Dodaj do ulubionych

ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI

29.06.10, 19:23
Dnia 29.06.2010 r. otrzymałem od komornika pismo w sprawie zajęcia
wierzytelności w związku z postępowaniem przeciwko anłuk o zapłatę
sumy pieniężnej około 140 000 zł

Najogólniej mówiąc anłuk nie zapłacił faktury jednemu z wierzycieli
i komornik chce ściągnąć tą kwotę z wpłat za nasze mieszkania

Wiem że takie pismo otrzymali również inni

Sytuacja nie jest ciekawa

Ciekawe jakie jeszcze jest zadłużenie anłuk

Obserwuj wątek
    • gr8-1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 29.06.10, 20:12
      Ja również odebrałem pismo od Komornika. Krótkie poszukiwanie poprzez google i....

Pan Sławomir Krasnodębski, którego nazwisko widnieje na piśmie odnalazł się w
      firmie Global...

www.global-budownictwo.pl/pl_firma.htm
      Ciekawe teraz, co będzie z opłatami za np media + ze sprzątaniem i usuwaniem
      usterek skoro nasze pieniądze pójdą na spłatę zaległości Anłuka...

Ciekawe jak to się będzie miało do szybkości podpisywania aktów notarialnych
      (teraz to chyba Anłukowi nie będzie na tym zależało, bo będziemy spłacać jego
      zadłużenie....)
      • gharde Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 29.06.10, 21:57
        też dostałem takie pismo, nie widziałem go, tyle co przez telefon dostałem
        informacje, że przyszło zajęcie wierzytelności na kwotę 122 tyś plus koszty
        sądowe od komornika przy sądzie w legionowie... I jak teraz na to się
        zapatrywać? Kto jeszcze dostał takie pismo? Czy jestesmy jakos szczegolnie wybrani?
        • on.2 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 29.06.10, 22:40
          Wydaje mi się że pismo dostali wszyscy którzy podpisali umowy w
          formie aktu notarialnego

przedewszystkim musimy na pismo odpowiedzieć
          jeżeli mamy pospłacane wszystkie należności wobec anłuk to nie
          jestśmy jesteśmy zobowiązani na dzień dzisiejszy nic płacić
          jak anłuk wystawi fakturę to płacimy na konto komornika
          wydaje mi się że anłuk nie będzie tym zachwycony
    • gr8-1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 30.06.10, 11:06
      Jeśli ktoś nie dostał pisma, albo chce sobie poczytać to w poniższym linku jest
      skan pisma które ja dostałem.

www.sendspace.pl/file/58f2a2a31e69cd154e94464
      • rafalfloyd1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 30.06.10, 11:19
        A co na to wszystko nasz deweloper?? Dzwonił ktoś lub pytał w
        biurze? Dziś po 14.00 miała być pełna dokumentacja pomiarowa do
        aktów, ale nie wiem, czy w tej chwili będzie można akty pisać. Kwota
        zajęcia nie jest co prawda duża (u sąsiada Dolcana komornik na rzecz
        Globala zajął parę miesięcy temu ok 2 mln złotych) ale nie wiadomo
        jak podejdą do tego z Anłuka. Czy spłacą i będzie spokój, czy będzie
        się to ciągnęło. Podsumowując, sytuacja uderza jak zwykle
        najbardziej w nas, mieszkańców :( :( :(
        • gharde Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 30.06.10, 11:37
          Dzwoniłem i pytałem... sprawa jest wyjaśniana, piszą pismo z prawnikiem
          wyjaśniające, że zajęcie jest bezpodstawne... więc trzeba czekać na
          dalszy bieg sprawy
          • elzbietan1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 30.06.10, 13:05
            Niezłe bajki sprzedają, na odowłanie się od nakazu zapłaty mieli chyba 14 dni po
            tym nakaz się uprawomocnił i otrzymał klauzule wykonalności - sprawa trafiła do
            komornika.
            Odwołań pism i wyjaśnień na tym etapie niema.

Kurcze robi się nie wesoło być może czas najwyższy żeby akty uzyskać również
            poprzez postępowanie sądowe zanim komornik zgarnie nasze mieszkania...

gharde napisał:

> Dzwoniłem i pytałem... sprawa jest wyjaśniana, piszą pismo z prawnikiem
            > wyjaśniające, że zajęcie jest bezpodstawne... więc trzeba czekać na
            > dalszy bieg sprawy
        • kortland Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 30.06.10, 11:37
          podobno ciągle nie ma dokumentacji pomiarowej
          • rafalfloyd1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 30.06.10, 11:45
            Podobno dziś po 14.00 ma być (info z poniedziałku).
            • on.2 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 30.06.10, 13:16
              dzwoniłem do biura podobno zaległość została zajęta z konta anłuka

dzwoniłem do komornika nie udziela informacji telefonicznie
              może ktoś się wybierze z pismem do Legionowa do komornika

zasada jest taka: osoby które dostały pismo nie mogą zapłacić na
              konto anłuka ani złotówki wszystkie należności wobec anłuka wpłacamy
              komornikowi
              musimy napisać i wysłać listem poleconym do komornika pismo z
              wyjaśnieniami czy mamy jakieś zaległości wobec anłuka
              NASZA SYTUACJA JEST CORAZ GORSZA
              • hann.3 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 30.06.10, 13:56
                czy ktoś z Państwa sprawdzał czy Anłuk rzeczywiście uregulował
                należności w KW działki,sprawdzając online nr WA1W/00081450/2 nadal
                wisi ponad 20.000.000 zł!!! na hipotece. Banki co prawda nie
                wystepują o wypis tylko powinien to zrobic Anłuk, ale nie wygląda to
                ciekawie,nie ma co juz sluchac kłamstw swiderskich i tym podobnych
                tylko cos wspolnie z tym zrobic zebysmy sie nie obudzili za
                pozno,pozdrawiam
                • gharde Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 30.06.10, 14:19
                  wszystkie hipoteki banków zostały wykreślone... wg stanu na marzec
                  2010r.
                • gharde Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 30.06.10, 15:27
                  odniosę się jeszcze do tej hipoteki on-line, rzeczywiście jest tutaj
                  wpisana, ale posiadam na pismie decyzje banku o pozwoleniu na
                  wykreslenie hipoteki jak rowniez decyzje sadu o wykresleniu jej z KW
              • elzbietan1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 30.06.10, 14:33
                dla tych którzy są zainteresowaniu uzyskaniem aktu własności na podstawie postanowienia sądu przypominam, że:

Art. 390 § 3. K.C.
                Roszczenia z umowy przedwstępnej przedawniają się z upływem roku od dnia, w którym umowa przyrzeczona miała być zawarta.

zatem przed tą datą należy złożyć do sądu pismo.
                • rafalfloyd1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 30.06.10, 15:52
                  A po dzisiejszym dniu, co deweloper twierdzi w sprawie podpisania
                  aktów?? Ma ktoś jakieś najświeższe informacje?
                  • elzbietan1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 30.06.10, 16:31
                    Może dowiemy się u notariusza jakie potrzebuje dokumenty do przeniesienia praw
                    własności mieszkań i sami umówimy się na podpisanie aktów, i Pana Łukasza za
                    uszy zaciągniemy do rejenta?

Coś mi się wydaje, że wszystkie potrzebne dokumenty nasz developer posiada.

A odpowiadając na pytanie to myślę, że kolejnym argumentem Anłuka będzie znowu
                    jaki banał może przedawnienie się odpisu krs albo KW...
                    • arystoteles_2 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI/PRAWNIK 30.06.10, 22:55
                      a ja idę do prawnika. dowiem się co możemy zrobić.
                      • rafalfloyd1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI/PRAWNIK 01.07.10, 09:06
                        Wg mnie, grunt to uzyskać w 100% pewną informację (najlepiej u
                        źródła w Legionowie) czy pieniądze faktcznie zostały ściągnięte z
                        konta Anłuk (tak jak pisał On2), co załatwiało by nam kwestie w tym
                        sensie, że Komornik nie ,,siedział'' by na naszym osiedlu. A to jest
                        przecież dla nas najważniejsze... Odrębną kwestią jest podjęcie
                        jakiś konkretnych działań, aby jak najszybciej podpisać akty.
                        Sytuacja z komornikiem najlepiej pokazuje, jak niebezpieczna jest
                        dla nas obecna sytuacja.
                        • arystoteles_2 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI/PRAWNIK 01.07.10, 17:29
                          ja jestem po rozmowie telefonicznej z komornikiem. on chce żeby
                          napisać pismo ile miesięcznie przekazuje się na konto an-łuk.
                          jeszcze nie wiem jak się do tego ustosunkować.
                          a co do aktów notarialnych (ostatnia wersja), czekają na geodetę,
                          który ma się pojawić na ul. okrzei po niedzieli.
                          • rafalfloyd1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI/PRAWNIK 01.07.10, 19:04
                            Heh, ciekawe tylko po której niedzieli :) Czy komornik potwierdził,
                            że pieniądze zostały ściągnięte z konta Anłuk, czy to tylko kolejna
                            ściema?
                            • gharde Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI/PRAWNIK 02.07.10, 08:43
                              a Łukasz Świderski wczoraj powiedział mi, że dziś będą wszystkie
                              dokumenty :) i że wierzytelność została zaspokojona z ich konta, ale
                              nie maja jeszcze zaświadczenia od komornika o zaspokojeniu
                              wierzytelności, więc moim zdaniem i tak trzeba na własną rękę
                              skontaktować się z komornikiem lub odpisać na piśmie, że mamy tylko
                              comiesięczne zobowiązania w postaci czynszu, a ze względu na
                              oświadczenie dewelopera o uiszczeniu wierzytelności nie wiemy na
                              które konto przelewać te pieniądze.... Pismo oczywiście za
                              potwierdzeniem odbioru lub osobiście na kancelarię komornika.
                              • rafalfloyd1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI/PRAWNIK 02.07.10, 08:58
                                Oby to co piszesz, okazało się prawdą...
                                • gharde Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI/PRAWNIK 02.07.10, 09:13
                                  Oby... :)
                                  • arystoteles_2 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI/PRAWNIK 03.07.10, 19:04
                                    co do komornika, to na pisma które otrzymaliśmy trzeba odpowiedzieć,
                                    bo nie wiem czy wiecie, ale grozi odpowiedzialność karna.
                                    a co do aktów notarialnych, to ja jestem w trakcie przygotowania
                                    pisma do anłuk, że jeżeli nie będzie aktów to sprawę kieruję do
                                    sądu. zresztą jak ktoś ma umowę zakupu w formie aktu notarialnego to
                                    jest tam zobowiązanie, że po wybudowaniu budynku nastąpi
                                    przeniesienie własności. co do tej pory nie nastąpiło.
    • ruda015 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 01.07.10, 09:37
      Czy ktoś już napisał oświadczenie dla komornika? Nie wiem co
      napisać, bo w biurze twierdzą, że zaległość została zajęta z konta
      anłuka. Oświadczenie trzeba wysłać w ciągu tygodnia, a nie chcę się
      zobowiązywać do płacenia na konto komornika czynszu, jeśli pieniądze
      zostały ściągnięte.

• elzbietan1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 01.07.10, 10:45
        ja chyba wstrzymam płatności do czasu wyjaśnienia sprawy.
        Pisma od komornika nie otrzymałam.
        • rafalfloyd1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 01.07.10, 10:53
          Wg mnie płacić jak najbardziej trzeba, bo zrobią się kolejne długi i
          będzie nie dobrze... Trzeba tylko jak najszybciej ustalić, czy
          faktycznie sprawa z komornikiem została już załatwiona.
          • rafalfloyd1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 01.07.10, 11:06
            Nie wiem, jak jesteście do tego nastawieni, drodzy Sąsiedzi, ale
            może przydałoby się jakieś małe wspólne spotkanie w tej kwestii?
            • elzbietan1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 01.07.10, 12:44
              wspólne spotkanie z naszym developerem. Mógłby przedstawić nam swój plan
              działania. Póki co my z umów się wywiązaliśmy, a on się ciągle miga powołując
              się na kolejne przeszkody.
              Panie Wojtku prosimy o przedstawienie tematu spotkania Prezesom spółki by
              mogli odnieść się do zajęć komorniczych.
              • rafalfloyd1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 01.07.10, 12:49
                Myśli Pani, że Pan Wojtek poczytuje sobie nasze forum :)?
                • gharde Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 05.07.10, 11:35
                  doszedł do mnie drugi list o zajęciu wierzytelności na kwotę 170 tys.
                  na konto p.Krasnodębskiego. Pierwsza wierzytelność została ściągnięta z
                  konta Anluka i komornik wyslal juz pisma o uchyleniu sprawy, natomiast
                  ta jeszcze nie... i trzeba na to pismo odpowiedziec... sprawa robi się
                  ciekawa
                  • rafalfloyd1 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 05.07.10, 13:00
                    A co w Anłuku na to? (w sensie, na drugie pismo od komornika)
                    • gharde Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 05.07.10, 13:08
                      w biurze w ząbkach nic o nim nie wiedzą, jakiś pracownik tel odebrał.
                      Natomiast w Warszawie dostałem informacje takie, że komornik zajął ich
                      konto i z ich konta te wierzytelności są zaspokajane, i poza tym to
                      jest jeszcze trzecia wierzytelność na rzecz globala z tym, że pismo od
                      komornika może do nas nie dotrze, bo komornik podobno wysłał pisma a
                      dopiero potem wszedł im na konto. No i mają rozesłać pisma o
                      odstąpieniu komornika od egzekucji ze względu na zaspokojenie tych
                      wierzytelności, czy jakoś tak.
                  • arwena84 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 05.07.10, 14:27
                    Do mnie na szczęście żadne pismo od komornika nie przyszło. Za to dostałam pismo
                    od naszego developera, że kasa została już ściągnięta z ich konta.
                    • nowywiosenna Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 07.07.10, 16:22
                      czy wiecie cos nowego na temat zajecia wierzytelnosci? podobno
                      wszystko jest zakończone.tak przynajmniej powiedzieli mi w biurze.
                      chce tam kupic mieszkanie. i szczerze mówiąc jestem w kropce. oco w
                      tym wszstkim chodzi? podobno nie są to duże kwoty? prosze o
                      informacje
                      • gharde Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 08.07.10, 08:32
                        wierzytelność wynosiła mniej więcej wartość jednego mieszkania...
                        • nowywiosenna Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 08.07.10, 10:22
                          dziś dzwoniłem do komornika z legionowa i uzyskałem informację iż sa
                          trzy zajęcia wobec anłuk na kwoty: ok.140tyś, 170tyś. i 600tyś. czy
                          ktoś moze to potwierdzić?
                          • gharde Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 08.07.10, 10:33
                            te 2 pierwsze sie zgadzaja, trzecia nie wiem jakiej jest wysokości.
                            Dziwi mnie to, że komornik udzielił takich informacji telefonicznie, bo
                            kilka dni temu nie chciał takich informacji udzielać
                            • nowywiosenna Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 08.07.10, 15:28
                              taką otrzymałem informacje od pracownicy kancelarii. w anłuk mówią
                              ze to nie jest poważna sprawa że wszysztko jest załatwione. niewiem
                              co otym mysleć. czytając to forum to wydaje sie że najlepszą żeczą
                              jest zrezygnowac z mieszkania, choć z drugiej strony mieszkanie i
                              okolica mi odpowiada. poczekam chyba na rozwój sytucaji.
                              • gharde Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 08.07.10, 16:09
                                Jak nie przyjdzie trzecie zawiadomienie o zajęciu wierzytelności, to sytuacja raczej będzie stabilna... :)
                                • d_o_t_i Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 09.07.10, 22:14
                                  Czy ktoś napisał odwołanie (te, o którym mowa w piśmie)?

Anłuk wprawdzie wysłał pisma, że zabezpieczono kwotę na spłatę zobowiązania,
                                  lecz my nie dostaliśmy jeszcze sprostowania od komornika...
                          • arystoteles_2 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 11.07.10, 14:02
                            zgadza się. dwie pierwsze wierzytelności zostały już wyjaśnione.
                            powinniśmy dostać pismo od komornika już niedługo. zostaje tylko ta
                            na kwotę 600tyś, a informację mam bezpośrednio od komornika z
                            legionowa.
      • arystoteles_2 Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 11.07.10, 14:11
        ja, osobiście u komornika. a została jeszcze wierzytelność na kwotę
        ok.600tyś. w piśmie podajemy numer sprawy i kwotę czynszu jaki
        płacimy. aha i od kiedy przekazujemy te pieniądze na konto
        komornika, np. że będzie to od sierpnia.
    • gharde Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 12.07.10, 11:02
      Przyszły od komornika uchylenia o zajęciu wierzytelności do pism, które
      wysłał do tej pory, więc nie trzeba żadnych pism pisać do komornika. A
      czy dostaliście faktury od Anluka za kolejny miesiąc "zarządzania"?
      • kortland Re: ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI 14.07.10, 13:02
        a propos pytania o faktury
        dostaliśmy chwilę temu razem z rozliczeniem liczników (które to jak
        zwykle mnie zapieniło)
        pzdr srd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka