Gość: ja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 13:52 Mam pytanie odnosnie oznaczeń rozrzadow. Z tego co wiem DOHC to dwa walki rozrzadu w glowicy, natomiast nie wiem co to jest OHC i SOHC. Z gory dzieki za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patmate Re: Oznaczenia rozrządów 09.10.04, 14:03 OHC=SOHC to samo, jeden wałek w głowicy. S-single. Jest jeszcze SV (side valve) - dolnozaworowy, OHV (over head valve) górnozaworowy z popychaczami. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
hun660 Re: Oznaczenia rozrządów 09.10.04, 20:29 Gość portalu: ja napisał(a): Mam pytanie odnosnie oznaczeń rozrzadow. Z tego co wiem DOHC to dwa walki rozrzadu w glowicy, natomiast nie wiem co to jest OHC i SOHC. DOHC : doble overhead camshaft : dwa wałki rozrządu w głowicy SOHC : single overhead camshaft = OHC : jeden wałek rozrządu w głowicy OHV : overhead valve : wałek rozrządu w kadłubie silnika, długie popychacze. HC: high camshaft : w BMW u bokserów wałek rozrządu poniżej trzonków zaworów, dodatkowe dźwignie zaworowe. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś