Dodaj do ulubionych

Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom d...

27.07.10, 09:09
Przejścia dla pieszych - TAK. Człowiek to nie szczur, żeby się w
centrum swojego maista musial pod ziemią przeciskać.
Obserwuj wątek
    • inqbus Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom d... 27.07.10, 09:09
      zaraz samochodziarze zaczna ujadac :) pomysl dobry i praktykowany w Europie od
      dawna. miasta dla ludzi.
      • Gość: Arek Smarek Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: 87.204.27.* 27.07.10, 09:27
        W samochodach siedzą ludzie. Między innymi mieszkańcy tego miasta.
        • Gość: World Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: 195.117.230.* 27.07.10, 09:47
          Gość portalu: Arek Smarek napisał(a):

> W samochodach siedzą ludzie. Między innymi mieszkańcy tego miasta.

Ponadto w swoim samochodzie można się doskonale odizolować od
          śmierdzieli i cuchnących bezdomnych wożących się na koszt polskiego
          społeczeństwa w tutejszym zbiorkomie. Zauważyliście, że władze nie
          zamierzają nic z tym problemem zrobić? Żadnych obietnic ku temu
          nawet nie ma!
          • Gość: omsa Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.u.itsa.pl 27.07.10, 09:53
            Wymień ilu najwięcej widziałeś na raz śmierdzieli.
            • rlnd Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom 27.07.10, 10:01
              Wystarczy jeden. W takie upaly jak kilka dni temu w zupelnosci "zalatwia" caly
              autobus czy tramwaj.
              • Gość: omsa Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.u.itsa.pl 27.07.10, 10:11
                Ej, ale serio. Jeżdżę zbiorkomem od wielu lat, prawie codziennie i śmierdzieli odnotowuję bardzo rzadko. Być może jest to kwestia wyboru trasy, ale nie widzi mi się raczej, żeby to był poważny problem społeczny. Tymczasem, po raz kolejny czytam, że ktoś "nie jeździ zbiorkomem, bo są śmierdziele" i nie wiem, śmiać się czy płakać? Przecież to wtórna racjonalizacja.
                • Gość: R Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.10, 10:19
                  Zdecydowanie wybor trasy. Polecam linie jadace na Prage. Nurki w kazdym wagonie.
                  • Gość: World Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: 195.117.230.* 27.07.10, 12:21

Gość portalu: R napisał(a):

> Zdecydowanie wybor trasy. Polecam linie jadace na Prage. Nurki w
                    > kazdym wagonie.

Ale przecież zaślepieni tego nie widzą, więc o czym mowa :)
                    • kretynofil A ja nie jezdze zbiorkomem bo: 27.07.10, 13:40
                      1) pochodze ze wsi i jak prawdziwy wiesniak wszedzie, nawet do
                      karczmy, musze wlasnym wozem jechac, przeciez na rowerach to tylko
                      dziady jezdza,
                      2) dzieki temu ze jade samochodem moge bardzo duzo zaoszczedzic na
                      mydle - nie mylem sie juz trzy miesiace i w ogole nie smierdze,
                      3) stac mnie, w koncu skads wytrzasnalem to dwapincset na
                      bezwypadkowego golfa od niemieckiego emeryta,
                      4) niunie leca na takich zaradnych i przedsiebiorczych mezczyzn jak
                      ja,
                      5) dzieki temu ze mam samochod moge szybciej dojechac na silownie,
                      6) jak czasem wroce na wies to robie wrazenie na pani w gieesie.

I wlasnie dlatego nie bede nigdy jezdzil zbiorkomem!
                      • Gość: World Re: A ja nie jezdze zbiorkomem bo: IP: 195.117.230.* 27.07.10, 14:11
                        kretynofil napisał:

> 1) pochodze ze wsi i jak prawdziwy wiesniak wszedzie, nawet do
                        > karczmy, musze wlasnym wozem jechac, przeciez na rowerach to tylko
                        > dziady jezdza,
                        > 2) dzieki temu ze jade samochodem moge bardzo duzo zaoszczedzic na
                        > mydle - nie mylem sie juz trzy miesiace i w ogole nie smierdze,
                        > 3) stac mnie, w koncu skads wytrzasnalem to dwapincset na
                        > bezwypadkowego golfa od niemieckiego emeryta,
                        > 4) niunie leca na takich zaradnych i przedsiebiorczych mezczyzn
                        jak
                        > ja,
                        > 5) dzieki temu ze mam samochod moge szybciej dojechac na silownie,
                        > 6) jak czasem wroce na wies to robie wrazenie na pani w gieesie.
                        >
                        > I wlasnie dlatego nie bede nigdy jezdzil zbiorkomem!

To śpiewka o polskiej wsi czy zagranicznej? Bo zapewne nie o
                        amerykańskim "country" tudzież ranczo :)
                        • kretynofil To spiewka o polskich wsiokach... 27.07.10, 14:27
                          A co?
                          • Gość: Admiral Do meritum- GDZIE Obwodnica Śródmieścia?? IP: *.centertel.pl 27.07.10, 20:31
                            Jak zwykle zaczyna się od dupy strony. Zanim zacznie się ograniczać ruch w
                            ścisłym centrum i snuć podobne wizje powinno się NAJPIERW zbudować CAŁĄ
                            Obwodnicę Śródmieścia (a i przy okazji dobrze byłoby Obwodnicę Miejską z
                            prawdziwego zdarzenia).
                            Tymczasem tutaj bida z nędzą - poza odcinkiem południowym (Trasą Łazienkowską)
                            na dobrą sprawę żaden fragment nie istnieje.

Zauważył i przyznał to nawet Ruta.
                            Tylko ten ćwierćinteligent Wojciechowicz uważa, ze samymi wizjami oraz kubłem z
                            farbą można załatwić sprawę.

Tymczasem po praskiej stronie sytuacja jest dramatyczna - bo tam jedyne
                            praktycznie połączenie to Targowa i potem długo, długo nic.
                            • Gość: ja Re: Do meritum- GDZIE Obwodnica Śródmieścia?? IP: *.devs.futuro.pl 27.07.10, 20:41
                              Gość portalu: Admiral napisał(a):

> Jak zwykle zaczyna się od dupy strony. Zanim zacznie się ograniczać ruch w
                              > ścisłym centrum i snuć podobne wizje powinno się NAJPIERW zbudować CAŁĄ
                              > Obwodnicę Śródmieścia (a i przy okazji dobrze byłoby Obwodnicę Miejską z
                              > prawdziwego zdarzenia).
                              > Tymczasem tutaj bida z nędzą - poza odcinkiem południowym (Trasą Łazienkowską)
                              > na dobrą sprawę żaden fragment nie istnieje.
                              >
                              > Zauważył i przyznał to nawet Ruta.
                              > Tylko ten ćwierćinteligent Wojciechowicz uważa, ze samymi wizjami oraz kubłem z
                              > farbą można załatwić sprawę.
                              >
                              > Tymczasem po praskiej stronie sytuacja jest dramatyczna - bo tam jedyne
                              > praktycznie połączenie to Targowa i potem długo, długo nic.

Wyjdzie jak zawsze to samo - polskie dno :D Polaków (tu konkretnie Warszawiaków)
                              na nic więcej nie stać :)
                • rlnd Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom 27.07.10, 10:23
                  Ja nie jezdze zbiorkomem bo:
                  1. szybciej dojade samochodem (liczac dojscia, oczekiwania na przystankach etc).
                  2. w samochodzie mam klimatyzacje i nie wspoldziele pomieszczenia z pocacymi sie
                  (i smierdzacymi - do tego nie trzeba byc bezdomnym, wystarczy sie nie myc czy
                  nie uzywac dezodorantu) czy kaszlacymi ludzmi. Mam tez sporo miejsca i nikt mi
                  nie depcze po palcach.
                  3. nie grozi mi samozaplon, wypadniecie drzwi itp. (samochod regularnie
                  serwisuje), polamanie konczyn w wyniku gwaltownego hamowania, bycie okradzionym etc.

• Gość: omsa Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.u.itsa.pl 27.07.10, 10:35
                    Nie jeżdzę samochodem, bo:

1. Docieram na miejsce szybciej (licząc wyjazd z garażu, parkowanie i dojście).
                    2. Mogę w trakcie jazdy czytać gazetę czy książkę, czego na pewno nie robiłbym w samochodzie,
                    3. Mam większą swobodę, mogę pójść na piwo po pracy i bezpiecznie wrócić do domu.
                    4. Nie grożą mi stłuczki, kolizje, karambole, potrącenia i napady na skrzyżowaniach.

Co kto lubi.
                    • dziubek Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom 27.07.10, 11:08
                      Gość portalu: omsa napisał(a):

> Nie jeżdzę samochodem, bo:
                      >
                      > 1. Docieram na miejsce szybciej (licząc wyjazd z garażu, parkowanie i dojście).
                      He, he, czymś co jedzie maks. 50 km/godz. i co chwila zatrzymuje się na
                      przystanku? :-D

> 2. Mogę w trakcie jazdy czytać gazetę czy książkę, czego na pewno nie robiłbym
                      > w samochodzie,
                      O audiobookach nie słyszał?

> 3. Mam większą swobodę, mogę pójść na piwo po pracy i bezpiecznie wrócić do dom
                      > u.
                      > 4. Nie grożą mi stłuczki, kolizje, karambole, potrącenia i napady na
                      skrzyżowaniach.
                      oraz spadające meteory, trzęsienia ziemi, tsunami...

Ale z tymi napadami to dałeś :-D

Chyba śmiechu :-D
                      • Gość: omsa Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.u.itsa.pl 27.07.10, 11:38
                        > > 1. Docieram na miejsce szybciej (licząc wyjazd z garażu, parkowanie i dojście).
                        > He, he, czymś co jedzie maks. 50 km/godz. i co chwila zatrzymuje się > na przystanku? :-D

Za to nie stoi w korku i nie marnuje przez 8h kilku metrów kwadratowych cennej miejskiej przestrzeni.

> > 2. Mogę w trakcie jazdy czytać gazetę czy książkę, czego na pewno nie rob
                        > iłbym
                        > > w samochodzie,
                        > O audiobookach nie słyszał?

Twoja stara nie słyszała.

> oraz spadające meteory, trzęsienia ziemi, tsunami...

Patrz, to zupełnie tak, jak z tymi samozapłonami, tabunami śmierdzieli i Yeti blokującym tory.

> Ale z tymi napadami to dałeś :-D

No, patrz. Ostatnio koleżance ktoś otworzył drzwi na skrzyżowaniu i zabrał torebkę z siedzenia. A koledze saszetkę. A cioci kumpla papierową torbę. To poważny problem społeczny i nie rozumiem, czemu MIASTO nic z tym nie robi?!
                        • dziubek Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom 27.07.10, 14:30

> > > 1. Docieram na miejsce szybciej (licząc wyjazd z garażu, parkowanie
                          > i dojście).
                          > > He, he, czymś co jedzie maks. 50 km/godz. i co chwila zatrzymuje się >
                          > ; na przystanku? :-D
                          >
                          > Za to nie stoi w korku i nie marnuje przez 8h kilku metrów kwadratowych cennej
                          miejskiej przestrzeni.

Aha, no nie wspomniałeś, że mówisz o tej wersji latającej. Szczęściarz!
                          Bo w mojej okolicy niestety tylko takie normalne na kółkach są...

>
                          > > > 2. Mogę w trakcie jazdy czytać gazetę czy książkę, czego na pewno n
                          > ie rob
                          > > iłbym
                          > > > w samochodzie,
                          > > O audiobookach nie słyszał?
                          >
                          > Twoja stara nie słyszała.
                          :-D

>
                          > > oraz spadające meteory, trzęsienia ziemi, tsunami...
                          >
                          > Patrz, to zupełnie tak, jak z tymi samozapłonami, tabunami śmierdzieli i Yeti
                          blokującym tory.
                          To akurat fakty są. Wystarczy jeden śmierdziel dziennie. No ale może tobie i
                          tobie podobnym to nie przeszkadza. Nie moja sprawa.

> > Ale z tymi napadami to dałeś :-D
                          >
                          > No, patrz. Ostatnio koleżance ktoś otworzył drzwi na skrzyżowaniu i zabrał tore
                          > bkę z siedzenia. A koledze saszetkę. A cioci kumpla papierową torbę. To poważny
                          > problem społeczny i nie rozumiem, czemu MIASTO nic z tym nie robi?!
                          A słyszałeś, że jeden facio drugiemu wsadził parówkę w dupę?
                          No, bo to kierowcy byli! Pardon, blachosmrodziarze.
                          • Gość: omsa Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.u.itsa.pl 27.07.10, 14:52
                            > Aha, no nie wspomniałeś, że mówisz o tej wersji latającej.
                            > Szczęściarz! Bo w mojej okolicy niestety tylko takie normalne na
                            > kółkach są...

U mnie też, nazywają się "samochody".

> To akurat fakty są. Wystarczy jeden śmierdziel dziennie. No ale
                            > może tobie i tobie podobnym to nie przeszkadza. Nie moja sprawa.

Rozsądny człowiek zastanawia się jeszcze, jakie ma szanse na spotkanie takiego śmierdziela. Albo, jakie są szanse na to, że autobus, którym jedzie, zapali się sam z siebie.

> A słyszałeś, że jeden facio drugiemu wsadził parówkę w dupę?
                            > No, bo to kierowcy byli! Pardon, blachosmrodziarze.

Ach, te wyrafinowane rozrywki blachosmrodziarzy. Pewnie nie słyszeli o audiobookach.
                            • Gość: ja Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.devs.futuro.pl 27.07.10, 20:47

> Rozsądny człowiek zastanawia się jeszcze, jakie ma szanse na
                              > spotkanie takiego śmierdziela. Albo, jakie są szanse na to, że
                              > autobus, którym jedzie, zapali się sam z siebie.

Co robił dziś śmierdziel w 301? Albo w 33? To jakaś porażka! I nie udawajcie, że
                              tego nie widzicie...
                    • Gość: lajkonik Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 11:27
                      Moi synowie, na moje polecenie wracali raz autobusem. Pustym prawie
                      autobusem, w porze 21. Zostali zaatakowani nożem po wyjściu z
                      autobusu, przez , "towarzysza" podróży. Nigdy więcej.
                      Mój ojciec, wtedy 85 lat, złamał nogę w biodrze, bo pan kierowca
                      gwałtownie zahamował. Teraz, prawie 90 nadal jeżdzi autobusami.

Co kto woli i do czego umie się przystosować.
                      • Gość: Aglaja. Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.chello.pl 27.07.10, 17:00
                        "Moi synowie, na moje polecenie wracali raz autobusem. Pustym prawie
                        autobusem, w porze 21. Zostali zaatakowani nożem po wyjściu z
                        autobusu, przez , "towarzysza" podróży. Nigdy więcej. "

O tak, niech już nigdy autobusami nie jeżdżą. NIGDY! Traumy i paranoje trzeba
                        pielęgnować przecież.
                        Nie wiem ile synowie mają lat, życzę im powodzenia w dorastaniu.
                        Najlepiej się wszyscy zamknijcie w schronie. Na zewnątrz mogą być Źli Ludzie.
                    • rlnd Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom 27.07.10, 11:48
                      > 1. Docieram na miejsce szybciej (licząc wyjazd z garażu, parkowanie i dojście).

Gratuluje dobrego polaczenia.

> 2. Mogę w trakcie jazdy czytać gazetę czy książkę, czego na pewno nie robiłbym
                      > w samochodzie,

Gazete czy ksiazke czytam w domu, bo dziennie zaoszczedzam jakas godzine nie
                      jezdzac zbiorkomem. A gdy jezdzilem zbiorkomem (jakies 2-3 lata temu) to nie
                      mialem miesca zeby ksiazke rozlozyc, taki byl scisk.

> 3. Mam większą swobodę, mogę pójść na piwo po pracy i bezpiecznie wrócić do dom
                      > u.

Ja tez, bo moge:
                      1. zostawic samochod w pracy i wrocic do domu taksowka
                      2. pojechac do domu i dojechac na miejsce taksowka
                      3. dogadac sie z krewnymi zeby mnie odebrali (dojada taksowka)
                      4. skorzystac z firmy, ktora odstawi moj samochod do domu

> 4. Nie grożą mi stłuczki, kolizje, karambole, potrącenia i napady na skrzyżowan
                      > iach.

Stluczki, kolizje, karambole i potracenia nadal Ci groza. Dodatkowo pozary i
                      wypadajace drzwi. Napady na skrzyzowaniach sa dosc rzadkie w porownaniu z
                      napadami w autobusach/ na przystankach.
                      • Gość: omsa Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.u.itsa.pl 27.07.10, 12:02
                        > > 1. Docieram na miejsce szybciej (licząc wyjazd z garażu, parkowanie i doj
                        > ście).
                        >
                        > Gratuluje dobrego polaczenia.

Taką sobie pracę i takie mieszkanie znalazłem, żeby mieć dobre połączenie.

> Gazete czy ksiazke czytam w domu, bo dziennie zaoszczedzam jakas
                        > godzine nie jezdzac zbiorkomem. A gdy jezdzilem zbiorkomem (jakies > 2-3 lata temu) to nie mialem miesca zeby ksiazke rozlozyc, taki
                        > byl scisk.

Może się poprawiło ostatnio?

> Ja tez, bo moge:
                        > 1. zostawic samochod w pracy i wrocic do domu taksowka
                        > 2. pojechac do domu i dojechac na miejsce taksowka
                        > 3. dogadac sie z krewnymi zeby mnie odebrali (dojada taksowka)
                        > 4. skorzystac z firmy, ktora odstawi moj samochod do domu

Zbiorkom tańszy i bardziej elastyczny.

> Stluczki, kolizje, karambole i potracenia nadal Ci groza.

Z dużo mniej groźnymi skutkami.

> Dodatkowo pozary i wypadajace drzwi.

I kamienie zrzucane z wiaduktów przez młodocianych degeneratów.

> Napady na skrzyzowaniach sa dosc rzadkie w porownaniu z napadami
                        > w autobusach/ na przystankach.

Generalnie, to jedne i drugie są dość rzadkie.
                • Gość: mimi Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: 62.29.171.* 27.07.10, 10:28
                  omsa - z Twojego postu wnioskuję , że jesteś mężczyzną. Kobiety
                  bowiem niestety bardzo często czują dyskomfort w zbiorkomie właśnie
                  z powodu 'śmierdzieli' - i nie mam tu na myśli kloszardów, ale
                  spoconych panów używających kiepskich dezodorantów (lub wcale ich
                  nie używających). Niestety nosy pań znajdują się bardzo często na
                  wysokości śmierdzących pach współpasażerów płci męskiej i nie jest
                  to miłe przeżycie :-/
                  • Gość: smierdziel Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.chello.pl 27.07.10, 10:42
                    Dobrze... Niech widza jak pachnie facet. Zaczely chodowac bande homopuderkowcow
                    i takie sa efekty. Precz z mydlem i brzytwa. Baby do garow. Koniec z bzdurami o
                    rownosci kobiet czas wrocic do starego dobrego jedynego podzialu.
                  • Gość: Piotr Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.chello.pl 27.07.10, 12:28
                    Nie chce tu krytykowac płci przeciwnej ale ona takze sie poci i wydziela zapachy. Krytykowanie ze to tylko panowie to chyba drobna przesada. Polecam tramwaj lini 10 lub 17,33 . Pelen zapach damskiej perfumerij ( bynajmniej nie dezodorantow i perfum )
            • Gość: gość Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.aster.pl 27.07.10, 16:33
              Jeden starczy za 15! Wokół takiego robi się luz,ludzie upychają się w dru
              gim końcu. Fajnie?
          • Gość: turysta Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.chello.pl 13.10.10, 09:13
            > Ponadto w swoim samochodzie można się doskonale odizolować od
            > śmierdzieli i cuchnących bezdomnych wożących się na koszt polskiego
            > społeczeństwa w tutejszym zbiorkomie.

Spokojnie. Odizolujemy twój samochód. Najpierw od Marszałkowskiej.
      • Gość: gość Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: 212.160.248.* 27.07.10, 09:35
        człowieku to którędy skierujesz samochody ? al. Niepodległości? Czy Wisłostradą?
        Czy tak trudno zrozumieć że ktoś chce wrócić normalnie do domu? Bo nie ma
        wyjścia ... Ostatnie 3 lata polityka ZDM jest to porażka. Kłoci tylko kierowców
        z innymi. Nikt nie zamontował zielonej fali...
        Centrum ścisłe czeka nas zamknięcie dla ogólnego ruchu tak jak w Berlinie ale
        oni mają obwodnice a u nas wpuszcza się obwodnicę w zakorkowany most Grota i
        będzie piknie.
        Polityka ZDM leży i nie służy mieszkańcom
        • Gość: Stefan Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 09:58
          W Berlinie centrum nie jest zamknięte. Jest strefa ekologiczna.
      • Gość: DK Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.10, 09:38
        chyba ktos sie z chu..em na lby pozamienial..!!!! zamknac ruch samochodowy w
        centrum... brawo!! brawo!!! takiego kretynizmu dawno nie widzialem!!
        • kogo-witam-kogo-goszcze Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom 27.07.10, 12:50
          może dlatego że w dupie byłeś i gó... widziałeś? :> rozwiązanie praktykowane w wielu europejskich miastach, które nauczone doświadczeniem odchodzą od budowania miast dla samochodów i robią coraz więcej przestrzeni dla ludzi.
          • Gość: omsa Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.u.itsa.pl 27.07.10, 12:55
            I dlatego Europa ma 0% wzrostu gospodarczego, a USA i Chiny 100% rocznie!!!!!11
          • three-gun-max Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom 27.07.10, 14:50
            No, eurokołhoz - faktycznie jest się na czym wzorować ;)
            • kogo-witam-kogo-goszcze Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom 27.07.10, 16:45
              faktycznie, lepiej powielać błędy z których sprzed 20-30 lat, z których teraz europejskie miasta starają się wyjść. ale racja, powtórzmy wszystkie błędy które oni zrobili, inwestujmy jak amerykanie w wiecznie zakorkowane choć ogromne arterie i asfaltowe betonowe pustynie parkingowe, a w 2040 porozmawiamy o rozwiązaniach które teraz są wprowadzane.

zaproponowane rozwiązanie też nie do końca mi się podoba. zwężamy tylko po 1 pasie, żeby na środek wpuścić autobusy. co ma z tego człowiek? gdzie zieleń, ogródki piwne, miejsce gdzie można posiedzieć przy kawie? jedną betonowo-asfaltową pustynię zamieniamy kolejną, z tym że z ułatwieniami dla komunikacji miejskiej.
      • Gość: ahahahahahahhahaha Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.acn.waw.pl 27.07.10, 11:52
        boszcz kolejny zakopleksiony bez samochodu.
        dziecko, ogarnij się, wyciśnij pryszcze, zwal konia... odetchnij głeboko TRZY
        razy i napij się melisy.
        w "europie" (najdalej pewnie byłeś w poznaniu) to jest normalna komunikacja, np.
        kilkanascie linii metra...
      • Gość: bank mam nadzieję że to gwóźdź do trumny HGW IP: 91.208.150.* 27.07.10, 13:53
        na stanowisku prezydenta warszawki
    • Gość: Gość Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom d... IP: *.home.aster.pl 27.07.10, 09:19
      W pieknym miescie Warszawa sa głównie same szczury ze wsi, które gonią za
      pieniądzem.
    • Gość: Gość Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom d... IP: 212.160.248.* 27.07.10, 09:20
      za to zwężanie ulic i idiotycznie wyregulowane światła rozliczymy Was w
      wyborach. W Nowym Yorku mają dużą i sprawnie funkcjonującą sieć metra. A u nas
      jedną nitkę i nie wyregulowane światła. Montuje się też takie poronione
      pomysły jak na ul. Obozowej światła dla tranmwai i autobusów nie wyregulowane
      w efekcie wszyscy stoją tramwaje i samochody. Synchronizacja świateł na Bitwy
      Warszawskiej to porażka nigdy od dworca zachodniego nie było poważniejszych
      korków -teraz są.
      Do wyborów ...
      • maremarmar Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom 27.07.10, 09:29
        > Do wyborów ...

Generalnie podobają mi się te zmiany, więc bardzo możliwe, że HGW dostanie mój głos.
        W każdym razie jest to jakaś wizja rozwoju miasta, do której można się odnieść. Konkurencja polityczna na razie nie ma nawet kandydatów na prezydenta, nie mówiąc o wizji rozwoju miasta.
        • Gość: gość Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: 212.160.248.* 27.07.10, 09:39
          i uradowani wyborcy joggingiem dostawać się będą do pracy ...
          Ma w d... inne działanie dla mnie najważniejsze jest po prostu dojechać do
          pracy i wrócić do domu w rozsądnym czasie a potem cała reszta. Za plac defilad
          porządki mają mój plus ale za komunikacje ...
          • Gość: zuzica Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 10:29
            a nie pomyślałeś o tym, że właśnie po to wprowadza się te zmiany, by wszyscy
            poruszali się szybciej i sprawniej? Że to ilość samochodów (wiozących w
            większości 1 osobę) powoduje korki? I że tylko zmniejszenie ilości pojazdów
            (czyt. stwarzanie uprzywilejowanych warunków dla komunikacji zbiorowej by
            namówić część kierowców, by się do nich przesiadła) stwarza realną szansę na
            rozładowanie korków w mieście? Cywilizowane kraje już do tego dojrzały,
            inwestycje idą w tym kierunku przy jednoczesnym podnoszeniu cen parkowania w
            centrum czy premiowaniu (przywilejem używania drugiego pasa) tylko dla
            samochodów w którym podróżują co najmniej 2 osoby. Czas byśmy i my ruszyli w tym
            kierunku.
            • r_mol Na początek proponowałbym podwoić liczbę 27.07.10, 11:16
              autobusów i tramwajów oraz doprowadzić je do standardu pozwalającego na jazdę z
              jaką-taką wygodą (chociażby jazda na siedząco, a nie na stojąco w dzikim tłoku).
              Potem można rozmawiać o "cywilizacji".
              • Gość: Bartek Re: Na początek proponowałbym podwoić liczbę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.10, 14:09
                Jak samochody nie będą blokowały miasta to nie trzeba kupować nowego taboru.
                • three-gun-max Re: Na początek proponowałbym podwoić liczbę 27.07.10, 14:51
                  A ludzie, którzy się przesiądą z samochodów to gdzie sie pomieszczą?
                • rlnd Re: Na początek proponowałbym podwoić liczbę 27.07.10, 16:09
                  Trzeba bedzie, oj trzeba. W tym tempie to za dwa lata wszystkie autobusy beda
                  albo bez drzwi albo spalone ...
            • w.i.l Samochód nie wiezie bynajmniej tylko jednej 27.07.10, 12:43
              osoby.
              Samochód zwykle przewozi też dzieci tej osoby do szkoły, podrzuca
              współmałżonka do pracy i dodatkowo przewozi zakupy.
              Często przewozi tp wszystko w okolice podmiejskie gdzie obecnie
              mieszka masa osób.
              Warszawa to nie jest już tylko miasto jak wydaje się tępakom z
              Ratusza.
              Warszawa to aglomeracja.
              Wsadź to wszystko w autobus, który na przedmieścia po prostu nie
              dochodzi.
            • Gość: gość Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: 212.160.248.* 28.07.10, 11:40
              Kobieta ty chyba nie jesteś z Warszawy!!! Do czego się przesiąść do metra ? Do
              Tramwaju ? Czy pomyślałaś że część ludzi pracuje samochodami? Pretensje mam o
              totalny brak koncepcji ruchu miejskiego w Warszawie. Stan jest taki sam
              katastrofalny jak dróg w Polsce!! Najlepiej posiać w centrum drzewka i firmy
              wyniosą się z Warszawy i ciekawe gdzie dostaniesz pracę?
              Ja rano odwożę dziecko do szkoły a żonę do pracy...
              Nie ma regulacji świateł pojedź konieta na obozową i zobacz co wymyślono - to
              porażka. Po klęsce sparaliżowania ruchu na Górczewskiej udało się to na
              obozowej, a obwodnice Warszawy głównymi arteriami komunikacyjnymi miasta które i
              tak są zakorkowane ...
              Myślisz że szybciej dojedziesz autobusem ? Powodzenia!
              Zarząd ZDM nie planu i pojęcia jak to rozwiązać a jak na pasach na
              marszałkowskiej zginie paru pieszych ruch wrócić do przejść podziemnych - na to
              to już komuna wpadła. Oby nie było tak jak z gimnazjami i obwodnicą przez
              Ursynów bo przecież przed wojna /II światową/ tak miało być.
      • jestem_z_kobry Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom 27.07.10, 10:00
        Nie strasz, nie strasz, bo... wiesz co. Przecież Hanka wprowadza te zmiany
        (uprzywilejowanie komunikacji miejskiej itd.) żeby zwiększyć swoje szanse w
        wyborach, a nie zmniejszyć. Zresztą popatrz na sondaż obok artykułu.
    • Gość: EUROpejczyk Lewackie brednie! IP: *.aster.pl 27.07.10, 09:22
      Marszałkowską zwęzić do dwóch jezdni, Jerozolimskie do jednej i jeszcze porobić garby spowalniające. Do tego likwidacja przejść dla pieszych i zastąpienie ich niebezpieczną zebrą. To tylko durne lewaki zaczadzone ekologiczną ideologią mogą wpaść na tak absurdalne pomysły. Oni najchętniej całe centrum zamknęli dla samochodów i porobili alejki rowerowe a wszystkich zapędzili do komunikacji miejskiej. Autorów takich koncepcji należy lekceważyć a ich wizji absolutnie nie wolno wprowadzać w życie! Przejścia podziemne są absolutnie najbezpieczniejszym ciągiem komunikacyjnym dla pieszych, zaś wizje zamiany Marszałkowskiej i Alej na bulwar z kwietnikami i alejkami rowerowymi brzmi jak gorączkowe majaki ekologicznych bezmózgowców.
      • Gość: sielest liści piłeś?nie klikaj! IP: *.chello.pl 27.07.10, 09:29
        Ale z Ciebie ograniczony typ.Matko!Aż żal.
        • Gość: pasażer Re: piłeś?nie klikaj! IP: 80.240.162.* 27.07.10, 09:40
          byłeś kiedyś na rondzie Dmowskiego?
          Wprowadzenie ruchu pieszego na jeden poziom z kołowym to DEBILIZM.
          Jak działa ruch pieszy w jednym poziomie z kołowym i szynowym - przejedź się do
          Warszawy i przejdź przez Rondo Zawiszy.
          Tam "bezpiecznie" przejdź przed tramwajem.
          Powodzenia idiotom
          • Gość: m Re: piłeś?nie klikaj! IP: *.chello.pl 27.07.10, 09:52
            Kolejny ograniczony.
            • rlnd Re: piłeś?nie klikaj! 27.07.10, 09:57
              Mistrz Cietej Riposty ...

Byles kiedys na pl. Zawiszy ? Probowales moze sie tam przesiasc z tramwaju do
              autobusu ? Ile razy czekales na swiatlach ?
              • Gość: omsa Re: piłeś?nie klikaj! IP: *.u.itsa.pl 27.07.10, 10:06
                Ale to jest wina tego, że są zebry czy raczej ch...owego rozplanowania przystanków i kiepskiego projektu skrzyżowania?
                • rlnd Re: piłeś?nie klikaj! 27.07.10, 10:15
                  I jednego i drugiego.
                  Ale szybciej sie przesiadziesz, gdy nie musisz czekac na swiatlach, bo masz
                  przejscie podziemne czy kladke. I zdecydowanie bezpieczniej (zarowno dla
                  pieszych jak i dla pojazdow), bo wiekszosc pieszych i tak ignoruje kolor swiatla
                  i przebiega "na czerwonym" byleby zdazyc z przesiadka. No i zdrowiej - chodzenie
                  po schodach poprawia kondycje :)
                  • Gość: omsa Re: piłeś?nie klikaj! IP: *.u.itsa.pl 27.07.10, 10:23
                    Bo to tak naprawdę zależy od miejsca. W zasadzie, to na Pl. Zawiszy mogłyby być przejścia podziemne, w końcu to niby róg obwodnicy śródmiejskiej, tam ruch zawsze będzie duży. Ale brak przejść przez Al. Jerozolimskie w poziomie ulicy między Pl. Starynkiewicza a Kruczą to koszmar (zadanie bojowe: spróbować dostać się rowerem na dworzec z Pl. Unii Lubelskiej). Nie bez powodu nawet przewodnik Lonely Planet pisze o autostradzie dzielącej miasto na dwie części.
                    • Gość: Zimny Re: piłeś?nie klikaj! IP: *.be.jnj.com 27.07.10, 12:16
                      Nie za bardzo trybię...o czym kolego piszesz? Zgadzam się z brakiem przejść w
                      poziomie ulicy no ale po to są podziemne (moja babcia nie jest tym zachwycona).
                      Po co budować jedno i drugie?

Natomiast jeżeli chodzi o rower to nie widzę problemu pod warunkiem, że masz
                      jaja ze stali. Przecież nie będziesz śmigał po chodniku tylko po jezdni. Jazda
                      po chodniku z wyjątkami nie jest dozwolona zgodnie z ustawą o ruchu drogowym. To
                      w czym rzecz? Z Pl. Uni Lubelskiej na Dworzec Centralny dojadę w mniej niż 15
                      minut pod warunkiem, że nie na kacu...możemy zrobić zawody...
                      • Gość: omsa Re: piłeś?nie klikaj! IP: *.u.itsa.pl 27.07.10, 12:31
                        No, ale po cholerę przejścia podziemne, skoro mogą być w poziomie ulicy? Przy Świętokrzyskiej czy Kruczej nie przeszkadzają, a przy Emilii Plater i na rondzie Dmowskiego już tak?

Różnica jest funkcjonalna i psychologiczna. Serio, porównaj sobie tamte dwa miejsca. Zastanów się, gdzie łatwiej przejść, jak człowiek postrzega ulicę, przez którą może przejść i jak postrzega taką, pod którą musi przechodzić.

Nie mówiąc już o tym, że brak zebr zachęca kierowców do rumakowania.

> Natomiast jeżeli chodzi o rower to nie widzę problemu pod
                        > warunkiem, że masz jaja ze stali.

Nie mam. Idźmy dalej.
                        • Gość: Zimny Re: piłeś?nie klikaj! IP: *.be.jnj.com 27.07.10, 12:59
                          Zgadzam się, że to kwestia kasy i "lubienia". Zamiast chodzić po schodach wolę
                          dygać w poziomie. Z drugiej strony na ruch nie wpływa jeżeli i tak są światełka
                          na skrzyżowaniu a nie zamierzają ich zlikwidować. Co do bezpieczeństwa to
                          rumakują nieależnie od rozwiązań...
                          Ja tam postrzegam ulicę tak samo...za innych się nie wypowiadam bo nie wiem co
                          im w łbach siedzi.

Wiesz akurat gro wypadków to potrącenia na przejściach dla pieszych. Wobec tego
                          konluzja mniej zebr mniej wypadków na przejściach. :-)

A szkoda, więc przykład chybiony. Kurierzy zapieprzają po ulicach na rowerkach a
                          skoro jest taki tłok to może bezpieczniej...

Nieważne.

Jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził. Gadka będzie trwała przez
                          pokolenia...
                  • Gość: ja Re: piłeś?nie klikaj! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 15:47
                    taa, z wózkiem....
                    • rlnd Re: piłeś?nie klikaj! 27.07.10, 16:07
                      Nawymyslali takich urzadzen, co sie windami nazywaja.
                      Nie wspominajac o pochylniach...
          • Gość: omsa Re: piłeś?nie klikaj! IP: *.u.itsa.pl 27.07.10, 09:56
            To może zacznij jeździć wolniej, co?
            • rlnd Re: piłeś?nie klikaj! 27.07.10, 10:00
              - Tam "bezpiecznie" przejdź przed tramwajem.
              - To może zacznij jeździć wolniej, co?

Tramwajem ?
        • rlnd Re: piłeś?nie klikaj! 27.07.10, 09:59
          Wysyp Mistrzow Cietej Riposty ...

Moze zaprzeczysz ze kladki i przejscia podziemne (z windami) sa bezpieczniejsze
          dla pieszego niz bezposrednie skrzyzowanie ze swiatlami ?
          • Gość: Bartek Re: piłeś?nie klikaj! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.10, 11:42
            Zaprzeczysz, że zamknięcie ulicy dla samochodów jest bezpieczniejsze niż przejście dla pieszych?
            • rlnd Re: piłeś?nie klikaj! 27.07.10, 11:51
              Zgoda. Zamknijmy wszystkie ulice w Centrum, dla calego ruchu kolowego i
              szynowego. Efekt: do najblizszego przystanku 2-3km, a dostawy do sklepow beda
              realizowane przez tragarzy.
              • Gość: Bartek Re: piłeś?nie klikaj! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.10, 14:04
                Gdzie pisałem o zamykaniu dla wszystkich ulic? Naucz się czytać.
                • rlnd Re: piłeś?nie klikaj! 27.07.10, 14:15
                  Ulice zamkniete dla ruchu kolowego i szynowego = wieksze bezpieczenstwo dla
                  pieszych. Sam to napisales.

Proponuje (ja proponuje, nie Ty, Ty nigdzie o tym nie pisales, potwierdzam) wiec
                  zamiast przejsc podziemnych i kladek, pozamykac wszystkie ulice dla pojazdow.
                  Bedzie to rozwiazanie znacznie bardziej bezpieczne.
                  Zgodzisz sie ?

• dean08 Re: piłeś?nie klikaj! 27.07.10, 12:51
            A najbardziej dla matki z wózkiem czy starszej osoby... Nie każdy ma 20 czy 30
            lat aby biegać po schodach - bo windy to u nas fikcja.
      • Gość: pasażer Re: Lewackie brednie! IP: 80.240.162.* 27.07.10, 09:35
        10/10
      • Gość: Welarg Zwężeniu ulic towarzyszyć będzie budowa 5 drapaczy IP: 148.81.254.* 27.07.10, 10:23
        chmur wokół PKiN i wielu innych budynków. Jest to zgodne z hasłem: "Cel
        niczym, ruch wszystkim".
      • Gość: Morela Myto IP: 178.56.24.* 27.07.10, 14:11
        Jedynym sposobem na ograniczenie ruchu aut po centrum Warszawy jest
        wprowadzenie myta dla kierowców spoza Warszawy. Masz warszawską rejestrację -
        płacisz tu podatki i OC - zapraszamy jeździj sobie do woli. Jesteś DW, SD, NO
        czy cokolwiek innego - płać za wjazd do Naszego Miasta. Jak pojadę do
        Gdańska, Pcimia czy Łodzi obiecuję, że zapłacę za poruszanie się po tych
        miejscach. Precz z kierowcami na obcych blachach!!!
        • Gość: zartiepl Re: Myto IP: 193.111.144.* 06.08.10, 10:19
          To oddajcie nam wszystkie urzędy i centrale firm, do których musimy przyjeżdżać.
          Zapewniam, że wtedy pies z kulawą nogą do tej Waszej "stolycy" nie zawita.
          • Gość: marti Władza PO ma nowy plan. IP: 85.222.87.* 06.08.10, 20:35
            Tak mała korekta obietnic wyborczych. Obiecywali budowę obwodnic,
            autostrad, dróg. Hanka kresliła mapy jakie to będą mosty, obwodnice,
            parkingi. Ale ponieważ to coś bardzo słabo wychodzi, to teraz wpadli
            na nowy, genialny plan: Będziemy istniejące drogi zwężać i zamykać w
            nadziei, że samochody z nich wyparują. W nadziei,że ludzie
            dobrowolnie strzelą sobie w stopę i porzucą wygodne, klimatyzowane
            SUV-y na rzecz ciasnego, brudnego, śmierdzącego, wolnego,
            łatwopalnego i niebezpiecznego zbiorkomu, który z Bródna na Okęcie
            zawiezie ich w jednyne półtorej godziny na sześć przesiadek.
            Władze chcą robić deptaki licząc na to, że korzystający z samochodów
            mieszkańcy tej aglomeracji, z zabieganych pracowników, pracodawców,
            przedsiębiorców, biznesmenów, usługodawców i różnych dostawców,
            zamienią się w rozleniwionych spacerowiczów, rozkosznie
            przechadzących się po Marszałkowskiej w poszukiwaniu zapachu kwiatów
            na klombach. Ciemny lud upchnie się w autobusach, to nic, że już
            teraz niewydolny i przeładowany zbiorkom robi bokami.
            Natomiast urzędnicy ratusza (włącznie z wizjonerem Wojciechowiczem)
            bardzo chętnie będą nadal korzystać ze swoich wypasionych służbowych
            fur na buspasach, no bo to, a to karmę dla kotka trzeba przywieźć, a
            to żonę dyrektora od fryzjera odebrać. To w ogóle nie przystoi,
            żeby włodarz z namaszczenia narodu wraz z plebsem w tramwaju sie
            kisił.
            Zapraszamy pani Haneczko, do zamiany swojego klimatyzowanego Volvo S
            80 pędzącego po buspasach, na wdzięczny żółto-czerwony pojazd marki
            Ikarus. Niech pani da nam przykład...
    • Gość: Marek Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom d... IP: *.e-point.pl 27.07.10, 09:26
      Bardzo dobra koncepcja :)

Pozdrawiam,
      Marek.
    • Gość: wars po dwie jezdnie? IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 27.07.10, 09:27
      "będzie mieć tylko po dwie jezdnie w każdą stronę"

po dwie jezdnie w kazda strone? to ciekawe. nie spotalem sie z czym s takim
      wczesniej.

• janiiisobieski Re: po dwie jezdnie? 27.07.10, 09:34
        > "będzie mieć tylko po dwie jezdnie w każdą stronę"
        >
        > po dwie jezdnie w kazda strone? to ciekawe. nie spotalem sie z czym s takim
        > wczesniej.

Jak to nie. Każda droga klasy "S" i "A" ma po dwie jezdnie w każdą stronę -
        jezdnie główną i serwisową. Przerobienie Marszałkowskiej na drogę kategorii "S",
        będzie niezbędnym elementem rewitalizacji Śródmieścia w kilkanaście lat po
        wdrożeniu planów profesora S.
    • Gość: piurek Tak ... ale IP: *.171.114.178.static.crowley.pl 27.07.10, 09:28
      Wszyscy powołują się na wzorce zachodnie ... tylko, że tam najpierw są
      inwestycje w komunikację publiczną a potem ograniczenia dla samochodów. U nas
      oczywiście musi być na odwrót - najpierw ogranicza ruch samochodów (Trasa
      Łazienkowska, Toruńska, Modlińska, W-Z itd) a potem zabieramy się za budowę
      mostów, czy myślimy o nowej inwestycji tramwajowej. Od wielu lat nie powstał
      nawet skrawek nowej trasy dla tramwajów. Wszystko od d..y strony, zamiast
      zachęcać do korzystania z komunikacji publicznej (choćby przez włączanie
      klimatyzacji!!!) to zniechęca się do jazdy samochodem. Panuje więc
      zniechęcenie totalne - i do jazdy samochodem (bo korki) i do jazdy komunikację
      publiczną (bo syf, tłok, brak komfortu) i koniecznie zniechęcić do jazdy
      rowerem (brak ścieżek rowerowych).
      O!... zamiast deliberować o losie Marszałkowskiej to zrobili by porządną,
      ciągłą ścieżkę rowerową, miejsca w bród. Obecnie ścieżki są tylko odcinkami,
      ty kawałek, tam kawałek, a pomiędzy .. rower na plecy i dymaj.
      • rydzyk_fizyk Re: Tak ... ale 27.07.10, 14:49
        To właśnie wstęp do ścieżki rowerowej - będą przejścia na powierzchni - będą
        przejazdy dla rowerów.
    • Gość: kocur beznadziejne pytania w sondzie. IP: *.jjs-isp.pl 27.07.10, 09:29
      /dla jeżdżących autem/, żenująca GW, ale na papierze przestałem Was
      czytać z 2 lata temu.i dobrze
    • Gość: none Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom d... IP: 62.122.80.* 27.07.10, 09:30
      Co za kretyni... Ronda zaczęły się korkować, kiedy min. Pol wydał durne
      rozporządzenie nakazujące budować osobną sygnalizację do lewoskrętu w
      przypadku przecinania ulicy szerszej, niż 2 pasy, a niewiele mądrzejsi
      inżynierowie ruchu wdrożyli to rozwiązanie na rondach przy Dworcu Centralnym i
      Rotundzie.
      Najlepszym rozwiązaniem byłoby faktycznie zagłębienie jednej z tych ulic w
      tunel - jak nie Marszałkowskiej, to al. Jerozolimskich.
      Nawiązanie do Nowego Jorku jest bzdurą - tam nie ma ograniczeń dla prywatnego
      ruchu samochodowego, ale również nie ma rond a zdecydowana większość
      skrzyżowań jest formie przecinających się ulic + świateł, bez żadnego ronda.
      Efekt - ogromne korki. Nie jest to chyba przykład do naśladowania.
      • fagusp Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom 27.07.10, 10:40
        Tak z ciekawości zapytam: ilu mieszkańców liczy Nowy Jork i jak się to ma do
        liczby mieszkańców Warszawy?
      • Gość: tiaaa Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.196.204.205.threembb.co.uk 27.07.10, 15:20
        ...i z tego co pamietam, to w Nowym Jorku, nie ma tramwajow...
    • Gość: RMAte Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom d... IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.10, 09:40
      Jestem za komunikacją zbiorową, ale nie w dotychczasowym wydaniu. Za
      mało autobusów, tramwajów, wagonów metra i pociągów podmiejskich. We
      wszystkich dużych miastach europejskich co 5 minut można odjecha z
      przystanku lub krócej. W Warszawie to nadal 15 minut i tłok. Jak
      miasto to zmieni to przesiadam się do autobusu.
      • Gość: DA Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.chello.pl 27.07.10, 10:05
        Sam pomysł ograniczania ruchu samochodowego w Centrum jest wart pochwalenia i
        powinien być wdrożony w życie. Ale najpierw należy zainwestować więcej w
        komunikację zbiorową! Coś już się dzieje, coraz więcej nowych autobusów, kupione
        nowe tramwaje, może w końcu zacznie się budowa drugiej linii metra. Ale to za
        mało! Należy przede wszystkim zainwestować w kolej - wyremontować torowiska,
        rozbić beton rządzący na kolei, wymusić w godzinach szczytu pierwszeństwo
        pociągów aglomeracyjnych nad dalekobieżnymi i udostępnić te pociągi bardziej dla
        ruchu miejskiego poprzez budowę nowych przystanków (jak np. Niedźwiadek w
        Ursusie, Michałów na Pradze przy Tesco, przy Arkadii i Powązkowskiej) no i
        oczywiście zainwestować w nowy tabor. Potem można na poważnie zabrać się za
        zwężanie ulic w centrum i ograniczanie, a być może nawet i wyeliminowanie
        prywatnego ruchu samochodowego z centrum.
      • tom.krakus Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom 28.07.10, 00:30
        > We
        > wszystkich dużych miastach europejskich co 5 minut można odjecha z
        > przystanku lub krócej. W Warszawie to nadal 15 minut i tłok. Jak
        > miasto to zmieni to przesiadam się do autobusu.

Przez to że tak bez sensu generalizujesz można łatwo nazwać cię kłamcą i nawet to udowodnić.
        Kliknij tu a następnie na przystanek Rondo Waszyngtona i przekonaj się że pomiędzy 7:33 a 7:46 możesz wsiąść w jeden z 9 tramwajów lub jeden z 9 autobusów. Czyli średnio co 40 sekund przyjeżdża autobus/tramwaj.

Chyba dawno nie jeździłeś :)
    • Gość: adsgfdg na zachodzie to sa obwodnice a u nas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 09:40
      ... nie ma ani obwodnicy srodmiejskiej ani nawet obwodnicy miasta.
      Infrastruktura drogowa jest jak w XiX wieku na zachodzie wiec o czym
      wy durne lewaki pieprzycie.

Cos tam skrobia przy pierwszym kawalku obwodnicy miasta i przy
      sprzyjajacych wiatrach za 3-4 lata bedzie ten kawaleczek (1/6
      calosci gotowy) - cala obwodnica miasta to pewnie powstanie za
      jakies 30-40 lat; obwodnica srodmiejska istnieje tylko na papierze i
      na makietach bufetowej i tylko skarjny optymista sadzi ze ona
      powstanie szybciej niz za 20 lat.

Ostatnia duza inwestycja w centrum miasta infrastrukturalna to TŁ
      zbudowana za Gierka.

Zablokujcie najlepiej wszystko tak aby do centrum jeździli tylko
      emeryci, studenci i parę innych wąskich grup których nie stać na
      samochód.

Zobaczymy wtedy jak się biznes stamtąd wyniesie jak będziecie płakać
      że wam wpływy z CITu spadaja i nie ma kto budowac wieżowców z makiet
      bufetowej.
      • maremarmar Re: na zachodzie to sa obwodnice a u nas... 27.07.10, 10:29
        > Cos tam skrobia przy pierwszym kawalku obwodnicy miasta i przy
        > sprzyjajacych wiatrach za 3-4 lata bedzie ten kawaleczek (1/6
        > calosci gotowy)

Odcinek Konotopa-Powązkowska zbliża się ku końcowi, więc na koniec tego roku (oficjalny termin), a najdalej na wiosnę przyszłego będzie gotowy. Trwają już również budowy odcinków Powązkowska-Marki i Konotopa-Puławska - więc za jakieś 2 lata będzie około połowy obwodnicy ekspresowej.
        Fakt, że z resztą obwodnicy nie jest już tak dobrze.

> Ostatnia duza inwestycja w centrum miasta infrastrukturalna to TŁ
        > zbudowana za Gierka.

Dużych inwestycji drogowych (w rodzaju tras bezkolizyjnych) rzeczywiście w centrum nie ma - i słusznie. Są za to normalne remonty ulic czy torowisk.
      • Gość: yo Re: na zachodzie to sa obwodnice a u nas... IP: *.chello.pl 27.07.10, 12:12
        Duzo smiechu przy czytaniu postow sfrustrowanych prawiczkow z ich przyglupawym
        JKM i jego madrosciami na czele.
        • bezzebnypirat Ale kolo ma racje... od dpy strony ida 27.07.10, 13:35
          Rozwiazania z zachodu nie przystaja do naszych warunkow. Nie ma parkingow, nie
          ma obwodnic, nie ma metra (bo to co jest, wola o pomste do nieba). Wyjdzie jak
          zwykle: karykatura sprawdzonych rozwiazan od naszych zachodnich sasiadow... I
          nie wiem co ma do tego JKM.

Co ciekawe 'zachodnie' rozwiazania ida w strone kompletnie niedemokratyczna, co
          zreszta typowe w rozwiazanaich lewakow. Bo na wjazd do miast samochodem, komfort
          z takich rozwiazan, stac bedzie tylko bogatych (drogie parkingi, congestion
          charges itp). Wiec zamiast demokratycznie stac w korku wraz ze studentami,
          bogaci beda jezdzili po mniej zakorkowanych ulicach wsrod swoich (i dostawcow).
          • Gość: yo Re: Ale kolo ma racje... od dpy strony ida IP: *.chello.pl 27.07.10, 14:11
            JKM to naczelny prawiczek dlatego sie odwolalem, zwlaszcza z tego jego bzdurami
            o burzeniu SN po wyborze na prezydenta Warszawy.
            Odnosnie lewackiego wprowadzania oplat nie demokratycznie itp itd. To jest to
            nieprawda. Jest to wrecz zaprzeczenie lewactwa bo to oni krzyczeli by o rownosci
            i samochodach dla wszystkich. Rozwiazanie z oplatami jest to normalne prawo
            rynku( ktore tak lubi jkm i tak czesto sie do niego odwoluje). Jezeli produkt
            jest limitowany a zapotrzebowanie duze( w tym przypadku przepustowosc ulicy i
            miejsca prakingowe) w takim razie wprowadzane sa oplaty, wzrasta cena. Produk
            dostaja tylko ci ktorzy sa w stanie zaplacic za niego. W tym przypadku kolega
            jednak stal by po stronie tych praszywych lewakow.
            • rlnd Re: Ale kolo ma racje... od dpy strony ida 27.07.10, 14:23
              Rozumiem, ze jednoczesnie miasto powinno przestac dotowac zbiorkom (produkt
              limitowany, zapotrzebowanie duze) ?
              • Gość: yo Re: Ale kolo ma racje... od dpy strony ida IP: *.chello.pl 27.07.10, 14:35
                Moze warto sprawdzic w slowniku slowo dotacja. Nie przypominam sobie zeby KM
                bylo darmowe...
                • Gość: kixx Re: Ale kolo ma racje... od dpy strony ida IP: *.acn.waw.pl 27.07.10, 17:10
                  kolejny lewicujacy matol
                  czy cos musi byc darmowe,zeby bylo dotowane?
                  lae z jednym masz racje-warto czasem zajrzec do tego slownika
                  • Gość: yo Re: Ale kolo ma racje... od dpy strony ida IP: *.chello.pl 27.07.10, 18:14
                    Lewak to sam jestes baranie, myslisz ze jak kupisz uzywanego malucha to sobie
                    wjedziesz wszedzie i zaparkujesz gdzie chcesz. Duzo jest osob co maja takie
                    potrzeby lub ochote i sa tacy ktorych stac na to by placic w razie potrzeby. Jak
                    mowilem wolny rynek centrum ma ograniczone miejsca parkingowe i ograniczona
                    przepustowosc, no ale czerwona zaraz bedzie sie burzyc ze loni tez chca im toze
                    sie nalezy... dla cebie pozostanie autobus roszczeniowcu w cenie 3 zl wjedziesz
                    dojedziesz i nie bedziesz musial placic za parkowanie. Jak to dla ciebie za duzo
                    to pozostaje ci rower lub spacerek.
                • rlnd Re: Ale kolo ma racje... od dpy strony ida 28.07.10, 10:55
                  KN nie jest darmowe, ale wplywy z biletow nie pokrywaja wydatkow miasta na
                  komunikacje. Np. do 2007 roku pokrywaly tylko 40%
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,61085,4762590.html
                  W 2009 roku tez to sie nie za bardzo zmienilo:
                  "Leszek_Ruta: Komunikacja publiczna w Warszawie i w innych miastach jest
                  deficytowa - nie rozpatrujemy rentowności poszczególnych linii, tylko koszty
                  funkcjonowania całego systemu. Dziś budżet Warszawy finansuje komunikację
                  publiczną w ponad 60%. "
                  transinfo.pl/text.php?from=tag&id=25877
                  Innymi slowy, komunikacja miejska (spolki prywatne) jest dofinansowywana z
                  budzetu miasta (srodki publiczne). Jak sie to ma do definicji dotacji:
                  sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2555380 - ocen sam.
            • three-gun-max Re: Ale kolo ma racje... od dpy strony ida 27.07.10, 14:48
              A co mają wspólnego urzędowo narzucane opłaty z wolnym rynkiem? Na wieczorowym uniwersytecie marksizmu-leninizmu cie nie nauczyli?
              • rydzyk_fizyk Re: Ale kolo ma racje... od dpy strony ida 27.07.10, 14:59
                Masz rację - docelowo należy raczej wprowadzić wolnorynkowe rozwiązanie z
                Singapuru - przetarg na licencję na posiadanie samochodu.

Jak cię stać by przelicytować innych to nabędziesz prawo do wjazdu do miasta :)
                • three-gun-max Re: Ale kolo ma racje... od dpy strony ida 27.07.10, 15:22
                  > Masz rację

wiem
              • Gość: yo Re: Ale kolo ma racje... od dpy strony ida IP: *.chello.pl 27.07.10, 18:06
                no kolezko gleboko ukryty komuch w towojej lepetynce sie odzywa. Skoro nawet
                takich rzeczy nie mozesz zrozumiec. Z reszta twoje trollowe debilizmy sa mi
                znane z homogazety.pl
                • three-gun-max Re: Ale kolo ma racje... od dpy strony ida 28.07.10, 10:14
                  Nie czytuje prasy gejowskiej, więc homogazeta nie jest mi znana :) Pozdrów męża.
    • janiiisobieski A potem tylko Kebaby i banki z szybką gotówką 27.07.10, 09:43
      Najpierw Wyborcza zajmuje się eliminowaniem bogatszych najemców z centralnych
      dzielnic miasta, a potem wylewa żale, że zamiast kawiarni i drogich sklepów,
      powstają tanie kebabownie i banki z szybka gotówką tzw. chwilówkami dla ubogich.
      Panowie redaktorzy, zdecydujcie się czego chcecie w centrum Warszawy, bo na
      razie cierpicie na dylemat dziewicy - chciałabym, a boję się. Nie da się mieć
      bogatego centrum, bez bogatych klientów - a ci jeżdżą samochodami.
      • Gość: zuzica Re: A potem tylko Kebaby i banki z szybką gotówką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 10:41
        serio? jak po południu czy wieczorem wychodzisz na miasto to przyjeżdżasz
        samochodem? I prowadzisz po browarku?
        • Gość: lajkonik Re: A potem tylko Kebaby i banki z szybką gotówką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 11:20
          Serio to po browarku 0,3 l możesz po godzinie prowadzić. Po 0,5
          zresztą też. Dla pewności 1,5h, w tym drugim przypadku. Zresztą
          polskie normy są dość rygorystyczne. Gdyby było tylko 0,5, jako
          jedna jedyna granica też by było OK.
          • Gość: tpepe Re: A potem tylko Kebaby i banki z szybką gotówką IP: *.nencki.gov.pl 27.07.10, 11:28
            patrząc na liczbę taksówek w centrum, sporo ludzi jednak myśli, chyba że tymi
            taksówkami to emeryci po chwilówkę.. oj samochodziarze, jakeśie tacy zamożni to
            nie mieszkajcie w Nadarzynie
            • Gość: lajkonik Re: A potem tylko Kebaby i banki z szybką gotówką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 11:54
              Mieszkam, gdzie mieszkam.
              Ludzie ożywiają centrum i muszą czymś tam dotrzeć. Ale mieszkając
              tam muszą się jakoś wydostać. Np dla moich rodziców przekształcanie
              co weekend Nowego Światu w deptak to wielkie utrudnienie, bo mają o
              wiele dalej do autobusu. Dla mnie jest OK. Dla dzieci też.
              Tu nie chodzi o interes samochodziarzy czy zbiorkomowców. Tu chodzi
              o interes mieszkańców. Nie interes miasta. To dwa, niestety często
              przeciwstawne pojęcia. Napływowi burmistrzowie to jest problem.
              Pamiętam jak Wojciechowicz, będąc burmistrzem Wesołej, mówił jaki to
              problem wykreuje dla Wesołej jej przyłączenie do Warszawy jako
              dzielnicy. Dziś zarządza miastem.
              • Gość: asd Re: A potem tylko Kebaby i banki z szybką gotówką IP: *.chello.pl 27.07.10, 12:17
                No i co z tego ze zarzadza? Czy to ze uwazal ze przylaczeni Wesloej do Warszawy
                bedzie zle dla niej oznacza ze juz nigdy nie moze zmienic pracy a tym bardziej
                na taka w stolicy. Czy tak stwierdzajac podpisal jakis sojusz z Wesola by
                walczyc ze stolica.
      • Gość: CywilazjaPanowieCy Święta prawda - Wojciechowicz chyba się zestarzał IP: *.axelspringer.pl 29.07.10, 13:48
        Mam wrażenie że spryczali rządzący Warszawą funkcjonariusze
        publiczni, niedługo wogóle zamkną centrum dla samochodów bo będą
        bali się dźwięku, ryku aut (niedługo elektrycznych).
        Tzw. zrównoważony rozwój oznacza rozwój bez komunikacji
        indywidualnej, choć na świecie okazuje się że tylko ona jest
        wydolna. Małe niewielkie pojazdy poruszające się automatycznie nie
        od przystanku do przystanku tylko od stacji A do stacji B.
        zebry przy rotundzie to pomysł chłopa po wódzie, mocnym lekku
        odstresowującym. Dla przykładu niemieckie miasta mają ruch dwu/trzy
        pasmowy na głownych ulicach, w środku wyspa zielona z chodnikami i
        ścieżkami (nazwijmy to marszałkowską), dlaczego jakiś dureń chce
        zmienić dobrze funkcjonującą cześć miasta, przecież tam jest metro
        (podziemiach) trzeba wyjść z niego i przejść NIE NA ŚWIATŁACH tylko
        wygodnie, tunelem w cieniu lub cieple w zimie do tramwaju. To jest
        przecież 5 razy wygodniejsze niż przechodzenie przez zebry. 100%
        bezpieczniejsze, bo nie wiedzie w ciebie tramwaj/autobus. O tym
        urzędasy nigdy nie pomyślą, że kierowcy autobusów też ludzie i mogą
        rozjechać na ZEBRZE!
        Marzy mi się tam podzieny ciąg pieszy lub podziemny ciąg samochodowy
        i wtedy zebry mogą sobie malować na górze.
    • Gość: Felek Zdankiewicz Ogłaszam wojnę przeciw bufetowej i debilom ! IP: *.chello.pl 27.07.10, 09:54
      Ludzie! Czy jesteście takimi owcami i baranami , że byle kto
      traktuje was jak nierozumne bydło ? Dyktatura kołtuna i tępoty w tym
      miasteczku zapanowała ! Brońcie się jakoś !!!!!!!!!! Wont z debilami
      o płaskostopiu z Platformy - z powortem do opuszczonych PGR-ów ,
      skąd pochodzą ! Ludzie ! Brońcie się !
      • Gość: omsa Re: Ogłaszam wojnę przeciw bufetowej i debilom ! IP: *.u.itsa.pl 27.07.10, 10:04
        > Ludzie ! Brońcie się !

Przecież jesteście państwo Polakami!!!!!!1
    • Gość: omsa Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.u.itsa.pl 27.07.10, 09:57
      RATUNKU!!! PRZEŚLADUJOM WARSZAWSKICH KIEROWCÓW!!! Niech ktoś wezwie na pomoc amerykańskich urbanistów!
      • rydzyk_fizyk Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom 27.07.10, 15:02
        Liczysz, że Janek Rokita dołączy do chóru? ;)
      • Gość: turysta Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.chello.pl 13.10.10, 09:41
        > Niech ktoś wezwie na pomoc am
        > erykańskich urbanistów!

Amerykański urbanista? To tacy w ogóle istnieją? ;)
        Masz problem - amerykańscy urbaniści proszą o pomoc właśnie europejskich urbanistów, by im przeprojektowali miasta, bo im się za dużo samochodów pojawiło i nie wiedzą, co z tym robić. 12 pasmowe autostrady nie pomagają.
        • Gość: turysta Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.chello.pl 13.10.10, 10:05
          Dobra.. Zrozumiał ironię :)
    • Gość: oh no no no Rozwiązanie idealne . Ale dla miast które mają IP: 217.116.100.* 27.07.10, 09:58
      obwodnice. Można zamknąć główną arterię ale w zamian trzeba coś dać
      by rozładować korki. Przypominam że Warszawa jako jedyne z polskich
      miast wojewódzkich nie ma obwodnicy t. zw . " ringu " , obwodu gdzie
      tranzyt omija miasto około 10-30 km nie zbliżając się do rogatek.
      Pomysł popieram choćby dlatego że pracując na niższych kondygnacjach
      w centrum oddychamy czystą siarką . Ale teraz jest za wcześnie .
      Warszawa nie ma taboru tramwajowego i metra by zwiększyć
      częstotliwość kursowania tramwajów i metra. Warszawa nie ma
      parkingów typu park&ride aby można było dojechać do rogatek miasta i
      wsiąść w szybki tramwaj lub metro i za 10 minut być w
      centrum.Warszawa ma aspiracje do stolic Europy tłumacząc się że tak
      jest w Amsterdamie czy Wiedniu , tylko Wiedeń i Amsterdam ma trzy
      ringi obwodowe , dziesiątki parkingów na przedmieściach, kilka linii
      metra nawet naziemnego , gdzie w Warszawie nie można dogadać się z
      PKP , w Warszawie zamiast budować infrastrukturę komunikacyjną
      buduje się Świątynie Opatrzności Bożej.
      • dean08 Re: Rozwiązanie idealne . Ale dla miast które maj 27.07.10, 15:57
        Tylko, że w Warszawie tranzyt to mały ułamek ruchu - większość to trasa do
        Warszawy i z powrotem...
      • fumica_turystyczna Re: Rozwiązanie idealne . Ale dla miast które maj 27.07.10, 16:47
        Oczywiście ! Komunikacja miejska w Warszawie do pięt nie siega
        stolicom europejskim. Zamykanie głównej arterii miasta dla ruchu
        samochodowego, gdy nie ma tego ruchu gdzie skierować jest pomysłem
        niemożliwym do skomentowania bez wyrażeń powszechnie uważanych za
        obelżywe ;-) Jedyny przytomny wśród naszych bujających w obłokach
        urzędników miejskich to dyr. Ruta, który przynajmniej widzi funkcję
        do jakiej została stworzona główna ulica miasta - żeby nią jeździć !
        Wizja utworzenia tu cudownego deptaka po którym spacerować będą
        zachwyceni turyści jest boska zaiste tyle że ma się do potrzeb
        mieszkańców stolicy jak pięść do nosa.
    • Gość: bolo Zlikwidować też zbiorkom! Niech chodzą pieszo. IP: *.centertel.pl 27.07.10, 09:59
      Bo skoro w Zadupicach Dolnych i tysiącu innych wsi ludzie chodzą pieszo lub
      rowerem do pracy i radzą sobie bez kosztownych autobusów i tramwajów i metra
      to i w Warszawie mogą.
      Idiotyzm? Dokładnie taki sam idiotyzm, jak ślepe kopiowanie wzorców z miast
      Zachodu, gdzie jest po x linii metra, obwodnice (które u nas blokują te same
      organizacje, które mają gębę pełną sloganów o "mieście dla ludzi"), a samo
      miasteczko jest tak małe, że rowerem przeskoczysz w pół godziny z jednego
      końca na drugi.
    • Gość: pawel319 Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom d... IP: 212.69.78.* 27.07.10, 10:04
      Zlikwidować rondo pod rotundą i wprowadzić normalne skrzyżowanie...
      tak jak to wyglądało przed 1939...
    • Gość: Rurecki Nareszcie :) IP: 195.117.162.* 27.07.10, 10:12
      I wywalić w diabły rondo w Centrum!
      • Gość: lajkonik Re: Nareszcie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 11:16
        A co z pozostałymi rondami w centrum ? Też zamienić na zwyłe
        skrzyżowanie ? To, że pan Galas i jego polecznicy nie umieją
        zorganizować ruchu na rondzie to nie powód by je likwidować.
        Cały ZDM i inżynier ruchu na zieloną trawkę.
        • Gość: Rurecki Re: Nareszcie :) IP: 195.117.162.* 27.07.10, 11:27
          > To, że pan Galas i jego polecznicy nie umieją
          > zorganizować ruchu na rondzie to nie powód by je likwidować.

Ronda w centrum są bardzo dobrze zorganizowane. Jakby kierowcy patrzyli ze
          zrozumieniem na kolor światełek to żadne z nich by się nie blokowało.
          • Gość: lajkonik Re: Nareszcie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 11:45
            To czemu chcesz je likwidować ?
            Dodatkowe strzałki do skrętu w lewo na tym rondzie to jakiś nonsens.
            A przynajmniej synchronizacja czasowa. W zasadzie to co jest to
            zaprzeczenie idei ronda.
            No cóż, p.o. inżyniera ruchu (a może już mu te literki zabrali ?)
            wie lepiej. Szkoda, że z Dobrej jadąc do ZDMu nie musi skręcać z
            Marszałkowskiej w lewo :).
            • jurek_dzbonie Re: Nareszcie :) 27.07.10, 15:06
              > Dodatkowe strzałki do skrętu w lewo na tym rondzie to jakiś nonsens.

Właśnie bardzo dobrze, że się pojawiły. Przynajmniej pierwotniaki za kółkiem nie
              blokują tramwajów.

> W zasadzie to co jest to zaprzeczenie idei ronda.

To nie są ronda, tylko skrzyżowania z wyspą centralną, które są oznaczone
              znakiem 'ruch okrężny'.
    • Gość: Hate Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom d... IP: 62.233.139.* 27.07.10, 10:15
      Jacek wojciechowicz = tow Winnicki.
      Kto zna Alternatywy 4 ten wie. Jeden zakazywal hodowli świń żeby
      było lepiej , drugi zakazuje używania prywatnych samochodów żeby
      było lepiej.
      • Gość: Love Re: Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom IP: *.matrix.pl 27.07.10, 15:05
        głupoty piszesz
    • Gość: mimi przywileje dla zbiorkomu! IP: 62.29.171.* 27.07.10, 10:23
      Dopóki autobusy będą stały w korku razem z samochodami,dopóty bardzo
      wielu ludzi będzie wybierało komfort własnego auta (radyjko, brak
      kieszonkowców i brzydko pachnących współpasażerów). To proste, nie
      zmienią tego lamenty ekologów i "speców" od komunikacji miejskiej.
      Czas wreszcie rzeczywiście uprzywilejować zbiorkom, inaczej nic się
      nie zmieni.
    • r_mol Czego ta bufetowa znowu się naćpała 27.07.10, 10:26
      że likwiduje możliwość poruszania się po Warszawie?
      Czy urzędnicy Ratusza serio sądzą że warszawskie metro ma nieograniczoną pojemność?
      • Gość: spruce A może poszła po rozum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 12:38
        A może poszła po rozum do Borisa Johnsona, burmistrza Londynu?
        • three-gun-max Re: A może poszła po rozum 27.07.10, 14:32
          To niech jeszcze pójdzie do niego po te pare linii metra i przywiezie je ze sobą.
          • Gość: pieszy Re: A może poszła po rozum IP: *.matrix.pl 27.07.10, 15:03
            na razie wizie jedną... to mniej więcej jak jaruzelski.. tez jedną przywiózł.
            WARSZAWA DLA PIESZYCH I ROWERZYSTÓW! YEAH!!
            • Gość: spruce Re: A może poszła po rozum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 17:25
              Ależ dlaczego? Jak jadę rowerem, to jestem bardzo wyrozumiały dla kierowców,
              szczególnie w Londynie.
    • gosc_nie_dzielny Swietny plan! 27.07.10, 10:30
      O powolnej smierci Al. Jerozolimskich pisalem juz wczesjniej - piekna ulica,
      ktora przytloczona masowym ruchem samochdowym, jest praktycznie martwa.

A Marszalkowska - i to nie tylko miedzy rondem Dmowskiego i Pl. Konstytucji,
      ale od Pl. Bankowego, az do Pl. Unii - powinna zamienic sie w jeden dlugi
      deptak, na ktorym jedynymi samochodami sa pojazdy policji, sluzb miejskich i
      zbiorkomu.
      I, rzecz jasna, cala masa rowerow! :-)

Mam nadzieje, ze ten plan zostanie zrealizowany mozliwie, bo to krok w
      kierunku nowoczesnej, przyjaznej czlowiekowi przestrzeni miejskiej, a nie
      drogowej ludozerce rodem ze wschodu.
      • Gość: Hate Re: Swietny plan! IP: 62.233.139.* 27.07.10, 10:37
        cretino czy ironista ?
      • n_i_k tja, masa rowerów 27.07.10, 11:39
        szczególnie między październikiem a marcem. Pół roku pustych ulic,
        bo za zimno i na spacer i na rower. I tak piękne deptaki będą w
        większości puste, a kierowcy, z których podatków to zbudowano, będą
        stali w permanentnych korkach.
        • Gość: omsa Re: tja, masa rowerów IP: *.u.itsa.pl 27.07.10, 11:41
          Asfalt lepszy, mniej się brudzi.
        • Gość: tentokretyn Re: tja, masa rowerów IP: *.chello.pl 27.07.10, 12:21
          No tak kierowcy wszystko budujOOOOOM! SLyszalem ze beda remontowac mur chinski z
          oplat naszych rajdowcow....
        • Gość: spruce massssssssa rowerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 12:33
          Rower zimą grzeje a w latem chłodzi. Kierowcy na rowery! A nie to kibluj w
          korku. Twój wybór.
          • michalfront Re: massssssssa rowerów 27.07.10, 15:21

własnie takie kretyńskie pomysły pozbawiają ludzi wyboru - dlaczego
            każdy rowerzysta musi byc od razu oszołomem, ortodoksem,
            fundamantalistą i ekofaszystą???
            • gosc_nie_dzielny Re: massssssssa rowerów 27.07.10, 16:27
              michalfront napisał:

> własnie takie kretyńskie pomysły pozbawiają ludzi wyboru -
              > dlaczego każdy rowerzysta musi byc od razu oszołomem,
              > ortodoksem, fundamantalistą i ekofaszystą???

Nie widze niczego ortodoksyjnego w wypowiedzi kolegi wyzej...

Mieszkancy wielu zachodnich stolic z powodzeniem stosuja taka filozofie - to
              norma, a nie ortodoksja. Czesc naszego spoleczenstwa - ktorej to czesci jestes
              niechlubnym reprezentantem - musi jeszcze dojrzec.
        • gosc_nie_dzielny Re: tja, masa rowerów 27.07.10, 12:51
          n_i_k napisał:

> szczególnie między październikiem a marcem. Pół roku pustych
          > ulic, bo za zimno i na spacer i na rower.

Musisz byc powaznie uposledzony fizycznie, jesli miedzy pazdziernikiem i marcem
          boisz sie wyjsc na rower, czy spacer. Moze czas na rehabilitacje?

> I tak piękne deptaki będą w większości puste, a kierowcy, z
          > których podatków to zbudowano, będą stali w permanentnych
          > korkach.

Jest ogolnie wiadomym, ze to krwawica kierowcow buduje dobrobyt naszej
          ojczyzny! Straszny ze mnie niewdziecznik - chce tych milosiernych Samarytan w
          korkach trzymac.
          • artie40 Re: tja, masa rowerów 27.07.10, 16:48
            gosc_nie_dzielny napisał:

> n_i_k napisał:
            >
            > > szczególnie między październikiem a marcem. Pół roku pustych
            > > ulic, bo za zimno i na spacer i na rower.
            >
            > Musisz byc powaznie uposledzony fizycznie, jesli miedzy
            pazdziernikiem i marcem boisz sie wyjsc na rower, czy spacer. Moze
            czas na rehabilitacje?

Bzdury. Po prostu nie każdy ma ochotę być zzjajany i spocony, a i nie
            bardzo mam ochotę, aby mi pracownik marnował czas na rekreację i
            sport tudzież siedzenie pod prysznicem w czasie pracy. Po mieście to
            fajnie się jedzie 2-5 km, poźniej zaczyna się rzeźba. To, że ty
            jesteś ortodoksem rowerowym/masz taką pracę że możesz poruszać
            się rowerkiem, nie oznacza że każdy musi być ciosany jak ten sam
            kloc.

> > I tak piękne deptaki będą w większości puste, a kierowcy, z
            > > których podatków to zbudowano, będą stali w permanentnych
            > > korkach.
            >
            > Jest ogolnie wiadomym, ze to krwawica kierowcow buduje dobrobyt
            naszej ojczyzny! Straszny ze mnie niewdziecznik - chce tych
            milosiernych Samarytan w korkach trzymac.

Nie jesteś niewdzięcznikiem, ale dętym bucem, który pojęcia nie ma,
            że ponad 60 % ceny paliwa, to podatki, za które między innymi chcesz
            budowanie ścieżek rowerowych. Śródmieście zbiednieje gdy firmy i
            ludzie się z niego wyniosą, nie będzie kasy na inwestycje (metro,
            nowe przejścia podziemne/kładki, itd) po następnych 20 latach ktoś
            pójdzie po rozum do głowy i przywróci ruch dla normalnych ludzi.
            Tyle, że zmarnuje się następne 20 lat.
      • michalfront Re: Swietny plan! 27.07.10, 15:20
        > A Marszalkowska - i to nie tylko miedzy rondem Dmowskiego i Pl.
        Konstytucji,
        > ale od Pl. Bankowego, az do Pl. Unii - powinna zamienic sie w
        jeden dlugi
        > deptak,

dla turystów ok ale reszcie warszawiaków po co deptak - ja
        potrzebuję szerokiej Marszałkowskiej żeby szybko z pracy do domu
        wrocić i tyle
        • gosc_nie_dzielny Re: Swietny plan! 27.07.10, 16:25
          michalfront napisał:

> dla turystów ok ale reszcie warszawiaków po co deptak - ja
          > potrzebuję szerokiej Marszałkowskiej żeby szybko z pracy do domu
          > wrocić i tyle

Wracaj Wislostrada. Glowna, reprezentacyjna ulica w miescie nie moze sluzyc
          jako droga dojazdowa do sypialni.
    • n_i_k Już nie przepuszczam autobusów 27.07.10, 10:38
      Od kiedy są buspasy przestałem być uprzejmy dla autobusów. Dzięki
      nim stoję w korkach, więc niech spadają na puste buspasy.
      • Gość: bbl Re: Już nie przepuszczam autobusów IP: *.ip.netia.com.pl 27.07.10, 13:17
        W korku stoisz dzięki innym kierowcom (takim jak Ty). Autobusy są na innym
        pasie. Czy tak trudno zrozumieć, że to samochody powodują korki, a nie buspasy?

n_i_k napisał:

> Od kiedy są buspasy przestałem być uprzejmy dla autobusów. Dzięki
        > nim stoję w korkach, więc niech spadają na puste buspasy.
      • three-gun-max Re: Już nie przepuszczam autobusów 27.07.10, 14:41
        Ja też - dla mnie autobusy i rowerzyści to wróg :) Niech sobie postoją.
        • Gość: turysta Re: Już nie przepuszczam autobusów IP: *.chello.pl 13.10.10, 10:03
          three-gun-max napisał:

> Ja też - dla mnie autobusy i rowerzyści to wróg :) Niech sobie postoją.

Aż chyba wezmę kiedyś swój samochód i ci pokażę, że w nim też możesz znaleźć wroga :)
          Powiedz tylko, gdzie jeździsz i w jakich godzinach. Będziesz wręcz prosił, bym z powrotem wrócił na rower.. :)

• komagane Marszałkowska dla pieszych i autobusów. Autom d... 27.07.10, 10:43
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka