Dodaj do ulubionych

Pytanie co do nakedów

IP: 213.77.102.* 26.07.07, 22:25
mam pytanko,czy na nakedch bardzo wieje? pytam,bo jestem przyzwyczajony do
owiewek,i nie wiem czy powiew bedzie bardzo dokuczliwy...przypuszczam ze bede
jezdzil tak okolo 100-140 sredniej dlugosci trasy...co mi na to
powiecie?bedzie zle z wiatrem?
pzdro
szerokosci
Obserwuj wątek
    • Gość: Goscio Re: Pytanie co do nakedów IP: 82.166.62.* 26.07.07, 23:41
      Do predkosci 120 km/godz da sie zniesc na naked, potem juz musisz sie klasc a po przekroczeniu 160km/godz to juz praca jak w silowni ;-) Owiewka jednak robi swoje. Pozdrawiam
      • Gość: baba_zanetti Re: Pytanie co do nakedów IP: *.subscribers.sferia.net 26.07.07, 23:47
        jak sie przesiądziesz z plastika, to wiatr będzie naprawde dokuczliwy,
        zwłaszcza poza miastem, na miasto golasy są ok, ale w trasie nie pośpieszysz.
    • egipcjanin.shinue Re: Pytanie co do nakedów 27.07.07, 07:05
      Wieje,ale można się przyzwyczaić a nawet to polubić. Poza tym do jazdy
      turystycznej niepotrzebne Ci prędkości większe niż 150 km/h.
      Owiewka albo porządna szyba turystyczna w dużej mierze ograniczy wianie.
      Wiele też zależy od pogody danego dnia, gdy jest zimno i/lub wietrznie, to jest
      to na pewno bardziej odczuwalne.
      • kons6 Re: Pytanie co do nakedów 27.07.07, 13:58
        ja się przesiadłem ostatnio w przeciwnym kierunku: z Yam FZ6N na R6;
        nakedem przejechałem koło 7 tys. km w warunkach od +1 do +35 st C.
        mój wniosek: wiatr jest czasem dość mocny, ale zupełnie nie przeszkadza,
        dodatkowo przy wyższych temperaturach na nakedzie jest przyjemniej,
        bo do żaru z nieba nie dodaje się buchanie powietrza ogrzanego od silnika spod
        owiewki (to mnie w plastiku zaskoczyło), a pęd powietrza sprawia przynajmniej
        wrażenie ochładzającego
        jakie prędkości na nakedzie? nie będę pisał, do 140km/h w ogóle bym się nie
        przejmował - nawet będzie można głową ruszać bez obaw i obraz przez szybkę nie
        zacznie drgać
        jedyna niemiła konsekwencja, to brak jakiejkolwiek ochrony przed deszczem, przy
        ulewie jesteś mokry w ciągu paru minut i to całkowicie, gatki (czy jak pisze
        Heyah gadki) później na wietrze nie schną ;)
        • Gość: wojtexc Re: Pytanie co do nakedów IP: 165.72.200.* 27.07.07, 14:35
          latam supermoto (czyli owiewka jak naked'zie) po calej polsce, do 150 jest ok,
          no chyba ze jest porywisty przeciwny wiatr to ta granica sie obniza, pozniej
          jest juz walka z wiatrem, ale do turystyki to styka, gorzej jak chce sie na
          autostradzie przycisnac lub gonic za scigiem, przy 200 to juz jest walka o
          przezycie ;)
          • Gość: Przemek Re: Pytanie co do nakedów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 14:43
            Mam gsx600f i jest ok nawet przy wiekszych predkosciach ale jak sie na
            bandicie600 kumpla przejechalem to juz nie bylo tak fajnie no i caly w owadach
            bylem:).Ale do miasta bez owieki jest ok i fajniej wyglada.POZDRO
            • kons6 Re: Pytanie co do nakedów 27.07.07, 14:51
              aha, o owadach faktycznie zapomniałem,
              kask, kurtka i spodnie będą pokryte ich warstwą ;)
              • Gość: kermadec Re: Pytanie co do nakedów IP: *.teleton.pl 27.07.07, 15:07
                Tak na prawdę wszystko zależy od pozycji a naked naked'owi nie równy. Na swojej
                Hondzie NTV650 na niemieckiej autostradzie przejechałem 1,5h z ciągłą prędkością
                160-170km/h (pusto było)i wiatr wcale mi nie przeszkadzał. Natomiast na GSR600
                już 130km/h czułem się jak żagiel.

Jak spojrzysz na pozycję to widać, że na GSR siedzi się wyprostowanym a na
                NTV650 (sprzed 1994r.) siedzi się bardziej pochylonym (ale wygodnie). Taka
                pozycja a'la VFR.

Pozdrawiam
                • Gość: motomaniak Re: Pytanie co do nakedów IP: 213.77.102.* 27.07.07, 21:23
                  Dziekuje wam panowie,i chyba jednak kupie tego nakeda....:D pzdro,szerokosci i
                  udanego sezonu 07
                  • zr750 Re: Pytanie co do nakedów 30.07.07, 11:38
                    Na nakedach pizga ze ho ho. Ale za to maja swoj styl. Generalnie do 200 jest luz, polaczony z miare srednim spinaniem/napinaniem sie sie.
                    Przyspieszony i mimowolny rozrost barow i szyi gwarantowany.
                    Fakt, podczas deszczu jest be. Obowiazkowo kondon w schowku. Inaczej w kilka minut jestes mokry od a do z.
                    Jak golas, to z duzym silnikiem. WRazenia z 600ek polknietych na swiatlach bezcenne :) I do tego jeszcze mina drivera :)
                    • Gość: mt-01 Re: Pytanie co do nakedów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 12:58
                      zgadzam się ja mam 1,7 litra ale to tematu wracając wszystko zależy od pogody
                      jak wieje wiatr to czujesz go zawsze na barkach a jak jest spokojnie to walić
                      można i 180 km/h (ale tak naprawdę każdy ma chyba odruch kładzenia się przy
                      większych prędkościach i przyspieszaniach a wtedy to nawet 240 km :) )
                      jedyny minus i to duży to owady więc mam rade zawsze jedź drugi i różnica jest
                      duża inaczej czyszczenie szybki
                    • Gość: Goscio Re: Pytanie co do nakedów IP: *.degem.com 01.08.07, 15:52
                      A jak sie siedzi na z750; wyprostowanym czy zgietym?
                      • Gość: Z1K Re: Pytanie co do nakedów IP: *.uprp.pl 02.08.07, 11:29
                        To jest swojego rodzaju kompromis. Naprawde wyprostowany to jestes na bandicie, zr7, cd750,hornecie.
                        Tu jest pozycja prosta z mini mini wychyleniem do przodu.
                        • p.moto Re: Pytanie co do nakedów 02.08.07, 13:15
                          ja tylko obawiam sie o jedno że, jak przesiądziesz się na nakeda z plastika to
                          przez ten wiatr możesz czuć sie niekomfortowo i stracisz cały fan z jazdy ja
                          powiem szczerze że kumpel dał mi się przelecieć suzi gsx750 inazuma bodajże i
                          miał małą owiewke i było tragicznie na mojej vfr-ce do 160km/h to nawet się nie
                          składam a póżniej się pochyle i ognia dalej. A na inazumie 130 to był dla mnie
                          szok. Tak więc najpierw dobrze by było jakbyś wzioł od kumpla jakiegoś nakeda i
                          polatał troche pozdro
                          • Gość: Goscio Re: Pytanie co do nakedów IP: *.degem.com 02.08.07, 13:40
                            Wlasnie obawiam sie tego wiatru w nakedzie typu kawa z750 czy suzi gsr600. Nie to, ze mam zamiar pruc powietrze z predkoscia 200 km/godz, ale nawet przy 140 km/godz jest to dosc uciazliwe. Czy sie myle? Pozdrawiam
                            • zr750 Re: Pytanie co do nakedów 02.08.07, 14:08
                              Wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Ja latam Z1000, i powiem ze dzieki temu ze pozycja jest minimalnei wychylona do przodu, to do 200 jest luz(dzis sprawdzalem) :). W najblizszym czasie bede testowal wyzsza szybe, poznije jeszcze w opcji z dyfuzorem(czy jak to sie nazywa).
                            • Gość: badzior Re: Pytanie co do nakedów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 16:14
                              Ja smigam na 600 gsf bez szyby i po ostatniej trasie 500 km mam dość i juz
                              zamówiłem szybe. Przy predkosci 100 - 120 bez wiatru da sie jechac ale 140 po
                              15 min juz sie nie chce. A kłaśc sie na baku na nakedzie?
                              Zobacze jak bedzie z szybą, pozdrawiam
          • Gość: po_testach_K1200r Re: gonic za scigiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 12:34
            W tym tygodniu (dzieki uprzejmosci bmw autoFUS) testowalem k1200R (~~400km w
            otwartym kasku)...
            no i .... nie bylo takiego sciga (czy czegokolwiek innego zreszta;~), czego by
            sie nie dalo objechac, (btw bez nadmiernych redukcji;~)
            Owiewka standardowa - wyglada na minimalna, ale do 160 w zasadzie bez oporow,
            powyzej nieznaczne pochylenie - to instynktowne tak czy owak, wystarcza.
            A ze mam 190, wiec kazdemu nizszemu bedzie jeszcze lepiej.
            Wiec chyba jednak wszystko zalezy od modelu.
            Zreszta sprawdzanie predkosciomierza samo w sobie nie musi byc fetyszem.
            Dla nie-fetyszystow pozostaje jeden negatywny argument - owadow - niestety do
            zbicia...

j.
    • Gość: qgel Re: Pytanie co do nakedów IP: 192.193.245.* 03.08.07, 16:42
      na GSR600 z miniszybka do 150 jest ok, potem trzeba troche tylek do tylu i
      polozyc sie do przodu - wtedy do 200 mozna bez urywania glowy jechac
      • Gość: Goscio Re: Pytanie co do nakedów IP: 82.166.61.* 03.08.07, 20:48
        Dzieki; konkretna opdpowiedz. I chyba kupie GSR600 z ta dodatkowa szybka. Jak mozesz ogolnie okreslic zachowanie tej maszyny? Moze jakies rady dla nowego klubowicza GSR600? Dziekuje z gory za odpowiedz i pozdrawiam.
        • Gość: qgel Re: Pytanie co do nakedów IP: 199.67.203.* 06.08.07, 15:09
          zachowanie maszyny po ponad 4 tys. km oceniam jako bardzo dobre (wczesniejszym
          moto zrobilem 25tys) i jestem wciaz zachwycony :) trzyma sie drogi i ladnie
          kreci :)
    • Gość: suzi Re: Pytanie co do nakedów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 09:48
      Wczoraj zamontowałem sobie szybke do bandita. Super sprawa, teraz
      można jeździć bez napinania karku i bulu rąk. Fakt ze troche
      pogorszyła wygląd motóra, ale plusów dodatnich takiej szybki jest
      więcej niż plusów ujemnych.
      Mam pytanko do osób które tez mają podobne wynalazki. Jak ustawić
      szybę, bo pierwszym razem ustawiłem ją blisko zegarów i troche
      obijała o obudowy liczników. Teraz jak ją podniosłem to kask wpada
      jakby częściej w wibracje i głowa kołysze mi sie na lewo i prawo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka