Gość: dyzio Czy już włączyli u Was ogrzewanie? IP: *.dynamic.chello.pl 02.10.11, 21:36 Gdzie ty mieszkasz ???? Przecież od dawna w budynkach jest POGODYNKA ( urządzenie które automatycznie włacza C.O gdy temperatura spadnie poniżej ustawionej na czujniku np 10 stopni ) Ogrzewanie teoretycznie powinno działać /chodzić cały rok ------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Czy już włączyli u Was ogrzewanie? 02.10.11, 22:07 Przy takich temperturach? Chyba by "ich" musiało pogiąć - Bal!!! - przeraźliwie wrzasnął kot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Czy już włączyli u Was ogrzewanie? IP: 178.73.49.* 03.10.11, 10:55 W zapadłej dziurze - na Ochocie, ale na Woli i Żoliborzu też nie grzeją. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 jest pogodyna? Jest i zawór. 09.10.11, 00:19 Widzisz dyziu, przed pogodynką montuje się zawór, który to zawór daje się zakręcić, a woda NIE napotykając na szczelinę, nie wypływa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czy już włączyli u Was ogrzewanie? 03.10.11, 09:13 U mnie (Ursynów) grzejniki są w tej chwili lekko ciepłe. Za parę dni ma się zrobić chłodno i mokro, czyli dobrze, że ogrzewanie jest w pełnej gotowości. Zresztą jesienią takie grzanie na ćwierć gwizdka zupełnie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzio Czy już włączyli u Was ogrzewanie? IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.11, 11:37 POGODYNKA tak właśnie działa !!!!! Temperatura spada powiedzmy na 9 stopni ( nastawione jest na 10 ) centralne się uruchamia .GRZEJE delikatnie .wraz ze spadkiem temperatury coraz mocniej . Jeżeli u was nie grzeje to zapytajcie administratora ,zarządce dlaczego ??? zapytajcie czy macie POGODYNKĘ zainstalowana (jeśli nie domagajcie się instalacji ) a jeśli jest to czy nie została odłączona ( ręcznie -ZAWÓR w HYDROFORNII) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Czy już włączyli u Was ogrzewanie? IP: *.acn.waw.pl 03.10.11, 14:37 Matko boska ogrzewanie przy takiej temepraturze na zewnatrz? a co z efektem cieplarnianym? to forum mi sie nie p[odoba-coraz mniej pisuje tu lewicowych oszolomow,nie ma z kim porozmawiac ps.nie zapomnialem o tobie pani.F.Ratujesz to forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy już włączyli u Was ogrzewanie? IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.11, 00:33 wszyscy mają pogodynkę, tylko głupi ludzie wyłączają ogrzewanie, tak jak np. u nas szef wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: Czy już włączyli u Was ogrzewanie? 03.10.11, 14:46 Mieszkam w Wawrze.W tej chwili kaloryfery sa zimne jak lód nic dziwnego bo na zewnątrz jest prawie 25 stopni. Ale rano dotykałam kaloryfera i powiedzmy, że nie jeszcze nie grzał ale miał temperaturę jakby pokojową.Zresztą nic dziwnego bo rano jest jakieś 6 stopni a w nocy pewnie jeszcze chłodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Członek Palikota Re: Czy już włączyli u Was ogrzewanie? IP: 91.216.239.* 03.10.11, 15:25 U mnie jeszcze nie włączyli, choć dzisiaj w nocy było bardzo zimno. Mi się nic nie stało, ale obawiam się o życie i zdrowie osób starszych oraz wdów i sierot. Być może wiele osób wstało dziśz zapaleniem płuc, które za kilka dni przerodzi się w śmierć!!! No ale HGW - chrześcijanka, czyli członkini sekty, która doporwadziła do I WŚ, II WŚ, Powstania Warszawskiego, Berezy Kartuskiej, Jedwabnego i Marca 68 - woli dawać piniondze grubym biskupom, a nie na ogrzewanie dla najbiedniejszych. STOP KLEROWI - TYLKO PALIKOT! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Czy już włączyli u Was ogrzewanie? IP: *.unknown.vectranet.pl 03.10.11, 15:59 >No ale HGW - chrześcijanka, czyli członkini sekty, która dopor > wadziła do I WŚ, II WŚ, Powstania Warszawskiego, Berezy Kartuskiej, Jedwabnego > i Marca 68 - woli dawać piniondze grubym biskupom, a nie na ogrzewanie dla najb > iedniejszych.< Powinni Ci grzać, bo widać, że brak ogrzewania Ci szkodzi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: Czy już włączyli u Was ogrzewanie? IP: *.acn.waw.pl 03.10.11, 23:40 Jeżeli administacja włączy zbyt wcześnie ogrzewanie to potem mieszkańcy narzekają, ze płacą zbyt dużo za to ogrzewanie (opłata jest skalkulowana przy załozeniu krótszego okresu grzewczego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żoliborzanin jeszcze za wcześnie na ogrzewanie IP: 178.73.48.* 04.10.11, 18:39 póki co , to niektórzy ratują sie zapaleniem w kominkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: jeszcze za wcześnie na ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.11, 22:16 Wola. Włączyli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moko Re: jeszcze za wcześnie na ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 06.10.11, 10:39 W mojej kamienicy na Mokotowie też jest od lat pogodynka, a mimo wszystko włącza się CO ręcznie, z rozwagą. Dlaczego? To proste. Gdyby opierać się na pogodynce, węzeł grzałby pół września (wieczory, noce, ranki) a ludzie narzekaliby później, dlaczego tyle muszą płacić. Właśnie nagrzanie instalacji a potem jej samoczynne wyłączenie i tak w kółko zużywa najwięcej energii. Kampania SPECu, która namawia zarządców i mieszkańców, aby włączali CO i przełaczali się na pogodynki, nie jest podyktowana troską o warszawiaków, tylko chęcią zysku. Przy temperaturach, które do dziś były, przy przeciętnym starym nieocieplonym budynku z cegły, byłoby to wyrzucenie pieniędzy ludzi w błoto. Jakoś z 95% mieszkańców mojego domu to rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: jeszcze za wcześnie na ogrzewanie IP: *.merinet.pl 07.10.11, 21:10 A u mnie "pogodynka" jest tak skonfigurowana, że nie ma takich problemów jak grzanie we wrześniu. Ale u mnie mieszkańcy rozumieją, że temperatura w nocy rzędu 10 stopni uzasadnia wlączenie ogrzewania. Bo po pierwsze zapewnia to komfort cieplny, po drugie nie dopuszcza do powstawania w mieszkaniach wilgoci, a po trzecie chroni budynek przed wychłodzeniem i późniejszym dwukrotnie mocniejszym grzaniem by pozbyć się chłodu i wilgoci. Tyle tylko, że aby podjąć takie działania trzeba mieć odrobinę oleju w głowie, a nie patrzeć na wszystko jedynie przez pryzmat doraźnych zysków. Teraz zaoszczędzisz, a po trzech latach takiego radosnego oszczędzania wszyscy będziecie walczyli z wilgocią i pleśnią na ścianach. Ale to typowe działanie w kamienicach pełnych starych dziadów. U mojej Ś.P. Babci na Starych Bielanach było dokładnie tak samo. Siedzieli w polarach, wełnianych gaciach, ale ogrzewania wlączyć nie pozwolili. Po czym zostawiali setki zlotych w aptekach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jeszcze za wcześnie na ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.11, 20:42 dokładnie tak, w blokach gdzie ktoś mądry zarządza się tego nie wyłącza. Bacie zawsze chcą oszczędzać, tylko nie potrafią tego robić racjonalnie, tylko tak po szkocku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inzynier Re: jeszcze za wcześnie na ogrzewanie IP: *.home.aster.pl 09.10.11, 02:24 Gość portalu: moko napisał(a): > W mojej kamienicy na Mokotowie też jest od lat pogodynka, a mimo wszystko włącz > a się CO ręcznie, z rozwagą. (...) Nareszcie mądry głos na forum. Od siebie dodam, że ten problem jest szczególnie duży w przypadku starych instalacji o dużej pojemności (żeliwne grzejniki + rury o dużych przekrojach). Ciągłe podgrzewanie takiej masy wody, powtarzające się w codziennych cyklach (w dzień, gdy jest cieplej, automatyka wyłącza grzanie), pochłania mnóstwo energii. Jeśli decydujemy się pozwolić pogodynce rządzić naszym portfelem przez cały rok, trzeba koniecznie sprawdzić, czy w regulatorze węzła krzywe grzania są ustawione prawidłowo. Z doświadczenia własnego (prawie 90 węzłów cieplnych) i znajomych wiem, że SPEC ustawia krzywą właśnie tak, aby ogrzewanie włączało się nawet poniżej 18 stopni na zewnątrz. Do tego specjalnie ustawia się zbyt wysoką temperaturę wody w instalacji. Wiadomo po co - aby złupić nieświadome niczego wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Chomiczówka - SBM Kwitnąca tak IP: *.merinet.pl 06.10.11, 22:13 Dziś włączyli. Bardzo delikatnie. Grzejniki nie są już lodowate tylko lekko ciepłe. Przyda się na nadchodzące wilgotne dni. Już nawet nie chodzi o ciepło, ale właśnie o wilgoć. Odpowiedz Link Zgłoś
kurcze77 Re: Chomiczówka - SBM Kwitnąca tak 07.10.11, 09:02 dziś włączyli - bardzo przyjemnie się zrobiło tym przyjemniej, że mam tygodniowe dziecko w domu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: Chomiczówka - SBM Kwitnąca tak IP: *.merinet.pl 07.10.11, 21:11 Sąsiadka? Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick Praga Płn. włączyli dzisiaj :))) 07.10.11, 21:53 Złota, polska jesień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e. Re: Praga Płn. włączyli dzisiaj :))) IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.10.11, 22:47 bielanki u mnie od dzisiaj ciepło w końcu mogę spać pod jedną kołdrą a nie pod 3 :D Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Mirów - wciaż zimno :( 09.10.11, 01:20 Tzn. w dzień ujdzie ale wieczorem i rankiem w mieszkanku zdecydowanie za chłodno. No ale ja ssak ciepłolubny jestem, może w rzeczywistości nie jest aż tak zimno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żoliborzanka włączyli wieczorem w sobotę IP: 178.73.48.* 09.10.11, 14:09 a właściwie z sob na niedzielę i juz mamy cieplusio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: włączyli wieczorem w sobotę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.11, 07:05 Mokotów. Mam mieszkanie od północy - jest LODOWATO !Litości!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eskimos Re: włączyli wieczorem w sobotę IP: *.ip.netia.com.pl 11.10.11, 11:58 u mnie zimno ale jest ok bo ja tak lublju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajwaj a PO ile wzięli za włączenie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.10.11, 09:04 niezalezna.pl/17561-nagroda-za-prywatyzacje-spec Odpowiedz Link Zgłoś