Dodaj do ulubionych

Nowe stawki czynszu

28.01.11, 19:44
Hej, oświeccie mnie, bo ekonomista nie jestem...
Dlaczego 1% podwyżka stawki VAT powoduje 12% podwyżkę czynszu za moje mieszkanie?
I dlaczego skoro w styczniu dostałam nowe wyliczenie ceny miejsca postojowego, teraz dostaje ponowna podwyzke za to samo miejsce postojowe? Nie marudze, placic i tak bede, tym niemniej jest to dla mnie troche niezrozumiale...
Obserwuj wątek
    • gibony Re: Nowe stawki czynszu 01.02.11, 11:18

ech no tez nie rozumiem :(,

poza tym czy ktos moze mi wytlumaczyc co oznaczają te cyfry przy jendostach, na przyklad sprzatanie 80 000 zł (z pamieci pisze) to jest koszt miesięczny za sprzatanie calej nieruchomosci?????? no jak dla mnie to bylby jaki gigantyczny koszt..

czy czyta to ktos z RN i bylby laskawy to wyjasnic?????

g.
    • prochale Re: Nowe stawki czynszu 08.02.11, 12:24
      Cześc jak sobie porównasz czynsz z grudnia 2010 i ten który dostaliśmy teraz po konkretnych pozycjach to zobaczysz, ze najwiekszy wzrost jest na funduszu remontowym zarówno dla mieszkania jak i miejsca postojowego. Dzwoniłam do spółdzielni - szykuje nam sie w tym roku wymiana liczników na wodę - zgodnie z prawem budowlanym obowiązkowa wymiana co 5 lat. Całość inwestycji na 2011 w naszym osiedlu planowane jest na 100 tys zł. Ponadto okazuje się, ze juz prawie cały fundusz remontowy przejedlismy i po 2011 /po wymianie liczników / ze środków 2011 zostanie nam 30 tys. Musimy uwazać na co wydajemy
      Pozdr
      Ola
      • gibony Re: Nowe stawki czynszu 08.02.11, 14:30

dzieki za wyjasnienia, ale nadal czegos ne rozumiem.

jak jako wlasciele musimy uwazac mamy nie uzytkowac?

jak to przejedlismy? a na co konkretnie? jakos nie widze spektakularnych remontow! nie widze zadnych remontow? wiec jak moglismy wydac kase na fundusz remontowy skoro dopiero co chyba skonczyla sie rekojmia na wady?

poza tym nie rozumiem czy w skali miesiaca koszt sprzatania osiedla wynosi ponad 80 000 zł??

g.

• eriech Re: Nowe stawki czynszu 10.02.11, 02:53
          tez zwrocilam uwage na wysoka stawke funduszu remontowego - bodajze 133000... Wymiana liczników ok, chociaz nie jestem przekonana czy nie mozna by ich bylo ponownie zalegalizowac, zamiast wymieniac. A na co przejedliśmy - pewnie na remont odwodnienia... rekojmia rekojmia, ale skonczyla sie po 3 latach.
          Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka