Dodaj do ulubionych

Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350

28.06.04, 13:56
Witam!!!
Przymierzam sie do zmiany zapłony w mojej Jawie na elektroniczny Vape. Czy
ktos to juz zrobil i jesli tak to jak sie teraz jezdzi?? Jaki model Vape jest
dobry do Jawy model 638. Czy warto sprowadzac go z Czech, czy lepiej go nabyc
w Polsce (gdzie).
Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • grissley Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 28.06.04, 14:58
      > Witam!!!
      > Przymierzam sie do zmiany zapłony w mojej Jawie na elektroniczny Vape. Czy
      > ktos to juz zrobil i jesli tak to jak sie teraz jezdzi?? Jaki model Vape jest
      > dobry do Jawy model 638. Czy warto sprowadzac go z Czech, czy lepiej go nabyc
      > w Polsce (gdzie).
      > Pozdrawiam!!!

Jezeli Vape to www.impol.prv.pl (trzeba dzwonic, jest tam kontakt). Czlowiek
      wysle ci poczta za pobraniem.
      Ja zainstalowalem sobie zaplon elektroniczny, ale polski
      (www.prameti.webpark.pl/jawa/jawa.html). Od czeskiego rozni sie tym, ze
      jest o 100 zl tanszy. Dodatkowo (w zasadzie to jest najwazniejsze) posiada
      zmienny kat wyprzedzenia zaplonu (w czeskim jest staly). Efekt - ciagnie
      rownomiernie od samego dolu (wczesniej dostawal kopa ok. 2500rpm, teraz moc
      wzrasta w zasadzie liniowo). Dodatkowo ciut mniej pali. Zalety obydwu zaplonow
      (czeskiego i polskiego) to oczywiscie mozliwosc zapomnienia o *^%#@%^&(*&
      zaplonie oryginalnym, czyli plytkach, srubkach, szczelinach itd :)))
      Powodzenia z przerobkami,

arek

*ts - turbo sport :) *
      • luckyluke-21 Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 28.06.04, 16:25
        grissley napisał:
        > *ts - turbo sport :) *

Hehe TS - turbo szport :-), Ja mam MZ 250 ES/2 tzn ze mam wersje Extreme
        sport ??:-) pozdrawiam :-)
      • fidorek1 Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 29.06.04, 21:46
        Grissley co znaczy *^%#@%^&(*&.Czyżbyś miał jakieś problemy z przerywaczami.Ja
        jeżdżę Jawą od 1988 r. i nigdy nie miałem powodów do narzekań.
        • grissley Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 29.06.04, 23:22
          fidorek1 napisał:

> Grissley co znaczy *^%#@%^&(*&.Czyżbyś miał jakieś problemy z przerywaczami.Ja
          > jeżdżę Jawą od 1988 r. i nigdy nie miałem powodów do narzekań.

Albo jestes szczesliwcem, ktoremu zaplon nigdy sie nie rozregulowuje (moze i
          trafila sie taka partia, wcale nie wykluczam takiej mozliwosci), albo masz
          anielska cierpliwosc i nie przeszkadza ci fakt, ze zaplon jawy trzeba
          regularnie ustawiac, ze proces rozregulowywania rozpoczyna sie w zasadzie juz w
          momencie jego ustawienia, ze trzeba sie bawic z jakas lampka, ze rozregulowany
          zaplon oznacza gorsze osiagi, wieksze zuzycie paliwa i szybsze zuzycie silnika
          (z powodu wiekszych sil dzialajacych na wal) itd. No wiec wyzej wymienione
          przypadki sa bolaczka chyba wszystkich posiadaczy jawy, z ktorymi rozmawialem
          (bylo ich kilku, poza tym opinie w necie). Ja osobiscie problemu z zaplonem nie
          mialem, bo pierwsza rzecza jaka zrobilem po kupnie motocykla byl zakup zaplonu
          elektronicznego (ok, pierwsze bylo latanie baku. Ale potem juz zaplon:)) Zaplon
          zalozylem, ustawilem i zapomnialem o sprawie. Pierwsza zmiana "bijaca po
          oczach" to znikniecie "kopa", ktory pojawial sie wczesniej ok. 2500 rpm. Teraz
          moc rosnie w miare liniowo od samego dolu.
          Zreszta, jak wlasnie w tej chwili ogladam plytke z oryginalnymi przerywaczami
          to jestem naprawde zadowolony, ze nie musze tego cholerstwa ustawiac (srubka,
          szczelinomierz, przesuwajaca sie plytka itp).
          Oczywiscie, dobrze ustawiony zaplon oryginalny powinien funkcjonowac rownie
          dobrze, jak czeska elektronika Vape. Sek w tym, ze dobrze ustawiony jest zadko,
          bo szybko sie rozregulowuje (u Ciebie nie?), a jego ustawianie to mordega. Te
          niedogodnosci likwiduje Vape, dzieki czemu motocykl chodzi tak, jakby zawsze
          byl swiezo po regulacji zaplonu. W rozwiazaniu prameti dostajemy dodatkowo
          zmienny kat wyprzedzenia zaplonu, dzieki czemu poprawia sie przebieg krzywej
          mocy oraz momentu. A z tym wiaza sie lepsze osiagi i nizsze spalanie.
          A propo, fidorek - ile pali(-la) twoja jawa? Jezeli ponizej 5, o faktycznie
          miales dziwny przypadek bezproblemowego zaplonu;)
          Aha, to zdanie powyzej to zwykle madrzenie sie - ja nie mam pojecia, ile pali
          moja jawa (dolewam po trochu, w zasadzie nigdy do pelna. Bo korek jest niezbyt
          szczelny i przy postawieniu na boczna stopke przepuszcza ;)))

pzdr,
          arek

*jawa - 350 powodow do radosci? :)*
          • koniaczek666 Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 30.06.04, 11:59
            Dzieki, za odpowiedz! Juz nawiazalem kontakt z producentem zapłonu " Prameti" bo
            chyba o ten chodzi. Jak zmienie i troche posmigam to dam znac jakie jest moje
            odczucie po podmiance.
    • fidorek1 Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 30.06.04, 21:58
      Cześć Grissley.Przeczytałem Twojego posta i myślę że chyba jestem z innej
      epoki.Za kilka dni skończę 42 lata (ale tym się akurat nie przejmuj).Moja Jawa
      jest z '88r,kupiłem ją w sklepie.Może faktycznie mam do niej cierpliwość,ale
      zapłon zawsze ustawiałem tak:najpierw prawy cylinder(górny przerywacz) potem
      lewy cylinder(dolny przerywacz,ten na mniejszej płytce) oczywiście lampka
      kontrolna , czujnik zegarowy i szczelinomierz to standard.Regulaminowe 2,7-
      3,2mm przed ZZ i Jawa hula jak wściekła.Pali na dotyk,spala:solo w granicach
      4,5-5,0 l/100,a z wózkiem bocznym 5,0-6,0 l/100km.prędkość około 80-
      100km/h.Max. zużycie z wózkiem (trzy osoby+bagaż)miałem na Słowacji(około 7
      l/100km)przy prędkości około60-80km/h.Problemy z zapłonem?- kilka razy
      nadpalone styki i wymiana,oraz raz złamała się stopka młoteczka ta która suwa
      się po krzywce(wróciłem do domu na jednym cylindrze).Ale poza tym nic się nie
      działo przez 16 lat.Czy to zbyt wiele jak na konstrukcję z 60-tych lat? Zawsze
      zresztą uważałem,że skoro motor pali to nie ma co pchać rąk pod pokrywy.Jak
      przestanie palić to zrobić (rzetelnie i bez pacałychy) to co niezbędne a
      nadmiar kasy przepuścić przez tłumiki.Pozdrawiam i życzę więcej cierpliwości
      • grissley Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 30.06.04, 22:54
        Hej Fidorek,
        Mowia, ze cierpliwosc przychodzi z wiekiem ;)
        Jestes pierwszym wlascicielem tej Jawy, pewnie w miare o nia dbasz, to tez ma
        znaczenie. Ja nasluchalem sie troche o zaplonie Jawy i postanowilem, ze nie
        usmiecha mi sie za bardzo tam meczyc z jakimis lampkamui, szczelinomierzami
        itp. Zwlaszcza, ze przed Jawa grzebalem tylko w motorynce, a i to malo i przed
        osmiu laty ;)
        Teraz o ustawianiu zaplonu moge zapomniec, a i motorek troche zwawiej chodzi -
        wiec generalnie jest okej:)
        pozdrawiam!

arek
        PS Jakim cudem udalo ci sie w 88 kupic Jawe w sklepie??? :|
        • fidorek1 Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 01.07.04, 18:45
          Ano,w kwietniu '88 wpadło mi parę groszy i pojawił się problem.Z jednej strony
          żona i dwoje malutkich bobasków,a z drugiej nieopisana tęsknota za motocyklem
          (Jawa to mój trzeci motor).Decyzę podjęła żona. Widziała jak zdrowy rozsądek
          walczy z marzeniami, kazała mi wybrać brakującą kasę z książeczki, pogoniłem do
          sklepu wyłożyłem 305000 zł, kupiłem (z dwóch przywiezionych dwa dni wcześniej
          została jedna) i jeżdżę do dziś.Od jesieni '03 przesiadłem się w prawdzie na Hondę
          CB750 F, ale Jawy nie sprzedam.Jak chcesz ją zobaczyć to wejdź na str.
          "www.bikez.com" poszukaj Jawy TS z '88r, albo Jawa TS '88 sidecar(poniżej) To ta
          sama i moja.
    • koniaczek666 Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 11.07.04, 11:34
      No witam!!!
      Wczoraj po trwajacej chwile walce o ustaweinie kata wyprzedzenia zaplonu na
      17st. uruchomilem moj nowy zaplon firmy promoto (dawniej prameti). Mam po
      pierwszej jezdzie mieszane uczucia, z jednej strony silnik zachowuje sie
      swietnie, sa doskonale przyspieszenia, ładnie wchodzi na obroty, zyskal mocy. Z
      drugiej strony przez to ze pracuje regulagnie to usłyszalem jak dzwonia mi
      pierscienie na tlokach i ze musze je wymienic...
    • fidorek1 Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 12.07.04, 12:54
      Szukasz problemów Marcin. Jawa już tak ma że dzwoni i klekoce. A to łańcuch
      sprzęgłowy, a to pierścienie, a to koła w skrzyni biegów, ato jeszcze coś innego.
      Tak bardzo się tym nie przejmój bo osiwiejesz, jak ja. Jawa to Jawa, i nigdy nie
      będzie pracować tak cicho jak Gold Wing. Taka już ona jest i tyle. Po prostu lej
      paliwo i ciesz się sezonem, bo za dwa trzy miesiące się skończy i znów przyjdzie
      ta skurwiała zima i będzie trwać i trwać bez końca. Pozdrawiam.
      • koniaczek666 Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 12.07.04, 13:28
        Sie mata!!!
        Wiesz... w tym co piszesz jest duzo racji, w sumie teraz ladnie smiga, a jak
        bedzie zima to i czas na jakies grzebanie w niej sie znajdzie. Teraz wygladam
        przez okno czy jeszcze bedzie padac, czy juz mozna posmigac.
        Pozdrawiam!!!
      • grissley Do Fidorka 12.07.04, 13:36
        A propo problemow z Jawa,
        Moze bedziesz wiedzial, jako wieloletni uzytkownik ;)
        Z jednej rury moja jawa strasznie mi dymi. Prawa jest ok (ledwie dymek), a z
        lewej kopci jak komin. Jesli ogladales "Nic smiesznego" i pamietasz, jak jechal
        maluch Pazury, to to wyglada m/w podobnie. Teoretycznie w jezdzie mi to
        specjalnie nie przeszkadza, ale jednak strasznie obciachowo wyglada. Moze
        wiesz, co moze byc przyczyna?

pozdrawiam,
        arek

*350 to sporo*
        • nowpiotr Re: Do Fidorka 13.07.04, 13:44
          Chyba przyszedł czas na zmianę simmeringa na wale od strony sprzęgła...
          (moja Jawa ma odwrotnie: pluje olej z prawej rury, a lewa ładnie!?).
          Mam za to inny problem: mimo nowego oringa, na potęgę zaczęła mi wyrzucać olej
          ze skrzyni poprzez popychacz sprzęgła.

Pozdrawiam.
          PS.
          Tradycyjny zapłon jest O.K., ale brakuje mu automatu zmiany kąta...
          • fidorek1 Re: Do Fidorka 13.07.04, 16:44
            Dwucylindrowy silnik Jawy, to nic innego jak dwa silniki jednocylindrowe 175ccm
            umieszczone w jednej obudowie i na jednym wale, tylko odizolowane od siebie
            uszczelnieniem pomiędzy przeciwciężarami lewego i prawego wykorbienia. Tak się
            składa że uszczelnienia z czasem się rozszczelniają i olej przedostaje się tu i
            ówdzie i tak się dzieje że Jawa zaczyna dymić z jednego tłumika bardziej niż z
            drugiego. Jak zaczyna padać uszczelniacz pomiędzy wykorbieniami, zaczynają się
            kłopoty z uruchamianiem silnika, jak pada lewy simering silnik może zasysać
            olej ze skrzyni biegów i może dymić lewy tłumik. Prawy simering swoją
            nieszczelność objawia upaćkanym alternatorem. Mogą być jeszcze zaolejone w
            różnym stopniu tłumiki. Może trzeba je tylko rozkręcić i wyczyścić. Na pociechę
            powiem Wam że moja Jawa też dymi nie równo z tłumików,Tym więcej im więcej
            jeżdżę po mieście na niższych obrotach, jak jej wygarnę na szosie, to po
            kilkunastu kilometrach dymienie słabnie. Ale PANOWIE to są pierdoły nie godne
            uwagi, wszak sezon trwa. Nowpiotrusiu, tam w wałku zdawczym(to ten na który
            nakręcone jest koło łańcuchowe zdawcze) powinien być taki krążek uszczelniający
            z filcu. może go nie ma i dlatego olej wyrzuca przez popychacz. "NIECH ŻYJE
            MIXOL" Pozdrawiam.
    • sly_na_zjawie Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 20.07.04, 09:04
      Panowie! Ja założyłem elektroniczny zapłon zimą i każdemu gorąco polecam.
      Przerywacze, ustawianie, lmpki, zegary - dajcie spokój! Moto jest do jeżdżenia
      a nie do dłubania - przynajmniej dla mnie. Jka ktoś to lubi - niech sobie
      dłubie.
      Moje doświadczenia:
      Przerywacze - miałem zawsze w zapasie, jakość tego co jest w sprzedaży to
      skandal;
      regulacja - moją stałą trasę mam oznaczoną gęsto punktami, gdzie stałem i
      ustawiałem, bo na jednym nie chciałem jechać;
      częstotliwość regulacji - ło boże! co 100-150 km;
      elektronik - 1200 km bez żadnych, jeszcze raz - ŻADNYCH problemów,
      Teraz czekam na łożyska igiełkowe do skrzyni.
    • fidorek1 Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 21.07.04, 21:03
      Zly-na-zjawe Ty sobie chyba jaja robisz. Weirzę że elektronik na pewno jest
      lepszy od przerywaczy, ale ustawiać zapłon co 100-150 km to lekka przesada. Nie
      chcę się tu wymądrzać, ani z uporem bronić przerywaczy, ale może aparat
      zapłonowy w Twojej Jawie był mocno pokancerowany(pokancerowane łebki śrubek,
      pozrywane gwinty) przez poprzednich właścicieli, wtedy jwst to możliwe że się
      rozregulowywał. Ja naprawdę ustawiałem zapłon raz w sezonie albo czasem żadziej.
      Fakt że było to pracochłonne i wymagoło cierpliwości, ale jak już zrobiłem to
      dobrze to jaździlem kilka tysięcy kilometrów, i nie było potrzeby zaglądać pod
      pokrywę.
      • sly_na_zjawie Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 22.07.04, 08:24
        Zbyt drobiarsko to ująłeś. Taka była rzeczywistość. Faktem jest, że poprzedni
        właściciel, mówiąc delikatnie, do pedantów nie należał.
        Polecam elektronik.
    • sejszyn Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 22.07.04, 00:39
      Ludzie!!! Powiedzcie o najważniejszym, czyli o cenie takiego cacka. Kumpel mi
      już truje o tym od kilku dni, mam poszukać cen, a nie chce się wykosztować na
      telefon:) Wy na pewno wiecie.
      • sly_na_zjawie Re: Pytanie o zapłon elektroniczny do Jawy 350 22.07.04, 08:25
        Ja dałem 300,- + przesyłka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka