Dodaj do ulubionych

Czynsz 2011

30.11.10, 18:45
Słuchajcie, czy papierek od ADM w skrzynkach w sprawie czynszu, to jakiś żart?
Podnoszą stawkę eksploatacyjną o 35%, opłatę za windę o 56% i (uffff), obniżają o półtora złocisza na głowę cenę wywozu śmieci. Uzasadniają to dość ogólnym bełkotem, ale może jestem przewrażliwiony po tych bzdurach, które wypisywali o pampersach i grzejnikach.
Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 30.11.10, 19:26
      Ja się nie dziwię. W końcu za przepychanie pampersów i spuszczanie wody z kalafiorów trzeba zapłacić!
      No i od stycznia jeszcze zapowiadana podwyżka VAT'u nas czeka! - niby to tylko 1% ale domyślam się że będzie to całkiem dobry pretekst żeby orżnąć nas na kolejne kilka PLN'ów.

A co do pozycji czynszu.
      Energia zapewne jest dużym kosztem. Ale IMHO na każdym piętrze całkowicie wystarczyłaby jedna lampa. W razie potrzeby każdy mógłby sobie na chwilę włączyć czasowym "klawiszem" pozostałe. Światła przy wejściu też wydają mi się nie potrzebnie świecić. Jasność aż bije po oczach - połowa lamp spokojnie wystarczy. Przy windach już od jakiegoś czasu świeci się po jednej, i ok.

Windy - KONE ma monopol na konserwacje i generalnie jest to droga impreza, ale i przy tej okazji widzę pewną niekonsekwencję. Zakładane wstępnie 135 osób x 13,60 daje 1836 zł. Zadeklarowane 99 osób x 21,29 daje 2108 zł. Nagły wzrost kosztów o 15%?

Ja jak patrze na swoje wyliczenie czynszu to krew mnie zalewa patrząc na pozycję "ochrona". 126zl/mies wyrzucone całkowicie w błoto! Ale ochrona to oddzielny temat. Zbieram się też do napisania paru słów do ADM w tej kwestii.

A tak naprawdę to już nie mogę się doczekać powstania wspólnoty i zaangażowania naprawdę konkretnej firmy do zarządzania.
    • iza.wiech Re: Czynsz 2011 30.11.10, 22:02
      ta podwyzka, to delikatnie mówiac przesada!!! juz w tej chwili mamy wysokie oplaty w porownaniu z innymi blokami na osiedlu...
      • 7kevin Re: Czynsz 2011 01.12.10, 08:13
        uzasadnienie podwyżki jest zasadne w końcu 35 osób mniej ...... więc wpływy są duzo niższe..... i tutaj jak napisała administracja należy obwiniać mieszkańców bo zapewne ci co się jeszcze niepowprowadzali podali do czynszu po 1 osobie.
        ja jako uczciwy obywatel podałem 3 siebie, żone i 9 miesięczne dziecko. więc ilu z szanownych sasiadów przykombinowało i podało 1 osobę???

wkurzyłem się tylko wzrostem opłat za garaż.... bo jak sądzę niewynikają one z tego że koszty byly źle wyliczone a tym że musimy uzupełnić lukę w opłatach za niesprzedane miejsca postojowe.......

a ogólnie co do czynszu to rozmawiałem o tym z kolegą zarządcą...... i sprawa wygląda tak że na nowych blokach jak i na starych sprawa czynszów wygląda tak że znamy koszty firm sprzatających, ochrony, serwisu wind, zamków itd. natomiast koszt podgrzania wody itd sa nieprzewidywalne i zaliczkowo trzeba okreslić.....
        o ile na starych blokach opiera się to na podstawie czynszów z lat ubiegłych (stare bloki to wg. zarządców te którym minął okres rękojmi) to na nowych blokach jest to celowanie...i strzelanie...... i mówiąc szczerze z jednej strony lepiej że nam licza więcej bo może na naszym bloku szybko uzbeirają się nadwyzkowe środki na inwestycje.
        Zarządcy tworza dla nieruchomości plan inwestycyjny..... tj. nadwyżkę pieniedzy lokują na lokatach dizęki czemu są później pieniażki na nieprzewidziane naprawy.
        mówił też że często zdarza się że przejmują bloki o developerach, spóldzielniach gdzie są zaległości ponieważ developerzy kusili niskimi czynszami które daleko odbiegąły od kosztów nieruchomości...... a potem żeby wyjśc z zalełości musiły być podwyżki czynszów o 100-150%.....

ale profesjonalna firma zarżadzająca to pierwsza rzecz jaką musimy zrobić po aktach.
        • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 01.12.10, 08:44
          7kevin napisał:

> uzasadnienie podwyżki jest zasadne w końcu 35 osób mniej ...... więc wpływy są
          > duzo niższe..... i tutaj jak napisała administracja należy obwiniać mieszkańc
          > ów bo zapewne ci co się jeszcze niepowprowadzali podali do czynszu po 1 osobie.

tyle ze popatrz w wyliczenie czynszu, i zależne od ilości osób są wyłącznie 2 pozycje - windy i śmieci (no i jeszcze zaliczki na wodę, ale one i tak w końcu rozliczane są wg realnego zużycia m3) a drastycznie wzrasta eksploatacja podstawowa liczona z metra mieszkania, tak więc nieważne czy ktoś podał 1 czy 7 osób w mieszkaniu.
          A co wchodzi w eksploatację podstawową? właśnie znane koszty sprzątania, konserwacji zamków, światło wspólne itp. poza tym koszt utrzymania lokalu i pracowników z Niedźwiedziej 4 i wynagrodzenie zarządcy. No i w naszym przypadku słynne przetykanie kanalizacji i usuwanie awarii ogrzewania którym SAMI JESTEŚMY SOBIE WINNI! Nie zapominajmy o tym! Kartka w gablocie cały czas przypomina o naszej głupocie.

Ekploatacja garażu? Nie mam pojęcia z jakiego powodu czynsz wzrasta. Domyślam się że nie z powodu kosztów sprzątania bo posadzka szczotki to chyba na oczy nie widziała przez te prawie 6 miesięcy.

Co do wind to OK.
          1/4 mniej osób niż zakładano - tylko czemu przy okazji wychodzi miesięczne koszt wind 15% wyższy?

A obniżka śmieci też w sumie mnie dziwi. "z powodu mniejszej ilości pojemników dodatkowych?" Co to za dodatkowe pojemniki? Ja miałem nadzieję że pojemników będzie więcej gdyż już kilka razy się zdarzało że nie było gdzie worka wyrzucić. Z jednej strony wkrótce będzie coraz mniej odpadów "remontowych" kartonów itp ale coraz więcej osób będzie regularnie mieszkać.
          • 7kevin Re: Czynsz 2011 01.12.10, 09:20
            > Co do wind to OK.
            > 1/4 mniej osób niż zakładano - tylko czemu przy okazji wychodzi miesięczne kosz
            > t wind 15% wyższy?

jeśli chodzi o windy to biora tu pod uwagę oprocz kosztu serwisu który jest stały , nieprzewidziane naprawy których umowa serwisowa nieobejmuje a ktorych koszt trzeba pokryc i te pare zlotych odkładanych co miesiac daje nam rezerwę .

Co do Smieci to wylko po weekendzie był sajgon w śmietniku. o ile dobrze pamietam śmieci zabierają 2 razy w tygodniu od nas poniedziałki i czwartki chyba to w czwartki tylko 2 pojemniki były pełne.....

Eksploatacja podstawowa na zimę zawsze wzrasta..... wczesniej światła się zapalają, latarnie wokół bloku to wszystko generuje większe koszty. ponadto coraz więcej osób mieszka więc koszty tez się zwiększają.

Co do garazu mój kolega zarządca jest wielce zdzwiiony na podstawie czego te koszty..... monitoring??? koszt ok 15/zł stanowisko w naszym garazu. system pożarowy gazex stała opłata serwisowa. brama garazowa to samo, tryskacze w garazu to samo przegląd raz na pol roku. sprzatanie garażu można rozwiązac na 2 sposoby albo wpisujemy w umowe firmie sprzatajcej 1 raz na kwartal mycie garazu i raz w miesiacu odkurzanie. (co w rzeczywistości wyglada tak ze sprzata się wejścia do klatek, zbiera papierki na bieżąco, i zamiata wjazd i wyjazd. w raz na kwartal porzadne sprzatanie...... albo raz na kwartał/pol roku firma na zlecenie kompleksowo sprząta garaż. duży koszt na zimę generuje ogrzewanie garazu którego u nas niema.
            no i dochodzą koszty zarzadu i rezerwa . w jego mysli koszt czynszu na garaż biorąc pod uwage nawet że sprzedane jest ok 70 miejsc tylko reszte trzeba pokryć za wolne miejsca, i biorąc pod uwagę koszty i np. koszty zarządu jakie jego firma liczy to u nas czynsz za garaz powinien byc w okolicy 80 zł. po sprzedazy wszystkich miejsc koszt powinien się zmniejszyć do ok 60-65 zł. więc przynajmniej u mnie do tej pory opłata za garaż 82 zł była ok..... jak podniosa będzie troche zaduzo..... i tak się zaczynam zastanawiac jaki koszt zarżadu liczy sobie SM?

.
            • moka_l2 Re: Czynsz 2011 01.12.10, 10:20
              Co do garażu - utrzymanie i opieka nad grzybem przecież tez kosztuje. Grzyb jest nadprogramowy,stad ta podwyzka. A na poważnie - ponad 12 złotych z metra to moim zdaniem przegięcie. Poza tym po cholerę światła się pala na klatce przez noc całą. W XXI wieku mamy przecież "czujki", które to światło mogą włączać i wyłączać w razie potrzeby. Ja też byłam uczciwa i podałam wszystkie osoby,ale zaczynam się wahać. Można być uczciwym,jeśli druga strona jest uczciwa. Tymczasem- usterki nie usunięte i nie wiadomo kiedy będą usunięte, moja reklamacja (już nawet nie chce mi się wgłębiać) została odrzucona przez adm. pomimo ewidentnej ich winy (ja jestem do tyłu o "parę" złotych przez to), wykonawca dostał pozytywne referencje od SM, mamy podwyżkę czynszu. Myślę, że nie tylko ja tak myślę i ilość mieszkańców wkrótce drastycznie się zmniejszy.
              • 7kevin Re: Czynsz 2011 01.12.10, 11:07
                co z tego...... że się zmniejszy..... to znów podniosa czynsz !
                • forflat Re: Czynsz 2011 01.12.10, 13:48
                  Bo oni sobie wykombinowali że skoro nam oddają tyle kasy to sobie to wliczą w czynsz i im to oddamy akurat hehehe :)...bo tak to byśmy na coś to jeszcze wydali albo co :)
                  • icemod Re: Czynsz 2011 01.12.10, 15:10
                    Też byłem uczciwy i podałem jedną (1) osobę. Niby z jakiej racji mam podawać więcej jak jeszcze nie mieszkam i tylko ja tam bywam. Za pozostałe płacę tu gdzie teraz przebywam i nie mam zamiaru tego robić podwójnie.
                    Co do garażu to nie bardzo rozumiem........ Lokatorzy czyli my byliśmy zobowiązani do kupna miejsca parkingowego razem z mieszkaniem. To jakim cudem są "niesprzedane" miejsca parkingowe ?????
                    • 7kevin Re: Czynsz 2011 01.12.10, 15:32
                      miejsc parkingowych jest więcej niz lokali w budynku. o ile dobrze pamiętam 90?
                      w każdym razie na lokal przypadało 1,3 miejsca...... narazie będziemy utrzymywać to my.... aż spółdzielnia niewynajmie, bądź niesprzeda....
                      • icemod Re: Czynsz 2011 01.12.10, 16:17
                        7kevin napisał:

na lokal przypadało 1,3 miejsca...... narazie będziemy utrzymywać
                        > to my.... aż spółdzielnia niewynajmie, bądź niesprzeda....

No dobrze........ ale swego czasu na klatce wisiało ogłoszenie spółdzielni o sprzedaży komórki i chyba jednego miejsca parkingowego........ Czemu od razu nie chcieli sprzedać reszty tych miejsc ????
                        To tylko takie lużne przemyślenia bo płacić i tak będziemy musieli.
                        Ile wyszło nadpłaty z metra mieszkania ??? Już odebraliście pisma ze SM ???
                        • stemar15 Re: Czynsz 2011 01.12.10, 16:32
                          Każdy z nas przy odbiorze kluczy deklarował ilość osób w mieszkaniu. ADM przed pierwszym wyliczeniem czynszu dokładnie wiedziała, ile głów będzie mieszkać. Skąd więc wzięli te 135 osób, których tak naprawdę teraz mają 99?
                          • 7kevin Re: Czynsz 2011 02.12.10, 07:57
                            koszt budowy lokalu niecałem 6500 wyszło.... także nadpłaty sporo.....
                            ale to dobrze.

Co do liczby 135 osób.....tak jak pisałem zarządzanie budynkiem opiera się na prognozowaniu. liczyli pewnie że średnio w mieszkaniach 2 i 3 pokojowych min. 2 osoby będa mieszkać.
                            osobom niemieszkającym niedziwie sie że narazie podali 1 osobę.
                            ale przez to właśnie że jeszcze nie wszyscy mieszkają koszty są wyższe......
                            po 2-3 latach jak już wexmiemy porządną firme zarządzającą czynsz powinien być sporo niższy. będa już prognozy i realizacja z lat ubiełych, rezerwy itd.
                            • moka_l2 Re: Czynsz 2011 02.12.10, 10:06
                              Czy to oznacza 600 pln zwrotu z metra? Byłoby super...
                              • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 02.12.10, 10:19
                                Za dobrze by było.
                                6.428 zl/m to netto wyszlo.
                                Brutto 6.878 czyli 222 zl/m taniej
                                Garaz 113 zl netto tanszy z metra
                                Komorki lok. bez zmian ale te 2 pozycje to i tak niewiele wnosza w stosunku do ceny mieszkania.
                              • 7kevin Re: Czynsz 2011 02.12.10, 10:20
                                no mniej więcej . orazu też rozliczają rezygnacje i dodatkowe roboty więc.... u każdego inaczej to wyjdzie..... ale wysżło sporo więcej niż się spodziewałem.
                            • stemar15 Re: Czynsz 2011 02.12.10, 11:54
                              ADM nie musiała niczego progonozować, bo po wydaniu kluczy dokładnie wiedziała, ile osób będzie mieszkać. Ja zadeklarowałem wtedy 4 osoby i czynsz dostałem na 4 osoby. Czy to oznacza, że w czerwcu "tak" dla mieszkania w bloku powiedziało 135 osób, a od tego czasu 36 wyparowało?
                              • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 02.12.10, 12:18
                                Wydaje mi się że problem wziął się stąd że poszczególne stawki opłat za windy śmieci itp ustalone zostały uchwałą nr 40/2010 Rady Osiedla z 10 czerwca br. - przynajmniej tą podstawę mam w wyliczeniu czynszu. Tak więc zapewne do tej uchwały przyjęto założenie o 135 osobach a było to przed wydawaniem lokali. I wydaje mi się że skoro w tej uchwale zapisano 13,60 za osobę to tak też policzono mimo ostatecznej innej liczby lokatorów.
                                W sumie to ciekawy paradoks. Teraz założono 21,29 zł/os. A jeśli po zebraniu przekazanych oświadczeniach o ilości osób liczba mieszkańców się zwiększy, kolejni lokatorzy się wprowadzą to stawka na osobę pozostanie mimo to bez zmian?
                                • 7kevin Re: Czynsz 2011 02.12.10, 13:27
                                  wlasnie o tym chciałem napisać że uchwała która uchwalała stawki była podjęta przed wydaniem lokali . i uchwalając stawki podjęli jakieś ząłożenia.

co do zwiększenia ilości osób każdy kto zaczyna mieszkac z rodziną powienien w ADM zgłosić że zwiększa się ilość osób, i wtedy na podstawie rozliczeń ... niewiem co jaki czas analizują u nas czynsze ale narazie wnioskuję że raz na 3 miesiace..... rada osiedla i kierownik ADM powinni obniżyć daną stawkę. chyba że zmiana byłaby nieznaczna....(do 10 gr./os.) wtedy środki te przyjmuje się an rezerwy ...
                                  • stemar15 Re: Czynsz 2011 02.12.10, 14:19
                                    Mi własnie o to mi chodzi. Zrobili to tak:
                                    1. Podjęli uchwałę: 135 osób i np. za windę opłata ok. 13 zeta na głowę;
                                    2. Zgłosiło się 99 osób;
                                    3. Wyliczyli czynsze dla 99 osób z ceną 13 zeta na głowę;
                                    4. Korektę robią od marca 2011

Kupy się to nie trzyma, raczej.
                                    • 7kevin Re: Czynsz 2011 02.12.10, 15:01
                                      może liczyli że w ciągu 2-3 miesięcy zamieszka więcej osób..... i będzie ok. pozatym wszystkie stawki są liczone lekka górką. dla zrobienia rezerw na dany cel. więc tak.

Swoją drogą dziwie się ludziom ....w czerwcu odebrac mieszkanie i jeszcze się niewprowadzić.. . albo macie mała motywacje żeby pójśc na swoje, bądź an nowe.... albo niewim tylko mnie cisnęło żeby szybko.

ja z malowaniami, składaniem mebli itd. wprowadziłem się po ok 3-4 tygodniach i teściowa mi dupe truła że za ich czasów to się klucze odebrało i już tego samego snia na podłodze gołej spało ale na swoim!!!!!
                                      A co dopiero jak ktoś do dzisiaj się jeszcze niewprowadził....??
                                      • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 02.12.10, 15:57
                                        Pewnie nie wszystkich tak piliło żeby się wprowadzać bo może swoje inne lepsze już mają, to potraktowali jako lokatę kapitału albo pod wynajem - jedno mieszkanko 124m już w czerwcu było wystawione na sprzedaż.
                                        Może niektórzy przestraszyli się ciągłych awarii i wad wieku niemowlęcego i chcą zimę przeczekać jeszcze aż wszystko się dogra. Cześć pewnie chce porządnie wykończyć żeby móc spokojnie siąść na kibelku - a nie tak jak ja za każdym razem drżę czy nie wpadnę do sąsiada z dołu ;-)
                                        • stemar15 Re: Czynsz 2011 02.12.10, 17:04
                                          Nie musisz tak drżeć, jak juz do mnie wpadniesz, to jakoś Cię ugoszczę :-))))))))))
                                          • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 02.12.10, 19:07
                                            Dziękuję, wole nie korzystać z zaproszenia. ;-)
                                            Mam nadzieję że kiedyś w końcu doczekam się i przyjdzie fachman i dokręci je porządnie.
                                            • 82jano Re: Czynsz 2011 02.12.10, 22:46
                                              Walą nas, drodzy Sąsiedzi, równo.

Pójdź do doradcy finansowego - powie Ci, że fundusze pójdą w górę.
                                              Kup mieszkanie - po prognozach czynsz powinien zmaleć.
                                              A jak na razie jest zupełnie odwrotnie.

Masakra!
                                              • tobiaty Re: Czynsz 2011 10.02.11, 22:13
                                                Witam
                                                Od trzech dni pali się na stałe światło na schodach na klatce A. Mamy ochronę za którą płacimy kasę. Żaden z Panów ochroniarzy nie zainteresował się tym nie zgłosił do działu technicznego, ba nie przeszedł żeby zobaczyć czy coś może sam zrobić. A był tylko zablokowany włącznik na -2. Gospodarz też sprzata. Mnie przestaje dziwić tak wysoki czynsz. To i tak cud że czynsz taki "mały" - przecież światło mogło się palić przez miesiąc lub rok na stałe. Proponuję oprócz światła zapłacić też więcej ochronie przynajmniej ze 100 zł od mieszkania - może wtedy oprócz robienia nic czasami wyjdą i zwrócą uwagę że ktoś staje na trawniku.
                                                • kalawala Re: Czynsz 2011 11.02.11, 08:35
                                                  Swiatlo sie palilo 2 noce i moze zamiast wlacznikow mechanicznych warto zainstalowac wlaczniki na podczerwien. Jesli chodzi o parkujace samochody na trawniku to proponuje tel. do Strazy Miejskiej 986. Reaguja natychmiastowo. Odnosnie samego czynszu to placimy wiecej niz za stare budynki. Dla przykladu oplaty ktore sa wyzsze u nas niz na Bryly:
                                                  Modzelewskiego Bryly
                                                  ekspoloatacja biezaca 3,32 zl 2.09 zl
                                                  winda 13,60 zl 9,01 zl
                                                  nieczystosci 14,00 zl 7.82 zl
                                                  Winda i nieczystosci to efekt malej ilosci lokatorow ale eksploatacja biezaca ?!?!?! No i ta nieszczesna ochrona to utrzymywanie dziadkow ktorzy nie maja co ze soba zrobic.
                                                • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 11.02.11, 08:44
                                                  tobiaty napisał:
                                                  > ... może wtedy oprócz robienia nic czasami wyjdą i zwrócą uwagę że ktoś staje na trawniku.

Dzisiaj rano robiąc sobie kawę o 6:30 usłyszałem pod oknem piiiipanie i popatrzyłem trochę jak śmieciarka próbowała się przedrzeć pomiędzy zaparkowanymi autami pod klatkę A. Przed zakrętem spasowała, a szkoda bo jakby przerysowała jednemu czy drugiemu bok to może by się nauczyli gamonie parkować tam gdzie jest do tego miejsce. W efekcie kontenery ze śmietnika przetaczali wzdłuż całego bloku aż pod klatkę C.
                                                  Co do organizacji ruchu wzdłuż bloku ADM na moje pytania odpisała że: ... cytuję "Organizacja ruchu powstała bez udziału budynku Modzelewskiego 37"
                                                  Ktoś domyśla się co "poeta" miał na myśli tak pisząc?
                                                  • moka_l2 Re: Czynsz 2011 11.02.11, 10:45
                                                    Czy ktoś próbował dzwonić w sprawie samochodów do straży miejskiej. Ja przyznam sie,że mam ochotę, ale trochę boję się. W poprzednim mieszkaniu miałam trochę problemów różnego typu i musiałam regularnie wzywać policję - straż miejska nie chciała przyjechać, a policja przyjeżdżała i rozkładała ręce. A czasem spisywała mnie jako osobę zgłaszającą, a nie sprawców procederu, o którym nawet mi się pisac nie chce. Więc się trochę zraziłam do tego typu służb.
                                                  • tobiaty Re: Czynsz 2011 11.02.11, 11:45
                                                    Dzwonić, wkładać kartki za wycieraczkę itp. Jak tego sami nie zrobimy to nikt za nas tego nie zrobi. Ochrona nie ma tego w obowiązkach - tego się dowiedziałem w administaracji.
                                                  • moka_l2 Re: Czynsz 2011 11.02.11, 13:01
                                                    A co ochrona ma w obowiązkach? Za taką ochronę dziękuję, nie mam ochotę za nich płacić.
                                                  • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 11.02.11, 13:19
                                                    Pytałem ADM na piśmie o ochronę. Dowiedziałem się tylko że "zakres obowiązków i odpowiedzialności ochrony jest do wglądu w administracji".
                                                    Niestety ostatnio jakoś nie po drodze mi w tamtym kierunku.
                                                  • moka_l2 Re: Czynsz 2011 11.02.11, 14:28
                                                    na 21.02 jestem umówiona na podpisanie aktu notarialnego :-)
                                                  • icemod Re: Czynsz 2011 11.02.11, 16:52
                                                    moka_l2 napisała:

> na 21.02 jestem umówiona na podpisanie aktu notarialnego :-)

A że tak zapytam.... gdzie podpisujemy akty ?? U "naszej" pani notariusz czy gdzieś na mieście ???
                                                  • moka_l2 Re: Czynsz 2011 12.02.11, 16:15
                                                    U naszej Pani notariusz, w godzinach pasujących administracji,czyli wtedy kiedy zwykli śmiertelnicy są w pracy
                                                  • tobiaty Re: Czynsz 2011 13.02.11, 13:27
                                                    Ciekawy jestem jakie stwaki zastosowane zostaną podczas podpisania aktów. Na dzień dzisiejszy taksę notarialną można negocjować a jest podana tylko maksymalna stawka. Ciekawy jestm czy ktoś z naszej spółdzielni pokusił sie o negocjacje. Przecież to bardzo dużo umów. Może ktoś coś wie? Ja napewno zapytam o to jutro prezesa spółdzielni z którym jestem umówiony na rozmowę. Pojawia się też pytanie czy zostało gdzieś zaznaczone że kupujący płaci za sporządzenie aktu ? Jeśli nie jest to zapisane to wydaje mi się że ustawa stanowi że obydwie strony równo ponoszą koszty sporządzenia aktu :) i można sie kłócić. Ale to do sprawdzenia.
    • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 25.02.11, 18:54
      Opróżnialiście dziś skrzynki pocztowe?
      Ja niestety tak ... ale dzisiaj nie napisze już nic więcej gdyż oprócz słów powszechnie uznawanych za wulgarne nie mam nic do napisania.
      • iza.wiech Re: Czynsz 2011 25.02.11, 19:53
        musimy cos z tym zrobic! przeciez mieszkamy w zwykłym czytaj bardzo drogim bloku na starym osiedlu a nie w nowoczesnym apartamentowcu... moze jakies zebranie?
        • stemar15 Re: Czynsz 2011 25.02.11, 22:36
          Słuchajcie, magiczny tandem SM & ADM zrobił to, co zapowiedział w listopadzie 2010. Wczoraj pogadałem chwilę z przedstawicielami SM przy podpisywaniu aktu i wg nich wszystko jest ok. Wzrost stawki eksploatacyjnej to pogłosie giga zużycia prądu, głównie przez garaż, a winda kosztuje, bo drogi jest serwis Kone. Jeśli teraz olejemy Kone, to stracimy gwarancję, bla, bla, bla, bla. W zasadzie nie mamy czego się czepiać.
          Tyle że na chłopski rozum, 4.47 razy 6000 metrów kwadratowych, to ca 27.000 zł miesięcznie. Ta kasa, to prąd, sprzątanie, przeglądy instalacji, WYNAGRODZENIE ADMINISTRATORA i inne, myślę, że drobniejsze rzeczy. Dla porównania: ja w swoich 3 pokojach z 4 osobami zużywam prądu za 150 zł miesięcznie. Niech średnio 70 mieszkań i 11 lokali usługowych zużyje tyle samo, wtedy wyjdzie jakieś 12.000 miesięcznie. I niech rząd wielkości zużycia prądu przez tzw. część wspólną będzie taki sam, to na co, do k... jędzy idzie pozostałe 15.000? Tyle że ja nie wierzę, że oświetlenie garażu, klatek schodowych, zasilenie wind i wentylacji ciągnie aż tak dużo. Powiem obrazowo: mnie bardzo piecze pewna część ciała, gdy wklepuję do komputera dane do przelewu kasy za czynsz. I chętnie obgadałbym to na jakimś szerszym spotkaniu.
          • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 25.02.11, 22:50
            Przyjrzałem się dokładniej tym świstkom i w ostatniej kolumnie po prawej jest OD/DO i data 31marca 2011. A skoro we wstępie jest info że stawki obowiązują do 1 marca to mniemam że jest to jakby wyrównanie niedoborów jakie (nie wiedzieć skąd) powstały. Na dole info jest że o nowej (niższej) stawce będziemy poinformowani.
            Co nie zmienia faktu że wysokość czynszu uważam za skandaliczną.

A tak bajdełej.... Czy na tym osiedlu i w tej ADM to norma że info o czynszach jest podrzucane cichaczem do skrzynek? W poprzednim eM każda zmiana była mi osobiście doręczana i potwierdzałem jej przyjęcie podpisem. U moich rodziców na ursynowie podobnie. Może tu ktoś się boi stanąć twarz w twarz.

Ps. Wkrótce pewnie rozliczenie CO i wody dostaniemy. Obstawiamy jakie niedobory i niedopłaty będą?
            • 7kevin Re: Czynsz 2011 28.02.11, 07:49
              mnie tylko głowa przez to wszystko rozbolała.....bo już człowiek nawet narzekać niema siły....
              • moka_l2 Re: Czynsz 2011 28.02.11, 13:28
                I nic nie możemy zrobić, bo dopóki nie podpiszemy aktów na garaż nie możemy zrobić wspólnoty. Ja też myślę, że w kwietniu będzie niższy czynsz,a raczej taki jak był. A marzec ma SM wyrównać braki. Ale zróbmy proszę jakieś zebranie i mocno zaprotestujmy. Albo poprośmy o działanie komitet blokowy . Słuchajcie,ja płacę prawie 900 zł czynszu, a mieszkam (nie obraźcie się,ja się tu wychowałam) na zapyziałym starym osiedlu w wielkim, nieogrodzonym bloku przy głośnej ulicy. W poprzednim m - płaciłam 330 zł za 52 m, osiedle strzeżone,ogrodzone,ze szlabanem,niska zabudowa. Do tego garaż (nie miejsce postojowe,ale garaż), za który nie płaci się W OGÓLE czynszu. Na terenie osiedla była rewelacyjna zieleń (róże,kwiaty,krzaczki,klombiki) utrzymane w super porządku. Śmietniki z prawdziwą możliwością segregacji. W zimie odśnieżanie małymi pługami. Na klatce porządek. Jak administrator chciał podnieść czynsz robiło się protest i szukało się ofert jeszcze tańszego administratora,żeby postraszyć obecnego. Podwyżki nie było tam od niepamiętnych czasów (7 lat co najmniej,osiedle ma 10 lat). Gdzie tu logika? Teraz 67 metrów i 860 zł. To dwa razy większa stawka. Jesteśmy nieźle rąbani.
                • stemar15 Re: Czynsz 2011 28.02.11, 18:34
                  Zgodnie z prawem wspólnota powstaje już w momencie podpisania pierwszego aktu notarialnego, nie musimy czekać na akty na garaż. I powiedziała to nasza Pani Notariusz, więc jest to info z profesjonalnego źródła. Za jakiś miesiąc powinno być już podpisane tyle aktów, żeby móc na zebraniu mieszkańców wybrać Zarząd Wspólnoty i zacząć klepać naszą ukochaną ADM. Nie chcę się wyrażać, co myślę o moim czynszu za 67 metrów na poziomie prawie dziewięciu stów!!!!
                  • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 28.02.11, 19:15
                    Piętro wyżej przekroczyliśmy właśnie barierę 900zł, ale my mamy burżujskie 68m.
                    A co do ostatniej podwyżki to redaguję już trzeci dzień pisemko do ADM i jakoś nie mogę skończyć, ale w wersji bliskiej do ostatecznej mam zamiar skorzystać z prawa wynikającego ze Statutu naszej SM a dokładnie § 87 pkt. 3 który mówi m.in. że "Zmiana wysokości opłat wymaga uzasadnienia na piśmie"
                    Jedno zdanie w stylu "... z powodu niedoboru jaki powstał na stawce eksploatacyjnej" nie jest dla mnie żadnym uzasadnieniem.
                    • stemar15 Re: Czynsz 2011 28.02.11, 22:45
                      Ha, pomyliłem się, razem z garażem płacę 920 zł. Jeszcze tylko 8 dyszek i chyba skrobnę jakiegoś maila do kumpla z Gazety Stołecznej, który pisze o rynku nieruchomości w Warszawie. Cała ta sytuacja mogłaby go mocno zainteresować.
                      Marcin, dostaniesz z ADM odpowiedź: wzrost wynika ze złego oszacowania zużycia prądu przez część wspólną budynku. Może rozwiną się do 3 zdań...
                      A ponieważ ja lubię sobie pogdybać, dzisiaj policzyłem ile lamp mamy w garażu. Interesują nas tylko te zawieszone w środkowej części stropu (i one z założenia powinny się palić non stop), bo te zawieszone nas samochodami włączają się po naciśnięciu guzika na słupie.
                      Na poziomie -1 pali się cały czas 10 lamp, 15 jest wyłączonych. Czy to oznacza, że projektant instalacji elektrycznej był skończonym kretynem? Czy zaplanował tyle oświetlenia, żeby przy pełnym wykorzystaniu wszystkich lamp nasze rachunki za prąd były w kosmosie? Czy może jednak ktoś jak zwykle daje nam debilne tłumaczenie podwyżek, tak naprawdę dbając wyłącznie o własne interesy? To oczywiście tylko moje dywagacje, rachunki za prąd i miesięczne zestawienie kosztów budynku rozwiałyby wszystkie wątpliwości.
                      • 7kevin Re: Czynsz 2011 01.03.11, 07:49
                        co do wyboru zarzadu niestety musimy poczekać do wyodrębnienia wszystkich lokali......
                        nasza SM zawarła w akcie sobie taki sposób zarządu na podstawie ustawy o własności lokali, dokładnie pania notariusz wypytałem o to i pokazała mi przepisy na podstawie których to jest.
                        fak że wspólnota powstaje z wyodrębnieniem 1 lokalu i własnie jest to ale jak jest zapisany w akcie sposób zarzadu.
                        wygląda to tak że czekamy aż wszystko zostanie wyodrebnione. potem zebranie, wniosek o zmianę sposobu zarżadu.
                        najkorzystniej jest wybrać zarżad spośrod mieszkańcow najlepiej 3 osoby chociaż ustawa mówi o 1-5 osób. zatrudnia się zarządcę z prawdziwego zdarzenia, uzgania się spotkania raz na miesiać na ktorych zdaje on relację zarzadowi ze swoich działać, i podejmuje się strategi działania dalsza.
                        dzieki takiemu sposobowi zarżadu mamy wpływ na to co się dzieje z blokiem.
                        a każdego cżłonka zarządu można odwołać w każdej chwili, na jego miejsce wybrac innego.
                        • tobiaty Re: Czynsz 2011 03.03.11, 09:38
                          Trzeba załatać budżet źle wykonanymi i nieprzemyślanymi instalacjami. Musimy zapłacić za notorycznie palące się światło na klatkach schodowych. Musimy zapłacić za palące się na stałe światło w cześci usługowej. Musimy zapłacić za straty związane z niewłaściwą regulacją cyrkulacji ciepłej wody. Musimy zapłacić za odnowienie trawnika przy bloku. Musimy zapłacić za rozkręcone kaloryfery w wiatrołapach. Musimy zapłacić za zwiększone zużycie energii na ogrzewanie przemarzniętych i przeciekających garaży w których źle wykonana jest izoalacja. Musimy zapłacić za miejsca postojowe na których stoi barak roboli z firmy budowlanej. Musimy zapłacić za magnetowid i Pana do "zbijania alarmów" pożarowych, za jego pomieszczenie, ogrzewanie, prąd itd. E tam - z biznesowego punktu widzenia to chyba i tak mało płacimy bo jest kilka czynników które pominąłem. Najgorsze jest to że wielu lokatorów zgłasza notorycznie te uwagi do administaracji, prezesa i innych a ci ignoranci przyznają rację i DALEJ NIC Z TYM NIE ROBIĄ. Rozumiem żeby cokolwiek łączyło się z inwestycjami ale wszystkie czynności w celu obnizenia kosztów łączą się tylko z wzięciem się do logicznego zaplanowania i wydania decyzji oraz ze skorzystania z gwarancji bloku. Wniosek z tego jest jeden: zawalamy administarację i prezesa skargami i przez to nie ma czasu na podjęcie działań naprawczych. Uważam że jesteśmy winni i wnoszę o podniesienie czynszu o dalsze 100 zł w ramach zadośćuczynienia :)
                          • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 03.03.11, 18:05
                            tobiaty napisał:
                            > ...Wniosek z tego jest jeden: zawalamy
                            > administarację i prezesa skargami i przez to nie ma czasu na podjęcie działań
                            > naprawczych.

Myślę ze ja aż tak strasznie się nie uprzykrzam. Do wczoraj popełniłem 3 pisma w swoim indywidualnym interesie tj. domagające się usunięcia usterek i 3 dot. spraw bardziej ogólnych całego budynku i otoczenia.
                            Niestety za chwilę będę pisał kolejne gdyż odebrałem z SM "odpowiedź" na jedno z nich.
                            Przyznam ze poziom odpowiedzi mnie poraził. Czytałem to pismo idąc chodnikiem z poczty i przy skrzyżowaniu z Domaniewską musiałem się aż zatrzymać i przeczytać je raz jeszcze. W domu przeczytałem trzeci raz i się naprawdę załamałem.
                            Jeżeli na wszystkie pisma odpowiadają w ten sam sposób to się nie dziwię że dostają kolejne i kolejne.
                            • tobiaty Re: Czynsz 2011 03.03.11, 18:58
                              Marcinie - nie tłumacz się. Dzisiaj usłyszałem że jesteś jedną z niewielu osób zainteresowanych losem budynku i nękasz. Uważaj bo wzrost Twojego czynszu jest tylko pogrożeniem palcem a kara może byc sroga :)
                              • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 06.03.11, 07:51
                                Nękam powiadasz .... tia ... to może ktoś powinien zmienić pracę jeśli czuje się w niej nękany musząc odpisać na 3 czy 4 pisma.

Ps. Pikacz w garażu się chyba zepsuł. Wczoraj po południu przestał wyć. Może się brzęczyk czy jakiś głośniczek przepalił.
    • kalawala Re: Czynsz 2011 15.03.11, 11:11
      Wlasnie mam przed soba czynsz z Wilanowskiej 368a czyli nieruchomosci ktora zostala wybudowana jako ostatnia przed SADKIEM, jakies 3-4 lata temu, wiec zupelnie nowy budynek i otoz:

eksploatacja biezaca 2,20 zł/m2 !!!!!! u nas 4.47 zł/m2
      dzwig 4,00 zł/os (OTIS) i !!!!!! u nas 21.29 zł/os (KONE)
      no i zrezygnowali z tej bezsensownej ochrony czyli u nas - 128,33 zl - za 3 pokojowe plus garaz.
      Czy jest ktoś chetny do wystosowania pisma do administracji w imieniu mieszkańców o wyjasnienia skad tak wysoki koszt za eksploatacje biezaca? Jesli chodzi o winde to wiadomo odpowiedza ze to kwestia ilosci osob podanych przez lokatorow do czynszu. Ochrona - bez komentarza.
      • mag_01 Re: Czynsz 2011 15.03.11, 11:19
        Czy w bloku Wilanowska 368 przypadkiem nie powstała potem wspolnota?
      • dyzdak Re: Czynsz 2011 15.03.11, 18:50
        Ile jest mieszkań (osób) na wilanowskiej 368??? To ma przełożenie na stawkę za m. Jeśli chodzi o pismo do SM to się przyłącze.
        • angieinc Re: Czynsz 2011 15.03.11, 19:32
          Czy nie powinno być tak,że im większa ilość mieszkań i mieszkańców,tym koszty eksploatacji,ochrony,windy itp.powinny być mniejsze?
          Może jak zawiążemy wspólnotę mieszkaniową,bedziemy mieli większy wpływ na opłaty za wszystko i ich ew.ograniczenie.
          • tobiaty Re: Czynsz 2011 15.03.11, 21:18
            Narazie nie mamy żadnego wpływu na oszczędności związane z czynszem.
            Kalawala - czy masz rozliczenie (składowe) tej stawki na ul.Wilanowskiej ? Chetnie bym przeanalizował.
            A gdybyście chcieli składowe naszej stawki eksploatacyjnej za 2010 rok - chetnie się podzielę.
            Mam też gdyby kogoś interesowało plan finansowy innej wspólnoty dla porównania. Jutro jestem wolny po 16 mogę wrzucić do skrzynki lub zapraszam do siebie.
            • stemar15 Re: Czynsz 2011 15.03.11, 21:27
              Tobiaty, wrzuć mi proszę do skrzynki nr 17 papierek z naszymi składowymi. Chętnie popatrzę, za co płacę trzy paczki miesięcznie. Dzięki!!!!
            • kalawala Re: Czynsz 2011 16.03.11, 09:06
              Niestety nie mam rozliczenia skladowego z Wilanowskiej, natomiast lokali w budynku jest m/w tyle samo co u nas tylko mniej kondygnacji.
              • tobiaty Re: Czynsz 2011 16.03.11, 09:55
                Szkoda. Myślę że poziom 2,5 zł jest spokojnie do uzyskania w naszym bloku. Bardzo dużo dopłacamy do wspólnych części całego osiedla, bardzo dużo płacimy za administrowanie nieruchomością (w dodatku niegospodarne:). Ogromnym kosztem bezpośrednim jest zużycie prądu. Zużywamy go jak mała fabryka :). Uzuskałem inforamcję że rozliczenie prądu jest prawidłowe - wartości z liczników zostały właściwie spisane. Czyli albo nas oszukał wykonawca-spółdzielnia albo ten blok jest tak prądożerny. Co do pisma do administracji to szkoda czasu - podałem na tacy więcej niż 10 pomysłów na obniżenie kosztów - jak grochem o ścianę. Mało jest też osób naprawdę zainteresowanych losami tego bloku. Pozytywnie mogę zaakcentować że gorzej być nie może - zarządzanie i opieka nad blokiem sięga poziomu dna, a czynsz zenitu :)
                • icemod Re: Czynsz 2011 16.03.11, 16:34
                  A dlaczego ma być w interesie spółdzielni obniżenie nam czynszów ???
                  Przecież oni tez czytają to forum i wiedzą że jak tylko pojawi się możliwość to pożegnają się z administrowaniem naszego bloku. :)))

tobiaty- jak byś mógł to ja też poproszę to zestawienie. skrzyneczka nr 15.
                  pozdr.
                  • tobiaty Re: Czynsz 2011 16.03.11, 19:40
                    Czy czujecie jakie super powietrze teraz mamy w wentylacji. No to jak nie czujecie to poczujecie w kieszeni. Wkrótce nowa pozycja w rozliczeniu - konserwacja wentylacji. To nie żart - najświeższe informacje z administaracji. Jesteśmy właśnie po przeglądzie.
                    Zaobserwujcie czy jest lepiej z pikaniem w garażu - alarm został odczulony i zwiększona wydajność wentylacji (może będzie teraz więcej do zapłaty za prąd :).
                    icemod - oczywiście będzie.
                    Co do administrowania - spuśćmy na to zasłone miłosierdzia :)
                    • stemar15 Re: Czynsz 2011 16.03.11, 20:38
                      Tobiaty, dzięki za to zestawienie. Jakoś dziwnie koszty zarządzania są w nim podciągnięte pod "konserwacje", ale może się czepiam... Czy ja dobrze rozumiem, że to zestawienie podsumowuje stawkę eksploatacyjną za 6 miesięcy zeszłego roku (przy założeniu, że mieszkamy od połowy czerwca)?
                      Jeśli tak, to kilka refleksji:
                      Płacimy w sumie 166 kafli z czego:
                      - 60 kafli idzie koszty zarządzania i utrzymania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      - 46 kafli to prąd
                      - 28 kafli to sprzątanie
                      - 32 kafli idzie na pozostałe (liczne) drobiazgi

I co Wy na to? Czy części wspólne tego budynku naprawdę przez rok wykotłują prądu za 90 tysięcy?
                      Czy naprawdę marne zarządzanie jest warte 120 tysięcy rocznie?
                      Zastanawiam się, czy nie zrobić kopii i nie wrzucić do każdej skrzynki pocztowej wyliczenia tej stawki. Wszak nie wszyscy czytają forum...

• marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 16.03.11, 21:15
                        Czy mógłbym również poprosić o to zestawienie kosztów (skrzynka nr 21)
                        Niby jakieś 2 tygodnie temu napisałem do ADM pisemko z prośbą o uzasadnienie kwot czynszu i podanie z czego co wynika ale jeszcze się nie doczekałem odpowiedzi.
                        • tobiaty Re: Czynsz 2011 16.03.11, 22:50
                          stemar - nie wrzucaj wszystkim do skrzynki - dużo tu wynajmowanych lokali. Druga sprawa to mało ludzi jest zainteresowanych żeby coś zmienić coś polepszyć. Tak koszty od połowy czerwca po jednej stronie założone po drugiej uzyskane.
                          marcin - jutro po 16 bedziesz miał rozliczenie
                          Pozdrawiam wszystkich rozświetlony latarniami z palcyku zabaw :)
                          • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 17.03.11, 10:52
                            A takie pytanie mam dot. kosztów i ich rozliczania, głównie pod kątem rozliczania kosztów wind i śmieci. Obecnie mamy te koszty dzielone na osobę, a spotkałem sie z interpretacją ze wszelkie koszty utrzymania i korzystania z części wspólnych powinny być rozliczane wg udziałów w nieruchomości.
                            Oczywiście sposoby rozliczania kosztów budzą wiele kontrowersji, ale może ktoś mądry będzie potrafił autorytatywnie stwierdzić jak powinno się liczyć.
                            Na pierwszy rzut oka liczenie za korzystanie z windy wg ilości użytkowników jest "sprawiedliwsze" ale np ja czuję się pokrzywdzony bo płacę za 2 dzieci które jeszcze długo nie będą korzystać z windy same (bodajże wg instrukcji korzystania z dźwigu do 12 lat muszą pod opieką dorosłych jechać) i na razie jadą niejako "przy okazji" jazdy z opiekunem. A np właściciele psów, które są 3-4 razy dziennie wyprowadzane na spacer i korzystają z windy za te psy nie płacą. Poza tym niestety część lokatorów się ukrywa nie podając prawdziwej ilości mieszkańców co zawyża koszty innym. A i słyszałem też że Zarządca tak naprawdę nie bardzo ma podstawy prawne żądać podania ilości osób w lokalu.
                            Liczenie za windę wg udziałów też nie jest doskonałe bo "jeżdżą ludzie nei udziały" i np może dojść do sytuacji że rzeczywiście 1 osoba mieszkająca w 5 pokojach na 125 metrach zapłaci kilka razy więcej niż rodzina 3 osobowa w kawalerce 30 metrowej.
                            Ale to i tak problem na przyszłość jak się w końcu uwolnimy spod troskliwych skrzydeł ADM i SM.

A co do właśnie "uwolnienia" się . To widzę że w KW naszego bloku jest już 49 wzmianek o wpis właścicieli czyli ponad połowa mieszkańców już podpisała akty. I jaka jest teraz procedura? My sami jako mieszkańcy mamy się zwołać zawiązać wspólnotę wybierać zarządce? Musimy czekać aż wszyscy podpiszą akty? ....
                            • 7kevin Re: Czynsz 2011 17.03.11, 12:51
                              wspólnota powstała z chwilą wyodrębnienia 1 lokalu......
                              SM dokonała zapisu o sposobie zarzadu nami w aktach , dokłądnie pytałem pania notariusz, jest to zapis mowiący o zarządzie SM do czasu wyodrebnienia wszystkich lokali.......
                              czyli czekamy na garaz. na 1 walnym zgromadzeniu włascicieli wniosek o zmiane sposobu zarządu. wybieramy zarząd 1-5 osob . a nie SM. szybki wybór nowego zarzadcy..... ciach ciach i juz jesteśmy u siebie.

podział kosztów za winde jest dla mnie też dziwny......... rozliczany mozę być różnie. jak chcialbys poczytać na ten temat to mam fajną pozycje o zarzadzaniu nieruchomościami. zresztą są portale tematyczne np. zarzadca.com.pl itd.

w każdym razie dobra firma zarządzająca ze względu na charakterystyke budynku i koszty wybierze dla nas najkorzystniejszy wariant.
                            • dyzdak Re: Czynsz 2011 18.03.11, 19:24
                              W akcie mamy postanoiwenie o powierzeniu zarzadu SM na zasadach art. 18 u uwl, 27 ustawy o sm, z uwaglednieniem 24prim. Art. 24 prim usm stanowi (teske ze strony ABC)

1.Większość właścicieli lokali w budynku lub budynkach położonych w obrębie danej nieruchomości, obliczana według wielkości udziałów w nieruchomości wspólnej, może podjąć uchwałę, że w zakresie ich praw i obowiązków oraz zarządu nieruchomością wspólną będą miały zastosowanie przepisy ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali. Do podjęcia uchwały stosuje się odpowiednio przepisy art. 30 ust. 1a, art. 31 i 32 ustawy o własności lokali.
                              2.Uchwała, o której mowa w ust. 1, nie narusza przysługujących członkom spółdzielni spółdzielczych praw do lokali.

Wydaje mi sie, ze wcale nie musimy czekac na wyodrebnenie ostatniego lokalu (tak byloby na zasadize art. 26 usm). Jezeli beda akty wiecej niz 1/2 mozemy sie zebrac i postanoiwc, ze do budynku bedzie stsowana ustawa o walsnoci lokali. Wtedy wybierzemy zarzad i zarzadce.
                              • 7kevin Re: Czynsz 2011 21.03.11, 10:12
                                hmmm może w takim razie należałoby tutaj spytać jakiegoś prawnika jak mamy postapić?
                                ewentualnie zrzucic się na poradę prawną i żeby taki prawnik określił nam droge jaką musimy pójść aby zawiązać wspolnote i uciec od SM Mokotów.
                                • dyzdak Re: Czynsz 2011 21.03.11, 10:48
                                  Nie wydaje mi się, żeby trzeba było wydawać kasę na opinie. Poniżej komentarz do ustawy o SM Bończk Kuchraczyk Ewa. Jeżeli zależy nam na innym zarządcy, trzeba ustalić listę osób, które już podpisały akty i sprawdzić czy mamy większość "udziałową". Mam tu tylko jedną wątpliwość - tj. czy aby nie musimy zaczekać do ujawanienia wpisów w ksiedze wieczystej. Co prawda wpis jest z mocą wsteczną, ale póki go nie ma - nie ma odrębnej własności. Poniżej komentarz do ustawy o sm.

"Artykuł 241 ust. 1 u.s.m. różni się od art. 25 ust. 1 u.s.m. tym, że pozwala właścicielom lokali podjąć uchwałę, że nie tylko w zakresie ich praw i obowiązków, ale także w zakresie zarządu nieruchomością wspólną obowiązywać będą w ich nieruchomości przepisy u.w.l. A także tym, że większość właścicieli lokali oblicza się nie według liczby lokali, ale według udziałów w nieruchomości wspólnej, oraz tym, że do podejmowania uchwały stosuje się nie tylko przepisy art. 31 i 32 u.w.l., ale także art. 30 ust. 1a u.w.l. Umożliwiają one każdemu z właścicieli zwołanie zebrania właścicieli lokali w celu podjęcia tej uchwały (art. 30 ust. 1a u.w.l.) oraz zwołanie w tym samym celu zebrania przez spółdzielnię, albo z własnej inicjatywy, albo na wniosek właścicieli lokali posiadających w sumie co najmniej 1/10 udziałów we własności nieruchomości wspólnej (art. 31 u.w.l.).
                                  Do zawiadamiania właścicieli lokali o takim zebraniu należy stosować art. 32 u.w.l., którego ust. 1 mówi, że o zebraniu właścicieli zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono umową zawartą przez właścicieli lokali w formie aktu notarialnego, zawiadamia każdego właściciela lokalu na piśmie przynajmniej na tydzień przed terminem zebrania. A ustęp 2 nakazuje w zawiadomieniu podać dzień i godzinę, miejsce i porządek obrad oraz dołączyć do zawiadomienia treść proponowanych rozstrzygnięć wprowadzających zmiany we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli lokali (w omawianym przypadku treść uchwały, o której mowa w art. 241 ust. 1 u.s.m.). Jeżeli zebranie miałoby być zwoływane przez właścicieli lokali, to powinni oni spełni te wymogi odnoszące się do zwoływania zebrania - do sposobu zawiadamiania o nim i do treści zawiadomienia.
                                  Brzmienie art. 241 ust. 1 u.s.m. oraz nowe brzmienie art. 27 ust. 2 u.s.m. (nawiązujące do art. 241 u.s.m.) i zmienione nowelizacją u.s.m. z 14 czerwca 2007 r. brzmienie art. 26 ust. 1 u.s.m.130 powodują, że obecnie podjęcie uchwały w oparciu o art. 241 ust. 1 u.s.m. powoduje, że także w kwestiach dotyczących zarządu nieruchomością wspólną obowiązywać będą przepisy u.w.l. (i właściciele mogą pozbawić spółdzielnię zarządu nieruchomością nawet wtedy, gdy część właścicieli albo część lokatorów to członkowie spółdzielni).
                                  Podjęcie uchwały w oparciu o art. 241 ust. 1 u.w.l., podobnie jak odjęcie uchwały w oparciu o art. 25 ust. 1 u.w.l., nie powoduje żadnych zmian w stanie własności. Także relacje między członkami spółdzielni a spółdzielnią są w obu przypadkach takie same".
                                  • 7kevin Re: Czynsz 2011 21.03.11, 12:24
                                    akty sa podpisywane od miesiaca........ więc myslę że już wszystkie. ewentualnie nieliczne.
                                    udział...można sprawdzić według uchwały. zliczyc ile wszystkie lokale mają łącznie bo wydaje mi się że wszystkie. zresztą są przecież 2 tryby głosowania......
                                    na obradach i poprzez zbieranie głosów...... o ile dobrze pamietam...
    • iza.wiech Re: Czynsz 2011 24.03.11, 13:08
      Witam Sąsiadów:) w skrzynkach czekają na Was kolejne "miłe" liściki z administracji...rozliczenie kosztów centralnego ogrzewania, podgrzania wody oraz zużycia zimnej wody i kanalizacji, oplaty stalej za CO i CW...Ciekawa jakiej wielkości jest srednia niedoplata w naszym budynku? mieszam w bloku od września a moja niedoplata wynosi prawie 1000zł przy mieszkaniu dwupokojowym, drogo nas kosztuje to podgrzewanie wody i CO
      • iza.wiech Re: Czynsz 2011 24.03.11, 13:10
        a rozliczenie dotyczy tylko okresu czerwiec-grudzień 2010
      • dyzdak Re: Czynsz 2011 24.03.11, 17:08
        Mysle, ze rzecz wyglada nastepująco: koszt podgrzewu na poziomie 28,63 PLN jest horrendalny! Pamietajacie, ze przez dlugi czas w wielu mieszkaniach liczniki CW nie dzialaly, albo dzialaly zle. SM miala pewnie problem z rozliczeniem CW, wiec zrobila to na oko. Ale poniewaz ludzie zwykle wiedza ile wody zuzywaja, to wpisanie komus 50 m zamiast 15 d razu rzucie sie w oczy. Ale skad ci biedni ludzie beda wiedzieli dlaczego koszt podgrzania 1 m3 to az 28,63????
        W sumie trzebaby wybrac sie do SM i grzecznie poprosic o wyjasninie skad wizela sie taka kalkulacja ceny podgrzewu 1m3 wody.
        • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 24.03.11, 17:18
          Dokładnie tak jak napisał przedpiśca. Stanem liczników raczej nie da się zmanipulować. Za to kosztem podgrzania wody jak najbardziej. U mnie niedopłata na ciepłej wodzie to prawie połowa z ponad 800 zł "długu".
          Mam przed sobą rozliczenie wody z poprzedniego eM z listopada 2010. Pół roku temu w bloku na sąsiednim osiedlu koszt podgrzania 1m wody wynosił 9,10 zł. U nas teraz 28,63 zł tj. ponad 3x więcej!
          • stemar15 Re: Czynsz 2011 24.03.11, 17:41
            Rąbania nas ze wszystkich stron ciąg dalszy!!!
            Ja mam dopłaty 400 zeta, z czego 200 to woda, 200 to ogrzewanie.
            Powiem tak: w Warszawie nie ma takich cen za podgrzanie wody, ja w poprzednim mieszkaniu płaciłem za to 10 zł z metra. Teraz nie zamierzam zapłacić ani grosza więcej ponad to, co mam w wyliczeniu czynszu. Kiedy idziemy do SM? Bardzo chętnie się wybiorę.
            • dyzdak Re: Czynsz 2011 24.03.11, 17:50
              PONIEDZIAŁEK 17.00??? SM chyba pracuje do 18.00 w poniedziałki (administracja przy Langego).
              • stemar15 Re: Czynsz 2011 24.03.11, 17:59
                Jutro sprawdzę, czy na Langego urzędują w poniedziałek do 18. Dam jutro znać.
                • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 24.03.11, 18:10
                  Teoretycznie pracują do 18-ej. tyle że jak przejrzą forum i się dowiedzą o organizowanej akcji się zabarykadują albo akurat nie będzie nikogo kompetentnego. W każdym razie ja wstępnie się piszę na poniedziałek na 17-tą. Niby mam już zaklepany urlop na ten dzień i zaplanowane załatwianie różnych spraw w urzędach i lekarza z dzieckiem, ale myślę że do 17 się wyrobię.
                  • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 24.03.11, 19:02
                    A tak w ogóle to przeliczyliście "po swojemu" te wyliczenia?
                    U mnie naliczone zaliczki się zgadzają, ale w rozliczeniu zużycia w opłatach stałych za co i cw mam policzone parę zł za mało - tak jakby ktoś policzył za 60,7 m mieszkania a ja mam 67.
                    Ale za to za zużycie zimnej wody mam ponad 100zł za dużo naliczone. Per saldo czuję się dodatkowo rąbnięty na ok 60zł, tak więc zamierzam skorzystać z opcji złożenia reklamacji.
                    • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 24.03.11, 19:33
                      soryyyy za zamieszanie, jednak jest "ok" w tym sensie że nie uwzględniłem że zimna woda uwzględnia zużycie samej zimnej + zużycie ciepłej, która była zimną i dopiero za 28zł została podgrzana. To wszystko przez nerwa jakiego złapałem przez to całe "rozliczenie".
                      • stemar15 Re: Czynsz 2011 24.03.11, 20:32
                        U mnie te cyfry się zgadzają, jeśli założyć, że 28 zł za podgrzanie m3 wody i 67 zł za GJ ciepła to stawki absolutnie rynkowe i nie przegięte w żadną ze stron.
                        A teraz pytanie retoryczne: co z bieżącym czynszem? Teraz płacimy 11 zł za podgrzanie m3 wody, za ogrzewanie w czynszu ściągają ze mnie 80 zł miesięcznie. Jak to się ma do mojego licznika ciepła, zgodnie z którym od 1 stycznia 2011 zużyłem już 23 GJ ? Przy takich stawkach po rozliczeniu 2011 roku przyjdzie mi dopłacić dwa, trzy tyśki... Z drugiej strony, jeśli teraz "poprawią czynsz", to za 67 metrów mojego apartamentu z garażem przyjdzie mi płacić jakieś 1300 zł. Kosmos, normalnie qrwa, kosmos.
                        • stemar15 Re: Czynsz 2011 24.03.11, 21:29
                          I jeszcze jedna rzecz: czy ktoś może wie, dlaczego czasami światło w klatce A pali się non stop? Dzisiaj pali się co najmniej od 18:30, czyli już trzy godziny. Przeszedłem przez całą klatkę od 11 piętra do minus 2, żaden włącznik nie był zablokowany. To tak a propos naszego energooszczędnego bloku.
                          • tobiaty Re: Czynsz 2011 24.03.11, 22:20
                            Witam
                            Wyłącznik był zablokowany na -2 już odblokowałem zgłaszałem z 10 razy w ADM. Jakiekolwiek rozmowy z administracją, prezesem itd nie odnoszą skutku - chętnie z Wami się przejdę w poniedziałek. Napewno trzeba się umówić bo pani kierownik skutecznie unika sytuacji konfliktowych. Uważam też że jeśli chcemy pójść coś załatwić to należałoby się spotkać wcześniej i ustalić jakie sprawy chcemy poruszyć i jakie argumenty mamy wyciągnąć - może jakieś spotkanie klatkowe w łikend ?
                            • 7kevin Re: Czynsz 2011 25.03.11, 08:01
                              Mnie nerwy się już wyczerpują choć jestem bardzo spokojnym cżłowiekiem......
                              jak widac pisma marcina, telefony, propozycje nic niezdziałały na SM i ADM
                              usterki na klatkach nadal nieusunięte, łupią nas jak byśmy mieszkali w 120 metrowych apartamentach. jak porównałem czynsze i rozliczenia ze znajomymi z nowoddanych bloków na ursynowei to się ząłamałem.
                              przez głowę przechodzą mysli o sprzedazy M.
                              w końcu z czego życ? kredyt w CHF wzrósł, czynsz wzrósł bo pampersy wrzucamy, zadużo grzejemy, zadużo wody zużywamy i jeżdzimy w góre i dół windą, za wode trzeba nam dosrać bo zadużo się myjemy, i to w dodatku tylko wrzątkiem......

czuje się rąbany jak ostatni idiota....... z tymi wszystkimi opłatami utrzymałbym 2 mieszkania w podobnym metrazu w bloku Bryły, czy każdym innym gdzie amm znajomych.
                              • stemar15 Re: Czynsz 2011 25.03.11, 08:21
                                Byłem przed chwilą w ADM i umówiłem się z Panią Kierownik w poniedziałek o 17:00.
                                Narada klatkowa najbardziej tak, sobota wieczór np. 19:00?
                                • dyzdak Re: Czynsz 2011 25.03.11, 09:15
                                  Na chwilę mogę wpaść. Gdzie?
                                  • stemar15 Re: Czynsz 2011 25.03.11, 09:30
                                    Może hol klatki C, gdzie było ostatnie zebranie?
                                    Tyle że takie spotkanie (a poźniej rozmowa w ADM) ma sens, jeżeli będzie nas trochę więcej, niż trzech, czterech forumowiczów. Dyzdak, masz kontakt z naszym Komitetem Domowym?
                                  • kalawala Re: Czynsz 2011 25.03.11, 09:50
                                    1. Moze tak jak ktos proponowal wczesniej spotkamy sie jutro o 19:00 w klatce "C", tam gdzie bylo poprzednie zebranie. Jesli ktos moze to dobrze byloby wrzucic kartki z informacja o spotkaniu do skrzynek bo nie wszyscy czytaja nasze forum.
                                    2. podgrzenie wody w starym 40 letnim bloku przy Bryly 3 kosztuje 8,08 zl/m3, jest to woda i ogrzewanie miejskie ale 28,63 zl to chyba wrozba a nie realna cena :), proponuje abysmy wszyscy zlozyli reklamacje z zadaniem szczegolowego rozliczenia kosztow bo moze tam sa koszty napelniania wody za lokatora ktory codziennie o 23:05 "spuszczal" wode z kaloryfera i koszty usuwania pampersa z kanalizacji
                                    3. Dzwonilem wczoraj do kierownika administracji Wilanowska (22 674 27 27) i nie ma problemu aby oni administrowali naszym budynkiem, trzeba tylko sporzadzic ankiete i przedstawic ja zarzadowi spoldzielni, administracji "domaniewska II" oraz administracji "wilanowska". Pod administrowanie "wilanowskiej" podlegaja wszystkie nowo wybudowane bloki, eksploatacja biezaca to 2,20 zl/m2 u nas 4,47 zl/m2. Mam nadzieje ze rowniez koszty rozliczen CO i CW tez beda realne.
                                    • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 25.03.11, 10:02
                                      A co do wody i CO to ktoś wie w ogóle czemu blok nie został podłączony do sieci miejskiej SPEC'u tylko mamy własną kotłownię? Jak widać z rozliczenia kwestia kosztów raczej nie była decydująca bo mamy wodę 3 razy droższą niż miejska, niezawodność też raczej nie gdyż początek zimy to był nieprzerwany ciąg awarii.
                                • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 25.03.11, 09:37
                                  W sobotę o 19ej będę. Hol klatki C to chyba dobre miejsce - jak już wiemy można tam się dostać bez przeszkód z każdej klatki.
                                  • iza.wiech Re: Czynsz 2011 26.03.11, 20:39
                                    Sąsiedzie, który TU mieszkasz... a nie przychodzisz na zebrania blokowe osobiscie, tylko wysyłasz tatusia - w jasnej beżowej kurtce, poproś go aby mówił zdecydowanie ciszej na zebranich, Jego podwyższony głos - zawsze wprowadza małe zamieszanie :(
                                    • moka_l2 Re: Czynsz 2011 26.03.11, 21:07
                                      Przepraszam, nie mogliśmy przyjść na zebranie. Czy ktoś może zdać relację? Czy składamy jakieś zbiorcze pismo, czy każdy reklamuje swoje opłaty indywidualnie? Jeśli jest jakieś pismo zbiorcze, to ja bardzo chętnie złożę na nim swój podpis. Dajcie,proszę coś znać, bo tak dłużej być nie może. Mam wrażenie,że to już do sądu się nadaje!!!
                                      • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 26.03.11, 21:13
                                        Niestety też nie dotarłem. Całkiem zapomniałem że żona miała od dawna zaplanowane "wyjście" wieczorne i ja musiałem zostać z dwoma małymi wrzaskunami. Dopiero teraz udało mi się ich uśpić.
                                        • stemar15 Re: Czynsz 2011 26.03.11, 21:53
                                          A ja za to byłem. W punktach:

1. Szanowny Komitecie Blokowy, czy TY jeszcze istniejesz? Większość zebranych, delikatnie mówiąc, stęskniła się za Tobą.
                                          2. W najbliższy poniedziałek o 17:00 w ADM na Langego jest spotkanie z Panią Kierownik, na którym mają być poruszane kwestie kosztów, w szczególności CO i CW. Na to spotkanie idę ja oraz wszyscy chętni. Jutro rano wywieszam kartki na dole w obu klatkach z informacją o powyższym.
                                          Dyzdak, jeśli jesteś w kontakcie z Komitetem Blokowym, poproś ich proszę, żeby ktoś z nich tam się pojawił. To mega ważne.
                                          3. Sposób administrowania/zarządzania blokiem i propozycje zmian - to forum jest ogólnodostępne, więc może pominę ten temat. Służę za to "osobiście", zapraszam pod 17.
                                          4. Jakoś trzeba podejść do tematu zawiązania Wspólnoty i wyboru jej Zarządu. Bez tego wszystkie poniższe punkty to tak naprawdę czcze gadanie. Wszystkie akty powinny być podpisane lada moment, aczkolwiek ktoś wspomniał, że mamy zadłużone lokale. A takie, jak wiemy, notariusz spuści na drzewo i nie podpisze im aktów. Mam nadzieję, że to pojedyncze i przejściowe przypadki.
                                          4. Temat rzeka, czyli ochrona. W zasadzie nikt jej nie chce, a już na pewno nie w aktualnej formie. Jesteśmy co najwyżej za pozostawieniem monitoringu. Z rzeczy ciekawych: jeden z uczestników powiedział, że nie płaci za ochronę. Tzn. poinformował pisemnie ADM/SM, że pomniejsza swój czynsz o koszt ochrony. Ciekawe, oj ciekawe... Większość uznała jednak, że czynsz niestety płacić trzeba, a ewentualnie wstecznie żądać zwrotów za np. niesłusznie naliczone opłaty.
                                          5. Parkowanie wzdłuż bloku, zamykanie drogi szlabanem - mam wrażenie, że większość chciałaby jakoś zamknąć tę drogę. Co z tego będzie, czy to w ogóle możliwe, czas pokaże.
                                          6. Ponoć możemy spodziewać się wzrostu czynszu w związku z konserwacją wentylacji.

Więcej grzechów nie pamiętam Jeśli coś pominąłem, proszę o uzupełnienie lub sprostowanie, jeśli coś namieszałem.
                                          • stemar15 Re: Czynsz 2011 26.03.11, 21:57
                                            Cholera, najważniejsze: nie będzie zbiorowej reklamacji w sprawie CO i CW!!! Każdy pisze indywidualnie co mu serce i liczniki podpowiadają! Uważajcie na 14-sto dniowy termin jej składania.
                                            • kalawala Re: Czynsz 2011 26.03.11, 22:57
                                              Ja od wtorku, moze juz do kilku osob zapukam w poniedzialek :) bede chodzil z "ANKIETA" do podpisania w sprawie przeniesienia naszego budynku pod patronat administracji "wilanowska". Na zebraniu padaly pytania czy mozna wyliczyc wstepne koszty administrowania przez "wilanowska" ale moim zdaniem szkoda kazdego kolejnego przeplaconego czynszu. Po podpisaniu ponad polowy mieszkancow zanosimy ankiete do spoldzielni.
                                              • 7kevin Re: Czynsz 2011 27.03.11, 19:42
                                                cóż czas na zwołanie zebrania spisanie w punktach postalutu, poczynająć od zmiany sposobu zarządzania.... i kolejno głosowac.

egzekucja usuwania usterek.....jak widac jest to temat dla prawnika......

szlabany, oszczędzanie oświetlenia, ochrona itd.
                                                i inne pomysły i kolejno. a potem ralizować pomysły.
                                                Generalnie jest kilka osób które mają fajne pomysły, niektóre moim zdaniem zabardzo pojechane. ale dobrze że są takie osoby.......

i oby mniej tatusiów lokatorów:) bo wiedze moze i mają, ale typ awanturnika i krzykacza zazwyczaj wiele niezdziała. tu potrzeba merytoryki...
                                          • dyzdak Re: Czynsz 2011 28.03.11, 09:00
                                            Witam,
                                            Sorki, ale je niestety tez nie dotarłem w sobote. Lekkomyslnie niopsalem ze bede, a mielem juz wczesniej inne rzeczy zaplanowane. Co do Komitetu - coz, po jednym ze spotkan z Zarzadem SM doszedlem do wniosku, ze poza mna, w Komitecie sa ludzie dobrze obeznani z materia rozliczen spoldzielczych - ale takze z Zarzadem SM. Mysle za konstruktywnie podchodzi do tematu Pani Budzun. Postaram sie z nia skontaktowac, ale mam tylko stacjonarny telefon. Moze mi sie uda sciagnac ja na 17.00
                                            • kalawala Re: Czynsz 2011 28.03.11, 11:13
                                              Ciagnac sprawe przeniesienia do "wilanowskie" wlasnie dostalem rozliczenie CO i CW lokalu administrowanego przez ww. za okres I kw. ubieglego roku i koszt podgrzania wody owniez z pieca gazowego i to przy mniejszej ilisci lokali (64) to 13,43 zł/m3 u nas 28,63 zł/m3. Tak jak wczesniej pisalem koszt eksploatacji biezacej to 2,20 zł/m2, unas 4,47 zł/m2.
                                              Skan obu rozliczen za zgoda lokatora z adm wilanowska moge przeslac na skrzynke, prosze tylko o podanie e-mail. Moze sie to tez przydac w rozmowie z kierowniczka naszej tymczasowej adm.
                                              • 7kevin Re: Czynsz 2011 28.03.11, 11:31
                                                to ja poprosze kevin7@poczta.onet.pl
                                                • stemar15 Re: Czynsz 2011 02.05.11, 23:43
                                                  A ja mogę się pochwalić, że ADM przysłała mi odpowiedź na reklamację a propos rozliczenia kosztów CO i CW za 2010. Generalnie jest to rozliczenie całego budynku z kosztów stałych i zmiennych ogrzewania i podgrzewu wody. I nie myślcie sobie, że wszystko jest klarowne.
                                                  Dla przykładu: z kosztów stałych CW budynek ma niedopłatę 2.174,75 zł, natomiast z kosztów zmiennych CW budynek ma nadpłatę 3810,87. Na chłopski rozum per saldo jesteśmy na plus, ale... Przecież ściągali od nas zaliczki za podgrzew 11 zł za m3, twierdzą, że podgrzew wyszedł za 28,63 zł, a w papierach jak byk stoi nadwyżka. Mam jeszcze kilka takich perełek, ale może nie będę przynudzał. Jeśli ktoś życzy, chętnie podeślę skan tych tabelek na maila. Chętnych proszę o info.
                                                  • avanti5555 Re: Czynsz 2011 04.05.11, 12:47
                                                    Witam.
                                                    A`propos czynszów moge tylko powiedziec, ze koszty eksploatacyjne mieszkań na ul.Wrobla(Administracja ul.Podbipiety,tez spodzielnia Mokotow), to dokladnie 3.00zl/m2,wiec srednio o jakieś 50% mniej niz na naszej osiedlu Domaniewska.Więc może trzeba poszukać innego Zarządcę?Pozdrawiam
                                                  • tobiaty Re: Czynsz 2011 04.05.11, 20:22
                                                    Co Pan proponuje ? Czy widzi Pan jakieś rozwiązanie ? Czy mógłby Pan zająć się rozwiązaniem problemu wysokich czynszów ? Dzięki
                                                  • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 05.05.11, 07:33
                                                    avanti5555 napisał:
                                                    > .... może trzeba poszukać innego Zarządcę?Pozdrawiam

No niesamowite! Aż się ciśnie żeby napisać "dobrze gada, dać mu wódki!" ;-)
                                                    A tak serio to coś VII wydział sądu rejonowego chyba sobie zrobił baaaardzo dłuuuuugi weekend. Ostatni wpis zrobiony jeszcze przed świętami 20 kwietnia i od tego czasu ani kropki nie dopisali.
                                                    Do wyodrębnienia połowy lokali jeszcze trochę brakuje. W tej chwili KW założone są dla 290711/606907 udziałów czyli ok 48%, tyle że w tym 120032/606907 części to garaż.
                                                    Tak więc jeszcze troszkę poczekamy żeby cokolwiek zacząć działać.
                                                    Obawiam się że możliwość podejmowania jakichkolwiek decyzji będzie w okolicach początku wakacji, a wtedy trochę trudniej będzie się organizować.
                                              • tobiaty Re: Czynsz 2011 28.03.11, 11:35
                                                Czy miałbyś też rozliczenie kosztów administracji tym budynkiem ?
                                                tobiaty@poczta.onet.pl
                                              • stemar15 Re: Czynsz 2011 28.03.11, 12:33
                                                ja też poproszę: marcin.stepniak@polsatmedia.pl

Dzięki
                                                • kalawala Re: Czynsz 2011 29.03.11, 08:23
                                                  Napiszcie prosze koniecznie co bylo na spotkaniu w adm. domaniewska. Jakies ustalenia, wyjasnienia?
                                                  • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 29.03.11, 08:52
                                                    kalawala napisał:
                                                    > Napiszcie prosze koniecznie co bylo na spotkaniu w adm. domaniewska. Jakies ust
                                                    > alenia, wyjasnienia?

W skrócie: na jakiekolwiek propozycje konstruktywnych zmian obniżających koszty podawane z naszej strony ze strony ADM padało sakramentalne: "niedasię"
                                                    A co do konkretów, to poruszane były tematy:
                                                    1. kosztów CO i CW - pani kierownik twierdzi że tak wychodzi z prostych działań koszty gazu z faktur przez ilość wyprodukowanych GJ ciepła i m3 ciepłej wody przeliczane na zużycia indywidualne i generalnie "jest git". Było jakieś dziwne tłumaczenie że niby takie duże koszty mamy bo za mało ciepłej wody zużywamy, że z gazownią jest umowa na jakiś stały przesył 40m3 gazu na godzinę. Ja "nie kupuję" tych tłumaczeń - mamy mieć sxerowane wszystkie faktury za gaz i prąd i zobaczymy co z tego wyjdzie.
                                                    2. kosztów prądu - podobno nasz blok jest megaenergożerny i chłonie prądu tyle co 6 innych bloków na osiedlu. Podobno te dmuchawy i wentylatory żrą dużo prądu. Ma to być sprawdzane a co do oświetlania na klatkach to ma być zbadana możliwość zmniejszenia liczby żarówek w kloszach. ADM twierdzi że niedasię - producent lamp co potwierdził jeden z sąsiadów twierdzi że bez problemów można zmniejszać liczbę żarówek.
                                                    3. ochrony - generalnie konkluzja jest taka że panowie siedzą po to żeby "zbijać" fałszywe alarmy o pożarze w garażu. Na sugestie że może zmienić ochronę na monitoring zdalny co zapewni takie samo bezpieczeństwo za ułamek ceny płaconej teraz odpowiedź .. tak właśnie: niedasię
                                                    4. kosztów zarządu - ok 10.000 miesięcznie to koszty ogólne utrzymania ADM i SM, tonerów papieru itp. w których partycypujemy tak jak inne bloki na osiedlu. Padło pytanie czy po pojawieniu się na osiedlu naszego bloku, który wpłacił do kasy 60.000 zł w pół roku, w innych blokach zostały czynsze jakoś obniżone albo czy tak drastycznie wzrosły koszty (moze np. nowy prezes została zatrudniony?). Pytanie to właściwie pozostało bez odpowiedzi.
                                                    5. inne sprawy mniejszej wagi, choć też ważne - typu windy, sprzątanie, zapachy od "chińczyka". Przy okazji tez zadałem pytanie czy Zarządca w ramach kwoty swojego wynagrodzenia dba o nasze interesy i czy interesuje się szyldami wywieszanymi przez lokale, tzn czy wydaje zgody na ich umieszczanie i czy pobiera opłaty za ich umieszczenie. Okazuje się że reklamy wiszą bez żadnych zgód, opłaty żadne nie są pobierane .. dlaczego? NIEDASIĘ!
                                                  • moka_l2 Re: Czynsz 2011 29.03.11, 10:38

Mnie zastanawia jedno. Blok jest megaenergożerny. Administracja sama przyznała,że jest w szoku. Ale przecież ktoś akceptował plany budynku, ktoś powinien sprawdzac takie rzeczy na etapie projektu, ktoś nadzorował wykonawcę. Dla mnie ten fakt oznacza 2 możliwości. Albo w fazie projektu budynku był błąd. Blok wg projektu był energooszczędny, okazało się,że tak nie jest. W takiej sytuacji nie powinniśmy ponosić kosztów energii, sm powinna złożyc reklamację u projektanta czy wykonawcy czy jeszcze kogoś, kto był odpowiedzialny za pomysł wentylatorni.
                                                    Druga możliwość - już w fazie projektu okazało się,że blok pożre tyle energii co mała fabryka,ale w sm nikt na to nie zwrócił uwagi (znając działania panów inspektorów z sm nie zdziwiłoby mnie to). W takiej sytuacji niech sobie SM płaci za koszty energii. A co by było, gdyby okazało się,że blok pożera np. jeszcze 10 x więcej energii. Takie rzeczy nie powinny być zaskoczeniem dla sm, a jeśli są to jest to co najmniej niepokojące.
                                                  • kalawala Re: Czynsz 2011 29.03.11, 11:25
                                                    Nikt jeszcze nie widzial faktur za prad wiec nie mowmy czy na prawde jest energozerny. Na razie jedyne czym chyba wszyscy bylismy mile zaskoczeni to cenami energii elektrycznej z rachunkow ze stoenu.
                                                  • dyzdak Re: Czynsz 2011 29.03.11, 12:43
                                                    Jedno co mnie cieszy po spotkaniu w SM, że jest w bloku parę osób, które podchodzą do tematu konstruktywnie, a do tego mamy Sąsiada z wiedzą techniczną. Mam nadzieję, że to dobra wróżba na przyszłość.

• marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 29.03.11, 15:04
                                                    Sąsiad "techniczny" rzeczywiście super, tyle że co z tego skoro inspektorzy z ADM mają swoją "lepszą" wiedzę techniczną i oni wiedzą że niedasię dobrze nastawić zaworów cyrkulacji i niedasię zmniejszyć liczby żarówek. A że producent jakieś tam dokumentacje opracował z wytycznymi co i jak ustawiać to dla inspektora nic nie znaczy.
                                                  • dyzdak Re: Czynsz 2011 29.03.11, 15:42
                                                    Wspólnotą będziemy za 3 -6 miesięcy (musimy się za to powoli zabierać). fajnie byłoby, gdyby w tym czasie coś się już działo, bo tych paru miesięcy szkoda. Ale nie mam złudzeń. Za dwa tygodnie rzeczywiście dowiemy się, że niedasię. I najważniejsze - gwarancja!!!
                                                  • tobiaty Re: Czynsz 2011 29.03.11, 17:24
                                                    W rozwinięciu niedasie. Pierwsza lampa zrobiona na klatce A piętro 5. Świeci sie jedna żarówka. Bez żadnego cięcia kabelków, nic nie zniszczone. Przeróbka trwa 3-5 minut. Zasilanie awaryjne działa tez tak jak działało przed przeróbką. Bez problemu można powrócić do pierwotnego stanu - działające dwie żarówki - w ciągu 3-5 minut. Cała przyjemność po mojej stronie :)
                                                  • icemod Re: Czynsz 2011 29.03.11, 19:05
                                                    widziałem sąsiada w czasie pracy :) potwierdzam skuteczność i sprawność wszystkich funkcji lampy :)))
                                                  • dyzdak Re: Czynsz 2011 30.03.11, 16:00
                                                    No to po gwarancji;-))) Nie szkodzi, SM naprawi.
                                                  • tobiaty Re: Czynsz 2011 30.03.11, 17:44
                                                    Wszystkich zainteresowanych streszczeniem przebiegu rozmowy z Panią Kierownik ADM zapraszamy do klatki C na godzinę 20.00 dzisiaj to jest 30.03.2011. Szczególnie mile widziani obecni na spotkaniu z Panią Kierownik ADM.
                                                  • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 30.03.11, 18:07
                                                    Szkoda że tak późno to info. Niestety ok 19ej muszę wyjechać "na miasto". Jak nigdzie nie utknę to może ok. 20.30 uda mi się wrócić z powrotem.
                                                  • tobiaty Spotkanie 30.03.2011 godzina 20.00 klatka C 30.03.11, 18:58
                                                    Wiem że późno wyszła informacja - przepraszam - chcemy jak naszybciej dostarczyć dokument do ADM. To i tak rekord świata że naszej sąsiadce udało się to wszystko spisać tak szybko.
                                                  • iza.wiech Re: Spotkanie 30.03.2011 godzina 20.00 klatka C 30.03.11, 23:02
                                                    Kurcze...dopiero teraz mialam czas zeby tu zajrzec...no i zebranie mnie ominelo:( moge dostac takie streszczenie na @? oczywiscie jesli potrzeba to moge sie pod papierkiem podpisac:) iza.wiech@gazeta.pl
                                                  • tobiaty Re: Spotkanie 30.03.2011 godzina 20.00 klatka C 31.03.11, 07:43
                                                    Dziekujemy za zainteresowanie i zaangażowanie. Mam świadomość że termin był ustalony za późno i nie wszyscy mogli przyjść. Niemniej jednak cel został osiągnięty i podsumowanie rozmowy poniedziałkowej w ADM nabrało mocy poprzez Wasze podpisy. Dzisiaj zostanie uroczyście złożone w ADM :)
                                                  • stemar15 Re: Spotkanie 30.03.2011 godzina 20.00 klatka C 31.03.11, 10:36
                                                    Treść podsumowania spotkania z ADM jest wywieszona na drzwiach klatek schodowych oraz drzwiach w garażu :-)
                                                  • iza.wiech Re: Spotkanie 30.03.2011 godzina 20.00 klatka C 31.03.11, 13:15
                                                    taaaaa i owszem było wywieszone:) jak wychodziłam z dzieckiem na spacer o 10 to wisało na drzwiach klatki B...pomyślałam, że jak wrócę to dokładnie przeczytam, ale niestety o 11.45 podsumowania już nie było:( wiec albo ktoś zabrał kopię dla siebie albo Administracji bardzo zależy na tym aby lokatorzy żyli w niewiedzy:))) wiec jesli to nie stanowi problemu to poproszę o kopię na adres @ iza.wiech@gazeta.pl lub skrzynka pocztowa lokal nr 58
                                                  • stemar15 Re: Spotkanie 30.03.2011 godzina 20.00 klatka C 31.03.11, 13:36
                                                    wysłane :-)
                                                  • iza.wiech Re: Spotkanie 30.03.2011 godzina 20.00 klatka C 31.03.11, 17:02
                                                    Bóg zaplać Dobry człowieku:)

A tak przy okazji...Czy mi się wydaje czy eksploatacja bieżaca miała byc taka wysoka tylko w marcu? Bo dziś wyjełam pisemko ze skrzynki od naszej kochanej administracji ze taka kwota 4,47 pozostaje do konca czerwca!!!!

Dla porównania eksploatacja biezaca na starym osiedlu 2,17; winda 3,29; wywoz nieczystosci 6,76.... nie mam wiecej pytan:( Słyszałam tez, ze stare bloki maja miec podwyzke eksploatacji od lipca, reszte możemy sobie sami dopowiedziec....pi pi pi
                                                  • marcin.kaminski Re: Spotkanie 30.03.2011 godzina 20.00 klatka C 08.04.11, 08:15
                                                    Na spotkaniu w ADM w poniedziałek 2 tygodnie temu była mowa o udostępnieniu faktur za prąd i gaz. Pamiętam że wg Pań z ADM było to karkołomne zadanie i wiązało się z koniecznością wyjęcia segregatora z półki, ale może już sobie z tym poradziły? Czy ustalono jakiś termin kiedy miały być przekazane dokumenty? A może już zostały przekazane? Coś z nich wynika?
                                                  • kalawala Re: Spotkanie 30.03.2011 godzina 20.00 klatka C 08.04.11, 10:42
                                                    z tego co sie wlasnie dowiedzialem w gazowni mamy stawke W-5 czyli klient biznesowy, zamowienie na dostawe gazu 50m3/h, jezeli przekracza sie ta ilosc placi sie potrojna stawke podstawowa, rodzaj kary za zuzycie wieksze niz zamowione, wysokosc zapotrzebowania podaje sie raz w roku i to na caly rok niezaleznie od pory roku, wiec jesli sie zamowi tyle gazu ile zuzywamy w czerwcu to w miesiacach zimowych trzeba bedzie placic za kazdy zuzyty ponad zamowienie m3 gazu potrojna stawke, stawka powinna wiec byc troszke wyzsza niz w miesiacu o najwyzszym zuzyciu, niestety na caly rok, nie ma zmiennej taryfy na miesiace cieple i zimne, po zalozeniu wspolnoty musimy rowniez spisac liczniki i podpisac nowa umowe na dostawe gazu ale to chyba oczywiste
                                                  • tobiaty Re: Spotkanie 30.03.2011 godzina 20.00 klatka C 08.04.11, 13:33
                                                    Kilka informacji:
                                                    Faktury niestety zgadzaja się.
                                                    Sklep między kosmetologiem a stołami masażu bedzie sklepem z kosmetykami.
                                                  • marcin.kaminski Re: Spotkanie 30.03.2011 godzina 20.00 klatka C 08.04.11, 15:05
                                                    Czy mógłbyś podać zużycia miesięczne gazu z faktur? Albo tu albo mailem na:
                                                    kamimar/małpa/gmail.com
                                                    chciałbym małą symulację zrobić
    • kalawala Re: Czynsz 2011 04.04.11, 10:41
      Czesc, jestem adresatem pisma z zalacznikiem czynszu z adm. wilanowska. Chcialbym w srode zaczac zbierac podpisy pod ankieta i mam w zwiazku z powyzszym pytanie czy jest ktos chetny do pomcy aby pozbierac te podpisy ze mna? W grupie bedziemy zwiekszac zaufanie :) Niech nas bedzie chciaz 2 osoby. Jesli jest ktos chetny to prosze o podanie numeru mieszkania zapukam w srode okolo 19:00, lub napisze na kalawala@poczta.onet.pl
      PS: dzis osoba ktora zezwolila na zalaczenie jej czynszu z adm wilanowska napisala do mnie sms o trsci:
      -"Ile placicie za garaz?"
      odp:
      "124,40 zl za 13,25 m2"
      odp:
      "Ja pierdziele! U nas 81 zl. To chore!"

• 7kevin Re: Czynsz 2011 04.04.11, 10:59
        ja niestety niejestem zwolennikiem tego rozwiązania. na eksploatację bieżącą składa się wiele czynników i pozycji z ktorych ponad połowa to cechy indywidualne budynku.
        ponieważ ADM Wilanowska to część SM Mokotow to pytam czy gdy do nich przejdziemy to koszty zarządzania spadną (nie wydaje mi się) ewentualnie inne pozycje wchodzące w skład rozliczenia? np. utrzymanie zieleni?
        bo kosztó podgrzewu wody, energii, ochrony raczej niezmieni przeniesienie do innej ADM.

a boję się że zaangazowanie ADM wilanowska będzie podobne jak domaniewskiej tzn. będzie się ograniczać do roliczania nas i wystawiania kwitków do zapąłty.
        ja osobiście wolałbym zapąłcić nawet te 10 tyś podobną cene ale widzieć zaangazowanie administratora w rozwiązaniach które w inny sposob obniżą nasze koszty.... wiele razy już tu pisałem jakie rozwiazanie jest najlepsze dla mieszkańców i budynku. .

• marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 04.04.11, 11:32
          No właśnie też sie zastanawiałem jak to jest z tymi administracjami osiedlami. Z tego co wiem na terenie od Puławskiej do Galerii Mokotów działają ADM Domaniewska I i II które podzieliły między siebie "stare bloki" ADM Wilanowska (nowe bloki) i chyba jeszcze mała ADM, która "opiekuje się" Modzelewskiego 54 - nie wiem czy się jakoś wydzielili??

I teraz my będąc pod skrzydłami ADM Domaniewska ponosimy koszty SM, koszty całego osiedla, placów zabaw, odśnieżania wszystkich uliczek wokół Langego Bryły itp. I właśnie czy przejście pod "Wilanowską" uwalnia nas od "czapy" spółdzielnianej czy nadal będziemy płacić za prąd i czynsz lokali przy Niedźwiedziej? Czy dopiero całkowite oddzielenie się i powołanie odrębnej wspólnoty i Zarządcy niezależnego od SM zniesie z nas opłaty na rzecz utrzymania SM? Czy wtedy będziemy płacić wyłącznie za odsnieżanie i koszenie trawy na "naszej" działce? A jak pójdę z dzieckiem na plac zabaw za Bryły 3 to nie usłyszę że "wy nie płacicie za ten plac zabaw wiec paszli stąd!"?
          Już jakiś czas temu słyszałem o planach oczipowania placów zabaw i wpuszczania nań tylko mieszkańców - akurat dotyczyło to placu między Przedszkolem 330 a Modzelewskiego 58A którym administruje ADM Wilanowska - ale może to tylko plotki wśród rodziców były rozsiewane.
          • kalawala Re: Czynsz 2011 04.04.11, 12:13
            Pomysly macie swietne ale zrobmy cos wreszcie. Ja proponuje pierwszy krok. Zmiane administracji na ta ktora zarzadza nowymi budynkami i wylicza znacznie mniejsze oplaty. Potem mozemy isc dalej ale zrobmy pierwszy krok a nie jedynie dyskutujmy na forum. Ja proponuje ankiete i przeniesienie. Macie lepsze propozycje na dzis prosze bardzo jestem gotow podpisac sie pod czym madrzejszym.
            • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 04.04.11, 13:05
              Absolutnie nie neguję konieczności zmiany ADM, ale:
              1. W aktach mamy zapis, nie mam przy sobie ale mniej więcej w stylu że ADM zarządza do czasu wyboru Zarządu Wspólnoty - do tego potrzeba większość wyodrębnionych mieszkań..
              2. Wspólnota powstaje w momencie wyodrębnienia pierwszego lokalu.
              3. Wyodrębnienie lokalu powstaje w momencie założenia dla niego Księgi Wieczystej.
              4. Do dnia dzisiejszego jeszcze ani jeden lokal nie ma własnej KW.
              Niepokoić może fakt że na razie chyba nieco ponad 50 wzmianek jest do zbiorczej KW naszego bloku, co znaczy ze dopiero ok połowa mieszkańców podpisała akty. Tak więc do momentu kiedy możliwe będzie wyłonienie zarządu wspólnoty jeszcze trochę czasu upłynie.

Inicjatywa zmiany ADM jest bardzo cenna, ale imho nieco przedwczesna bo na razie wydaje mi się że nie możemy zrobić nic formalnie w tej kwestii a ponadto nie mamy żadnej gwarancji że Wilanowska policzy nam taniej za eksploatację. Wydaje mi się że kolejność powinna być taka, ze Wilanowska powinna się określić czy przy takich uwarunkowaniach technicznych bloku, z takimi urządzeniami, windami itp są w stanie zaoferować nam tańszy czynsz.

Mam nadzieję że za ok tydzień, jak dostaniemy z ADM odpowiedź na nasze wątpliwości poruszane na spotkaniu będziemy wiedzieć ciut więcej, czy jesteśmy równo rąbani na kosztach utrzymania, czy faktycznie blok żre tyle tego prądu i gazu że czy to będzie ADM Wilanowska Domaniewska czy inna cholera czynsz będzie równie wysoki.
              • dyzdak Re: Czynsz 2011 04.04.11, 13:57
                Jeżeli Wilnaowska chce nas przejąć to faktycznie powinni zrobić analizę czy warto robić zamęt. Faktem jest, że wększość kosztów to cechy budynku - ale: Domaniewska zaczyna coś z tymi "cechami" robić (np. wyłączać latarnie) jak ich przyciśniemy. Pytanie czy Wilanowska jest w tym zakresie sprawniejsza. Myślę, że w świetle ilości aktów i czasu, w jakim wógle pojawi się 50% większość (co innego zebrać ją i podjąć uchwałę) można rozważyć zmianę admiinstracji na Wilanowską. Dobrze byłoby jednak, gdyby Wilanowska coś się wypowiedziała (jezeli to możiwe) na temat obniżenia naszych czynszów.
                • 7kevin Re: Czynsz 2011 04.04.11, 14:15
                  własnie o tym mówie cały czas..... największy koszt to koszt zarzadu , czy tam czy tu musimy "nakarmić" niedzwiedzią i utrzymać ADM. czy tam czy tu moim zdaniem jeden koszt i niezmieni się on.
                  mnie wkurza tylko utrzymanie zieleni opłata co miesiąc...... można przecież konkretne prace na zlecenie wykonywać czy dopisac w umowei firmie sprzatajćej i nieznacznie podnieść im comiesięczne wynagrodzenie/ o ile się zgodzą. w końcu u nas to w zasadzei sianie i koszenie trawki nic pozatym.

pozostałe koszty poprostu są i trzeba szukać rozwiązań aby blok sam zarabiał na siebie, kolega wspomniał na zebraniu o pobieraniu opłat za szyldy - można - można

można postawić na terenie naszej działki 2-3 reklamy . na dachu bloku jakiś duży szyld czy cuś..... zarabiać będą??????
                  tylko musi być incjatywa, chęć i doświadczenie w takich sprawach.....
                  ponieważ nasze pomysły niemają posłuchu w tej administracji śmiem wątpić że i tam będzie inaczej.....

pozatym tak jak koledzy wyżej napisali , byc może naszym zebraniem pogoniliśmy trochę do roboty ADM. zniknął barak, ochrona często lata po klatce.
                  w garażu pojawiła się maszyna do mycia(więc pewnie lada dzień będzie mycie)
                  w jedności siła

dlatego tłumacze jeszcze raz najpierw popatrzcie w składniki co się składa na eksploatacje bieżące i co logicznie myśląc może się zmienić, a co nie.......

moim zdaniem zmaina administracji też nienastapiłaby szybko....... teraz zbierzecie podpisy, a stawki na następny kwartał już zatwierdzone przez rade osiedla, więc najwczesniej w lipcu nas by przenieśli....... a do lipca może będziemy mieli KW, zebranko uchwała i ciach ciach....
                  • stemar15 Re: Czynsz 2011 04.04.11, 18:49
                    ADM Domaniewska 2 nie udostępni swojej potencjalnej konkurencji żadnych dokumentów, więc o szczegółowej ofercie raczej zapomnijcie. Możemy sobie jedynie pogadać o kosztach zarządzania budynkiem, przypomnę, że wydatki na koserwację zieleni i materiały dotyczące całego osiedla są wielokrotnie niższe od kosztów zarządu właśnie.
                    Powinniśmy spotkać się na zebraniu z kierownikiem Wilanowskiej i posłuchać co zrobili, żeby obniżyć koszty. To naprawdę nie przypadek, że np. budynek Wilanowska 368a zwiał właśnie od naszej ADM. Jeśli chcemy czekać spokojnie do końca czerwca, to szykujcie już kasę na płacenie 4,47 za metr do końca roku. Nawet jeśli uda się szybko zmienić ADM, na zmianę czynszu trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Nowy administrator będzie potrzebował czasu na ogarnięcie wszystkich spraw i potrzeb budynku.
                    Ktoś napisał, żę już widać zmiany na lepsze, bo kontener zniknął, bo ochrona się ruszyła, bo karcher stoi w garażu. I super! Szkoda tylko, że o wszystko to trzeba było się powykłócać. Chcemy tak jeszcze z rok? Będziemy chodzić i kłócić się o wszystko raz na miesiąc? I co najważniejsze: to wszystko za niewybredny drenaż naszych kieszeni. Gorzej chyba nigdzie nie będzie.

Pamiętajcie też, że zmiana ADM nie równa się odłączeniu ze SM. To dwie niezależne rzeczy.
                    • 7kevin Re: Czynsz 2011 04.04.11, 20:43
                      szczerze to również jeżeli nikt ci niezagwarantuje ci w ADM wilanowska nizszych kosztów to jaki jest sens zmiany....??? dla samej zmiany?
                      druga rzecz jest taka że z tego co wiem to pierwszy rok, dwa z czynszami to ustalanie tak naprawde na chybił trafił...... aż trafią......

naprawde też pawałem entuzjazmem na wiadomość o tym że można zmienić ADM, ale po krótkiej rozmowie z kumplem zarządcą...... skutecznie uzasadnił mi że może być tak samo, lub gorzej. bo skoro to ta sama SM to kosztów zarządu nie obniżą.....

i teraz w sumie naprawde ciężko podjąc jakieś decyzje.....bezczynność nie pomoże, zmiana adm niesie ryzyko....,
                      wspólnotą niewiadomo kiedy będziemy....
                      jeśli dostaniemy kalkulację i faktycznie będzie ona niższa to jestem za.... na czas dopóki niestaniemy się wspólnotą.
                      kalkulacje mogą sporzadzić w oparciu o faktury które dla nas ADM miała przygotować. . .

• stemar15 Re: Czynsz 2011 12.04.11, 11:00
      Byłem dzisiaj w ADM.. Dowiedziałem się w sekretariacie, że przez najbliższe dwa tygodnie Pani Kierownik jest bardzo zajęta i absolutnie nie znajdzie czasu na żadne spotkanie z nami.
      Sekretarka dodała jednak, że dziś lub jutro znajdzie się w naszych skrzynkach pisemko z podsumowaniem, co udało się wykonać z naszych sugestii z ostatniego spotkania w ADM.
      Już nie mogę się doczekać...
      • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 12.04.11, 11:21
        Ja też się za moment wybieram. Spisałem jak co miesiąc liczniki i chyba znowu coś się sp.....ło. Za 2010 zużycie ciepłej wody na miesiąc wyszło mi ok. 4m. Ale regularnie w 4 osoby mieszkamy od września gdyż w wakacje dzieciaki były na łonach natury.
        W tym roku zużycie miałem 5-6m/m-c i to jest w normie - w rozliczeniu starego mieszkania wyszło mi 5,8m na miesiąc przy takim samym sposobie korzystania z wody.
        Dzisiaj patrząc na licznik od 13 marca czyli w równy miesiąc zużyliśmy 11,027 m ciepłej wody czyli ok. 2 razy więcej niż normalnie.
        Tak więc na przeczytanie mojego pisemka pani kierownik będzie musiała znaleźć chwilkę.
        • kalawala Re: Czynsz 2011 12.04.11, 12:58
          Czy moze ktos wie dlaczego mamy piece gazowe a nie przylacza z cieplowni? Koszt podgrzania 1m3 wody w cieplowni kosztuje 8 zl a nasze piece robia to za 26 zl !!!
          To miala byc oszczednosc i wymogi budowlane ?
    • 7kevin Re: Czynsz 2011 12.04.11, 14:07
      projektant tak przewidział.
      • mag_01 Re: Czynsz 2011 12.04.11, 16:41
        Tylko ciekawe który - pierwszy czy drugi ? Bo przeciez była w międzyczasie zmiana Pracowni Architektonicznej. A ja nawet pamietam stwierdzenie Kogoś ze spoldzielni - z gazem lepiej, bo przeciez będzie taniej ....
        • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 12.04.11, 17:18
          Szkoda że nie zaprojektowali pieca kaflowego w każdym mieszkaniu,byśmy sobie zbierali chrust na spacerach wtedy dopiero byłoby tanio.
          Ps. Właśnie odebrałem z poczty rozliczenie CO za poprzedni rok za 5 miesięcy mieszkania w starym eM. Koszt wytworzenia 1GJ ciepła - 30,60zł.
          Nasze oszczędne gazowe grzeją nam tyłki za 67zł/GJ.

Ps. Byłem dziś w ADM i nic dziwnego że koszty zarządu są jakie są. Administracji na Langego 3 fundujemy aktualnie saunę. Drzwi wejściowe otwarte na oścież, kaloryfer przy wejściu rozkręcony na maxa, na 1 piętrze upał nie do zniesienia ... ale co tam. Najwyżej podniesie się mieszkańcom stawkę z metra i szlus.
          • 7kevin Re: Czynsz 2011 13.04.11, 07:40
            ja tylko mam nadzieje że nasz blok zaludni się do końca najdalej do wakacji, zgłoszona zostanie odpowiednia ilość osób...... zdejmą nam te okropne pomazane osłony wind..... i może wtedy zaczniemy mieszkac jak ludzie i czynsz troche spadnie.

swoją droga co z pomysłem 1 żarówka? wiem że sąsiad udowodnił że praktycznie jest to możliwe? jak pare dni temu spoglądalem na lampy to wydawało mi się że cały czas 2 są?
            • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 13.04.11, 08:36
              No i byli u mnie panowie pomierzyli liczniki i .... wszystkie 3 zakwalifikowane do wymiany. Licznik zimnej przekłamywał o 10% ciepłej o 20% (jeden na moją korzyść drugi na niekorzyść) a cyrkulacyjny uruchomiony 30 stycznia znowu całkowicie stanął.
              Fajnie.
            • kalawala Re: Czynsz 2011 13.04.11, 10:34
              Ale te zarowki to niewielka oszczednosc 2 klosze na klatce i jeden przy windzie 3X14W X 24h X 30 dni daje 30240:1000 X 0,25 zł Kw = 7,56 na pietro - jesli dobrze licze. Dlatego zastanawia mnie gdzie ten prad ucieka w naszm budynku. Wentylatory tak poteznie pochlaniaja prad, oswietlenie garazu czy latarnie. Dzis swiecily sie wokol bloku mimoze na Wilanowskiej juz sgasly.
              • 82jano Re: Czynsz 2011 13.04.11, 13:14
                Weźmiemy się za nasze wszystkie "cudowne" umowy po wydzieleniu. Jestem przekonany, że czynsze spadną nam o kilka stów. Teraz niewiele zdziałamy w ADM. Trzeba sobie spisać wszystkie sugestie i wziąć się za to później, zatrudnić jakiś ludzi na ekspertyzy i kontrole.
                Ciekawy jestem odpowiedzi z ADM po zebraniu...
                Ciekawe czemu przygotowanie aktów na garaż nie poszło tak, jak na mieszkania. Zupełnie przypadkowo wydłuża to czas zarządzania naszym blokiem przez ADM "Domaniewska II"...
                • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 13.04.11, 14:22
                  Dzisiaj garaż został wyodrębniony jako oddzielna nieruchomość.
                  KW nr WA2M / 00489874 / 9
                  • 82jano Re: Czynsz 2011 13.04.11, 15:09
                    Pierwszy kroczek za nami. Oby jak najszybciej wszystko podpisać i fruuuuuu uciekamy spod skrzydeł ADM.
                    • 82jano Re: Czynsz 2011 13.04.11, 15:52
                      Tak na pocieszenie od wujka google:

www.facebook.com/people/Sm-Sadek/100001498757571
                      • 82jano Re: Czynsz 2011 14.04.11, 19:15
                        Nie wiem co napisać o odpowiedzi ADM...
                        • stemar15 Re: Czynsz 2011 14.04.11, 19:26
                          Nad wszystkim czuwa, gospodarz domu, nie da on krzywdy zrobić nikomu, zawsze pomoże, o każdej boże, ooooooooooooooo móóóóóóóóóóóóóój Booożeeeeeeeeeeeeeeee!
                          To najlepsza ADM, jaka mogła nam się trafić. Nie zmieniajmy jej, zanieśmy kwiaty Pani Kierownik, padnijmy do nóżek zawsze miłej Pani Sekretarce. Wszystko jest w porządku, dbają o nas jak o rodzone dzieci, nic nie może nam się stać. Jutro poproszę szefa o podwyżkę, żeby tylko móc zapłacić czynsz. Będę oszczędzał na wszystkim, aby móc utrzymać MOJĄ ADM.
                          • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 14.04.11, 19:57
                            Ja się zastanawiam nad jednym słówkiem w tej "odpowiedzi" - czy nie zostało użyte aby świadomie: ... "BUDYNEK zużywa więcej gazu niż zapotrzebowanie". Budynek .. czyli nie mieszkańcy. Czy nie jest to potwierdzenie wprost że wysokie koszty nie są spowodowane przez zużycie mieszkańców a przez jakieś wady budynku?
                            Ale pisząc serio to oczywiste tłumaczenie kosztów gazu mnie nie przekonuje. Ceny gazu wzór liczenia kosztów jest na stronie: www.pgnig.pl/dlafirmy/326/8341
                            Zrobiłem mały arkusik w Excelu i wychodzi mi tak:
                            13.000 m zużytego gazu:
                            Przy mocy 50m/h to 17.607 zł/m-c
                            Przy mocy 35m/h to 16.918 zł/m-c
                            Różnica ok. 690 zł. Czyli ok.4% faktury. Czy to jest znaczący koszt?
                            Koszt mocy zamówionej przy 50m/h to 2.300 zł miesięcznie przy 35m/h 1.608 zł.
                            Do tego abonament 121zł i to są wszystkie koszty stałe.
                            Patrzę więc na czynsz:
                            CO opłata stała: 0,32zł/m
                            Podgrzew wody opłata stała: 0,14zł/m
                            Razem 0,46zł/m mieszkania. Nasz blok ma 5.851m powierzchni mieszkalnej.
                            Powierzchnia x 0,46 z metra daje 2.691zł. Pi razy parapet tyle co opłaty stałe za gaz.
                            I te opłaty ponoszą co miesiąc WSZYSCY mieszkańcy, niezależnie czy ktoś mieszka czy nie, czy zgłosił 1 czy 10 osób w lokalu bo te opłaty są liczone od powierzchni mieszkania.
                            Wszystkie inne składowe końcowego rachunku zależą od FAKTYCZNIE zużytego gazu.
                            Dlatego ja nie rozumiem jak to możliwe że skoro mało osób mieszkało, piec nie musiał grzać dużej ilości wody, więc zużył mało gazu .. to „wysokie koszty ogrzewania wynikają z tytułu pozostawania wielu lokali nie zamieszkałych”

Ps. Oczekuję wkrótce obniżenia czynszu z tytułu opłat stałych za gaz. 690zł miesięcznie mniej dzielone na 5.851m to ok. 12gr z metra mniej w czynszu. 8 zł to na 2 niezłe piwa będzie.
                            • 82jano Re: Czynsz 2011 14.04.11, 21:31
                              Tracimy czas z sensownymi wywodami... Wszystko to, o czym piszemy i mówimy będzie miało sens kiedy zarządca będzie nas słuchał i działał na naszą korzyść.

Rozmowa z ADM to jak dialog z dupą o północy.

Byle jak najszybciej do wydzielenia...
                              • 7kevin Re: Czynsz 2011 14.04.11, 21:47
                                myślałem że po zebranku zapaliło się światełko....... ale już wiadomo czemu pani kierownik przez najbliższe 2 tygodnie nieznajdzie dla nas czasu......

a 10 tysi za zarządzanie się bierze....

z każdym słowem zastanawiałem się jak taki twór moze jeszcze istnieć.
                                • 82jano Re: Czynsz 2011 14.04.11, 23:18
                                  Nie mogę przestać o tym myśleć...

Mimo nieopisanego wku* udało mi się uśmiechnąć.

Nawiązując do czerwonej kartki z meczu Lecha Poznań i Polonii Warszawa - ADM jest jak Manuel Arboleda, a my jak Euzebiusz Smolarek.

Pzdr
                                  • 7kevin Re: Czynsz 2011 15.04.11, 08:16
                                    tak tylko smolarek się odwinął, a my co możemy zrobić?????

czekac na te piękne czasy kiedy staniemy się wspólnota.
                                    a SM niepozwoli nam pewnie odejść od nich w trakcie roku tylko od stycznia 2012..... przynajmniej z tego co wiem tak mają w praktyce.
                                    • 82jano Re: Czynsz 2011 18.04.11, 11:07
                                      Sluchajcie, może to głupie o co zapytam, ale nie orientuję się w tym. Jak my płacimy za podgrzanie wody?

Czy my płacimy za gaz osobno i za podgrzanie wody osobno? Czy są jakieś inne koszty związane z pracą pieca? (domyślam się, że to prąd)
                                      Czy płacimy na pewno tak, jak trzeba? Nie naliczają nas jakoś podwójnie?

Na mój chłopski rozum powinno być tak, że płacimy za gaz i za samą pracę pieca i oczywiście jakieś sprawy typu konserwacja itp.

Czy tak na pewno jest? Moi znajomi, którzy też mają własne piece w blokach nie mają takich kosmicznych kosztów podgrzania wody...

pzdr
                                      • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 18.04.11, 19:47
                                        Czy i za co płacimy tego obawiam się nie wie nikt, poza naszym najlepszym zarządcą.
                                        Teoretycznie są wzory, zasady jak rozliczać koszt gazu na podgrzew wody i CO. Czy są stosowane ....?

Ps. 1. Pamiętacie? Do 20 kwietnia jest termin na zapłatę rozliczeń.
                                        Ps. 2. Ciekawe czy dostaniemy indywidualne odpowiedzi na reklamacje czy może ubiegłotygodniowy świstek wrzucony do skrzynek ma rozwiać wszelkie wątpliwości.
                                        • marcin.kaminski Re: Czynsz 2011 29.04.11, 08:05
                                          Czy jak złożyliście reklamację na rozliczenia za 2010 rok to dostaliście na nią odpowiedź? Zwyczajowo termin odpowiedzi to 30 dni ja swoją składałem 4 kwietnia więc niby jeszcze nie upłynął - choć nie podejrzewam żeby w dłuuuugi weekend ktoś zechciał w ADM się produkować.
                                          A może tak jak pisałem wcześniej ogólny "bełkot" wrzucony wszystkim do skrzynek miał już załatwić sprawę odpowiedzi na wszelkie reklamacje?
                                          • 82jano Re: Czynsz 2011 29.04.11, 12:18
                                            Ja odpowiedź dostałem, ale tylko na część mojej reklamacji. Oczywiście będę prosił o ustosunkowanie się do całości.
    • iza.wiech Re: Czynsz 2011 05.08.11, 10:29
      Kochani zróbmy coś z tym czynszem.... nie dość, że mamy najdroższy czynsz na osiedlu, to jeszcze co pól roku niespodzianka w postaci doplat za podgrzewanie wody :( tym razem mam 700zl:(
      a może moglibyśmy "zrezygnować z podgrzewania wody gazem" na konto podłaczenia się ze SPECEM? wtedy byłoby napewno taniej! tylko pewnie podlączenie do miejskiej kanalizacji jest drogie...ale czy nie bardziej korzystne dla nas? myslac przyszłosciowo?
      • 7kevin Re: Czynsz 2011 05.08.11, 10:41
        Czynsz też mnie wykańcza, wiem że komitet domowy prowadzi cąły czas jakieś działania zmierzające do zawiazania wspólnoty i wyodrębnienia nas ze struktury SM.

co do rozliczenia Wody to niestety muszę cię koleżanko droga zmartwić. poprostu lejesz dużo wody. ja ostatnio miałem też prawie 600 zł do dopłaty a jestem jednym z pierwszych którzy w naszym bloku zamieszkali, więz wode zuzywam od samego poczatku. za obecne półrocze dostałem 60 zł do dopłaty. biorąc pod uwagę to że zaliczki zwiększono od marca czy kwietnia (niepamiętam) wszystko się zgadza. (2 osoby dorosłe + dziecko, do czynszu 3 osoby podane).
        obecnie mieszka już bardzo dużo osób i myslę że 90% lokali już jest zamieszkałych. więc koszt podgrzewu rozkłada się bardziej równomiernie. i myślę że np. w moim przypadku za nastepne półrocze będzie spora nadpłata.

z podgrzewaniem wody, jeśli chodzi o zmianę sposobu podgrzewu, to jest to grubsza robota, która wiąze się ze sporą inwestycją pienięzną dla nas, oraz koniecznością uzyskania zgody architekta i poniekąd pewnie utraty gwarancji na część hydrauliczną budynku.
        pocieszjące jest to że obecnie mieszka sporo ludzi i myślę że z każdą chwilą będą nam spadac koszty utrzymania. a gdy zawiążemy wspólnotę można rozpatrywać inne ewentualności.
        Mamy komitet domowy który stara się bardzo, niestety polska rzeczywistość, biurokracja, i wyższość takich tworów jak SM nad zwykłym cżłowiekiem utrudnia szybkie ralizowanie postawionych celów. pozostaje uzbroić się w cierpliwośc.
        • stemar15 Re: Czynsz 2011 05.08.11, 12:11
          Pamiętajcie, że to nie jest jeszcze całe rozliczenie półrocza. Brakuje tam jeszcze CO...
          • mag_01 Re: Czynsz 2011 05.08.11, 14:07
            Skoro jesteśmy przy wodzie ... czy długo musicie czekać rano aż zacznie lecieć ciepła woda a tym samym zmarnować litry wody? Ciekawe tylko czy zimnej czy ciepłej bo bateria jest termostatyczna.
            • 7kevin Re: Czynsz 2011 05.08.11, 14:32
              mag. jesteśmy w tej samej szafce więc ja rano muszę chwilę poczekać aż ciepła poleci......
              z kolei pytałem marcina oni mają "świetną" cyrkulację i u nich prawie odrazu leci ciepła.....

rozmawiałem z hydraulikami.... i generalnie zasada jest prosta im wyżej mieszkasz, jeżeli niemasz cyrkulacji tym dlużej czekasz na ciepłą wode. jak jest cyrkulacja to tyle co masz zastopowane w rurach co "wystyglo" z tym że jak masz cyrkulacje = masz problemy z licznikiem. z tego co słyszłem to architekci powoli wracają do starego rozwiązania 1 licznik cyrkulacyjny na 1 pion wody.....
              • mag_01 Re: Czynsz 2011 05.08.11, 15:29
                7kevin , dzieki
                Chyba, że u nas jest, że im wyzej to tym lepiej. Bo przeciez ta cała kotłownia to chyba na samej górze budynku wiec nie jestesmy od niej tak daleko :-)
                Rozliczenie wody troche mnie zdziwilo (bo jak sie przeliczylo na dzienne zuzycie to wyszlo sporo). Wiec chyba musze popracować nad zużyciem wody....
                • moka_l2 Re: Czynsz 2011 08.08.11, 15:20
                  Szanowni sąsiedzi, nie wierzcie w wyliczenia SM. My mamy mieszkanie z licznikiem cyrkulacyjnym,3 osoby zarejestrowane (tyle samo osób mieszka faktycznie). Dostaliśmy dopłatę 500 zł. Wiemy,ile wody zużywaliśmy w poprzednim mieszkaniu. Na wyliczeniach zostały podane wartości z kosmosu, a nie z naszego licznika. Nasze liczniki są wadliwe od samego początku. Sytuacja bywa różna - albo nie działa licznik CW albo cyrkulacyjny. Reklamacje zgłaszane są przez nas cyklicznie. No i jak SM wyliczyła nasze dopłaty. Sprawdziła licznik CW w dniu wymiany cyrkulacyjnego, następnie sprawdziła licznik CW po załóżmy miesiącu. Wyliczyli średnie zużycie CW i pomnożyli przez 6 miesięcy. Odczytywali licznik zepsuty, który błędnie wskazuje i w dodatku nie uwzględnili cyrkulacji (dla niewtajemniczonych przy liczniku cyrkulacyjnym CW oblicza się odejmując od licznika CW cyrkulację, jeśli tego się nie zrobi płaci się za wodę, która krąży w rurach).
                  Co więcej - w SM są 2 zeszyty - zeszyt z odczytami i zeszyt z podawanymi wartościami. Brzmi wiecej niż ciekawie.
                  • 7kevin Re: Czynsz 2011 08.08.11, 15:51
                    moka masz racje..... poprostu SM , ani nawet nikt inteligentny niejest w stanie wyliczyć zuzycia wody jak jest cyrkulacja. kiedyś już pisałem iż liczniki cyrkulacji niesą tylko w naszym bloku źle zamontowane czy coś..... jest to poprostu rozwiązanie które jest wadliwe. dlatego współczuje tym ktorzy takie liczniki mają.....

W większości wspólnot dochodzi się do najprostrzego rozwiazania czyli zużycie w pionie dzielone na ilość osób zamieszkujących w pionie/ilość lokali w zależności jak zarząd wspolnoty postanowi.
                    ja całe szczęście niemam cyrkulacji...... ale słysząc o waszych dopłatach napewno coś jest niehalo....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka