Dodaj do ulubionych

Dość rowerowego chuligaństwa

12.06.11, 16:00
Dość rowerowego chuligaństwa

Ślijmy maile do Straży Miejskiej!
Dość terroryzowania warszawiaków przez rowerzystów!
Pokażmy, że jest nas dużo i nie można nas lekceważyć!

Poniżej treść listu. Skopiuj, podpisz i wyślij na skrzynkę Straży Miejskiej: komenda@strazmiejska.waw.pl

Pan Zbigniew Leszczyński
Komendant Straży Miejskiej
Miasta Stołecznego Warszawy

Szanowny Panie Komendancie!

Od dłuższego czasu mieszkańcy Warszawy borykają się z patologiczną sytuacją łamania przez rowerzystów prawa drogowego na wszelkie możliwe możliwe sposoby. Na porządku dziennym są takie zachowania jak przejeżdżanie rowerami po przejściach dla pieszych, szaleńcza jazda i lawirowanie między pieszymi na chodnikach, przejeżdżanie przez rowerzystów na czerwonym świetle.

W mieście daje się zauważyć niedobrą tendencję do przymykania przez organy porządkowe oczu na wybryki rowerzystów. Nic więc dziwnego, że wśród użytkowników roweru zapanowało poczucie pełnej bezkarności i aroganckie przekonanie, że pieszy jako słabszy uczestnik ruchu winien usuwać się przed rowerem na bok i każdorazowo ustępować rowerowi pierwszeństwa.

Osoby starsze, niepełnosprawne i rodziny z małymi dziećmi są nieustannie narażone na potrącenie przez rowerzystów czy to w dzień powszedni, czy w czasie weekendowego spaceru.
Zwrócenie uwagi rowerzystom łamiącym prawo skutkuje agresją, wulgarnymi wyzwiskami, a często nawet przemocą fizyczną z ich strony. Należy wreszcie ukrócić taki stan rzeczy. Osoby starsze, niepełnosprawne i mające małe dzieci chcą się wreszcie czuć bezpiecznie i nie być narażane na staranowanie przez rowerzystów na chodniku czy przejściu dla pieszych.

Zwracam się więc do Pana Komendanta z prośbą o zmobilizowanie podległej Panu Komendantowi formacji do podjęcia aktywnych działań w celu przywrócenia porządku i przestrzegania prawa wśród rowerzystów.

Proponuję przeprowadzenie przez Straż Miejską na terenie całego miasta zmasowanej akcji dyscyplinującej w postaci nakładania grzywien na rowerzystów łamiących przepisy Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym. Przy czym pożądane jest nadanie tej akcji charakteru długotrwałego, a nie tylko jednorazowego.
Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 24 listopada 2003 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń (Dz.U. 2003 nr 208 poz. 2023) zwane potocznie taryfikatorem mandatów określa wysokości grzywien za wykroczenia popełniane przez rowerzystów, a zatem narzędzie do skutecznej walki z łamaniem prawa wśród rowerzystów istnieje.

Podjęcie działań tych pozwoli przynajmniej na pewien czas ukrócić łamanie prawa przez rowerzystów i zapewni bezpieczeństwo pieszych.

Z poważaniem
.........
Obserwuj wątek
    • romanbrydzysta Straż miejska w akcji 18.06.11, 19:48
      Już są pierwsze rezultaty naszej akcji! Straż Miejska ostro wzięła się za rowerowych bandytów :) A to dopiero początek!

www.strazmiejska.waw.pl/start/2707--18062011--13-promila-na-rowerze-.html

Nadal wysyłamy maile. Poniżej treść listu. Skopiuj, podpisz się i wyślij na adres: komenda@strazmiejska.waw.pl

Pan Zbigniew Leszczyński
      Komendant Straży Miejskiej
      Miasta Stołecznego Warszawy

Szanowny Panie Komendancie!

Od dłuższego czasu mieszkańcy Warszawy borykają się z patologiczną sytuacją łamania przez rowerzystów prawa drogowego na wszelkie możliwe możliwe sposoby. Na porządku dziennym są takie zachowania jak przejeżdżanie rowerami po przejściach dla pieszych, szaleńcza jazda i lawirowanie między pieszymi na chodnikach, przejeżdżanie przez rowerzystów na czerwonym świetle.

W mieście daje się zauważyć niedobrą tendencję do przymykania przez organy porządkowe oczu na wybryki rowerzystów. Nic więc dziwnego, że wśród użytkowników roweru zapanowało poczucie pełnej bezkarności i aroganckie przekonanie, że pieszy jako słabszy uczestnik ruchu winien usuwać się przed rowerem na bok i każdorazowo ustępować rowerowi pierwszeństwa.

Osoby starsze, niepełnosprawne i rodziny z małymi dziećmi są nieustannie narażone na potrącenie przez rowerzystów czy to w dzień powszedni, czy w czasie weekendowego spaceru.
      Zwrócenie uwagi rowerzystom łamiącym prawo skutkuje agresją, wulgarnymi wyzwiskami, a często nawet przemocą fizyczną z ich strony. Należy wreszcie ukrócić taki stan rzeczy. Osoby starsze, niepełnosprawne i mające małe dzieci chcą się wreszcie czuć bezpiecznie i nie być narażane na staranowanie przez rowerzystów na chodniku czy przejściu dla pieszych.

Zwracam się więc do Pana Komendanta z prośbą o zmobilizowanie podległej Panu Komendantowi formacji do podjęcia aktywnych działań w celu przywrócenia porządku i przestrzegania prawa wśród rowerzystów.

Proponuję przeprowadzenie przez Straż Miejską na terenie całego miasta zmasowanej akcji dyscyplinującej w postaci nakładania grzywien na rowerzystów łamiących przepisy Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym. Przy czym pożądane jest nadanie tej akcji charakteru długotrwałego, a nie tylko jednorazowego.
      Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 24 listopada 2003 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń (Dz.U. 2003 nr 208 poz. 2023) zwane potocznie taryfikatorem mandatów określa wysokości grzywien za wykroczenia popełniane przez rowerzystów, a zatem narzędzie do skutecznej walki z łamaniem prawa wśród rowerzystów istnieje.

Podjęcie działań tych pozwoli przynajmniej na pewien czas ukrócić łamanie prawa przez rowerzystów i zapewni bezpieczeństwo pieszych.

Z poważaniem
      .........
    • Gość: passionplace2 Re: Dość rowerowego chuligaństwa IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.11, 13:21
      Jeżeli rowerzysta łamie prawo, np. za jazdę po przejściu jest 300 zł mandatu, to trzeba go ukarać.

ale pamiętajmy, żeby nie piętnować wszystkich. Bo część z nich stosuje się do przepisów.

---
      śmieszne zdjęcia z warszawy
    • lukasz.1978 Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? 04.07.11, 15:04
      Kobieta zdradziła cię z rowerzystą, żeś taki sfrustrowany?

Wsiądź na rower, pozbądź się 20 kilo zbędnego tluszczu, to może kobity przestaną cię rogi przyprawiać. Na razie jesteś nieatrakcyjny, bo masz za dużo tłuszczu i do tego zrzędzisz.
      • pompompom Re: Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? 04.07.11, 18:23
        Nie wiem czy autora wątku zdradzono z rowerzystą, ale jak mam nieprzyjemność z debilem na rowerze, który jedzie prosto na mnie, specjalnie przyspiesza, żeby mnie wyminąć o włos i jeszcze się bezczelnie gapi, a wszystko to dzieje się na chodniku bez ścieżki rowerowej na wąskim kawałku, bo część jest zabrana pod budowę to mam ochotę walić takim idiotą o chodnik i patrzeć czy aby równo mu ten głupi łeb puchnie.
        • Gość: passionplace2 Re: Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.11, 23:29
          Nie znasz przepisów? Rowerzysta może jechać chodnikiem, gdy nie ma ścieżki oraz na drodze czuje się zagrożony :P

---
          śmieszne zdjęcia z Warszawy | imprezy Warszawa
          • szaser Re: Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? 05.07.11, 08:14
            Rowerzysta na chodniku jest zawsze zagrożony!
          • szaser Re: Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? 05.07.11, 08:27
            Jakbyś znał przepisy, tobyś nie opowiadał głupot!
          • askazbielan Re: Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? 05.07.11, 10:32
            Ty nie znasz przepisów.
            Rowerzysta może jechać chodnikiem kiedy ŁĄCZNIE występują następujące warunki:
            - nie ma ścieżki rowerowej, chodnik ma co najmniej 2 metry szerokości, a na drodze obowiązuje prędkość powyżej 50 km/h.
            • askazbielan Re: Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? 05.07.11, 10:36
              ...a także w sytuacji wystąpienia niekorzystnych warunków atmosferycznych takich jak śnieg, silny wiatr, ulewa, gołoledź czy gęsta mgła. Ale pieszy ma na chodniku pierwszeństwo. Zawsze.
              • Gość: Gość z daleka Re: Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? IP: *.multimo.pl 05.07.11, 22:52
                Brzmi to dokładnie tak:

6. Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

I o tym, uzurpując sobie prawa, rowerzyści skrzętnie zapominają.
          • Gość: wakat Re: Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? IP: *.ip.netia.com.pl 06.07.11, 09:36
            Może też być zepchnięty z tego chodnika gdy w panice przed rozjechaniem zacznę przed nim robić uniki, mam nadzieję że będzie bez kasku i trafi łbem w latarnię lub krawężnik.
          • pompompom Re: Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? 12.07.11, 19:14
            Acha, więc ten rowerzysta czuł się zagrożony zapewne przeze mnie (tak na odległość 3 metrów jestem groźna) i w związku z tym podjął działania obronne. Pochylił się do kierownicy, mocniej nacisnął pedały, nabrał prędkości i gwizdnął o włos ode mnie.
            Nie pieprz błagam. Może i ma prawo jechać po chodniku, ale nie ma żadnego prawa rozganiać przechodniów i zmuszać ich do uskakiwania, bo debilek na rowerku uważa się za pana chodnika. Jeden taki zdaje się chciał nauczyć pociąg, jak żelastwo ma się pokornie zachowywać wobec pana rowerzysty. Pociąg niestety tępy był i niczego nie pojął - przejechał rowerzystę na śmierć.
          • jhbsk Re: Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? 18.07.11, 21:23
            Gość portalu: passionplace2 napisał(a):

> Nie znasz przepisów? Rowerzysta może jechać chodnikiem,

Bzdura.
        • Gość: antyrower Re: Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? IP: *.ip.netia.com.pl 05.07.11, 22:38
          Mój słabowidzący kolega z pracy, posługujący się laską, zmierzając do autobusu, na chodniku przy pomniku Kopernika został niemal przejechany przez rozpędzonego rowerzystę. Nie zdążyłem nawet krzyknąć, kiedy kolega zamachnął się na rowerzystę laską, wbijając ją w szprychy przedniego koła. Efekt wiadomy. Zanim dobiegłem na pomoc, żeby jeszcze mu nakopać, kolega potraktował go słusznie laską. Laska się trochę wygięła.
          Zdarzenie natchnęło mnie do kupna teleskopowej rurki aluminiowej. Bez problemu mieści się w plecaku, torbie i aktówce. Rurka zostanie wykorzystana jako hamulec, włożona w przednie lub tylne szprychy. Chodzenie chodnikiem na Krakowskim czy Nowym Świecie staje się nie lada wyczynem nie tylko dla niepełnosprawnych, ale również dla zdrowych, silnych obywateli.
          Howk.
          • lukasz.1978 Rower Zdrower 06.07.11, 07:30
            > Zdarzenie natchnęło mnie do kupna teleskopowej rurki aluminiowej. Bez problemu
            > mieści się w plecaku, torbie i aktówce. Rurka zostanie wykorzystana jako hamule
            > c, włożona w przednie lub tylne szprychy.

Lepiej nie kozakuj, bo się możesz ostro przejechac, nigdy nie wiesz na kogo trafisz. Możesz trafić na takiego, co po pozbieraniu się z chodnika sformatuje ci twarz.. I co, powiesz, że warto było?

Twoja rurka też wtedy niewiele może pomóc w starciu z ciężkim U-lockiem. Więc nie napinaj się tak, bo możesz mieć synek pecha.
            • Gość: antyrower Re: Rower Zdrower IP: *.ip.netia.com.pl 06.07.11, 08:18
              zaznaczam: "zdrowych, silnych obywateli" ;-)
              Zapewniam, że potrafię przytrzymać delikwenta, do czasu przyjazdu policji.

To, co wyprawiają rowerzyści na Krakowskim i NŚ zakrawa o pomstę do nieba...
            • Gość: Wakat Re: Rower Zdrower IP: *.ip.netia.com.pl 06.07.11, 09:39
              Masz rację, nigdy nie wiesz na kogo trafisz. Mam nadzieję że trafisz kiedyś na mnie. A ja jestem wariat....
          • Gość: Marek Re: Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.11, 15:56
            Popieram. Mogę zapewnić - jeśli będę przypadkowym świadkiem tego typu sytuacji na pewno pomogę pieszemu. Gonić pedalarzy (większość rowerzystów jest nienormalna).
            • szaser Re: Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? 20.07.11, 11:58
              Po chodniku może poruszać się każdy pieszy, nieważne, czy chory, czy zdrowy.
              Natomiast nie każdy może prowadzić jakikolwiek pojazd, a tego w przypadku rowerów, nikt nie bada, tylko istnieje domniemanie.
              A jak wariat, ma ocenić, że nie jest wariatem lub ignorantem?
              Pamiętam, że podczas egzaminu na kartę, milicjanci i inni egzaminatorzy, zadawali różne pytanie, nie zawsze związane z ruchem.
      • Gość: Gość z daleka Re: Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? IP: *.multimo.pl 04.07.11, 22:44
        Ty zapewne mądralo od pedałowania masz już problemy z prostatą, więc o przyprawianie rogów przez ciebie mogę być spokojny.
        • Gość: konrad Re: Kobieta zdradziła cię z rowerzystą? IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 12:17
          Poziom dyskusji na tym forum to dno.
    • Gość: kierowca bombowca Dość samochodowego huligaństwa IP: *.centertel.pl 05.07.11, 13:58
      jak w temacie
      • romanbrydzysta Wojna przeciwko rowerowym pitatom 07.07.11, 19:45
        Straż Miejska skutecznie walczy z rowerowym bandytyzmem:
        www.zyciewarszawy.pl/artykul/2,614149_Dwaj-pijani-rowerzysci-jechali-po-alkohol.html
    • hydros Re: Dość rowerowego chuligaństwa 12.07.11, 17:39
      Bardzo niebezpieczne dla kierowców i pieszych jest nagły wjazd rowerzysty na przejście dla pieszych, tuż przed zmianą świateł. Kierowca skręcający w prawo nie jest w stanie takiego rowerzysty zauważyć. Rowerzyści traktują przejście dla pieszych jak swoją ścieżkę rowerową. Nawet tatusie z mamusiami i dziećmi nie zsiadają z rowerów i bezczelnie łamią przepisy a ich pociechy myślą , że jest to normalne.
      Rowerzyści na przejściach dla pieszych to dzisiaj największe niebezpieczeństwo , powinno być wreszcie zauważone przez policję i straż miejską i tępione z całą surowością.
      Straż powinna się również zająć babciami przechodzącymi przy czerwonym świetle przy bazarze Banacha i normalnie karać mandatami bez względu na wielkość emerytury. Nie dość, że łamią prawo, to dają zły przykład dzieciom.
      • romanbrydzysta Straż miejska wzięła się za rowerowych bandytów 17.07.11, 17:32
        Nareszcie Straż miejska tępi rowerowe robactwo:
        www.strazmiejska.waw.pl/start/2786-12072011-rowerzysta-qna-gazieq.html
        • romanbrydzysta Straż Miejska walczy z rowerowymi przestępcami 23.07.11, 23:45
          Straż Miejska wreszcie przestała się cackać z rowerowymi dewiantami!

20.07.2011 - Kolejny pijany rowerzysta
          Praga Południe VII Oddział Terenowy

Po raz kolejny strażnicy udaremnili dalszą jazdę pijanemu rowerzyście. Była godzina 1:30 w nocy z wtorku na środę. Strażnicy zatrzymali go na Rondzie Waszyngtona. Badanie na posterunku wykazało ponad promil alkoholu. Sprawę przejęła policja.

19.07.2011 - Zygzakiem na dwóch kółkach
          Praga Północ, Żoliborz V i VI Oddział Terenowy

Od początku wakacji funkcjonariusze Straży Miejskiej m. st. Warszawy niemal codziennie ujmują pijanych rowerzystów. Wczoraj jazdę wężykiem uniemożliwili dwóm cyklistom

18.07.2011 - „Odłowili” pijanego cyklistę
          Praga Południe Referat ds. Ekologicznych

Niedziela. Minęła godzina 22.30. Funkcjonariusze z Patrolu Ekologicznego jadą przez Most Poniatowskiego do Śródmieścia. Nagle przed nimi pojawia się rowerzysta, który nie tylko jedzie środkiem pasa, ale też mimo pory nocnej nie ma włączonego oświetlenia

www.strazmiejska.waw.pl/
          • romanbrydzysta Sezon pijaków na rowerach 29.08.11, 19:00
            Praktycznie codziennie strażnicy ujmują nietrzeźwych rowerzystów. Często amatorzy kompilacji dwóch kółek i trunków wyskokowych są zdziwieni, że nie mogą wsiadać na rower w stanie upojenia alkoholowego. Podobna sytuacja miała miejsce przy ul. Powązkowskiej w środowe popołudnie. Jadący rowerem Henryk K. na oczach strażników nie poradził sobie z jednośladem i przewrócił się. Wynik badania-3 promile w wydychanym powietrzu

www.strazmiejska.waw.pl/start/2931-25082011-sezon-pijanych-rowerzystow.html
            • romanbrydzysta Pijacy na rowerach 13.09.11, 21:34
              www.strazmiejska.waw.pl/start/2989-10092011-zawiod-go-tylko-rower-.html
              Piątek, godz. 20.50, ul. Kłobucka. Straż o rowerzyście, który prawdopodobnie jest pijany powiadamia operator monitoringu miejskiego. Kiedy straż nicy dojeżdżają w rejon wskazanej ulicy, widzą jak rowerzysta przewraca się uderzając głową w chodnik.

Rowerzysta choć ma tylko zewnętrzne, drobne obrażenia zostaje zabrany na dalsze badania do szpitala. Wcześniej jednak zdołał wydmuchać ponad 1.7 promila.
              • corroll Re: Pijacy na rowerach 14.09.11, 02:02
                I bardzo dobrze, pijanych rowerzystów trzeba gonić, tym bardziej jeżeli poruszają się po ulicach. Prawdę mówiąc najbardziej wkurzają mnie ci co jeżdżą po ulicach, gdyż często stwarzają duże zagrożenie. O ile tymi na chodnikach specjalnie się nie przejmuję, to karkołomne wyczyny jadących ulicami rowerzystów często podnoszą mi ciśnienie, a szczególnie zabawa w wyprzedzanie takowych. Zatem niech straż pilnie zwraca uwagę na cyklistów ulicznych. Wogóle w Warszawie to powinni poruszać się albo po ścieżkach albo po chodnikach. W każdym razie niech spadają z ulic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka