Gość: ANDROM IP: *.net 23.09.07, 20:13 Mam Mz 350 BK z 59 roku. Dwa lata jeździłem nim. Teraz chcę go wyremontować na "cacy". Jak zrobić blok silnika, żeby tak lśnił jak na zdjęciach w necie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hayabusa-1969 Re: SILNIK MZ 350 BK 23.09.07, 20:46 Poszukaj w wyszukiwarce hasła-polerowanie aluminium.Jest parę osób którzy robią to profesjonalnie.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: SILNIK MZ 350 BK 23.09.07, 20:54 Jeszcze szkiełkowanie - było ze dwa lata temu w którejś gazecie moto. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysout Re: SILNIK MZ 350 BK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 19:00 Najpierw rozebranie silnika na części pierwsze, potem papier 220, potem wodna (czyli zamaczana w wodzie) 400, 600, 800, 1000 i 2000, każdy kolejny musi eliminować rysy po poprzednim, czyli jak 400 nie zlikwiduje rys po 220 to cała dalsza robota na marne i trzeba zacząć od nowa,. Jak starczy ci cierpliwości i dojdziesz do 2000, to potem należy dokładnie umyć i wyczyścić blok silnika, następnie zakładamy na stacjonarną szlifierkę filcowy krążek (ew. z pozszywanych ze sobą okrągłych szmatek o gr. łącznej ok 3 cm) nanosimy nań pastę polerką zieloną, i zaczynamy polerkę, silnik bardzo szybko zacznie nabierać błysku i pokaże ew. błędy w szlifowaniu, czyli miejsca, które trzeba poprawić, po wypolerowaniu należy oczyścić blok silnika z resztek pasty w zakamarkach i można poskładać motor do kupy, po złożeniu polerujemy już tylko szmatką i wkładamy do motocykla. Niech ci nie przyjdzie do głowy malowanie lakierem bezbarwnym, bo to bezsens, wystarczy co jakiś czas przepolerować i silnik znów nabierze blasku. Niech ci tez nie przyjdzie do głowy polerować głowice, niech zdrowy rozsądek wygra nad estetyką!!! PS. Polerowanie silnika HD WLA to robota dla tego co matkę i ojca zabił - uwierzcie mi :D:D Pozdrawiam, Lysa Odpowiedz Link Zgłoś
saracen1608 rysy 29.11.07, 22:04 Rysy na metalu najlatwiej jest zgubic gdy polerujac "na krzyz" czyli np 220 wzdluz bloku a 400 w poprzek. Radze unikac polerowania ruchami kolistymi - powstaja wtedy grubsze bruzdy. Zamiast cienkiego papieru mozna uzyc welny stalowej. Jest latwiejsza w robocie i latwiej dostac sie do zakamarków. Wystepuje w kilku gradacjach - najdrobniejsza to "000" a najgrubsza jaka widzalem to "100". Uzywalem do zgrubnego polerowania bebnów i obreczy . Pozniej filc i pasta - efekt w sygnatancji. szerokosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: SILNIK MZ 350 BK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 15:03 Jak chcesz żeby silnik ładnie błyszczał to kup sobie papier ścierny i jedziesz. Zacznij od papieru 80-tki puźniej wodny i na koniec pasta polerska i filc. Filc najlepiej założyć na wiertarke i ognia Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.dziawer Wolnoć Tomku... 28.11.07, 15:13 Osobiście jestem zagorzałym przeciwnikiem polerowania elementów motocykli zabytkowych, które oryginalnie polerowane nie były. Moim zdaniem taki motocykl nie tylko gorzej wygląda, ale traci również na oryginalności. O gorszym odprowadzeniu ciepła polerowanego silnika nawet nie wspomnę, bo przy tej mocy i wysileniu tego silnika nie ma to absolutnie żadnego znaczenia. Nie ma to jak oryginalny motocykl lśniący czystym matem piaskowego odlewu silnika (który można uzyskać czyszcząc jego powierzchnię odpowiednimi specyfikami). Ale - wolnoć Tomku w swoim... motocyklu(?) Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
edwin.sk Re: SILNIK MZ 350 BK 01.12.07, 19:31 zdarzyło mi się kiedyś coś polerowac od ify i powiem że czasami trzeba trzeć papierkiem z numerem 60...co do wyglądu hm jeżeli ma być to pełen oryginał to oczywiście z polerki należy zrezygnować... Odpowiedz Link Zgłoś