Gość: MANHATTAN IP: *.pkobp.pl 22.06.07, 20:16 Proszę o opinie użytkowników tych modeli Triumpha. Wady, zalety - wszystko. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MANHATTAN Re: Triumph Tiger 900/955i IP: *.szczecin.mm.pl 24.06.07, 15:13 Nikt nie jeździ(ł) takim motocyklem czy nie ma o czym pisać? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: Triumph Tiger 900/955i 24.06.07, 17:44 Gość portalu: MANHATTAN napisał(a): > Nikt nie jeździ(ł) takim motocyklem czy nie ma o czym pisać? :) prawie nikt nie jeździł. w Polsce Triumph to egzotyka i dziwowisko - ludzie boją się (nie wiem, czy słusznie) kłopotów z serwisem i dostępnością części. na Zachodzie Tiger cieszy się dobrą opinią solidnego i wygodnego turystycznego enduro. praktyczne porównanie obydwu wersji po niemiecku: www.tigerontour.de/main/tiger.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MANHATTAN Re: Triumph Tiger 900/955i IP: *.szczecin.mm.pl 24.06.07, 21:03 Dzięki ireo. Przydałoby się jednak, żeby jakiś użytkownik się odezwał. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potas Re: Triumph Tiger 900/955i IP: 195.128.228.* 25.06.07, 09:36 31 sierpnia - 2 wrzesień jest zlot Triumpha w Koninie, to sobie przyjedź i przepytaj gości. Triumph to rzeczywiście mało popularny w polsce motocykl, ale pewnie dla tego, ze przez wiele lat wogóle nie było przedstawicielstwa. więcej info na stronie: www.triumph.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: Triumph Tiger 900/955i 25.06.07, 23:01 Gość portalu: potas napisał(a): > 31 sierpnia - 2 wrzesień jest zlot Triumpha w Koninie... widocznie dwóch z pięciu właścicieli triumphów jest z Konina. sam bym chętnie pojechał :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potas Re: Triumph Tiger 900/955i IP: 195.128.228.* 26.06.07, 13:20 może to nie są jakieś potworne liczby, ale w zeszłym roku na zlocie był ponad 60 Triumphów. Być moze nawet 2 z Konina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Triumph Tiger 900/955i IP: 77.252.35.* 01.07.07, 20:04 polecam serdecznie mam 900 od zeszłego sezonu i jestem super zadowolony . zjeżdziłem wszystkie rodzaje motocykli ale enduro bije wszystko na głowę jeśli chodzi o turystykę i jazdę po naszych drogach .powiem ci tyle że wsiadłem na niego po bemce 1100 gs i jestem super zadowolony bo tiger jest bardziej elastyczny w dostosowaniu do kierowcy 170 cm wzrostu oprócz modyfikacji przedniej szyby i usztywnieniu przednich teleskopów bez zarzutu super wyścigowe enduro polecam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MANHATTAN Re: Triumph Tiger 900/955i IP: 81.190.124.* 02.07.07, 02:59 Dzięki serdeczne. Szukam właśnie motocykla, który może wjechać w "teren" i jednocześnie szybko pojechać po asfalcie. Tak - "z nadmiarem mocy" :) Coraz bardziej się przekonuję. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adams Re: Triumph Tiger 900/955i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 21:12 Śmigam TIGEREM 900 z 1996r od 2003r, zero awarii tylko zmiana płynów ustrojowych i lać paliwo, z częściami nie ma żadnego problemu no może troszkę dłużej się czeka. Na asfalcie zbiera się prawie jak sportowy motocykl, niestety w teren jest za ciężki(poprzednie moje motocykle, czyli 3* suzuki dr 800 radziły sobie lepiej, ale nie jest to motocykl do jazdy w ciężkim terenie. Z czystym sumieniem polecam, jest jak na pseudo enduro super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krozbi Re: Triumph Tiger 900/955i IP: *.chello.pl 30.03.08, 20:59 Czesc. Mam 955i z 04r. jeżdzę nim już 3-ci sezon.To bardzo miły i przyjemny w prowadzeniu motocykl,wybacza wiele blędów.Jeżeli zamieżasz posiadać Tigera musisz być przekonany do czego ma Ci tak naprawdę służyć.To jest typowe cieżkie turystyczne enduro/klasa Varadero czy Caponord/zapomnij o ciężkim terenie na trawkę i lekką górkę to jeszcze tak ale piachy odpadają,wjezdzasz i leżysz.Charaktrystyka na asfalcie to szybki motocykl 160 to normalna przędkosć przelotowa a może wiecej.Polecam tem model już wprawionym użtkownikom,jego masa wymaga już sprawdzonych umiejętnosci.Jeżeli ktoś chce podyskutować wiecej zapraszam /krobi@wp.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krozbi Re: Triumph Tiger 900/955i IP: *.chello.pl 30.03.08, 21:00 sorry adres jeszcze raz /krozbi@wp.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudy Re: Triumph Tiger 900/955i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 23:54 Mam od prawie roku 955 i powiem szczerze, że nie widzę lepszego na rynku motocykla w tej klasie cenowej. Mucy to ma wystarczająco aby jechać w trasę z kolesiami na sportach, tyle tylko że oni potrzebują więcej postojów:) poza tym motocykl jest świetnie dopracowany, bdb zawieszenie, hamulce, w dodatku niskie spalanie. Triumph ma dość specyficzną kulturę pracy silnika ale szykciutko się idzie do niego przekonać. Troszeczkę trzeba się biegami namachać jak się po mieście lata (ponoć poprzedni model był w tym lepszy) ale to nawet trudno nazwać mankamentem a raczej moim widzi misie:) Co do kosztów eksploatacji to niema odstępstw od konkurencji. Filtr oleju 20zł, powietrza są tylko oryginały oraz K&N do dostania już za 200zł a co do reszty, to jak nie pójdziesz w kozły to kosztów nie ma;] Części zamienne dostępne na ebay.de w dość przystępnych cenach. Tak jak już inni pisali, w polsce ludzie się dopiero do tych motocykli przekonują, ja się przekonałem i polecam wszystkim tym co cenią sobie wygodę, niskie spalanie i tym co czasami lubią przyśpieszyć;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Triumph Tiger 900/955i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 15:07 Czy posiada ktoś może serwisówkę do 955i? Pozdrawiam wszystkie Triumphy......i nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gany Re: Triumph Tiger 900/955i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.09, 22:56 posiadam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Triumph Tiger 900/955i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 13:24 Dzięki.Nabyłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Triumph Tiger 900/955i IP: 83.238.109.* 06.05.10, 15:10 wielką, ogromną, żeby nie powiedzieć gigantyczną zaletą motocykla jest jego silnik i wygoda podróżowania. Musze również pochwalić serwis Liberty Motors w Warszawie - nie zdarli ze mnie. Nowe części są raczej droższe niż w bardziej popularnych japońcach. Jedyne wady jakie zaobserwowałem to: jak na taki motocykl słaba ochrona przed wiatrem - szyja, barki i ramiona - a co za tym idzie przed deszczem. W moim modelu z tego co wiem z serwisówki były problemy z układem chłodzenia, ale w serwisie w Wawie okazało się, że to jakiś drobiazg wpływał na małą nieszczelność - usunęli za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Triumph Tiger 900/955i IP: 94.141.153.* 22.09.13, 18:59 Witam. Teraz ja szukam serwisówki, poratuje ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Triumph Tiger 900/955i IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.14, 20:26 Witam , poszukuje schematu rozrzadu do triumph955i pomożesz ???? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomuś Sz Re: Triumph Tiger 955i Szczera opinia użytkownika IP: *.182.246.210.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.06.14, 22:02 Witam ! Wszyscy chwalą Tigerka i ja też sobie swojego 955i z 2005r chwalę ktoś kiedyś napisał że to fajne moto tylko ma wiele upierdliwych niedoróbek i 100% z kolegą się zgadzam. Koledzy tylko chwalicie a o usterkach cisza nasuwa mi się jeden wniosek albo tak mało śmigacie, albo nabieracie wody w usta. Nie będę się rozpisywał o takich drobnostkach jak wypadające gumy oryginalnych mocowań kuferków, korodujących spawach czy też odkręcających się śrubach np stacyjki czy manetek itd. itp. Proponuję zajawić wątek o poważniejszych sprawach, mianowicie okazuje się że sworzeń sprzęgła (ten w deklu) potrafi rzygać olejem, usłyszałem od znajomego że ma kolegę i mu tak się dzieje - i co? - i u mnie też tak zaczął (po 19tys. przebiegu) z uwagi że to mnie strasznie wnerwia bo mam p...ca na punkcie maszyny, wsadziłem pazury i rozkręcam -a tam: wybite łożyska igiełkowe, spuchnięty nieszczelny simmering, na dodatek wylizany a wręcz wyżłobiony sworzeń do tego stopnia że wymiana uszczelniacza nie ma sensu. Na dodatek toto jest słyszalne na neutralu przy puszczaniu klamki wyczuwalne rypnięcie. Zapraszam wszystkich do dyskusji na temat tego modelu to moto godne polecenia ale jak wszystko nie jest wieczne, może wespół w zespół będzie nam łatwiej ogarniać maszyny bez konieczności bulenia ciężkich setek w serwisach pozdrawiam - do zobaczenia na trasie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Triumph Tiger 955i Szczera opinia użytkownika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.15, 07:33 Witam Mam tigera z 2000 roku i właśnie mam jakiś problem z nim. Rano probuje go odpalic przekrecam kluczyk a tu nic nawet jedna kontrolka sie nie zapalila a dnia poprzedniego jezdzilem normalnie i nic nie wskazywalo na to ze nie bedzie mial pradu - czy to moze byc wina akumulatora?. Prosze o pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiger 900 Dostepnosc czesci i naprawy IP: *.icpnet.pl 20.06.14, 18:23 Witam! Podejmuje sie wlasnie naprawy triumph tiger 900 z 97r. Na pierwszy rzut oka z dostepnoscia czesci krucho.. na allegro niewywąchalem nawet uszczelki pod głowice..wyslalem zapytanie do dealera w poznaniu o dostepnosc i cene uszczelek.. Narazie niewiem co potrzebuje poza tym bo silnik trza rozebrac a nie zabieram sie za to bez uszczelek na miejscu. Moze ktos mial podobny przypadek? klepiacy silnik? :) panewki do szlifu? moto ma 75k przebiegu. odezwe sie jak poszlo. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TQN 955i Re: Dostepnosc czesci i naprawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.14, 11:24 Jeśli chodzi o części to na allegro faktycznie nie ma w czym wybierać. Ja szukam oprócz tego na ebayu a dodatkowo korzystam z uprzejmości znajomych którzy wyjechali do GB a szczególnie jednego który też tam hula na Speed Trple'u. Ceny nowych części niestety potrafią boleć, a nie wszystkie używane są osiągalne. Mam teraz problem z pękniętym szkłem lewej lampy i od kilku miesięcy czaję się na używkę... Odpowiedz Link Zgłoś
t709 Re: Dostepnosc czesci i naprawy 27.08.14, 14:00 Mam Triumpha Tigera model T709 na wtrysku. Jeżeli ktoś się waha czy kupić to mogę polecić z całą stanowczością. Przede wszystkim zero awarii!!!. Silnik to po prostu rakieta. Ciągnie jak wół od samego dołu do maxa bez jakichkolwiek zająknięć. Elastyka powala. Hamulce żyleta, spalanie od 5,5 (dwie osoby trasa 110-120km/h) do prawie 7L dwie osoby ale na ostro (z kobitką). Prowadzenie miód. Wadą jest jego masa, która w terenie niestety pomimo sylwetki, wysokośći zawieszenia i.t.p. (wygląda jak przygotowany do rajdu Paryż-Dakar) stanowi problem. Łatwo o gruchę, chyba że samemu waży się ze 100-120kg wtedy mając taką siłe i przeciwwagę można już coś zdziałać, gdy maszyna chce nam coś wywinąć. Za to trasa dzięki masie i jakości prowadzenia to bajka! Faktycznie jest kilka niedoróbek jakościowych jak elementy gumowe (osłony lusterek, czujników i.t.p.), korodujące śruby wykonane z stali niestety rdzewiejącej (ale to tylko gdy dużo się jeździ w deszczu i nie osuszy np. zwykła ścierką szybko motoru. Ja zabezpieczyłem śruby lakierem i jest ok.) lecz mechanicznie motor jest nie do zarżnięcia. Rozrząd spoko wytrzymuje od 90.000 do nawet 120.000km (wymiana oleju co 6000 -8000km), łożyska kół zależnie od sposobu eksploatacji około 60.000, cały osprzęt elektryczny nawet klakson jest Made in Japan, hamulce identycznie Nissin np. zaciski są takie same jak w najnowszym BMW C600 albo w Hondzie Translap lub Valkirii tylko, że tam są złote a tu czarne, tarcze Sun@Star i.t.d. Pozdrawiam miłośników Triumphów i przyszłych właścicieli. Ponieważ użytkuję tą maszynę od kilku lat, naprawiam jako mechanik sam (choć w zasadzie żadnych usterek poza normalnym zużyciem eksploatacyjnym i wymianą podzespołów w swoim Tigerku nie robiłem), odbudowałem też 2 Tigerki po wypadku w razie problemów służę zawsze radą i pomocą np. kompletną serwisówką (niestety w języku niemieckim lub angielskim). W razie czego piszcie robiza@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś