Dodaj do ulubionych

Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki"

IP: 195.117.230.* 19.10.09, 08:23
Największym błędem socjologicznym jak tu występuje, jest polaryzacja
mieszkańców. Nieprawdą jest, że tylko zmotoryzowani narzekają na
jakość komunikacji publicznej. Wiele tu osób korzystających z
przymusu ze zbiorkomu również żali się na to. Jest bardzo niezdrowe
podejście zwolenników tragicznego transportu publicznego do
przymuszania zmotoryzowanych i nie tylko do korzystania z niego. To
jest niezgodne ze regułami demokracji i ideą wolności każdego.
Wzorcem tutaj jak zwykle jest USA, w Europie za dużo socjalistów
jest u władzy w różnych jej częściach :)
Obserwuj wątek
    • Gość: bazyliszek Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.imid.med.pl 19.10.09, 08:34
      Przecież właśnie o to chodzi, żeby samochodami po mieście poruszali tylko ci, którzy muszą a pozostali, w miarę możliwości, przesiedli się np. do komunikacji publicznej. W tym celu komunikacja publiczna musi mieć w sobie coś atrakcyjnego... na przykład buspasy pozwalające na unikanie korków.

Im więcej samochodziarzy uda się przekonać do zbiorkomu tym wygodniej będzie się jeździło po mieście ludziom, o których piszesz.
      • zdzisiek66 Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" 19.10.09, 09:21
        Człowieku, czytaj ze zrozumieniem.
        Ten poroniony buspas na Łazienkowskiej nie ułatwia, ale utrudnia ruch również
        autobusom
        .
        Zadowoleni są pasażerowie wyłącznie używający tej części trasy, która jest
        objęta buspasem. Przed wjazdem na ten buspas również autobusy stoją w korkach,
        nim spowodowanych.
        Teraz jasne?
        • zdzisiek66 Gazeta Wyborcza Erewań 19.10.09, 09:37
          "Na łamach "Gazety" trwa coraz ostrzejsza wojna pasażerów komunikacji
          miejskiej, czyli zwolenników buspasów, z kierowcami samochodów, czyli
          przeciwnikami pomysłów ratusza."

Sorry, trochę za bardzo na Ciebie wsiadłem, a w końcu to nie Twoja wina, po
          prostu nie znasz sytuacji i powtarzasz kłamstwa "Gazety".
          • Gość: Piaseczno Re: Gazeta Wyborcza Erewań IP: 195.90.102.* 19.10.09, 19:46
            zdzisiek66 napisał:

> Sorry, trochę za bardzo na Ciebie wsiadłem, a w końcu to nie Twoja
            > wina, po prostu nie znasz sytuacji i powtarzasz kłamstwa "Gazety".

Każdy, kto miał okazję zobaczyć komunikację miejską na zachodzie, czy nawet w
            Ameryce, ten stwierdzi, że w Polsce mamy dziadostwo. Naprawdę wstyd przed
            światem, że musimy z czegoś takiego korzystać...
            • Gość: jacek komunikacja miejska w Ameryce .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 22:17
              w ktorym konkretnie miescie ???

w Rio ? czy Assuncion ?
              • maruda.r Re: komunikacja miejska w Ameryce .... 20.10.09, 15:59
                Gość portalu: jacek napisał(a):

> w ktorym konkretnie miescie ???
                >
                > w Rio ? czy Assuncion ?

Nick wskazuje na obeznanie z Piasecznem. I chyba tak jest w istocie, bo
                komunikacja miejska w Ameryce to margines - być może dobrze się prezentujący
                właśnie dlatego, że jest marginesem.

A uwagi Tomasz Kamińskiego są słuszne. Komunikacja indywidualna i zbiorowa muszą
                się uzupełniać, a nie blokować.

• Gość: Piaseczno Re: komunikacja miejska w Ameryce .... IP: 195.90.102.* 20.10.09, 18:33
                  maruda.r napisał:

> Nick wskazuje na obeznanie z Piasecznem. I chyba tak jest w
                  > istocie, bo komunikacja miejska w Ameryce to margines - być może
                  > dobrze się prezentujący właśnie dlatego, że jest marginesem.

Być może i dlatego. W każdym razie, można tylko pomarzyć w Stolicy o takiej
                  jakości taboru jak w Ameryce. O takiej nikłej awaryjności, o takich luzach w
                  pojazdach komunikacyjnych i o takim poziomie kultury współpasażerów. Ale kto co
                  woli... Niektórzy ciągle będą zafascynowani polskim poziomem życia :)

> A uwagi Tomasz Kamińskiego są słuszne. Komunikacja indywidualna i
                  > zbiorowa muszą
                  > się uzupełniać, a nie blokować.

Stawianie na komunikację autobusową w takiej aglomeracji zamiast na komunikację
                  szynową to krok wstecz akurat...
                  • Gość: jacek Piaseczni sei Karola May-a naczytal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 19:58
                    od niego czerpie wiedze o komunikacji miejskiej w Ameryce

no chyba, ze pisze o Ameryce Poludniowej - no tam to tabor, luz i
                    super pasazerowie

Ameryka i juz
                    • Gość: jacek troche o katastrofie kolejki z tego roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 20:14
                      abcnews.go.com/US/story?id=7941096&page=1
                      szacowany koszt zaleglych remontow kolejek w najwiekszych miastach -
                      ponad ponad 50 miliardow $ w 2006 plus 5.9 miliarda co roku -
                      wydatki w 2006 zaledwie 5.4 miliarda $ - zaleglosci rosna

www.publictransportation.org/news/
                      ciekawe skad - oprocze lektury Winnetou - czerpie swoja dziwaczna
                      wiedze ???
                      • Gość: Piaseczno Re: troche o katastrofie kolejki z tego roku IP: 195.90.102.* 20.10.09, 22:32
                        Mam ciekawsze źródła, przy których to w USA to pikuś:

phototrans.eu/14,33941,0,_2091.html
                        phototrans.eu/14,45650,0,_1366.html
                        phototrans.eu/14,45651,0,_1366.html
                        phototrans.eu/14,42542,0,_1054.html
                        phototrans.eu/14,43020,0,_1092.html
                        phototrans.eu/14,47039,0,_1402.html
                        phototrans.eu/14,49728,0,_3003.html
                        phototrans.eu/14,65357,0,_1074.html
                        phototrans.eu/14,73287,0,_1358.html
                        phototrans.eu/14,79733,0,_3006.html
                        phototrans.eu/14,118401,0,_1376.html
                        phototrans.eu/14,131770,0,_1182.html
                        phototrans.eu/14,164134,0,_1248.html
                        phototrans.eu/14,168209,0,_3026.html
                        phototrans.eu/14,198656,0,_2018.html
                        phototrans.eu/14,214558,0,_3334.html
                        phototrans.eu/14,220878,0,_1271.html
                        phototrans.eu/14,242572,0,_1405.html
                        phototrans.eu/14,258356,0,_3113.html
                        phototrans.eu/14,252289,0,_498.html
                        phototrans.eu/14,252290,0,_2162.html
                        phototrans.eu/14,287252,0,_1212.html
                        phototrans.eu/14,287178,0,_1212.html
                        phototrans.eu/14,287240,0,_1212.html
                        phototrans.eu/14,315200,0,_1112.html
                        phototrans.eu/14,328079,0,_1078.html
                        Jak chcesz mieć kontakt z warszawskim Nadzorem Ruchu, to mogę cię pokierować
                        gdzie trzeba. Jak będziesz grzeczny oczywiście :)
                        • Gość: jacek troche o katastrofie kolejki z tego roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.09, 10:08
                          juz zwracalem ci uwage, ze nie potrafisz przetwarzac informacji -
                          oprocz mielenia ich w brunatna papke

komunikacja miejska w miastach USA nie jest zadnym wzorem do
                          nasladowania, tak samo jest z ukladem drogowym w tychze miastach -
                          nawet jesli bez problemu mozna udowodnic, ze w obu tych dziedzinach
                          w polskich miastach jest sporo gorzej

wzorcem dla KM w Polsce powinny byc miasta, w ktorych udzial KM
                          przekracza okreslona wielkosc progowa i stale rosnie (okreslenie
                          wielkosci progowej nie jest zadaniem dla jednej osoby) - podobnie z
                          uklad drogowy i spsoob zarzadani nim powinien byc wzorowany na
                          miastach, w ktorych zarowno problem korkow i przekraczania norm
                          jakosci powietrza nie powoduje naruszenia wytycznych WHO i dyrektyw
                          UE

oczywiscie w tym celu nie tylko potrzeba nam wybitnych politykow
                          (ktorych stac na cos wiecej niz kilka kublow bialej farby i pedzel),
                          ale takze zmiany swiadomosci mieszkancow - po latach komunistycznej
                          biedy i tloczenia sie w autobusach zrozumialy jest postulat wolnosci
                          samochodwej dla wszystkich - tylko jest to droga do nikad

• Gość: Piaseczno Re: troche o katastrofie kolejki z tego roku IP: 195.90.102.* 29.10.09, 22:59

> juz zwracalem ci uwage, ze nie potrafisz przetwarzac informacji -
                            > oprocz mielenia ich w brunatna papke
                            >
                            > komunikacja miejska w miastach USA nie jest zadnym wzorem do
                            > nasladowania, tak samo jest z ukladem drogowym w tychze miastach -
                            > nawet jesli bez problemu mozna udowodnic, ze w obu tych
                            > dziedzinach w polskich miastach jest sporo gorzej

Nawet nie wiesz, jaka to radość zobaczyć, jak taki 'jacek' przyznaje rację
                            (aczkolwiek w pokrętny sposób). Dla przypomnienia mój pierwszy tu post:
                            "Każdy, kto miał okazję zobaczyć komunikację miejską na zachodzie, czy nawet w
                            Ameryce, ten stwierdzi, że w Polsce mamy dziadostwo. Naprawdę wstyd przed
                            światem, że musimy z czegoś takiego korzystać..."
                            Ciekawe, czym uzasadnisz, że USA nie jest wzorcem, skoro każda twoja próba daje
                            się łatwo obalić :) Bo twoje własne uprzedzenie do USA nie przekonuje nikogo w
                            najmniejszym nawet stopniu :)
                            Z powodu grzecznego zachowania z twojej strony, mogę pokierować cię do znawców
                            komunikacji publicznej. Interesuje cię to?
                            www.phototrans.eu/14,329068,0.html
                            www.phototrans.eu/14,329070,0.html
        • jurek_dzbonie Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" 19.10.09, 09:55
          > Zadowoleni są pasażerowie wyłącznie używający tej części trasy,
          > która jest objęta buspasem.

Wniosek: Wydłużyć buspas o odcinki gdzie są niezadowoleni.
          • Gość: jacek Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 10:10
            swietny pomysl !!!!

np. na Szczesliwickiej i Bialobrzeskiej, Dickensa, Popularnej,
            Ryzowej, Dzwigowej itp

tu oczywiscie wychodzi poroniona polityka transportowa wlodarzy
            gmin/Warszawy z 20 lat - opartej na indywidualnym transporcie
            samochodowym - i kilku glownych arteriach - bo cala reszta pozostala
            niedrozna

obecna proba zawracania Wisly kijem tez niewiele wnosi
        • Gość: sweet_pink Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.pentor.pl 19.10.09, 10:00
          Nie do końca prawda.
          Ci co jeżdżą tylko trasą objętą buspasem też są nie wszyscy są zadowoleni.
          1. Autobusy ze względu na stanie w korku przed buspasem gorzej trzymają sie
          rozkładu.
          2. Prędkość przejazdu zmniejszyła się ledwo zauważalnie, za cenę korka pod
          oknami ustawiającego sie przed 7 rano (na trasie która z wyjątkiem sytuacji
          stłuczki praktycznie cały czas była przejezdna).
        • Gość: wars Jak utrudni aruch autobusom!!!!!!!! IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 19.10.09, 10:15
          wytlumacz mi, jak buspas na trasie L utrudnia ruch autobusom. zanim powstal
          buspas jechalem z marszalkowskiej na ostrobramska 50 min, a teraz jade 20. wiec
          jak utrudnia? utrudniawa, samochodziarzom przyklejonym do siedzenia.

mam i razem ze mna wszyzcy pasazerowie 30 min oszczednosci. jesli chcesz, dolacz
          do nas. czym wiecej was bedzei w autobusach, tym szybciej bediemy jechac.
          • rlnd Re: Jak utrudni aruch autobusom!!!!!!!! 19.10.09, 10:23
            A kolega jest w stanie spojrzec dalej niz na swoja trase przejazdu (bo akurat na
            tym odcinku o ktorym kolega napisal, to wszyscy zgodnie twierdza ze autobusy
            jada szybciej) ?

PS. jesli bedzie nas wiecej w autobusach, to kolega nie wsiadzie, pomyslal
            kolega o tym ?
            • Gość: wars Re: Jak utrudnia ruch autobusom????? IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 19.10.09, 16:44
              moze nalezy wydluzyc buspas, kolego?
              jak wchodye do 525 o godzinie 17, to czesto mam nawet miejsce siedzace, kolego.
              • rlnd Re: Jak utrudnia ruch autobusom????? 19.10.09, 17:03
                Prosze bardzo - masz kolega pewnosc ze to pomoze ? Bo jak na razie wymalowanie
                buspasa zaszkodzilo ...

Poza tym ja nie pisalem co kolega moze sobie teraz. Ja tylko sugeruje, ze skoro
                jest tak fajnie, to moze rzeczywiscie wszyscy sie przesiadzmy.
                A wtedy bede do kolegi machal z okna autobusu, gdy kolega zostanie na przystanku
                bo bedzie tlok (jesli juz skorzystam z KM na Trasie Ł to bede wsiadal do
                autobusu duuuzo wczesniej niz kolega).
          • Gość: xxx Re: Jak utrudni aruch autobusom!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 16:44
            I co jest warte te twoje 30 minut? NIC.
            • Gość: wars wiecej buspasow! IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 20.10.09, 14:47
              a jednak. wole wyjsc z domu o 8.15 a nie o 7.45.
              podobnie wole wrocic do domu o 17.45 a nie o 18.15.

poza tym 30 min w, jak to mowicie, syfie, tloku, brudzie, smrodzie, to chyba
              jednak duzo...

ale musze cie zmartwic. w moim autobusie nie ma ani tlumu, ani brudu, ani
              smrodu. co gorsza, autobus ktorym jezdze, ma w przeciwienstwie do mojego auta
              klimatyzacje, a zima jest w nim cieplo i nie musze wychodzic wczesniej, zeby
              skrobac szyby i nagrzewac w srodku.

poza tym jade sobie do pracy, czytam gazete i slucham radia. nie musze ciagle
              machac pedalami i zmieniac biegow 1,2,luz,1,2, luz...

naprawde, luksus!
              wiecej buspasow!

• topoll Re: wiecej buspasow! 26.10.09, 13:28
                Gość portalu: wars napisał(a):

> co gorsza, autobus ktorym jezdze, ma w przeciwienstwie do mojego
                auta
                > klimatyzacje,

Mój ma, więc to dla mnie nie atrakcja.

> a zima jest w nim cieplo i nie musze wychodzic wczesniej, zeby
                > skrobac szyby i nagrzewac w srodku.

Trzymam w garażu, więc szyb skrobać nie muszę, poza tym są
                odmrażacze do szyb, samochód ma webasto i podgrzewane fotele, więc
                to też dla mnie nie atrakcja.

>
                > poza tym jade sobie do pracy, czytam gazete i slucham radia.

gazety nie czytam, prawda.
                słucham radia

> nie musze ciagle
                > machac pedalami i zmieniac biegow 1,2,luz,1,2, luz...

Mam automata

Luksus, żyć nie umierać ;)
          • aurita Re: Jak utrudni aruch autobusom!!!!!!!! 23.10.09, 06:42
            ale do bus passa trzeba dojechac: do trasy lazienkowskiej jechalam wczoraj 1,5
            godziny!
            Na Powstancow gdzie stalam nie da sie zrobic bus passa bo jest tylko jedna nitka.
            Jechalam autobusem bo mialam nadzieje ze ze wzgledu na bus-pas bedzie szybciej i
            DOOPA!
          • Gość: AW Re: Jak utrudni aruch autobusom!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 23.10.09, 10:48
            50 minut sprzed buspasa to skąd wziąłeś? Z którego punktu Marszałkowskiej
            przejazd zajmował 50 minut? Ja jeździłam z Pl. Konstytucji do Rawaru i zdążałam
            na bilecie 20-minutowym.
        • Gość: Mokotów Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 19:28
          zdzisiek66 napisał:

> Człowieku, czytaj ze zrozumieniem.
          > Ten poroniony buspas na Łazienkowskiej nie ułatwia, ale
          utrudnia ruch równie
          > ż
          > autobusom
          .
          > Zadowoleni są pasażerowie wyłącznie używający tej części trasy,
          która jest
          > objęta buspasem. Przed wjazdem na ten buspas również autobusy
          stoją w korkach,
          > nim spowodowanych.
          > Teraz jasne?

Takiej bzdury dawno nie słyszałem. Buspas szkodzi autobusom. No cos
          takiego. Człowieku spójrz na zdjęcie. Autobus jedzie sam po
          buspasie. Na pozostałych w tym samym kierunku zbyt wiele samochodów
          też nie stoi. Bus pasy to konieczność. Teraz jasne ?
          • rlnd Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" 20.10.09, 23:15
            Jest to zdjecie z odcinka Al. Stanow Zjednoczonych zaraz przy moscie, zrobione
            rano. W te strone (Pragi) rzeczywiscie nie ma korka (jak zawsze). Korek jak
            widac jest w druga strone i ciagnie sie najprawdopodobniej az do Ostrobramskiej.
            Tyle ze nikt tam zdjecia nie zrobil, bo nie pasuje to do wizji swiata GW (i
            Twojej tez jak widac bo dales sie nabrac).
    • Gość: kemot Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: 80.50.234.* 19.10.09, 08:35
      Przejazd przez Warszawę nawet w dni wolne jest koszmarem.
      Sprawdziliśmy, że jedynie szybka jazda gwarantuje osiągnięcie
      zielonego światła na następnym skrzyżowaniu.
      Wystarczy zobaczyć jak to robią sąsiedzi, gdzie sygnalizacja
      wymusza spokojną jazdę, ale gwarantuje przejazd przez
      wiele skrzyżowań na zielonych światłach.
      W Warszawie synchronizacja ogranicza się do trafiania
      na żółte lub czerwone światła.
    • Gość: miska Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.bph.pl 19.10.09, 08:42
      a ja jako pasazerka zbiorkomu jestem przeciwniczka buspasow!!!
      absurdalny buspas na moscie lazienkowskich sprawil, ze autobusy
      jezdzace z goclawia utknely w gigantycznych korkach!! i co z tego ze
      CHCIALABYM sie poruszac komunikacja miejska jak jestem zmuszona
      codziennie rano przechodzic ok 2 km piechota (zajmuje mi to i tak 10
      min krocej vs stanie na Bora komorowskiego w korku!!)??? Goclaw
      nigdy nie byl tak nieprzejezdny jak teraz! jak mozna "rozladowywac"
      korek w jednym miejscu korkujac przy okazji wszystko wokol???? pytam!
    • Gość: jacek USA jako wzorzec rozwiazan zbiorkomow !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 08:49
      ale debil z tego world-zika

zmien nicka na "mir" - takie glupoty piszesz !!!!

wolnosc dla kazdego - buahahahahahahaha

a dlaczego transport zbiorowy jest tragiczny ??? bo przez lata
      zwyciezala koncepcja "wolnosci dla kazdego" i kazdy sie wstydzil
      zbiorkomu - i urzednicy i posiadacze samochodow

bez ograniczenia "wolnosci dla kazdego" mozemy miec tylko korki dla
      kazdego

• stoova Re: USA jako wzorzec rozwiazan zbiorkomow !!!! 19.10.09, 14:24
        Transport zbiorowy jest tragiczny, ponieważ osoby zarządzające nim ulegały
        naciskom politycznym i nie podejmowały trudnych decyzji. W pewnym czasie
        należało podnieść ceny biletów. Porównajmy ceny za przejazd komunikacją miejską
        w Warszawie i w Poznaniu. Wyższe ceny za przejazd w Poznaniu pozwalają na
        utrzymanie taboru w należytym stanie. Im się nie palą autobusy, ITD nie zabiera
        dowodów rejestracyjnych, każdy pojazd wyruszający na miasto jest kontrolowany.
        W Warszawie zwolniono część mechaników, autobusy sprzątane są pobieżnie, części
        zamawia się najtańsze (przy skopanej specyfikacji zamówień).

Oczywiście wyższa cena zniechęcałaby do korzystania z komunikacji, ale czy osoby
        jeżdżące samochodem do pracy biorą pod uwagę cenę? Nie sądzę.
        Z samochodem wygra komunikacja sprawna, szybka i czysta.
        Marchewka jest potrzebna, a nie tylko buspasowy kij.
      • Gość: ja Re: USA jako wzorzec rozwiazan zbiorkomow !!!! IP: 195.90.102.* 19.10.09, 20:11

> ale debil z tego world-zika

W debiliźmie nikt ciebie i tak nie przebije :)

> zmien nicka na "mir" - takie glupoty piszesz !!!!

Tego uczyli w sowieckich łagrach ciebie? Jak długo tam byłeś, że tak wsiąkło to
        w ciebie? :)

> wolnosc dla kazdego - buahahahahahahaha

Pojęcie w sowieckich łagrach obce, wiem :)

> a dlaczego transport zbiorowy jest tragiczny ??? bo przez lata
        > zwyciezala koncepcja "wolnosci dla kazdego" i kazdy sie wstydzil
        > zbiorkomu - i urzednicy i posiadacze samochodow

Za to w twojej wzorcowej Rosji zupełnie nie wstydzą się zabójczo rozwiniętego
        zbiorkomu z sypiącymi się trolejbusami, tamwajami i autobusami :)

> bez ograniczenia "wolnosci dla kazdego" mozemy miec tylko korki
        > dla kazdego

Do tego pasuje tylko twoja teoria nazisty Pabsta w Ameryce :) Jednak debilizm
        ciągle nie opuszcza ciebie :)
    • Gość: Osobowy Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.09, 08:55
      W piątek o 21 na Wawelskiej samochody dzięki buspasowi stoją. Przed
      buspasami nigdy to nie miałoby miejsca.
      • Gość: Hannes Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: 213.17.164.* 19.10.09, 09:04
        W piątek o 21 na Wawelskiej autobusy dzięki buspasowi
        jadą. Przed
        buspasami nigdy to nie miałoby miejsca.
        • rlnd Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" 19.10.09, 09:21
          Ladnie tak klamac ?

W piatek o 21 (podobnie jak w weekendy) autobusy jechaly jak kazdy uczestnik
          ruchu tj. przejezdzaly skrzyzowanie przy Pomniku Lotnika w jednym cyklu swiatel.
          Samochody nie staly w korku i autobusy nie staly w korku.

A teraz wszyscy poza autobusami stoja. I w jakim celu - po to aby w piatek po 21
          przejechaly buspasami moze ze 4 autobusy, zanim zacznie sie noc ?

• Gość: xxx Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.acn.waw.pl 19.10.09, 09:49
          Tak, jadą - jeden bydłowóz na 10 minut z 3 osobami na pokładzie. Durniu.
          • duch-2 Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" 19.10.09, 10:05
            Poczekaj, poczekaj, kiedyś Cię konieczność zmusi, to sobie
            pojeździsz takimi bydłowozami, samochodowy mądralo...
            • Gość: xxx Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 16:45
              NIC mnie nie zmusi do jazdy bydłowozem z plebsem.
              • Gość: jacek slusznie - pamietaj tylko o pochlaniaczu zapachow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 17:14
                w swoim roztrzasniku

musi niezle jechac od ciebie - slusznie trzymasz sie z daleka od
                zbiorkomow

• Gość: xxx Re: slusznie - pamietaj tylko o pochlaniaczu zapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 17:56
                  Pewnie byś frajerze nawet loda zrobił, żeby mieć taki samochód, jak ja mam.
                  • Gość: jacek slusznie - pamietaj tylko o pochlaniaczu zapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 18:17
                    Zetor czy Ursus ?
                    • Gość: xxx Re: slusznie - pamietaj tylko o pochlaniaczu zap IP: *.acn.waw.pl 19.10.09, 22:41
                      Jak chcesz robić loda za ursusa, to twój problem
                      • Gość: jacek slusznie - pamietaj tylko o pochlaniaczu zap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 09:33
                        to ile razy robiles loda za te swoja bryke ?

• Gość: turysta Re: slusznie - pamietaj tylko o pochlaniaczu zapa IP: 194.156.48.* 20.10.09, 15:24
                    " Pewnie byś frajerze nawet loda zrobił, żeby mieć taki samochód, jak ja mam."

Po co komu wiagra, jak wystarczy samochód ;)
        • Gość: Autor Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.09, 15:45
          Gość portalu: Hannes napisał(a):

> W piątek o 21 na Wawelskiej autobusy dzięki buspasowi
          > jadą. Przed
          > buspasami nigdy to nie miałoby miejsca.

Przecież to wierutne kłamstwo. Przed uruchomieniem buspasa nikt o tej porze nie
          stał. Słowo "nikt" obejmuje również autobusy.
    • Gość: Art Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: 193.46.186.* 19.10.09, 09:18
      To raczej nieudolni kierowcy powoduja korki, inna sprawa ze przez 2
      dni kiedy spadl snieg przesiadlem sie do zbiorkomu w postaci SKM i
      niestety poracha, niepunktualna, zatloczona, tak ze sporo osob nie
      wsiadlo bo sie nie zmiescilo. Ustawienie swiatel na pewno wiele by
      pomoglo, ale bus pasy sa niezbedne i powinny byc w calej Warszawie.
      Poprostu wiele osob bez sensu z uporem maniaka jezdzi autem do pracy
      marudzac ze stoja w korkach. Trudno mi uwiezyc ze tysiace aut ktore
      stoja co rano w korkach to sami przedstawiciele handlowi.
      • zdzisiek66 Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" 19.10.09, 09:28
        Coś takiego już było, tylko że nie pamiętasz. W latach 50-tych był wyłącznie
        zbiorkom i samochody dygnitarzy partyjnych. I korków nie było. Może teraz
        zrobimy tak samo? Wyznaczenie buspasów na każdej ulicy (tam, gdzie nie ma
        żadnych tras autobusowych również, tak na wszelki wypadek) może jednak nie
        pomóc, ci wstrętni samochodziarze z uporem maniaka i tak będą się próbowali
        wcisnąć. Trzeba zakazać ruchu po Warszawie wszystkim pojazdom oprócz
        autobusów i pojazdów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania miasta: karetek
        pogotowia, wozów strażackich i oczywiście najważniejszych: samochodów służbowych
        urzędników.
        • Gość: jacek bez ograniczenie ruchu samochodow nie istnieje roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 09:55
          rozwiazanie problemu korkow w duzych miastach

oczywiscie drugim waznym elementem ukladnki jest metro/kolejka na
          estakadach

dobrym posunieciem byloby znaczace podwyzszenie kosztow parkowania -
          do poziomu 3-4 eur za godzine w obecnej strefie parkowania oraz 2
          eur za pzostale obszary stolicy (parkowanie samochodu pod domem -
          abonanment 200-1000 eur rocznie w zaleznosci od dzielnicy)

ten poziom oplat odzwierciedla poziom cen nieruchomosci w miescie

wysoki koszt parkowania wraz z rozwojem zbiorkomow umozliwi znaczace
          oszczednosci czasu przeznaczanego na dojzady

same bus pasy na kilku arteriach niczego nie poprawia - dopoki
          oplaca sie parkowac na chodniku czy trawniku - polecam wizyte na
          Chlodnej na odcinku Towarowa - Zelazna (darmowy parking)
          • Gość: ds Re: bez ograniczenie ruchu samochodow nie istniej IP: 213.77.11.* 19.10.09, 10:34
            Super pomysł! Do tego benzyna po 10 zł, płatne drogi krajowe (też zmniejszy się ruch i zwiększy bezpieczeństwo) i to oduczy tych wstrętnych kierowców od jazdy samochodami. Tak, wiem, wiem, opłaty wygonią część ludzi z miasta i zmniejszą korki, ale jakoś nóż mi się w kieszeni otwiera, gdy słyszę o kolejnych opłatach idących do worka bez dna jakim jest budżet miasta czy państwa.
            • Gość: jacek bez ograniczenie ruchu samochodow nie istniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 10:49
              Tak, wiem, wiem, opłaty wygonią część ludzi z miasta i zmniejszą
              > korki, ale jakoś nóż mi się w kieszeni otwiera, gdy słyszę o
              kolejnych opłatach
              > idących do worka bez dna jakim jest budżet miasta czy państwa.

uczyles sie kiedys logiki ???
              nie widzisz, ze pierwsza czesc zdania stoi w sprzecznosci z druga ???

jesli wieksze oplaty jednostkowe zmniejsza wolumen placacych - to
              tylko korzystajacy z drog beda je ponosic - ci ktorzy wsiada do
              zbiorkomu nie tylko zadnych KOLEJNYCH oplat nie poniose - oni nawet
              nie poniosa tych dotychczasowych !!!

za przywilej przejazdu w miare pusta droga i mozliwosc zaparkowania
              w wybranym miejscu zaplaca slono, ci ktorzy beda chcieli

kiedys samo posiadanie smaochodu bylo przywilejem ze wzgledu na cene
              nabycia - dzis samochod moze sobie kupic kazdy i jak uczy
              doswiadczenie miast UE i USA - ale takze geometria - nie da sie
              rozwiazac problemow korkow w miastach
              • Gość: ds Re: bez ograniczenie ruchu samochodow nie istniej IP: 213.77.11.* 19.10.09, 11:39
                'Uczyłeś się kiedyś zasad logiki' to miał być argument czy taka nic nie wnosząca, osobista szpileczka? Nie wiem czemu zakładasz, że przychód miasta z tytułu opłat za wjazdy do centrum jest jakąś niby stałą wielkością i że podniesienie opłat o kwotę x sprawi, że proporcjonalnie ubędzie aut z ulic. Wg mnie raczej bardziej prawdopodobne jest to, że większość i tak będzie jeździć, tylko więcej za to zapłaci.
                Ale to, podobnie jak budowa buspasów wszędzie, gdzie to tylko możliwe, to utrudnianie ruchu kierowcom. A może przydałyby się jakieś pozytywne metody, które zachęcą ludzi do przesiadki do zbiorkomu?
                PS Nie mam nic przeciwko buspasom, uważam nawet, że są potrzebne, ale robione z głową a nie na złość, jak można sądzić z wypowiedzi niektórych urzędników.
                • Gość: jacek bez ograniczenie ruchu samochodow nie istnieje roz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 12:06
                  Wg mnie raczej bar
                  > dziej prawdopodobne jest to, że większość i tak będzie jeździć,
                  tylko więcej za
                  > to zapłaci.

to by znaczylo, ze oplata jest za niska - on ma nie tylko zniechecac
                  do przesiadania sie do nowoo zakupionych samochodow (wiec nie mowy o
                  stalosci !!! to twoj wymysl !!!) ale wymuszac przyklejonych do
                  kierownicy do odklejenia sie

ps. ja jestem przeciwko buspasom- buspasy na Kasprzaka sa od lat -
                  tylko autobusow jakos dziwnie nie ma - jako jedynej formie
                  zniechecania do samochodow - i bez zachet w postaci rewolucji
                  zbiorkomow - caly czas myslenie o zbiorkowmach w urzedach jest jak
                  za krola cwieczka
                  • Gość: World Re: bez ograniczenie ruchu samochodow nie istniej IP: 195.117.230.* 19.10.09, 12:58

> to by znaczylo, ze oplata jest za niska - on ma nie tylko
                    > zniechecac do przesiadania sie do nowoo zakupionych samochodow
                    > (wiec nie mowy o stalosci !!! to twoj wymysl !!!) ale wymuszac
                    > przyklejonych do kierownicy do odklejenia sie
                    >
                    > ps. ja jestem przeciwko buspasom- buspasy na Kasprzaka sa od lat -
                    > tylko autobusow jakos dziwnie nie ma - jako jedynej formie
                    > zniechecania do samochodow - i bez zachet w postaci rewolucji
                    > zbiorkomow - caly czas myslenie o zbiorkowmach w urzedach jest jak
                    > za krola cwieczka

Od wielu lat nie mogę się doczekać takich opłat :) Za puste drogi w
                    polskich warunkach warto płacić :)
                  • Gość: ds Re: bez ograniczenie ruchu samochodow nie istniej IP: 213.77.11.* 19.10.09, 15:39
                    Jaki mój wymysł, o czym ty piszesz, odnosisz się w ogóle do tego, co napisałem czy do kogoś innego? Bo ja tylko napisałem, że nie uważam, aby wprowadzanie dużych opłat, które trafią do worka bez dna (czyli kolejny parapodatek), pod pretekstem, żeby zrobić ludziom dobrze, było rozsądnym pomysłem.
                    Zaakceptuj może to, że są ludzie, którzy muszą jeździć po mieście (oprócz oczywiście tej rzeszy, która nie musi a to robi), a ty w ramach robienia im dobrze proponujesz radosnie i beztrosko podnieść im opłaty kilkukrotnie. To zupełnie tak samo jakbym w ramach rozładowywania korków w weekend na zakopiance wprowadził opłatę 500 zł za przejazd - iście racjonalizatorski pomysł, nieprawdaż?
                    • Gość: jacek bez ograniczenie ruchu samochodow nie istniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 15:44
                      w Singapurze za przejazd przez miasto placi sie stosownie do pory
                      dnia i typu pojazdu, podobne oplaty wprowadzono w Amsterdamie, myto
                      zdobywa popularnosc w kolejnych miastach i panstwach

jesli ktos korzysta z drog i zatruwa powietrze - to dlaczego mialby
                      to robic za darmo ????

• Gość: xxx Re: bez ograniczenie ruchu samochodow nie istniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 16:48
                        > jesli ktos korzysta z drog i zatruwa powietrze - to dlaczego mialby
                        > to robic za darmo ????

Za jakie, ku..., darmo? Policz sobie matole, ile kasy wydaje na to beznadziejne
                        państwo posiadacz samochodu? I to po co, żeby utrzymywać z tego bydłowozy i
                        różnego rodzaju nierobów.
                        • Gość: jacek bez ograniczenie ruchu samochodow nie istniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 17:01
                          posiadacz 12 - letniego samochodu - a taki jest przecietny wiek
                          samochodu osobowego w Polsce wydaje bardzo malo - a truje bardzo
                          intensywnie

wydatki posiadaczy samochodow nie pokrywaja kosztow budowy i
                          ekspolatacji drog - a co dopiero mowic o ponoszeniu kosztow
                          uciazliwosci dla srodowiska

dlatego tez w krajach UE obowiazuja podatki od starych samochodow i
                          zachety do kupna mniej uciazliwych pojazdow - wycofane z
                          eksploatacji zlomy trafiaja do takich zacofanych krajow jak Polska
                        • Gość: Adam Re: bez ograniczenie ruchu samochodow nie istniej IP: *.centertel.pl 19.10.09, 21:04
                          Gość portalu: xxx napisał(a):

> > jesli ktos korzysta z drog i zatruwa powietrze - to dlaczego mialby
                          > > to robic za darmo ????
                          >
                          > Za jakie, ku..., darmo? Policz sobie matole, ile kasy wydaje na to beznadziejne
                          > państwo posiadacz samochodu? I to po co, żeby utrzymywać z tego bydłowozy i
                          > różnego rodzaju nierobów.

Rozumiem, że pisząc o nierobach, masz na myśli siebie
                          • Gość: xxx Re: bez ograniczenie ruchu samochodow nie istniej IP: *.acn.waw.pl 19.10.09, 22:41
                            >
                            > Rozumiem, że pisząc o nierobach, masz na myśli siebie

Źle rozumiesz pajacu.
                            • Gość: Adam Re: bez ograniczenie ruchu samochodow nie istniej IP: 217.17.35.* 20.10.09, 10:13

> >
                              > > Rozumiem, że pisząc o nierobach, masz na myśli siebie
                              >
                              > Źle rozumiesz pajacu.

O to jest nas już dwóch, tylko, że u ciebie dochodzi jeszcze kwestia totalnego
                              buractwa

Z dwojga złego wolę być pajacem, niż burakiem bez kultury
          • Gość: aqqaqq Re: bez ograniczenie ruchu samochodow nie istniej IP: *.ip.netia.com.pl 19.10.09, 11:08
            > dobrym posunieciem byloby znaczace podwyzszenie kosztow parkowania
            > do poziomu 3-4 eur za godzine w obecnej strefie parkowania oraz 2
            > eur za pzostale obszary stolicy
            Nic tak nie zwiększa ruchu samochodowego w aglomeracji jak płatny wjazd do centrum. Firmy się wynoszą na przedmieścia i ludzie zamiast metrem do centrum jeżdżą do biur w okolicznych miejscowościach. Przypadek Londynu jest bardo znamienny, choć tam się jeszcze niektórzy zieloni łudzą, że przenoszenie biur na przedmieścia to tylko skutek kryzysu, a po kryzysie firmy wrócą do centrum.

>(parkowanie samochodu pod domem -
            > abonanment 200-1000 eur rocznie w zaleznosci od dzielnicy)
            Świetny pomysł - inne miasta będą Ci wdzięczne za przeniesienie do nich firm. A że w Warszawie będzie mniej pracy, co cóż ...

> z rozwojem zbiorkomow umozliwi znaczace
            > oszczednosci czasu przeznaczanego na dojzady
            1) Tak, ale to musi oznaczać eliminowanie autobusów z komunikacji międzydzielnicowej i zastępowanie ich transportem szynowym. W szczególności likwidację buspasa na TŁ, przyśpieszenie tramwaju w ciągu al. Waszyngtona (likwidacja zbędnych przystanków, synchronizacja świateł) oraz autobusy dowożące do przystanków szybkiego tramwaju.
            2) Koszt utrzymywania komunikacji publicznej na przedmieściach o niskiej gęstości zabudowy jest gigantyczny - taniej budować drogi i miejsca do parkowania.
            • Gość: jacek bez ograniczenie ruchu samochodow nie istniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 12:12
              > Nic tak nie zwiększa ruchu samochodowego w aglomeracji jak płatny
              wjazd do centrum. Firmy się wynoszą na przedmieścia i ludzie zamiast
              metrem do centrum jeżdż
              ą do biur w okolicznych miejscowościach.
          • Gość: xxx Re: bez ograniczenie ruchu samochodow nie istniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 16:46
            Jeszcze dobrze byłoby obłożyć autobusiarzy i pedalarzy podatkiem ekologicznym.
            Zawistna banda frajerów, których nie stać na samochód.
            • Gość: jacek bez ograniczenie ruchu samochodow nie istniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 17:03
              a jaki to jest w tej chwli problem kupic samochod ???

w perel za 80 srednich pensji mozna bylo kupic malucha - dzis za to
              mozna kupic calkiem wyapsionego Merca klasy E
              • Gość: xxx [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 18:01
                Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • Gość: plum Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.rev.snt.net.pl 20.10.09, 11:20
          pokaz mi uzedników ze słuzbowymi samochodami ;)
          wyjaśnia to dlaczego urzednicy promuja buspasy-jezdza do pracy
          komunikacja zbiorowa:)
          • Gość: jacek gdyby urzednicy poruszali sie KM - dawno mielibysm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 11:28
            3 linie metra, 6 linii SKM i 100 km wiecje tras tramwajowych,
            wysokie oplaty za parkowanie i przejazd przez miasto, klimatyzowany
            tabo na gaz

w ciagu 20 lat w Warszawie przybylo setki km tras, poszerzono wiele
            ulic, trwaja gigantyczne prace nad jeszcze wieksza dominacja
            transportu indywidualnego - A2 przez Warszawe sprzedawana
            jako "obwodnica" - w KM ukoncozno jedna trsae metra, kilka km torow
            tramawajowych i lekkie odswiezenie taboru (m in palacymi sie
            autobusami) oraz 100 wiader bialej farby do bupasow

• Gość: mariusz Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.10.09, 09:20
      Prawda jest taka ze buspasy na TŁ powstały dla osiągnięcia jednego celu -
      odtrąbienia ile to się zrobiło dla komunikacji miejskiej w Warszawie.
      Zrobienie kilkunastu km buspasa to brzmi lepiej niż zrobienie pracy u podstaw
      i poprawy przepustowości naszych dróg i skrzyżowań dzięki prostym i tanim
      udoskonaleniom - dłuższy pas do skrętu, zielona strzałka, inne ustawienie
      świateł, wyregulowanie długości cykli ... itp itd ...buspasy blokują miasto i
      nikomu nie służą. HGW straciła mój głos za to że pozwala na takie działania.
      • Gość: Adam_67 Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.09, 15:49
        Gość portalu: mariusz napisał(a):

> Prawda jest taka ze buspasy na TŁ powstały dla osiągnięcia jednego celu -
        > odtrąbienia ile to się zrobiło dla komunikacji miejskiej w Warszawie.

Zawsze to łatwiej kupić wiadro farby i buspas namalować niż zrobić obwodnicę czy
        metro ...
    • Gość: ja z Woli Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: 212.160.248.* 19.10.09, 09:24
      Nieudolność urzędników jest przerażająca, zrobiono remnont na Młynarskiej ale
      światła na skrzyżowaniu z Wolska świecą się tak krótko że korek jest gigantyczny
      a Wolska pusta....
      Gdzie jest w Warszawie zamontowana zielona fala? nigdzie! Na Puławskiej
      próbowano ale Urzędnicy nie zamontowali żadnych sygnalizatorów zielonej fali. To
      wiadomo jak się jeździ powyżej 80 km/h to palą się zielne światła wystarczy
      pojechać Targową w nocy aby się przekonać.
      Korki robią się przez brak regulacji świateł a nie przez Bus pasy - bo jak się
      tworzy buspas to trzeba dopasować do nich światła.
      Dlaczego modernizacje polegają na likwidacji pasów ruchy a nie poszerzaniu ulic?
      przykłady : most poniatowskiego szeroki chodnik którym mało kto chodzi ,
      Młynarska od Żytniej ...
      Panowie byli na szkoleniu w Hiszpanii w zeszłym roku dlaczego nie skopiowali
      zmiennej liczby pasów ruchu ?
      Objazdy podczas remontów jakie były to porażka - czy w Warszawie nie ma żadnego
      w tej materii kompetetnego urzędnika. np. remont skrzyżowania al. Solidarności z
      Jana Pawła jadąc Ogrodową /równoległa do al Solidarności na zapleczu sądów/
      można by ominąć korek ale tam też były roboty no i nie ustawione światła...
      Na brak wizji i kompetencji Busspas nie pomoże.
      • zdzisiek66 Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" 19.10.09, 09:30
        > wiadomo jak się jeździ powyżej 80 km/h to palą się zielne światła wystarczy
        > pojechać Targową w nocy aby się przekonać.

To jest właśnie warszawska wersja zielonej fali. Made by Galas&Ruta.
    • Gość: erka2 Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 09:50
      Jesli nie wybudowano obwodnic Warszawy, a ruch tranzytowy odbywa się
      przez centrum miasta, to pomysł z buspasem na Trasie Łazienkowskiej
      jest jak najbardziej chybiony. A jesli już, to niech panowie Ruta i
      Galas przejadą Trasą o 6 rano. Tam, gdzie nigdy o tej porze nie było
      korków o tej porze juz tworzą się. Jeśli pani Prezydent (którą
      zresztą cenię za zarządzanie Warszawą) przegra kolejne wybory, to
      powinna dobrze zapamiętać te dwa nazwiska.
      • Gość: jurek Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.09, 15:50
        Popieram !
    • duch-2 Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" 19.10.09, 10:00
      Szanowny panie Kamiński, życzę panu, żeby nie musiał pan jako pieszy
      nigdy robić uników na przejściu dla pieszych przed samochodem, który
      będzie skręcał na zielonej strzałce. Jako miesce do zbierania
      doświadczeń polecam m.in. przejście dla pieszych przy zjeździe z
      mostu Siekierkowskiego w stronę Dolnego Mokotowa i skręt z
      Sobieskiego w aleję Sikorskiego.
      Nikt mi nie powie, że wszyscy ci kierujący pojazdami, których można
      zaobserwować rano (zwykle jadący jednoosobowo), muszą koniecznie
      jechać samochodami.
      • Gość: mariusz Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.10.09, 10:15
        Takie same uniki robi się bez zielonych strzałek - żaden argument. Jak samochody
        mają zielone to nie mogą się często przebić w prawo przez ludzi i sytuacja
        analogiczna do zielonej strzałki ...
      • rlnd Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" 19.10.09, 10:29
        >> Jako miesce do zbierania
        > doświadczeń polecam m.in. przejście dla pieszych przy zjeździe z
        > mostu Siekierkowskiego w stronę Dolnego Mokotowa

Ktore konkretnie ? Skret w Czerniakowska w kierunku polnocnym ?
        Przeciez tam swiatla po czesci sa sterowane przez pieszych (przyciski) ?

> i skręt z
        > Sobieskiego w aleję Sikorskiego.

Mhm, to bylby jakis przyklad, o tyle ze ruch pieszy na tym skrzyzowaniu jest
        niemal znikomy. Nie mowiac o tym, ze o wiele bardziej niebezpieczne jest tutaj
        przechodzenie rownolegle do Sobieskiego (kiedy to samochody maja zielone, a nie
        zielona strzalke). Moze w ogole zlikwidowac skrecanie ?
    • Gość: ronin Czy ten pan przeczytał ten tekst zanim go wysłał? IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.09, 11:23
      Człowiek najpierw ma pretensję o buspasy, a potem twierdzi że korki to wina sygnalizacji świetlnej! A co wspólnego mają z buspasami zsynchronizowanie sygnalizacji, wydłużenie jej czasu do skrętu w lewo oraz zielone strzałki ? ? ? Moim zdaniem absolutnie nic! tak na marginesie... ciężko mieć pretensję o buspasy do miasta. Korki na trasie powodują nieudolni kierowcy i tak było od wielu lat! Fenomen Warszawy to fakt że najwolniejszy pas ruchu to lewy (gdzie na całym świecie jest odwrotnie). Pomijam już tabuny cwaniaczków wciskających się na siłe w ostatniej chwili oraz tzw. niedzielnych kierowców.

P.S.
      Żadne ustawienia świateł nie pomogą jeśli pełno będzie ludzi wjeżdżających na skrzyżowanie mimo że nie mają pewności że będą mogli z niego zjechać albo zatrzymujący się na szynach tramwajowych. A więc najpierw edukacja i przestrzeganie przepisów przez kierowców potem pretensje!
      • Gość: koleś Re: Czy ten pan przeczytał ten tekst zanim go wys IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.09, 15:55
        Gość portalu: ronin napisał(a):

> ciężko mieć pretensję o buspasy do miasta.

Mylisz się. Idea jest słuszna, ale postawiona na głowie. W każdym
        cywilizowanym mieście - a do takich podobno aspirujemy - problemy komunikacyjne
        rozwiązywano najpierw przez budowę obwodnic miast, budowę metra czy wreszcie
        budowę parkingów P+R. Chodziło o to aby z jednej strony pozbyć się tranzytu
        przez miasto (coś co się do tej pory w W-wie nie udało) a z drugiej dać ludziom
        realną alternatywę do jazdy samochodem. Buspasy powstały jako ostatni element
        układanki.
    • Gość: mkebul Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: 77.79.241.* 19.10.09, 11:55
      Ja jak nie muszę to nie jeżdżę samochodem, bo nie lubię stania w korkach,
      szukania miejsca do zaparkowania (pracuję w okolicach Postępu, Marynarskiej,
      etc wiadomo co tam się dzieje z parkowaniem). Ale akurat robię remont w
      mieszkaniu i niech ktoś z tych mądrych mówiących o przesiadaniu się z
      samochodu do komunikacji publicznej wyjaśni mi jak np. przewieźć 150 kg tynku
      autobusem??
      • achzarit Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" 19.10.09, 12:16
        Gość portalu: mkebul napisał(a):

> jak np. przewieźć 150 kg tynku autobusem??

Wiesz - specjaliści od teoretyzowania (pavlo? robbertrobert)
        zasugerują Ci rower z przyczepką.
        Albo zamówienie dostawy do domu.
        • Gość: uzytkownik autobus Wcale nie tylko kierowcy samochodow protestuja IP: *.iam.pl 19.10.09, 12:41
          Kochana Gazeto,

Przestan wreszcie pisac ze tylko kierowcy sa na NIE, a ci co jezdza autobusami
          to sie ciesza

"Na łamach "Gazety" trwa coraz ostrzejsza wojna pasażerów komunikacji
          miejskiej, czyli zwolenników buspasów, z kierowcami samochodów, czyli
          przeciwnikami pomysłów ratusza."

od poczatku dyskusji jest wiele glosow osob, ktore teraz stoja w autobusach w
          ogromnych korkach (na Goclawiu, Ostrobramskiej itd...) - ale jakos tego nie
          zauwazacie, a to nieprawda ze pasazerowie komunikacji miejskiej sa zadowoleni z
          buspasa....

Ja np. jezdze autobusem i do buspasa jade dwa razy dluzej niz kiedy buspasa nie
          bylo, co mi z tego ze od przyczolka do centrum jedzie sie 3 minuty krocej - to
          zupelnie nie rekompensuje stania na Ostrobramskiej....
          dodam, ze brak ograniczenia czasowego na buspasie powoduje, ze mile i szybkie
          niegdys wycieczki w niedziele na mokotow (autem) sa juz niestety przeszloscia,
          wystarczy mala stluczka i juz jest mega korek
    • Gość: bolo Janusz "Korek" Galas, prof "Niedasie" Suchorzewski IP: *.centertel.pl 19.10.09, 12:59
      I pewnie paru innych nieudolnych ludzi korkuje to miasto durnymi światłami,
      buspasami, przy jednoczesnym nierobieniu żadnych całościowych inwestycji.
      Jedyne, co im wychodzi, to niezsynchronzowane światła, malowanki na jezdni, a
      jeśli nowe ulice, to tylko z nikąd do nikąd. W efekcie i samochody i autobusy
      stoją w coraz większych korkach.
      Teraz swoją nieudolność usiłują zrzucić na ludzi jeżdżących samochodami,
      dzieląc bez sensu społeczeństwo, nie zauważając, że w korkach z powodu buspasa
      stoją także autobusy. Mamy dokładnie to samo zjawisko, co za komuny - kiedy
      nieudolna władza i niewydolny system nie potrafiły zapewnić dostatecznych
      dostaw mięsa, następował medialny atak na "spekulantów" czy emerytów, którzy
      wykupują "za dużo".
      • jurek_dzbonie Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. 19.10.09, 13:12
        Frustracie. Conajwyżej.
        • Gość: bolo Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: *.centertel.pl 19.10.09, 13:18
          Efekty pracy tej zgrai są żałosne. Coraz durniejsze rozwiązania, coraz
          większe korki, propaganda jak za komuny z tym mięsem, co to "spekulanci wykupują".
          • Gość: Adam Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: 217.17.35.* 19.10.09, 13:57
            Gość portalu: bolo napisał(a):

> Efekty pracy tej zgrai są żałosne. Coraz durniejsze rozwiązania, coraz
            > większe korki, propaganda jak za komuny z tym mięsem, co to "spekulanci wykupuj
            > ą".

Żyjesz w dużej aglomeracji, korki są jej nieodłączną częścią, można temu
            zaradzić, trzeba tylko chcieć.

Jednakże czytając twoje posty widzę, że należysz do tych, którzy tylko żądają,
            narzekają i krytykują wszystko co nie jest po twojej myśli.

Życie w mieście zmusza nas czasem do przystosowania się. Jedną z jego form jest
            porzucenie "wygodnego" samochodu, na rzecz KM.

Oczywiście nie wszędzie i nie zawsze się da, ale ...
            Z własnego doświadczenia wiem, że jak się chce to można.
            Tak więc tłumaczenia różnych pań i panów kierowców, że muszą samochodem, bo nie
            ma w okolicy KM, bo to, bo tamto są śmieszne.

Do autobusu mam kilkaset metrów, ale obecnie ten środek transportu odpada, ze
            względu na brak buspasa na mojej trasie (bus stoi w takim samym korku jak
            pozostale samochody), tak więc dojeżdżam samochodem 4 km do kolejki. Samochód
            zostawiam pod stacją i jadę 15-20 minut do pracy.

Oszczędność czasu na całej operacji to 25 - 30 minut.
            Jak dla mnie warto zgodzić się na trochę niedogodności, żeby w ciągu dnia
            zaoszczędzić na dojazdach godzinę, albo i dłużej.

Oczywiście mógłbym dalej jeździć całą trasę samochodem, stać godzinę w korkach i
            narzekać na wszystko, tylko po co, KM jest dla ludzi i naprawdę warto z niej
            korzystać

• Gość: bolo Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: *.centertel.pl 19.10.09, 14:25
              > Życie w mieście zmusza nas czasem do przystosowania się. Jedną z jego form jest
              > porzucenie "wygodnego" samochodu, na rzecz KM.
              Ale to nie "życie w mieście" zmusza. To absolutnie nieudolni urzędnicy powodują
              korki, a nie "życie". To Galas likwiduje zielone strzałki, a nie "życie". To
              Galas zakłada debilne światła, a nie "życie". To nieudolni urzędnicy, którym nie
              wyszły inwestycje, chcą pokazać, że cokolwiek robią, wyznaczają buspasy. Nie
              "życie".

> Oszczędność czasu na całej operacji to 25 - 30 minut.
              A ja na zamianie samochodu na zbiorkom jestem do tyłu 1-2 godziny dziennie.
              Dlaczego miałbym sobie strzelać w stopy?
              • jurek_dzbonie Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. 19.10.09, 16:21
                > Ale to nie "życie w mieście" zmusza. To absolutnie nieudolni
                > urzędnicy powodują korki, a nie "życie". To Galas likwiduje zielone
                > strzałki, a nie "życie". To Galas zakłada debilne światła, a nie
                > "życie".

Jest jeszcze Rozporządzenie o Znakach i Sygnałach Drogowych. Ale Ty i tak go nie
                zrozumiesz.
                • Gość: bolo Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: *.centertel.pl 19.10.09, 16:46
                  > Jest jeszcze Rozporządzenie o Znakach i Sygnałach Drogowych. Ale
                  > Ty i tak go nie zrozumiesz.
                  W innych miastach z tym samym rozporządzeniem radzili i radzą sobie lepiej niż
                  Galas.
                  Poza tym, Warszawa jako jedna z największych aglomeracji, mogłaby mocno lobbować
                  za zmianą największych idiotyzmów tego rozporządzenia. Jakoś o tym nie słychać.
                  • Gość: Rychu Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: *.spray.net.pl 19.10.09, 22:50
                    > W innych miastach z tym samym rozporządzeniem radzili i radzą sobie
                    > lepiej niż Galas.

Och wszędzie jest tak cudownie, tylko nie u nas. Tylko dlaczego tam też jęczą? Z
                    przyzwyczajenia????

> Jakoś o tym nie słychać.

Może nie w tym miejscu przykładasz ucho?
            • Gość: Piotr Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.09, 16:01
              Gość portalu: Adam napisał(a):

> Życie w mieście zmusza nas czasem do przystosowania się. Jedną z jego form jest
              > porzucenie "wygodnego" samochodu, na rzecz KM.

Zdajesz się nie dostrzegać, że wiele osób przesiadło by się z samochodu do
              KM, gdyby dano im alternatywę
              . Alternatywę w postaci nowych linii metra czy
              parkingów P+R, na których bezpiecznie można zaparkować swoje auto.

Władze Warszawy takiej alternatywy nie dają, i wydaje im się że nawarstwione od
              20 lat problemy komunikacyjne stolicy rozwiążą przy pomocy kubła z farbą.
              • jurek_dzbonie Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. 19.10.09, 16:23
                > Władze Warszawy takiej alternatywy nie dają, i wydaje im się że
                > nawarstwione od 20 lat problemy komunikacyjne stolicy rozwiążą przy
                > pomocy kubła z farbą.

Jeśli nie będzie zdecydowanych decyzji w sprawie buspasów to to miasto stanie w
                całości.
                • Gość: ja z Woli Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: 212.160.248.* 19.10.09, 16:53
                  Sorry nie zgadzam się z tym stwierdzeniem - najpierw trzeba mieć wizję tego co
                  chce się osiągnąć a Ci Panowie nie mają żadnej wizji tylko improwizacje np.
                  objazdy w czasie remontu na Al. Solidarności a najpierw zrobić zieloną falę taką
                  zgodną z zasadami a nie tylko zestroić światła, zestroić pozostałe światła
                  poszerzać ulice a nie zwężać /młynarska most poniatowskiego/ i po zwężeniu
                  dokładać jeszcze buspas i dziwić się na końcu że są korki. Najlepiej jeszcze
                  sobie pogratulować no gdyby nie było buspasów ...
                  Co za mózg zmodernizował rondo koło forum bo wyprodukował zaj... korki
                  • Gość: Rychu Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: *.spray.net.pl 19.10.09, 22:52
                    > Co za mózg zmodernizował rondo koło forum bo wyprodukował zaj...
                    > korki

Bo przecież wcześniej to ich nie było, nie? Zawsze się przejeżdżało wartko jak woda.
                    • Gość: ja z woli Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: 212.160.248.* 22.10.09, 12:35
                      Człowieku skąd Ty jesteś czy widzisz różnicę miedzy 5 a 20 minut i zlikwidowaną
                      strzałką skrętu w prawo - dla niezorientowanych tam jest przejście podziemne
                      • rlnd Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. 22.10.09, 14:53
                        Nigdy nie wiesz, kiedy pieszy raczy przebiec gora - na wszelki wypadek nalezalo
                        strzalke zlikwidowac....
                      • Gość: Prahnitz Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: 212.244.73.* 23.10.09, 09:42
                        > Człowieku skąd Ty jesteś czy widzisz różnicę miedzy 5 a 20 minut

Jeżdżę przez patelnię codziennie - nic takiego nie stwierdzam - może o jakiejś
                        inne Warszawie piszesz? Dwie są w USA.
                • rlnd Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. 19.10.09, 17:07
                  Na razie po zdecydowanych decyzji w sprawie buspasu Trasy Ł, miasto powoli
                  zbliza sie do tego stanu, ktory opisujesz ...
              • Gość: Adam Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: *.centertel.pl 19.10.09, 21:02
                Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Gość portalu: Adam napisał(a):
                >
                > > Życie w mieście zmusza nas czasem do przystosowania się. Jedną z jego for
                > m jest
                > > porzucenie "wygodnego" samochodu, na rzecz KM.
                >
                > Zdajesz się nie dostrzegać, że wiele osób przesiadło by się z samochodu do
                > KM, gdyby dano im alternatywę
                . Alternatywę w postaci nowych linii metra czy
                > parkingów P+R, na których bezpiecznie można zaparkować swoje auto.
                >
                > Władze Warszawy takiej alternatywy nie dają, i wydaje im się że nawarstwione od
                > 20 lat problemy komunikacyjne stolicy rozwiążą przy pomocy kubła z farbą.

Wielu właśnie tak jak ty zasłania się brakiem P+R, obwodnic, brakiem metra, ścieżek rowerowych, itp.

Ja jakoś potrafię dojechać do stacji PKP, zostawić samochód (chociaż nie ma P+R)
                i korzystać z komunikacji. Patrząc po ilości samochodów zaparkowanych dookoła,
                nie jestem w tym odosobniony.
                Ale do tego trzeba chęci, a najłatwiej jest powiedzieć:
                jeżdżę samochodem, bo nie ma P+R, nie ma metra, nie ma obwodnicy, do
                przystanku mam 500 metrów.

Poza tym jak już będą te linie metra, P+R, ścieżki rowerowe, obwodnice, itp, to
                miasto dalej będzie się korkować, a duża część kierowców dalej będzie narzekać
                na KM, na władze, na wszystko, ot taka nasza polska natura.

• Gość: bolo Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: *.centertel.pl 20.10.09, 15:25
                  > Ja jakoś potrafię dojechać do stacji PKP, zostawić samochód (chociaż nie ma P+R
                  > )
                  > i korzystać z komunikacji. Patrząc po ilości samochodów zaparkowanych dookoła,
                  > nie jestem w tym odosobniony.
                  > Ale do tego trzeba chęci, a najłatwiej jest powiedzieć:
                  > jeżdżę samochodem, bo nie ma P+R, nie ma metra, nie ma obwodnicy, do
                  > przystanku mam 500 metrów.

Dlaczego miałbym jechać zbiorkomem 1,5 godziny zamiast samochodem 30 minut?
                  Podaj mi choć 1 sensowny powód. Sensowny, to taki, który mogę powtórzyć mojej
                  żonie i dziecku i one pokiwają głową ze zrozumieniem, a nie popukają się w czoło.
        • Gość: bolek Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: *.acn.waw.pl 23.10.09, 06:19
          Ja myślę, że Suchorzewski to mógłby mi buty wyczyścić i musiałby
          jeszcze dopłacić. A generalna zasada jest taka, że im większy kmiot
          i dekiel umysłowy tym bardziej się płaszczy przed każdym co ma
          doktora czy profesora. Nie ważne czy ów jest debilem czy nie. Więc
          coż dzbonie. Idiota jesteś, to i ci tytuły imponują :)
          • Gość: Prahnitz Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: 212.244.73.* 23.10.09, 09:44
            > Idiota jesteś, to i ci tytuły imponują :)

Grunt to umiejętność dyskusji z argumentami. Nie masz argumentów, to wyzwiska.
            Jakie to polskie.
            • Gość: bolek Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: *.acn.waw.pl 23.10.09, 19:43
              Z fanatyzmem się nie dyskutuje. Primo strata czasu, secundo strata
              czasu. Nazywajmy rzeczy po imieniu w końcu. Mogę Ci przytoczyć
              obszerną listę profesorów debili i żadne ochy i achy tego faktu nie
              zmienią, a tym bardziej chowanie głowy w piasek. A co wyzwisk, to
              sprawdź sobie w słowniku znaczenia słów "idiota" i "debil".
              • Gość: Adam Re: Suchorzewskiego to ty możesz w buty cmoknąć. IP: *.centertel.pl 23.10.09, 21:02
                Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.
                Podglad
                Edytuj
                Odpowiadasz na:
                Gość portalu: bolek napisał(a):

> Z fanatyzmem się nie dyskutuje. Primo strata czasu, secundo strata
                > czasu. Nazywajmy rzeczy po imieniu w końcu. Mogę Ci przytoczyć
                > obszerną listę profesorów debili i żadne ochy i achy tego faktu nie
                > zmienią, a tym bardziej chowanie głowy w piasek. A co wyzwisk, to
                > sprawdź sobie w słowniku znaczenia słów "idiota" i "debil".

czytając twoje wypowiedzi, tako mi się komentarz nasunął"

Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz próżny.
                — Ignacy Krasicki

Idealnie do ciebie pasuje
    • paolo74 Niech prezydenta wybiera rada W-wy 19.10.09, 13:17
      Teraz jak na dłoni widać, że bezpośrednie wybory prezydenta miasta nie dają mieszkańcom żadnego wpływu na politykę miejską, tym bardziej, że drugi raz z rzędu wybieramy polityków o aspiracjach krajowych, którzy W-wę traktują jako odskocznię, a urzędy jako narzędzie budowy wpływów i struktur partyjnych. Teraz nie ma możliwości odwołania prezydenta miasta, który toleruje takich szkodników jak Galas i Ruda. Gdyby radni mogli odwoływać prezydenta W-wy już dawno SLD dogadałoby się z PiS i panią HGW wywalili na zbitą buzię. Na radnych łatwiej nacisnąć, bo większość z nich musi kandydować i zostać wybranymi na następną kadencję, żeby mieć z czego żyć. Natomiast HGW jeśli nie wybiorą jej w W-wie to Tusk ją weźmie w ministry i będzie szkodzić na innym odcinku.

A co do wyboru środka transportu, to każdy wybierze zbiorkom jeśli będzie zbiorkomem szybciej, wygodniej, taniej i bezpieczeniej (w różnej kolejności w zależności od preferencji). Wybór rozumiem jako zostawienie samochodu przed domem, bo nie posiadający samochodów nie wybierają zbiorkomu, tylko są na zbiorkom skazani. To samo dotyczy ludzi, których praca wymaga przemieszczania się, lub przewożenia czegoś, oni z kolei są skazani na samochód.
      Wygodniej i bezpieczniej w zbiorkomie nigdy nie będzie, może być szybciej, ale dzięki buspasom nie będzie szybciej autobusem, tylko samochodem wolniej. Poza tym autobus jako transport z jednego końca miasta na drugi to zupełny absurd. Alternatywą mógłby być tramwaj, ale jak widzę HGW mści się chyba na Pradze za to, że miała tu słaby wynik, bo nie dość, że buspas powstał, to zniknęły z Gocławka dwa tramwaje. Pogratulować konsekwencji. No i sprawa ostatnia metro, stawiam EURO przeciwko dolarom, że druga linia nie ruszy wcześniej niż w 2015 roku i to przy dobrych wiatrach oczywiście mowa o pierwszym odcinku, bo przy inwestycjach, ich tempie widać nieudacznictwo na odległość. Po prostu budowa czegokolwiek ślimaczy się gorzej niż za PRL-u, żeby chociaż staranniej budowali. ZDM jest szybki tylko w realizacji durnych pomysłów, przestawienie świateł na skrzyżowaniu i to nie na wniosek mieszkańców, ale uchwały rady dzielnicy to zadanie na 2 lata, służę przykładami na Pradze Południe.
      Chociaż po półgodzinnym instruktażu umiałby to zrobić nawet strażnik miejski. Do tego poziom arogancji, cytowanie jakiś zmyślonych sondaży, uśmiechnięta morda pana Galasa i zapowiedzi kolejnych buspasów, to kwalifikuje się na potraktowanie koktajlem Mołotowa, albo jeszcze lepiej podobnej akcji ta którą zrobiła Samoobrona jak wytrzaskali rózgami po gołej dupie komornika złodzieja. To by było najlepsze.
    • Gość: bebe Parytet! IP: *.net.pl 19.10.09, 13:34
      To, że buspasy powinny powstawać, wątpliwości nie budzi. Ale bawią mnie niezmiernie porównania Warszawy do miast Europy Zachodniej. :D Transport publiczny w ogóle, a buspasy w szczególe są cacy, ale może wypadałoby mażąc farbą po jezdni zaproponować coś w zamian. Dlatego też proponuję parytet:
      - za każdy kilometr nowych linii metra - 5 kilometrów buspasa.
      - za każdy kilometr tras międzydzielnicowych, omijających centrum - 1 kilometr buspasa.
      - za każdy nowy autobus/tramwaj (nowy, w sensie zwiększający stan ilościowy na ulicach, nie zastępujący starego strupa) - 100 metrów buspasa.
      - za każdego dziadka-śmierdziuszka wyeksmitowanego na stałe z komunikacji miejskiej - 1 metr buspasa.

I malujcie wtedy na zdrowie, może ci wstrętni samochodziarze porzucą swe wstrętne samochody. Bo obecnie to poza metrem KM ma bardzo mało do zaoferowania.

bebe

PS. Dla niedyskutujących z anonimami - Bartek Brzeziński.
    • Gość: B.P. Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: 193.201.167.* 19.10.09, 14:29
      Osobiscie poruszam się codziennie po warszawie samochodem a przede
      wszystkim pomiędzy wawrem i mokotowe. Bus pas utrudnil mi zycie
      strasznie ale pomimo dluzszego czasu przejazdu z puntku a do b to
      nadal czas mojego przemieszczania sie jest o 40% mniejszy niz
      komunikacja miejska. Ja mialbym jedynie pytanie do autorow tego bus
      pasa(u) dlaczego jest on czynny 7/24/365 bo jest to dla mnie totalna
      zagadka. Wczoraj poruszalem sie ok godz. 19.45 od grojeckiej do
      ostrobramskiej i spotkalem 1 autobus!. Za to zator pomiedzy grojeck
      a zwirki byl na calym odcinku.
      Gratuluje tez samopoczucia urzednikow miejskich i przy nastepnych
      wyborach na pewno bede pamietal o takich atrakcjach.
      • Gość: Wysłany Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.09, 16:07
        Gość portalu: B.P. napisał(a):

> Ja mialbym jedynie pytanie do autorow tego bus
        > pasa(u) dlaczego jest on czynny 7/24/365 bo jest to dla mnie totalna
        > zagadka.

A widzisz, to jest zagadka której nie mogą rozgryźć najwięksi nawet filozofowie
        (o znawcach komunikacji nie wspominając).
    • Gość: Hanka To ja Pani z Bufetu i tak mam was gdzies IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 15:38
      ....bo sama do pracy jezdze 2-3 razy w tygodniu na ktora chce
      godzine sluzbowym superbem. A w wyborach Donek i tak mnie wystawi i
      bedziecie mili do wyboru Gosiewskiego, mnie albo Oleksego lub
      Kalisza. Donek zaplaci za moja kampanie, Paradowska i Walter zrobia
      mi super PiJar w TiViEn, Polityce i TokEfEm, oblepie miasto
      plakatami i bede wam malowac pasy druga kadencje. Mozecie mi buty
      czyscic. Trzeba bylo sie do partii zapisac to byscie nie musieli tez
      pracowac.
    • Gość: Adam_67 Re: Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.09, 16:11
      Gość portalu: World napisał(a):

> Największym błędem socjologicznym jak tu występuje, jest polaryzacja
      > mieszkańców. Nieprawdą jest, że tylko zmotoryzowani narzekają na
      > jakość komunikacji publicznej.

To prawda, sam na to zwracałem uwagę przynajmniej kilkakrotnie. Niestety
      redakcja GW, z uporem maniaka, zdaje się tych głosów nie zauważać.
      • Gość: ja z Woli Re: nie to po prostu nasza Warszawska rzeczywistoś IP: 212.160.248.* 19.10.09, 17:00
        Problem w tym że tak naprawdę urzędnicy nie wiedzą co z tym zrobić, brak im
        wizji i wiedzy a to że człowiek w autobusie stojąc w strugach potu patrzy z
        nienawiścią na faceta w samochodzie jest dla mnie zrozumiałe.
        Pozostaje pytanie co za negatywna selekcja była na tych urzędników, czy oni
        faktycznie od przedszkola żyli w Warszawie bo mnie się wydaje że nie.
        Brak wizji , wiedzy, zrozumienia miasta kardynalne błędy np.wytyczanie objazdów,
        zwężanie zamiast poszerzania ulic, zła organizacja świateł - przy tych błędach
        buspas nie wiele pomoże.
        • Gość: jacek stereotypy i uprzedzenie - w krajach UE korzystani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 17:11
          ze zbiorkomu nie jest postrzegane jako atrybut nieudacznikow

w zbiorkomach mozna spotkac dyrektorow i prezesow, ludzi ktorych
          stac na super samochody

oczywiscie w krajach nowobogackich kazdy musi sobie odreagowac biede
          z dziecinstwa - i stac w korkach w swoich SUV-ach albo innych
          superbrykach na firme - kotre potem stawiaja poza strefa parkowania -
          chodnik, trawnik, gdzie popadnie
          • rlnd Re: stereotypy i uprzedzenie - w krajach UE korzy 19.10.09, 20:16
            Moze w krajach UE nie ryzykuja oni byciem spalonym ?
            Moze w krajach UE nie jezdza w tloku ?
            Moze w krajach UE nie musza stac na zimnie na przystanku przesiadkowym ?

Ale ja wiem - to wszystko mity. Nasze autobusy sa szybkie, przestronne, czyste i
            sprawne ... A rozklady jazdy sa tak wyprofilowane zeby nigdzie nie czekac ...
            • Gość: jacek stereotypy i uprzedzenie - w krajach UE korzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 22:21
              nie rozumiesz - to nie chodzi o niewygode - bo tak tez nieraz sa
              awarie i tlok

tu chodzi o afirmacje - ze nie musze szpanowac samochodem - ze nie
              wstydze sie wsiasc do autobusu

urzednicy jezdza samochodami - wiec nie beda dbac o KM
          • Gość: (gość portalu) "stereotypy i uprzedzenie" IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.10.09, 09:09

> ze zbiorkomu nie jest postrzegane jako atrybut nieudacznikow
            nikt tak nie twierdzi, chyba kompleksy z ciebie wyłażą

> w zbiorkomach mozna spotkac dyrektorow i prezesow, ludzi ktorych
            > stac na super samochody
            no i... ?

> oczywiscie w krajach nowobogackich kazdy musi sobie odreagowac biede
            > z dziecinstwa - i stac w korkach w swoich SUV-ach albo innych
            > superbrykach na firme - kotre potem stawiaja poza strefa parkowania -
            > chodnik, trawnik, gdzie popadnie

tytuł powyższego postu jest zadziwiająco zgodny z treścią

"SUVy albo inne superbryki na firmę", bleeeeeee
            • Gość: jacek "stereotypy i uprzedzenie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 09:44
              > > ze zbiorkomu nie jest postrzegane jako atrybut nieudacznikow
              > nikt tak nie twierdzi, chyba kompleksy z ciebie wyłażą

kompleksy ??? wyniki badan tak mowia we wszystkich demoludach
              odreagowanie komunistycznej biedy sie to nazywa

> > oczywiscie w krajach nowobogackich kazdy musi sobie odreagowac
              biede
              > > z dziecinstwa - i stac w korkach w swoich SUV-ach albo innych
              > > superbrykach na firme - kotre potem stawiaja poza strefa
              parkowania -
              > > chodnik, trawnik, gdzie popadnie
              >
              > tytuł powyższego postu jest zadziwiająco zgodny z treścią
              >
              > "SUVy albo inne superbryki na firmę", bleeeeeee

dlaczego nazywasz "trescia" piec slow wyrwanych z kontekstu ???

idz do dealerow dobrych marek i spytaj sie kto kupuje - 95% na firme
              i z kratka

nie ma to jak Porsche Cayenne z kratka !!!

• Gość: (gość portalu) Re: "stereotypy i uprzedzenie" IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.10.09, 15:46

> > > ze zbiorkomu nie jest postrzegane jako atrybut nieudacznikow
                > > nikt tak nie twierdzi, chyba kompleksy z ciebie wyłażą
                >
                > kompleksy ??? wyniki badan tak mowia we wszystkich demoludach
                > odreagowanie komunistycznej biedy sie to nazywa

a więc tak to się nazywa...
                i tak ci nie zazdroszczę....

> > > oczywiscie w krajach nowobogackich kazdy musi sobie odreagowac
                > biede
                > > > z dziecinstwa - i stac w korkach w swoich SUV-ach albo innych
                > > > superbrykach na firme - kotre potem stawiaja poza strefa
                > parkowania -
                > > > chodnik, trawnik, gdzie popadnie
                > >
                > > tytuł powyższego postu jest zadziwiająco zgodny z treścią
                > >
                > > "SUVy albo inne superbryki na firmę", bleeeeeee
                >
                > dlaczego nazywasz "trescia" piec slow wyrwanych z kontekstu ???
                >
                > idz do dealerow dobrych marek i spytaj sie kto kupuje - 95% na firme
                > i z kratka
                Taaak, a ja pisząc ten post lewituję! Naprawdę przyjdź i zobacz.

> nie ma to jak Porsche Cayenne z kratka !!!
                Z tym proszę do ministra finansów.
                • Gość: jacek "stereotypy i uprzedzenie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 16:30
                  post blyskotliwy jak fryzura Wisniewskego

szkoda ze nie na temat
    • Gość: spacemarine 100% racji!! Kij i tylko kij, o marchewce zapomnij IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 19:13
      Komunikacja miejska w Warszawie za wyjątkiem metra jest tragiczna. Jej
      "usprawnianie" za pomocą durnowatego buspasa na TŁ to czysty przykład działania
      przy użyciu samego tylko kija. Ratusz mówi: "chcemy żebyście przesiedli się do
      KM. W tym celu utrudnimy wam dojazd samochodem, macie jeździć naszym
      supernowoczesnym tramwajem, autobusami albo supersprawną skm"..
      Autobusy, jeśli nie wybuchają to jadą dokładnie tyle samo ile jechały (411
      jeździ nawet dłużej), ludzie z grochowa mogą dojechać supernowoczesnym
      tramwajem, który z przyczyn niejasnych na odcinku wyremontowanym rok temu (Most
      Poniatowskiego) jedzie 20km/h (gorzej niż przed wojną), ludzie którzy mieszkają
      jeszcze dalej niż tramwaj, w oczekiwaniu na buspas mogą pojechać wspaniałą skm,
      w której jakość podróży przypomina zsyłkę na sybir, a dworce wyglądają jak w Afryce.
      Ale itak największym kuriozum jest podróż, np. z Międzylesia na Służewiec. Aby
      zrozumieć jak gigantyczne inwestycje są Warszawie potrzebne, trzeba spróbować
      przejechać taką trasę...
    • buspas Buspasy zdobędą Warszawę! 19.10.09, 19:26
      Z niecierpliwością czekam na wytyczenie kolejnych buspasów, co
      znacząco usprawni poruszanie się po Warszawie komunikacją miejską, z
      której korzysta codziennie ponad 2/3 warszawiaków.

Puławska, Trasa, Toruńska, Aleje Jerozolimskie, Al.Jana Pawła II,
      Okopowa i wiele innych ulic czekają!
      • Gość: xxx Re: Buspasy zdobędą Warszawę! IP: *.acn.waw.pl 19.10.09, 20:08
        Nie zesikaj się z tej niecierpliwości, frajerze dęty. Koniec z buspasami,
        urzędnicze śmiecie - na szafot.
        >
        > Puławska, Trasa, Toruńska, Aleje Jerozolimskie, Al.Jana Pawła II,
        > Okopowa i wiele innych ulic czekają!>

Chyba cię do reszty posrało, kretynie
        • Gość: Adam Re: Buspasy zdobędą Warszawę! IP: *.centertel.pl 19.10.09, 21:16

> Nie zesikaj się z tej niecierpliwości, frajerze dęty. Koniec z buspasami,
          > urzędnicze śmiecie - na szafot.
          > >
          > > Puławska, Trasa, Toruńska, Aleje Jerozolimskie, Al.Jana Pawła II,
          > > Okopowa i wiele innych ulic czekają!>
          >
          > Chyba cię do reszty posrało, kretynie

Całe szczęście, że jeździsz samochodem, bo właśnie takich chamów jak ty w KM nam
          nie potrzeba.

Zwykły z ciebie prostak, granatem od pługa oderwany, pozujący na jaśnie pana, a
          słoma z butów snopkami wyłazi.

Nie dziwi mnie twoje przywiązanie do własnej puszki na czterech kołach. Samochód
          pewnie pierwszy w rodzinie, wszyscy się zrzucili na jego zakup to teraz
          pokazywać się w nim trzeba

• Gość: (gość portalu) Re: Buspasy zdobędą Warszawę! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.10.09, 16:02
            Gość portalu: Adam napisał(a):

> Gość portalu: xxx napisał(a):
            >
            > > Nie zesikaj się z tej niecierpliwości, frajerze dęty. Koniec z buspasami,
            > > urzędnicze śmiecie - na szafot.
            > > >
            > > > Puławska, Trasa, Toruńska, Aleje Jerozolimskie, Al.Jana Pawła II,
            > > > Okopowa i wiele innych ulic czekają!>
            > >
            > > Chyba cię do reszty posrało, kretynie
            >
            > Całe szczęście, że jeździsz samochodem, bo właśnie takich chamów jak ty w KM na
            > m
            > nie potrzeba.

Słusznie, przecież w KM chamów i obrzyganych żuli już pod dostatkiem.

>
            > Zwykły z ciebie prostak, granatem od pługa oderwany, pozujący na jaśnie pana, a
            > słoma z butów snopkami wyłazi.
            >
            > Nie dziwi mnie twoje przywiązanie do własnej puszki na czterech kołach. Samochó
            > d
            > pewnie pierwszy w rodzinie, wszyscy się zrzucili na jego zakup to teraz
            > pokazywać się w nim trzeba
            >

A w twoim poście Adamie jest coś poza wyzwiskami i inwektywami?
            Dosłownie śmietanka społeczna.
            • Gość: Adam Re: Buspasy zdobędą Warszawę! IP: *.centertel.pl 20.10.09, 21:20
              nie wiem co jest obraźliwego w nazwaniu kogoś prostakiem i chamem, jeżeli takie
              właśnie są jego wypowiedzi na forum

cytuję:
              > > Gość portalu: xxx napisał(a):
              > Nie zesikaj się z tej niecierpliwości, frajerze dęty. Koniec z buspasami,
              urzędnicze śmiecie - na szafot.

> Chyba cię do reszty posrało, kretynie
              koniec cytatów pana xxx

• Gość: xxx Re: Buspasy zdobędą Warszawę! IP: *.acn.waw.pl 22.10.09, 20:19
                Adaś, naganiaczu z centertela. Żal ci dupę ściska frajerze, że na infolinii za
                minimum socjalne zasuwasz?
                • Gość: Adam Re: Buspasy zdobędą Warszawę! IP: *.centertel.pl 22.10.09, 21:39

> Adaś, naganiaczu z centertela. Żal ci dupę ściska frajerze, że na infolinii za
                  > minimum socjalne zasuwasz?

Jesteś niesamowity, rozgryzłeś mnie - jak ty to robisz.
                  Wiesz o mnie wszystko: frajer, pracownik infolinii, za głodową pensję... A i
                  jeszcze wiesz o moich problemach gastrycznych.

Niesamowite.

Gdyby to jeszcze wszystko było prawdziwe.

Ale rozumiem twój ból, na infolinię do centertela się nie nadajesz, do układania
                  palet w magazynie też nie, więc rentę mamusi musisz podkradać.

D...o też pewnie cię boli, ale nie z powodów gastrycznych, tylko dlatego, że cię
                  ciągle ktoś d..ma.

Korzystaj póki możesz, z wiekiem nie będzie ci tak łatwo własną d... zarobić na
                  więcej niz minimum socjalne.

• rlnd Re: Buspasy zdobędą Warszawę! 19.10.09, 20:24
        Kazda jezdnia w Warszawie buspasem !

Ale, ale po co sie ograniczac tylko do jezdni - kazdy chodnik tez !
        • Gość: Adam Re: Buspasy zdobędą Warszawę! IP: *.centertel.pl 19.10.09, 21:22
          Chodniki są dla pieszych, ewentualnie można ścieżkę rowerową z części chodnika
          wytyczyć.
          Byłoby pięknie:
          chodniki, ścieżki rowerowe, buspasy i tramwaje, a samochody na obrzeżach
          Warszawy - wtedy chętnie przeniósłbym się z powrotem do centrum.
      • Gość: adam Re: Buspasy zdobędą Warszawę! IP: 62.148.90.* 20.10.09, 13:16
        a skąd człowieku masz te dane że 3/4 bo ja jeżdżąc też komunikacją często pustym
        albo prawie pustym autobusem bardzo współczuję kierowcom samochodów osobowych
        stojącym w tych korkach. Ustawienia świateł w ruchu po Warszawie - to jest
        granda i przyczyna korków
    • Gość: Majdan Piszcie: "nieudolni urzędnicy powodują korki" IP: *.acn.waw.pl 19.10.09, 21:54
      Najdziwniejsze jest to, że ludzie nie protestują, że nie mogą jeździć po
      torach tramwajowych, które zabierają jeszcze więcej miejsca niż buspasy.
      Buspasy umożliwiają jazdę autobusom - tak jak tramwajom tory. Buspasy są
      lepsze, bo zajmują mniej miejsca i są mogą służyć jak awaryjny pas.

Dlaczego teraz ludzie wolą jeździć tramwajami, a nie autobusami? Bo tramwaje
      mają własne tory. Dlatego stworzono buspasy!

Jakoś nikt nie rwie się do niszczenia torów tramwajowych, tylko do buspasów.
      To zwykły okaz ludzkiej głupoty. Ludzie po prostu denerwują się w korkach, a
      Ci głupsi wysuwają bezsensowne osądy!
    • Gość: Majdan Tory tramwajowe - nikt się ich nie czepia IP: *.acn.waw.pl 19.10.09, 21:56
      Najdziwniejsze jest to, że ludzie nie protestują, że nie mogą jeździć po
      torach tramwajowych, które zabierają jeszcze więcej miejsca niż buspasy.
      Buspasy umożliwiają jazdę autobusom - tak jak tramwajom tory. Buspasy są
      lepsze, bo zajmują mniej miejsca i są mogą służyć jak awaryjny pas.

Dlaczego teraz ludzie wolą jeździć tramwajami, a nie autobusami? Bo tramwaje
      mają własne tory. Dlatego stworzono buspasy!

Jakoś nikt nie rwie się do niszczenia torów tramwajowych, tylko do buspasów.
      To zwykły okaz ludzkiej głupoty. Ludzie po prostu denerwują się w korkach, a
      Ci głupsi wysuwają bezsensowne osądy!
      • Gość: Rychu Re: Tory tramwajowe - nikt się ich nie czepia IP: *.spray.net.pl 19.10.09, 22:54
        > Buspasy umożliwiają jazdę autobusom - tak jak tramwajom tory.
        > Buspasy są lepsze, bo zajmują mniej miejsca i są mogą służyć jak
        > awaryjny pas.

Jak pani uczyła matematyki to pewnie wagarowałeś.
        Tramwaj: 2173 mm szerokości, autobus: 2550 mm szerokości
      • Gość: aqqaqq Re: Tory tramwajowe - nikt się ich nie czepia IP: *.ip.netia.com.pl 19.10.09, 22:58
        > Najdziwniejsze jest to, że ludzie nie protestują, że nie mogą jeździć po
        > torach tramwajowych, które zabierają jeszcze więcej miejsca niż buspasy.
        > Buspasy umożliwiają jazdę autobusom - tak jak tramwajom tory. Buspasy są
        > lepsze, bo zajmują mniej miejsca i są mogą służyć jak awaryjny pas.

Tylko że zrobienie torowiska, to znacznie większy koszt niż wymalowanie buspasa. Zanim zrobi się torowisko, to robi się analizy, obliczenia itp. Buspas na TŁ wymyślono chyba na niezłym haju. Pani dyr. L. z ZDMu stwierdziła, że myślała, że jak zablokują TŁ to samochody pojadą Trasą Siekierkowską i Waszyngtona.
        Trasa Siekierkowska była projektowana z założeniem drożności TŁ - nie zaprojektowano odpowiedniego skrętu w Czerniakowską do centrum.
        Waszyngtona jest drogą wprowadzającą ruch do Śródmieścia.
        Kubeł farby i jest buspas - myśleć nie trzeba :-(
    • Gość: nastka ustawienie świateł IP: *.chello.pl 20.10.09, 11:56
      Obiema rękami podpisuję się pod postulatem sensownego uregulowania świateł.
      Nie wiem, kto bierze za to pieniądze, ale robi to chyba nie całkiem na
      trzeźwo. Od razu zgłaszam dwa przykłady: po pierwsze światła na całej długości
      Górczewskiej (czasem i pół godziny zajmuje przejechanie tej ulicy - nie ze
      względu na ogromnie dużą ilość samochodów, a ze względu na światła, które
      hamują ich ruch), a po drugie światła na skrzyżowaniu Młynarskiej i Wolskiej
      (koło dawnego pedetu). Te drugie światła wyznaczają tak krótki czas przejazdu
      dla samochodów skręcających z młynarskiej w Wolską, że korek tworzy się i na
      Młynarskiej, i czasem na Górczewskiej (samochody skręcające w Młynarską).
      Wcześniej wydawało mi się, że ma to związek z remontem pobliskiego
      skrzyżowania, ale remont się skończył, a światła zostały. Ktoś o tym pewnie
      zapomniał, tak jak po wielu innych remontach zapomina się zdjąć absurdalne
      znaki. Każda taka niekompetencja ma swoje konkretne skutki i powinna zostać
      ukarana.
      • Gość: Mario Re: ustawienie świateł IP: *.chello.pl 20.10.09, 17:44
        Zgadzam sie w 100 procentach. To jest jakas kpina, zeby swiatlo na Mlynarskiej
        przy PDT palilo sie dla samochodow jadacych od strony Woli do Centrum 15 sekund
        a potem 2 minuty palilo sie czerwone, podczas gdy nie ma tam zadnego przejscia
        dla pieszych nawet.Ponadto z tego co zauwazylem jest chyba osobna sygnalizacja
        dla tramwajow skrecajacych w prawo mimo ze zaden trwamwaj nie skreca w prawo.
        Debilizm do potegi.
    • Gość: GOŚĆ Kompetencje autora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 12:50
      Szanowny Panie,
      jakie są Pana kompetencje, aby mógł Pan formułować tak radykalne tezy o
      niekompetencji innych osób (np.urzędników). Oczywiście nie każdy urzędnik jest
      kompetentny, ale akurat decyzje dotyczące tworzenia buspasów są świadome i
      wynikają z przebadanych i przetestowanych sposobów rozwiązywania problemów
      komunikacyjnych dużego miasta - polecam dowiedzieć się więcej np. na temat
      pardoksu Downs'a-Thomson'a i dopiero potem dyskutować.
      • rlnd Re: Kompetencje autora 21.10.09, 09:23
        Jasne. I dlatego po wprowadzeniu buspasa na Trasie Ł. Goclaw stoi.
        A p. Lendzion stwierdza, ze zakladali, iz ruch samochodowy sie przeniesie na
        Grochowska (i tym samym na Most Poniatowskiego - czyli do centrum) i na Trase
        Siekierkowska (juz zatloczona i zakorkowana w godzinach szczytu). I tak sie
        wlasnie stalo.
        To sa te swiadome decyzje ?
        A czy moze te przetestowane i przebadane sposoby rozwiazywania problemow
        komunikacyjnych duzego miasta zakladaja tez budowe obwodnic, parkingow P+R oraz
        transportu szynowego i metra ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka