Dodaj do ulubionych

Dobre Rady !

IP: *.stgt.sesa.de / *.96.202.33.host.de.colt.net 01.12.04, 16:49
Czesc Wszystkim Motocyklistom ...
Mam pytanie ,otoz w tym roku zdalam prawo jazdy na motor i chcialabym sobie
kupic jakis motor.Oczywisice nie mam jeszcze doswiadczenia i nie chcialabym
sie od razu zabic :) Czy ktos moglby mi jakis motor polecic do nauki po
miescie? (nie wiem czy to wazne ,ale jestem dosyc duza 176cm)
Pozdrawiam *
Obserwuj wątek
    • zalmen3 Re: Dobre Rady ! 01.12.04, 17:07
      Witam:)
      Najpierw kolezanko powinnas sie okreslic jaki typ spretu Cie interesuje (sport,
      czoper, enduro itp.). Powiem Ci jak ja zrobilem i moze to Ci w czyms pomoze:
      Zrobilem prawko i zaczalem zbierac na moto (marzylem o moto cale zycie), po
      roku zebrala sie niezla sumka (odmawialem sobie doslownie wszystkiego - z
      jedzeniem wlacznie) i zaczalem sie rozgladac. Zawsze chcialem miec sporta.
      Czytalem rozne opinie, rozmawialem z setkami ekspertow i moj pierwszy wybor
      padl na suzuki gsx600f. Potem mi ja odradzono z roznych wzgledow (nawet takich,
      ze niby za mocna na pierwsze moto, chociaz nie twierdze, ze nie byl to sluszny
      argument). Potem pojawilo sie suzi gs500f. Dlugo sie zastanawialem i
      stwierdzilem, ze to nie dla mnie. Potem bylo CBR 600F lub R6. Rozwazylem za i
      przeciw i wybralem Honde CBR 600F4. Potem ja kupilem. Moje wczesniejsze
      doswiadczenia byly nie wieksze niz Twoje. Po miesiacu i 500 przejechanych
      kilometrach zaliczylem szlifa (na szczescie nie groznego i moto juz jest
      zrobione na cacy). Wiem jedno: To byl naprawde dobry wybor. Malenka dysponuje
      stadkiem 110 konikow, ale nadaje sie idealnie do powolnego kulania sie po
      miescie. Wbrew temu co mi mowiono nie jest ani ciezka ani zbyt zrywna (przy
      delikatnym operowaniu manetka gazu, bo jak nie... to potrafi pokazac rogi :D).
      Ja staram sie byc rozsadny i nie szarzuje, czeka mnie sporo nauki, ale wiem
      tez, ze wiele kilometrow satysfakcji i pieknych chwil, a jak juz opanuje jazde,
      to nawet bede mogl sie poscigac na torze bez wiekszych zmian w maszynie
      (chociaz jestem raczej nastawiony na szybka turystyke jednoosobowa i dlatego
      nie wybralem R6). Acha jeszcze jedno... twoj wzrost jest idealny do CBR600 :)
      ja mam 182 cm i czuje sie jak urodzony po to by jezdzic tym moto:D
      Jak widzisz to wszystko kwestia gustu i dlugich przemyslen oraz podejscia do
      stylu jazdy. Przemysl wszystko, posluchaj roznych opinii, pozbieraj kase,
      zobacz na co bedzie Cie stac i podejmij suwerenna decyzje, taka zebys nie mogla
      powiedziec, ze zaluljesz. Powodzenia:)
    • Gość: edwin Re: Dobre Rady ! IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 01.12.04, 17:47
      ja tam problemow nie mialem motor kupilem 2 albo 3 lata przed zrobieniem prawka ale oczywiscie byl to sprzet do remontu calkowitego mz es 250/2 trophy z 1967r i teraz tez w tym roku jak dostalem prawko siadlem na maszyne i radze sobie z nia bez zadnych problemow oczywiscie jakbym mial kase to bym zaczynal od jakiejs masowej 600...
      a co do mz to mysle ze to jest dobry moto na poczatek dla tych ktorzy nie sa zbyt nadziani jak ja:P 1 tani 2 w miare niezawodny 3 spalanie ok 4l/100km 4 jak na moto z poprzedniej epoki zadowalajaca moc z 250 ccm 19KM 5 cichy i latwy w obsludze 6 oczywiscie piekny:)

ale jak masz kase i odrobine wyobrazni to kupuj jakiegos japonca od 500 do...
      • jagiel500 Re: Dobre Rady ! 01.12.04, 19:24
        na poczatek to proponuje ci kupic jakies niewielkie enduro od 125 do 250ccm
        i pojezdzic sobie nie po ulicy a gdzies zdala od ruchu drogowego np. lasy itp.
        w terenie bedziesz miala mozliwosc dobrze poznac motocykl i sie oswioc, co w
        ruchu miejski jest bardzo pomocna umiejetnoscia:)gdyz nie bedziesz myslala o
        moto i o tym gdzie jest ten hamulec nozny? a skoncentrujesz sie na drodze..

to moja skromna rada:))
        ja tak zaczynalem no i odpukac moja kariera jak narazie bezwypadkowa:)

-a ty zrob jak uwazasz-

pozdrowienia i szerokiej drogi:))

jagiel
        • Gość: MJ Re: Dobre Rady ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 22:12
          > na poczatek to proponuje ci kupic jakies niewielkie enduro od 125 do 250ccm
          Kolega mówi oczywiście (mam nadzieję) o silniku czterosuwowym. 125cc może być
          też dwusuwowa, ale dwusuwowa 250 na początek to za dużo. Dwusuw 125 a 250 to
          przepaść - na 250 nie będzie miał początkujący przyjemności z jazdy.

Zresztą ona chce jeździć po mieście, najwygodniej jest na naked-bike'u,
          klasyku, albo czymś sportowym, ewentualnie lekkim sportowo-turystycznym.

Często polecacie hondę CBR, osobiście jej nie lubię, ale do miasta to chyba
          lepsze od enduro. Koleżanka jest prawie mojego wzrostu, a ja nawet ze swoim
          doświadczeniem pewniej się czuję na swoim nakedzie, który ma niskie siedzenie,
          niż na wyższych sprzętach. Jednymi i drugimi jeździ mi się dobrze, ale dla
          początkującego to może być różnica.

> nie bedziesz myslala o
          > moto i o tym gdzie jest ten hamulec nozny?

Dobra, ona ma prawo jazdy, chyba już się przyzwyczaiła...
      • Gość: MJ Re: Dobre Rady ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 19:26
        Do postu Edwina:
        7. Nie będziesz usiała budzić się w nocy z koszmaru, że ktoś Ci go kradnie
        8. W razie czego nie potrzeba części za niewyobrażalne pieniądze
        9. Da Ci czas na wybranie czegoś następnego, bo jest w miarę uniwersalna, i nie
        wydasz na nią wszystkich pieniędzy.

W ogóle MZtki to sprawdzone, popularne i nowoczesna (jak na okres powstania)
        motocykle.

Więcej Ci nikt nie doradzi, póki nie powiesz przeznaczenia motocykla, swoich
        upodobań, zakresu cenowego, i stwierdzenia, czy ma być nowy, czy używany.
        • Gość: edwin Re: Dobre Rady ! IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 01.12.04, 19:59
          no no no ja chcialem napisac ale na obiad mnie wolali:P:P

pozdrawiam
          edwin
      • wojtekk1000 Re: Dobre Rady ! 01.12.04, 19:28
        Na początek radzę zmienić nastawienie. (mam na myśli ten tekst "coś na czym się
        nie zabiję" - heh, zabić można sie na wszystkim - i na MZ i na CBR, dlatego
        takie podejście jest błedne). Tak poza tym to proponuje ci zakup takiego
        motocykla, na którym dobrze się bedziesz czuła (i nie ważne czy będzie to GSXR
        1000 czy CB 500) motocykl ma odpowiadać tobie, jak już wspomniałem masz się na
        nim dobrze czuć i się go "nie bać".
    • Gość: Mariusz Re: Dobre Rady ! IP: *.NET / *.stella.net.pl 01.12.04, 20:05
      ŚWIETNY WzROST!!!
      szczerze!
      • speedy1000 Re: Dobre Rady ! 01.12.04, 20:10
        Ja proponuje CBR600, mocy jest pod dostatkiem jak na poczatek, mialem gsx600f
        ale pozniej okazal sie troche za slaby.
        CBR ma wszystko wyglad, osiagi, prowadzenie, wygode, slowem naprwde wart uwagi
        motocykl...
        POZDR
        • wojteq_st Re: Dobre Rady ! 01.12.04, 20:56
          zgadzam sie ze cebra to super moto, ale chyba nie na poczatek... i zreszta nie
          wiemy ile ma kasy
    • kamcioo2 Re: Dobre Rady ! 01.12.04, 22:04
      hey! ja bym proponowal najpierw cos delikatnego jaka 250-500. na poczatek to
      wystarczy. ja sie bujam na kawasaki gpz 500s z 95r. i musze Ci powiedziec ze
      jest juz czym pociagnac.ja zaczolem przygode z motorkami jak mialem 14 lat
      oczywiscie stopniowo najpierw 50 pozniej 125, 250 itd.na dzien dzisiejszy mam
      17 latek i tez szukam motorka troszke mocniejszego bo ten juz mi nie wystarcza
      (a tak na marginesie to ta kawka jest do sprzedania)
      szerokiej drogi!
      bajo!!
      • Gość: a Re: Dobre Rady ! IP: *.icpnet.pl 01.12.04, 22:38
        Witam!
        Coś mi tu nie gra.W innym poscie napisałeś że kupiłeś go niedawno i brak ci
        kasy wiec go chetnie sprzedasz, a tu wklejasz że się bujasz??
        Kolego na dzień dobry na tym forum prosze żebyś przestał lać wode bo już zimno
        i przymarza.
        A tak ogólnie to życzę szybkiej sprzedaży.

Pozdrawiam
    • Gość: Ewa Re: Dobre Rady ! IP: *.stgt.sesa.de / *.96.202.33.host.de.colt.net 02.12.04, 14:41
      Czesc wszystkim
      Chcialabym Wam serdecznie podziekowac za rady ,opienie ,wskazowki itd.
      Wczoraj weszlam na te forum poraz pierwszy i spodobalo mi sie tutaj :)
      Zaloguje sie i bede czesciej tu bywac ,poniewaz mozna sie od Was ciekawych
      rzeczy dowiedziec.A teraz (bo w pracy jest czasami nudno :) ) popatrze sobie na
      moto(ktore wymieniliscie na forum) w internecie.
      Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam *
      • dj_tosia Re: Dobre Rady ! 02.12.04, 14:45
        Cześć!Witam kolejną motocyklistkę!
        Zapraszam do naszego forum dla kobitek.Tam ten temat był również poruszany.
        Pozdrawiam!
    • Gość: Krzysiek Łowicz You lala proponował bym ci ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 21:20
      Zalerzy co cie interesuje i za ile ja ci przesdstawiam tutaj w miare tanie ale
      jak dola mnei drogie motory do 10000zł z których bedziesz zadowolona mozesz
      kupic nowsze roczniki jak masz iwecej hajsu aole rób jak uważasz
      toeretycznie wystarczyła by ci Aprilia Rs125 ma cos koło 30koni i leci ze 160
      przyspieszenie dobre jak na 125 i wsam raz na pierwszy motocykl
      Honda Cb450s bądź Suzuki Gs 500 nie zaduże osiągi mało wyżyłowane silniki moc
      44 i 45 koni przyśpieszenie koło 6s i osiagi 180 wytrzymały dłuzej pochodzą od
      wyżyłownanych silników za małe pieniądze kupisz zajebisty motor juz za 5000 z
      za 7 bądź 8 ideał wsam raz dla początkujących
      Alternatywa dla lasek spragnionych mocniejszych wrażeń KAWASAKI ZXR 400
      zalety lekki ładny estetyczny jest w co wcisnąc leci koło 220 moc podajrze 70
      km wsam raz idealny i żadzi wśród 400 i 500tek cena do 10000zł bardziej
      wyżyłowany silnik
      A jesli cie interesują 600 to polecam albo Gsxf 88koni i wmiary tani jak
      zaroczniki 98 czy 99 albo juz prawdziwego ścigacza np Honde Cbr F2 bądź F3

Nara Łowicz
      • Gość: B.J. Re: You lala proponował bym ci ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 21:57
        Na twoim miejscu kupiłbym coś lekkiego, wygodnego i uniwersalnego.
        Zastanów się nad sprzętem typu Suzuki GS 500 lub Honda CB 500
      • mykale Re: You lala proponował bym ci ... 16.12.04, 16:35
        You Lalek ,wielkie dzieki !
    • Gość: Andreas Musisz sie określic :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 00:03
      Napisz jakiego typu ma być ten motocykl(chopper, ścigacz...)i ile kasy chcesz na
      niego przeznaczyć, bo nie mając tych info mozna tylko gdybać...
      Pozdro
      • mykale Re: Musisz sie określic :) 16.12.04, 16:46
        Hmm...okreslic sie :)
        Chcialbym sobie tym przyszlym motorem jezdzic na Uni i do pracy a takze na
        weekendy do lasu :)
        Ile mam kasy? Na razie nie wiele :( Pracuje na moj motor wlasnie.Mysle ,ze
        jakies 1500 € do lipca uzbieram a ze mieszkam Niemczech ,to moze moglabym jakis
        dobry uzywany motor kupic ?!
        Teraz moge tylko ogladac obrazki z motorami ,chodze po sklepach i zbieram
        pieniadze :)
        Pozdrawiam*
    • mykale Re: Dobre Rady ! 16.12.04, 16:56
      mykale = to zalogowana Ewa :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka