Dodaj do ulubionych

Jak dostać się na Okęcie z Dworca Centralnego?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 07:56
Proszę o informację jak z Dworca Centralnego najłatwiej czy najwygodniej
dostać się na Okęcie? W sobotę wylatuję na krótkie wczasy właśnie z okęcia,
ale dojadę do Stolicy pociągiem.
Dziękuje za rady. pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • norah Re: Jak dostać się na Okęcie z Dworca Centralnego 12.03.04, 08:34
      Najlepiej autobusem 175, ktory odjezdza sprzed Dworca Centralnego od strony
      Marriotta. Ma napi: LOTNISKO im. F. Chopina itd" Trezba tylko uwazac na
      kieszoinkowcow, ktorzy ukochali te trase i roztrezpanych turystow i skasowac
      dodatkowy bilet za bagaz (mozna kupic u kierowcy) bo kanary sa szczegolnie
      upierdliwi dosadnie mowiac i licza na lapówki od zestresowanych turystow.
      Pozdrawiam i zycze milego lotu!
      • Gość: (po)dróżnik Re: Jak dostać się na Okęcie z Dworca Centralnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 09:41
        Dzieki za info. Jeszcze jedno: jak się u Was kupuje bilety (tzn. na czas, jak
        np. w poznaniu czy na gminy jak na Śląsku czy jeszcze inaczej). jaki bilet
        powinnam kupić jadąc na lotnisko? Czy autobus 175 jeździ często?

Sporo pytań, ale to mój pierwszy samodzielnie zorganizowany wyjazd (a raczej
        wylot) i chcę mieć wszystko przewidziane, co przewidzieć się da :-)
        • Gość: p_p Re: Jak dostać się na Okęcie z Dworca Centralnego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.04, 10:01
          Bilety kupuje się "na fakt" czyli na fakt przejazdu... nie ma biletów na jakiś
          czas czy (w przypadku Okęcia) na strefy przejazdu... Kartonik za 2,40...

PS. Ja wolę na Okęcie jechać taksówką, gdybyś jednak planował taki przejazd nie
          bierz taxi spod dworca a zamów telefonicznie taksówkę korporacyjną. Kto stoi
          pod dworcem to sam zobaczysz...
          • swift.gl Re: Jak dostać się na Okęcie z Dworca Centralnego 12.03.04, 10:09
            Oj oj, pod dworcem, od strony al. Jerozolimskich stoją jak najlegalniejsze
            taksówki 919 i wcale nie trzeba zamawiać, tylko wyjść na właściwą stronę. Koszt
            przejazdu 30-40 zł.

Bilety czasowe też istnieją, tyle ze prawie nikt nie kupuje godzinnych, tylko
            co najmniej 24h.

Ja polecam taksówkę, tylko po prostu taką z wyraźnym logo :-) To samo zresztą
            tyczy sie Okęcia - od razu przed przylotami jest najlegalniejszy postój też 919
            i jeszcze dwóch korporacji, tam z kolei po prostu nie można dać się naciąć
            zdziercom nagabującym w hali tylko spokojnie ich zignorować i wyjść z hali -
            prosto jak w morde strzelił na postój.

Pozdrowionka i udanego wyjazdu :-)
            • Gość: p_p Re: Jak dostać się na Okęcie z Dworca Centralnego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.04, 10:15
              Ha ha ha !!!! 30-40 zł?! To cię wyruchali koleżko i to wydymali cię koncertowo!
              Ta odległość kosztuje 15 góra 20 zł... Ja jeżdżę za tyle...

PS. Nie wysyłaj takich rad bo potem znowu będzie że wszyscy Warszawiacy są ze
              wsi... A przecież tylko ty!
              • swift.gl Re: Jak dostać się na Okęcie z Dworca Centralnego 12.03.04, 10:24
                Mistrzu, o co Ci chodzi? Podałem maksymalną stawkę z jaką trzeba się liczyć, np
                według drugiej taryfy jak ma sie akurat (nie)szczęście trafić, no i z
                zaokrągleniem dla taksiarza - akurat to ci "ze wsi" mają opinię liczykrupów.

Ja w tym roku płaciłem od cholery różnie - od 25 zł do 40 - zależnie od dnia
                (powszedni, sob/niedz) i korków. To jest max, po prostu niech Kolega wie, ze
                nie może być więcej niż tyle co podałem, przynajmniej legalną taryfą.

A o biletach nie wspomniałęm, żeby Ci dogryźć, tylko czysto informacyjnie. Po
                prostu bilet godzinny istnieje w cenniku ZTM, tylko jego sprzedaz jest
                szczątkowa, a zresztą oczywiście na przejazd 175 i tak by sie nie kalkulował.

Pozdro - SG
                • Gość: p_p Re: Jak dostać się na Okęcie z Dworca Centralnego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.04, 10:40
                  Mistrzu! Nie ma możliwości by nawet w nocnej taryfie dojechać za 40 zł!!!
                  Owszem, można i za 200 pojechać, polecam taryfę spod Rotundy... Tak rada z
                  dobrego serca, bo widzę że latasz często... kiedy usłyszysz 40 zł (nawet w
                  nocy) poproś o wypisanie faktury z określeniem tzw. "kilometrażu" i punktów A-
                  B... 40 zł jest stawką NIE DO PRZYJĘCIA!!! Nawet dla gościa z prowincji czyli
                  założyciela wątku...

PS. Są u nas bilety godzinowe? Ja nie bardzo korzystam z miejskiej komunikacji
                  alem nie słyszał... A bilet 24 h owszem istnieje ale naszemu gościowi to on
                  jest na palster...

Pzdr...
                  • swift.gl Re: Jak dostać się na Okęcie z Dworca Centralnego 12.03.04, 10:51
                    www.ztm.waw.pl/taryfa.php - prosze uprzejmie dla potwierdzenia :-)

40 w zaokrągleniu, kiedys w niedzielę wieczorem (ale w niedzielę to akurat nie
                    ma znaczenia), wybiło chyba 38 - i fakt, z Okecia ale tam gdzie mieszkam, czyli
                    na "bliską" Wolę a nie na Centralny, ale właśnie, na tyle bliską, że różnica
                    nie byłaby jakaś kolosalna.

A propos faktury - do dzis mam kwitek z 1 stycznia jak wracalem z sylwka :-)

Greetz :-)
                    • swift.gl Re: Jak dostać się na Okęcie z Dworca Centralnego 12.03.04, 11:30
                      Jeszcze gwoli scisłości - z "przyzwyczajenia konsumenckiego" korzystam z 919,
                      bo tę korporację znam niejako od urodzenia, a oczywiście istnieja tańsze
                      korporacje. I jeszcze jedno - akurat jak gdzieś lecę to zaokrąglam rachunek za
                      taksówkę do pełnych 10-u zł żeby nie zabierać polskiego bilonu, i stąd takie
                      sumy jakie podałem - nie tyle precyzyjnie wg licznika tylko "z doświadczenia".

Pozdro :-)
                      • Gość: p_p Re: Jak dostać się na Okęcie z Dworca Centralnego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.04, 11:44
                        Z tym bilonem to fakt... i ja tak robię... co do 919? Dawno się odzwyczaiłem,
                        jeżdże inną korporacją...
                  • Gość: jacek jezyk polski i gwara p_p IP: *.u.mcnet.pl 12.03.04, 10:54
                    'taryfa' i 'alem' wyraznie dowodza wiejskich korzeni p_p

rowniez (wyraznie podkreslony) fakt niekorzystania z komunikacji MIEJSKIEJ -
                    zamiast tego jakis burakowoz na biopaliwo ...

sloma z butow wylazi, ale coz, czyz nie jestesmy goscinni ? - witamy w
                    Warszawie p_p !!!
                    • Gość: p_p Do jabcusia tu jest NIE DO SWIFTA!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.04, 11:04
                      A pierdolże się frajerze wielokrotnie sfrustrowany i niejednokrotnie
                      niedorobiony!!!

PS. To tylko moja przyjacielska rada...
            • civic_vtec Taxi 12.03.04, 11:42
              swift.gl napisał:

> Ja polecam taksówkę, tylko po prostu taką z wyraźnym logo :-) To samo zresztą
              > tyczy sie Okęcia - od razu przed przylotami jest najlegalniejszy postój też
              919
              >
              > i jeszcze dwóch korporacji, tam z kolei po prostu nie można dać się naciąć
              > zdziercom nagabującym w hali tylko spokojnie ich zignorować i wyjść z hali -
              > prosto jak w morde strzelił na postój.
              >
              > Pozdrowionka i udanego wyjazdu :-)

Też polecam taksówkę - będzie szybko, wygodnie i niezbyt drogo, bo lotnisko
              jest blisko centrum.
              Te taksówki 919 mają wyraźny czerwono-żółty napis MPT na kogucie i są z reguły
              białe (wyjątkowo srebrne). Wyjście na ich postój z głównej hali dworca (to na
              samej górze) w stronę Mariott'a.
        • civic_vtec Autobus 175 12.03.04, 11:36
          Gość portalu: (po)dróżnik napisał(a):

> Dzieki za info. Jeszcze jedno: jak się u Was kupuje bilety (tzn. na czas, jak
          > np. w poznaniu czy na gminy jak na Śląsku czy jeszcze inaczej). jaki bilet
          > powinnam kupić jadąc na lotnisko? Czy autobus 175 jeździ często?
          >
          > Sporo pytań, ale to mój pierwszy samodzielnie zorganizowany wyjazd (a raczej
          > wylot) i chcę mieć wszystko przewidziane, co przewidzieć się da :-)

Na dużą część Twoich odpowiedzi można łatwo znaleźć odpowiedź na stronie
          Zarządu Transportu Miejskiego (ZTM), tutaj załączam linki:
          www.ztm.waw.pl/baza/20040313/175/TP-TE1.HTM czas przejazdu
          www.ztm.waw.pl/baza/20040313/175/700202.HTM rozkład przystanku Dworzec
          Centralny

Informacje te traktuj orientacyjnie, w Warszawie dość często się zdarza, że
          autobusy "nie trzymają się" czasów rozkładowych.

Bilety najlepiej kupić w kioskach (na dworcu znajdziesz ich dużo). Zakup u
          kierowcy będzie troszkę droższy i może być kłopotliwy (niektórzy kierowcy tak
          się spieszą, że nie znoszą jak ktoś im przeszkadza)

Miłej podróży
          • sceptyk Re: Autobus 175 12.03.04, 11:55
            Nie polecam taksowki, a polecam wlasnie autobus. Taksowke trzeba brac jesli
            skorzystanie z komunikacji publicznej jest niewygodne. A tu akurat jest b.
            wygodne. Przystanek pod dworcem i dojezdzasz na samo miejsce. W sobote mniejszy
            ruch to i bedziesz w 25 minut. Albo i szybciej.
      • Gość: mn 175, ale od strony centralnego, a nie marriotta!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 10:43
        > Najlepiej autobusem 175, ktory odjezdza sprzed Dworca Centralnego od strony
        > Marriotta. Ma napi: LOTNISKO im. F. Chopina itd" Trezba tylko uwazac na
        > kieszoinkowcow, ktorzy ukochali te trase i roztrezpanych turystow i skasowac
        > dodatkowy bilet za bagaz (mozna kupic u kierowcy) bo kanary sa szczegolnie
        > upierdliwi dosadnie mowiac i licza na lapówki od zestresowanych turystow.
        > Pozdrawiam i zycze milego lotu!

175, ale od strony centralnego, a nie marriotta!!
    • Gość: jacek Okęcie - mialo byc lotniskiem dla Warszawy ... IP: *.u.mcnet.pl 12.03.04, 10:08
      a tu sie okazuje, ze wbrew agresywnym opinion na forum jest zupelnie inaczej

kolejny dowod na koniecznosc budowy nowego lotniska poza Warszawa i
      uaktywnienie lotnisk regionalnych !!!!
      • delirium_tremens Re: Okęcie - mialo byc lotniskiem dla Warszawy .. 12.03.04, 10:11
        To znowu ty, jabcusiu - psycholu? Co to ma do rzeczy? Ktoś pyta jak dojechac na
        istniejące lotnisko a nie istniejące w twojej psychopatycznej (albo niezwykle
        cwano-oszukańczej) imaginacji.

Kolegę przyjeżdzającego do naszego miasta uprzejmie przepraszamy za wybryki
        jabcusia - psychola.
      • Gość: komagane Re: Okęcie - mialo byc lotniskiem dla Warszawy .. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.04, 10:18
        jabcusiu zrób mi laskę!!! taka jestem rozpalona!
        • swift.gl Re: Okęcie - mialo byc lotniskiem dla Warszawy .. 12.03.04, 10:25
          Ludzie, uspokójcie się - naprawdę jak napisał p_p można pomyśleć że to jakaś
          wiocha! :-(

A na oszołomów - ignor - tak by było najlepiej.

Pozdroovka
        • Gość: jacek nie masz swojego nicka ??? IP: *.u.mcnet.pl 12.03.04, 10:29
          a moze ty jakubowska jestes ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka