Dodaj do ulubionych

BŁAGAM POMOCY!!!

02.07.08, 23:03
Mam problem z moim Suzuki Savage ls 650!:((( przy probie zmiany biegu na jedynke z luzu slysze jakis dziwny dzwiek i gasnie silnik. Nie moge w ogole zmienic biegu bo zawsze jest to samo:(( Bylem u trzech mechanikow i kazdy powiedzial ze najprawdopodobniej to jest jakis czujnik przy stopce czy jakos tak. Przepraszam za niefachowe slownictwo ale jestem swiezy. Co to moze byc, cz faktycznie ten jakis czujnik moze to powodowac? Bo sprzeglo jest chyba dobre skoro odpalam moto (a ten Suzuki odpala sie wz wcisnietym sprzeglem) Prosze o pomoc i porade ewentualnie!!:(
Obserwuj wątek
    • Gość: motodarek dobrze prawią IP: *.piotrkow.pilicka.pl 02.07.08, 23:43
      Całkiem prawdopodobne że jest tak jak już usłyszałeś od mechaników, teraz udaj
      się do elektryka i ten powinien coś zaradzić :)
      Czujnik przy bocznej stopce zapobiega ruszeniu gdy ta jest rozłożona,co właśnie
      objawia się tym że po wrzuceniu biegu silnik gaśnie.
    • Gość: ZoS mhm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 23:43
      miałem takowy problem przy Hondzie i wystarczyło tylko stopkę do
      końca docisnąć bo była opuszczona tak, że zostało jej kilka cm to
      maxymalnego schowania się. Na pewno jest to coś z czujnikiem.
    • Gość: Dzakas :o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 02:21
      Stopke odkrec ladnie wszystko wkolo powyczyszaj:O moze gdzies nie laczy cos i
      posprawdzaj powinnien byc jakis przycisk albo cos w stylu ze jak cos czegos
      dotyka to znaczy ze odlacza wtedy np to od stopki sprawdz zczy wszystko dochodzi
      dolega itp jesli wszystko bedzie git problem tkwi moze w czujniku samym.pzdr
      • Gość: izi Re: :o IP: *.piotrkow.pilicka.pl 03.07.08, 21:53
        Gość portalu: Dzakas napisał(a):

> Stopke odkrec ladnie wszystko wkolo powyczyszaj:O moze gdzies nie laczy cos i
        > posprawdzaj powinnien byc jakis przycisk albo cos w stylu ze jak cos czegos
        > dotyka to znaczy ze odlacza wtedy np to od stopki sprawdz zczy wszystko dochodz
        > i
        > dolega itp jesli wszystko bedzie git problem tkwi moze w czujniku samym.pzdr

Bardzo przejrzyście i rzeczowo objaśnione. ;)
        Wszystko jasne??
        • Gość: Benek Re: :o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 23:47
          a jak czujnik zrypany to najprościej jest połączyć kable na stałe(tak jak by
          stopka była zamknięta).
          • Gość: Benek Re: :o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 23:49
            jakby coś było ze sprzęgłem tzn jakby niewysprzęglało to przy wrzucaniu jakiego
            kolwiek biegu motor by dawaj niezłego kangura do przodu.
          • raficheck Re: :o 04.07.08, 19:43
            Gość portalu: Benek napisał(a):

> a jak czujnik zrypany to najprościej jest połączyć kable na stałe(tak jak by
            > stopka była zamknięta).

Hmm jak juz wspomnialem jestem zielony w temacie motocykli, bo zaczalem przygode
            z nimi miesiac temu:) moglbym prosic o jakies szczegoly o jakie kable chodzi?
            przy nozce jest taki jakby guzik ktory ta nozka wdusza jak ja zamykam, a od
            niego odchodzi jakis kabel. Nie bardzo teraz wiem o ktore kable chodzi:/ wiem ze
            pewnie niespecjalnie blyszcze teraz:/ jakie kable mam polaczyc? Bylbym bardzo
            wdzieczny
            • Gość: eskadron Re: :o IP: *.28.109.142.coditel.net 05.07.08, 10:14
              elo
              nie jestem pewny czy przelacznik przy stopce zamyka obieg czy go otwiera, wiec
              proponuje odlaczyc ten kabelek od przelacznika i sprawdzic czy moto odpali.
              jesli nie, to pozostaje zewrzec ten kabelek gdziekolwiek z masa i wtedy powinien
              odpalic bez problemu. tylko nie przyzwyczajaj sie do tego "udogodnienia" i
              uwazaj zebys nie ruszyl ze zlozona stopka...
              pozdrowionka i szerokosci zycze
              • Gość: Benek Re: :o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 11:23
                wg. mnie czujnik ten działa na przejscie. gdy złozysz stopke otwiera przejscie
                miedzy dwoma kablami. a widzisz zapewne dlatego jeden kabel bo dwa sa w
                koszulce. wiec trzeba je polaczyc ze soba na stale. i powinno byc dobrze. tylko
                uwazaj na ta stopke pamietaj zeby ja skladac bo znam takiego jednego co zrobil
                tak w choperze chinolu. ruszyl i przy pierszwym skrzyzowaniu zrobil nie zle
                salto razem ze sprzetem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka