Dodaj do ulubionych

Pierwszy taki sklep w Warszawie. Wkrótce na Szm...

IP: *.edipresse.pl 09.12.11, 11:59
100% popieram inicjatywę. Sam mam całą piwnicę różności. Przywiozę!
Obserwuj wątek
    • frankyy Nareszcie coś dla ludzi! brawo! 09.12.11, 12:07
      Zamiast polityki, manifestów i marszów, ktoś robi coś z myślą o ludziach w potrzebie.
      Niech uczą się politycy i zamiast rzucać frazesami, niech biorą się do roboty!
      • Gość: fanpage na FB Re: Nareszcie coś dla ludzi! brawo! IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 13:08
        www.facebook.com/pages/Stowarzyszenie-Emmaus-Warszawa/322372127773368
        • Gość: mm Re: Nareszcie coś dla ludzi! brawo! IP: *.fbx.proxad.net 09.12.11, 15:13
          Super. Francuski Emaus pomaga najubozszym, daje drugie zycie rzeczom ktore trafilby na smietnik oraz stawia na nogi wielu ludzi, ktorzy byli juz na krawedzi. Swietna sprawa, dobrze ze bedzie tez w Polsce.
    • Gość: ttd Zamiast potrzebujących zaraz zwalą się hipsterzy IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.12.11, 12:08
      narobią zdjęć iphonami i wsadzą na diasporę, aj waj, jakie to piękne i unikalne rzeczy kupiliśmy sobie do naszego mieszkania po babci/od rodziców, ale jesteśmy sprytni i rozsądni, wyszło oryginalnie i co najważniejsze tanio, no a przecież to bardzo ważne.
      • kerkopithekion ileż w tobie nienawiści i pogardy... 09.12.11, 12:41
        do innych ludzi
        serdecznie współczuję
        • Gość: Dudel Re: ileż w tobie nienawiści i pogardy... IP: *.home.aster.pl 09.12.11, 13:09

każdy widzi to w diasporze, bierzemy przykład z mądrzejszych, wybranych i nadludzko wręcz bezczelnych.
      • Gość: Gangrena Ja widzę tylko pozytywy!!! IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 12:43
        I co z tego, że zwalą się hipsterzy? Grunt, żeby interes się rozwijał, jeden taki sklep to za mało, powinny być w małych miejscowościach, w rejonach biednych i "wykluczonych". To nie grzech ani wstyd kupować w second-handach, to bardzo modne, bo działają już przecież organizacje promujące ekologiczne podejście do konsumpcji czyli nie kupowanie coraz to nowych rzeczy, które zaśmiecają środowisko, ale korzystanie z tych, które już są. Nigdy nie będzie to miało szans nabrać takiego rozpędu, żeby zagrozić bieżącej produkcji, bo jednak większość ludzi ma obsesję rzeczy nowych, ale jest to świetna alternatywa dla ekologów, outsiderów i miłośników odmiennego stylu życia niż ten konsumpcyjny, powszechny, nie wspominając o ludziach niezamożnych, którzy zamiast zadłużać się w Providencie na zakup pralki mogliby kupić sobie używaną, ale sprawną, wyposażyć mieszkanie, ubrać siebie i rodzinę. Dlatego jest to inicjatywa słuszna.
    • Gość: Marta Pierwszy taki sklep w Warszawie. Wkrótce na Szm... IP: *.marquard.pl 09.12.11, 12:13
      Myślę, że to wspaniały pomysł! I dla tych co, chcą pomóc, i dla potrzebujących i nawet dla szalonych kolekcjonerów i miłośników starych, używanych rzeczy, uwielbiający szperać po bazarach w poszukiwaniu perełek, niekoniecznie antyków. Zaliczam się do tych pierwszych i trzecich, więc na pewno się tam pojawię:)
    • Gość: porto Kocham Pragę:-) IP: 178.73.32.* 09.12.11, 12:17
      Prawostronna część Warszawy to moje najukochańsze miejsce w Polsce:-) Kocham Pragę i nikt mi tego nie odbierze!
      • Gość: gość Re: Kocham Pragę:-) IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.11, 23:17
        Ja też! Szkoda, że pani prezydent jej nie kocha.
    • Gość: Jagoda Brawo! Wielki szacunek! Tylko co tak późno? IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 12:38
      Jestem jak najbardziej za i chętnie sama skorzystam, ale też i z przyjemnością coś oddam. Mam dużo fajnych nieużywanych lub prawie nieużywanych rzeczy, a jak pytam znajomych, czy nie chcą za darmo (!!!) to niemal obraza majestatu. A pomysłodawcom i realizatorom przeniesienia jednego z niewielu zachodnich wzorców na grunt polski życzę wszystkiego najlepszego i udanego biznesu!!!
    • kerkopithekion świetny pomysł! 09.12.11, 12:40
      ale dlaczego tylko na Szmulkach, dla mnie to koniec świata :(
    • Gość: poohutch Nareszcie! IP: 195.187.108.* 09.12.11, 12:44
      Świetna inicjatywa!
    • Gość: Magda Pierwszy taki sklep w Warszawie. Wkrótce na Szm... IP: 212.76.46.* 09.12.11, 12:48
      "na początku jako wolontariusze"
      Kolejne cwaniaczki znalazły sobie darmową siłę roboczą. Tym smutniejsze, że wśród bezdomnych.

Meble będą sprzedawać za pieniądze. Małe ale pieniądze. A sprzedawcom nie będą płacić. Polski sposób na biznes.
      • Gość: :( Re: Pierwszy taki sklep w Warszawie. Wkrótce na S IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 13:05
        Widać, że nie ktoś tu nie umie czytać... Wiesz na czym polega działalność organizacji non-profit? Na tym, że nie przynoszą zysku. Więc chyba będzie to słaby "biznes" :) nie sądź innych po sobie, nie wszyscy myślą tylko o tym jak łatwo zarobić wykorzystując innych. Pewnie, że najlepiej byłoby od razu wypłacać pracownikom pełną pensję, najlepiej średnią krajową - ciekawe tylko skąd wziąć na to pieniądze.
        • Gość: Magda Re: Pierwszy taki sklep w Warszawie. Wkrótce na S IP: 212.76.46.* 09.12.11, 15:05
          W organizacjach non-profit (np. fundacjach) zatrudniani są np. prezesi, którzy nie są non-profit. Często jest to sposób na de facto prowadzenie działalności gospodarczej przez takiego spryciarza.
          Wiem jak to działa od środka.
          • Gość: :( Re: Pierwszy taki sklep w Warszawie. Wkrótce na S IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.11, 14:23
            Tak się składa, że znam taką Panią prezes jednej z fundacji na rzecz zwierząt i wiem, że jej pensja wynosi 1500 zł miesięcznie. Niewiele, jak na to ile pracy na ogół wkłada się w prowadzenie fundacji. Według prawa nie ma możliwości, aby prowadzić działalność gospodarczą pod szyldem stowarzyszenia, polecam poczytać trochę na ten temat:
            poradnik.ngo.pl/x/444153
            I nie zakładaj od razu, że każdy jest "cwaniaczkiem" i "spryciarzem" - dzięki Bogu, że nie za wiele jest osób myślących jak Ty...
    • Gość: varsavianista Jakie Szmulki? Nie ma nic takiego jest Szmulowizna IP: *.171.101.18.static.crowley.pl 09.12.11, 12:51
      j.w.
    • Gość: dziady z iq 1 Mnożą się jak króliki a później dziadują. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 13:26
      Życie to bagno a kto świadomie pcha na nie dzieciaka jest zwyczajnym psychopatą i idiotą.
    • Gość: mieszkaniowa Pracownicy IP: *.181.99.225.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.12.11, 07:40
      Chcę zmienić meble i bardzo chetnie skorzystałabym z usług kogoś, kto wyniósłby starocie z mieszkana, ale boję się wpuścić do siebie niezrównoważonych psychicznie ludzi, o których mowa, że będą pracowali w tym sklepie, w obawie, że coś zniszczą albo przy okazji zwiną coś, czego nie powinni. I czy ktoś może mi zagwarantować, że to nie są ludzie z marginesu, którzy potem przyjdą mnie okraść? To wszystko pięknie brzmi, ale kierownictwo tego sklepu musi zapewnić dobry nadzór nad tymi pracownikami.
      • Gość: mm Re: Pracownicy IP: *.fbx.proxad.net 10.12.11, 17:35
        Jak sie tak bardzo boisz, to sie umow na okreslona godzine i wystaw rzeczy przed blok.
    • sweetago Re: Pierwszy taki sklep w Warszawie. Wkrótce na S 10.12.11, 14:57
      super pomysł, mam nadzieję, że wkrótce powstaną kolejne takie sklepy w Warszawie, juz na nie czekam.
    • Gość: cojapacze Pierwszy taki sklep w Warszawie. Wkrótce na Szm... IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.11, 18:10

Fajny model biznesowy!!:]
      --
      Designerskie ciuchy za 1/8 ceny butikowej
    • arahat1 ze Szwecji płynie półtorej tony towaru.tansze to 10.12.11, 19:29
      niz utylizacja..a beda odrabaczane? co na to sanepid? kiedys z niemiec szmelc nielegalnie teraz jako towar/darowizna do odsprzredazy???
    • Gość: waldemarstasiak popieram Handel i Kasę IP: *.play-internet.pl 10.12.11, 23:35
      To kasa =pieniądze przemnażać tą wiadomość w komputerach naciskając entery(zapisując sobie na pulpicie) .
      Szanowni Państwo fabrykanci mam dobrą wiadomość dla przedsiębiorców w regionach samorządowych
      W temacie ekonomii i produkcji na lini produkcyjnej taśmowej w grupie około siedmiu osób jeden pracownik może przyspieszyć na wycinku taśmy produkcyjnej do103% normy , czyli wykonywać szybciej,więcej,wydajniej=zyski sobie przeliczcie pracodawcy i może zatrudnicie później więcej pracowników. A robotnik z 1500zł na 1650zł =tyle mam już teraz.Później chcę i dążymy do 6000zł=3000DM=2000$. Z poważaniem Stasiak Waldemar ekonomista technik,demokrata,obywatel.

Szanowni Państwo
      Robotnicy powinni być coraz częściej zatrudniani ,w miarę możliwości na stałe,żeby wzmacniać normy produkcyjne wzrostowo zyskowne również dla podatków.Robotnik powinien mieć wzór na swoją fabrykę w przyszłości tzn. wzór modelowy bilansu fabrycznego fabryki spożywczo -porzemysłowej z zyskami.I robotnik miałby cel się wzmacniać.(co i ile trzeba w bilansie fabryki spożywczej najlepiej wzór=model=wydruk)
      Z poważaniem
      szlachcic

Szanowni Państwo
      Chłopi rolniczy powinni produkować więcej spożywki dla : miast,na eksport,dla opieki społecznej,dla siebie ,jakieś130% poparte węglem i stalą produkty na wymianę spożywczą
      Szlachcic lubi ,jak wsie się rozwijają i bogacą.Genetyka będzie bardziej człowiecza.
      Chcę ja nowego większego silniejszego x 2 traktoru i burty przyczep x 2 wyższe=produkcje dla klijentów trzeba wykalkulować z zyskiem i dostępną na kredyty z zyskami dla banków.
      Może zamiast dzierżawy wprowadzi się kiedyś wykup na stałe prywatny ziemi do 50hektarów.Wprowadzić porządek agrarnych zwierząt ubojowych z oznakowaniem znamionowym naklejkowym.
      Szlachcic

Budżetowa inteligencjo,trzeba wam pieczątkować 103 % stempli,więcej 103% zasiłków przyznać,103% edukacji wykonać.
      Tu jest też dla was propozycja do dyskusji, abyście więcej w prywatnych własnych firmach zarabiali.
      Np.100zł od ucznia na miesiąc x 30 uczniów w klasie=3 000zł nauczyciel miesięcznie
      Np.50zł od pacjenta x 30 pacjentów dziennie=1 500złdziennie x 22dni=33 000zł lekarz
      Przeliczcie to sobie później na dolary$

A robotnik z 1500zł na 1650zł(czyli+100zł na szkołę i+50zł na wizytę)
      Z poważaniem
      Szlachcic
      żyć i jeść Wszyscy muszą
      Jezus miał na pewno 33chleby lub więcej na 31dni miesiąca to jest 106%45161,dobrze,żeby tego chleba było jak najwięcej dla wszystkich ludzi + 6% zysków do banków chrześcijańskich na powstawanie nowych fabryk w 18 miesięcy lub czynienie sobie ziemi poddanej=dokup ziemi+0,6hektara.To chrześcijański pracownik zwykły mógłby też naśladować Jezusa i wyrobić ponad 100% lub 101% normy pracowniczej.To coś optymistycznego i zyskownego być dobrym w pracy.
      Na Naszej Klasie mam projekty biznesowe do wglądu,doinwestowania,odkupienia Stasiak Waldemar 99-100 Łęczyca Polska centalna(tam jest moje zdjęcie twarzy Stasiak Waldemar)
      Szanowni Państwo ludzie ,ja Stasiak Waldemar człowiek nie martwię się! I to jest optymistyczne,bardzo dobre,zdrowe.
    • Gość: a ZUS sprowadzi do parteru IP: 178.73.49.* 11.12.11, 02:35
      niestety
      • Gość: b4ddi3 droździel papuga? IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 12:06
        Rany boskie, które to imie a które nazwisko.... co za zbitka :)
    • Gość: pola Pierwszy taki sklep w Warszawie. Wkrótce na Szm... IP: *.o2isp.cz 12.12.11, 22:16
      To nie pierwszy taki sklep, informacje niesprawdzone.... Fundacja Sue Ryder od lat ma taką placówkę w Warszawie : www.sueryder.pl/Sklep/index.php
      (INFO ZE STRONY FUNDACJI:
      Sklep charytatywny Fundacji Sue Ryder

Sklep charytatywny Fundacji Sue Ryder
      00 - 585 Warszawa, ul. Bagatela 15
      tel. (022) 646 58 55
      sklep czynny w dni robocze od godz. 10.00 do 18.00

Serdecznie zapraszamy do naszego charytatywnego sklepu:

ze zbędnymi rzeczami,
      po ubranie, książkę lub jakiś drobiazg,
      w charakterze wolontariusza lub
      na zwykłą, sympatyczną rozmowę.
      Jedyny taki sklep w Warszawie

Obok koszuli w kratę i dresów, znajdziemy wytworny smoking lub koktajlową suknię, gramofonowe płyty, słowniki i kryminalne powieści. Prawdziwy raj dla tych, którzy za niewielkie pieniądze szukają rzeczy mniej lub bardziej potrzebnych. To także, a może przede wszystkim miejsce, które wspiera potrzebujących. Po prostu "sklep charytatywny".

Działa od 1992 roku pod szyldem Fundacji Sue Ryder (początkowo przy ul. Marszałkowskiej, a obecnie przy ul. Bagatela 15. Zasady działania sklepu są niezwykle proste. Kiedy pani Kowalska uzna, że najwyższy czas kupić nowy płaszcz, lub że dziecko wyrosło z ubranek, pakuje je do worka i przynosi do nas. Zamiast wyrzucić je do kosza, zdecydowanie lepiej przecież przekazać je do takiego miejsca.

Niezwykle istotną sprawą jest to że panie, które pracują w naszym sklepie są wolontariuszkami - za swoją pracę nie otrzymują wynagrodzenia. Poświęcają swój czas, bo wiedzą, że ich praca jest potrzebna dla innych. Dochód ze sprzedaży przekazanych rzeczy zasila konto organizacji. Pieniądze uzyskane m.in. tą właśnie drogą przeznaczane są na cele charytatywne fundacji.

Jest rzeczą doprawdy niezwykłą, że każdego dnia znajdzie się choć jeden mieszkaniec Warszawy, który nas odwiedzi, żeby bezpłatnie przekazać nie używane już przez siebie rzeczy. Nie używane - nie znaczy bezużyteczne. Za jedyne trzy złote można kupić apaszkę czy za osiem kurtkę dla malucha lub sprawić sobie bardzo miły drobiazg. Świadomość, że te pieniądze przekazane zostaną na szczytny cel, dodatkowo utwierdza naszych klientów w przekonaniu, że wyjątkowo dobrze zainwestowali pieniądze. Bywają osoby, które znalazły u nas coś wyjątkowego, czego nie mogły nigdzie znaleźć.

Przykład sklepu charytatywnego pokazuje, że rzeczy najprostsze potrafią zdziałać doprawdy wiele. Świadomość, że nawet najdrobniejszy przedmiot przemieni się w wymierną pomoc, z całą pewnością działa niezwykle mobilizująco na darczyńców.

Od 2005 roku nasz sklep przemienia się czasami w galerię sztuki. Co kilka miesięcy organizujemy wernisaże dzieł artystów, którzy darowują nam obrazy na kolejne charytatywne aukcje na Zamku Królewskim. W ten sposób promujemy sztukę, która sprawia, że sklep staje się atrakcyjniejszy.)
      • Gość: Maria Re: Pierwszy taki sklep w Warszawie. Wkrótce na S IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.12, 11:40
        Witam,
        Bardzo dobrze ze będzie taki sklep .
        Jestem na emeryturze mam 60 lat , pracowałam wiele lat w handlu,
        Może potrzebujecie Państwo emerytki 2-3 razy w tygodniu do pracy
        Pozdrawiam Maria
    • Gość: anonimous prawda o Emmaus Wrocław i Warszawa! IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.12, 19:45
      TEN Emmaus nie ma nic wspólnego ze wspólnotą Emmaus powstała w Palestynie ! TAMTEN Emmaus odciał się oficjalnie od wspólpracy i metod działania Emmaus Wrocław i Emmaus Warszawa ! Więcej o metodach działania Emmasu i sklepowisk na www.e-listotwarty.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka