Dodaj do ulubionych

Filtr oleju - jaki?

IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.12.07, 12:01
Producent moto zaleca wymianę filtra co 12tyś. obrotomierz czerwone przy 13tyś
- jaki wybrać: K&N, Champion, Delo, Hiflo? A może jakiś inny?
Coś tam kiedyś obiło się o uszy, że jakiś posiada magnes na dnie to może taki?
Obserwuj wątek
    • jagiel500 Re: Filtr oleju - jaki? 28.12.07, 01:08
      co 12 tys, to standard w serwisowkach, ja mam zasade ze przy kazdej
      wymanie oleju wymieniam i filtr poniewaz jesli zostanie stary filt a
      zalejesz nowy olej wtedy wypluczesz wszystkie smieci ze starego
      filtra ( wiec bedzie do dupy ) ja kupuje Hiflo, sa tanie i dobre a i
      tak co roku go wymieniam

pozdro
      jagiel
    • dragon600 Re: Filtr oleju - jaki? 28.12.07, 09:28
      Hiflo, MIW, K&N... co za różnica - ważne żeby przy wymianie oleju filtr też zmienić.

Jak do tej pory to słyszałem tylko o jednym przypadku, że serwis nie chciał uzać
      gwarancji z powodu użycia nieoryginalnego fitra oleju. Ale raczej chodziło o
      wymiganie się sewrwisu od gwarancji, bo o ile pamiętam sami taki filtr założyli.

Jeśli zaś chodzi o magnes, to nie znajduje sie on w filtrze (filtr rzadko kiedy
      jest w najniższym punkcie silnika), tylko używa się korków spustowych z magnesem.
    • Gość: spiwor Re: Filtr oleju - jaki? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.12.07, 17:28
      Dzięki.
      Czyli różnią się tylko nazwą, wszystkie dobre.
      W serwisówce pisze żeby sam olej wymieniać przy 6tyś. ale jak może wypłukiwać
      syf z filtra to przydałoby się wymienić również w tym czasie filtr. U mnie tak
      żre olej i częste dolewki to chyba wystarczy co 8tyś?
      • Gość: Benek Re: Filtr oleju - jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 18:55
        raczej nie.to tylko pogorszy kondycje silnika.jak bedziesz zmieniał wszystko co
        6tyś to może nie bedzie sie silnikowi pogarszało.
        • Gość: spiwor Re: Filtr oleju - jaki? IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.08, 13:47
          Dzięki. Trzeba będzie tak robić, szczególnie, że filtry nie są drogie, tylko to
          rozbieranie z owiewek...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka