gsxfkatana 20.03.07, 09:06 Czy ktos zna ten model? Czy ktos wie cos na temat trwalosci motocykli Aprillia? Zainteresowalem sie tym motocyklem gdyz posiada stosunkowo niska cene do rocznika. Moze ktos cos wie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nyorker futura IP: *.dyn.optonline.net 21.03.07, 05:49 nie jezdzilem nigdy futura. widzialem tylko kilka razy i bywalo, ze jezdzilem w towarzystwie futury. jestem tez wlascicielem sprzetu wyposazonego w identyczny silnik, zblizona elektronike i mase innych komponentow. z moim rotaxem nigdy nie mialem jeszcze problemow (ledwie 14k mil od wrzesnia '04). zawory nigdy nie wymagaly regulacji (i nigdy nie slyszalem o przypadku, by wymagaly). silnik ciagnie jak lokomotywa od 2k obrotow (futura z pewnoscia ma jednak wyzsze przelozenie od capo - do tego mam zalozona mniejsza zebatke zdawcza, bo glownie jezdze w miescie i lubie zjechac z asfaltu). generalnie, capo i futury sa bezproblemowe z wyjatkiem drobiazgow w elektryce. w modelach sprzed '04 (czyli z pewnoscia w futurze) zdarzaly sie drobne problemy z elektryka. mam na mysli zegary i kostki (tutaj nazywaja to 'brown connectors', czyli brazowe laczniki) ale capo wciaz sa w produkcji, wiec deski mozna dostac (futura ma identyczne). kostki mozna wymienic na jakiekolwiek. nie jest tez tak, ze sypia sie wszystkie, bo problem dotyczy ulamka procenta. w starszych rocznikach caponord, stad pewnie rowniez w futurach, zdarzaly sie problemy z lacznikami na liniach paliwowych. slyszalem o paru przypadkach, w ktorych owe plastikowe laczniki topily sie od rozgrzanego silnika. podkreslam jednak, ze sprawa dotyczy capo, a ledwie domyslam sie, iz moze dotyczyc futury. koniec koncow, wszystkie kwestie dotycza capo i niekoniecznie futury. jakby nie spojrzec, wspomniane usterki to glupstwa, ktorym latwo zaradzic i dotyczace komponentow latwych do zdiagnozowania (nie sa mi znane drastyczne konsekwencje tych usterek). poza tym, czytalem o paru przypadkach, w ktorych byla niezbedna wymiana cewek zaplonowych (ponoc latwe do zastapienia tymi z renault megane) albo 'starter relay' (pojecia nie mam, jak to nazywa sie po polsku), ale sam nie doswiadczylem zadnych problemow z nimi zwiazanych. przy kupnie warto z pewnoscia zajrzec pod kanape i ocenic stan owych lacznikow i brazowej kostki, choc watpie, by ich kondycja odbiegala od normy. dwojka znanych mi wlascicieli zarzekala sie, ze futura jest niebywale komfortowa (calkiem wygodna rowniez dla pasazera) i z pewnoscia wyraznie szybsza od capo. warto wspomniec o fabrycznych kufrach, z ktorych kazdy bez problemu miesci kask. prezencja wloskiego motocykla nie wymaga komentarza. aprilia wyposaza swoje modele w klasowe komponenty (marzocchi, brembo, freudenberg, behr, by nie wspomniec o n 470ciowatowym alternatorze), ktorych w japonskich dzielach sztuki sie nie uswiadczysz. skadinad wiem, ze aprilia w polsce moze byc marka dosc droga i klopotliwa w serwisowaniu, ale tutaj w stanach - bez wzgledu na koszty - bede zawiedziony, jesli przyjdzie mi zmienic stajnie. na japonczyki nie chce mi sie spogladac, a w europejskich znakach nie widze nic bardziej ekscytujacego. moze z wyjatkiem ducati i guzzi, ale nie w interesujacej mnie niszy. jazda aprilia to naprawde cholernie fajne uczucie. yarrai.smugmug.com/gallery/1469889#70180894-L-LB yarrai.smugmug.com/gallery/1469889#137580476-L-LB (na drugim zdjeciu futura znajomego na planie pierwszym, moja capo na koncu) Odpowiedz Link Zgłoś
zalmen3 Re: futura 21.03.07, 08:26 nyorker podaj haslo do galerii, bo chetnie bym rzucil okiem na fotki: "this gallery requires a password to continue" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gsxfkatana Re: futura IP: *.214.38.84.otvk.pl 21.03.07, 13:07 Czesc nyorker. Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Wlasnie najwiekszym problemem w Polsce jest drogie utrzymanie Aprilli, tzn. czesci itp. oraz brak informacji. Motocykle te produkowane sa tak blisko nas a sa strasznie egzotyczne. Mam jedna na oku i z rozmowy z wlascicielem uslyszalem rowniez zejest bardzo wygodna i pakowna. Posiada kuferki itd... W tej chwili gromadze pieniazki. Bede sie zastanawial potem: Aprillia RST 1000 Futura, Honda CBR 1000 F DualCBS, Kawasaki ZZR 1100 po '95, Suzuki GSF 1200S z 2002-2003, lub Yamaha GTS 1000 A. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nyorker Re: futura IP: 70.19.14.* 21.03.07, 15:04 Wlasnie najwiekszym problemem > w Polsce jest drogie utrzymanie Aprilli, tzn. czesci itp. oraz brak informacji. niestety na niektore argumenty po prostu nie ma kontrargumentow. w moim przekonaniu aprilia produkuje znakomite motocykle, ale nie oferuje - w przeciwienstwie do np bmw - kompletnego produktu. mam na mysli serwis, czesci, obsluge klienta itp. jedni godza sie z tym zyc, inni nie. sytuacja miala ulec poprawie po tym, jak aprilia (i guzzi) zostaly przejete przez piaggio, ale przygladam sie jej i trudno mi dostrzec poprawe. chociaz moze... wlasnie nadeszly moje 'crash bars', ktore zamowilem w pazdzierniku '04, wiec moze cos ruszylo :). trudno mi tez powiedziec, czy szalalbym z egzotyczna marka, gdybym nie mial swietnego mechanika/dilera poltorej godziny drogi od domu. nie podalem linkow do galerii, a ledwie do pojedynczych fotek dwoch futur, ktorych wlascicieli poznalem. co interesujace, futura na czarno-bialym zdjeciu zostala skasowana w dniu zakupu - spadla z przyczepy, na ktorej wlasciciel wiozl ja z salonu. facet uznal, ze wymiana panela byla zbyt droga. haslo juz zdjete. Odpowiedz Link Zgłoś