klocek9 25.11.03, 23:05 mam gsxF600 suzi oczywiscie i cos jest nietak mianowicie zalewa mi 1 świece. nie wiem czy jezdzić dopóki nie wymienie czy odstawic motor do momentu wymiany świec mozna jezdzić na 3 świecach...??????????pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hiszpan25 Re: jazda na 3 swiecach....... 26.11.03, 07:29 jazda na niesprawnych świecach to głupota. 1 moto nie ma mocy 2 skład spalin nie mieści się nawet w ruskich normach dla czołgów 3 niespalone paliwo może spłukiwać olej z gładzi cylindrowej i w ostateczności doprowadzić nawet do zatarcia silnika w cylindrze nie mającym iskry 4 paliwo ściekając do oleju pod pierścieniami powoduje jego rozrzedzenie i drastyczny spadek własności smarujących co prowadzić może do zatarcia silnika na wale korbowym w dowolnym z cylindrów. odpuśc sobie jazdy, usuń przyczynę zalewania świec i wówczas sobie spokojnie lataj! Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.dziawer Re: jazda na 3 swiecach....... 26.11.03, 09:41 > jazda na niesprawnych świecach to głupota. > 1 moto nie ma mocy > 2 skład spalin nie mieści się nawet w ruskich normach dla czołgów > 3 niespalone paliwo może spłukiwać olej z gładzi cylindrowej i w ostateczności > doprowadzić nawet do zatarcia silnika w cylindrze nie mającym iskry > 4 paliwo ściekając do oleju pod pierścieniami powoduje jego rozrzedzenie i > drastyczny spadek własności smarujących co prowadzić może do zatarcia silnika > na wale korbowym w dowolnym z cylindrów. > odpuśc sobie jazdy, usuń przyczynę zalewania świec i wówczas sobie spokojnie > lataj! Jako, że Hiszpan powiedział już chyba wszystko na ten temat, nie pozostaje mi nic innego jak podpisać się pod jego listą. Pozdrówki Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
hun_xtz660 Re: jazda na 3 swiecach....... 26.11.03, 12:20 jeszcze jedna możliwość: przy dłuższej jeździe niespalone paliwo przemieszcza się wydechem do miejsca połączenia kolektora z innego cylidndra - jaki może być efekt: dopalacz? Odpowiedz Link Zgłoś
jjarus Re: jazda na 3 swiecach....... 27.11.03, 19:01 Mam pytanie czy twoje moto jest chłodzone płynem bo jeżeli tak to jest możliwe że zalewanie jest efektem uszkodzonej uszczelki pod głowicą (zalewa płynem nie benzynną ) Odpowiedz Link Zgłoś
klocek9 Re: jazda na 3 swiecach....... 28.11.03, 07:09 nie to suzuki gsx 600 F chłodzony powietrzem i olejem ... Odpowiedz Link Zgłoś
hiszpan25 Re: jazda na 3 swiecach....... 28.11.03, 09:48 kurcze wczoraj był taki temat jak lanie na świecę czy jakos tak... pisałem tam o sprawdzeniu czy po zamianie świec miejsczami nadal bedzie zalewało w tym samym cylindrze czy tez zalewana bedzie ciagle ta sama świeca... sprawdzałeś to? Odpowiedz Link Zgłoś
hiszpan25 Re: GSXF600 28.11.03, 15:34 Kolega miał jakiś czas temu Bandita 600 wiec silniki te same. Zawsze na wiosnę miał ten problem. Moto paliło w najlepszym przypadku na 3 cylindrach a czasami nawet zdażało się że odpalało na 2 późnie dołączały sie w przypadkowy sposób pozostałe 2 wiec moto pracowało to na 2 to na 3 to na 4 to znów na 3 itd... jedyną rada na to była wymiana świec na nowe i nie włączanie silnika na krótki czas a jedynie az do całkowitego rozgrzania sie silnika. Krótkie zapalanie motocykla prawie zawsze niszczyło świece. U mnie w SV jest podobnie. Po odpaleniu moto na powiedzmy 2 minuty i wyłączeniu silnkia nastepne odpalenie często kończy się praca na 1 cylindrze zamiast na 2. Spróbuj pozamianiac świece miejscami i zobacz czy to wina świecy ale przy tym motocyklu obstawiam na to że padła właśnie jedna z nich. PZDR! Odpowiedz Link Zgłoś
klocek9 Re: GSXF600 29.11.03, 14:46 ok dzieki wielkie za wszystkie rady postaram sie sprawdzić to co piszecie dzieki pozdro!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek24 Re: jazda na 3 swiecach....... 28.11.03, 09:58 tak jak wyzej zamien swiece miejscami wtedy zobacz jak bedzie zalewac to upewnij sie co do jakosci iskry moze stare kable masz ??? a jak nie to mozliwe ze gaznik cos szwankuje chyba ze to nowe moto i ma wtrysk mozliwosci jest sporo najprosciej zamienic swiece i sprwdzic stan iskry (mozliwe stare kable) bo gaznik rozbierac to juz troszke roboty jest pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jarpen_etz Re: jazda na 3 swiecach....... 29.11.03, 16:35 Posiadacze singli nie mają takich problemów ze druga, trzecia, czy nawet czwarta świeca nie działa. My od razu wiemy która to nawaliła! ETZ rulez Odpowiedz Link Zgłoś