Dodaj do ulubionych

Zomowcy pozują do zdjęć. A młodzi pytają o stan...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 07:28
O, widać że pan redaktor wyszedł spod ręki Blumsztajna - nie podobają mu się rekonstrukcje historyczne, bo gdy ktoś ubrany jest np. jak żołnierz z epoki napoleońskiej to musi być dziwolągiem i zboczeńcem. Bo "normalny" według redaktorów Stołecznej jest facet który przebiera się za babę, albo gdy da sobie obciąć, za przeproszeniem, imponderabilia...
Obserwuj wątek
    • Gość: zee Zomowcy pozują do zdjęć. A młodzi pytają o stan... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 09:14
      A mi choc urodzilem sie 1980r Komuna i stan wojenny ukradl dziecinstwo...Po zajsciach jakie mialy miejsce moj ojciec ostatecznie musial wyjechac z Polski-dostalpaszport i tzw bilet w jedna strone.Wyjechal do USA.Zostalismy osieroceni i musielismy zyc z bylejakiek matczynej pensji bo od ojca nic nie dochodzilo(listy byly porozrywane (powszechne bylo okradanie listow z pieniedzy) a innej metody przeslania pieniedzy nie bylo.Czasami raz na rok ktos przyjechal ze znajomych ojca i dal pare zlotych...ale to wszystko ...My nie moglismy wyjechac bo paszportow nam odmawiano.Pamietam jak do szkoly podstawowej przychodzili do mnie ubecy,wyciagali podczas lekcji na korytarz i wypytywali o cala rodzne.Pamietam jak do szkoly (warszawa) dokoptowano dzieci przesiedlonych chloporobotnikow (wspolpracujacych z komuna) jak bylem przez nich wytykany palcem, jak mialem obnizane stopnie niby z zachowania przez nauczycieli...a niektorzy z nich do dzis pracuja...

-czytajac tekst ma sie wrazenie ze Autor tekstu mial proste dziecinstwo a jego rodzicami byli ludzie korzystajacy w ten czy w inny sposob z zycia w komunie.Nie daje mu to tym bardziej zadnego prawa do osadzania!!
      • Gość: j Re: Zomowcy pozują do zdjęć. A młodzi pytają o st IP: *.ip-p13.gni.pl 14.12.11, 09:32
        bardzo współczuję Ci takiego dzieciństwa ty wiesz co to życie bez ojca bez pieniędzy, ja nie miałem takiej nędzy ale odczuwałem że to jest złe co się dzieje i miałem nadzieje, że to się kiedyś zmieni, doczekaliśmy czasów wolności ale winni twojego trudnego dzieciństwa nie zostali ukarani, a nawet nie przeprosili ciebie za to co musiałeś znosić, czerwona zaraza zaszczuła umysły nawet młodych (nasz redaktorek) i piszą takie farmazony nie mając ani wiedzy ani prawa do oceniania tamtych czasów, niech poczyta sobie Heringa-Rudzińskiego może to też nieprawda że sowieci wyniszczyli naszą elitę na Syberii w obozach pracy, a Katyń to też bajka? a dlaczego wszędzie na świecie w Niemczech, Francji, USA pisze się o polskich obozach koncentracyjnych dlaczego wybiórcza nie interweniuje dlaczego mija się z prawdą dlaczego manipuluje faktami czy już nie ma Polaków, kto ma nas bronić przed hordą homo niewiadomo wymachującym falusem Palikotem aborcyjną Nowicką feministką Szczuką i tym podobnymi a kiedy wreszcie ukaże się czerwona hołotę i zabierze im nieprawnie przejęte dobra narodowe! Może na te pytania dziennikarzyno dasz odpowiedź!
      • zernobyl Re: Zomowcy pozują do zdjęć. A młodzi pytają o st 15.12.11, 01:17
        Faktycznie masz przesrane, ale co mają powiedzieć ci którym Balcerowicz ukradł życie???
    • Gość: j Re: Zomowcy pozują do zdjęć. A młodzi pytają o st IP: *.ip-p13.gni.pl 14.12.11, 09:16
      jak zwykle wybiórcza jest tendencyjna bo po co o tym myśleć, że zabito naszych braci a winni wprowadzenia stanu wojennego (dopiero teraz po 30 latach SN uznał, że był niezgodny z konstytucją) pozostają dalej bezkarni a nami manipuluje się że większość Polaków uważa że wprowadzenie stanu wojennego było właściwe, a ta zapaść gospodarcza ten brak infrastruktury nie tylko dróg ale także kanalizacji - dopiero teraz wielka akcja kanalizowanie Polski - Czechy już w latach 90 były całkowicie skanalizowane a regulacja rzek a ochrona środowiska - Jaruzelski w ciągu 10 lat załatwił Polskę na całe dziesięciolecia ale wybiórcza tego nie widzi - a może mamy z kwiatami lecieć do ślepowrona, moje dzieciństwo też było szczęśliwe jestem rocznik 62, doskonale pamiętam komuchów Urbanów, Kiszczaków, Rakowskich i wielu wielu innych żyją sobie w dobrobycie wielu z nich jest prezesami wielkich firm zagarnęli polski majątek nasz majątek i teraz śmieją się z nas ale wszystko do czasu Bóg nie jest rychliwy co widać po Jaruzelskim ale sprawiedliwy! Niech Imię Pana będzie błogosławione teraz i na wieki!
    • Gość: bemowiak Zomowcy pozują do zdjęć. A młodzi pytają o stan... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 09:21
      Gdy wprowadzono stan wojenny, miałem 14 lat. I nie uważam, żeby stan wojenny odebrał mi dzieciństwo.
    • Gość: MlodaRP Zomowcy pozują do zdjęć. A młodzi pytają o stan... IP: *.aster.pl 14.12.11, 12:41
      zapraszamy do obejrzenia sondy - www.facebook.com/mlodarp oraz infografiki o stanie wojennym - mlodarp.org/infografika.jpg. Warto pamiętać o tym wydarzeniu i wiedzieć coś o nim.
    • Gość: Przygodny Proces łucki IP: *.play-internet.pl 14.12.11, 19:20
      W odpowiedzi na ostatni akapit. Odtwarzanie pałowania afroamerykanów zostawmy Amerykanom. Ale jak pana redaktora nudzi pokazywanie ZOMO i przypominanie o stanie wojennym to może razem zrekonstruujmy coś innego. Może proces łucki z 1934 r. Pan redaktor pozbiera wspomnienia, może tata Pana chlebodawcy coś synowi wspominał o tamtych wydarzeniach, a my zajmiemy się odtworzeniem realiów, strojów itd. ??
    • Gość: filut z Pragi jakby rekonstruowali ubekow zdzierajacych paznokci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 21:34
      e to polowa redachtorow by rozpoznala swoich tatulow i matule z Urzedu i Partyji i mogla powspominac jak przynosili prace do domu

• zernobyl Bezsensowna akcja 15.12.11, 01:14
      Rekonstrukcja dobra dla infantylnych ludzi, chcesz zobaczyć prawdziwą pałującą policje a nie jakieś udawanki? To przejdź się może na demonstrację strajkujących albo blokadę eksmisji. Gdyby zorganizować ustawkę ZOMOli i ich dzisiejszych odpowiedników to ubrana w pancerz z Moratexu, uzbrojona w pałki tonfa, dysponująca bronią gładkolufową, paralizatorami i miotaczami gazu, na dodatek wsparta LARDem dzisiejsza policja rozniosła by w drobny pył tę sprzed 30 lat. Polecam, więc przestać się jarać ZOMO, Jaruzelem i tym co było ileś tam lat temu, a skupić na tym co mamy dziś, bo przemoc i represje bynajmniej wcale nie zniknęły.
      • Gość: Noname Re: Bezsensowna akcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 17:32
        Nie zgadzam się z "zernobyl"em.
        Akcja z 13 XII - dokładniej "inscenizacje" i widowiska, są potrzebne. Skąd niby dowiedzą się dzieci, młodzież urodzona po 80 roku o Stanie Wojennym ?
        Sonda pokazała , że spore grono młodych ludzi kojarzy stan wojenny z Jaruzelem oraz faktem że było źle i współczesnymi kłótniami na temat słuszności wprowadzania owego stanu.
        Super. W szkole nie uczą na ten temat , bo omawianie podręczników kończy się na głównie na '45 roku lub okresie tuż powojennym.
        Byłem na pl. zamkowym, oglądałem i widziałem. Znam niektórych chłopaków, którzy byli przebrani i powiem, tylko że rozdanych została ogromna liczba, dobrze przygotowanych ulotek młodzieży, oraz wszelkim innym zainteresowanym, odnośnie wydarzen z 13 XII.
        Tak były zdjęcia z rekosntruktorami, ale jednocześnie pytania, po co jak dlaczego itd, na które była udzielana fachowa odpowiedź.
        Oczywiście przypominam, ze Ci "Zomowcy" stali od 10/11 - 18:00 w róznych punktach miasta ZA DARMO, w ramach idei.
        To jest straszne że ktoś coś chce za darmo robić...

• zomozadwa Re: Bezsensowna akcja 15.12.11, 18:23
          > Tak były zdjęcia z rekosntruktorami, ale jednocześnie pytania, po co jak dlacze
          > go itd, na które była udzielana fachowa odpowiedź.

fachowcem, to ja jestem. ;)
          ale nikt się mnie o nic nie pytał, więc żadnych "fachowych" odpowiedzi nie udzielałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka