Gość: xxx Re: Sny o Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.04, 13:27 A ja bym chcial, aby Warszawa byla normalnym miastem. Podzielona gesta siecia ulic, z mniejszymi lub wiekszymi kamienicami z handlowo-uslugowymi parterami. Wlasnie to mi sie podoba np. w Londynie - dziesiatki kilometrow ulic, wzdloz ktorych stoja male, dwu-trzy pietrowe budynki. Na parterze sklep, knajpa lub inny biznes. Kazdy dom nalezy do innej rodziny. IMHO tworzy to gospodarke, ktorej nie da sie zarznac. Nawet gdyby 25% takiego miasta zostalo nagle zniszczonych duza bomba, to w pozostalych 75% prawie nie bylo by to odczuwalne i zycie toczylo by sie dalej (ew. nie liczac skazenia ;-)))) ). Tymczasem u nas dzialki sprzedaje sie pod budowe jakis molochow nalezacych nie-wiadomo-do-kogo, ogromnych apartamentowcow itp... Rozumiem srodmiescie lub jakies inne scalone tereny inwestycyjne, ale poza srodmiesciem? Sni mi sie jakis program rozwoju miasta, majacy na celu "umiastowienie" blokowisk i terenow niezagospodarowanych, np. poprzez obudowanie ich wzdluz ulic, normalna, miejska zabudowa - w wykonaniu malych i srednich inwestorow. IMHO mialo by to uzdrowienczy wplyw na gospodarke - np. urynkowilo by czynsze za lokale uzytkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 22. 15.01.04, 21:49 Kilka jakichkolwiek zjazdów dla samochodów ze Skarpy Ursynowskiej do Wilanowa. Póki co, te dzielnice są niczym średniowieczne miasto i podgrodzie, które łączy jeden wąski przesmyk, do tego zamknięty dla ruchu... Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 23. 15.01.04, 22:04 Połączenie dwupasmowego mostu na Bugonarwi w Zegrzu takąż dwupasmówką z Trasą Olszynki Grochowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 24. 15.01.04, 22:06 Wyremontowana Strażacka, łącząca wraz z Zabraniecką ulice Radzymińską i Żołnierską, a do nich „wcinka” Wiatracznej (ale na osi Przeworskiej, żeby było łatwiej, wychodząca na ul. Świętej Anny. Włącznie z wcinką ul. Boruty powstałby tam całkiem ciekawy węzeł komunikacyjny . Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 25. 15.01.04, 22:09 Odbudowane Pałace Saski i Brühla z ogromnym parkingiem poziemnym pod całym Placem Piłsudskiego. Do tego podziemne parkingi przed Zachętą i kościołem ewangelickim S.Zuga, pod Placem Powstańców, pod MDMem, pod Placem Bankowym, pod Placem Teatralnym wraz z przejściami podziemnymi i małymi galeriami handlowymi wzdłuż nich. Tylko co UOP na propozycję parkingu pod stopami oficjeli składających wieńce przy Grobie Nieznanego Żołnierza powie...? PS. Wcale nie jestem przekonany, że Pałac Saski MUSI być wierną rekonstrukcją tego sprzed wojny. Koncepcja zastosowana na Placu Teatralnym też nie jest zła, a gdyby od strony Parku założyć dobrą lustrzaną elewację, to optycznie park powiększyłby się niemal dwukrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 26. 15.01.04, 22:11 Czysty Zalew Zegrzyński (czysty na tyle, by móc w nim bezpiecznie pływać) z brzegami zagospodarowanymi ośrodkami wypoczynkowymi, przystaniami, restauracjami i hotelami, ale na całej długości dostępnymi dla spacerowiczów i rowerzystów. W niedziele pociągi weekendowe PKP dowożące Warszawiaków do nowych przystanków w Zegrzu i Niepręcie. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa sen 14 15.01.04, 22:19 Porządne asfaltowe ścieżki rowerowe wzdłuż wszystkich ulic Warszawy, na których obowiązuje dopuszczalna prędkość pojazdów samochodowych większa, niż 30 km/godz. chyba byłeś bardzo zmęczony zasypiając ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Dlaczegóż-to? 15.01.04, 23:31 Dlaczegóż-to tak sądzisz, Aaniu? Tak jest to zorganizowane w Köln, Bonn i zapewniam Cię, że jest to zgodne z logiką. Tam, gdzie samochody jeżdżą poniżej 30 km/h (czyli wewnątrz osiedli) - ścieżki są zbędne, bo wszystkie pojazdy rozwijają mniej-więcej taką samą prędkość. Za to gdzie indziej ścieżki są, bo są potrzebne. Możesz powiedzieć, że Kolonia czy Bonn były zrównane z ziemią i można je było odbudować "nowocześnie". Fakt. Ale Amsterdam czy Rotterdam nie ucierpiały tak w czasie wojny i tez jakoś udało się tam wygospodarować miejsce na ścieżki. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Dlaczegóż-to? 15.01.04, 23:36 bo napisałeś "...ścieżki rowerowe...dopuszczalna prędkość pojazdów samochodowych większa, niż 30 km/godz" wiem, czepiam się słówek (pewnie chciałeś skrobnąć "mniejsza") chyba nie zauważyłeś ;) na końcu :) Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Dobrze napisałem, tylko mi się przecinek... 15.01.04, 23:42 aankaa napisała: > bo napisałeś "...ścieżki rowerowe...dopuszczalna prędkość pojazdów > samochodowych większa, niż 30 km/godz" > > wiem, czepiam się słówek (pewnie chciałeś skrobnąć "mniejsza") > chyba nie zauważyłeś ;) na końcu :) > ... niepotrzebnie postawił po "większa". Ale nieważne, grunt że my wiemy co chodzi. Nikt z Zarządu Dró i Mostów tego nie czyta, a jeśli nawet czyta, to się śmieje z nas w kułak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ububu Re: Marzenia i sny się spełniają IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 16.01.04, 10:31 Chaladjo - sny Twoje to miód na moją duszę, a posty Twoje (również te na innych forach), zawsze są pełne optymizmu i humoru, bez cienia agresji. Trzymaj tak dalej i zarażaj tym innych. Pozdrawiam TIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ububu Re: Marzenia i sny się spełniają IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 16.01.04, 10:52 Przepraszam, chyba powinno być Chaladio. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Jeden Allach wie, jak na "nasze"... 16.01.04, 13:27 ... transliterować arabikę, więc nieważne, jak mnie piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
czajek76 Re: Sny o Warszawie 16.01.04, 14:39 A mnie sie marzy jeszze inna rzecz. FUNKCJONALNE CENTRUM MIASTA. To znaczy miejsce ktore jest rzeczywistym centrum, gdzie ludzie sie spotykaja, skad wyrusza kazda "wyprawa w miasto" (i nie jest nigdzie za daleko). Zazwyczaj w polskich miastach (Krakow, Wroclaw, Torun) funkcje taka pelni rynek. Czasem (np. Lublin) plac w cenrtum miasta. W W-wie rynek to atrapa dla turystow, a plac w centrum miasta - lepiej nie mowic. Szczerze mowiac najlepiej by bylo zburzyc Palac Kultury, bo on po prostu - za przeproszeniem - rozp.... centrum. Nie ma sie gdzie spotkac (no, chyba ze pod Rotunda). Realistycznie myslac - gdyby wywalic hale targowe z Placu Defilad to moze cos by sie tam udalo zmontowac. Nie sadze zeby taka sztuka udala sie w przypadku Placu Pilsudskiego... No - tego mi wlasnie brakuje w Warszawie. Przepraszam ze tak chaotycznie to przedtawilem - ale mam dosc malo czasu na pisanie a temat dosc obszerny. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 27. 16.01.04, 15:09 Muzeum Wojska Polskiego w ogólnodostępnej Cytadeli, a cały gmach Muzeum Narodowego oddany na potrzeby ekspozycji jego zbiorów. Trzykondygnacyjne podziemne hale ekspozycyjne w miejscu obecnych terenów prezentacji ciężkiego sprzętu Muzeum Wojska. Połączenie Muzeum Narodowego przejściem podziemnym ze stacją kolei obwodnicowej Nowy Świat/Smolna. WZOREM lUWRU MOGŁABY NAWET NAWET PIRAMIDKA JAKO ŚWIETLIK TAM STANĄĆ.... Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 28. 16.01.04, 15:10 Nowoczesna dzielnica mieszkaniowo-biurowo-handlowa na terenie Odolan w miejscu „dzikich pól” będących królestwem zdezelowanych wagonów PKP i dzikich królików (że o menelach i Warbudzie nie wspomnę). Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 29. 16.01.04, 15:10 Oczyszczalnie ścieków zapewniające odczyszczenie wszystkich ścieków ze Stolicy i okolicznych suburbiów. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 30. 16.01.04, 15:13 Zabudowanie przestrzeni nad wykopem Linii Średnicowej tak, by tunel rozciągał się aż do Pl. Zawiszy. Włącznie z jakimś biurowcem lub centrum handlowym nad Dworcem Centralnym. Utrzymanie na tym Dworcu porządku przez ochronę obiektu znajdującego się powyżej. Być może udałoby się jakoś zachować monumentalną halę Dworca na tych ogromnych słupach, ale to chyba wszystko, co powinno pozostać. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 31. 16.01.04, 15:14 System połączonych przejść podziemnych od skrzyżowania Marszałkowska-Aleje przez całość Placu Defilad, Przystanek PKP Śródmieście, Dworzec Centralny, a w drugą stronę do przejścia pod skrzyżowaniem Świętokrzyska-Marszałkowska, a może nawet do Królewskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 32. 16.01.04, 15:17 Odnowiona Ulica Próżna i Plac Grzybowski z koszernymi restauracyjkami i sklepikami „jak przed wojną”... Pętla zabytkowego tramwaju regularnie, a nie "od święta" wozącego turystów po Warszawie na Pl. Grzybowskim. W tramwaju konduktor-przewodnik opowiadający o mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 33. 16.01.04, 15:18 Opracowanie jakiegoś niedrogiego i nieszpetnego modelu wiaty przystankowej dla tramwajów stanowiącej „tunel” nad przystankiem i torowiskiem tak, żeby oczekujący naprawdę byli osłonięci przed deszczem, śniegiem i wiatrem. Skoro tramwaje muszą nam przez parę najbliższych dekad zastępować gęstą sieć metra, to osłońmy choć przystanki. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 34. 16.01.04, 15:20 Doprowadzenie Metra do Huty. Zorganizowanie tam wielkiego strzeżonego parkingu dla osób dojeżdżających samochodami i dalej korzystających z metra. Przy okazji także strzezona wiata na rowery... Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 35. 16.01.04, 15:21 Doprowadzenie tramwaju do Łomianek. Byle to się udało, to rozprowadzenie torowisk po Łomiankach będzie dla tamtejszego samorządu „bułką z masłem”, a obciążenie ul. Pułkowej ruchem samochodów osobowych i autobusów podmiejskich znacznie zmaleje. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 36. 16.01.04, 15:22 Sen sentymentalny Chaładzi z Klarysewa: Jakaś następczyni kolejki Wilanów- Konstancin-Piaseczno-Grójec. Myślę, że mógłby być to tramwaj i pojedynczym torowisku z mijankami łączący Konstancin ze przystankiem PKP Wisłostrada, biegnący wzdłuż Wisłostrady. Dla zachowania podobieństwa do przedwojennej kolejki mógłby mieć napęd spalinowy na gaz, a nie elektryczny. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 37. 16.01.04, 15:22 Asfaltowa, oświetlona trasa rowerowo-spacerowa po wałach przeciwopowodziowych od Nowego Dworu do Góry Kalwarii po obu stronach Wisły, włącznie z mostkami nad Kanałem Żerańskim (choćby i po tym samym Baileyu, co tramwaje), Świdrem, ujęciem wody dla Wodociągów, Jeziorką. Jakieś ławeczki, piwogródki, kawiarenki... Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 38. 16.01.04, 15:24 Żeby te kilka schronisk dla bezdomnych zwierząt w Warszawie i okolicy było zamieszkiwane przez niewiele piesków i kotków, żeby nie było na ulicach i w śmietnikach bezdomnych zwierząt - i żeby ten stan osiągnięto nie przez zatrudnienie 1000 hyclów, ale dzięki sterylizacji bezdomnych zwierząt i przez lepszy stosunek Warszawiaków do zwierzaków. Odpowiedz Link Zgłoś
phrozen Re: Sny o Warszawie 16.01.04, 15:25 Zeby ujemny przyrost naturalny przyrosl na wadze i z 2,5 mln aglomeracji proporcjonalnie do calego kraju, pozostalo 250 000 szczesliwych mieszkancow, majacych wszystkiego za duzo. Tak jak jest to w EUROPIE*. *Wyraz uzyty celowo przeciwko demagogom jevropejskim. Kraj o powierzchni Polski, a zaludnieniu jak w moim snie lezy na polnoc od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
phrozen Re: Niech zgadnę... 16.01.04, 15:57 Moze byc, choc tam w stolicy mieszka ponad 500 000, ale tez taka Norwegia, o niej myslalem. 14 osob na km2 zalatwialby sprawe. 123 osoby na km2 w Polsce, daje za malo miejsca wszystkim tu zyjacym. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Nie fair porównanie... 16.01.04, 16:15 To równie dobrze można mówić, że Egipt ma stosunkowo niewielkie zaludnienie, jak się podzieli te ich 60 milionów przez CAŁĄ powierzchnię kraju, a nie tylko Dolinę Nilu z Deltą i te parę oaz, gdzie się da jakoś żyć... Trudno dzielić populację kraju przez CAŁKOWITĄ powierzchnię, jeśli znaczna jej część leży za kołem podbiegunowym. Dania, jesli jej doliczyć Grenlandię, ma jeszcze lepszy wynik! Ale zgadzam się z Tobą co do meritum. Problem w tym, że inteligenckie rodziny mają środnio po 1 dziecku, robotnicze rodziny z aspiracjami, by ich dzieci osiągnęły coś więcej niż ich rodzice - może 2, a przeciętna rodzina lumpenproletariacka liczy bachorów 8. Jednak nawet tak, po odliczeniu emigracji do krajów Unii spodziewam się kilkumilionowego spadku liczby ludności Polski w ciągu najbliższych lat. Rocznik 1984, najliczniejszy jak dotąd, liczy (patrz publikacje GUS) 685 tys., podczas gdy w 2003 roku urodziło się mniej niż 350 tys. dzieci. I to wszystko pomimo faktu, że właśnie ten wyż wchodzi w wiek rozrodczy. Za lat parę, paręnaście możemy mieć roczniki liczące po 200 tysięcy i mniej. Jednak najważniejsze jest, by spadek ilości oznaczał wzrost jakości, tak pod względem zdrowia, edukacji jak i poziomu moralnego... Odpowiedz Link Zgłoś
phrozen Re: No to Hiszpania 16.01.04, 16:30 ponad 40 osob mniej na km2. Az o trzy razy wiecej powietrza do oddychania maja mieszkancy. Poza tym na polnocy Norwegii tez mieszkaja ludzie. Tam gdzie jest stolica, warunki klimatyczne sa fantastyczne, a tych mieszkancow niewiele ponad 400 000. z drugiej strony masz Holandie, o grubo ponad 200 os/km2, ale w stolicy tez ich nie mieszka tylu co tu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolnierz Salceson mowil: kiedys mialem taki sen IP: *.acn.waw.pl 16.01.04, 19:16 jezdziemy do Portugalii i co granice zmienia sie honorowa eskorta policji. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Straszne... 18.01.04, 16:37 ...właśnie się dowiedziałem o śmierci Czesława Niemena, Artysty który stworzył "Sen o Warszawie". Na Jego muzyce wychowało się pokolenie dzisiejszych 50-latków, 40-latków, (30-latków chyba też). Połączył pop, rock, jazz i muzykę nowoczesną z poezją romantyczną, z własnymi, niezwykle głębokimi i mądrymi tekstami, którymi wyprzedził pozostałych twórców o całe dziesięciolecia ("Dziwny Jest Ten Świat"). Cześć Jego Pamięci! Chaladia Bolandi Odpowiedz Link Zgłoś
angelika_probos Re: Sny o Warszawie 28.03.19, 14:14 w sumie jest kilka rodzajow snów, ale zawsze warto sprawdzic najpierw w znaczenie w senniku albo udać się do wróżki żeby wyjaśniła :p Odpowiedz Link Zgłoś