Dodaj do ulubionych

Czytelnicy o e-papierosach: "Kulturalny nie dym...

10.12.12, 17:28
" Inicjatywie przyklaskuje Krzysztof Przewoźniak, dyrektor ds. nauki w fundacji "Promocja zdrowia". Uważa, że e-papierosy nie pomagają w rzuceniu palenia i mogą być szkodliwie dla innych."

www.promocjazdrowia.pl/images/stories/palenie-a-zdrowi/Jak%20rzucic%20palenie.pdf
Tylko e-papierosy innych marek niz Nicorette. E-papierosy Nicorette (nazywane dla niepoznaki inhalatorami Nicorette - strona 39) sa wrecz zalecane przez Fundacje Promocja Zdrowia (strona 40):

"Stosowanie inhalatora nikotynowego jest rowniez skuteczna forma dostarczenia rzucajacemu palenie pacjentowi czystej nikotyny"

Co do szkodliwosci dla innych - p. Przewozniak powinien zapoznac sie z badaniami:
Obserwuj wątek
    • rlnd Re: Czytelnicy o e-papierosach: "Kulturalny nie d 10.12.12, 17:29
      www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23033998
      clearstream.flavourart.it/site/wp-content/uploads/2012/09/CSA_ItaEng.pdf

(podaje za ggp i diabel_piszczalka, z innego watku)
    • Gość: Wolf Czytelnicy o e-papierosach: "Kulturalny nie dym... IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.12, 17:30
      Pani Włodarczyk zacznie od elementarza, a dopiero jak opanuje czytanie i rozumienie tekstu bierze się za pouczanie SM i społeczeństwa.
      W ustawie o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych w art.2 pkt.2 jest napisane „wyroby tytoniowe” – wszelkie wyprodukowane z tytoniu wyroby, takie jak papierosy, cygara, cygaretki, tytoń fajkowy, machorka i inne, zawierające tytoń lub jego składniki, z wyłączeniem produktów leczniczych zawierających nikotynę,

"Liquid" do e-papierosów NIE JEST produktem tytoniowym p. Włodarczyk.
      • Gość: wszyscy won Re: Czytelnicy o e-papierosach: "Kulturalny nie d IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.12, 21:56
        spoko, niedługo pewnie znowelizują ustawę i nie będziecie mieli nad czym dywagować...

niestety muszę potwierdzić zdanie ztm - problem występuje i to dosyć często, z moich obserwacji wynika, że w zasadzie tak samo często jak picie piwska, przy czym ostatnie poza niezbyt przyjemnym "chmielowym aromatem" nie jest tak bardzo natarczywe jak wieśniak "zadymiający" cały pojazd...
        i może istnieją bezzapachowe, bezkofeinowe e-apierosy, ale kto to pali? niestety buractwo korzystające z tych urządzeń w środkach komunikacji stosuje śmierdzące odmiany, z którymi niezbyt da się wytrzymać

a co do waszego tłumaczenia, że to wszystko tylko po to żeby rzucić palenie - palą głównie ludzie młodzi, licealiści, studenci itd... widać wszyscy stali wyjadacze uzależnieni od 40 lat, pewnie wcześniej wypalali 100 papierosów dziennie...

a nawet jeśli ktoś ma tak wielki problem z nałogiem, to niech się uniezależnia poza pojazdem... jakoś bez prawdziwego fajka potraficie wytrzymać w autobusie/tramwaju, to czemu nie potraficie bez e-papierosa? to gdzie te zalety, skoro trudniej się potrzymać?
        • Gość: x Re: Czytelnicy o e-papierosach: "Kulturalny nie d IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.12, 22:03
          kofeina, taaaaa...
    • Gość: tralalabla Czytelnicy o e-papierosach: "Kulturalny nie dym... IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.12, 02:42
      Nie wiem, ale ta bezwonna para nie jest według mnie taka bezwonna.
      Mam czasami wrażenie, że ta para jest nasączona nikotyną, która może prowadzić do irytacji czy bólu głowy. Może to zależy od rodzaju papierosa, a może od palacza, w końcu jeden zaciągnie się raz na jakiś czas, a inny zaciąga się cały czas, jednak jak w restauracji czy w pokoju, ta para wodna zaczyna wypierać powietrze, to zaczynam się irytować, może podobnie byłbym zirytowany, gdyby ktoś zbyt agresywnie nastawił nawilżacz powietrza, a może to działanie tej nikotyny w tym dymie powoduje, że chciałbym poprosić osobnika o to, żeby sobie wyszedł pochuchać gdzieś indziej.
      Dlatego też, mogę stwierdzić, że puszczanie bąków, bekanie czosnkiem z cebulą i wietrzenie pachy jest według mnie porównywalne z puszczaniem dymka z e-papierosa.
      Dlatego jak ostatnio kolega mi huhnął taką bezwonną parą, to aż poszedłem po bagietkę czosnkową, żeby nie być gorszym, podczas następnej rozmowy z nim :)
      • szaser e-papieros 11.12.12, 08:45

Może to zależy od rodzaju papierosa, a może od pala
        > cza, w końcu jeden zaciągnie się raz na jakiś czas, a inny zaciąga się cały cza
        > s, jednak jak w restauracji czy w pokoju, ta para wodna zaczyna wypierać powiet
        > rze,
        Potrzebujesz pilnej konsultacji lekarskiej z lekarzem bez umowy z NFZ, bo to jest natręctwo.
        Kiedyś żądano od pewnej pani, trzymającej cały czas niezapalonego papierosa w ustach, aby go wyjęła z ust, bo ich to drażni!!! Dobre!
        A ta pani odparła, żeby się już nie patrzył na nią, bo ją to drażni.
        • maciejas1987 Re: e-papieros 11.12.12, 17:31
          HA! No to dobry motyw :) W każdym razie świetnie pokazuje, że jak się chce to można się przyczepić do wszystkiego. Ile się przecież słyszy o kuriozalnych sytuacjach z Zachodu, gdzie ktoś kogoś oskarża o molestowanie za pomocą krzywego spojrzenia. Albo o amerykanach wytaczających procesy koncernom tytoniowym bo jakoś nikt nie wiedział, że papieros jest szkodliwy.

Ręce opadają. Zostawcie już te e-papierosy w spokoju ludzie :)
          • Gość: Kamil Re: e-papieros IP: *.play-internet.pl 20.12.12, 23:17
            Używam e-papierosa od roku, ale nawet do głowy by mi nie przyszło, żeby "zapalić" w tramwaju czy autobusie. Chociaż wydychana para wodna (która dla wielu jest dymem) nie ma żadnego zapachu, nikogo też nie truję, to jednak wydaje mi się, że kultura wymaga tego, żeby te kilkanaście/kilkadziesiąt minut wytrzymać. W pracy też nie palę, a jak mam ochotę na dymka, to po prostu wychodzę. Niestety e-palacze sami na siebie ściągają gromy. A po co to komu? Polskie społeczeństwo nie jest tolerancyjne, więc nie ma co wierzyć w to, że nagle pokochają e-palaczy. Większość nie rozumie działania e-papierosa i bierze go za zwykłego peta. Widzą "dym", więc wiedzą lepiej ;) A to, że nie czują żadnego smrodu, to już dla nich nieistotne. Dodam jeszcze, że przerzuciłem się na e-papierosa, bo to jest po prostu tańsze i lepsze dla mnie, całkowicie rzucać nie zamierzam.
            • maciejas1987 Re: e-papieros 22.12.12, 22:29
              I to jest bardzo dobre podejście, zwłaszcza, że e-papieros ma w domyśle pomóc Nam nieco ograniczyć palenie... A jeżeli nie potrafimy wytrzymać kilku przystanków bez użycia elektronicznego papieroska, to chyba coś jest nie tak... Poważnie - albo próbujemy coś ze sobą zrobić, albo dajmy sobie spokój :)
    • Gość: Kasia Czytelnicy o e-papierosach: "Kulturalny nie dym... IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.13, 12:57
      Zastanawiam się nad jednym: wszyscy próbują walczyć z paleniem papierosów a w momencie kiedy wychodzi nieszkodliwy produkt pomagający rzucić palenie to już go chcą zakazać. Gdzie tu logika. Od 15 lat paliłam papierosy (paczka dziennie) a od 4 miesięcy jestem na e-papierosie. Rzuciłam z dnia na dzień zwykłego papierosa a w tej chwili wdycham i wydycham parę wodną (dosłownie) bo kupuję kropelki z zawartością nikotyny "0". Oczywiście zaczynałam od dużego stężenia. Uwielbiam sam rytuał wydychania "dymu". Tak na marginesie to na dyskotekach w większej ilości pary wodnej tańczą niepalący. Czy im to przeszkadza.
      Podsumowując e-papierosy powinny być traktowane jak lekarstwo. Ratują życie wielu nałogowym palaczom (tak jak inhalator życie astmatykom).
      Pozdrawiam
      • maciejas1987 Re: Czytelnicy o e-papierosach: "Kulturalny nie d 05.01.13, 23:00
        Oponowałbym trochę z Twoim zdaniem. Konkretnie z tym aby traktować e-papierosy jako lekarstwo. Bardzo proszę - nie przechodźmy z jednej skrajności w drugą. Porównanie z inhalatorem też nietrafione ;)

Na początek trzeba zacząć od kupna jakiegoś dobrego modelu (dobre są np. Cigito), bo taniocha spowoduje więcej szkody niż pożytku. Zaręczam Ci, a przecież chodzi o by przerzucić się z gorszego papierosa, na mniej szkodliwego e-papierosa.
    • wutang4eva Re: Czytelnicy o e-papierosach: "Kulturalny nie d 24.02.13, 18:36
      Do czasu, niedługo wprowadzą zapewne akcyzę na e-papierosy a lemingi dalej będą przyklaskiwać.
    • wutang4eva Czytelnicy o e-papierosach: "Kulturalny nie dym... 24.02.13, 18:46
      Zakaz palenia e-papierosów jest martwy. Bo jak udowodnić przed policjantem, że dany delikwent palił akurat liquid z nikotyną? Jak udowodnić, że wogóle palił cokolwiek? Słowo vs. słowo. Im więcej będzie głosów takich oszołomów którym wszystko przeszkadza, tym chętniej będę palił e-papierosa, gdzie tylko się da. Nie można dać się terrorowi oszołomów.
      • Gość: autor Re: Czytelnicy o e-papierosach: "Kulturalny nie d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 19:50
        Twardy ryj pewnie masz :D
        Rzuciłem palenie bez piguł, e-papierosów i innych cudów bo chciałem rzucić, a nie się lansować.
        Banda kretynów!!!
        • wutang4eva Re: Czytelnicy o e-papierosach: "Kulturalny nie d 24.02.13, 21:39
          A rzucaj sobie czy nie rzucaj, kogo to interesuje... Rzecz, aby nie dać się terrorystom narzucającym innym co mają robić. Jak ktoś pali bo lubi to niech sobie pali, jak ktoś się lansuje to niech się lansuje. Co to komu przeszkadza?
    • andglad Re: Czytelnicy o e-papierosach: "Kulturalny nie d 12.12.15, 13:47
      Zapraszam na najlepszy fanpage o e-papierosach - www.facebook.com/vapekokosy/
      Koniecznie Polubcie ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka