Dodaj do ulubionych

Wezykowanie przodu.

IP: *.scansafe.net 24.07.06, 09:44
witam,
moto zx636 - na przodzie Michelin Pilot Power.
przebieg oponki ok 8tys, bierznik wiecej niz legalny.
w czym problem? otoz mam wrazenie, ze opona stracila swoje wlasciwosci.
jej zachowanie przypomina mi gdy konczyla sie jej poprzedniczka Pilot Sport.
moto podczas wolnej jazdy zaczyna wezykowac. przy predkosciach srednich i
duzych, puszczam kiere i nic sie nie dzieje, nie sciaga nie wezykuje.
stabilnosc w zakrecie tez raczej pozostawia sporo do zyczenia, mam wrazenie,
ze sie kolo lekko uslizguje, na nierownosciach tez nie jest za dobrze.
probowalem tez ostro przyspieszac, aby sprawdzic czy wjedzie w shimmy, ale
wszystko bylo ok.

teraz pytanie, czy jest mozliwe, ze cos jest z ukladem kierowniczym, czy
raczej jest to wina opony i nalezy wywalic parcha i zalozyc nowa?

dzieki
Obserwuj wątek
    • zalmen3 Re: Wezykowanie przodu. 24.07.06, 10:45
      Zmien opone, to sie dowiesz czy byla winna, jak tak to zglowy, jak nie to
      bedzie trzeba sie dalej zastanawiac.
      A jesli moge cos poradzic, to zaloz sobie amor skretu - w takim sprzecie nie
      zaszkodzi ;)

Pozdrawiam
      • dawca_orgazmow Re: Wezykowanie przodu. 24.07.06, 19:54
        Zmien oponke, to jej wina.
        Pozdro
        • mrmisquamacus Re: Wezykowanie przodu. 24.07.06, 21:04
          przypomnial mi sie post Devianta:
          • opona straciła swoje właściwości
          deviant.rr 29.05.06, 12:50 + odpowiedz

Mam problem z przednią oponą - Dunlop D207RR. Guma została założona w zeszłym
          roku we wrześniu. Kupiłem ją jako leżakowaną (2003r) Na tyle założyłem nową
          D208 (twardsza od D207RR).
          Problem polega na tym, że jeszcze w zeszłym roku latając po czechach zamykałem
          opony nie mając problemu z przycieraniem kolanami a limitowały mnie tylko
          podnóżki, którymi także przycierałem. Obecnie nie mogę się nawet zbliżyć do
          tego żeby zamknąć tył (brak po 1,5cm po obu stronach) gdyż ślizga mi się
          przód. Pierwsze takie oznaki były w Bieszczadach, gdzie kilka razy uciekał mi
          przód, ale jeszcze wtedy było to całkiem znośne. Po weekendowym wypadnie w
          Czechy wiem już, że przód mi ucieka gdy tylko spróbuję zejść na kolano.
          Zastanawiam się czy jest to możliwe, że opona tak szybko straciła swoje
          właściwości? A może się to stało po zimie i było tylko kwestią czasu? Gumy
          mają przejechane 4500km i ich żywotność zbliża się ku końcowi. Jednak
          wcześniej miałem założone obie D207RR i ich przyczepność mnie zaskakiwała –
          nigdy nie miałem z nimi problemu.

Decyzja już podjęta i zakładam teraz na przód Michelin Pilot Race H2 – tak
          żeby jeszcze powycierać tylną gumę na bokach. Pilot Race nie starcza na długo,
          więc myślę, że równomiernie się zużyje razem z tylną gumą – daję im życia na
          max 1500km.

Wlasnie mam wrazenie, ze po prostu opona sie konczy. ale jestem troszke
          zdziwiony bo jak mowilem wczesniej, opona ma gleboki bieznik a jednak chyba sie
          skonczyla. jutro rzuca na to okiem spece i sie okaze.
          • dawca_orgazmow Re: Wezykowanie przodu. 24.07.06, 21:10
            moim ulubionym producentem jest dunlop a model 208rr jeszcze nigdy sie na nich
            nie zawiodłem, choc tak szybko sie koncza... ale sa w miare tanie ;)
    • Gość: kondzik86 Re: Wezykowanie przodu. IP: *.chello.pl 24.07.06, 23:34
      Witam, na michelinach nigdy nie ganiałem,ale racja zmień opone to się dowiesz
      czy to jej wina.Dość sporo opon ma skłonnośc bo ząbkowania po pewnym stopniu
      zużycia- efekt dokładnie taki jak opisujesz. Zgadzam się także że 208RR to
      jedna z najlepszych opon na jakich ganiałem ale tylko na tył.Na przód jest nie
      zastąpiona D207RR...Proponuję spróbować,pozdr
    • Gość: marider Re: Wezykowanie przodu. IP: *.elpos.net 25.07.06, 00:03
      Pilot Power to bdb opony i nowe wiec wlasciwosci stracic nie mogla (bo jak?!).
      Po pierwsze sprawdz cisnienie i czy nie masz luzow na lozyskach w kolach lub
      glowce ramy bo jesli masz moto kupione po dzwonie to moze znajdziesz tu
      przyczyne. Albo masz "zkantowana" gume i rzuca Ci motongiem.. Wtedy won i zmiana.

marider
      (ex) Flamed R1'03 & ... R1

PS: sami "spece" na tym forum, patrze..
      • mrmisquamacus Re: Wezykowanie przodu. 25.07.06, 00:07
        ja na tej kawie latam juz prawie rok, wczesniej tego nie bylo, dlatego kwestia
        chorob "po-dzwonnych" wykluczam. ale mowie, latam na tej gumie juz 10 mc-y
        /ponad 8tys km, i cala zime. byc moze to rowniez pomoglo ja dokonczyc.
        • wojtekk1000 Re: Wezykowanie przodu. 25.07.06, 08:58
          Zmień oponkę, ostatnio zmieniłem jeszcze oryginalnego śmietnika z przodu na
          D208 GP - szok! Opona często jest przyczyną mniej lub bardziej dzwinie
          wyglądających zjawisk ...
          • Gość: mrmisquamacus Re: Wezykowanie przodu. IP: *.scansafe.net 25.07.06, 09:29
            no i wlasnie powrocil tez moj stary problem.
            zalozyc nowa michalinke czy dunlopa, korci mnie sprawdzic, wiem, ze michelin
            moge zaufac, bo mnie po prostu nie zawiodly, w pelnym zlozeniu stabilne, zero
            uslizgow nawet przy ostrych dohamowaniach, ale znowu wszyscy chwala D208 ech,
            co tu zrobic :)
            • Gość: wojtekk1000 Re: Wezykowanie przodu. IP: *.wroclaw.mm.pl 25.07.06, 12:10
              D208 GP (a lepiej D209 GP) - latałem na niej po torze i po szosie. Gwarancja
              satysfakcji.
              • Gość: mrmisquamacus Re: Wezykowanie przodu. IP: *.scansafe.net 25.07.06, 15:24
                bylem na warsztacie, goscie stwierdzili, ze wszystko jest ok.
                koles sie przejechal, nic nie stwierdzil.

jedyne co mu przeszlo przez mysl to profil opon (tyl pilot road/pilot power)
                rzucili okiem na lagi, lozyska i nic.

jak mi sie skonczy tyl, to wrzuce 2 dunlopy i bedzie cool!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka