Dodaj do ulubionych

Na święta pociągiem? Tylko w tłoku

23.12.10, 08:47
Specjalnośc PKP IC to 3-4-5 wagonowe pociągi jadące przez całą Polskę.
Kiedyś pociągi miały po 8-10-12 a nawet więcej wagonów. Teraz mają co najwyżej połowę tego. Co PKP zrobiło z tysiącami wagonów, dlaczego ludzi traktuje sie jak zdechłe ryby w puszce?
Obserwuj wątek
    • eggi87 Na święta samolotem?? 23.12.10, 09:05
      A dlaczego nikt nie pisze, że na sytuacji może skorzystać lot? jeszcze 2 tygodnie temu dało się spokojnie kupić za ok 100 zł bilet z Warszawy do Krakowa. Zero tłoku. I przelot raczej pewniejszy niż pocigiem przy uwzględnieniu tego co się na kolei dzieje...
      • Gość: puolalainen Re: Na święta samolotem?? IP: 178.73.63.* 23.12.10, 13:23
        no niby tak, tylko ze teraz ciagle jest ryzyko sniezycy na lotnisku albo oblodzenia samolotu, i wtedy dupa w kwiatach, a ci co w pociagu (nawet jesli w tloku) jednak dojada
      • Gość: Yello Niekoniecznie IP: *.ip.netia.com.pl 23.12.10, 13:37
        1) Samolot wcale nie jest pewniejszy niż pociąg. Dla przykładu - dziś lotnisko we Wrocławiu praktycznie nie pracuje (mgła).
        2) Nie licząc Warszawy mamy w Polsce tylko 10 lotnisk pasażerskich. Głupi TLK z Wawy do Wrocka zatrzymuje się w większej ilości miast.
        3) Bilety lotnicze najlepiej rezerwować dużo wcześniej. Gdyby teraz pojechać na jakieś lotnisko i poprosić o bilet na jakiś lot na za godzinę co cena w 99% byłaby zabójcza.
        • Gość: ula Re: Niekoniecznie IP: *.pool85-57-253.dynamic.orange.es 23.12.10, 14:25
          co do punktu 3: ja kupilam bilet na lot Krakow- Warszawa, na kilka dni przed planowanym powrotem. Kosztował 80zl, dla porownania pociag Intercity na tej trasie kosztowal 120zl;/
    • Gość: H Re: Na święta pociągiem? Tylko w tłoku IP: 168.224.160.* 23.12.10, 09:27
      Wiesz dlaczego tak jest? Bo takimi przekrojowymi pociągami przez całą Polskę tak naprawdę wiele osób nie podróżuje (chyba że w święta). Skąd to wiem? Bo sam podróżuje codziennie do pracy takimi pociągami i jeśli chodzi o Warszawę to takimi pociągami przekrojowymi podróżują ludzie mieszkający niedaleko Warszawy, więc po kilku stacjach pociąg robi się pusty. Powiedz mi po co wieźć powietrze? Nieraz wydywałem expresy, które były niemalże całkowicie puste, a miały po 8 wagonów...
      • freejazzy Re: Na ŚWIĘTA pociągiem? 23.12.10, 10:25

> Powiedz mi po co wieźć powietrze?

Ale artykuł i dyskusja dotyczy okresu przedświątecznego - zdajesz się tego nie zauważać, dokładnie tak samo jak kolejarze. W którym pociągu przed świętami wozisz powietrze?
        Jeśli już na stacji początkowej na peronie czeka taki tłum, że aż się przelewa to zwykłym skandalem jest wypuszczanie pociągu z trzema wagonami i głupie tłumaczenie "bo pomiędzy Pipidówkiem Górnym a Zadupiem Dolnym ten pociąg jeździ prawie pusty"...
      • metron1 Re: Na święta pociągiem? Tylko w tłoku 23.12.10, 11:53
        Gość portalu: H napisał(a):

> Wiesz dlaczego tak jest? Bo takimi przekrojowymi pociągami przez całą Polskę ta
        > k naprawdę wiele osób nie podróżuje (chyba że w święta). Skąd to wiem? Bo sam p
        > odróżuje codziennie do pracy takimi pociągami i jeśli chodzi o Warszawę to taki
        > mi pociągami przekrojowymi podróżują ludzie mieszkający niedaleko Warszawy, wię
        > c po kilku stacjach pociąg robi się pusty. Powiedz mi po co wieźć powietrze? Ni
        > eraz wydywałem expresy, które były niemalże całkowicie puste, a miały po 8 wago
        > nów...

Twoja odpowiedż to typowe kolejowe wcisknie kitu i kłamstwa w żywe oczy. Kiedyś napisałem do Kolei Mazowieckich dlaczego pociąg do Skierniewic składał się tylko z jedej jednostki a ludzie jechali jak śledzie w beczce
        Dostałem odpowiedż że pociąg na stację końcową wjechał zapełniony jedynie w 30%
        To nic że przez większosć trasy ludzie stali na sobie, że nie było możliwości ruchu, najważniejsze że na końcu trasuy był już lużny
    • Gość: pasażer 0860 Na święta pociągiem? Tylko w tłoku IP: 3.1.* / 192.168.1.* 23.12.10, 10:13
      No i na co było odwoływać ministra. Prezesi mają się bardzo dobrze. Dalej pasażerowie to bydło. Kraść, kraść, kraść to umieją prezesi jak nie bezpośrednio to jako doradcy. Obojętnie kto rządzi PO czy PiS złodzieje w zarządach kolejami kraść będą. Są bezkarni a minister i tak nie będzie miał krzywdy. Ukradł tyle, że ma dla siebie i rodziny. Jak za mało dokradnie jako doradca. Bydło dostanie kawę albo herbatę i ma się cieszyć że prezesi o nich dbają. No a gdy ci obiecają, że za rok będzie lepiej, a nie oni zawinili tylko pora roku to można kraść dalej. Bydło zapłaci okup.
      • Gość: mari Re: Na święta pociągiem? Tylko w tłoku IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 10:54
        Ciekawe, czemu intercity i express intercity jakoś mogą mieć po 9 wagonów. I wożą powietrze. A w relacji Wawa-Bydgoszcz - 3 wagony, w jednym zimno, w drugim brak światła.
        • tomjani Re: Na święta pociągiem? Tylko w tłoku 23.12.10, 11:17
          Gość portalu: mari napisał(a):

> Ciekawe, czemu intercity i express intercity jakoś mogą mieć po 9 wagonów. I wo
          > żą powietrze.

Co za naiwne pytanie. Właśnie dlatego TLK jeżdżą narąbane i mają po 3 wagony, że EIC mają po 9 wagonów i wożą muchi. A PKP PIC życzyłyby sobie aby stłoczone w TLK ludzkie bydło odżałowało jedyne 110zł za bilecik z Warszawy do Gdyni czy Krakowa, to w nagrodę nie tylko pojedzie wygodnie ale jeszcze ciasteczko za darmo dostanie. Przecież "reforma" PKP polegająca na ograbieniu Przewozów Regionalnych z taboru dalekobieżnego miała służyć własnie zlikwidowaniu konkurencji, bo tak długo jak pociągi pospieszne PKP PR miały nawet i po 15 wagonów - tak długo PKP PIC nie miało żadnych perspektyw aby pasażerowie zapełnili wreszcie niechciane choć prestiżowe pociągi...
          • Gość: mari Re: Na święta pociągiem? Tylko w tłoku IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 14:59
            To była ironia. Ironia to nie taki owoc.
    • Gość: dziki O co chodzi z tą nagonką na pkp? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.10, 12:55
      Od paru tygodni we wszystkich mediach psy wieszają na pkp.
      Przecież tam jest gnój od kilku lat conajmniej, więc nie wiem skąd ta nagonka.
      Czyżby przygotowanie społeczeństwa do 100% prywatyzacji kolei?
      Na zasadzie: "patrzcie jak teraz jest, źle, jak będzie prywatne to będzie lepiej" lub druga opcja, to przygotowanie ludzi na wysokie podwyżki cen biletów, na zasadzie: "przy obecnych cenach, kolej nie działa".
      • Gość: lolek zyletki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.12.10, 13:14
        w Polsce brakuj żyletek więc proponuję cały tabor, tory i wszystko co jest związane z PKP i PR pociąć na żyletki i będziemy mieli cisze, a w tym samym czasie zaprosić zachodnie firmy do inwestycji od początku w tabor tory itp

jak czytam że po renowacji linii Wrocław - Opole pociąg skróci przejazd o 30 minut to nóż mi się otwiera bo już w CHRL pociąg by jechał 15 minut taki odcinek po wydaniu tylu pieniędzy na remont, który się nie skończył a już był poprawiany (okolica Lipek)
      • Gość: DNA Re: O co chodzi z tą nagonką na pkp? IP: 193.57.67.* 23.12.10, 13:30
        Wszyscy wiedzieli ze pkp jest jak szambo. Teraz juz sie przelalo - stad tyle pretensji. I slusznie. Te artykuly winne byc na tapecie 10 laat wczesniej.
      • Gość: ax Re: O co chodzi z tą nagonką na pkp? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 14:43
        Gość portalu: dziki napisał(a):

> Od paru tygodni we wszystkich mediach psy wieszają na pkp.

A należałoby raczej powiesić dyrektorów spółek kolejowych. Na latarniach.
      • tomjani Re: O co chodzi z tą nagonką na pkp? 23.12.10, 17:37
        Gość portalu: dziki napisał(a):

> Od paru tygodni we wszystkich mediach psy wieszają na pkp.
        > Przecież tam jest gnój od kilku lat conajmniej, więc nie wiem skąd ta nagonka.
        > Czyżby przygotowanie społeczeństwa do 100% prywatyzacji kolei?
        > Na zasadzie: "patrzcie jak teraz jest, źle, jak będzie prywatne to będzie lepie
        > j" lub druga opcja, to przygotowanie ludzi na wysokie podwyżki cen biletów, na
        > zasadzie: "przy obecnych cenach, kolej nie działa".

To oczywiście jeden z możliwych scenariuszy, ale najprawdopodobniej do niego nie dojdzie, bo dasie udoopić pasażera i bez natychmiastowej prywatyzacji (lub sprzedaży masy upadłościowej PKP np. kolejom niemieckim). Wszak expierdzi znaleźli już przyczynę tego całego boordelu, i trąbią o pilnej potrzebie rozszerzenia kompetencji Urzędu Transportu Kolejowego, zbrojnego ramienia całej tej pekapiarnianej betoniarni. Wtedy jedna urzędnicza decyzja wystarczy do wykreslenia z rozkładu wszystkich pociągów InterRegio konkurencyjnej spółki Przewozy Regionalne, i w tej sytuacji faworyzowane PKP Przewozy InterCity będą mogły nareszcie ukrócić męki pasażerów w nieodpowiedzialny sposob decydujacych się na jazdę trzywagonowymi pociągami TLK. Po prostu: zlikwidują te pociągi, co lepszy tabor zostanie wykorzystany na wzmocnienie składów EIC tam gdzie taka potrzeba zajdzie, a resztę sprzeda się na złom. Wypełnione w niemal 100% ale na pewno nie bardzej pociągi EIC nareszcie staną się wysoce rentowne, i dopiero wtedy będzie można mysleć o rozpoczęciu realizacji strategicznego celu reformy PKP, którym od początku bylo - bynajmniej nie dobro pasażerów lecz wejście prestiżowej spółki PKP PIC na GIEŁDĘ
    • bacowa Dlaczego zmiany rozkładu nie robią sezonie martwym 23.12.10, 13:04
      Dlaczego zmiany rozkładu nie robią sezonie martwym?

przecież nie pierwszy raz po zmianach robi się totalny burdel
      • Gość: emz Re: Dlaczego zmiany rozkładu nie robią sezonie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 13:16
        Pod wczorajszym artykułem o PKP napisali, że jest to 'wina Europy'. Nie mam pojęcia co to oznacza.
        • Gość: Yello Re: Dlaczego zmiany rozkładu nie robią sezonie ma IP: *.ip.netia.com.pl 23.12.10, 13:43
          To po prostu zachodnioeuropejska norma. W całej zachodniej Europie rozkład zmienia się 12/13 grudnia. Jeszcze parę lat temu PKP zmieniało rozkład w środku czerwca (standard wschodnioeuropejski) i w sumie tez nie było to o wiele lepsze bo to było tuż przed rozpoczęciem wakacji (do dziś rozkład zmienia się w ten sposób np. na Ukrainie).
          Data grudniowa ma swoje uzasadnienie - z reguły umowy z przewoźnikami są ważne do końca roku i data 12/13 grudnia jest dobrana tak by była to ostatnia możliwa data do zmiany rozkładu tak by przed świętami nie spowodować zamieszania - oczywiście na normalnych kolejach...
          • bacowa Re: Dlaczego zmiany rozkładu nie robią sezonie ma 23.12.10, 14:34
            co pasażera obchodzi czas wschodnio czy zachodnio europejski?

co pasażera obchodzą jakieś kończące się umowy?

siedzą w PKP dupki biorący niezłe pieniądze (dyrektorzy, eksperci ,doradcy) i ma być dobrze

kiedyś się mawiało: przynieść z domu, ukraść, wyprodukować, ale musi być

w ramach uprzednich doświadczeń PKP powinno tak działać, by było bez zgrzytów

a jak to zrobią? ich problem

z wyroku sądowego tam nie pracują
      • Gość: ax Re: Dlaczego zmiany rozkładu nie robią sezonie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 14:46
        bacowa napisał:

> Dlaczego zmiany rozkładu nie robią sezonie martwym?

Bo celem spółek kolejowych nie jest robić dobrze pasażerom, tylko przynosić zysk. Kolesiom.
      • Gość: never06 Re: Dlaczego zmiany rozkładu nie robią sezonie ma IP: 79.175.252.* 23.12.10, 16:13
        Syn Tuska na prezesa PKP.
        PO wycieczce do Chin na koszt PKP jest najlepszym specyjalistą .
        Tata z mamą od maczu picu a młody Tusek na ministra kolei aż sie to wszystko roz.. kolei.
    • Gość: pasażer 0860 Na święta pociągiem? Tylko w tłoku [wideo] IP: 3.1.* / 192.168.1.* 23.12.10, 13:08
      Jak widać odwołanie ministra złodziejskim prezesom rządzącymi kolejami nie zaszkodziło. Oni mają się dobrze, krzywda ich nie spotka. Zadba o to jak nie PO to PiS. Bydło = pasażerowie zapłacą.
    • Gość: LiMa Na święta pociągiem? Tylko w tłoku [wideo] IP: *.noname.net.icm.edu.pl 23.12.10, 13:21
      Zobaczymy co będzie wieczorem. Jadę ostatnim IC w kierunku Gdańska. Coś czuję, że szykuje się mały armagedon.
    • Gość: kaczysmród Na święta pociągiem? Tylko w tłoku [wideo] IP: 94.75.121.* 23.12.10, 13:21
      AWS na czele z Buzkiem i pięknym Maryjanem, kierowcą z tylnego siedzenia, urządzili Polakom EMERYTURY, SŁUŻBĘ NIEZDROWIA, i PKP do spółki z kolejowymi solidaruchami. A dzisiaj wszyscy mordy w kubeł. Winien tylko Grabarczyk. A co robi niejaki Kogut, główny prowodyr rozpierduchy PKP ( czyt.rozkradzenia)? Ano senatoruje narodowi polskiemu i krytykuje Tuskmenów. A Polactwo i tak wszystkim dupy liże, zwłaszcza czarnym pijawkom, a kłopoty odreagowuje wyjąc pod domem zombi Jatruzela. Taka jest ta Ubulandia.
    • Gość: K PO = zagłada Polski IP: *.multi-play.net.pl 23.12.10, 13:35
      tylko zadłużaniem oddalają upadek.
      • Gość: ... Re: PO = zagłada Polski IP: *.ip.netia.com.pl 23.12.10, 14:40
        idiota.
    • Gość: polak Syn Tuska byl w Chinach. Cud nadchodzi w PKP IP: *.dip.t-dialin.net 23.12.10, 13:39
      Juz nie dlugo Syn tuska bedzie nam robil kolej szybkich predkosci do 1000km/h
      • Gość: Sokole Oko Re: Syn Tuska byl w Chinach. Cud nadchodzi w PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 14:03
        Co to jest "szybka prędkość"???
        "Nie długo" pisze się NIEDŁUGO.
        Myślenie nie boli!
        • Gość: never06 Re: Syn Tuska byl w Chinach. Cud nadchodzi w PKP IP: 79.175.252.* 23.12.10, 16:14
          Tata z mamą od maczu picu a młody Tusek na ministra kolei aż sie to wszystko roz.. kolei.
    • zaczarowany-olowek-jest-moj Jak to dlaczego? 23.12.10, 14:10
      Przecież PKP Centrala nie dogadała się z "PKP Wagony 2 klasy Sp.zoo", z PKP Wagony 1 klasy Sp.zoo", "PKP Ogrzewanie w Wagonach Sp.zoo" i "PKP Elektrowozy Sp.zoo" (czytaj: nie zapłacili). O swoje także upominają się: "PKP Dworce Kolejowe Sp.zoo", "PKP Perony Dworcowe Sp.zoo", "PKP Przejścia do Peronów naziemne Sp.zoo", "PKP Przejścia do Peronów Podziemne Sp.zoo", "PKP Kasy Dworcowe Sp.zoo", "PKP Semafory Sp.zoo", "PKP Przejazdy Kolejowe Sp.zoo", "PKP Linie Kolejowe Sp.zoo".
      Te i inne twory kolejowo-spółkowe wyciągają kasę z budżetu nie dając nic w zamian. Ot i cała reforma kolei poszła jak para w gwizdek.
    • Gość: .oni. 'tańsze TLK" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 14:14
      Bawi mnie to sformowanie. Jeśli chodzi o rozróżnienie pierwszej i drugiej klasy w TLK to rozumiem. Dla niejeżdżącego pociągami może się jednak błędnie wydać, że połączenia TLK należą do najtańszych.
    • Gość: cykor6 Re: Na święta pociągiem? Tylko w tłoku IP: *.pl / 192.168.1.* 23.12.10, 14:18
      Cóż, PKP powinno zmienić nazwe ;) Na PKP Wintercity.

www.facebook.com/#!/pages/PKP-Wintercity/128319143898239
    • w.i.l Na speen, frustrację, na oddech nierówny 23.12.10, 14:39
      Na Głównym niedziela, niedziela na Głównym.

W. Młynarski
    • Gość: Warszawiak A kto wam kazał Tu przyjeżdżać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 14:43
      Zachciało się wyrwać z wioski to teraz się męczcie. A jak się nie podoba to sorry ale droga wolna. Dopiero w święta widać kto jest z Warszawy a kto nie. Wielcy "warszawiacy" wyjeżdżają na wieś i jeszcze narzekają na pkp. To siedźcie u siebie na wiosce a będziecie mieli mniej zmartwień i problemów.
      • Gość: ax Re: A kto wam kazał Tu przyjeżdżać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 14:50
        Przecież świnie z kolejnych rządów od lat przekonują, że Polacy powinni być bardziej "mobilni" i szukać pracy w innych miastach, czytaj - w Warszawie, czyli jedynym mieście w tym kraju, gdzie istnieje względnie normalny rynek pracy.
    • never06 Na święta pociągiem? Tylko w tłoku [wideo] 23.12.10, 14:50
    • Gość: koles lubie kolej i juz! IP: *.catv.broadband.hu 23.12.10, 14:50
      Mowcie i piszcie co chcecie, ja uwielbiam jezdzic pociagiem i mam niewiele do zarzucania pkp. Widze wiele pozytywnych zmian. Komu nie pasuje niech sie przesiada na rower albo taczki....powodzenia madrale!!!
    • olias Na święta pociągiem? Tylko w tłoku [wideo] 23.12.10, 14:53
      Warszawa da się lubić ...
    • Gość: londynczyk Po "spektakularnych" dopalaczach,mamy akcje PKP IP: *.sqy-bng-011.adsl.virginmedia.net 23.12.10, 15:12
      Z dopalaczami donek sie juz rozprawil, teraz mamy akcje PKP dzieki ktorej lud szary przekona sie jakiego skutecznego mamy premiera w POlsce ! Ciekawe jaka bedzie nastepna akcja pokazowa pt: "Ale ten premier skuteczny jest i jak rozwiazuje najwazniejsze problemy" ... zenada
    • ambl Na święta pociągiem? Tylko w tłoku [wideo] 23.12.10, 15:31
      To co bylo norma 20 pare lat temu,
      dzieki donkowi stalo sie norma obecnie.
      Lubu dubu niech nam zyje pilkarzyk
      z PO klubu.
      A najgorsze jest to,ze ta banda dyletantow
      niema POjecia jak z tego wyjsc.
      Wszystko jak nie brat swagra brata syna,
      to Tadka zony brat rodzony,ale mimo to POnad 50%
      jak w banku.
      Tak trzymac lemingi i MWzWM!
    • antypejsbuk Jadę na Sylwestra do Torunia- mogę jechać autem? 23.12.10, 21:27
      Jadę na Sylwestra do Torunia- czy pozwolicie mi pojechać samochodem zamiast skorzystania z usług kolei czy też znów nazwiecie mnie wozidupkiem, dorobkiewiczem ze słomą w butach itd.? :)

Jak dla mnie to ta cała kolej jest dla masochistów. Rozumiem, że ktoś może nie mieć kasy na samochód, bo kiedyś sam nie miałem, ale jeśli ktoś ma auto i pcha się koleją, to jest to masochizm ewidentny.
    • Gość: korektor_ :)))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 11:00
      "...na peronach herbatę rozdają przebrani za mikołajów wysłannicy spółki PKP Energetyka. ..." A reżyser Bareja z nieba patrzy i zazdrość Go skręca, że nie wpadł na tak surrealistyczny pomysł w żadnym ze swoich filmów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka