irish76 01.06.05, 16:16 Hej nie wiecie jakies sa reguly przyznania statusu motocykla zabytkowego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gixera Re: motocykle zabytkowe 01.06.05, 16:39 najprawdopodobniej wiek. jakby co, zapraszam na zlot weteranow szos do Minska Mazowieckiego, zaczyna sie chyba w ten piatek. Odpowiedz Link Zgłoś
irish76 Re: motocykle zabytkowe 01.06.05, 17:07 czy moja CB450 z 1982 to juz weteran? czy dopiero zasilek przedweteranski? :) Odpowiedz Link Zgłoś
cien1100 Re: motocykle zabytkowe 01.06.05, 17:12 Chyba musi mieć 26 lat.Nie jestem jednak tego pewien ,może ktoś mnie poprawi jeśli tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
zephir Re: motocykle zabytkowe 01.06.05, 18:06 Witam.Musi mieć przynajmniej 25 lat a model nie produkowany od minimum 15.I chyba musi mieć jakąś tam oryginalność.Potem dochodzi rzeczoznawca do zrobienia i to on stwierdzi czy sprzęt sie nadaje czy nie. Ogólnie nie polecam bo potem same kłopoty:każde pierdnięcie musisz zgłaszać do konserwatora zabytków (powaga) a o sprzedaży nie wspomne.I z przejażdżką za granice też będą problemy.Daj sobie spokój:) Pozdrawiam. P.S.Moja SHL M-11 nie jest zabytkiem mimo,że rocznik 1965 (ale mogła być;P) Odpowiedz Link Zgłoś
gixera Re: motocykle zabytkowe 01.06.05, 20:37 jeszcze 3 latka:) to juz X zlot, organizowany jest jakis rajd, ale moga w nim wziac udzial jedynie motocykle wyprodukowane przed 1979 rokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
saracen1608 Re: motocykle zabytkowe 01.06.05, 18:14 Pojazd uwaza się za zabytkowy jeżeli jego wiek wynosi co najmniej 25 lat a od chwili zakończenia produkcji danego modelu upłynęło co najmniej 15 lat. Ale jeśli masz moto zarejestrowne na normalnej tablicy to radze tego nie zmnieniac. Po pierwsze nie bedziesz mógł go sprzedać za granice, a rzeczoznawca może ci nałożyć limit kilometrów w ciągu roku. Do plusów należy zaliczyć fakt, że nie musisz co roku robić przeglądu technicznego ( tylko raz przy rejestracji ), oraz mogą ( ale nie muszą :/ ) przyznać ci dotacje na utrzymanie pojazdu . Ogólnie to są jakieś śmieszne pieniądze od konserwatora zabytków. Mnie proponowali 61 PLN na rok za MZ ES 250 z 1959 roku i 59 PLN za ten sam model z 1962. Ogólnie gra nie jest warta świeczki jeśli masz w pełni legalny pojazd. Opłaca się to chyba tylko wtedy kiedy np. masz stary motocykl do którego zaginęły dokumenty, ale wtedy opinia rzeczoznawcy pozwalająca go zarejestrowac jako zabytek kosztuje ok 300PLN. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dragon600 Re: motocykle zabytkowe 01.06.05, 18:49 Z tym wiekiem 25 lat i zakończeniem produkcji to prawda. Dochodzi jeszcze jedna możliwość, pojazd uznaje się za zabytkowy jeżeli wniósł on coś szczególne cennego do motortyzacji np. jakieś rozwiazanie techniczne lub przyczynił się do rozwoju motoryzacji w jakimś kraju. Co do problemów z konserwatorem zabytków (bo taki pojazd jest wpisany do centralnego rejestru zabytków), to nie ma ztym większych problemów, ani z wyjazdem ani ze sprzedażą w Polsce. Jeżeli pojazd jest cenny można uzyskać jakieś tam srodki na jego utrzymanie. Dodatkowa korzyść to możliwość ubezpieczenia OC na ściśle określony czas min. 3 miesiące - nie trzeba opłacać cały czas, dodatkowo pojazdy zabytkowe mają dużo nizsze stawki. Polecam lekturę "Automobilisty" Rejestracja pojazdu zabytkowego, szkoła cierpliwości 2/2003 Rejestracja pojazdu zabytkowego, nabycie własności 5/2003 Rozporządzenia, nasze miejsce w świecie przepisów 2/99 Nowe rozwiązania prawne w ustawie z dnia 20.06. 1997 1/2002 OC - nowe zasady zawierania umowy ubezpieczenia 1/2001 OC - nowe zasady zawierania umowy ubezpieczenia 12/2003 Na temat rynku pojazdów zabytkowych, kilka uwag 05/2005 Ustawa nowa o zabytkach 2/2004 Zasiedzieć motocykl 3/2005 Żółte tablice okiem konserwatora zabytków 7/2003 Przywóz pojazdów zabytkowych z zagranicy 1/2000 Przywóz pojazdów zabytkowych z zagranicy 9/2001 pozdrawiam w razie czego mam wszystkie numery Odpowiedz Link Zgłoś
dragon600 Re: motocykle zabytkowe 01.06.05, 18:51 jeszcze jeden artykuł: Badanie techniczne pojazdów zabytkowych 3/2005 Odpowiedz Link Zgłoś
irish76 Re: motocykle zabytkowe 02.06.05, 10:13 o super. dzieki za info. mam normalnie zarejstrowany. a to co napisaliscie nie sklania mnie poki co do zmiany tego stanu rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
saracen1608 Re: motocykle zabytkowe 02.06.05, 10:37 No i bardzo dobrze stary. Z zabytkiem są same kłopoty. A jak bedziesz chciał pojechac na weteranską impreze to cie na pewno na twojej CB wpuszczą - kwestia dogadania. Do MPPZ raczej cie nie dopuszcza, na pewno nie jako oficjalnego uczestnika. Ogólnie polecam tego typu imprezy bo zwykle jest spokojnie, nie ma chamstwa i nie musisz sie bac ze ktos do ciebie wystartuje jak sie krzywo popatrzysz. Chociaz niektórzy twierdzą ze jest nudno, ale za to można zobaczyć duzo ciekawych moto. Mnie sie ogolnie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
irish76 Re: motocykle zabytkowe 02.06.05, 14:09 :) bylem raz na takim zlocie jako widz. W Szwecji jest Rajd Skanii. W zyciu tyle motorkow nie widzialem z przed wojny w jednym miejscu. A impra byla taka: przyjechali. Siusiu, herbatka na rozgrzewke bo bylo zimno, a srednie wieku ok 65 lat. potem 15 min przerwy, odbicie kart z czasem "przelotu" i fru dalej. Zostal po nich tylko zapach starych skor i sciezki oleju z misek na asfalcie:). Ale jak ktos bedzie w okolicy to polecam bo robi wrazenie Odpowiedz Link Zgłoś
dragon600 Re: motocykle zabytkowe 02.06.05, 14:17 Nie trzeba jechać aż do Szwecji, wystarczy wybrać się na jedną z rund MPPZ (Mistrzostw Polski Pojazdów Zabytkowych) też czasem można zobaczyć ciekawe maszyny - zarówno motocykle jak i samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
irish76 Re: motocykle zabytkowe 02.06.05, 14:28 a gdzie i kiedy w tym roku się odbędzie ta imprezka? Odpowiedz Link Zgłoś
dragon600 Re: motocykle zabytkowe 02.06.05, 14:50 Wieczorem dam znać - sprawdzę w kalendarzu imprez. Ale możesz zajrzec tutaj: www.mppz.pl/?id=mppz&rok=2005&akcja=kalendarz Odpowiedz Link Zgłoś
edwin.sk Re: motocykle zabytkowe 01.06.05, 20:37 musi to jest samochód ale zasady chyba są te same... www.zastava.c2000.pl/www_htm/opracowania/zabytek/zabytek.htm pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś