Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie

08.09.10, 07:58
Ktoś może orientuje się kiedy u nas ogrzewanie załaczą? na klatce żadnego info niewidziałem.
a np. u mojej mamy na Bryły 3 wczoraj wisiało ogłoszenie że zaczynają grzać od dzisiaj. tj. 08.09 i prosza o otwarciegrzejników na pozycję 5.
wiecie coś może na ten temat? myslałem że dizsiaj spotkam pana sprzątającego jak co dzień i spytam go ale niewidziałem go dzisiaj
Obserwuj wątek
    • marcin.kaminski Re: Ogrzewanie 08.09.10, 08:16
      Za wczesnie wychodzisz do pracy ;-)
      O 7:40 dzisiaj sprzatal ale nie spytalem o ogrzewanie gdyz na razie nie odczuwam potrzeby dogrzewania sie. No ... jedynie moze ciut brakuje ciepłego grzejnika w lazience.
      • 7kevin Re: Ogrzewanie 08.09.10, 10:07
        no chłód własnie w łazience przy kąpieli doskwiera, i o nasze dziecko się martwimy troche, no i w nocy troche chłodno mamy, w małym pokoju mimo że pozamykane są te rozszczelniacze....

a i wieczorem też czasem potrafi być chłodno.
        a pana sprzątającego zawsze widze jak tak 7:20-25 wychodze :):) i tak juz mam że lubie wczesniej troche być w pracy :)
    • stemar15 Re: Ogrzewanie 09.09.10, 22:53
      Moja żona była dziś (09.09.2010) w administracji i ponoć mają odpalić ogrzewanie jutro :-)
      • 7kevin Re: Ogrzewanie 10.09.10, 08:02
        dzisiaj spotkałem pana sprżatającego i to samo mi powiedział, dodał też ze są teraz oszczędności i dlatego na klatce schodowej światło jest teraz z przycisku, i przy windach tylko 1 lampa się pali.
        jak dla mnie git.
        • forflat Re: Ogrzewanie 10.09.10, 16:46
          No wg mnie trochę się chłodno jednak już zrobiło...może wróci do nas jak mówią złota polska jesień ale rewelacji temperaturowych pewnie nie będzie..także fajnie jak dziś uruchomią to ogrzewanie.

A mam pytanie ...skoro nie mamy żadnych liczników czy czegoś tam na kalorkach to nie ważne czy ogrzewasz na 1 czy na 5 koszty tego będą takie same/tzw. ryczałt ?..czy to jakoś może chyba od metrów jest ?

Pzdr.
          • marcin.kaminski Re: Ogrzewanie 10.09.10, 20:57
            Licznik CO jest w szafie na korytarzu. Co miesiąc w czynszu zaliczki są liczone z metra. Co roku będzie rozliczenie rzeczywistych kosztów podgrzania wody w kotlowni i dzielone na lokale wg zużycia z licznika.
            • moka_l2 Re: Ogrzewanie 18.09.10, 21:16
              Czy ktoś z Was wie,jak odczytywać licznik CO? Tzn jak wyliczyć ile już sobie nabiłam? Jakie są stawki ? Nigdy nie miałam liczników CO,a jestem ciepłolubna i trochę się boję. Chciałabym to jakoś kontrolować.
              • marcin.kaminski Re: Ogrzewanie 19.09.10, 07:32
                Z licznika CO spisujesz ilosc GJ. Odejmujesz od stanu poczatkowego z protokolu odbioru i wychodzi ci ilosc ciepla juz zuzytego. Mnozysz to przez koszt jednostkowy wytworzenia 1GJ i juz. A koszt jednostkowy wyliczony bedzie dopiero na poczatku kazdego roku przy rocznym rozliczaniu.
                • moka_l2 Re: Ogrzewanie 20.09.10, 11:53
                  Czyli tego nie można W OGÓLE kontrolować??? A jakieś przybliżone stawki ? Rząd wielkości ? Cokolwiek ? Boję się, że całą pensję bedę musiala wydać na ogrzewanie. Nie chcę też oszczędzać i siedzieć w kilku swetrach w domu, skoro to nie są aż takie koszty.
                  • 7kevin Re: Ogrzewanie 20.09.10, 12:08
                    ja mam cały dzień okno tylko w kuchni otwarte, wszystkie te rozszczelniacze pozamykane, jak wracam do domu wietrzę a następnie 3 grzejniki w cąłym domu odkręcam na full i za 10 minut zakręcam, ciepło którym "nasiąkną" grzeje jeszcze conajmniej 3-4 godzinki, zabiego powtarzam przed kąpiela nas i dziecka .... i potem nad ranem.
                    w domu jest ciepło , zadużo GJ niezużywa się..... no ale najwazniejsze przy utrzymaniu ciepła jest zamknięcie rozszczelniaczy........
                    no a dla własnego samopoczucia co jakiś czas chałupke przewietrzyc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka