Dodaj do ulubionych

Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta

IP: 217.116.104.* 19.01.11, 14:45
A ja się przede wszystkim cieszę, że trasę zbudowano. Że są uchybienia? No bywa, zwłaszcza na dużym kontrakcie zawsze coś wyjdzie nie tak. Tylko po co je rozdymać do takich rozmiarów? Wychodzi potem że to są pierdoły, a media przedstawiają jakby nie wiadomo jaka katastrofa się stała.
Obserwuj wątek
    • stoova Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta 19.01.11, 14:49
      No i zajebiście.
      • Gość: ja Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: *.devs.futuro.pl 20.01.11, 00:05
        Wieś Warszafka powoli przemienia się w miasto :)
        • Gość: xzczczcz 200 mln za 1 km IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.11, 06:53
          to chyba najdroższa trasa na świecie - kto i ile mógł wziąć w łapę??? jakieś propozycje?
    • Gość: Wiśniewska Bufetu i wstęgi nie było? :-( IP: *.home.aster.pl 19.01.11, 14:52
    • cho_no_tu Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta 19.01.11, 14:55
      Teraz Grota kompletnie stanie :(
      • lesio5 Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta 19.01.11, 15:00
        A to niby dlaczego? Po prostu ruch tranzytowy Poznań - Bialystok przeniesie się z Kasprzaka - Prymasa na nową drogę.
        • Gość: TIRIK Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: *.rev.snt.net.pl 19.01.11, 15:14
          ..TERAZ CAŁE TOWARZYSTWO ''Z ZACHODU'' SZYBKO I RAZEM DOTRZE DO MOSTU I GO ZATKA WŁAŚNIE...
          • Gość: ziom Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 195.242.183.* 19.01.11, 15:19
            bzdura. ruch będzie taki sam...
            • tomjani Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta 19.01.11, 15:37
              Gość portalu: ziom napisał(a):

> bzdura. ruch będzie taki sam...

Będzie taki sam ruch jak był: na Połczyńskiej, Wolskiej, Kasprzaka i Prymasa Tysiąclecia. Dojdzie nowy ruch na S-8. Cały ten ruch skoncentruje się na Moście Grota - zatem go zatka.
              Gdziekolwiek nie wybudować nowej inwestycji drogowej - ruch na istniejących wcześniej się nie zmniejszy, za to dojdzie ruch na nowej. W konsekwencji ruch zwiększy się tam gdzie nowej inwestycje jeszcze nie ma. Zmniejszy się natomiast ruch - na kolei, wskutek przejęcia kolejnej części tranzytu (osób i towarów) przez wygodniejszą drogę.
              • Gość: m. Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 217.116.104.* 19.01.11, 16:02
                > Będzie taki sam ruch jak był: na Połczyńskiej, Wolskiej, Kasprzaka i Prymasa Ty
                > siąclecia. Dojdzie nowy ruch na S-8.
                Tak. W Morach widziałem zaczajone całe stada ruskich tirów i pomniejsze stadka osobówek czekające tylko, by zalać Warszawę nowym ruchem.

> Zmniejszy się natomiast ruch - na kolei
                Weź nic nie mów o tym syfie. Kolej zdycha wszędzie, także w rejonach które od lat 60-tych nie widziały nowych dróg.
                • wutang4eva Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta 19.01.11, 17:25
                  > Tak. W Morach widziałem zaczajone całe stada ruskich tirów i pomniejsze stadka
                  > osobówek czekające tylko, by zalać Warszawę nowym ruchem.

Tez ich widzialem, akurat ich nakrylem jak sie chowali tam obok Instytutu Energetyki.
              • robert_c Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta 20.01.11, 02:11
                tomjani napisał:

> Będzie taki sam ruch jak był: na Połczyńskiej, Wolskiej, Kasprzaka i Prymasa Ty
                > siąclecia. Dojdzie nowy ruch na S-8. Cały ten ruch skoncentruje się na Moście G
                > rota - zatem go zatka.
                > Gdziekolwiek nie wybudować nowej inwestycji drogowej - ruch na istniejących wcz
                > eśniej się nie zmniejszy, za to dojdzie ruch na nowej. W konsekwencji ruch zwię
                > kszy się tam gdzie nowej inwestycje jeszcze nie ma. Zmniejszy się natomiast ruc
                > h - na kolei, wskutek przejęcia kolejnej części tranzytu (osób i towarów) przez
                > wygodniejszą drogę.

Niemożliwe!!! Ani słowa o SISKOM-ie, czyli o tej przybudówce GDDKiA?

A co do ruchu wzbudzonego, to oczywistym jest, że samo inwestowanie w nowe drogi może doprowadzić do zmniejszenia odsetka korzystających z komunikacji zbiorowej na rzecz samochodów. Dlatego miasto teraz powinno szybko podjąć działania zmierzające do uprzywilejowania komunikacji miejskiej na ulicach, które zostaną odciążone przez nową drogę.
                Jeśli chodzi o odciążenie kolei, z pasażerów, to informacja dobra, bo od wielu już miesięcy mieszkańcy Ursusa się żalą na tłok w pociągach i że często nie są w stanie wsiąść do składu.
                • tomjani Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta 20.01.11, 12:29
                  robert_c napisał:

> Niemożliwe!!! Ani słowa o SISKOM-ie, czyli o tej przybudówce GDDKiA?

O, a ja tym razem nie mogę już na stronie się doszukać wzmianki o braku wspólnego biletu na kolej i komunikację miejską. Jednak moje walenie głową w mur... oporowy przyniosło w końcu jakiś efekt?
                  >
                  > A co do ruchu wzbudzonego, to oczywistym jest, że samo inwestowanie w nowe drog
                  > i może doprowadzić do zmniejszenia odsetka korzystających z komunikacji zbiorowej na
                  > rzecz samochodów. Dlatego miasto teraz powinno szybko podjąć działania zmierzające
                  > do uprzywilejowania komunikacji miejskiej na ulicach, które zostaną odciążone
                  > przez nową drogę.

Ale ulicy Grochowskiej to chyba nie dotyczy, ponieważ ona odciążona nie będzie? Bo akurat wczoraj miałem okazję jechać "trójką" która regularnie zatrzymywała się dwukrotnie przejeżdżając przez niemal każdy przystanek. Najpierw stawała przed światłami poprzedzającymi skrzyżowanie lub przejście dla pieszych, potem na samym przystanku. Bo zarówno okres wolnej drogi dla tramwajów był zbyt krótki (dla wygody samochodów skręcających w lewo) jak i okres zmian dostosowano do prędkości samochodów jadących bez zatrzymania, a nie do tramwajów zmuszonych zatrzymywać się na każdym przystanku, w wyniku czego kolejne światło znów nakazywały zatrzymanie tramwaju. O uprzywilejowaniu komunikacji zbiorowej mówi się od dawna, ale to się mówi. Na razie mamy tylko parę buspasów, a tramwaje po dawnemu są szykanowane,

> Jeśli chodzi o odciążenie kolei, z pasażerów, to informacja dobra, bo od wielu
                  > już miesięcy mieszkańcy Ursusa się żalą na tłok w pociągach i że często nie są
                  > w stanie wsiąść do składu.

A ile nowych FLIRTów, ELFów, a nawet pięrtowych składów można było kupić za pieniądze wydane na kolejny poligon do spalania benzyny? Miejsca na torach w Ursusie jest dosyć: przypominam że podmiejskie pociągi mogłyby tak jak w latach 70-tych ub. wieku jeździć w trzy kible zamiast jak obecnie w dwa.
    • pajupaju Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta 19.01.11, 14:58
      Czy wytyczono buspas? ;)
      • Gość: x Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 217.33.154.* 19.01.11, 15:05
        tak, tobie na mózgu
        • rlnd Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta 19.01.11, 15:51
          Biorac pod uwage zwyczaj wytyczania buspasow na obwodnicach i ulicach, ktorymi biegna drogi miedzynarodowe i krajowe, pytanie pajupaju jest jak najbardziej na miejscu. I jesli ktokolwiek ma buspas na mozgu, to wladze Warszawy.
          • Gość: m. Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 217.116.104.* 19.01.11, 15:57
            Na szczęście ta trasa jest poza jurysdykcją psujów z ratusza, bo jako trasa ekspresowa podlega bezpośrednio gdace.
          • Gość: x Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 217.33.154.* 19.01.11, 15:57
            Może jeszcze napisz, że buspasy są na drogach ekspresowych, rotfl
            • rlnd Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta 19.01.11, 16:00
              A po co ? Jak juz tu pisalem - wystarczy ze S8 "wpada" w Trase Torunska, ktora to buspas juz ma.
              BTW. milo ze tarzasz sie ze smiechu, bo w sumie tylko to zostalo w przypadku niektorych pomyslow Ratusza (takich jak blokowanie obwodnic).
            • Gość: egon kolejny bufetowy durak się odezwał IP: 157.166.216.* 19.01.11, 18:10
              skoro tak to co robią bus pasy na Trasie Toruńskiej? na moście Grota?
              • Gość: mirek Re: kolejny bufetowy durak się odezwał IP: 178.73.50.* 20.01.11, 06:09
                1. Trasa Łazienkowska nie jest drogą ekspresową.
                2. Buspas jest tylko na fragmencie trasy AK, a nie moście Grota. Cała Trasa AK będzie przebudowana do parametrów drogi ekspresowej i zarządzana będzie nie przez "miasto" lecz przez GDDKiA. Znaczy to tylko tyle, że p. Ruta, Galas i inni "mądrzy" nie zrobią tam buspasa.
      • Gość: r47 Niestey jeszcze nie , nie ma też torów między jez IP: 12.4.26.* 19.01.11, 15:18
        dniami, ani dróg dla rowerów wzdłóż , a w poprzek da się przejechać w niewielu miejscach
      • rlnd Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta 19.01.11, 15:49
        Niedlugo wytycza, przeciez wystarczy przedluzyc ten z Trasy Torunskiej
    • Gość: kierowca Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 195.116.133.* 19.01.11, 15:04
      panie "gość m" czy pan nie jest tak czasem z branży budowlanej - te uchybienie wcale nie są błahe. czy pan nie broni własnej dupy?
      • Gość: m. Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 217.116.104.* 19.01.11, 15:17
        Na pewno są błahe w stosunku do skali inwestycji, wystarczy poczytać coś więcej niż tylko onet.
        Tekst linka i dalsze strony.
        Jako naród po prostu uwielbiamy marudzić - choćby się budował najwięcej w historii (jak teraz), to i tak nie potrafimy się zwyczajnie cieszyć. Zawsze dominują słowa "fuszerka", "bubel", "opóźnienie" itd.
        Dla mnie zahacza to wręcz o pewien brak patriotyzmu...
        • Gość: ziom Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 195.242.183.* 19.01.11, 15:23
          ale czy rzeczywiście tak trudno zrobić coś solidnie ? szczególnie że ma być tak w kontrakcie a nie inaczej ? niestety z tego co widzę ludzie lubią robić fuszerkę i na odwal. potem wychodzą właśnie takie kwiatki.
          • Gość: m. Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 217.116.104.* 19.01.11, 15:31
            Ale problem w tym, że część jest po prostu naciągana. Skarpy płyną, bo taka pogoda, a w międzyczasie inna firma robi jakieś prace zlecone przez inwestora poza głównym kontraktem. Niespełnienie norm? Sprawa dyskusyjna i wcale nieoczywista. Tylko nie wiadomo po co robi się taki zły klimat, gdy nic nie jest pewne.
            • Gość: zz Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: *.89.67.170.static.crowley.pl 19.01.11, 15:37
              Gość portalu: m. napisał(a):
              > Ale problem w tym, że część jest po prostu naciągana. Skarpy płyną, bo taka pog
              > oda,

A, nie, no to spoko. To juz wiadomo czemu w Niemczech nie ma drog ekspresowych, ani autostrad. Rozplynely sie. Bo taka pogoda.
              • Gość: m. Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 217.116.104.* 19.01.11, 15:51
                Bo skarpy się poprawia później nie tylko u nas, to jest naprawdę pierdoła w skali takiej inwestycji.
                Echh, co za marudy...
              • wj_2000 Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta 19.01.11, 16:05
                Porosną trawą to przestaną spływać. Tym sie bym nie martwił.
          • Gość: X Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 78.133.247.* 19.01.11, 16:41
            A Ty zawsze solidnie ?
            Nigdy sie do roboty nie spozniles, nie zrobiles dokumentu jakiegos na odp... ?
        • Gość: taa Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 81.210.85.* 19.01.11, 15:30
          brakiem patryiotyzmu jest rowniez uciecha z tego, ze jakis cwaniak za ciezkie (nasze) pieniadze wciska nam jakis bubel...tak, bubel, bo nie jest to to , na co sie umawialismy i za co zaplacimy.
          ciekawe, czy Tobie jakby jakis "fachowiec" policzyl za robote "jak za zboze" a do tego zrobil gorzej niz obiecal i niz przewiduja normy wszelkie, tez bys slodko pierdzial o patryiotyzmie (no bo Polak robil Polakowi) i mal tacha uchachana i szczesliwa twarz?
          to z marudzeniem ma niewiele wspolnego. jest to nasza - wszystkich , takze Twoja, kasa, i za te kase oczekujemy tego, co mielismy i w czasie kiedy mielismy to dostac.
          gdzies na innym forum zadales pytanie - czy wobec tego nic nie robic?
          jesli ma to byc tak robione...drogo, byle jak, nie w czasie i bez zachowania norm, takze moralnych...to lepiej nie robic.
          • Gość: m. Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 217.116.104.* 19.01.11, 15:34
            Kolejny wychowanek onetu, jak mnie wqrwia takie podejście. Idź człowieku poczytaj coś więcej o temacie, bo dla mnie wcale nie jest oczywista wina jednego podmiotu, ot taki zwykły bajzelek, bo coś zmieniono w międzyczasie w projekcie, bo coś dodano, bo wszedł inny wykonawca i coś nabałaganił itd. No ale tu sami najmundrzejsi widzę.
            • Gość: taa Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 81.210.85.* 19.01.11, 15:38
              a mnie mierza juz takie platfusy-wyznawcy.
              maly bajzelek ktory jest najdrozsza droga w Europie?
              kto jest glownym wykonawca? kto jest odpowiedzialny za calosc?
              nikt bo odpowiedzialnosc sie rozmyla na wiele podmiotow?
              a co mnie jako platnika obchodza problemy glownego wykonawcy?
              place za konkretna robote, ktora ma byc prawidlowo wykonana.
              mundrus to Ty jestes...jeszcze raz pytam, co bys zrobil, jesli Tobie, w prywatnej inwestycji, za Twoje pieniadze wykonawca zrobil "taki maly bajzelek"?
              machnal bys reka, bo tak musi byc?
              • Gość: m. Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 217.116.104.* 19.01.11, 15:55
                > a mnie mierza juz takie platfusy-wyznawcy.
                A ja wolę być "wyznawcą", bo się po prostu cieszę jak coś w Polsce się buduje, a nie taką stękającą marudą, bo nie budują to źle, jak budują to źle i za mało, zawsze powody do stękania się znajdą.

> a co mnie jako platnika obchodza problemy glownego wykonawcy?
                Przepychanki są między inwestorem, głównym wykonawcą i pomniejszymi wykonawcami, jak cię nie obchodzą (bo i po co?) to nie stękaj tylko poczekaj. Będzie dobrze.

• Gość: wee Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 81.210.85.* 19.01.11, 16:07
                  a ja wole byc maruda, ktory nie zadowoli sie byle "G" i obietnicami...bedzie dobrze, a nawet lepiej..
                  jak nie buduja to oweszm, zle...jak buduja zle to jak najbardziej zle.
                  to sa moje ale takze TWOJE pieniadze. wiec wszystkim, takze Tobie powinno zalezec na jak najlepszym ich wykorzystaniu. ale jesli za wlasne pieniadze chcesz aby Ci wciskano byleco i jeszcze sie z tego cieszysz...coz...Ty pewnie z tych, co to sie ciesza jadac jednym pasem remontowanej autostrady z zawrotna predkoscia 40 km/h i za chore pieniadze za km...ze sa autostrady, jednak sie zbudowalo?
                  na co mam czekac? na remont na wiosne nowej trasy?
                  ta trasa nie powinna byc odebrana do czasu usuniecia fuszerek. za drogo to wszystko kosztowalo. a na wiosne i tak beda utrudnienia spowodowane remontami.
                  tyle czekalismy na te trase, to moze te kilka miesiecy by nas nie zbawilo?
                  • Gość: m. Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 217.116.104.* 19.01.11, 16:09
                    A ja idę o zakład, że żadnego remontu nie będzie, tylko 'okaże się', że norma jest jednak spełniona tylko ktoś sztucznie nadął temat.
                    • Gość: taa Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 81.210.85.* 19.01.11, 16:12
                      i obys mial racje !!
                      bo czeka nas albo remont /utrudnienia lub wogole zamkniecie na jakis czas/, albo dziury lub koleiny jak na torunskiej.
                      tyle lat buduja u nas drogi i jakos nie moga sobie poradzic ze skladem nawierzchni, podsypka, umocnieniem terenu.
                • Gość: ja Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.11, 12:20
                  taaaa jak ze wszystkim, by zyło sie lepiej nie??

ja mam na buty dłuższągwarancje niz gddkia na ten asfalt. nie widzisz problemu?
    • Gość: iHate Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.11, 15:10
      Czekamy na pierwszą bus podpaskę!
      • rlnd Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta 19.01.11, 15:58
        Przeciez juz jest. Caly ruch z S8 wpada w Trase Torunska, ktora ma buspas (wprawdzie na pasie rezerwowym na krotkim odcinku, ale coz szkodzi go przedluzyc).
    • Gość: piotr Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.11, 15:18
      brawo PO te zacofance z pisu by szukali ukladu a Tusk coś tam działa(stadiony hale drogi też ruszyły) taka jest prawda-brawo premierze inni przez 20 lat nie bydowali tyle ile się teraz buduje i nie mówcie ,że euro
      • Gość: taa Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 81.210.85.* 19.01.11, 15:34
        duzo to sie tylko o budowaniu mowi, budowac to sie bedzie niewiele. co zreszta juz zostalo ogloszone. ile od wyborow samorzadowych spadlo z palnow (nawet juz rozpoczetych) inwestycji?
        taa..pieniedzy brak, wiem. ale po wcale nie przeszkadza przypisywac sobie zaslug innych (bufetowa i 1 linia metra chocby. i tak by powstala)
        • Gość: m. Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 217.116.104.* 19.01.11, 18:31
          > duzo to sie tylko o budowaniu mowi, budowac to sie bedzie niewiele.
          No tak, buduje się faktycznie niewiele, bo zaledwie najwięcej w historii, więc jest na co postękać i pomarudzić.
    • Gość: driver Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: 213.108.154.* 19.01.11, 15:25
      A czy biskup poświęcił? Bez tego otwarcie nieważne.
      • Gość: ttt Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: *.ver.abpl.pl 19.01.11, 15:33
        jak poświęci to ja nie jadę , precz z czarną mafią
    • Gość: gość opóźnienie czy przyspieszenie IP: *.mech.pw.edu.pl 19.01.11, 15:33
      "Planowo otwarcie powinno nastąpić w grudniu 2011. Ale inwestycją się opóźniła"

Czemu nikt oprócz edytora tekstu nie poprawia tych wypocin ? Jeśli otwarcie miało nastąpić w grudniu 2011 roku, a mamy styczeń 2011 roku i trasa otwarta, to inwestycja została przyspieszona a nie opóźniona.
      A w drugim zdaniu - jaką inwestycją ?
    • Gość: m. Ile razy można powtarzać?!? NIE było grudnia 2010! IP: 217.116.104.* 19.01.11, 15:38
      Nigdy nie było planu otwarcia 15. grudnia!!!
      To był planowany czas ukończenia prac a nie otwarcia. To że ukończenie prac = otwarcie to już niedouczeni dziennikarze sobie dośpiewali, a teraz robią sztuczny szum z nieistniejącego problemu. Jak zwykle zresztą.
      • milleniusz To prawda, był kwiecień... 19.01.11, 16:30
        W dużej części się z tobą zgadzam, trochę jest to wszystko przerysowane i warto poczytać opinie drugiej strony (jak sądzę). Taka specyfika mediów (przynajmniej niektórych), że im gorzej, tym lepiej. Ale z drugiej strony fakt, że ta droga jest tak droga nie sprzyja wyważonym opiniom.
    • antypejsbuk Bufecie, to teraz czekamy na uspokojenie ruchu! 19.01.11, 16:24
      No jak tam bufecie, będzie jakiś buspasik?
      • milleniusz Re: Bufecie, to teraz czekamy na uspokojenie ruch 19.01.11, 16:30
        I progi spowalniające.
        • Gość: egon Re: Bufecie, to teraz czekamy na uspokojenie ruch IP: 157.166.216.* 19.01.11, 18:11
          nie trzeba zaraz sama się zakorkuje i tyle
          • antypejsbuk To nie tak 19.01.11, 20:41
            > nie trzeba zaraz sama się zakorkuje i tyle

To nie tak. Czasem można temu pomóc. Trasa Łazienkowska nie korkowała się aż tak często. No to bufet pomógł.
            • Gość: kasik Re: To nie tak IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.11, 12:30
              nie wcale, stała codziennie od 7:20, a przed otwarciem mostu siekierkowskiego to od 7. teraz stoi od 7:30 ale dwa pasy po trzecim jade ja w autobusie
              • rlnd Re: To nie tak 20.01.11, 12:47
                Raczej chodzi np. o obecnosc korka na Wawelskiej (odcinek Grojecka-Zwirki i Wigury) w niedziele ok. godz. 16:00, przed buspasem rzecz niespotykana.
                Ale oczywiscie, niech bedzie buspas 24/7, mimo iz o pewnych porach autobusu z kulawa noga nie uswiadczysz.

Nie mowiac o tym, do ktorej godziny TL teraz stoi w dni powszednie - zdarza sie, ze i kolo 11:00 jest korek z Pragi na Ochote.
      • Gość: observer Re: Bufecie, to teraz czekamy na uspokojenie ruch IP: *.acn.waw.pl 19.01.11, 21:48
        oczywiście, że powinien być. tak samo jak ograniczenie prędkości max. do 70km/h. po pierwsze emisja hałasu, po drugie zanieczyszczen, po trzecie wreszcie jest cos takiego, jak "efekt autostradowy" po zjeździe na ulice miasta.
        Nie rozumiem też, dlaczego umieszczono na trasie - w obrębie miasta - znak oznaczający koniec obszaru zabudowanego, zamiast po prostu postawić znak dopuszczający podwyższoną prędkość. czyli teraz jadąc tą trasą po Warszawie można sobie np. dowolnie używać klaksonu... Kto jest odpowiedzialny za takie oznakowanie?
        • Gość: ja Re: Bufecie, to teraz czekamy na uspokojenie ruch IP: *.devs.futuro.pl 20.01.11, 00:08
          Gość portalu: observer napisał(a):

> (...) Kto jest odpowiedzialny za takie oznakowanie?

Odpowiedzialne jest prawo, czyli poniekąd parlamentarzyści ustanawiający prawo, czyli sumarycznie sami Polacy wybierający takich parlamentarzystów :) I bardzo dobrze, że takie prawo ustanowiono :)
      • Gość: Gość. Re: Bufecie, to teraz czekamy na uspokojenie ruch IP: 178.73.48.* 20.01.11, 02:37
        Stary. Wyierpladaj.
    • Gość: Arti Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta! Można jechać IP: 193.46.186.* 19.01.11, 16:54
      Jak deweloper skonczy budowe bloku ale nie otrzyma pozwolenia na uzytkowanie to nikt nie moze sie tam wprowadzic i to wszyscy rozumieja. A jak skonczy sie budowa drogi to ruch powinien na niej odbywac sie bez odbioru ? 15 grudnia skonczyla sie budowa 19 stycznia trasa ruszyla, to znaczy ze byly opoznienia ale 4 dni. A to ze najdrozsza w Polsce, ok tyle ze ktos zapomnial dodac ze przelozenie mediow (elektryka, wodociagi, gazociagi, telekomunikacja) na powierzchni 1/4 warszawy, przelozenie trasy kolejowej, rozebranie tymczasowej i wybudowanie nowej to rowniez element inwestycji. A "pismaki" krzycza ze drogo, no ok drozej niz budowa autostrady w szczerym polu ale to chyba oczywiste. Szkoda ze o tym nikt nie napisal no ale ze przy budowie autostrady w polu nikt nie przebudowuje lini tramwajowych.
      • Gość: Jaglasia Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta! Można j IP: *.ip.netia.com.pl 20.01.11, 08:17
        nie. Drożej niż w Singapurze, autostrada 50 m pod morzem i w większości na 40 m estakadach, drożej niż w Austrii, gdzie 6 km przebijali się przez góry, drożej niż w USA, gdzie niemal w całości idzie na słupach. Droższe koszty budowy 1 km są tylko w Rosji. Koszt budowy 1 km jest doskonałym wyznacznikiem poziomu korupcji w państwie. A. I jeszcze jedno. Niemal w całej Azji nie buduje się już dróg asfaltowych. Wylewają beton, trwalszy. Ale droższy. Jednak jak obliczyli, po 5 latach się zwraca koszt vs. asfalt.

Jestem przekonana, że na wiosnę, po roztopach, będą koleiny i dziury w asfalcie, bo ten żwirek długo nie wytrzyma.

ps 1. mam pytanie do Panów inżynierów. Dlaczego w Polsce studzienki kanalizacyjne się zapadają?

ps 2 dlaczego studzienki są na środku ulicy, a nie np. na poboczu? W Niemczech są na poboczach i w razie awarii, nie trzeba zamykać całego pasa ruchu.
    • Gość: Miłosz Już jechałem!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.11, 17:26
      Trasa super!! 3 pasy non-stop, pięknie wyprofilowane łuki - naprawdę można bezpiecznie śmigać przepisowe 120 km/h (nawet w mieście ;-))) ). Malkontentom powiem tylko tyle - cieszmy się! i życzmy sobie więcej takich porządnych dróg!!!
      • Gość: egon dostałeś orgazmu? jakiś onanek szybki? IP: 157.166.216.* 19.01.11, 18:14
        nie POsraj się z radości, jak za 3 miesiące ją zamkną do remontu za następne 200 mln na przykład
    • Gość: Miłosz Już jechałem!!! IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.11, 17:27
      Trasa super!! 3 pasy non-stop, pięknie wyprofilowane łuki - naprawdę można bezpiecznie śmigać przepisowe 120 km/h (nawet w mieście ;-))) ). Malkontentom powiem tylko tyle - cieszmy się! i życzmy sobie więcej takich porządnych dróg!!
    • Gość: Juri Re: Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.11, 17:30
      Zgadzam się! Już jechałem, jest piękna, równa, szeroka i bezpieczna!
      A kiepski to jest poziom naszych pismaków szukających wszędzie taniej sensacji!
      • Gość: egon trasa donikąd, kasa w błoto i tyle IP: 157.166.216.* 19.01.11, 18:13
        2oo mln za kilometr??????????????????? qqqqqqqqqqqqqqqqqrwa to jest śmiech, śiech, za taką kasę to po sześć pasów w każdą stronę powinno być, ale i tak to jest wielkie g...o bo bedzie zatykać się na jednopasmówce do poznania
        • Gość: m. Donikąd? A autostrada to pies? IP: 217.116.104.* 19.01.11, 18:34
          Autostrada już się buduje, więc te "donikąd" to tylko na 1,5 roku. Jakby czekali na autostradę, to marudy by znowu stękały, że się czeka zamiast budować.
          • Gość: egon Re: Donikąd? A autostrada to pies? ano pies IP: 157.166.216.* 20.01.11, 14:15
            uważaj bo Ci zbudują tę autostradę z 1,5 roku buuuachachacha, nie ma takie mozliwości, uwierz mi :-)
            • Gość: m. Re: Donikąd? A autostrada to pies? ano pies IP: 217.116.104.* 20.01.11, 15:13
              Może zdążą, może nie, ja i tak wolę cieszyć się patrząc jak z dnia na dzień rosną wiadukty niż niż być taki wiecznie stękającym nihilistą.
        • Gość: L W pewnym sensie masz racje IP: *.centertel.pl 20.01.11, 07:04
          Brak 4km odcinka Poludniowej Obwodnicy Wawy Konotopa -Opacz nie pozwoli wykorzystac tej drogi jako super obwodnicy zachodniej czesci miasta.
    • n0th Wszędobylski krytycyzm 19.01.11, 19:26
      Qrwa mać już czytać nie mogę genialnych malkontentów i psycholi z PiSu czepiających się wszystkiego. Cokolwiek się nie zrobi - źle. Oddano do użytku odcinek porządnej drogi - źle, od razu "fuszerka, prowizorka, najdroższe na świecie". Szkoda, że od razu nie w galaktyce.
      Buduje się drogi - źle, bo za mało, bo powinno się w 2 miesiące zbudować sieć 10 000 km autostrad i ekspresówek, najlepiej jeszcze za friko i z gratisowym tankowaniem. Nie buduje się - źle - bo jakże to rozwijamy się, potrzebujemy dróg, gdzie jest kasa,wszystko wina spisku masonów, Iluminatów, Rusków, Niemców, Eskimosów, Sierotki Marysi i Mafii Siedmiu Krasnoludków.
      Buduje się sporo, mogłoby więcej, w porównaniu z rządem JK ten rząd buduje na drogi na potęgę.PiSowski rząd co zrobił? Zaczął na przekór wszystkim stawiać trasę przez Rospudę i co? Teraz trzeba postawione wiadukty rozbierać, kto za to zapłaci może Jarosław K. wielki kozak wojujący z EU? Albo jego przydupiana faszyzująca banda z krzyżykami i różańcami?
      No kto forsował budowę tej trasy wiedząc, że i tak trzeba będzie wstrzymać budowę?

Nie wiem czy niektórzy potrafią się z czegoś ucieszyć?. Czy tylko marudzić dla zasady?
      Bo to mi przypomina historie faceta, który właśnie wygrał 5 milionów wlotka i jojczy: " a co ja zrobię, ukradną mi, napadną mnie, gdzie schowam" i tp
      • antypejsbuk PiS 19.01.11, 20:50
        > Buduje się sporo, mogłoby więcej, w porównaniu z rządem JK ten rząd buduje na d
        > rogi na potęgę.PiSowski rząd co zrobił? Zaczął na przekór wszystkim stawiać tra
        > sę przez Rospudę i co?

Nie pamiętam, co robił rząd PiS w skali Polski, więc wymienię Warszawę i okolice: na pewno rozpoczęcie przebudowy trasy Warszawa-Radom do parametrów drogi ekspresowej przebudowa trasy Warszawa-Białystok (m.in. obwodnica Wyszkowa). W Warszawie za rządów PiS poszerzono Wał Miedzeszyński, zbudowano estakady nad Rondem Starzyńskiego, rozpoczęsto remont Krakowskiego Przedmieścia oraz budowę ostatniego odcinka metra (bufetowej zostało przecięcie wstęgi).

Nie piszę tego dlatego, że jestem fanem PiS, po proistu pytasz, więc obiektywizm wymaga udzielenia rzeczowej odpowiedzi. Chodzi mi o co innego - mianowicie o to, że niepowodzeń własnych ulubieńców politycznych nie można tłumaczyć tym, że inni działali "gorzej". Jest to argument na poziomie "a u was biją murzynów".

Nie twierdzę też, że budowa S-8 była klęską rządu Donalda Tuska (bo to też byłoby nieobiektywne), ale faktem jest, że było bez rewelacji. Więc mówię, że było bez rewelacji - tylko tyle i aż tyle.
      • Gość: korektor_ Re: Wszędobylski krytycyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 12:02
        Rozumiem że słuzbowo tu jesteś ? " Oddano do użytku odcinek porządnej drogi" - masz człowieku poczucie humoru, naprawdę...
    • Gość: Radek19 Zapraszam na podróż po S8 :) IP: 95.108.81.* 19.01.11, 19:35
      www.youtube.com/watch?v=C5lyOcrXymA
    • wuzzi jechałem i się rozczarowałem... 19.01.11, 20:33
      Dobrze, że jest ten ogryzek, ale na chwilę obecną niewiele pomoże. Dopiero jak dociągną A2 będzie sensowna trasa. Rozczarowaniem moim był wjazd na trasę od strony warszawskiej, ku mojemu zdziwieniu nie można z niej wjechać na trasę w stronę Powązkowskiej tylko trzeba dojechać do Lazurowej i stanąć na światłach (jeden pas do jazdy na trasę!!) rozwiązanie korkotwórcze zamiast korkorozładowawcze, nie wiem kto to projektował ale ten kawałek jest bez sensu... powinien być długi czwarty pas rozbiegowy prosto z Warszawskiej, jest miejsce nie wiem czemu trzeba stać na światłach...
    • Gość: Tomo Czekam na dzwony na "węźle" Powązkowska... IP: *.merinet.pl 19.01.11, 20:49
      Czekam na codzienne dzwony przy wyjeździe od strony Poznania w kierunku Wisły.
      Debil projektant uznal, że wymalowanie ciągłej linii powstrzyma polskie chamstwo i bydło od przejeżdżania przez nią by ominąć światła na Powązkowskiej i Broniewskiego. Bo za ciężko było wydłużyć wysepkę tak aby umożliwiała jedynie zjazd w kierunku Powązkowskiej, a uniemożliwiała zjazd z S8 bezposrednio na Trasę AK.
      Dziś już był przedsmak tego co tam będzie się działo. Jeden debil postanowił pojechać tak jak opisałem powyżej, a wszyscy jadący prawym pasem Trasy AK stanęli dęba. Dziś karambolu nie było, ale to tylko kwestia czasu.
      • antypejsbuk Nie masz racji 19.01.11, 20:56
        W założeniu to właśnie trasa od storny Poznania (czyli ta świeżo otwarta) i trasa AK mają stanowić jedną ciągłośc (drogę ekspresową), a Al.Prymasa ma być jedynie dojazdówką do niej. W tym kontescie to kierowanie jadących od strony Poznania na światła jest debilizmem.
        • Gość: Tomo Re: Nie masz racji IP: *.merinet.pl 19.01.11, 21:11
          Ja nie dyskutuję co jest drogą "główniejszą", a co "mniej główną".
          Ja tylko komentuję zastosowane rozwiązanie komunikacyjne, które jest prowokującym kolizje debilizmem ze strony projektanta. Nie wiem czy tam byłeś i widziałeś jak wygląda ten wyjazd. Ja już dziś miałem przedsmaik tego co tam się będzie działo. A będzie dokładnie to co napisałem powyżej.
          A jeżeli chodzi o to który ruch został po kretyńsku skanalizowany to w mojej opinii debilizmem jest budowanie obwodnic przez srodek miasta.
          • antypejsbuk Re: Nie masz racji 19.01.11, 21:16
            > Ja nie dyskutuję co jest drogą "główniejszą", a co "mniej główną".
            > Ja tylko komentuję zastosowane rozwiązanie komunikacyjne, które jest prowokując
            > ym kolizje debilizmem ze strony projektanta. Nie wiem czy tam byłeś i widziałeś
            > jak wygląda ten wyjazd. Ja już dziś miałem przedsmaik tego co tam się będzie d
            > ziało. A będzie dokładnie to co napisałem powyżej.

Tu akurat ciebie rozumiem o tyle, że z róznych powodów zdążyłem poznać podejście urzędników "od dróg" streszczające się w zdaniu następującym: "co tu jest niebezpieczne? postawi się znak i już będzie bezpiecznie". Co nie zmienia faktu, że w moim odczuciu debilzmem nie jest brak jakiejś wysepki lecz pomylenie drogi głównej z podporządkowaną.

> A jeżeli chodzi o to który ruch został po kretyńsku skanalizowany to w mojej op
            > inii debilizmem jest budowanie obwodnic przez srodek miasta.

No tu masz 100% racji. Drogę przebiegającą 5 km od Pajaca Kultury rozsądny człowiek nigdy nie uzna za obwodnicę Warszawy. Do tego zdolna jest jedynie Gdaka i Siskom.
            • Gość: Toomo Re: Nie masz racji IP: *.merinet.pl 19.01.11, 21:31
              antypejsbuk napisał:
              ...Co nie zmienia faktu, że w moim odczuciu debilzmem nie jest brak jakiejś wysepki lecz pomylenie drogi głównej z podporządkowaną.

Ruch poprowadzono tak jak pozwoliły na to warunki terenowe. Tzn. w tym miejscu inaczej się wybudować nie dało. A nie dało się dlatego, że debile wpuściły ruch tranzytowy przez Europę w środek osiedli mieszkaniowych. Gdyby ta trasa była obwodnicą z pradziwego zdarzenia i przebiegala wokół miasta takich problemów by nie było. A tak na wieki wieków zniszczono tą część miasta i zbudowano coś co nie będzie w żadnym stopniu spełniało swej funkcji.
              Już widzę te kolejki TIR-ów jadących od strony Poznania w kierunku Białegostoku stojące w korku na Moście Grota razem z ludźmi wracającymi na Tarchomin.
              • Gość: m. Re: Nie masz racji IP: 217.116.104.* 19.01.11, 21:50
                > Gdyby ta trasa była o
                > bwodnicą z pradziwego zdarzenia i przebiegala wokół miasta
                Tzn przez Puszczę Kampinoską czy "tylko" przez rezerwat Łosiowe Błota?
                • Gość: Tomo Re: Nie masz racji IP: *.merinet.pl 19.01.11, 21:53
                  A dlaczego nie? Lepiej było zrujnować NA ZAWSZE północną część miasta?
                  • Gość: m. Re: Nie masz racji IP: 217.116.102.* 19.01.11, 22:07
                    Bo po pierwsze byłoby to sprzeczne z prawem polskim i unijnym, a po drugie to bez przesadyzmu - to miasto właśnie polega na tym, że wszystko jest zmienione antropologicznie i kwestia wyboru i kasy - w jakim kierunku te zmiany popchnąć. Natomiast zniszczonego lasu czy bagna nie odbudujesz, a trasa zawsze będzie obcym wtrętem.
                    • Gość: Tomo Re: Nie masz racji IP: *.merinet.pl 19.01.11, 22:18
                      W jednym się zgadzam. Trasa jest obcym (i dodałbym totalnie bezsensownym) wtrętem. Nie tak w ogóle, ale na pewno gdy przebiega tak, że rozcina na pół Bemowo, Marymont, wtłacza ruch tranzytowy pomiedzy Piaski, a Sady Żoliborskie...
                      To jest dopiero kretynizm. Obwodnica biegnąca przez środek miasta. Pokaż mi choć jeden podobny przykkład na świecie. Tylko niech będzie to przykład wybudowania NOWEJ obwodnicy przez środek miasta, a nie rozbudowania się miasta wokół już istniejącej. Będziemy mieli setki TIRów pomiędzy blokami, ładunki niebezpieczne przewożone o 100m od osiedli mieszkaniowych, TIRy zjeżdżające w osiedlowe ulice (bo tak krócej bądź wygodniej gdy jest korek), etc, etc. Poczekaj, jeszcze będzie płacz na tą drogę. A najlepsze jest to, że nie rozwiąże ona niczego. Bo ruch tranzytowy utknie w korkach tworzonych na niej przez ruch miejski. Wyjazd od Poznania w kierunku Białegostoku został poprowadzony jednym pasem w wąskim tunelu, a dalej po drodze lokalnej poprzez dwa miejskie skrzyżowania. Pokaż mi przykład podobnego debilizmu gdziekolwiek indziej na świecie gdzie tranzyt w poprzek kraju przepycha się jednym pasem i wąziutkim tunelem, a dalej drogą miejską po jednym pasie przy użyciu świateł na lokalnych skrzyżowaniach. Zobaczymy co będzie się działo na Powązkowskiej i Broniewskiego gdy wjadą tam ciężarówki.
                      • Gość: :) Re: Nie masz racji IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.11, 00:13
                        chyba zapomniałeś o dwóch pasach na środku, ten jeden pas przez tunel jest tylko dla tych co chcą wjechać na skrzyżowanie broniewskiego/powiązkowską
                      • Gość: ja Re: Nie masz racji IP: *.devs.futuro.pl 20.01.11, 00:21
                        Gość portalu: Tomo napisał(a):

> Pokaż mi choć jeden podobny przykkład na świecie. Tylko niech będzie to przykład
                        > wybudowania NOWEJ obwodnicy przez środek miasta, a nie rozbudowania się miasta wokół
                        > już istniejącej.

Za przykład może posłużyć którekolwiek, powtarzam - którekolwiek, miasto w USA! Tam wiedzą, że autostrada musi przechodzić przez środek miasta, a właściwie to koło samego centrum. Tylko Europa ma ciągle z tym problemy :)

> Będziemy mieli setki TIRów pomiędzy blokami, ładunki niebezpieczne
                        > przewożone o 100m od osiedli mieszkaniowych, TIRy zjeżdżające w osiedlowe ulice
                        > (bo tak krócej bądź wygodniej gdy jest korek), etc, etc.

W sumie to czemu nie :) W końcu kręcenie się takim wielgachnym zestawem po ciasnych uliczkach to czysta przyjemność, a jeszcze przełączanie tych 16 biegów... :)
                        • Gość: Gość Re: Nie masz racji IP: 178.73.48.* 20.01.11, 02:50
                          Szwajcaria. Tam autostrady przechodzą przez środki miast.

Tym, co im się nie podobuje - wolicie tej drogi kuźźź... nie mieć? Bo ja się cieszę, że ona jest, i dziś już skorzystałem, omijając 500 świateł na Górczewskiej.
                          Zastanawiam się, drodzy krytycy, czy jesteście takimi debilami, czy bez krytyki nie możecie już żyć, nawet jeśli to oznacza robienie z siebie głupka???
                          • antypejsbuk Po co tyle emocji? 20.01.11, 08:06
                            > Tym, co im się nie podobuje - wolicie tej drogi kuźźź... nie mieć? Bo ja się ci
                            > eszę, że ona jest, i dziś już skorzystałem, omijając 500 świateł na Górczewskiej.

Odpowiem we własnym imieniu. ieszę się, że ta droga powstała, z tym małym zastrzeżeniem, że ta droga _nie jest obwodnią Warszawy_, jak próbuje sie twierdzić.

W rzeczywistości Tasa AK to świetna obwodnica Śródmieścia, natomiast nowootwarta trasa Powązki-Konotopa winna być po prostu łącznikiem między autostradą i obwodnic Warszawy a obwodnicą Śródmeścia (Trasą AK). Tymczasem będzie jedynie łączyć autostradę z obwodnicą Śródmieścia (ale dobre i to), a obwonicy Warszawy nie ma i nie będzie, ponieważ cywilizacja europejska zidiociała i bagna z łosiami stały się ważniejsze od potrzeb ludzi.
                        • Gość: Tomo Re: Nie masz racji IP: *.merinet.pl 20.01.11, 06:32
                          Gość portalu: ja napisał(a):
                          Za przykład może posłużyć którekolwiek, powtarzam - którekolwiek, miasto w USA!
                          Tam wiedzą, że autostrada musi przechodzić przez środek miasta, a właściwie to
                          koło samego centrum. Tylko Europa ma ciągle z tym problemy :)

Wiedziałem!
                          Nie wiem cwaniaczku czy byłeś kiedykolwiek w USA. Ja jestem przynajmniej raz w roku, a kiedyś przez pewien czas tam mieszkałem. I obwodnice, o których wspominasz w zdecydowanej większości powstały wcześniej. A to rozrastające miasta się do nich przybliżyły!
                          Jarzysz?
                          • Gość: World Re: Nie masz racji IP: 195.117.230.* 20.01.11, 07:15
                            Gość portalu: Tomo napisał(a):

> Wiedziałem!
                            > Nie wiem cwaniaczku czy byłeś kiedykolwiek w USA. Ja jestem przynajmniej raz w
                            > roku, a kiedyś przez pewien czas tam mieszkałem. I obwodnice, o których wspominasz
                            > w zdecydowanej większości powstały wcześniej. A to rozrastające miasta się
                            > do nich przybliżyły!

Z tego co napisałeś wynikałoby, że Amerykanie pobudowali już te międzystanowe autostrady w swoich centrach miast już w XVIII wieku :)
                            Tyle, że Jankesi nawet nie nazywają tego obwodnicami, bo nie są takimi obłudnikami jak Polacy. Przeciętny Amerykanin nie udaje, że się na wszystkim zna, czyli również na inżynierii ruchu chociażby. A w departamencie transportu jest jawny pogląd - autostrady mają być od miasta do miasta, a nie od przedmieścia do przedmieścia. Prawda że to drobna różnica?

> Jarzysz?

Ostatnio modne są pochodnie na Krakowskim Przedmieściu w podobnym tobie środowisku :)
                            • Gość: korektor_ Re: Nie masz racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 13:30
                              Brawo Tomo ! zdemaskowałeś kolejnego katofaszystowskiego pisiora ! Chciał tu bruździć na koszernym forum, cwaniaczek. A swoją drogą, kochane lemingi, czy Wam wszystko z PiSem sie kojarzyć musi ? Jak byście kanalizowali swoją agresje gdyby, dajmy na to, partii Prawo i Sprawiedliwość nie było ? Chyba by się skończyło na biciu zwierząt. Duzych. Pociągowych.
                              • rlnd Re: Nie masz racji 20.01.11, 13:50
                                > Jak byście kanalizowali swoją agresje gdyby, dajmy na to, partii Prawo i Sprawiedliwość nie było ?

Wiekszy problem mieliby z kanalizowaniem agresji obecni zwolennicy PiSu, ktozby im wskazal kierunek ...
                      • Gość: L trasa w centrum? tak ! IP: *.centertel.pl 20.01.11, 07:08
                        Twierdzisz, ze nigdzie tak nie ma? Zapraszam niedaleko do Wiednia i Bratyslawy.
                    • antypejsbuk Bagna czy ludzie - co jest ważniejsze??? 19.01.11, 23:24
                      Jeśli dla kogoś banga czy łosie są wazniejsi od człowieka, to nie mam więcej pytań.

> Natomiast zniszczonego lasu czy bagna nie odbudujesz

No i co z tego??? Przez wieki w różnych częściach świata, także w Europie i także w Polsce, osuszono mnóśtwo bagien. I co? I nic, świat się nie zawalił, krowy wciąż dają mleko, a kury nie przestały się nieść.

Tego bagna tez nie ma co żałować, bo żadne racjonalne względy nie przemawiają za tym, aby je żałowac, przemawia za tym tylko ekologiczna ideologia.
                      • Gość: m. Re: Bagna czy ludzie - co jest ważniejsze??? IP: 217.116.102.* 20.01.11, 01:21
                        I potem ludzie o takiej mentalności brną w beznadziejny (bo nie do wygrania) konflikt z KE o takie Rospudy i tylko tracą czas i środki.
                        Poza tym to nie łosiom potrzebna jest ta trasa a ludziom. Łosie samochodem nie jeżdżą.
                  • Gość: kasik Re: Nie masz racji IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.11, 12:40
                    nie wiem, czy wiesz, ale jak podpisywano z pompą umowę na wykonanie tego odcinka, w tym samym czasie deweloperzy BIEGIEM sprzedawali dziurę w ziemi jako "cichy zakątek 5 km od centrum", nie mówiąc ludziom, że pod oknami będą mieli ekrany dźwiękochłonne i trasę ekspresową chwilę po zamieszkaniu.... trasa była zaplanowana, jak na Bemowie stały 3 domy na krzyż, nic nie poradzimy że miasto się rozbudowało, a miejsca na obwodnicę gdzie indziej nie ma. a że obwodnica będzie do d*... a kogo to obchodzi. plan wyrobiony nie?

Powiem tak: jeśli władza zeszła, 30 lat temu wymyśliła drogę, to można było uszanować dorobek przodków, uchwalić plan zagospodarowania, nie sprzedawać działek deweloperom i w miarę szybko budować drogę Wtedy mieliby my choć kawałek obwodnicy z prawdziwego zdarzenia na peryferiach miasta. a tak?
    • Gość: new map Trasa ekspresowa S8 wreszcie otwarta! Można jechać IP: 194.181.28.* 19.01.11, 21:55
      i54.tinypic.com/30rphqh.jpg
      i52.tinypic.com/29xi5gh.jpg
    • Gość: amx sama idea ekspresówek w mieście jest poroniona IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.11, 23:21
      • Gość: L bo fury z weglem tam nie wpuszczaja IP: *.centertel.pl 20.01.11, 07:15
    • Gość: student Oficjalnie ogłaszam - nowa trasa do bicia rekordów IP: 46.112.123.* 20.01.11, 01:46
      Oficjalnie ogłaszam - nowa trasa do bicia rekordów otwarta !
      Trzy pasy, zerowy ruch w nocy, lekkie zakręty.
      Dzisiaj jechałem ale było mokro więc bez szału, ale w lato...
      Nie mogę się doczekać !!!
      • Gość: turysta Re: Oficjalnie ogłaszam - nowa trasa do bicia rek IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.11, 13:52
        Gość portalu: student napisał(a):

> Oficjalnie ogłaszam - nowa trasa do bicia rekordów otwarta !

Rekordów ilości produkcji nowych trupów? Lekka mgiełka, paru studentów i zapewne tak będzie.
    • Gość: Skodziarz Najdroższa trasa w Polsce otwarta bez przecinan... IP: *.kalisz.mm.pl 20.01.11, 03:01
      DWIEŚCIE DWADZIEŚCIA MILIONÓW ZA KILOMETR I DWA LATA GWARANCJI?
      • Gość: dori Re: Najdroższa trasa w Polsce otwarta bez przecin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.11, 03:22
        Tylko 2 lata? Ja za lodówkę zapłaciłam 5800 i też mam 2 lata gwarancji. Paranoja
    • Gość: Warszawiak Konotopa - POW IP: *.warszawa.mm.pl 20.01.11, 08:02
      Proszę o dorysowanie odgałęzienia na POW w Konotopie aby czytelnicy zorientowani byłi w tym węźle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka