Dodaj do ulubionych

Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekceważą

IP: 217.149.246.* 23.10.09, 08:12
10 razy tak dla buspasów!!!w weekendy mozna by dopuscic jazda
samochodami osobowymi.ale w pozostale dni buspasy musza byc!!znam
ludzi którzy majac 2 przystanki tramwajowe do przejechania woza sie
samochodami(na piechote mieliby 10 min na dojscie).zaraz ktos
zarzuci ze kazdy moze postepowac jak chce..no wlasnie ze nie do
konca tak jest.dzieki takim leniom inni cierpia stojac w
korkach.niech niektorzy zrozumieja ze jestesmy w Europie a nie w
USA!!
Obserwuj wątek
    • Gość: lolek frajernia IP: *.tktelekom.pl 23.10.09, 08:16
      ten buspas jest super, wczoraj frajernia samochodowa stala w korku w szczycie a
      ja sobie szybciutko pomykalem do promenady
      • Gość: x Re: frajernia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 08:25
        > frajernia samochodowa

A potrafiłbyś napisać to samo bez wyzwisk? Wątpię.
        • Gość: World Re: frajernia IP: 195.117.230.* 23.10.09, 08:52
          W końcu radni przejrzeli na oczy to prowizoryczne rozwiązanie :)
          Może Leszek Ruta poleci w końcu, bo rozwalił komunikację publiczną w
          niedopuszczalny sposób :)
          • Gość: plat22 Re: frajernia IP: 89.72.17.* 23.10.09, 09:05
            jak rozumiesz rozwalil? bo ja tego nie zauwazam. chyba nie jezdzisz komunikacja miejska?
            • miguell frajernia 23.10.09, 09:11
              To wsiądź na Pradze w inny autobus niż ten jadący Saska Kępa - Rondo
              Jazdy.
              Boczne uliczki się poblokowały i ostatnio po pół godzinie stania w
              korku wysiadłem z autobusu i resztę drogi pokonałem piechotą.
              • Gość: janek a ja spoko buspasem pomykam i wali mnie to IP: 194.0.167.* 23.10.09, 11:22
                buspasy won !
                • Gość: robert Re: a ja spoko buspasem pomykam i wali mnie to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 11:30
                  won z takimi wieśniakami jakt Ty !
                  • Gość: janek buspasy do likwidaji ! precz z głupotą IP: 194.0.167.* 23.10.09, 13:27
                    ja bedę specjalnie blokował na awaryjnych
                    • Gość: ja Re: buspasy do likwidaji ! precz z głupotą IP: 195.90.102.* 23.10.09, 21:31
                      Włodarze nareszcie uzmysłowili sobie chyba, jaki karygodny błąd popełnili z tą
                      fuszerką zwaną buspasem. Istna prowizorka...
                    • Gość: ! BÓJ-PASS rulez! IP: *.chello.pl 01.03.10, 11:03
                • Gość: Meehow Na "bardo późnym żółtym" też pewnie pomykasz. IP: 85.232.226.* 23.10.09, 11:32
                  Do czasu. Przyślę Ci wieniec jak rodzina da namiary na tym forum.
      • Gość: Adam_67 Re: frajernia IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.09, 11:32
        Gość portalu: lolek napisał(a):

> ten buspas jest super, wczoraj frajernia samochodowa stala w korku w szczycie a
        > ja sobie szybciutko pomykalem do promenady

Szkoda że nie napisałeś o tym, w jakim korku na Ostrobramskiej stałeś
        wracając z tej Promenady.
      • Gość: ppp Ale Frajernia nie zarazi się grypą i nie marznie IP: *.cdma.centertel.pl 23.10.09, 15:23
        na przystanku , lubisz jeździć w zaparzonym terrarium w którym para ścieka po
        szybach , cuchnie czosnkiem , zepsutymi zębami , potem , brudem i wczorajszym
        dniem to proszę , jedź , ja dziękuję , wolę korek.
        • Gość: TW "Rozklapiocha" Re: Ale Frajernia nie zarazi się grypą i nie marz IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.09, 20:33
          Jaki pachnący się znalazł! Jeździj sobie samochodem tylko nie
          narzekaj że stoisz w korku i żądasz zlikwidowania buspasa!
          • rlnd Re: Ale Frajernia nie zarazi się grypą i nie marz 27.10.09, 00:25
            Nie narzekam, ze zadam zlikwidowania buspasa.
            A i wole byc pachnacy niz smierdzacy, ale kazdemu to co mu pasuje.
            • Gość: Adam Re: Ale Frajernia nie zarazi się grypą i nie marz IP: *.centertel.pl 27.10.09, 07:32
              rlnd napisał:

> Nie narzekam, ze zadam zlikwidowania buspasa.
              > A i wole byc pachnacy niz smierdzacy, ale kazdemu to co mu pasuje.

Ależ zapach nie ma nic wspólnego z jazdą, tym czy innym środkiem lokomocji, to
              kwestia higieny osobistej.

Można jeździć samochodem i śmierdzieć jak skunks, można jechać autobusem i być
              pachnącym i świeżym.
              • rlnd Re: Ale Frajernia nie zarazi się grypą i nie marz 27.10.09, 09:23
                Alez zgadzam sie. Problem w tym ze jesli jade samochodem to pachne/smierdze
                sobie. A jesli autobusem to rowniez innym. I inni pachna/smierdza w moim
                kierunku. I oto sie rozchodzi ...
    • yavorius Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekceważą 23.10.09, 08:24
      włączają kierunkowskaz, udając, że chcą skręcić w prawo.

Chyba w lewo, że niby chcą uciec z buspasa, a nikt ich nie chce
      wpuścić.
      • warzaw_bike_killerz Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa 23.10.09, 09:54
        W prawo - tam jest zezwolona jazda na buspasie dla skrecajacych w prawo.
        • Gość: krzysiek Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 10:30
          Owszem, ale można po nim jechać w wyznaczonym miejscu, a nie cały
          czas. Ludzie wjeżdżają na buspas przy Kinowej i do Międzynarodowej
          jadą sobie "migając". No i są jeszcze cwianiaki, co niby migają w
          lewo, ale nawet jak się zrobi jakaś przerwa, to nie wjeżdżają tylko
          prują dalej.
        • Gość: Meehow Dlaczego kierowcy autobusów zjeżdzają z IP: 85.232.226.* 23.10.09, 10:32
          buspasa na pas środkowy wyprzedzając jeden drugiego? Przecież jest linia ciągła!
          Gdzie jest straż miejska i policja?
        • yavorius Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa 23.10.09, 11:24
          Tak, ale dopiero od pewnego momentu. Potem masz obowiązek albo
          zjechać w prawo, albo spadać z buspasa.
      • the_dzidka Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa 23.10.09, 10:54
        W prawo, w prawo! Lecą buspasem z włączonym prawym migaczem, że niby
        oni już tu skręcają... buraki cholerne.
        Ostatnio przyblokowałam takiego jednego gnoja, wyjeżdżając prawymi
        kołami na buspas. Co zrobił? "Wziął mnie" z prawej strony po
        chodniku!!!
        • Gość: mm Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 11:43
          Oboma prawymi kołami?
        • Gość: Nicco Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 12:15
          Blokując go wykazałeś się tylko skrajnym egoizmem, złośliwością i typowo polską
          zawiścią mały człowieczku. A skąd wiesz, że faktycznie cwaniakował a nie
          faktycznie skręcał w prawo?

PS: Jak byś mnie tam spotkał to bym Cię przepchnął na bok - boczne orurowanie
          jest wprost do tego idealne.
        • Gość: xxx Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: *.acn.waw.pl 23.10.09, 21:34
          the_dzidka napisała:

> W prawo, w prawo! Lecą buspasem z włączonym prawym migaczem, że niby
          > oni już tu skręcają... buraki cholerne.
          > Ostatnio przyblokowałam takiego jednego gnoja, wyjeżdżając prawymi
          > kołami na buspas. Co zrobił? "Wziął mnie" z prawej strony po
          > chodniku!!!
          >

I bardzo dobrze zrobił. Won z buspasami!
    • Gość: kitek Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekceważą IP: 195.245.213.* 23.10.09, 08:25
      Wojciechowicz, Ruta i pozostała banda kretynów od HGW niech spada
      skąd przyszli i tam u siebie koło PGR-u niech bus-pasy wytyczają.
      Blokujemy bus-pasy ! A ci z Wyborczej niech na rowerki się
      przesiądą.
      • Gość: kierofca bombofca Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 08:47
        tobie mózg ktoś zablokował
        • Gość: Adam_67 Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.09, 11:34
          Forma jaką wybrał kolega nie najlepsza, przyznaję, ale treść jak najbardziej
          zgodna z prawdą.
      • Gość: pp Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: 89.72.17.* 23.10.09, 09:09
        wiadro z lodem na glowe polecam i sam sie woz wokol pegieeru.
    • Gość: beben Zapamiętajmy nazwiska tych radnych IP: 193.25.183.* 23.10.09, 08:38
      Zapamiętajmy nazwiska radnych, którym nie w smak bus pas i przy
      następnych wyborach odpowiednio im się zrewanżujmy.
      • Gość: gamaliel Nie strasz IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 09:16
        Kierowców jest więcej niż pasażerów komunikacji miejskiej. Jak oni zagłosują, to
        polecą wszyscy odpowiedzialni za te głupie bus pasy.
        • p-iotr Re: Nie strasz 23.10.09, 09:33
          Gość portalu: gamaliel napisał(a):
          > Kierowców jest więcej niż pasażerów komunikacji miejskiej.

Nie sądzę, nie sądzę... :)
          • Gość: Gamaliel Re: Nie strasz IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 09:40
            Chyba żartujesz?
            Spójrz na zdjęcia mostu i policz samochody na nim się znajdujące i autobusy.
            • p-iotr Re: Nie strasz 23.10.09, 09:47
              Jasne. Zdjęcia mostu jako obiektywna metoda badań. Proszę Cię..
              [jeżeli bylby film krecony z jednego miejsca - to co innego]
              • Gość: Gamaliel Re: Nie strasz IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 10:04
                Żartujesz sobie ze mnie? Jesteś jednym z tych urzędników odpowiedzialnym za tę
                porażkę? Nie dziwne, że nie umiesz liczyć...
                • p-iotr Re: Nie strasz 23.10.09, 10:29
                  Nie jestem urzednikiem. Co więcej - jeżdżę codziennie samochodem do pracy. I
                  jestem ZA buspasami. Wolno mi.

Ale powiedz mi mój drogi Gamalielu, co możesz policzyc na podstawie zdjecia
                  mostu? Ty mozesz zrobic jedno na ktorym bedzie jeden autobus, a ja Ci złapię
                  taki moment że będzie tych autobusów więcej, albo zrobię kilka zdjęć (co minutę
                  na przykład) tych samych, stojących w korku samochodów, obok których będzie
                  przejeżdżał jeden, drugi, trzeci autobus... - i kto bedzie miał rację?

Umiesz rozmawiać bez wyzwisk i osobistych wycieczek, czy to za trudna sztuka dla
                  Ciebie?
                  • Gość: Gamaliel Re: Nie strasz IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 10:38
                    Wcale Cię nie wyzywam. Codziennie jeżdżę tą trasą dwa razy. Wiem jak było i jak
                    jest. Generalnie jestem za bus pasami ale z głową. Wiele lat mieszkałam w
                    Londynie i bywałam w innych stolicach europejskich. Porównywanie się do nich to
                    śmiech na sali.
                    A jak stoję od Wału do Niepodległości to mijają mnie góra 3 autobusy. Też stoją
                    w korkach na wjazdach. Po co, powiedz mi ten buspas poza godzinami szczytu?
                    • Gość: decker Re: Nie strasz IP: *.mgsp.pl 23.10.09, 10:50
                      Wg danych. Ok 70% Warszawiaków jeździ komunikacją miejską. Pamiętaj, że 1
                      przegubowiec mieści porównywalną ilość osób do prawie całego mostu samochodów
                      • Gość: Meehow Re: Nie strasz IP: 85.232.226.* 23.10.09, 10:56
                        Tak, ale z drugiej strony duża część z tych osób dojeżdża do centrum samochodem,
                        a później przesiada się do KM żeby przejechać krótkie odcinki. Moja żona dowozi
                        córkę do przedszkola samochodem, zostawia samochód przy przedszkolu i jedzie do
                        pracy metrem. W drugą stronę to samo, ale w odwrotnej kolejności. Bardzo
                        chciałaby mieć również metro na Gocław, bo autobusy to porażka.
                        • Gość: Gamaliel Re: Nie strasz IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 11:05
                          Wszyscy, których znam, którzy mają dostęp do metra lub bezpośredniego tramwaju,
                          nie korzystają z samochodu. Bo taniej i sprawniej. Ale nie dla wszystkich.
                          Jeżeli musisz przesiadać się 4 razy albo samochodem jest szybciej, to po co
                          korzystać z KM, która i tak jest przeciążona.
                      • Gość: Gamaliel Re: Nie strasz IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 10:56
                        A skąd są te dane? Podaj źródło? Bo takie coś to każdy może sobie powiedzieć.
                        • Gość: Meehow Re: Nie strasz IP: 85.232.226.* 23.10.09, 11:00
                          Badanie przeprowadzono na przystankach KM.
                          • Gość: Gamaliel Re: Nie strasz IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 11:06
                            Kto, kiedy, gdzie są opublikowane?
                            A może coś sobie wyssałeś z palca?
                          • klkak Re: Nie strasz 23.10.09, 11:07
                            i tylko 70% stojących na przystankach korzysta z KM? A reszta co,
                            nie może się wcisnąć?
                            • Gość: Meehow Re: Nie strasz IP: 85.232.226.* 23.10.09, 11:12
                              Rezygnuje jak widzi jaki złom podjeżdża.
                          • Gość: zgrywus Re: Nie strasz IP: *.acn.waw.pl 23.10.09, 11:11
                            No to super badanie :-)), to ciekawe jak z tych przystanków policzono,
                            ludzi, którzy NIE korzystają z komunikacji miejskiej.... Być może
                            posłużono się liczbą osób zameldowanych w Warszawie i już wiadomo skąd
                            bierze się ten straszny błąd o 70%... Nie wspominając o tym, że używa
                            się zwrotu "korzysta z komunikacji miejskiej" , ja jako użytkownik
                            samochodu, czasami też korzystam np. jak jadę na jakiś browarek..
                            Całe badanie wydaję się naciągane..
                      • klkak a jak się dobrze upchnie pasażerów w autobusie... 23.10.09, 10:59
                        to nawet i dwa mosty
                      • zdzisiek66 Re: Nie strasz 23.10.09, 13:38
                        Wg jakich danych? Ja też jeżdżę zbiorkomem parę razy w miesiącu, więc pewnie
                        łapię się do tych 70%?
                        Liczba pasażerów regularnie i często korzystających ze zbiorkomu warszawskiego
                        nawet licząc z dużą "górką" nie przekracza 500 000.
                        Przyznał to sam Ruta, chwaląc się 290 000 spersonalizwoanych kart miejskich i
                        stwierdzeniem, że to już prawie wszyscy.
                        • zdzisiek66 taxipas 23.10.09, 13:56
                          O ile jestem w stanie zrozumieć argumenty za dyskryminacją aut osobowych
                          względem autobusów (byle nie tak debilnie przeprowadzonej jak na Łazienkowskiej)
                          to czy ktoś może mi powiedzieć:
                          Jakie są argumenty za zablokowaniem przejazdu samochodom osobowym, żeby zrobić
                          miejsce dla taksówek? Taksówka zajmuje mniej miejsca na jezdni niż prywatne
                          auto? Mniej spalin produkuje? Zabiera więcej pasażerów? Takie rozwiązanie ma
                          cokolwiek poprawić w komunikacji miejskiej czy tylko przysporzyć taksówkarzom
                          zysków?
                          Uprzejmie proszę taksówkarzy o niezabieranie głosu w tej sprawie. Wasze
                          argumenty są oczywiste - kasa i nic więcej.
                          • Gość: ds Re: taxipas IP: *.chello.pl 23.10.09, 21:47
                            Taxi raczej nie jeździsz codziennie. Ale jak chcesz śmignąć z Goclawia na lotnisko, to raczej wygodniej taksą zamiast autobusem z bambetlami, tak?
                            A tak ogólnie to z jednej strony głównym celem buspasa jest uprzywilejowanie zbiorkomu. Ale z drugiej, jeśli istnieje możliwość wpuszczenia na niego innych uczestników ruchu, którzy go nie zablokują (taxi, pojazdy dla niepełnosprawnych - bo jest ich stosunkowo niewiele, motocykle - bo nie blokują tak czy inaczej), a jednocześnie poprawienia przepustowości w ogóle (więcej na buspasie, to mniej w korku), to czemu nie?
                      • Gość: mp Re: Nie strasz IP: *.polityka.com.pl 23.10.09, 14:26
                        A 80% Warszawiaków używa samochodu (wg durnego interpretowania
                        danych masz zatem 150%). I co z tego? A ile jeździ na rowerach? A na
                        deskorolkach? A Warszawianek?
              • rlnd Re: Nie strasz 23.10.09, 10:23
                A jak pieknie na tym zdjeciu widac, ze buspas zostal wymalowany na drodze
                krajowej ...
            • Gość: tomasz Re: Nie strasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 10:41
              > Spójrz na zdjęcia mostu i policz samochody na nim się znajdujące i autobusy.

Jeden samochód = 1 osoba.

Jeden autobus = ok. 100 osób.

Więc jeśli nawet na tym zdjęciu jest kilkanaście samochodów i tylko jeden
              autobusów to jest kilkakrotnie więcej pasażerów komunikacji miejskiej !!
              • Gość: Gamaliel Re: Nie strasz IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 10:53
                Ja naliczyłam 36 samochodów. Nie wiesz ilu pasażerów jest w każdym z nich.
                Widzisz tylko fragment mostu. Wątpię też, by w autobusie było 100 osób. W
                dalszej części trasy samochodów jest o wiele więcej a autobus może jeszcze z
                jeden znajdziesz.
                • Gość: tomasz Re: Nie strasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 11:14
                  Tak wynika z badań oraz przeprowadzonych analiz, to są fakty.
                  Co z tego, że w co setnym aucie będzie 4 pasażerów jeśli w 95% jest tylko sam
                  kierowca ?
                  Tak samo wartość 100 pasażerów na autobus jest wartością średnią, uwierz mi, że
                  w porannym szczycie może ich być nawet dużo więcej...
              • Gość: zgrywus Re: Nie strasz IP: *.acn.waw.pl 23.10.09, 11:14
                jechałem kiedyś w takim "stu osobowym autobusie" - słychać było takie
                teksty: "ludzie otwórzcie okno Pani zemdlała" itd. Po prostu bosko :-
                )). Ten mit o 100 osobach jest łatwy do zweryfikowania, stojąc w
                korku, widać autobusy w których są wolne siedzenia...
                • Gość: Gamaliel Re: Nie strasz IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 11:21
                  Których nie będzie, jeśli się wszyscy na nie przesiądziemy. Nie wiem za to, czy
                  wytrzyma to nasza służba zdrowia. Przypadków "omdleń" może być znacznie więcej...
                • Gość: robert Re: Nie strasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 11:35
                  Sorry, ale bzdury bredzisz !
                  Solaris Urbino 18 jest homologowany do przewozu ponad 180 pasażerów a prawie
                  połowa to miejsca siedzące - dokłasnie 86 miejsc !!
              • Gość: Adam_67 Re: Nie strasz IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.09, 11:39
                Gość portalu: tomasz napisał(a):

> Jeden samochód = 1 osoba.
                > Jeden autobus = ok. 100 osób.

Przytoczone przez ciebie dane są tendencyjne. Aby miało to sens, autobusy
                musiały by jechać zderzak w zderzak (jak samochody), a wiadomo że tak nie jest.
                Często całe odcinki buspasa na przestrzeni wieluset metrów są puste. Przelicz
                ile osób podróżuje samochodem i KM na odcinku np. 1 kilometra.
              • Gość: mp Re: Nie strasz IP: *.polityka.com.pl 23.10.09, 15:01
                A mogłbyś mi to wyliczyć? Taka genialna samowiedza nie przekonuje
                mnie. Poproszę o dowód. Może być teoretyczny (matematyczny).
                • Gość: mp Re: Nie strasz IP: *.polityka.com.pl 23.10.09, 15:38
                  Zresztą nie wierzę aby Ci sie chciało to wyliczyć. Łatwiej
                  wygłaszać "oczywiste oczywistości" (które w większości przypadków są
                  wyssane z palca).

Wg mnie samochodami jest w stanie przemieścić się w tym samym czasie
                  co najmniej tyle samo osób co zbiorkomem (z moich wyliczeń wynika,
                  że zbiorkom jednak wozi dużo mniej):
                  1. Samochód zabiera 7 metrów pasa, porusza się z prekością 50 km/h
                  (dajmy sobie spokój z prawieniem nt ograniczeń).
                  2. Zbiorkom zabiera 17 metrów pasa, porusza się z prędkością 10 km/h
                  (średnio, przyjmując konieczność zatrzymywania się na przystankach i
                  załadunku).
                  3. Samochód wiezie 1 (jedną) osobę.
                  4. Zbiorkom wiezie 100 (sto) osób.
                  5. Przebycie samochodem drogi swojej długości (względem stałego
                  punktu) zabiera (1 osobie, w 1 samochodzie) 0,504 sek. Zatem w ciągu
                  godziny punkt ten minie 7142,86 osoby.
                  6. Przebycie zbiorkomem drogi swojej długości (względem stałego
                  punktu) zabiera (100 osobom, w 1 zbiorkomie) 6,12 sek (średnio -
                  uwzględnijcie załadunek i rozładunek). Zatem w ciągu godziny punkt
                  ten minie 588,24 zbiorkomy (na godzinę, czyli 9,8 zbiorkomu na
                  minutę!!!), czyli 58 824 osoby. TEORETYCZNIE. Teraz uwzględnijcie,
                  że zbiorkom jeździ co 1 (jedną) minutę (fajnie by było co?). Zatem
                  dzielimy tę liczbę przez 9,8 i mamy:
                  6002 - tyle osób jest w stanie przewieźć zbiorkom na godzinę.
                  Jest to o 1140 osób mniej (na godzinę)
                  Jest to o 16% mniej!!!
                  A autobusy nie jeżdżą co 1 minutę!!!
                  • Gość: tomasz Re: Nie strasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 21:47
                    > Zresztą nie wierzę aby Ci sie chciało to wyliczyć.

Ale proszę bardzo zaraz to wspólnie wyliczymy.

> wygłaszać "oczywiste oczywistości" (które w większości przypadków są
                    > wyssane z palca).

Przeczytałbyś choćby jeden raz to co sam napisałeś i sam spaliłbyś się ze
                    wstydu. Pseudo-naukowe brednie w dodatku oparte o błędne założenia... Nie
                    wiedziałem, że w tak szacownym piśmie jak Polityka już takich
                    pół-inteligentów zatrudniają ale no cóż...

Ale po kolei.

> Wg mnie samochodami jest w stanie przemieścić się w tym samym czasie
                    > co najmniej tyle samo osób co zbiorkomem (z moich wyliczeń wynika,
                    > że zbiorkom jednak wozi dużo mniej):
                    > 1. Samochód zabiera 7 metrów pasa, porusza się z prekością 50 km/h

W mieście Stołecznym Warszawa średnia prędkość komunikacyjna dla samochodu
                    wynosi aktualnie 26 km/h, możesz to sobie sprawdzić gdziekolwiek... W korku
                    spada do ok. 12,5 km/h.

> 2. Zbiorkom zabiera 17 metrów pasa, porusza się z prędkością 10 km/h

To zależy o jakim zbiorkomie piszesz, jeśli chodzi o autobusy to bez buspasów
                    ich prędkość komunikacyjna wynosi ok. 15 km/h, z buspasami wzrasta do prędkości
                    porównywalnej z tramwajem czyli ok. 20 km/h.
                    Prędkość komunikacyjna metra wynosi ok. 35 km/h.
                    Najwyższą prędkość komunikacyjną ma obecnie Szybka Kolej Miejska, ponad 40 km/h.

> 3. Samochód wiezie 1 (jedną) osobę.
                    ok.

> 4. Zbiorkom wiezie 100 (sto) osób.
                    autobus, średniodziennie. w szczycie ok. 150 osób - Urbino 18 ma ponad
                    180 miejsc, tramwaj i metro zdecydowanie więcej !!

> 5. Przebycie samochodem drogi swojej długości (względem stałego
                    > punktu) zabiera (1 osobie, w 1 samochodzie) 0,504 sek. Zatem w ciągu
                    > godziny punkt ten minie 7142,86 osoby.

Przy założeniu, że przepustowość danej trasy jest nieograniczona a nigdy tak nie
                    jest ! Maksymalna przepustowość TŁ wynosi 5 tys. pojazdów na godzinę na 3
                    pasach ruchu.

> 6. Przebycie zbiorkomem drogi swojej długości
                    [... długie wywody ...]
                    > dzielimy tę liczbę przez 9,8 i mamy:
                    > 6002 - tyle osób jest w stanie przewieźć zbiorkom na godzinę.

A ja myślałem, że jak autobus jedzie co minutę to mamy po prostu :
                    60 x 100 = 6000 ;-) Tyle teorii...

W rzeczywiśctości w szczycie mamy autobus co 2/3 minuty, co daje nam :
                    24 x 150 = 3600 pasażerów / godz.

W tym samym czasie samochodów przejeżdża :
                    280 x 12,5 = 3500 osób.

Widać ewidentnie, że sumaryczna przepustowość komunikacyjna wzrosła a nie
                    spadła, ale przecież było to oczywiste od samego początku.

Każdy transport zbiorowy jest bowiem bardziej efektywny pod względem liczby
                    przewiezionych pasażerów niż transport indywidualny...
                    • stoova Re: Nie strasz 24.10.09, 01:42
                      Podałeś 3600 osób w autobusach w szczycie. Z badań natężenia ruchu wynika, że
                      mostem przejeżdżało w szczycie porannym 11000 pojazdów. Odejmujemy nawet 50
                      autobusów, co daje dla komunikacji indywidualnej 10950 kierowców plus ich
                      ewentualni pasażerowie.
                      • Gość: tomasz Re: Nie strasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 16:43
                        Autobusy przewożą 3600 osób w ciągu godziny...

Mostem przejeżdżało ok. 11 tys. pojazdów - nie tylko samochodów ! - od
                        7 do 10, w trakcie tzw. szczytu porannego. Jest dokładnie ta liczba
                        którą wyliczyłem : 3500 samochodów / godzinę

Więc to co piszesz jest albo brakiem zdolności czytania ze
                        zrozumieniem albo ewidentną manipulacją...
                        • stoova Re: Nie strasz 24.10.09, 18:14
                          Jeżeli twierdzisz, że 11000 dotyczy ogólnej liczby w szczycie porannym i jest
                          rozłożone na godziny 7-10, to sobie zajrzyj na stronę SISKOM. Gdyby twoje
                          obliczenia były prawidłowe, to w szczycie natężenie byłoby mniejsze, niż średnie
                          dobowe dla TŁ (5400 poj/h), co stałoby w sprzeczności z samym pojęciem szczytu.

Autobusów w tych 11000 nie ma setki. TŁ komunikacją miejską porusza się
                          mniejszość.

Owszem, TŁ nie przemieszczają się wyłącznie samochody, ale wszystkie pozostałe
                          pojazdy nie poruszają się buspasem i o takich właśnie piszę, używając określenia
                          samochody lub pojazdy.
        • Gość: beben Re: Nie strasz IP: 193.25.183.* 23.10.09, 10:40
          Może jest więcej, ale na co dzień większość osób jest pasażerami
          komunikacji miejskiej, którzy cieszą się z busa pasa.

Sam jestem kierowcą, ale bus pasy popieram.
          Sądzę więc, że więcej jednak jest wyborców popierających bus pasy.
          • Gość: Gamaliel Re: Nie strasz IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 10:55
            Nie wiem, ale ja znam może jedną osobę, która i tak nie jeździ tą trasą.
            Większość moich znajomych jeżdżących autobusami twierdzi, że i tak są już
            zapchane, śmierdzą i się psują. A my tu mówimy cały czas o sytuacji, kiedy ci
            wszyscy stojący w korkach się przesiądą na autobusy. A Ty jeździsz którą trasą,
            TŁ? Bo chyba nie. Ciekawa jestem jakbyś Ty się czuł, gdyby twoja droga do pracy
            wydłużyła się o 20 min?
          • Gość: Adam_67 Re: Nie strasz IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.09, 11:42
            Gość portalu: beben napisał(a):

> Może jest więcej, ale na co dzień większość osób jest pasażerami
            > komunikacji miejskiej, którzy cieszą się z busa pasa.

Przepraszam, czy mówisz w imieniu tych wszystkich mieszkańców Gocławia i
            Grochowa, którzy na ulicach dojazdowych stoją w korkach po 30-40 minut W
            AUTOBUSACH ?

Zapraszam do nas na Gocław w czasie rannego szczytu i zapytaj się co o buspasie
            sądzą pasażerowie komunikacji ... gwarantuję ci, że usłyszysz opinie nie
            nadające się do przytaczania na forum
            .
      • Gość: mm Re: Zapamiętajmy nazwiska tych radnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 10:18
        BuspasY na trasie Ł spowodowały korki na wszystkich uliczkach i ulicach
        dojazdowych oraz na alternatywnych trasach przejazdu, np. po południu cała
        Koszykowa, Piękna, Łazienkowska (ulica, nie Trasa), plac Konstytucji. Tam
        autobusy i samochody osobowe są "równe wobec czasu i płomienia", stoją razem w
        korkach.
      • Gość: xxx Re: Zapamiętajmy nazwiska tych radnych IP: *.acn.waw.pl 23.10.09, 21:36
        Gość portalu: beben napisał(a):

> Zapamiętajmy nazwiska radnych, którym nie w smak bus pas i przy
        > następnych wyborach odpowiednio im się zrewanżujmy.

Tak, będziemy na nich głosować! Precz z buspasami!
    • Gość: applepie Nie dla śmierdzących inkubatorów grypy! IP: 213.77.28.* 23.10.09, 08:44
      • Gość: miszmasz Nie dla debilnych postów!!! IP: *.chello.pl 23.10.09, 10:34
        Nie dla debilnych postów!!!
        • Gość: Meehow Re: Nie dla debilnych postów!!! - komentarz IP: 85.232.226.* 23.10.09, 10:37
          Odkąd zmuszono mnie do jazdy śmierdzielami (koniec września) byłem już 2x
          przeziębiony, bo wokół 30% pasażerów kaszle, kicha i smarka. Przesiadłem się z
          powrotem do samochodu.
          • Gość: koloo Re: Nie dla debilnych postów!!! - komentarz IP: 217.149.246.* 23.10.09, 11:35
            W ogóle nie wychodz z domu najlepiej!!Moze sie zaraziles w
            pracy/szkole/sklepeie?....co za ludzie...
            • Gość: Meehow Re: Nie dla debilnych postów!!! - komentarz IP: 85.232.226.* 23.10.09, 11:44
              Była to niestety baba kaszląca mi przez 10 minut w ucho (z odległości 15 cm) w
              autobusie linii 523 na trasie Saska - D. Zachodni. W pracy i w sklepie
              osiedlowym wszyscy zdrowi, szkołę skończyłem 10 lat temu.
    • Gość: sage Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekceważą IP: *.era.pl 23.10.09, 08:47
      a może głupi dyrektor Ruta zacznie odbierać telefony od kierowców,
      którzy też są zaniepokojeni ciągłym staniem w korkach
    • Gość: PL Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekceważą IP: 212.160.172.* 23.10.09, 08:51
      Zastanawiam się czy tym radnym pensje płacą Warszawiacy czy może ościenne
      miasta bo zachowują się tak jak by to one płaciły.
    • marian391 Niezbyt rzetelny artykuł 23.10.09, 08:51
      Warszawa nie zaczyna się od ul. Fieldorfa. Dobrze było by zobaczyć,
      co się dzieje na ul. Ostrobramskiej od węzła Marsa. Ile czasu tracą
      tam wszyscy, także autobusy w korkach. Jeżeli ktoś skorzystał na
      buspasie to osoby wsiadające już na TŁ. Stwierdzenie, że teraz
      przejazd TŁ zajmuje mniej czasu jest, co najmniej wątpliwe. Być może
      autorzy artykułu mieli wyjątkowe szczęście. Pomija się także fakt,
      że efektem buspasa jest zakorkowanie mostu Poniatowskiego i al.
      Waszyngtona. Rozważą sie dopuszczenie taksówek do ruchu na buspasie.
      A co z osobami niepełnosprawnymi mającymi z mocy ustawy prawo do
      niestosowania się do niektórych znaków zakazu, min wjazdu.
      Pominiecie jej jest nie tylko krzywdzące i nielogiczne, bowiem znak
      buspasa jest znakiem tylko informacyjnym o niższej randze od znaków
      zakazu. Zleceni obecnie analizy skutków i działania buspasa
      wynajętej firmie jest skandalicznym brakiem niegospodarności. Takie
      analizy powinny być zrobione przed wytyczeniem buspasa.
      • Gość: Prahnitz Re: Niezbyt rzetelny artykuł IP: 212.244.73.* 23.10.09, 09:38
        > od węzła Marsa.

Węzeł Marsa stoi, bo jest remontowany, a nie przez buspas na Łazienkowskiej.

> Takie analizy powinny być zrobione przed wytyczeniem buspasa.

Były. Teraz zostaną porównane z tymi po jego wyznaczeniu.
        • warzaw_bike_killerz Re: Niezbyt rzetelny artykuł 23.10.09, 09:54
          Na wezle Marsa nie ubylo pasow, a przejazd wbrew pozorom jest obecnie (w trakcie
          remontu) latwiejszy niz poprzednio, gdyz nie ma lewoskretu w Plowiecka, ktory
          blokowal jeden z dwoch pasow i zawezal skrzyzowanie Marsa z Grochowska do
          jednego pasa jazdy na wprost.

Jesli tamtedy miales okazje praktykowac jazde, to powinnes to wiedziec.
        • Gość: kierowca Re: Niezbyt rzetelny artykuł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 11:18
          > Były. Teraz zostaną porównane z tymi po jego wyznaczeniu.

muszę Cię zmartwić ale analizy przed wytyczeniem buspasa na TŁ nie było.
          • Gość: Prahnitz Re: Niezbyt rzetelny artykuł IP: 212.244.73.* 23.10.09, 13:29
            > muszę Cię zmartwić ale analizy przed wytyczeniem buspasa na TŁ nie
            > było.

Modem neostrady ci to powiedział?
            • Gość: kierowca Re: Niezbyt rzetelny artykuł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 14:24
              > Modem neostrady ci to powiedział?

niestety nie rozumiem Twojego pytania, co ma wspólnego modem neostrady z faktem
              braku przeprowadzenia analizy przez ZDM? czy to ma znaczyć że taka analiza była?

o co w ogóle chodzi Ci z tym modemem Neostrady?

jeśli masz argument na potwierdzenie tego co piszesz to wskaż, jeśli nie -
              możesz dalej pisać o modemach :-)
              • Gość: Admiral Re: Niezbyt rzetelny artykuł IP: *.chello.pl 25.10.09, 18:17
                Nie było takich badań. Powiedział tak sam człowiek z ZTM, a potwierdził to
                człowiek z Biura Drogownictwa i Komunikacji i sam Galas.
                • stoova Re: Niezbyt rzetelny artykuł 25.10.09, 19:22
                  Była analiza przed wymalowaniem buspasów, ale na komisji infrastruktury osoby
                  odpowiedzialne przyznały się, że jej założenia były błędne. Do tego przedmiotem
                  analizy była korzyść, jaką ZTM odniesie na wymalowaniu buspasów, ale w ogóle
                  (sic.) nie badano wpływu na pozostałe pojazdy. Takie myślenie życzeniowe - my
                  wymalujemy buspasy, to ruch się wyniesie gdzie indziej, kierowcy przesiądą się
                  na zbiorkom. Życie boleśnie zweryfikowało te założenia, a pani dyrektor Lendzion
                  i pan Ruta nie dostrzegli, że się doszczętnie kompromitują, przyznając się do tego.
        • Gość: bej Re: Niezbyt rzetelny artykuł IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.09, 11:50
          Gość portalu: Prahnitz napisał(a):

> Węzeł Marsa stoi, bo jest remontowany, a nie przez buspas na Łazienkowskiej.

Stoi mój drogi Panie cała Ostrobramska - od Marsa do Kinowej. Remont węzła
          nie ma tu nic do rzeczy
          - jego przepustowość mimo remontu jest kilkakrotnie
          większa niż przepustowość znajdującej się za nim Ostrobramskiej.
        • marian391 Re: Niezbyt rzetelny artykuł 23.10.09, 12:39
          Chodzi o to, że stoi Ostrobramska za węzłem Marsa
    • olo-international Buspass w bieżącej formie = Megabzdura 23.10.09, 08:52
      Jeśli już, to buspass powinien działać 6-9 rano i 16-18 wieczorem. Buspas nie rozwiązuje problemów transportu w Warszawie:
      - całe miasto (np Wał Miedzeszyński, gdzie nie ma buspasu) się korkuje
      - autobusy stoją w korkach aby dojechać do buspasu
      - brak zielonej fali aby płynnie przejechać po głównych arteriach
      - brak analizy przepływowej osób, pojazdów
      - Brak bieżącej konkretnej informacji w internecie, lokalnej TV, radio nt korków (patrz jak to się robi na miasta w USA czy Europie Zachodniej), tak aby móc je ominąć.
      - brak policji ręcznie sterującej ruchem na w krytycznych miejscach
      • Gość: sirnick Re: Buspass w bieżącej formie = Megabzdura IP: *.samar.pl 23.10.09, 09:55
        a kto w dzisiejszych czasach pracuje do 16? chyba tylko urzędasy. godziny 17-20
        są ok
    • Gość: zachód jest jak w maroko a powinno byc jak w europie IP: 77.255.182.* 23.10.09, 08:59
      buspas nalezy oddzielic od jezdni niewysoką barierka zeby auta nie mogly przekraczac linii cąglej.
      to raz.
      dwa - nalezy wprowadzic myto za wjazd do miasta - mysle, ze 10 zl za wjazd i 10 za wyjazd pownno wystarczyc.
      trzy - strefe parkowania rozszerzyc na wszystkie dzielnice warszawy (znak przy wjezdzie do miasta - zakaz parkowania) z oplatami conajmniej 10 zl za godzine w centrum i 5 zl za godzine dalej od centrum - nalezy to egzekwowac nieuchronnymi karami, odholowywaniem pojazdow i zakladaniem blokad. parkowanie TYLKO na wyznaczonych miejscach. zakaz parkowania na chodniku, trawniku itp.
      chodnik jest do chodzenia, jezdnia do jeżdżenia. (jak sama nazwa wskazuje)
      cztery - wprowadzic drogi jednokierunkowe tj, zamienic te, ktore sa dzis dwukierunkowe (male uliczki w centrum i poza) w jednokierunkowe
      piec - taksowki motocykle, i motorowery powinny jezdzic buspasem.
      weekendy sa tak samo zakorkowane jak dni powszednie.
      szesc - zniesc calkowicie zakaz jazdy rowerem po chodniku
      siedem - parkowanie w odleglosci 12 metrow od przejscia dla pieszych, skrzyzowania, wyjazdu z garazu itp powinno byc zabronione, samochody odholowywane.

inymi slowy wprowadzic taki rezim, zeby sie nie oplacalo przyjezdzac autem do warszawy jedna osoba i parkowac 8 godzin w centrum. pieniadze zarobione w te 8 godzin kierowca powinen stracic na parkowanie.
      jesli nie ma korka to nie ma problemu z jezdzeniem buspasem.
      • rlnd Re: jest jak w maroko a powinno byc jak w europi 23.10.09, 10:05
        > buspas nalezy oddzielic od jezdni niewysoką barierka zeby auta nie mogly przekr
        > aczac linii cąglej.
        > to raz.

Czyli co - odcinamy wjazdy na Trase Ł ?

> dwa - nalezy wprowadzic myto za wjazd do miasta - mysle, ze 10 zl za wjazd i 10
        > za wyjazd pownno wystarczyc.
        > trzy - strefe parkowania rozszerzyc na wszystkie dzielnice warszawy (znak przy
        > wjezdzie do miasta - zakaz parkowania) z oplatami conajmniej 10 zl za godzine w
        > centrum i 5 zl za godzine dalej od centrum

A co z mieszkancami ? Tez placa, czy tylko ci co przyjezdzaja placa ?
        Czy przewidujesz wybudowanie obwodnicy dla ruchu tranzytowego (ktory w/g
        obecnych ustalen idzie Trasa Ł. i Trasa Siekierkowska (ciezarowki) ?

> szesc - zniesc calkowicie zakaz jazdy rowerem po chodniku

Rozumiem, ze Ty bedziesz placic odszkodowania rozjezdzanym pieszym ?
      • konwalie36 Re: jest jak w maroko a powinno byc jak w europi 23.10.09, 11:32
        cóż za konsekwencja ;-)

jezdnia (jak nazwa wskazuje)służy do jeżdżenia (a nie parkowania)

a chodnik do jeżdzenia po nim rowerem heheheh

rozumie iż jeśli zmienisz srodek lokomocji z roweru na narty biegowe
        (sezon zimowy)lub deskorolkę (zmiana trendu w sezonie letnim) to
        zawnioskujesz abu po buspasie lub chodniku można było jeździć na
        tych zdrowych środkach transportu zbiorowego

a może jeszcze bardziej ekologicznie bedzie jak zamiast buspasów
        wprowadzimy KOŃ-pasy i po stolicy europejskiej bedziemy jeździc
        konno?? po chodnikach oczywiście również
        bo przecież koń chodzi, więc jak sama nazwa wskazuje powinien
        poruszać sie również po chodniku ;-))
      • Gość: xxx Re: jest jak w maroko a powinno byc jak w europi IP: *.acn.waw.pl 23.10.09, 21:39
        zachód, mytem należałoby obłożyć twoją głupotę - wtedy mielibyśmy nadwyżkę
        budżetową.
        • Gość: Czaban Re: jest jak w maroko a powinno byc jak w europi IP: *.net.novis.pt 23.10.09, 21:43
          Że jest jak w MarokU pokazują twoje komentarze.
          Na szczęście jesteście tylko głośni (i żałośni). Buspasów będzie więcej.
          Pozdrawiam,
          Czaban
          • Gość: xxx Re: jest jak w maroko a powinno byc jak w europi IP: *.acn.waw.pl 23.10.09, 21:48
            > Na szczęście jesteście tylko głośni (i żałośni). Buspasów będzie więcej.

A niech będą, ułatwiają jazdę i wymijanie korków. A jak jedziesz za bydłowozem,
            to nawet psy nie są w stanie namierzyć.
            • Gość: Czaban Re: jest jak w maroko a powinno byc jak w europi IP: *.net.novis.pt 23.10.09, 21:50
              Jedź sobie jedź, zrobię ci zdjęcie.

Pozdrawiam,
              Czaban
              • Gość: xxx Re: jest jak w maroko a powinno byc jak w europi IP: *.acn.waw.pl 23.10.09, 21:53
                Zdjęcie to możesz swojej babie z gołą dupą zrobić. Jak jest odpowiednio
                przyklejony listek albo ulotka, to gó... z tych zdjęć będzie :) Sprawdzone,
                działa. Już parę razy fotoradar pstryknął, wiele miesięcy minęło i nic, gó...
                mogą zrobić :)
                • Gość: ds Re: jest jak w maroko a powinno byc jak w europi IP: *.chello.pl 23.10.09, 22:04
                  Odpowiem na twoim poziomie: jak przypie... ci kamieniem w szybe, to cie oduczy. Rozumiem, że jak widzisz staruszkę w kolejce / pociągu, to też gazu, łokciami i przed nią, mistrzu? Tak trzymać, cwaniaku!
                  • Gość: xxx Re: jest jak w maroko a powinno byc jak w europi IP: *.acn.waw.pl 23.10.09, 22:08
                    > Odpowiem na twoim poziomie: jak przypie... ci kamieniem w szybe, to cie oduczy.

jak przypie mi kamieniem w szybę, to go zabiję, sku...syna.

• Gość: ds Re: jest jak w maroko a powinno byc jak w europi IP: *.chello.pl 23.10.09, 22:20
                      Ala jak? Brak rejestracji na przedzie i tyle, nawet i bez listka zakrywajacego to i owo, tożsamość więc nie do ustalenia. No a przecież policji nie ma w pobliżu, bo gdyby była... nie jechałbys buspasem. A jak jeszcze okaże sie postury Pudziana to pewnie grzecznie podziękujesz za zwróceniu uwagi na swe niewłaściwe zachowanie i obiecasz solenną poprawę ;-)
                      Buspasy czasem są bezsensu, szczegolnie jak ten na TŁ (całodobowy!!!), ale gdyby wszyscy byli tacy 'sprytni' jak ty, to pewnie albo połowa potraciłaby prawo jazdy w miesiąc, bo policja bylaby na buspasie codziennie, albo nauczyła by się ów buspas omijać.
    • Gość: MR Bus pas na moście Łazienkowskim IP: 212.91.23.* 23.10.09, 09:02
      Zastanawiam się dlaczego na Łazienkowskim nie zastosowano rozwiązania
      podobnego co na moście Poniatowskim : nie ma bus pasa na całej długości mostu.
      Teraz kierowcy którzy chcą skorzystać z mostu jako przeprawy ( wjeżdżają i
      zaraz zjeżdżają z trasy)dodatkowo zagęszczają ruch na trasie na odcinku
      zaledwie 200m stwarzając tylko dodatkowe zagrożenie przy dwukrotnym
      przekroczeniu bus-pasu.
    • Gość: plat22 Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekceważą IP: 89.72.17.* 23.10.09, 09:03
      Wszystkich krytykow buspasa na lazienkowskiej zapraszam do autobusow. moja codzienna podroz z pragi na ochote autobusem dzieki niemu trwa 40 min a nie 60. Buspasy powinny byc wszedzie gdzie sa przynajmniej 2 pasy a wjazd do centrum powinien byc platny.
      Tak trzymac z buspasem!!!
      • Gość: Gamaliel Jak Ci sie wszyscy przesiądą na autobus to Ty już IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 09:22
        do niego nie wejdziesz.
      • Gość: bej Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.09, 11:55
        Gość portalu: plat22 napisał(a):

> Wszystkich krytykow buspasa na lazienkowskiej zapraszam do autobusow. moja codz
        > ienna podroz z pragi na ochote autobusem dzieki niemu trwa 40 min a nie 60.

Zapraszam na Gocław. Codzienna podróż autobusem do pracy dla osób pracujących
        w centrum wydłużyła się z 20-30 do 45 minut. Z Gocławia nie da się teraz
        wyjechać, w żadnym kierunku !

To samo dotyczy osób dojeżdżających Wałem Miedzeszyńskim i Ostrobramską. To ma
        być ten zysk ? Zrobienie korków w miejscach gdzie ich nie było lub zdarzały się
        sporadycznie ? Uprzywilejowanie pasażerów jednych rejonów kosztem innych ?
    • klkak A ja bym przeczytał jakąś rzetelną (!) analizę 23.10.09, 09:12
      "pojemności" komunikacji miejskiej w Warszawie.Ile jest miejsc w
      autobusach, ile w tramwajach, ile w pociągach metra no i co
      najważniejsze - ile faktycznie można wykorzystać (no bo przecież nie
      jeździ 100% taboru, częśc jest w naprawie).

Bo to by pokazało ile osób zmieści się w środkach komunikacji
      publicznej.

Ja takiej analizy nie widziałem - może ktoś z Was ją zna?
    • Gość: sage Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekceważą IP: *.era.pl 23.10.09, 09:16
      zakładam, że autobus zabiera 100 osób i jeździ co 3 minuty po Trasie
      Łazienkowskiej co daje 2000 osób na godzinę w autobusach. W tym
      samym czasie przez godzinę przejedzie 20000 samochodów osobowych,
      nawet jeśli tylko z kierowcą to jest to 10 - RAZY więcej osób w
      samochodach osobowych niż w autobusach. A CI KIEROWCY TEŻ PÓJDĄ NA
      WYBORY SAMORZĄDOWE. Czy większość ma cierpieć by mniejszość jeździła
      szybciej?
      • ursyn1 Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa 23.10.09, 09:33
        Gość portalu: sage napisał(a):

> zakładam, że autobus zabiera 100 osób i jeździ co 3 minuty po Trasie
        > Łazienkowskiej co daje 2000 osób na godzinę w autobusach. W tym
        > samym czasie przez godzinę przejedzie 20000 samochodów osobowych,
        > nawet jeśli tylko z kierowcą to jest to 10 - RAZY więcej osób w
        > samochodach osobowych niż w autobusach. A CI KIEROWCY TEŻ PÓJDĄ NA
        > WYBORY SAMORZĄDOWE. Czy większość ma cierpieć by mniejszość jeździła
        > szybciej?

100 samochodów osobowych z jedną osobą w środku produkuje zdecydowanie więcej
        spalin niż jeden autobus z setką pasażerów.
        Czy większość ma cierpieć by mniejszość jeździła szybciej? - to dobre pytanie :-)
        Ten argument również przemawia za uruchamianiem kolejnych buspasów - będziemy
        mieć czystsze powietrze- wszyscy! (szkoda, że nie mamy w miejscu buspasów linii
        tramwajowych albo szybkiej kolei, ale może kiedyś się doczekamy...)
        • Gość: World Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: 195.117.230.* 23.10.09, 09:47
          ursyn1 napisał:

> 100 samochodów osobowych z jedną osobą w środku produkuje
          > zdecydowanie więcej spalin niż jeden autobus z setką pasażerów.
          > Czy większość ma cierpieć by mniejszość jeździła szybciej? - to
          > dobre pytanie :-)
          > Ten argument również przemawia za uruchamianiem kolejnych
          > buspasów - będziemy mieć czystsze powietrze- wszyscy! (szkoda, że
          > nie mamy w miejscu buspasów linii tramwajowych albo szybkiej
          > kolei, ale może kiedyś się doczekamy...)

Dlatego zapewne wprowadzono zakaz wjazdu prywatnym autobusom na
          wspólny pas tramwajowo-autobusowy na moście Śląsko-Dąbrowskim?
          Obłuda się aż wylewa z tych zwolenników socjalizmu :)
          • p-iotr Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa 23.10.09, 10:35
            > Dlatego zapewne wprowadzono zakaz wjazdu prywatnym autobusom na
            > wspólny pas tramwajowo-autobusowy na moście Śląsko-Dąbrowskim?
            > Obłuda się aż wylewa z tych zwolenników socjalizmu :)
            Zakaz wprowadzono dlatego, żeby pierdzące Zenek-busy z Wołomina, Ząbek i
            Radzymina wyrzucały ludzi w okolicach Dworca Wileńskiego (skąd jest super
            komunikacja z Placem Bankowym), a nie pchały się do Centrum. No ale każdy może
            wybrać to, co mu się podoba - skoro woli postać w korku - jego sprawa.
            • Gość: rawel7 Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 11:08
              100% racji
              Skończmy z tą patologią - prywatne busy i autobusy mają poczekalnie
              przy Marszałkowskiej, Pl. Defilad, Emilii Plater, Al. Jana Pawła II.
              Okupują ulice centrum.
              Inna sprawa że w tym mieście - bagatela 2 mln. mieszkańców - nie ma
              normalnego dworca autobusowego. Stadion to nie dworzec, to nawet
              trudno nazwac produktem dworcopodobnym ZGROZA, a Zachodni autobusów
              z całej Polski nie pomieści. No i koło się zamyka :( Jedna wielka
              prowizorka
      • Gość: Bartek Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 09:40
        20 tys. pojazdow na godzine na trzypasowej jezdni? Buhaha. To by
        dało ok. jeden pojazd na pasie przemykający co 0,5 s. Dla prędkości:
        70 km/h oznacza odległości między pojazdami ok. 5,5 m,
        50 km/h - 3 m,
        30 km/h - zderzak w zderzak.
        Przestań fantazjować.
      • p-iotr Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa 23.10.09, 09:44
        Gość portalu: sage napisał(a):
        > samym czasie przez godzinę przejedzie 20000 samochodów osobowych.
        Jeśli piszesz o tym że przez Trasę przejedzie 20 tysięcy samochodów CO GODZINA,
        to naprawdę nie wiesz o czym mówisz, kolego.
      • dorsai68 Wystarczyłoby sięgnąć do źródeł. 23.10.09, 10:11
        Trasa Łazienkowska projektowana była na przepustowość 5 tys pojazdów na godzinę (bez buspasa). Rzeczywista liczba pojazdów na TŁ jest dziś z pewnością większa (dlatego wszak się korkuje), ale biorąc z sufiu liczbę 20 tys. pojazdów raczej przeciwnikom buspasa nie pomagasz.

Ps.
        Do 18 metrowego, przegubowego, Solarisa Urbino wg danych producenta wchodzi 183 pasażerów.
        • achzarit Re: Wystarczyłoby sięgnąć do źródeł. 23.10.09, 10:38
          dorsai68 napisał:

> Trasa Łazienkowska projektowana była na przepustowość 5 tys
          pojazdów na godzinę
          > (bez buspasa). Rzeczywista liczba pojazdów na TŁ jest dziś z
          pewnością większa
          > (dlatego wszak się korkuje),

Siskom podaje 11 000 pojazdów na godzinę w godzinach porannych.
          siskom.waw.pl/obwodnica-sr-poludnie.htm
      • Gość: tomasz Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 11:07
        > samym czasie przez godzinę przejedzie 20000 samochodów osobowych,

Przez Most Łazienkowski w jedną stronę przejeżdża 60 000 tys. pojazdów
        dziennieco jest już zdecydowanie zbyt dużo...
        20 000 samochodów osobowych na godzinę ? Jest to fizycznie niemożliwe !

> nawet jeśli tylko z kierowcą to jest to 10 - RAZY więcej osób w
        > samochodach osobowych niż w autobusach.

Bzdura ! Pasażerów komunikacji miejskiej jest dwukrotnie więcej niż tych którzy
        jeżdżą samochodami...

A CI KIEROWCY TEŻ PÓJDĄ NA
        > WYBORY SAMORZĄDOWE. Czy większość ma cierpieć by mniejszość jeździła
        > szybciej?

Większość stanowią pasażerowie komunikacji miejskiej :)
    • Gość: Norma Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekceważą IP: *.aster.pl 23.10.09, 09:23
      Jeżdżę Trasą Łazienkowską od lat - codziennie. Korki z prawdziwego zdarzenia
      to były na niej w czasach, gdy jeździły tu tiry ( i nie było jeszcze mostów
      Świętokrzyskiego i Siekierkowskiego). Teraz z rzadka tylko utworzy się
      niewielki korek, od czasu powstania buspasu widziałem takowy dwukrotnie. Przy
      tym warto nadmienić, że dotyczył tylko pasów, po których poruszają się auta
      osobowe, ruch po buspasie odbywa się zawsze płynnie. Autobusy nie stoją w
      korkach, jak kiedyś.
      Jestem zwolennikiem buspasów, dzięki nim autobusy komunikacji miejskiej mogą
      kursować zgodnie z rozkładami jazdy, a ludzie podróżować w mniejszym stresie.
      Stres kierowców samochodów osobowych jeżdżących kiedyś 150km/h (oj zdarzało
      się to i to często), a obecnie podróżujących 50-60km/h nie jest chyba wart uwagi.
      Ulice Warszawy to nie tory wyścigowe, a komu w swoim samochodzie za
      wolno,panie i panowie, niech przesiada się do autobusu, pojedzie bez korków,
      albo niech sobie kupi helikopter.
      • Gość: World Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: 195.117.230.* 23.10.09, 09:49
        Gość portalu: Norma napisał(a):

> (...) albo niech sobie kupi helikopter.

Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile jest protestów w tym zakresie :)
      • rlnd Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa 23.10.09, 10:01
        > Jeżdżę Trasą Łazienkowską od lat - codziennie. Korki z prawdziwego zdarzenia
        > to były na niej w czasach, gdy jeździły tu tiry ( i nie było jeszcze mostów
        > Świętokrzyskiego i Siekierkowskiego). Teraz z rzadka tylko utworzy się
        > niewielki korek, od czasu powstania buspasu widziałem takowy dwukrotnie.
        Polecam przyjrzenie sie ul. Wawelskiej.
        Przed buspasem byly tam korki tylko w godzinach szczytu. Po buspasie - niemal
        permanentnie (do 21:00 i w weekendy).

• Gość: Gamaliel Chyba nie pracujesz i jeździsz komunikacją poza IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 10:14
        szczytem. Autobusy nigdy w korkach na Łazienkowskim nie stały. Teraz stoją przy
        zjazdach z buspasów. Widzę to codziennie. Nigdy nie widziałam w godzinach
        szczytu auta jadącego 150 km/h. Chyba w nocy... Teraz jedzie się 20 km/h i
        samochody się psują. Już zaczynają stawać w korkach. A jak się wszyscy
        przesiądziemy na autobusy do których nie można w szczycie szpilki wetknąć, to
        nie będzie się nikomu komfortowo jechało...
      • Gość: Adam_67 Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.09, 12:01
        Gość portalu: Norma napisał(a):

> Jeżdżę Trasą Łazienkowską od lat - codziennie. Korki z prawdziwego zdarzenia
        > to były na niej w czasach, gdy jeździły tu tiry ( i nie było jeszcze mostów
        > Świętokrzyskiego i Siekierkowskiego). Teraz z rzadka tylko utworzy się
        > niewielki korek, od czasu powstania buspasu widziałem takowy dwukrotnie.

Chyba mieszkasz w innym mieście. Korek na Łazienkowskiej od czasu wprowadzenia
        buspasa jest permanentny. Mieszkam na Saskiej Kępie i korek stojący zaczyna się
        już przed 7 rano i trwa nieprzerwanie do 10.30 przynajmniej. I mówimy tu tylko o
        porannym szczycie. Co ciekawe, teraz korek jest również w stronę praską - rzecz
        która do tej pory należała do rzadkości. (do tej pory korek na Pragę zaczynał
        się zwykle dopiero ok 16.00 - teraz jest już od rana).
    • Gość: mariusz Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekceważą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.10.09, 09:26
      Jak rozładować maksymalnie jak to możliwe korki w Warszawie - spowodować aby
      każdy szybko dotarł tam gdzie ma dotrzeć - a wiec nie blokować tych kilku ulic
      które mamy ale je udrożnić !!!
      Wtedy i samochody będą jechać i autobusy i rowery i hulajnogi!!!
      Ja proponuje żeby zamknąć buspasy i zrobić hulajnogi pasy - taka hulajnoga
      zajmuje mniej miejsca niż autobus - 20 ludzi na hulajnogach i tak zajmuje
      mniej miejsca niż autobus !!! Albo w ogóle deptaki zrobić zamiast tras !!!
      Ooooo !!
    • Gość: Gamaliel Chyba żarty z tym skróceniem czasu. IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 09:27
      Mnie się jakoś czas wydłużył o 20 min przynajmniej.
      Jestem samotną matką. Z Bródna wożę dzieci (2) do szkoły na Pragę a potem jadę
      do pracy na Służewiec. Niech ktoś mi powie, jakie korzyści będę miała z
      przesiadki na komunikację miejską. Dzieciaki dźwigają plecaki każdy po 20 kg.
    • Gość: Szmulki Buce są w Peło . IP: *.chello.pl 23.10.09, 09:28
      Jeździjta se sami waltzpasem .
    • Gość: warszawianka Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekceważą IP: *.pkoinwestycje.pl 23.10.09, 09:34
      całe szczęście, że są te bus pasy !!! :-) jeżdzę autobusem z saskiej
      do centrum trasą łazienkowską i się cieszę że mogę szybciej
      dojechać. Ostatnio jechałam do Piaseczna - to jest dopiero tragedia -
      autobUs jechał zamast 20 min prawie godzinę. Na trasie
      łazienkowskiej się to nie zdarza ! :-)
      • Gość: Gamaliel A ilu pasażerów było w autobusie do Piaseczna? IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 09:41
      • Gość: Adam_67 Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.09, 12:04
        Gość portalu: warszawianka napisał(a):

> całe szczęście, że są te bus pasy !!! :-) jeżdzę autobusem z saskiej
        > do centrum trasą łazienkowską i się cieszę że mogę szybciej
        > dojechać.

Należysz do tej nielicznej, uprzywilejowanej grupy ludzi, którzy na buspasie
        skorzystali. Co mają powiedzieć mieszkańcy Gocławia, Grochowa, Wawra, którym
        czas dojazdu się wydłużył zamiast skrócić ?
        • Gość: mieszkaniec wawra Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 14:57
          Zmartwię cię, ale mi też dojazd się poprawił, a mieszkam w Wawrze i codziennie
          pokonuję trasę Łazienkowską 525. Poza tym permanentne zakorkowanie
          Ostrobramskiej i paru innych ulic Gocławia (oraz okolic) występowało i przed
          wprowadzeniem buspasa.

Jedyne na co mogę narzekać to, to że zrobili ten buspas tak krótki. Spokojnie
          można by go pociągnąć Ostrobramską do Marsa i dalej Traktem Lubelskim, aż do
          Bronisława Czecha. A tak mamy rozwiązanie połowiczne, jak zwykle w tym mieście.
          • Gość: Adam_67 Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.09, 16:37
            Śmiem wątpić. Nigdy nie było takiego korka na Ostrobramskiej jak jest teraz.
            Ruch w zasadzie stoi pomiędzy godziną 7.00 a 10.30. Ostatnio pokonanie odcinka
            Marsa-Kinowa, zajęło mi 30 minut. Razem ze mną stały autobusy. Wcześniej nigdy
            nie było to więcej niż 10 minut.

Jest więc korek i KOREK.
    • Gość: MarcinK A za Rondem Jazdy Polskiej??? - zlikwidowac. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 10:05
      usuncie go za Rondem Jazdy Poslkiej w cholere!
    • Gość: Ciekawy Ciekawe ile jeszcze Ratusz wyda z na te analizy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 10:10
      Badania i badania, marnotrastwo publicznej kasy na jakieś bzdurne analizy.

Przy okazji czy ja coś przeoczyłem, czy też ZTM stało się właścicielem TŁ. Lechu "który chce się sprawdzić w komunikacji" Ruta wypowiada się jakby przejął władzę w mieście.
    • Gość: mariusz Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekceważą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.10.09, 10:12
      Był bardzo fajny pomysł hiszpańskiej firmy - poparty koncepcją aby wybudować
      dwa pasy dla komunikacji miejskiej nad TŁ - oczywiście leży w szufladzie
      urzędników - bo łatwiej wziąć wiadro z farbą i maznąć buspasy ...
      • Gość: leon Won ze buspasami i zbiorkomem IP: 157.166.216.* 23.10.09, 10:23
        tylko desperados jeżdżą warszawskim zbiorkomem, syf malaria w nich
        jest, busy się zapalają z regularnością jak w zegarku, tramwaje
        jeżdżą stadami, polikwidowane linie, metro zapchane dalej wyliczać?
        • Gość: Herakles Re: Won ze buspasami i zbiorkomem IP: *.opera-mini.net 23.10.09, 12:29
          Leon - marsz do lekarza! Twoja maniakalna obsesja być może jest jedynie przejawem paranoi wywołanej zmęczeniem, frustracją, kompleksami, traumą trudnego dzieciństwa - to daje się z powodzeniem leczyć. Mam tylko nadzieję, że biedny Leon nie cierpi na schizofrenię... Wówczas tylko leki na łagodzenie objawów...
        • Gość: sajbeer Re: Won ze buspasami i zbiorkomem IP: *.chello.pl 23.10.09, 21:02
          Widac ze dawno nie jeżdźiliśmy Zbiorkomem.Proszę pokazać ten syf.Autobusy się
          palą,dlatego że poprzedni Prezes MZA zwolnił mechaników i nie ma komu serwisować
          autobusów.Rozkłady Tramwajów od 10.10 zmieniono.Na głównych ciągach tramwaje w
          szczycie jeżdżą co 6 minut(mniej linni,a częściej),stada zniknęły.Od Ronda
          "Radosława"do Metra Pole Mokotowskie dwie linie(17,33)pojawiają się na
          przystankach w szczycie co 2-3 minuty.Z dalszych dzielnic i miejscowości
          podwarszawskich można dojechać szybko pociągami Kolei Mazowieckich,obowiązuje
          jeden bilet(w 1 i 2 strefie).Oczywiście daleko nam do najepiej zorganizowanej
          komunikacji w Europie(Berlin),ale coś się robi.
          • stoova Re: Won ze buspasami i zbiorkomem 24.10.09, 01:58
            Całkiem niedawno w jamniku na linii 172 śmierdziało g...nem, które nie miało
            pochodzenia odzwierzęcego :] W tym samym autobusie przez kilka dni.
    • Gość: mm Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekceważą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 10:18
      korkach.
    • Gość: mm Re: Radni krytykują buspas, a kierowcy go lekcewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 10:19
      korkach.
      • Gość: Gamaliel Stoją, stoją. IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 10:29
        Sama dzisiaj widziałam. Na wale stałam ja i autobus za mną. A kiedyś tak nie
        było. I kiedyś człowiek chętniej autobusy wpuszczał, a teraz jakoś tak mu się
        nie chce...
        • Gość: Gamaliel Re: Stoją, stoją. IP: *.pljtelecom.pl 23.10.09, 10:30
          na Wale Miedzeszyńskim to było...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka