Dodaj do ulubionych

Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po mi...

13.06.11, 08:15
Nooo, pogratulować Bufetowej chytrego planu sabotowania przyszłorocznego EURO. Ten babol nie zdaje sobie sprawy z tego, ilu ludzi przybędzie i co to oznacza.
Fan Zone pewnie zrobią pod pajacem kultury, do którego nie będzie jak dojechać, na stadion też nie będzie łatwo..
Ale po co, przecież mamy TV...
Obserwuj wątek
    • Gość: abc Re: Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po IP: *.euroafrica.com.pl 13.06.11, 08:20
      Masz rację. Komu jest potrzebne jakieś tam durne metro? Tyle lat nie było i było dobrze, ale głupia Bufetowa uparła się, żeby budować drugą linię!
      • janus-z333 Re: Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po 13.06.11, 08:46
        A może byś trochę pomyślał,zamiast pisać głupoty.Panią Gronkiewicz-Waltz,powinniście całować po rękach za to co robi dla miasta.Pisać tylko po to by komuś dowalić,choć argumentów przeciw niej nie ma w zasadzie nikt,to po prostu czystej wody idiotyzm.Ale jak to mówią,idiotów się nie sieje,oni się rodzą.
        • totuus He, he, he 13.06.11, 08:53
          Uwielbiam nadętych forumowiczów, którym obce są takie pojęcia jak "sarkazm" czy "ironia".
          • uzdek98 Re: He, he, he 13.06.11, 10:06
            nie znaja nawet takich slow... nie oczekuj wiele po urzedasach stolza...
            • wutang4eva Re: He, he, he 13.06.11, 20:16
              I ogolnie po wyborcach PO :P
        • Gość: abc Re: Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po IP: *.euroafrica.com.pl 13.06.11, 10:13
          totuus już odpowiedział za mnie :-) Więcej luzu, bo pękniesz, biorąc wszystko dosłownie!
        • Gość: mk Re: Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po IP: *.itexpert.pl 14.06.11, 12:18
          owszem calowac po rekach jesli nie przeszkadzalaby mieszkancom w i tak trudnym zyciu.
          pani hania zapomniala o najwazniejszej rzeczy - o proprytetach i odpowiednim przygotowaniu.
          najpierw obwodnica warszawy - cala! potem obwodnica centrum, a dopiero potem budowa metra. poza tym to skandal, ze w scislym centrum buduje metoda odrykwkowa stacje. to jak chcemy tych turystow z euro przekonac do naszego kraju? korkami w miescie i placem budowy. brudem na ulicach i cisza nocna? sorry ale to jest pomylka.
          poza tym jak sobie wytyczaja ulice tylko dla komunikacji to dlaczego proponowany objazd zawiera 24-godzinny busspas! gdzie obwodnica centrum? czy lazienkowska nie ma pelnic tej funcji? prosze bardzo niech zamkna grzybowska ale powinny zniknac busspasy z jerozolismskich, lazienkowskiej i solidarnosci. tam sa tramwaje przeciez. a to, ze sie korkuje to wina durnych urzednikow. jakby postawili patrol policji na rondach i wylapywali blokujacych tory to szybko by sie rozkorkowaly linie tramwajowe. nota bene to glownie autobusy blokuja ronda.
          skoro jest taki naciks na komunikacje miejsca to nie prezydent da przyklad. hahah! juz to widze jak urzednicy beda jezdzic zapchana i smierdzaco komunikacja.
          no i czemu pani hania nie waczy o trasy wyjazdowe z miasta? polnoc poludnie chociaz.
          brak jest myslenia w naszej administracji. probuja wprowadzac pseudo nowoczesnosc poprzez uprzywilejowanie komunikacji, a nie pamietaja o prostych rozwiazaniach...
          ehh...i my placimy podatki na pensje tej bandy nieudacznikow.
      • Gość: Labusz Re: Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po IP: *.171.94.212.static.crowley.pl 13.06.11, 13:38
        Metro jest potrzebne i żaden zdrowy na umyśle tego nie zaneguje. Zanegować można sposób realizacji tej inwestycji. Dziwne że przy budowie pierwszej linii nie było potrzeby zamykania całej 4-ro, 6-pasmowej ulicy...
        Pomijam drobiazg że wytyczone buspasy juz nam zostaną, a na "nowej" Świętokrzyskiej pojawią się zgodnie z planem ratusza kolejne.
        Metro, to tylko pretekst do rozpoczęcia realizacji planu blokowania kolejnych części śródmieścia dla ruchu prywatnego. :-)
    • Gość: f A może tak już powinno zostać? IP: *.play-internet.pl 13.06.11, 08:27
      ulica zamknięta a korki mniejsze niż były dotąd. Może powinno już tak zostać na stałe?
      forumrozwoju.waw.pl/swietokrzyska
      • Gość: Majkel Re: A może tak już powinno zostać? IP: *.aster.pl 13.06.11, 10:55
        Masz całkowitą rację. Optuję za zamknięciem świętokrzyskiej... zaraz po zbudowaniu czwartej linii metra. Póki co niestety nie mam jak poruszać się z pracy do pracy i samochód to moja jedyna możliwość osiągania dochodu. Podejrzewam, że nie jestem sam.
        • Gość: lajkonik Re: A może tak już powinno zostać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 17:08
          Nawet jak zbudują 6 linię metra jestem za pozostawieniem przejezdności Świętokrzyskiej dla przyszłych pojazdów. Tak ciężarowych jak i osobowych. Co najwyżej można z niej zdjąć wszystkie przyszłe autobusy, bo będzie metro.
          • je-nua Re: A może tak już powinno zostać? 14.06.11, 15:06
            brawo, wpuśćmy samochody ciężarowe do centrum. ciągłe brawa! (poszperaj jak potrafisz w necie w jakim kierunku idzie polityka względem ciężarówek w miastach, zdziwisz się aż Ci majtki spadną :))
            m
    • janus-z333 Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po mi... 13.06.11, 08:42
      Zamiast złośliwości i ogłaszania katastrofy,należałoby raczej pochwalić tą inwestycję.Przez 22 lata nadrabia się niedociągnięcia poprzednich władz i nikomu nie jest do śmiechu z powodu korków które rzeczywiście opanują Warszawę.Każdy chce jeżdzić metrem,każdy chce mieć nowoczesne i przyjazne miasto,ale bez pracy nie ma kólaczy.Więc należy bardziej optymistycznie i z wyrozumiałścią podchodzić do tej wielkiej i nad wyraz potrzebnej inwestycji.Jestem z poza Warszawy,jednak widzę potrzebę budowy metra,metro będzie lekiem na całe zło komunikacyjne Warszawy.Przeciewż nikt nie chce takiego zastoju inwestycyjnego jaki panował za czasów prezydenta Warszawy,Lecha Kaczyńskiego.
      • Gość: Jolanta Daj spokój... IP: *.softlab.com.pl 13.06.11, 09:10
        Daj spokój, przecież to tutaj to jest Forum Frustratum. Budują - źle. Nie budują - też źle. Najłatwiej przecież jest siedzieć i zrzędzić, wiecznie marudzić i narzekać. To, co proponujesz (podejść ze zrozumieniem do sprawy) jest jak najbardziej słuszne, ale w PL to nie ma szans na realizację. Bo Polacy są ekspertami we wszystkim, wszystko zrobiliby lepiej, szybciej, taniej i dokładniej - byleby tylko stać z boku i nie musieć się osobiście w coś zaangażować.
        Polski pech polega jeszcze na tym, że Polacy sami zawodowo zajmują tym, na czym znają się najgorzej i potem spod ich ręki wychodzą takie buble jakie wychodzą...
        Poza tym Polacy wszędzie węszą spisek i zawsze ktoś przeszkadza nam, biednym prześladowanym, pracować dobrze, solidnie i wydajnie: jak nie Rosja, to Niemcy. Jak nie Niemcy, to zawsze jeszcze znajdzie się jakiegoś Żyda. Ostanią deską ratunku są jeszcze pedały i cykliści.

Miejmy jednak nadzieję, że to się z czasem zmieni, chociaż tempo tych zmian jest zastraszająco marne !
      • Gość: hmm Re: Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po IP: *.yamo.pl 13.06.11, 09:40
        Skoro nie jestes z Warszawy, to skad wiesz co to miasto potrzebuje? Skoro nie stoisz w tych korkach, kto dal ci prawo mowic, ci w ogole w tej sprawie zabierac glos? Nie chodzi tutaj o to, ze sie robi cos, remontuje, buduje, tylko jak to sie robi. Jednoczesnie zamyka sie w Warszawie wiele waznych ulic, bez robienia odpowiednich objazdow, bez odpowiednich oznaczen. Wyglada to tak, ze zamyka sie ulice, stawia sie znak "objazd", a ty masz sie sam martwic jak masz pojechac, co wiecej, jak juz odkryjesz jak jechac, to i tak staniesz w mega korku, bo ogranizacja ruchu jest taka sama jakby remontu nie bylo, czyli mimo ze skieruje sie 2 razy wiecej samochodow na jakas ulice, to bynajmniej nie zmienia sie swiatel - swieca tak samo dlugo jak wtedy gdy ruch byl 2 razy mniejszy. Kolejka robi sie tak duza, ze kazdy probuje sie wcisnac na to skrzyzowania, blokujac jednoczesnie ulice rownolegla itd. itp. Policji oczywiscie nei ma zeby wlepiac takim blokujacym mandaty, tak samo jak ich nei ma gdy trzeba pokierowac ruchem, bo ktos kto ustawia swiatla zwyczajnie dal d...... O to mistrzu chodzi. Stawia sie znak "objazd", w mediach krotkie info i dalej maja w d... bo zawsze jest wytlumaczenie " remonty sa konieczne" , pewnie ze sa, ale myslenie tych co remonty organizacuje jest jeszcze bardziej konieczne.
      • Gość: PW Budować? TAK! Ale z głową! IP: *.polskieradio.pl 13.06.11, 11:27
        A tu uprawia się radosną twórczość w imię świetlanej przyszłości z kompletnym lekceważeniem bieżących potrzeb mieszkańców. Tak, mieszkańców, którym nikt nie dał 2 lat płatnego urlopu i muszą wciąż jeździć do pracy czy szkoły.
        Jestem za budową metra. Ale na naprawdę można zrobić mniej uciążliwie.
        Można rozsądniej ustawić sygnalizacje, zwiększając przepustowość JPII czy Marszałkowskiej, skoro poprzeczna Świętokrzyska jest nieprzejezdna. Można, ale po co? Robi się dokładnie odwrotnie i na dokładkę blokuje ruch na skrzyżowaniu z Grzybowską.
        Można zamykać ruch wtedy, gdy to jest niezbędne, a nie dla efektu wyborczego, jak na Prostej. Gdyby ją zamknięto teraz to stan prac przy metrze byłby taki sam...
        A czy przy inwestycji za miliardy nie można nad wykopem w ciągu Marszałkowskiej przewiesić tymczasowego wiaduktu za kilkanaście milionów PLN? Tego samego, który był użyty przy budowie wiaduktu przy dworcu gdańskim? pewnie można, tylko po co?
        Zgotujmy mieszkańcom hekatombę (pod pretekstem budowy metra), to jak im potem damy metro i ulice, to ze szczęścia znów nas wybiorą - myśli ratusz. I pewnie się nie myli...
        • herbusas Re: Budować? TAK! Ale z głową! 14.06.11, 00:18
          Tak budować z głową, w ustalonych umową kosztach i terminach. Budowniczym metra i Pani Prezydent zostało do oddania Warszawiakom zamkniętych ulic 867 dni - termin mija 48 miesięcy od podpisania umowy 28-10-2009. Ciekawe jak się wywiążą? na razie przez blisko rok na Prostej nie zrobili wiele.
      • q-ku podzielam ten pogląd - budować 13.06.11, 12:37
        wyjątkowo bezmyślni są ludzie którzy to krytykują
      • Gość: lajkonik Re: Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 16:59
        Wszystko fajnie, tylko, że jako z poza Warszawy nie wiesz jak to wyglądało. To dzięki Kaczyńskiemu funkcjonuje do dziś Wał Miedzeszyński. A pamiętam jak pani Pitera, ówcześnie kandydatka niezależna na prezydenta Warszawy, chciała doprowadzić do zamknięcia Trasy Siękorkowskiej. Działania urzędników Kaczyńskiego doprowadziły do szybkiego rozładowania po stronie praskiej. Po mokotowskiej do dziś nic się nie zmieniło, a miała być estakada.

Każda władza robi co może. Obecni rządzący mają to szczęście, że za ich władztwa następuje potężny dopływ środków unijnych. Wcześniej takich środków nie było. Inwestycje przygotowane, tylko zaczynać. Pewne źle przygotowane stąd poprawki Ale czyji urzednicy - Kaczyńskiego czy Walc są gorsi trudno powiedzieć. Większość na dole to ci sami ludzie.
        Dlatego przypisywanie obecnym władzom wyjątkowej aktywności jest nadużyciem. Gdyby nie było środków unijnych, w tym na II linię metra, nie byłoby tych inwestycji !!!
        Budowa pod Świętokrzyską to trudny teren. Nawet drążenie pod ziemią wymaga zlikwidowania jej przejezdności. Każdy jest w stanie to zrozumieć. Jednak mieszkańcy chcieliby by nie utrudniać im życia ponad miarę. A niestety władze nad ulicami sprawują od lat ci sami ludzie ( i za Kaczyńskiego, i za Walc). Jak są nieudolni odczuwamy na własnej skórze.
    • Gość: Doda J. Re: Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.11, 08:47
      Jechałem w niedzielę Towarową.
      Dobrze, że wiedziałem gdzie.
      Takiej kakofonii znaków nie da się ogarnąć.
      Współczuję przyjezdnym. :]
      • Gość: aa Re: Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 08:58
        W pełni zgadzam się z Prezydentem W-Wa
        W końcu na Pradze dostała najmniej głosów - wobec tego odetnie Prage od Centrum - zamknięcie jednocześnie trzech mostów w Centrum Warszawy.
        W sumie dziekujmy władzom bo mogli rozpocząć remonty na wszystkich mostach.
        Przez zaniedbania Pisu - żadnych inwestycji przez cztery lata rządów (podobno musiał być zamknięty Urząd Zamówiemn Publicznych- bo nic nikt nie ogłaszał, a firmy zwalniały miliony ludzi) trzeba natychmiast naprawiać całą warszawę, wszystkie ulice itp.

• Gość: gari Re: Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po IP: 83.238.72.* 13.06.11, 10:27
          wobec tego odetnie Prage od Centrum

I z tego powodu buduje metro na Pragę?
        • Gość: PW Nie bój, nie bój, po kolei zamykają IP: *.polskieradio.pl 13.06.11, 11:34
          i rzeczywiście nie będziesz miał jak do Warszawy z Pragi przyjechać!
          - Świętokrzyski już praktycznie odcięty.
          - Śląsko - Dąbrowski za chwilę cały będzie trambuspasem.
          - Łazienkowski przytkany buspasem będą zamykać w wakacje, na szczęście podobno nie obie nitki naraz...
          - Poniatowskiego przytkany buspasem
          - Trasa Toruńska w przebudowie
          Normalny ruch pozostał na Gdańskim i Siekierkowskim.
          "Słuszną linię ma nasza władza"?
          • q-ku "przytkany buspasem"... a może zrozum aluzję? 13.06.11, 12:57
            i się przesiądź do autobusu jak proszą władze miasta (i kilkudziesięciu innych miast w Europie)?
            • Gość: Arkadiusz Re: "przytkany buspasem"... a może zrozum aluzję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 16:13
              Rozumiem aluzję i chętnie przesiądę się do autobusów kiedy temperatura w autobusach spadnie do powiedzmy 22stopni Celciusza, a za nią odór spoconych ludzi. Nie kupuję tłumaczenia, że autobany ZTM to nie "model śródziemnomorski". W tej sytuacji wolę sobie siedzieć w korku w moich 19stopniach w samochodzie i nie wstydzić się idąc spoconym jak mysz na spotkanie. Ja i większość moich znajomych chętnie przestalibyśmy wywalać pieniądze na benzynę, stać w korkach i zanieczyszczać środowisko. Dużo bardziej wolałbym poczytać sobie książkę w autobusie czy przejrzeć prasę. Niestety w takiej temperaturze i ścisku jaka panuje w autobusach nie jestem w stanie myśleć o niczym innym jak o tym, że mogłem jechać autem.
              • q-ku wiem że się nie przesiądzesz, ja też nie 13.06.11, 21:35
                ale jadąc w korku wiem, ze to mój wybór
                zamiast siedzieć w autobusie, wybrałem klimę, muzyczkę i pusty samochód - jeden człowiek na 5 miejsc

więc nie marudzę tylko słucham tej muzyczki godzinę czasu - wożę odpowiedni zapas muzyki

bo wybrałem
                • Gość: anka Re: wiem że się nie przesiądzesz, ja też nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 23:07
                  Obawiam się, że nie wszyscy ten uroczy wybór mają. Niektórzy, a tak naprawdę całkiem wielu, po prostu muszą się poruszać samochodem.
                  Ja akurat rozumiem, że jeśli chcemy mieć metro, nowe mosty i drogi to sorry, ale tego się nie da zrobić czarodziejską różdżką i budowa jest upierdliwa. Ale doprawdy nie rozumiem tych gadek o wyborze, o tym jak cudny jest zbiorkom (bo nie jest). Może jak się jest studentem, albo do pracy dojeżdża się jedną linią, bez kombinowania i przesiadek.
                  • q-ku nie ma litosci 14.06.11, 06:38
                    spróbuj wjechać do ścisłego centrum Londynu;-)
                    Po kilku razach pójdziesz z torbami.

Tak jest po prostu w każdym dużym mieście świata, więc będziemy się musieli przyzwyczaić
        • Gość: lajkonik Piszesz bzdury do kwadratu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 17:01
          A myślisz przy tym co piszesz czasami ?
    • Gość: hanys A ja sie ciesze ze Warszawiaki pokisza sie w korka IP: *.ip.netia.com.pl 13.06.11, 09:42
      ;-)

a na poważnie to szkoda mi was, u nas na Slasku korków nie ma bo mamy dobre drogi A4,A1 DTS.
    • uzdek98 warszawiakom zachcialo sie walza a dostali stolza. 13.06.11, 10:04
      kto glosowal na to cos... lachudra i jej urzedasy zablokowali niepotrzebnie miasto i beda teraz dlubac 10 lat w ziemi...
    • Gość: Gość Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po mi... IP: *.home.aster.pl 13.06.11, 10:09
      Przestańcie tytułować artykuły tak jakby nastąpił jakiś kataklizm! Jak się poruszać po mieście? Normalnie - tak samo jak w przypadku zamknięcia każdej innej ulicy.
    • Gość: mcozio szkoda ze tyle lat czekamy na metro.... IP: *.limes.com.pl 13.06.11, 10:10
      poza tym moze rozwiazaniem byloby napowietrznie ? albo powaznie podjsc do obwodnicy miasta, tak aby z rejonu gdzie nie ma metrca moc sie wydostac autem...

metro tak..ale o 30 lat za pozno
      • Gość: gari Re: szkoda ze tyle lat czekamy na metro.... IP: 83.238.72.* 13.06.11, 10:30
        > poza tym moze rozwiazaniem byloby napowietrznie ?

A może teleportacja?

albo powaznie podjsc do obwod
        > nicy miasta, tak aby z rejonu gdzie nie ma metrca moc sie wydostac autem...

siskom.waw.pl/obwodnica-ekspresowa.htm
    • Gość: welcometohell To miasto trzeba by wpierw wysiedlić a potem IP: *.t-mobile.pl 13.06.11, 10:35
      ..zbudować na nowo i wpuścić ludzi.

50 lat stracone, takie hocki-klocki powinno się robić 20-30 lat temu gdy było mniej ludzi, aut, firm.
      • q-ku Re: To miasto trzeba by wpierw wysiedlić a potem 13.06.11, 12:58
        takie hocki-klocki powinno się robić 20-30 lat temu gdy było mniej ludzi, aut, firm."

ale nie zrobiono i trzeba kiedyś w końcu

• Gość: PW Niech Galas poprawi sygnalizację JPII/Grzybowska IP: *.polskieradio.pl 13.06.11, 11:17
      Na JPII mega-korek stoi już od tygodnia a Grzybowską nic nie jedzie!
      Po co skrócono cykl dla JPII a wydłużono dla Grzybowskiej? Żeby stojących w korku ludzi wkurzać oglądaniem swobodnego przepływu powietrza na Grzybowskiej?
      Skoro ruch na Grzybowskiej został znacznie ograniczony to i cykle świateł powinny to odzwierciedlać! Więcej zielonego dla JPII, więcje czerwonego dla Grzybowskiej!
      • unhappy Re: Niech Galas poprawi sygnalizację JPII/Grzybow 13.06.11, 13:18
        Gość portalu: PW napisał(a):

> Na JPII mega-korek stoi już od tygodnia a Grzybowską nic nie jedzie!
        > Po co skrócono cykl dla JPII a wydłużono dla Grzybowskiej?

Cykl dla Grzybowskiej w niektórych porach dnia był idiotycznie krótki uniemożliwiając przejście przez jezdnię na zielonym. Taki ukłon w stronę kierowców ale kosztem pieszych.

> Żeby stojących w kor
        > ku ludzi wkurzać oglądaniem swobodnego przepływu powietrza na Grzybowskiej?
        > Skoro ruch na Grzybowskiej został znacznie ograniczony to i cykle świateł powin
        > ny to odzwierciedlać! Więcej zielonego dla JPII, więcje czerwonego dla Grzybows
        > kiej!

Proponuje 1 sekundę dla Grzybowskiej. A przy przejściach zamontować bloki startowe. Wtedy egoiści, tacy jak ty będą na pewno usatysfakcjonowani.
        • Gość: lajkonik Re: Niech Galas poprawi sygnalizację JPII/Grzybow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 16:46
          To nie jest kwestia pieszych na JPII. Dla nich zawsze można zbudować przejście nad JPII. Na 2,5 roku ( a zresztą kto wie, może i na 5 ?!) to się chyba opłaca i powinno być wliczone w koszty takiej inwestycji. Czas wydłużono, jak przyznał kilka dni temu Galas o kilka sekund. To dużo.
          Jeżeli rzeczywiście to jest wąskie gardło, a nie kolejne światła wzdłuż JPII to należy zbudować więcej takich kładek i wydłużyć trwanie zielonych wzdłuż JPII. Mam nadzieję, że przywrócenie ruchu na wiadukcie na Andersa trochę poprawi sytuację. !!! Tak nawet tak pozornnie odległe miejsca na siebie wpływają. Tak samo dla ruchu w centrum w tej chwili newralgiczne będą skrzyżowania Al. Jerozolimskich z Żelazną ( powinien byc stały patrol policji, który wyegzekwuje nie wjeżdżanie na skrzyżowanie przy braku możliwości zjazdu z niego) i Plac Zawiszy. Tam tanio niewiele da się poprawić.
          • q-ku jak już Ci zrobią kładkę 14.06.11, 10:04
            i będziesz miał raz okazję nią przejść
            to zaczniesz protestować - kto zmusił ludzi do wchodzenia tak wysoko i czy nie można by zrobić schodów ruchomych
    • Gość: Hrabal Re: Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po IP: *.kki-bci.pl 13.06.11, 11:26
      Warszawiakom współczujemy. Najlepszym rozwiązaniem, było by udać się na dłuuugie wakacje, ale nie wiadomo do końca kiedy można było by wrócić... Ale cóż, Metro wymaga poświęceń.
      __
      www.sky4fly.net/
    • Gość: Tubylec Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po mi... IP: 194.181.8.* 13.06.11, 11:32
      W ciągu 2-3 dni wszystko się unormuje, będzie ciężko na pewno, ale jak może być inaczej skoro trzeba wydłubać w centrum miasta dziurę w ziemi o długości kilku kilometrów ? Niech wszyscy malkontenci nad tym się zastanowią!!! Do budowy metra zbudowano najnowocześniejszą maszynę drążącą, prace ruszą w terminie. Przecież na dobrą sprawę to są najpoważniejsze inwestycje w tym niedoinwestowanym mieście od kilkunastu lat.
      Brawo Pani Prezydent !!! Rękami i nogami popieram!!! Czekamy na finał mostu Północnego też, każda taka inwestycja to ulga dla całego miasta, które nie jest zbiorem oderwanych od siebie ulic ale naczyniem połączonym.
      • Gość: lajkonik Brawo pani prezydent ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 17:35
        Oczywiście, że budowa 2 linii metra ( i kolejnych) to konieczność w mieście takim jak Warszawa. Tak samo koniecznością jest budowa kolejnych mostów, widuktów, ulic. Od tego jest prezydent miasta by między innymi tym w mieście zarządzać. Dostając dodatkowe pieniądze z Unii poszerza się front inwestycji. Super. Wszyscy się cieszymy. Czy to jednak powód by krzyczeć brawo ? Przecież ona realizuje swoje obowiązki.
        A teraz o najważniejszym. Mają być nowoczesne maszyny, ma być szybko. Dobrze jakby w miarę bezkolizyjnie dla mieszkańców. 2-3 dni na dotarcie ? Niech będą 2-3 tygodnie, bo przecież już niedługo zamknięty zostanie kolejny odcinek Świętokrzyskiej i dopiero wtedy zacznie się docierać wersja docelowa. Jest jednak coś co wzbudza mój niepokój.

Wiadukt na Żoliborz miał byc oddany do użytku, można powiedzieć lata temu. Nadal tak się nie stało. Taka opóźniona inwestycja kilka kilometrów od budowy metra wpływa na strumienie pojazdów ( w tym komunikacji miejskiej) w strefie bezpośredniego oddziaływania budowy metra. To samo z nie do końca rozwiązanymi problemami na placu Zawiszy. Zamknięcie Sokolej odczuwalne jest teraz aż na Świętokrzyskiej. Czy po zamknięciu przejazdu przez Świętokrzyską sprawa sama się rozwiąże ? Może choć wątpię. ITD, itd.
        Jest wiele niedokończonych inwestycji i od lat nie rozwiązanych problemów komunikacyjnych plus powstają nowe w związku z budową. Brawo pani prezydent i jej urzędnicy będzie można dopiero powiedzieć jak wszystko będzie przebiegało w miarę bezkolizyjnie i zgodnie z harmonogramem, a nie jak na Andersa.
      • krolowa-mroku Re: Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po 13.06.11, 18:36
        Bufetowy klakier się odezwał.
    • Gość: rowerek Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po mi... IP: *.unknown.vectranet.pl 13.06.11, 11:43
      Ja nie widzę problemu, jeżeli nie muszę czegoś kogoś wozić autem przesiadam się na rower i korki mnie nie interesują, a i jeszcze przy okazji można trochę schudnąć. Zwyczajnie mi się nie chcę wierzyć że wszystkim warszawiakom pracującym w śródmieściu auto jest im całkowicie niezbędne do pracy, wystarczy wstać pól godziny wcześniej i na pewno zdążycie, a przy obecnych korkach nawet prawdopodobne jest, że będziecie mogli pospać sobie dłużej.
    • q-ku tak było gdy remontowano tory tramwajowe 13.06.11, 12:36
      ale teraz są porządne torowiska, wyciszone i nowe

to dobrze ze się remontuje i buduje przecież

można oczywiście nic nie robić i opluwać
    • Gość: Roslina Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.11, 12:50
      Nie zamierzam przesiadac sie do komunikacji miejskiej i nie zamierzam tez jeczec i plakac bo musze stac w korkach. Trudno, bede wstawal wczesniej. Zycie w miescie (a szczegolnie tak niedoinwestowanym jak Wawa) ma swoje minusy, oprocz plusow. Najwyzej poslucham sobie paru ksiazek na cd i nadrobie zaleglosci.
      • je-nua Poproszę więcej takich wpisów :))) 13.06.11, 13:14
        bo jak czytam niektóre wypowiedzi (czy też wypociny) na forach to nie dziwię się, że niektóre rejony Polski są skazane na marazm i bezrobocie. wiadomo, że łatwiej pluć na stolicę niż u siebie coś zmienić, cóż - ktoś nie ma, żeby mieć mógł ktoś. tym lepiej dla stolicy :)
    • Gość: Ciekawa Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po mi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 13:21
      Zaraz jadę sprawdzić, czy staropolskim obyczajem na zamknietym odcinku jest 5 robotników - w tym trzech siedzi, czwarty cos kopie , a 5 się temu przyglada i sprawdza, czy juz mozna o 15.00 iśc do domu. A że stoja setki tysięcy ludzi w korkach, to co, kogo obchodzi tzw plebs, czyli społeczeństwo. To tylko na świecie pracuja na 3 zmiany i pracuja, a nie udaja, że to robią. 400 000 tysiecy na kwiaty w zakorkowanej Warszawie, to chtyba pani Walc robi sobie z nas kpiny w żywe oczy!
    • Gość: MOTOCYKLISTA Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po mi... IP: *.159.56.194.static.crowley.pl 13.06.11, 14:42
      Uwaga Motocykliści, Motorowerzyści i inne jednoślady!

Od piątku wieczorem CAŁA GRZYBOWSKA jest dla nas przejezdna :). Przy nakazach skrętu dodano wszędzie "nie dotyczy pojazdów jednośladowych". Poborcy podatkowi (czyt. drogówka) tradycyjnie zaspali i dalej łupią naiwnych, bo jeszcze nie wiedzą o zmianie. Ci którzy już zapłacili nie mają raczej szans na odzyskanie nadpłaconego podatku :(. Proszę o powiadomienie wszystkich zainteresowanych o zmianie.
    • wutang4eva Świętokrzyska zamknięta. Jak poruszać się po mi... 13.06.11, 20:21
      Nie dosc, ze zabrano kierowcom Prosta, Swietokrzyska , Grzybowska, to jeszcze na dodatek popsuto swiatla na Jana Pawla przy Grzybowskiej, ktora czasami nic nie jedzie przez caly cykl swiatel( a na Jana Pawla robia sie korki) . Logiczne jest ze zwiekszy sie ryuch na Jana Pawla w takiej sytuacji. Na dodatek dzisiaj jakis idiota ustawil osobne swiatla do skretu przy feminie, dzieki czemu na cyklu swiatel przejezdza 2-3 razy mniej samochod niz zawsze. Szczyt debilizmu albo bezczelnosci.
      • q-ku jest lato - pora na rower 13.06.11, 21:44
        :-)
        • wutang4eva Re: jest lato - pora na rower 13.06.11, 22:52
          A moze rolki albo deskorolke? Niczym to sie nie rozni z punktu widzenia przeznaczenia :P
        • Gość: anka Re: jest lato - pora na rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 22:56
          A pewnie, że tak. Rower fajna sprawa. Tylko niekoniecznie, jako rozwiązanie dla wszystkich kwestii dojazdu do pracy. Nie wszyscy niestety mogą.
          • profes79 Re: jest lato - pora na rower 14.06.11, 10:28
            Żeby było weselej czasem nawet jak można to nie ma gdzie roweru zostawić bo pracodawca nie przewiduje stojaków/pomieszczeń na rowery...
            • wutang4eva Re: jest lato - pora na rower 14.06.11, 16:15
              To jedz na deskorolce, mozna ja wniesc do gabinetu bez problemu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka