiłem kategorię A i zastanawiam się jaki pojazd nabyć. Potrzebuję motoru do jazdy głównie po mieście (szczególnie aby omijać warszawskie korki). Doświadczenie jedynie na kursowych YBR 250.
Podoba mi się FZ (600 cm). Stać mnie na rocznik 2003-2005. Dodam, że nie jestem mikry (190 cm) i na wagę wrzucam ponad 100 kg. Czy Fazerka to dobry pojazd na początek?
Obserwuj wątek
    • Gość: onkel pyjter Re: Fazerka na pierwszy motor? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.11, 07:57
      tak, dobry.
      • simon_r Re: Fazerka na pierwszy motor? 18.10.11, 16:30
        dobry ale gabarytowo moze byc za mały.... ja mam 180 a na fazerce 600 jakoś tak czułem się jak na psie.
    • bimota Re: Fazerka na pierwszy motor? 17.10.11, 09:09
      Jak dlugo jeszcze beda takie durne pytania... Co za roznica pierwszy czy ostatni...
      • Gość: zik Re: Fazerka na pierwszy motor? IP: *.dynamic.chello.pl 17.10.11, 10:21
        Faktycznie takie pytania straciły sens.
        Kiedyś można było pytać czy warto kupić ZX6 Gsx1100 ZZR-a itd. bo różnie bywało z tymi motocyklami,niektóre miały sporo niedoróbek.
        Teraz wszystkie motocykle są dopracowane i gwarantują bezproblemową obsługę.Obecnie nie produkuje się złych motocykli,jeśli chodzi o japońską czwórkę oczywiście,nie wiem jak tam z jakością u chinoli,tajwańczyków itp.
        • kunene Re: Fazerka na pierwszy motor? 17.10.11, 11:31
          Uważam że takie pytania mają sens szczególnie dla niedoświadczenego kierowcy. Każdy motor ma swoją charakterystykę (jak mi mówił instruktor są takie co wybaczają i nie wybaczają błędów). Osobna sprawa to dobór moto do parametrów kierowcy - wysokość siedziska, długość, wyważenie - dlatego podałem wymiary. Oczywiście najwygodniej by było na wszystkie wsiąść potestować kilka dni ale to niemożliwe.
          • bimota Re: Fazerka na pierwszy motor? 17.10.11, 12:05
            Ktore motory ci "bledow nie wybaczaja" i jakich ?
            • kunene Re: Fazerka na pierwszy motor? 17.10.11, 13:06
              Tak jak pisałem jest to opinia instruktora kat. A, a więc zakładam, że osoby która wie co mówi. Moje doświadczenia są skromne - jedynie motocykle kursowe. Ale czułem różnicę w pokonywaniu "8" jadąc 250 i 125 (na korzyść 250). Zaraz zapytasz zapewne jakie korzyści więc odpowiadam: gwałtowne ruchy kierownicą na 125 każdorazowo powodowały utratę równowagi i podparcie nogą; na 250 wychodziłem z opresji cało - dotyczy manewrów. Zapewne to kwestia wyważenia motocykla, doświadczenia kierującego itp. Stąd moje pytanie (osoby nieobeznanej z innymi motocyklami) o FZ.
              • bimota Re: Fazerka na pierwszy motor? 17.10.11, 23:21
                Wiec nie wykonuj gwaltownych...
                • Gość: onkel pyjter Re: Fazerka na pierwszy motor? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 07:40
                  bimota, jak masz udzielać takich rad to lepiej się w ogóle nie odzywaj. Chłopak nie zadał odwiecznego wku...ającego pytania CO na pierwsze moto tylko CZY KONKRETNY sprzęt jest dobry na pierwsze moto. Sprzęt jest dobry, może przy nim zostanie a może po pierwszym sezonie skrystalizuje mu się pogląd na nakedy klasy 600 to go sprzeda. A najbliższy sezon nawinie sobie kilometry dobrym motocyklem.
                  Kolego kunene; nie skupiaj się na złośliwościach i nie bierz ich personalnie :-)
                  • bimota Re: Fazerka na pierwszy motor? 18.10.11, 14:32
                    Rada adekwatna do zgloszonego problemu. A pyt. glupie, bo kazdy motor sie nadaje na pierwszy, wiec ten tez...
                    • kunene Re: Fazerka na pierwszy motor? 18.10.11, 15:06
                      Rozumiem że GoldWing lub Walkiria to też idealne motory dla początkujących....
                      • bimota Re: Fazerka na pierwszy motor? 18.10.11, 21:20
                        NO
                      • potworski Re: Fazerka na pierwszy motor? 18.10.11, 22:34
                        kunene napisał:

> Rozumiem że GoldWing lub Walkiria to też idealne motory dla początkujących....

Daj spokój=na każdym forum musi się znaleźć jakiś nick, który chcąc uchodzić za eksperta i doskonale obeznanego w temacie nadyma się dumnie i poprzez swoje arbitralne kwalifikowanie pytań jako "głupie" stara się pokazać swój lekceważący stosunek do początkujących=niech wiedzą koty gdzie ich miejsce.
                        A pytanie jest jak najbardziej na miejscu.
          • simon_r Re: Fazerka na pierwszy motor? 18.10.11, 16:33
            U dobrych dealerów można sobie pożyczyć moto na cały dzień i polatać modelem testowym.. ja własnie tak poznałem fazerkę wypożyczając ją na połczyńskiej.
    • Gość: asa Re: Fazerka na pierwszy motor? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.11, 11:25
      A ja odpisze. Bardzo dobry na pierwsze moto tym bardziej że Ci się on podoba.
    • potworski Tak 18.10.11, 16:55
      U mnie Fazer był pierwszym motocyklem po zrobieniu kursu i zdecydowanie polecam. Dynamiczny i niezawodny a do tego całkiem wygodny i zwrotny w poruszaniu się po mieście. Jak trzymasz obroty poniżej 7000 to całkiem potulny, a jak podkręcisz powyżej to wtedy budzi się w nim kawał drania. Ja staram się tej bariery nie przekraczać, żeby nie korciło. Teraz jednak kusi mnie kupić coś większego bo przy moich 185 cm wzrostu Fazer jednak wydaje się odrobinę za mały.
      • ollie_1 Re: Tak 19.10.11, 20:12
        Zgadzam się z kolegą - i jeżeli moge wtrącić trzy grosze. Również jestem "świeżynką" bo prawo jazdy na motor mam od tego lata. Jestem w tej dobrej sytuacji, że w rodzinie mamy
        Virago 535, Fazera i R1. Na kursie spróbowałam Suzuki i Yamahy - oba motory 250cc oraz na pierwszych zajęciach motora o pojemności 125cc. Instruktor polecał mi Fazera na pierwsze moto, ale po spróbowaniu tejże maszyny jak również Virago 535, dla mnie okazało się lepsze na początek Virago. Z prostej przyczyny -jeżdżę wolniej!. Fazerem od razu chciało mi się przyłożyć gazu (przepraszam - przykręcić ;D) co dla nowicjusza myślę, że nie jest dobre. Najpierw musiałam się przestawić na to, że kierowcy mnie nie widzą - prędkość zostawie na za rok :D.
        Natomiast na Fazerze od 2 lat jeździ mój mąż - ma za sobą kilometry zrobione w Londynie (ścisk na drogach chyba większy niż w Wawie) jak również przejazd do Polski i wycieczkę w góry Rumuni. I jak najbardziej poleca tą bestyjkę już na początek!

Miłego jeżdżenia!
    • Gość: Maniekk Re: Fazerka na pierwszy motor? IP: *.toya.net.pl 21.10.11, 11:02
      Ja jezdę na 2oo zacząłem w tym roku. Mam horneta 600, a moja dziewczyna gs500. Muszę przyznać, że do jazdy na pierwszy sezon gs mi dużo bardziej pasował - nie balem się aż tak tej mocy i moglem więcej poeksperymentować. Maszyna, która ma 100km jest do opanowania - przyznaje, ale po co, jak można pojeździć pierwszy sezon czymś dającym równie dużo frajdy z jazdy w mieście (tak do 150km/h) i wybaczającym więcej błędów. Ja mam 186cm i 100kg wagi i na gs-ie mimo wszystko wygodnie mi się jeździ.
      Teraz zastanawiam się nad super moto typu dr-z czy fmx - frajdy dają co niemiara, można na nich nauczyć się troszkę techniki, jazdy na gumie, pozlizgów przy stosunkowo mniejszych prędkościach, a ewentualne (a bardzo prawdopodobne) upadki, szlify będą dużo mniej kosztowne niż np. w fazerze. Dodatkowym argumentem za sm jest twój nie mały wzrost.
      Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.
      • bimota Re: Fazerka na pierwszy motor? 21.10.11, 11:52
        Dla pojebow zapieprzajacych w 1 sezonie 150 po miescie nawet motorynka jest za szybka...
        • Gość: Maniekk Re: Fazerka na pierwszy motor? IP: *.toya.net.pl 21.10.11, 14:17
          Znalazł się święty co go L-ki wyprzedzają
      • kunene Re: Fazerka na pierwszy motor? 27.10.11, 14:32
        Hej Maniekk rozważając rożne motory myślałem też o Hornecie. Jak Ci się nim jeździ? Czy przy moich warunkach byłby OK?
        • bimota Re: Fazerka na pierwszy motor? 28.10.11, 12:19
          Nie.. za lekki jestes :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka