kaixo 22.02.02, 23:50 Czy Polacy popierający Tybetańczyków, Kurdów, Palestyńczyków itd, organizujący manifestacje pod ambasadami Chin czy Izraela gotowi byliby poprzeć (czy choćby zrozmieć) dążenia do secesji Górnego Śląska? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wroc. Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.02.02, 12:36 ja nie popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Otto Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.astercity.net / 10.132.129.* 23.02.02, 16:19 A pojawiły się takowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.02, 16:24 tukej bydzie panowac CISZA - sumienia spiom(?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor'ka Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 23.02.02, 16:30 Chopie, za duzo czistych Polokow na secesja ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.02, 16:36 ja, ale juz niykere zaczynajom uciykac nazod a niykere zaczynajom myslec normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobilny Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.chello.pl 23.02.02, 17:47 ale ja nie mam czasu teraz na głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrust Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.02.02, 19:41 do niczego takiego nigdy nie dojdze, czysta fantastyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor'ka Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 23.02.02, 21:48 Mozna sobie pozartowac, ale z czego ? Gorny Slask i Zaglebie stanowia powazny problem socjalny i ekologiczny. Komunisci potwornie zapuscili ten dosc zamozny region. Malowanie fasad przez Gierka niewiele pomoglo. Ja Slask znam i mowie to ze szczerym niepokojem. Slazacy sami nie wydobeda sie z tej zapasci. Potrzebna jest dlugoletnia konsekwentna sanacja. Moze Unia pomoze, ale to glownie nasz obowiazek. Oczywiscie przykre sa glosy, iz Polacy zrujnowali Slask. To komunizm . A secesja...szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.02, 10:58 Pedzious , co znosz Slonsk.Dobre, niych bydzie, ale tukej z jednom rzeczom sie niy poradza z Tobom zgodzic. Godosz, co my same tego niy szafnymy. Problym polego na tym ze niy momy tyj okazji samymu sie za to zabrac. Widocznie lezy w interesie inkszych nom tyj okazji nuiy dowac - i to juz kopa lot. Wiela z nos skiz tego opusciouo Slonsk. Jo je zicher, co Slonzoki same se o wiele lepiyj ze swojymi problymami poradzom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor'ka Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 24.02.02, 12:40 Widzisz, ja nie watpie w zdolnosci i pracowitosc Slazakow. Nie odwazylbym sie zreszta, zwazywszy pochodzenie mojej zony. Tylko, ze takich pieniedzy, jakie sa potrzebne do szybkiego ratowania Slaska nie macie. Gorzej, nie ma ich dosc cala Polska. Opcja niemiecka jest zupelnie nierealna politycznie. Moze Unia cos pomoze. I moze zlagodzi napiecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.02, 14:40 Jo bych sie ale posunou sam konsek dalyj i pedziou ze Polska szteruje Slonsk we jego staraniach. Juz niy godom sam o pomocy. Pytom sie sam czamu Polska niy chce wrocic Slonskowi autonomia? Czego sie obawio. Odpowiedz Link Zgłoś
kaixo Re: Secesja Górnego Śląska 24.02.02, 14:43 Jako sprawca calego tego zamieszania czuje sie w obowiazku do kilku uwag tytulem sprostowania. Moj poczatkowy post nie byl apelem do "secesji", chociaz jestem zwolennikiem autonomii Gornego Slaska jak i innych regionow. Moim zdaniem federalizm to optymalny ustroj panstwa, w ktorym poszczegolne regiony moga sie realizowac. Chodzilo mi natomiast o to, jak bardzo Polacy, ktorzy czuli sa na niedole odleglych narodow (Tybetanczykow, Palestynczykow, Irlandczykow, Czeczenow czy chocby Aborygenow)byliby w stanie poprzec podobne dazenia Slazakow (jestem Slazakiem i moje poczucie jak i wiekszosci moich ziomkow ma charakter deklaracji narodowosciowej). Po lekturze reakcji na moj post, ktory wrzucilem na kilka forow nie-slaskich mam jednak przykre wrazenie ze latwiej jest Polakom popierac narody, ktorych raczej nic z Polska nie laczy i ktore sa daleko niz te ktore zamieszkuja na terenie Polski. A opor wielu Polakow budzi chocby ewentualne podwojne nazewnictwo miejscowosci tam gdzie mieszkaja zwarte grupy mniejszosci narodowych. Hipokryzja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor'ka Re: Secesja Górnego Śląska IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 24.02.02, 15:35 Hipokryzja? Raczej niezdolnosc kojarzenia faktow lub zasciankowa "polityka"... Jesli chodzi o pytanie, czego Polacy boja sie na Slasku, to jest ono retoryczne. Ale ja jestem za autonomia, tyle, ze SLASKA, a nie niemiecka. Rozwijanie takiej slaskiej swiadomosci jest moim zdaniem zgodne z interesem obu stron. Moze za bardzo nas historia cwiczyla i dlugo nie bedziemy zbyt tolerancyjni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanley A ja warszawiak mówię wam : IP: *.u.mcnet.pl 25.02.02, 13:18 Chcecie secesji to ją róbcie. Nikt po was nie będzie płakał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: A ja warszawiak mówię wam : IP: *.matrix.pl 25.02.02, 13:39 Gość portalu: Stanley napisał(a): > Chcecie secesji to ją róbcie. Nikt po was nie będzie płakał. No i zaraz się zacznie temat jacy to warszawiacy są.... Odpowiedz Link Zgłoś