cpt_bannister 16.06.04, 23:51 Pytanie niezupelnie dotyczace zabytkow i starej Warszawy ale chodzi o wydarzenie "historyczne". Wiem, ze na Okeciu ladowal kiedys Concorde. Czy ktos wie, kiedy to bylo dokladnie i jaki byl cel wizyty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yawokim Re: Okecie 17.06.04, 01:04 moze jak Gierkowa wracala od fryzjera z paryza? Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Okecie 17.06.04, 08:48 To było 25 października 1993, w moje n-te urodziny :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Okecie 17.06.04, 09:52 > To było 25 października 1993, w moje n-te urodziny :-))) Oj chyba wcześniej !! Pamiętam że byłem jeszcze w podstawówce, czyli musiało to być przed czerwcem 88! Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Okecie 17.06.04, 10:29 He, ja sobie daję głowę uciąć za powyższą datę. A może był parę razy? Odpowiedz Link Zgłoś
masstah Re: Okecie 17.06.04, 17:26 Mnie sie też wydaje że to był raczej koniec lat 80-tych. W 93-im to ja już byłem na studiach a fakt Concorde'a kojarzę jeśli nie z końcem podstawówki to na pewno najpóźniej z początkiem liceum. Jednym słowem gdzieś lata 88-91. Ale może rzeczywiście był kilka razy. Z podobnych atrakcji pamiętam wizytę w latach 80-tych amerykańskiego wojskowego Galaxy - to był dopiero potwór. Potem był jeszcze w Warszawie większy od niego ukraiński Antonow, no ale na niego na żywo się już nie załapałem. Odpowiedz Link Zgłoś
robercik77 Galaxy 18.06.04, 16:26 Witam No więc Galaxy przyleciał w zeszłym (?) roku, razem z Dżordżem Dablju Buszem. Byłem akurat na Bemowie jak podchodził do lądowania - leciał nie szybciej niż 100 km/h :)) Pozdrawiam Robert Odpowiedz Link Zgłoś
masstah Re: Galaxy 18.06.04, 17:11 No właśnie z tym Galaxy w latach 80-tych to ja sie załapałem jak startował będąc (specjalnie oczywiście) na Okęciu, w Aleji Krakowskiej. Po prostu potwór, majestatyczny potwór, wrażenie niezapomniane. Nie chcę palnąć ale potem to był chyba w Warszawie ukraiński Rusłan - mocno żałuję że go nie widziałem, musiało być też niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
g0p0s Re: Galaxy 02.07.04, 11:42 Rusłan był (chyba kilka razy) na Okęciu w lecie 1986. Nazywany był 'goląbkiem pokoju', ponieważ ładowano w niego sprzęt wojskowy, m. in. helikoptery (miał też biały kadłub bez żadnych widocznych z dalega napisów). Mniemam, że wylatywały od nas walczyć o pokój gdzieś na Świecie... W tym samym okresie lądowały w Warszawie 2 największe wtedy Beningi. Jeden z nich miał awarię po drodze i usiadł w Warszawie, drugi podrzucił części i serwis. Widok z niemal krawędzi pasa startowego ich startu jest naprawdę niesamowity. Zaskoczyło mnie to, że one 'machały' skrzydłami, to zn. nie jest do sztywna konstrukcja, tylko mo sporo swobody na 'pracę'. Zresztą widok z bliska wszystkich startów i lądowań jest niesamowity. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Re: Okecie 18.06.04, 19:56 Co do Concorde'a,to maszyny tego typu lądowały na Okęciu co najmniej 2-3 razy.Pierwsze lądowanie miało miejsce w 1987 lub 1988 roku.Miałem numer "Młodego Technika" gdzie omawiano to wydarzenie podając wszelkie szczególy,łącznie z imionami i nazwiskami członków załogi.NIESTETY NIE UDAŁO MI SIĘ GO DZISIAJ ODKOPAĆ Z MOICH ARCHIWALIÓW (możliwe że padł ofiarą atawistycznych zachowań mojego kota).Jeśli znajdę to podam dokładną datę.Cel pierwszej wizyty był czysto kurtuazyjny,samolot nie zabierał pasażerów.Niestety na Okęciu wtedy nie byłem.Pamiętam natomiast dobrze tego GALAXY z 1980 roku.Przywiózł amerykańskie helikoptery które wzięły udział w międzynarodowych mistrzostwach pilotów śmigłowcowych jakie w Polsce się odbywały. Odpowiedz Link Zgłoś
r.raczkowski Re: Okecie 03.07.04, 09:53 Był to drugi wrzesień 1987 roku. Mam przed sobą artykuł ze Skrzydlatej Polski, zatem wszyscy podający inną datę są w błędzie. Powtarzam: wrzesień 1987! Ryszard Odpowiedz Link Zgłoś