IP: *.008.vip-net.pl 29.06.06, 20:27
przymierzam sie do kupna---niby ta sama jednostka a mimo to motocykle chyba
znacznie sie rozniace od siebie.przesiadam sie z mniejszej mocy wiec
interesuje mnie jak oddaja moc obydwa modele,ktory wiecej wybacza i czy sa
jakies roznice w pozycji za kierownica?
pzdr
Obserwuj wątek
    • deviant.rr Re: 929 a 954 30.06.06, 13:06
      Pierwsza różnica to pojemność. Druga wynikająca z pojemności to 954 jest trochę
      bardziej elastyczna i ma deczko więcej mocy. Obie maszyny oddają moc tak samo
      przyjemnie tj. do 3000 obr. niezwykle tępo a powyżej bardzo liniowo. Nie ma
      szoku ani stracha podczas prowadzenia tych motocykli. 954 ma niezwykle mocne
      hamulce (lepsze od 929 i nawet od 1000RR – warunek: musi być na oryginalnych
      klockach) Pozycja w obu maszynach jest bardzo zbliżona – prawie taka sama wygoda
      z nieco usportowioną (wyżej siodło, podnóżki nieco przesunięte do tyłu w 954).
      Ogólnie 954 jest rozwinięciem modelu 929, więc ja bym proponował jednak większą
      pojemność. Wygląd to sprawa dyskusyjna – mnie bardziej podoba się wahacz w 954 i
      jej przednia owiewka – lampy LED zresztą też bardziej mi się podobają.
      Oba mopliki prowadzą się niezwykle łatwo. Z 954 miał być cud poręczności więc
      nieco zmieniono jej geometrię ramy/zawieszenia co rzeczywiście powoduje, że
      maszyna jest niezwykle łatwa przy skręcaniu jednak odbija się to stabilnością
      przy szybkiej jeździe na wprost. Szczególnie dokuczają jej shimmy. Wystarczy że
      dasz mocno po gazie i najedziesz na krzywiznę na drodze, żeby odczuć nerwowość.
      W skrajnych przypadkach kilka razy wyrwało mi kierownicę z rąk. Dobry amor
      skrętu jest w niej wskazany. Można też temu zaradzić poprzez np. obniżenie tyłu
      maszyny (wstępna pozycja napięcia sprężyny ze standardowej 4 na np. 2) albo
      podniesienie przodu o np. 2 pełne obroty. (napięcie wstępne sprężyny – duże
      czarne pokrętła)
      Podniesienie przodu spowoduje delikatne wydłużenie wartości wyprzedzenia, przez
      co maszyna będzie stabilniejsza kosztem zwrotności.

Powodzenia w zakupie.
      • Gość: m Re: 929 a 954 IP: *.008.vip-net.pl 02.07.06, 00:16
        wielkie dzieki za info.a jak pasazerki znosza jazde w obydwu maszynach??co
        prawda zadko jezdze z plecaczkiem ale czasmi uczepi mi sie na plecach i pare
        dziesiat km przejedziemy w dwojke.
      • Gość: s. Re: 929 a 954 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.06, 21:51
        no no no ale profesjonalna i trafiona w sedno odpowiedź, chyba jeszcze nigdy nie
        było takiego doskonałego przekazu wiadomości o jakimkolwiek motocyklu...
        jestem pod wrażeniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka