Dodaj do ulubionych

Komfort pasażera

IP: *.home.aster.pl 16.09.11, 18:57
Nawiązuję do wątku z któregos forum , gdzie pojawiła się wzmanka by wprowadzić u nas system wsiadania do komunikacji jak w USA .Zgadzam się całkowicie- Taki system istnieje też w Anglii. Tam bilety kontroluje kierowca-jedno wejście, a kiedy jako nieświadoma Polka weszłam drugimi drzwiami ,podszedł i poprosił o okazanie biletu. W Polsce możemy pomarzyć o kierowcy który zwróci uwagę na śmierdzących pasażerów. Autentyczny przypadek w Warszawie. Z dworca Gdańskiego do Stażyńskiego , latem tego roku, jechało 3-ch pasażerów w tramwaju- meneli śmierdzących tak okropnie że ludzie zatykali nosy czym się dało , ale to nie wszysko. ''panowie'' przewozili 2 szyny kolejowe- podejrzewam że na złom - czy motorniczy tramwaju nie był w stanie zauważyć tego ''bagażu podręcznego'' ?.
Podobnych ,śmierdzących przypadków ,gdzie śmierdzi nie tylko osoba ale jej brudny dobytek jest więcej i każdy zapewne z tym się spotkał w większym mieście.
Podnoszone są ceny biletów ale nie zapewnia to nam komfortu podróży . Bo komfort i klimatyzacja nie istnieje ,za to istnieje i to bardzo realnie moje 156 zł co miesiąc w kasie za 2-u strefowy bilet.
Czy ktoś ma pomysł na egzekwowanie praw pasażera - bo ja opadam z sił - a chętnie się przyłączę do fajnych rozwiązań.
Obserwuj wątek
    • Gość: Stary Pingwin Re: Komfort pasażera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.11, 21:04
      Każda próba usunięcia menela przez obsługę pojazdu kończy się stekiem wyzwisk.Obsługa nie może użyć siły. Nie tylko menele wożą dziwne rzeczy-kiedyś wiozłem z Okęcia normalnych pasażerów z wanną i sedesem(fabrycznie zapakowanymi)
      • Gość: Dział Anal-liz Org Re: Komfort pasażera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.11, 22:57
        Świetny pomysł, jeden z lepszych. W przypadku pozostania śmierdziaków w wozie, bo prowadzący ma mniej praw od nich- zabronić kontynuacji jazdy pojazdu do czasu przybycia straży miejskiej/policji.
        Wprowadzimy z dniem 1.11.2011
    • mot_666 Re: Komfort pasażera 17.09.11, 23:18
      @Kate: Motorniczy może tylko wezwać odpowiednie służby, sam nie może takiej osoby się pozbyć. Na pytanie "czy motorniczy nie widzi..." odpowiadam: tak może nie widzieć i waszym pasażerskim obowiązkiem jest przyjść i powiedzieć motorniczemu, że coś jest nie tak ale Wy jak zwykle się chowacie. Sama też możesz zadzwonić na 986, korona Ci z głowy z nie spadnie. Chcesz wyprowadzać siłą ludzi z tramwaju? Zauważ, że Was jest w wagonie kilkadziesiąt osób a motorniczy jest jeden, jakbyście się zebrali w kilka osób to raz dwa menela by się wyrzuciło ale, nie bo po co. Jest motorniczy superman on nas wybawi. Nauczcie się w końcu współpracować z obsługą pojazdu a nie tylko ją krytykować, że nie robi czegoś czego nie musi lub do czego nie ma prawa. Zrozum też, drugą stronę. Jeździsz do pracy w środku nocy? Bo ja jeżdżę o 3 czy 4 nocnym autobusem, który na DW. Centralnym zapełnia się menelestwem. 30 minut jazdy w mega smrodzie i co mam zrobić? Co ma zrobić kierowca? Nawet ZTM przyjął bezdomnych pod swój dach i teraz śpią w poczekalni na pętli Młociny bo na centralnym co raz mniej dla nich miejsca. Wiesz co zrobi straż miejska jak wyciągną menela z tramwaju? Posadzą na ławce i pójdą sobie a on wsiądzie do następnego pojazdu. Najwięcej można zdziałać działając razem i to właśnie Wy - pasażerowie powinniście reagować w pierwszej chwili, albo się zebrać i wykopać menela (Wy możecie, na Was nikt skargi nie napisze) albo poprosić motorniczego o wezwanie pomocy (trzeba się liczyć wtedy z opóźnieniem pojazdu).
    • Gość: Kalina Re: Komfort pasażera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.11, 23:42
      Popieram w całej rozciągłości. Do mojego miejsca zamieszkania dojeżdża tylko jeden autobus, za to trasa jest chyba stworzona dla wszelkiej maści menelstwa i marginesu, pierwsi zasmradzają cały autobus wożąc swoje cuchnące pakunki ze złomem na skup przy rondzie Starzyńskiego, a potem wracają wieczorem na działki, gdzie nocują. Natomiast druga kategoria powoduje, że czasami zastanawiam się czy dojadę cała i zdrowa do domu - chlają, przeklinają na cały autobus, kierowca udaje, że nie słyszy.
      ZTM tak zachęca to jazdy komunikacją miejską, że od przyszłego miesiąca idę na kurs prawa jazdy. Przynajmniej żaden śmierdziel nie wsiądzie mi do auta, a ja dojadę bezpiecznie do celu.
      Nie piszcie jaki to kierowca jest biedny i bezradny, kiedyś jechałam wieczorem z bandą buraków, którzy palili, żłopali piwsko i terroryzowali pół autobusu. Kierowca wezwał straż, zatrzymał autobus, wsiedli strażnicy i wyprowadzili hołotę. I jeszcze przeprosił pasażerów za utrudnienia. Czyli jednak można.
    • Gość: gość Re: Komfort pasażera IP: *.centertel.pl 19.09.11, 13:59
      jeszcze 21 lat temu nie było menelstwa bo nie było bezrobocia i był bardzo słuszny nakaz pracy. a teraz zwożą towary z azji a ciemnota je kupują tworząc tym samym bezrobocie i menelstwo
    • Gość: oderwany od pługa Re: Komfort pasażera IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.11, 15:34
      >Tam bilety kontroluje kierowca-jedno wejście...

pomysł dobry tylko parę ale
      trzeba zmusić ZTM do uwzględnienia tego w czasach przejazdów miedzy przystankami albo w ogóle zrezygnować z tego rozwiązania. teraz wszyscy na przystanku wchodzą wszystkimi drzwiami- to samo z wychodzeniem. W przypadku tylko jednych drzwi do wchodzenia czas potrzebny na wejście wszystkich chętnych, szczególnie w godzinach szczytu, trzeba liczyć już w minutach a każda linia ma przynajmiej z dwadzieścia przystanków. Wydaje się że te paręnaście sekund więcej nie robi różnicy ale przez ilość przystanków i sygnalizacji świetlnych na które kierowca już nie zdąży czas przejazdu zaczyna się znacznie wydłużać. Czasy i tak są oderwane od rzeczywistości,taki sam czas przejazdu jest w godzinach szczytu i poza, w ogóle nie uwzględniają korków gdzie traci się nawet po kilkadziesiąt minut. Raz trzeba wlec się trzydzieści na godzinę a w godzinach szczytu można zapomnieć o przerwie
      Co z wózkami dziecięcymi i inwalidzkimi, przednie drzwi nie są przystosowane do wprowadzania tychże
      i chyba najważniejsze- jak zmusić naszych współobywateli to wchodzenia tylko jednymi drzwiami- wolności szlacheckie i liberum veto wciąż u nas żywe. Albo zmuś bandę rozwydrzonych małolatów jak nauczyciele w szkołach nie potrafią sobie z dzieciakami poradzić.
    • Gość: czyścioch polacy to brudasy? IP: 109.206.210.* 19.09.11, 19:09
      Coraz więcej śmierdzieli jeździ mk, czy mi się wydaję?
      • sibeliuss Re: polacy to brudasy? 19.09.11, 19:16
        A kto ich wyprosi?
    • pesymista1596 Re: Komfort pasażera 19.09.11, 19:45
      Gość portalu: kate34 napisał(a):

> Nawiązuję do wątku z któregos forum , gdzie pojawiła się wzmanka by wprowadzić
      > u nas system wsiadania do komunikacji jak w USA .Zgadzam się całkowicie- Taki s
      > ystem istnieje też w Anglii. Tam bilety kontroluje kierowca-jedno wejście, a ki
      > edy jako nieświadoma Polka weszłam drugimi drzwiami ,podszedł i poprosił o okaz
      > anie biletu. W Polsce możemy pomarzyć o kierowcy który zwróci uwagę na śmierdzą
      > cych pasażerów. Autentyczny przypadek w Warszawie. Z dworca Gdańskiego do Staży
      > ńskiego , latem tego roku, jechało 3-ch pasażerów w tramwaju- meneli śmierdzący
      > ch tak okropnie że ludzie zatykali nosy czym się dało , ale to nie wszysko. ''p
      > anowie'' przewozili 2 szyny kolejowe- podejrzewam że na złom - czy motorniczy t
      > ramwaju nie był w stanie zauważyć tego ''bagażu podręcznego'' ?.
      > Podobnych ,śmierdzących przypadków ,gdzie śmierdzi nie tylko osoba ale jej brud
      > ny dobytek jest więcej i każdy zapewne z tym się spotkał w większym mieście.
      > Podnoszone są ceny biletów ale nie zapewnia to nam komfortu podróży . Bo komfor
      > t i klimatyzacja nie istnieje ,za to istnieje i to bardzo realnie moje 156 zł c
      > o miesiąc w kasie za 2-u strefowy bilet.
      > Czy ktoś ma pomysł na egzekwowanie praw pasażera - bo ja opadam z sił - a chęt
      > nie się przyłączę do fajnych rozwiązań.

rondo StaRZyńskiego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka