Dodaj do ulubionych

IP: *.rene.com.pl 20.06.05, 19:03
WITAM
Jestem początkującym motocyklistą i mam taki problem.
Dostałem od wujka motor był on kiedyś zarejestrowany ale został
wyrejestrowany, i co mam teraz zrobić zeby go znów zarejestrować a dokładniej
mi chodzi jak mam załatwić przegląd( z czym mam sie zgłośić do stacji
kontroli, jakimś kwitkiem czy starym dowodem-przeciętym w pół zeby w urzędzie
mi potem przyjeli ten papier) i czy jesli dostałem ten motor to musze zrobić
jakąś sztuczną umowe kupna sprzedaży z wujkiem zeby ten motor był legalnie
mój.

Moze troszke namieszałem ale byłbym wdzięczny za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • Gość: synus Re: REJESTRACJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 19:31
      Witam
      Tez kiedys cos takiego chcialem zrobic ale u nas sie nie dalo w urzedzie
      powiedzieli ze poprostu juz nie da rady...Pozdr.
    • saracen1608 Re: REJESTRACJA 20.06.05, 19:42
      Jesli to stary motocykl to mozesz spróbowac rejestracji na zabytek
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=508&w=24629549&a=24629549
      juz ten wątek omawialismy
    • maras-wrocek Re: REJESTRACJA 20.06.05, 22:51
      jak sa na niego kwity ze sklepu (domyslam sie ze to WSK/MZ/JAWA lub cos w ten
      desen) to mozesz sprobowac zarejestrowac go jako "nowy". niezbedne: umowa z
      wujkiem (na niego jest rachunek) i wydanie karty pojazdu (nie wiem jaka oplata
      w przypadku pierwszej rejestracji - w przypadku sprowadzonego moto 500zl)
      • Gość: ..::BYCZEK::.. Re: REJESTRACJA IP: *.rene.com.pl 21.06.05, 00:46
        Tak MZ ETZ250 1983r. tylko ze ona nie była kupiona w sklepie tylko od jakiegoś
        kolesia który nią pojeździł rok czy 2 i mu sie znudziło, a na zabytek sie nie
        kwalifikuje chyba jeszcze
        • goha66 Re: REJESTRACJA 21.06.05, 07:52
          Proponuję żebyś kupił jakiś zarejestrowany (lub wyrejestrowany CZASOWO) "złom",
          nie będziesz miał wtedy problemu rejestracją(całkowicie wyrejestrowanego nie da
          się ponownie zarejestrować) i jeszcze części Ci zostaną. Pisemnie "kupisz" od
          wujka jego MZ (na części) i jej silnik włożysz w ramę zakupionego "złomu", żeby
          Ci wszystkie numery grały (zgodnie z nowymi przepisami ważny jest wyłącznie nr
          ramy, natomiast silnik został zakwalifikowany jako część zamienna). Goha
    • Gość: garand Re: sprawdzona droga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 11:05
      witaj
      widze ze masz problem z którym ja sie męczyłem z urzednikami przez 3 lata.
      najważniejszą sprawą jest żeby sie nie poddawać - jedna interpretacja ustawy w
      pierwszym urzędzie komunikacji nie oznacza takiej samej wykładni w drugim.
      na początku sprawa z umową kupna sprzedazy. musisz ja spisać z ostatnim (ważne
      !!!) właścicielem pojazdu. osoba wpisana w dowodzie rejstracyjnym nie musi byc
      ostatnim posiadaczem, poniewaz mogła ona sprzedać pojazd komus innemu. jesli ta
      2 osoba zarejstrowała umowe w urzędzie skarbowym to a nie przerejstrowal ona
      motocykla na siebie to prawnie jest ona posiadaczem pojazdu. wtedy nalezy spisac
      z nia umowę k-s.
      nastepnie musisz udac sie do urzędu skarbowego i podbić swoja umowe. jesli
      motocykl jest wyrejstrowany nie musisz natychmiast ubezpieczać pojazdu. jednak
      jesli jest on zarejstrowany ( ma tablice rejstracyjne) to w ten sam dzień co
      kupiłeś motorek ( data na umowie) musi być zawarta polisa OC. jest to
      niezmiernie ważna sprawa ponieważ UFG ( ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny)
      sciga za brak polisy OC, nakładając kary pieniężne nawet za 1 dzien zwłoki.
      kolejny krok to - przegląd techniczny. idziesz ze starym dowodem, podbitą umową
      k-s (ewentualnie polisą OC - jesli jest pojazd zarejstrowany)do stacji
      diagnostycznej. podbita przez urzad skarbowy umowa k-s stanowi dowód że to Ty
      jestes prawnym posiadaczem pojazdu. potem dostajesz opinie o przeprowadzonym
      badaniu techn.
      jesli pojazd jest wyrejstrowany musisz znależć uprawnionego rzeczoznawcę
      samochodowego i poprosić go o sporzadzenie opini o pojezdzie moj koszt to 150
      zł) . według jednego art. prawa o ruchu drogowym pojazd majacy 25 lat, majacy
      szczegolne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji podlega
      rejstracji. opinie o podobnej tresci powinien wystawic Twój rzeczoznawca. jest
      ona prawnie wiążacą decyzją, która obowiązkowo nakłada obowiązek rejstracji
      poijazdu na urzednika. nie moze sie on wtedy sprzeciwic takiej decyzji. jesli to
      zrobi łamie prawo. obecnie juz nie pamietam tego art. ale sam sie go oszukałem w
      kodeksie kilka godzin.
      jednak jesli Twoj pojazd jest zarejstrowany takiej opini nie muszisz robić. po
      badaniu technicznym idziesz do U.Komunikacji i rejstrujesz pojazd. wazne jest
      aby pamietac o o ubezpieczeniu OC. pracuje w firmie ubezpieczeniowej tak ze o
      ubezpieczeniach i rejstracji wiem durzo. obecnie UFG bardzo sciga za brak
      polisy- wiec jest ona teraz bardzo ważną rzeczą. nawet jesli pojazd jest kupa
      złomu a ma tablice rejstracylne - w świetle ustawy musi mieć on ubezpieczenie
      OC. w moim przypadku swój motocykl rejstrowałem 3 lata. musiałem poczekać troche
      aby miał on 25 lat. wtedy automatycznie podlega rejstracji z mocy opisanego
      atrykułu, w takiej drodze jak ja przedstawiłem . walka z pustymi urzednikami ( w
      moim mieście) opłaciła sie . jest to droga sprawdzona i pewna - dzisiaj jeżdze w
      pełni legalnym pojazdem.niestety nasze prawo jest bardzo zakrecne dlatego ten
      opis jest taki długi. gdyby było napisane dla ludzi - prostym i normalnym
      językiem nie musielibyśmy sie tak męczyć. niestety trzeba dzisiaj walczyć o
      swoje z małymi ludzmi.
      tyle ode mnie - pozdrawiam wszystkich.
      • Gość: garand Re: sprawdzona droga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 11:13
        acha - zapomniałem napisać ze badanie techniczne dokonuje sie po oględzinach
        motocykla przez rzeczoznawce. ja sie troche pośpieszyłem i zrobiłem je troche
        wczesniej. musisz dokładnie zapytać swojego rzeczoznawcę o kolejnośc czynności-
        ponieważ możeon mieć swoj tryb pracy.
        pozdrawiam
        • edwin.sk Re: sprawdzona droga 23.06.05, 20:36
          witam interesuje mnie nawet bardzo ten temat mam mz ts z 1976 chyba gdzie dokładnie w jakim kodeksie i mniejwięcej w którym miejscu mam szukać tego paragrafu??

z góry dzięki
          • edwin.sk Re: sprawdzona droga 23.06.05, 20:38
            "prawnie wiążacą decyzją, która obowiązkowo nakłada obowiązek rejstracji
            poijazdu na urzednika. nie moze sie on wtedy sprzeciwic takiej decyzji. jesli to
            zrobi łamie prawo. obecnie juz nie pamietam tego art. ale sam sie go oszukałem w
            kodeksie kilka godzin."

o to dokładnie chodzi
            • edwin.sk Re: sprawdzona droga 23.06.05, 20:52
              chodzi o to??:

4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:

odzyskanego po kradzieży;

zabytkowego;

mającego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od lat 15, uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;

ciągnika i przyczepy rolniczej.
              • Gość: garand Re: sprawdzona droga- garand IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 14:15
                witam edwin

własnie ten artykuł który zacytowałes jest podstawa do opini rzeczoznawcy, na
                który sie powołałem w czasie rejstracji mojej MZ TS 250 -( cyt. art.: mającego
                co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od lat 15, uznanego przez
                rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy
                lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji)
                o dziwo jak przyjechal rzeczoznawca do mnie to od razu sie zapytał co ma napisac
                w opini. wyobrażasz sobie moje zdziwienie gdy to usłuszalem . wiec pytam goscia
                - jak to nie wie pan??? a ten do mnie ze najlepiej jak bym mu podyktowal co ma
                napisac a on przybije pieczatki, zrobi zdjecia i bedzie wszystko ok! wiec
                dlatego szukalem tego art. jak mozesz to podaj jeszcze jego pozycje w Dz.U.
                pozdrawiam
                • edwin.sk Re: sprawdzona droga- garand 25.06.05, 15:19
                  znalazłem to w kodeksie drogowym: rozdział II art. 79 pkt 4
                  a jaki dziennik ustaw nie orintuje się w tym wogóle...

a i jeszcze ja też będę walczył o rejestrację mz ts 250 ino z 1974chyba:P

pozdrawiam

no i pytanie to co rzeczoaznawca powinien napisać w tej opinii?
                  • Gość: garand Re: sprawdzona droga- garand IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 10:01
                    W opini należy napisać:
                    Na podstawie Dz. U. Nr (nalezy znalezć), Rozdział II, art. 79 pkt 4 Prawa o
                    ruchu drogowym rzeczoznawca na podstwaie przeprowadzonego badania technicznego
                    wnioskuje zarejstrować motocykl marki.... mający
                    25 lat, którego model nie jest produkowany od lat 15, i uznanaje
                    go za unikatowy i mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii
                    motoryzacji.
                    • edwin.sk Re: sprawdzona droga- garand 04.07.05, 11:30
                      Art.79 p.4 ustawa "Prawo o ruchu drogowym" DZ.U. NR 98 poz. 602 z późn. zm.

chyba o to chodzi...odświeżam, uzupełniam bo myślę że oprzyda sie to kilku osobom

pozdrawiam
                      • edwin.sk Re: sprawdzona droga- garand 04.07.05, 11:34
                        ustawa z dnia 20 czzerwca 1997r. prawo o ruchu drogowym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka