Gość: At IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.12, 14:07 Piękna akcja. Wspaniale że pojawiają się takie działania uwrażliwiające na piękno i wartość dziedzictwa lokalnego- oby jak najwięcej i jak najaktywniej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyklina-klimkiewicz Re: Chcą chronić drewniane perełki. Święto "świde 12.05.12, 20:03 Mnie zastanawia, dlaczego w Danii i w Szwecji może być tyle starych pięknych drewnianych pomników cywilizacji, a w Polsce z takimi drobnymi sprawami jest aż tak duży problem. Dlaczego tak dużo rodaków jest zawsze nastawionych na nie, tak trudno jest ratować , a tak prosto niszczyć i rozbierać? B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Specmal.matlak Re: Chcą chronić drewniane perełki. Święto "świde IP: 91.215.34.* 13.05.12, 00:50 Wielkie tak dla ratowania starych budynków Mieszkałem przez pewien czas w radości i przyznam ze jest tam wiele fantastycznych starych projektów godnych naprawy ....pozdrawiam wszystkich "doktorów staroci" i użytkowników. Dla zainteresowanych pare moich prac facebook specmal.matlak Odpowiedz Link Zgłoś
s.fug Chcą chronić...? 13.05.12, 22:42 Zwracam rozbieżność między tytułem, a zacytowanym na wstępie artykułu celem imprezy, zdefiniowanym w taki sposób przez jej organizatorów: "Cel: promocja oryginalnego stylu drewnianej architektury linii otwockiej i upowszechnianie wiedzy na jej temat." Tu nie ma mowy o ochronie, ratowaniu, remontowaniu, znalezieniu lepszego sposobu użytkowania... Nic takiego nie znalazłem też, przeglądając program festiwalu i informacje dostępne w internecie. Nazwa i opis ani jednego z festiwalowych wydarzeń nie wskazuje, by miało być one temu poświęcone. Nie wiem, czy czytający o festiwalu i nie będący mieszkańcami Linii Otwockiej zdają sobie sprawę, co się kryje pod nazwą "promocja stylu". Chodzi tu przede wszystkim o nowe budynki, nawiązujące do "świdermajerów" - na różne sposoby, mniej lub bardziej dosłownie, mniej lub bardziej udanie. Oczywiście, to dobrze, że nowe budynki dostosowują się do lokalnego klimatu. I dobrze, że popularyzuje się wiedzę o stylu nadświdrzańskim - tym właściwym. Tylko jak tak dalej pójdzie, to oryginalne świdermajery będziemy mogli obejrzeć tylko na fotografiach w pięknie wydanych albumach i opracowaniach historycznych, a na żywo - jedynie ich imitacje. Mi się to nie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś