panasonic08 Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego mi... 13.05.10, 15:30 Śliczny!szkoda tylko,że PESA nie zaprezentowała nowego tramwaju bydgoszczanom,w końcu to z mojego miasta tramwaje będą wozić warszawiaków.Może jak Bydgoszcz zamówi kilka,to wtedy będzie można je zobaczyć na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja ten zolty kolor to porazka IP: 94.254.130.* 13.05.10, 21:22 szkoda tylko ze wygral ten prowincjonalny dajacy po oczach zolty. no ale czego mozna spodziewac sie po gustach ludzi dla ktorych najladniejszy jest domek ala dworek polski z kolumienkami i kilkudziesiecioma zalamaniami dachu. szeroka gawiedz sie cieszy, elegancka szarosc wyrzucona do kosza, prowincjonalna jajecznica zwyciezyla. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: ten zolty kolor to porazka 13.05.10, 23:32 Ja tam wolę jak te kilkadziesiąt ton jest dobrze widoczne. Poza tym od kiedy szary jest jedną z barw Warszawy? To producent mógł wykazać się większą kreatywnością i zaproponować lepsze malowanie uwzględniające wymogi bezpieczeństwa i tradycję. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: ten zolty kolor to porazka 18.05.10, 14:24 Tradycyjne kolory warszawskich tramwajów, obowiązujące ponad 80 lat, to czerwony i kremowy. Czerwony i żółty to tradycja mająca lat ledwo 17. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfg Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego mi... IP: 194.126.165.* 13.05.10, 21:54 takie same trafią na śląsk? jestem ciekaw bo unas niestety karliki pomalowano na szaro jakby za mało szarości było na slasku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 22:25 Raczej nie. W pierwszym rucie prawdopodobnie będa kupione dziadowskie Protramy 205, zakup pelnych niskaczy bedzie później. Mam nadzieję, że TŚ kupią chorzowskie Citadisy, bo lepsze, ładniejsze i miejscowe. A co do Karlików, to są już gotowe pierwsze pomalowane w nowe barwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego mi... IP: *.cdif.cable.ntl.com 13.05.10, 21:55 Swing to slowo ma tez inne znaczenie i chyba wlodarze Warszawy o nim nie pomysleli....hahahahahahahahahahaahashahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prażanin Re: Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 10:42 Gość portalu: Artur napisał(a): > Swing to slowo ma tez inne znaczenie i chyba wlodarze Warszawy o nim nie > pomysleli.... Cicho! Bo się wyda :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciao Obecny model jest śmieszny IP: *.spray.net.pl 13.05.10, 22:06 niektóre miejsca nie są dla ludzi, każdy kto jeździł dobrze wie! Nowoczesna technika a pomyślunek dalej jak z "Alternatywy 4"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyklima Ciekawe czy też będzie z antyklimatyzacją? IP: *.spray.net.pl 13.05.10, 22:18 wiecie co to jest? Nie można otworzyć okien, a w środku gorąco jak w piekle. To jest nowy wynalazek, czasami dla żartu nazywany klimatyzacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ciekawe czy też będzie z antyklimatyzacją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 12:02 Jakbyś obejrzał zdjęcia, to byś zauważył, że w tym wozie są duże przesuwne okna, jak w ikarusie. Obecnie Warszawa wymaga tego przy każdej dostawie taboru :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego mi... 13.05.10, 22:27 Na licha te plusze? Bród zmieni je w czerń na wzór siedzeń w metrze. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego 18.05.10, 14:27 Bród znajdziesz co najwyżej w rzece, natomiast jeśli chodzi o brud, to gdzie go masz w metrze? Nigdy żadnego nie zauważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Szkoda ze taki beznadziejny design 13.05.10, 22:30 Jakies 15 lat temu bylby oryginalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q-ku fajne, ale czemu dla swingersów? ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 22:44 bardzo ładne, ale jak się coś nazywa, to warto sprawdzić nazwy w paru językach;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bies Re: fajne, ale czemu dla swingersów? ;-) IP: *.merck.de 10.06.10, 14:45 Co poradzić jak się komuś wszystko z d*pą kojarzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macieg Gdyby miały jakiś automat do IP: *.chello.pl 13.05.10, 22:52 szybkiego, natychmiastowego mycia pasażerów, to by się dało nimi jezdzić, a tak bez zatykania nosa, czy wystawiania głowy przez okno ani rusz po tej wszawie jezdić.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BEHEMOT Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego mi... IP: *.xdsl.centertel.pl 13.05.10, 22:53 Bardzo ładny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macieg i czy dojedzie do nas do krakowa w trzy godzin IP: *.chello.pl 13.05.10, 22:57 y? oto to jest nieistotne pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
pnti Koszmarna kolorystyka 13.05.10, 23:01 Pomysł z malowaniem na szaro był strzałem w dziesiątkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xfx Solaris Tramino IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.10, 23:46 a w Poznaniu będą śmigać Solarisy Tramino to jest fajny tramwaj www.galeriapgk.com/details.php? image_id=13084&sessionid=edec9c11a5caed42b015e8fc31ba0973 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech777 Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego mi... IP: *.range86-133.btcentralplus.com 14.05.10, 01:13 Pokazują też, w którym miejscu trasy znajduje się "skład"??? A co to takiego? magazyn z częściami zamiennymi? Odpowiedz Link Zgłoś
oliviatomek Re: Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego 14.05.10, 01:50 Pare uwag 1. W tramwajach starszego typu motorniczy mial taka raczke,ktorej mogl sie trzymac w czasie jazdy,lub po prostu oprzec sobie rece,a teraz co? 2. Siedzenia. plusz to duzy blad,nie dosc ,ze sie szybko brudzi/wytrze,to nie daj Boze ,ktos cos wyleje,lub naleje na to i bedzie mokro i smierdzaco 3.Monitory w przejsciu?juz widze wysokie osoby ucieszone tym pomyslem,hehe,a i lobuzerka ma pole do popisu.wedlug mnie powinny znajdowac sie po bokach nad oknami 4. No iwielka szkoda,ze nie ma niestety mozliwosci uchylania jakis klap na dachu(mozna to przeciez ladnie wkomponowac w dach) duzy minus za dach bez wlazu:) tramwaj moze i ladny(jak dlugo?)ale ZUPELNIE NIE PRAKTYCZNY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oliviatomek Re: Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego 14.05.10, 01:58 no i jeszcze ta nieszczesna wycieraczka,ktora jest w pozycji zaslaniajacej droge motorniczemu powinna byc montowana z gory . przy pozycji wylaczonej powinna byc po prawej stronie patrzac od srodka no i moze sie czepiam,ale caly ten komputer pokladowy jest za wysoko,duze ograniczenie widocznosci torow pewnie by sie duzo wiecej znalazlo,ale to tyle po obejzeniu paru zdjec Odpowiedz Link Zgłoś
oliviatomek Re: Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego 14.05.10, 02:10 to znowu ja,chyba sie troche z ta wycieraczka wyglupilem,nie zauwazylem,ze motorniczego przesuneli teraz bardziej na srodek Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego 14.05.10, 08:21 Z szyberdachem też pojechałeś po całości... na dachu sporo aparatury, w tym klima. Która ma być skuteczna. A jak nie będzie, to producent ma ją poprawiać do tego momentu, aż skuteczna będzie. Ale w 120N działała całkiem nieźle, o ile włączona i włączony ciepły guzik. Odpowiedz Link Zgłoś
felicjan15 Po co klima gdy temperatura niższa niż 25 st C.? 14.05.10, 11:23 Przy niższej niz 25 stopni wystarcza sprawny system nawiewu powietrza z zewnątrz. Tramwaje Pesy mają sporo wolnego miejsca na dachu i bez problemu co najmniej dwie klapy by się zmieściły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh czy one muszą być żółte ?? nie ma bardziej stonowa IP: *.softpro2.pl 14.05.10, 02:29 nych kolorów ?? szare nie mogły ? musi być oczojebnie, no parodia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopel Fajny tramwaj. Ale dlaczego nazywaja go Swing ? IP: *.zoominternet.net 14.05.10, 03:04 Skoro sie kolysze powinni nazwac go Kolysz albo Hust, czy cos takiego. Przeciez Swing to nie po polskiemu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prażanin Re: Fajny tramwaj. Ale dlaczego nazywaja go Swin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 10:44 Gość portalu: hopel napisał(a): > Skoro sie kolysze powinni nazwac go Kolysz albo Hust, czy cos > takiego. Przeciez Swing to nie po polskiemu ... No to proponuję bardziej swojsko - Hustler ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0les Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego mi... IP: *.icpnet.pl 14.05.10, 07:17 Niestety nie powala na kolana...porownujac go do solarisa wypada blado... poznan.gazeta.pl/poznan/51,36037,7284685.html?i=0 Ciesze sie, ze pesa w poznaniu przegrała ten przetarg, nie chcialbym swingow widziec na naszych torach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead man walking Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego mi... IP: *.man.poznan.pl 14.05.10, 07:23 Szczerze mówiąc pod względem designu to porażka. Nie jestem fanatycznym lokalnym patriotą, ale w Poznaniu za moment wyjadą na ulice tramwaje, które pod względem urody biją warszawskie na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
poznan_o2 Re: Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego 14.05.10, 08:08 Solaris Tramino na Hetmańskiej Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyk32 Re: Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego 14.05.10, 10:20 Człowieku wy w Poznaniu nigdy nie widzieliście porządnego tramwaju a ten wasz solaris przypomina stary szynobus pesy choć narazie na obrazku Odpowiedz Link Zgłoś
poznan_o2 Re: Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego 14.05.10, 11:47 widzimy je na co dzień Siemens Combino Solaris na obrazku? heh Solaris na moście Rocha Pesa nie jest piękna ale dobrze że jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zartiepl Re: Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego IP: 94.254.232.* 16.05.10, 12:42 LOL, Combino to porządny tramwaj???? To przestały im się już sypać pudła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fxf Re: Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.10, 13:41 skoro producenci aut wycofuja masowo swoje produkty do serwisow - ostatnio 1,8 mln toyot w Europie trafi do serwisu - to dlaczego nie moze sie to zdarzyc producentom tramwajow?? w combino wymieniono wadliwe alugripy i wrocily na tory, combino nalezy do najmniej awaryjnych wagonów miasta Poznań. a sprawe podchwycil i rozdmuchal zapewne cegielski aby upchnac Poznaniowi swa beznadziejna pumę - akcja nieudana na szczescie. wracajac do combino to obecnie jezdzi ich po swiecie prawie 600 szt. i jest nadal produkowany w zmodyfikowanej wersji Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego 18.05.10, 14:32 Gdyby te noe tramwaje przypominały te stare szynobusy, byłoby dobrze. Gdyby za 10 lat nieświadomym ludziom przedtawić stojące obok siebie owe szynobusy i ten tramwaj, pewnie wielu stwierdziłoby, że tramwaj jest starszy. Odpowiedz Link Zgłoś
freeman00 Re: Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego 27.05.10, 17:20 Czy ty k.... kiedykolwiek byłeś z czegoś zadowolony? Jesteś typową polską zrzędą co sama nic nie osiągnęła i psioczy na innych. Wes wyp... do irlandi albo angli na zmywak dresie je....! Odpowiedz Link Zgłoś
szlakuls Możliwość trzymania się = bezpieczeństwo 15.05.10, 10:50 Jeśli ktoś nie ma możliwości trzymania się w pojeździe to naraża się na niebezpieczeństwo np. w przypadku ostrego hamowania, nawet jeśli jest osobą najbardziej sprawną . Kiedyś obowiązywała Polska Norma dot. uchwytów w pojazdach. Ogólnie polegało to na tym, że ustawiano w modelu pojazdu standardowy kartonowy manekin i w dowolnym punkcie pojazdu manekin musiał mieć styczność z przynajmnuej jednym uchwytem. Nie zapewnienie pasażerowi możliwości uchwycenia się naraża go na niebezpieczeństwo utraty zdrowia a jak wiemy nawet życia. Każdego roku w środkach komunikacji miejskiej ginie kilka osób w wyniku upadku i uderzenia głową o twarde przedmioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ivo Re: Możliwość trzymania się = bezpieczeństwo IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.11, 00:22 Popieram! Niewygodny i niebezpieczny jest nawet dla osób siedzących- kubełkowe fotele są tak wysoko,że nawet wysoka osoba nie dosięga nogami do podłogi. Niewypał, szkoda że ma byc ich więcej, bo podróż na stojąco staje sie koszmarem... Odpowiedz Link Zgłoś
freeman00 Za moment warszawskie dresy ... 27.05.10, 17:18 pomalują, porysują i połamią co się da. Chamstwo warszaFki potrafi wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))) Re: Za moment warszawskie dresy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 08:03 A skąd ty prostaku możesz wiedzieć cokolwiek o Warszawie chyba tylko z gazet od równych tobie idiotów. Nie masz chyba zielonego pojęcia o życiu w Warszawie bo podejrzewam że nie byłbyś w stanie wyjść poza dworzec centralny bo na dzień dobry byś się na nim zgubił. Więc siedź siedź w swoim pierdziszewie i nie komentuj! Odpowiedz Link Zgłoś
freeman00 Re: Za moment warszawskie dresy ... 06.06.10, 00:13 wiem conieco o warszafie i nigdy w zyciu nie chciał bym w tym waszym syfie mieszkać. Widze ze pomimo ze pomimo ze mieszkasz w warszawie to nadal sprawia ci poruszanie sie po miescie skoro mowisz ze łatwo sie zgubić. zgubic to się ty możesz palancie w prażewnicy dolnej koło kościeliska skąd pochodzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
barnabas0 Re: Za moment warszawskie dresy ... 14.06.10, 08:13 zapewniam, że ktoś kto mieszka w Warszawie od małego nie gubi się w mieście. Natomiast podzielam obawy o bezpieczeństwo i wandalizm gnojków w dresach, którzy zniszczą i porysują nowe tramwaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego IP: *.cfw-a-gci.dublin.corp.yahoo.com 02.06.10, 20:00 ta a we wrocku jakies gowniane skody wybrano Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Swing ładny? - tgo Tyładnego jeszcze nie widziałeś IP: 83.238.194.* 03.06.10, 00:45 W komentarzach są podane strony do naprawdę ładnego tramwaju,TRAMINO SOLARIS które zamówił Poznań. Zazdroszczę im takiego pięknego pojazdu. To bydgoskie to jak stare pudłą obudowane ładniejszym przodem. Naprawdę radzę poszukać link do TRAMINO i nacieszyć oko - bo jest czym Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Swing - ten tramwaj zmieni krajobraz naszego mi... 06.06.10, 11:44 Malowanie chyba niezbyt udane. Wydaje się być "ciężki". Lepiej byłoby gdyby czerwony pas był na dole - pod linią okien. Odpowiedz Link Zgłoś