16.06.04, 23:51
Pytanie niezupelnie dotyczace zabytkow i starej Warszawy ale chodzi o
wydarzenie "historyczne". Wiem, ze na Okeciu ladowal kiedys Concorde. Czy
ktos wie, kiedy to bylo dokladnie i jaki byl cel wizyty?
Obserwuj wątek
    • yawokim Re: Okecie 17.06.04, 01:04
      moze jak Gierkowa wracala od fryzjera z paryza?
    • sqh Re: Okecie 17.06.04, 08:48
      To było 25 października 1993, w moje n-te urodziny :-)))
      • ryszard.maczewski Re: Okecie 17.06.04, 09:52
        > To było 25 października 1993, w moje n-te urodziny :-)))

Oj chyba wcześniej !! Pamiętam że byłem jeszcze w podstawówce, czyli musiało to
        być przed czerwcem 88!
        • sqh Re: Okecie 17.06.04, 10:29
          He, ja sobie daję głowę uciąć za powyższą datę.

A może był parę razy?
          • masstah Re: Okecie 17.06.04, 17:26
            Mnie sie też wydaje że to był raczej koniec lat 80-tych. W 93-im to ja już
            byłem na studiach a fakt Concorde'a kojarzę jeśli nie z końcem podstawówki to
            na pewno najpóźniej z początkiem liceum. Jednym słowem gdzieś lata 88-91. Ale
            może rzeczywiście był kilka razy.

Z podobnych atrakcji pamiętam wizytę w latach 80-tych amerykańskiego wojskowego
            Galaxy - to był dopiero potwór. Potem był jeszcze w Warszawie większy od niego
            ukraiński Antonow, no ale na niego na żywo się już nie załapałem.
            • robercik77 Galaxy 18.06.04, 16:26
              Witam

No więc Galaxy przyleciał w zeszłym (?) roku, razem z Dżordżem Dablju Buszem.
              Byłem akurat na Bemowie jak podchodził do lądowania - leciał nie szybciej niż
              100 km/h :))

Pozdrawiam
              Robert
              • masstah Re: Galaxy 18.06.04, 17:11
                No właśnie z tym Galaxy w latach 80-tych to ja sie załapałem jak startował
                będąc (specjalnie oczywiście) na Okęciu, w Aleji Krakowskiej. Po prostu potwór,
                majestatyczny potwór, wrażenie niezapomniane.

Nie chcę palnąć ale potem to był chyba w Warszawie ukraiński Rusłan - mocno
                żałuję że go nie widziałem, musiało być też niezłe.
                • g0p0s Re: Galaxy 02.07.04, 11:42
                  Rusłan był (chyba kilka razy) na Okęciu w lecie 1986. Nazywany był 'goląbkiem
                  pokoju', ponieważ ładowano w niego sprzęt wojskowy, m. in. helikoptery (miał
                  też biały kadłub bez żadnych widocznych z dalega napisów). Mniemam, że
                  wylatywały od nas walczyć o pokój gdzieś na Świecie...
                  W tym samym okresie lądowały w Warszawie 2 największe wtedy Beningi. Jeden z
                  nich miał awarię po drodze i usiadł w Warszawie, drugi podrzucił części i
                  serwis. Widok z niemal krawędzi pasa startowego ich startu jest naprawdę
                  niesamowity. Zaskoczyło mnie to, że one 'machały' skrzydłami, to zn. nie jest
                  do sztywna konstrukcja, tylko mo sporo swobody na 'pracę'. Zresztą widok z
                  bliska wszystkich startów i lądowań jest niesamowity.
    • rudy102_t_34_85 Re: Okecie 18.06.04, 19:56
      Co do Concorde'a,to maszyny tego typu lądowały na Okęciu co najmniej 2-3
      razy.Pierwsze lądowanie miało miejsce w 1987 lub 1988 roku.Miałem
      numer "Młodego Technika" gdzie omawiano to wydarzenie podając wszelkie
      szczególy,łącznie z imionami i nazwiskami członków załogi.NIESTETY NIE UDAŁO MI
      SIĘ GO DZISIAJ ODKOPAĆ Z MOICH ARCHIWALIÓW (możliwe że padł ofiarą
      atawistycznych zachowań mojego kota).Jeśli znajdę to podam dokładną datę.Cel
      pierwszej wizyty był czysto kurtuazyjny,samolot nie zabierał pasażerów.Niestety
      na Okęciu wtedy nie byłem.Pamiętam natomiast dobrze tego GALAXY z 1980
      roku.Przywiózł amerykańskie helikoptery które wzięły udział w międzynarodowych
      mistrzostwach pilotów śmigłowcowych jakie w Polsce się odbywały.
    • r.raczkowski Re: Okecie 03.07.04, 09:53
      Był to drugi wrzesień 1987 roku. Mam przed sobą artykuł ze Skrzydlatej Polski,
      zatem wszyscy podający inną datę są w błędzie. Powtarzam: wrzesień 1987!

Ryszard

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka