Dodaj do ulubionych

Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Znaki...

IP: *.184.rev.mni.pl 09.01.13, 07:36
Autorze, poruszyłeś bardzo ciekawy temat, czasami jeżdżę tą trasą na Bródno i też zauważyłem przekręcony znak początku trasy ekspresowej jadąc od tej strony i poprawnie oznakowaną ekspresówkę jadąc w stronę Żoliborza.

Dobrze, że znaki zostaną poprawione, przyczyniłeś się do tego, miłego dnia!
Obserwuj wątek
    • asperamanka Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna 09.01.13, 08:07
      Gość portalu: tomkkii napisał(a):

> Dobrze, że znaki zostaną poprawione, przyczyniłeś się do tego, miłego dnia!

Te znaki powinny zostać poprawione, i to jest fakt.

Natomiast ja tamtędy jeżdżę dość często. Nie jestem zwolennikiem durnych ograniczeń prędkości, ale uważam, że 120 km/h, zwłaszcza na odcinku od CH Targówek do Modlińskiej, to za dużo. Te tunele ekranów i ukształtowanie wjazdów i wiaduktów mocno ograniczają widoczność.

Mamy w kraju paranoję z oznakowaniem. Na Trasie Siekierkowskiej od Czerniakowskiej po węzeł Marsa mogłoby spokojnie być ograniczenie do 120 km/h, a jest 80. Na gierkówce przebudowanej na S8 co chwila powyrastały ograniczenia do 100 km/h w miejscach, gdzie widoczność lekko ograniczają ekrany, zakręty, i wzniesienia, zupełnie niepotrzebnie. A na Trasie Toruńskiej dopuszcza się 120 km/h, i to jest w wielu miejscach wręcz zapraszanie do nieszczęścia.
      • az100 Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna 09.01.13, 09:49
        asperamanka napisał:

> Mamy w kraju paranoję z oznakowaniem. Na Trasie Siekierkowskiej od Czerniakowsk
        > iej po węzeł Marsa mogłoby spokojnie być ograniczenie do 120 km/h, a jest 80.
        >...
        > A na Trasie Toruńskiej dopuszcza się 120 km/h, i to je
        > st w wielu miejscach wręcz zapraszanie do nieszczęścia.

Paranoję rzeczywiście mamy ale co do Trasy Siekierkowskiej to 120km/h w rejonie zjazdu z mostu na Gocław i Wał Miedzeszyński byłoby zaproszeniem do "zbiorowego samobójstwa". Oczywiście tylko w godzinach szczytu bo wtedy z 3 pasów robi się jeden na wprost a 2 prawe stoją do skrętu w prawo. Czasem ktoś jadąc 90-tką lewym pasem gwałtownie hamuje i usiłuje skręcić w prawo omijając stojących. Wielokrotnie byłem świadkiem takich sytuacji. Niestety za takie zaprojektowanie tego fragmentu ktoś powinien stracić uprawnienia projektowe!!! A sytuację można trochę poprawić minimalnymi kosztami - wystarczy od połowy mostu oddzielić prawy pas stałymi przegrodami i przeznaczyć go wyłącznie do skrętu w prawo w Wał Miedzeszyński.
        Na reszcie TS faktycznie mogłoby być nawet 120km/h.
      • Gość: dirk Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.13, 09:59
        Tak z ciekawości a w jaki sposób ograniczają widoczność. To jest długi prosty odcinek, pasy rozbiegowe są. Istnieje również ograniczenie do 80 przed wjazdem na wiadukt co ma sens bo nie można przewidzieć czy zaraz za wiaduktem nie ma np: korka. Prędkość 120 jest tam w sam raz. Natomiast Trasa Siekierkowska ma sporo łuków z ekranami co powoduje ograniczenie widoczności. Na tym odcinku 80 ma sens. Dalej gdy masz prostą i dobrą widoczność prędkość powinna być zwiększona do 100. Do 120 nie ma takiej możliwości bo to nie jest trasa ekspresowa chociaż być powinna.
      • Gość: piuropusz Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: *.netfala.pl 09.01.13, 11:42
        na tym kawalku - przed "gorka" i tunelem jest krotkie ograniczenie do 80, chyba zeby niektorzy hopkow nie ryzykowali - wiec nie 120 caly czas

swoja droga mam pytanie - ile tam jest na bocznym pasie po wyjezdzie z CH Ikea w kierunku miasta jest zilty fotoradar a ja chyba przegapilem jakis znak - wiec ile tam jest? 50, 70, 80?
        • Gość: arktur Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: 193.105.35.* 09.01.13, 12:05
          było 80 ale jak postawili fotoradar to zmienili szybciutko na 60
          • Gość: piuropusz Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: *.netfala.pl 09.01.13, 13:29
            dzieki, podejrzewalem juz 50...
      • Gość: arktur Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: 193.105.35.* 09.01.13, 12:04
        Przecież przed wjazdem na wiadukt na ul Łabiszyńska masz ograniczenie do 80 i później gdy kończy się ograniczenia widoczności odwołany jest ten znak
    • Gość: Aaron Bauman Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.13, 08:08
      Debilne oznaczenia to polski standard.
      • jpelczar Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna 09.01.13, 08:19
        Dokładnie. Na takie przykłady trafia się co kawałek. U nas drogi są oznakowane na zasadzie: Droga "śmierci", kręta, przez las, dziurawa jak ser szwajcarski - ograniczenie do 90. Nowa, prosta droga, światła, kładki dla pieszych, ew. za pół roku będzie jakiś remont - ograniczenie do 40.
    • Gość: Kierowca Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 09.01.13, 08:43
      Ale to chyba właśnie o to chodzi. Jak największe pogmatwanie znaków, tak aby nowa sieć fotoadarów miała dużą stopę zwrotu z inwestycji. I nie piszę tego z ironią - na każdym kroku można znaleźć takie kwiatki - np. nowy wiadukt w Łomiankach przy Auchan, wyjeżdżając w stronę Gdańska z Łomianek kierowcy mogą jechać 100, ale ci jadący z Warszay tylko 70. Czakam, ża powstanie tu fotoradar. Z tego powodu do białej gorączki doprowadzają mnie komentarze, że jak będziesz jechać zgodnie z przepisami to nie musisz się martwić o mandat. Z przepisami tzn. jak?
      • az100 Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna 09.01.13, 09:58
        Gość portalu: Kierowca napisał(a):

> Z tego
        > powodu do białej gorączki doprowadzają mnie komentarze, że jak będziesz jechać
        > zgodnie z przepisami to nie musisz się martwić o mandat. Z przepisami tzn. jak?

To ja jeszcze bardziej podniosę ci ciśnienie: zastanów się ile razy dziennie przekraczasz dozwoloną prędkość podstawową w terenie zabudowanym tzn. 50km/h.
        Nie znasz tego przepisu? To nie powinieneś mieć prawa jazdy!

A co do niejasnego oznakowania (a nie przepisów! - przepis jest jasny). Jeśli oznakowanie wprowadza w błąd to bez problemu unikniesz mandatu - wystarczy to wykazać w postępowaniu przed sądem grodzkim.

• Gość: Kierowca Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 09.01.13, 10:48
          błagam, jak rozmawiasz to słuchaj co mówią inni - czy ja coś pisłem o nieprzestrzeganiu 50-tki na terenie zabudowanym?
    • Gość: Przemek Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Znaki... IP: *.net.uw.edu.pl 09.01.13, 08:54
      A ja zapytam:
      1. Czemu prowadzący pojazd z kamerą zmienia pas przez linię ciągłą (9 sekunda)?
      2. Czemu nie stosuje się do przepisu mówiącego o obowiązku jazdy jak najbliżej prawej krawędzi i jedzie wciąż lewym pasem przy wolnych pasach prawym i środkowym?
      3. Co z materiałem filmowym, będącym dowodem wykroczenia?
      • Gość: kierowca Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: 192.193.116.* 09.01.13, 09:25
        Brawo za zwrocenie uwagi odnosnie prawostronnego ruchu jazdy w Polsce. Mistrz lewego pasa z Gazety, a prawym pasek wyprzedzaja szybciej jadace samochody...

Inna sprawa, autor filmu zwraca uwage na ograniczenie predkosci do 70 km/h przy zjezdzie z mostu Grota w kierunku Marek. Nie byl jednak laskawy zauwazyc, ze owo ograniczenie predkosci stoi na jezdni zbiorczo-rozprowadzajacej, a nie w ciagu glownym S8 (ten znak stoi na zupelnie innym wiadukcie!), tak wiec formalnie ograniczenie wynosi nie 70km/h, a 50km/h (teren zabudowany). Pomijam sensownosc takiego ograniczenia przy 3 pasach ruchu i braku jakichkolwiek skrzyzowan/przejsc dla pieszych...
        • greg.waw Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna 09.01.13, 09:53
          Jeżdżę tamtędy prawie codziennie i muszę się przyznać, że nie jestem pewien jakie jest ograniczenie na nowym odcinku TT między mostem Grota a Łabiszyńską (na części ekspresowej).
          Długo przed mostem Grota są znaki z ograniczeniem 80 km/h. Później żadnych znaków ograniczenia prędkości nie ma i pojawia się znak końca terenu zabudowanego przekreślony (chyba, bo przekreślenie na przekreśleniu raczej nie jest zgodne z KRD, a może podwójne przekreślenie = pojedyncze przekreślenie?). Załóżmy jednak, że znak przekreślony jest równoznaczny z tym, że go nie ma. W takim razie powinno nadal obowiązywać ograniczenie 80km/h.
          • Gość: abc Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.01.13, 09:58
            Mnie się wydaje, że od pierwszych rozjazdów obowiązuje 50 km/h - w końcu cały czas poruszamy się po terenie zabudowanym (potwierdzają to zresztą przekreślone znaki końca tego obszaru). Zakładam więc, że od Łabiszyńskiej, przez tunele cały czas obowiązuje 50 km/h. No chyba, że gdzieś stoi znak podwyższający dozwoloną prędkość.
            • greg.waw Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna 09.01.13, 12:56
              Przejechałem właśnie tą trasą i jest niezły bałagan. Za mostem są 2 rozjazdy: w kierunku Modlińskiej i drugi na drogę lokalną.
              Bezpośrednio za rozjazdem na Modlińską stoi znak ograniczenia do 80km/h.
              Ok. 20m za powyższym znakiem stoi drugie ograniczenie do 60km/h (być może jakieś tymczasowe, bo do tej pory tego znaku nie widziałem).
              Ok. 20-30m za znakiem 60km/h jest drugi rozjazd na drogę lokalną i na drodze lokalnej ok. 100 m dalej stoi znak ograniczenia do 70km/h.
              Na drodze ekspresowej najbliższe znaki to przekreślony znak obszaru zabudowanego.

Czyli rzeczywiście wynikałoby z tych znaków, że od rozwidlenia na drogę lokalną na pasie ekspresowym obowiązuje ograniczenie 50km/h i wygląda na to, ze będzie obowiązywało także przy docelowej organizacji ruchu (tzn. po odsłonięciu znaku drogi ekspresowej, który jest ok. 100m dalej). Jest to b. słabe rozwiązanie, bo to miejsce jest punktem powstawania korków i ograniczenie do 50km/h nie ma żadnego uzasadnienia.
          • Gość: kierowca Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: 199.67.203.* 09.01.13, 09:59
            Specjalista nie jestem, ale wg mnie ograniczenie 80km/h widoczne na moscie znika w momencie dojazdu do skrzyzowania (a za takie uznaje sie wg PRD rozwidlenie drog) i pozostaje w mocy to, ktore jest strefowe (a wiec obszar zabudowany 50km/h).
            Ale tak jak wspomnialem, specjalista nie jestem i moge sie mylic.

Osobiscie uwazam, ze najlepiej by bylo ustawiac znak ograniczenia predkosci na kazdym dluzszym odcinku drogi (nawet przypominajaco) chocby to ciagle bylo 50km/h. Wtedy kierowcy nie musieliby sie ciagle zastanawiac, czy to jest 90km/h czy jest pas zieleni i jest juz moze 100km/h, czy obszar zabudowany czy nie...
            Natomiast usunalbym mase innych zbednych znakow (jak np. dublujace sie znaki przy skrzyzowaniu konca drogi z pierwszenstwem - mamy wtedy przekreslony znak drogi z pierwszenstwem i znak trojkata ustap pierwszenstwa - oba mowiace dokladnie to samo!).
            • Gość: Gościula Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: *.kalisz.mm.pl 09.01.13, 13:24
              mamy wtedy przekreslony znak dro
              > gi z pierwszenstwem i znak trojkata ustap pierwszenstwa - oba mowiace dokladnie
              > to samo!).

A nie!!!!!!!!!!!!!!! Trójkąt w ogólności (brak łamania pierszeństwa) każe ustąpić m.in. temu z lewej. Przekreślony romb
      • ilanek Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna 09.01.13, 11:03
        Co do jazdy lewym lub środkowym pasem gdy wolny jest prawy to nie wiadomo dlaczego ale większość kierowców tak robi na trasie toruńskiej.
        • Gość: sowtes Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.01.13, 12:38
          brawo, dokładnie - autor materiału powinien dostać mandat za "mistrzostwo lewego pasa" (plus bonus za ciągłą linię na początku).

swoją drogą już przestał mnie nawet denerwować taki styl jazdy, bo to walka z wiatrakami. jadę prawym, który jest najszybszy
          i dotyczy to WSZYSTKICH wielopasmowych dróg w Warszawie, nie tylko trasy toruńskiej...
          • Gość: lk Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: *.home.aster.pl 09.01.13, 22:52
            dla mnie prosta rzecz... bezpieczniej jest jechać na lewym (ale nie skrajnym) pasie TT przez most Grota, gdy się chce jechać dalej TT (nie zjeżdżając na modlińską/jagielońską). Manewry zmiany pasa przy 70-80km/h na tej pełnej kolein trasie, przy dużym ruchu stwarzają większe niebezpieczeństwo dla ruchu drogowego niż jazda ciągła lewym pasem.. ewentualnie środkowym.
      • Gość: Moto Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: *.play-internet.pl 09.01.13, 15:03
        1). Kierujący jedzie motocyklem i w 9 sekundzie ucieka przed terenówką, która z prawej strony miała zamiar go staranować zjeżdżając z buspasa.
    • iguassu Warszawa-Kraków 09.01.13, 10:22
      Najlepsze są te wszystkie, profesjonalnie oznakowane zjazdy-rozjazdy , na odcinkach S7 z Warszawy do Krakowa. Jezdze tam dosc czesto i za kazdym razem, albo zjade nie tu gdzie powinnam, albo sie zastanawiam, czy przypadkiem nie jade pod prąd, zwlaszcza nocą! Ile razy widzialam tu obce rejestracje tamujące ruch, bądz stojące gdzies bokiem kompletnie zdezorientowane! Jezdze sporo po Niemczech i tam jest to NIE DO POMYSLENIA, zeby stwarzac takie zagrożenie dla uczestników ruchu.
    • Gość: D.R Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.13, 10:46
      >…została przebudowana do standardu drogi ekspresowej…

A jaki to jest ten standard ? Bo DEFINICJA mówi, że droga ekspresowa może być również jednojezdniowa (!) i mieć skrzyżowania (!) I takie ekspresówki TEŻ są ! Z tego też powodu, błędnym jest twierdzenie, że w PL drogi ekspresowe są (czy mają być) alternatywą dla autostrad.
    • dominik1954 Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Znaki... 09.01.13, 11:21
      No cóż, jeżeli nie wiadomo o co chodzi - to chodzi o radar, który już czeka. Byłem przekonany, że za mostem do Marek jest ekspresówka - przecież jest znak końca.
      Jeden wielki bałagan w oznakowaniu - oczywiście celowy - zagłosuję na nogę od stołka dla inż Galasa. Swoją drogą jak przestrzegać zanków drogowych, skoro zmieniają się jak w kalejdoskopie i nie wiadomo czy ostatnie było ogranicznie do 40 czy 60 czy przed czy za skrzyżowaniem, itd...
    • huston_mamy_problem oznakowanie wdrażane stpniowo ?! hahaha 09.01.13, 11:40
      ale debile tam pracują...i zarabiaja po 7 tys na rekę
    • Gość: WICIOwiec Artykuł ok, ale ten filmik... IP: *.fbx.proxad.net 09.01.13, 11:54
      Dobrze, że w końcu media się tym zainteresowały, ale styl jazdy prezentowany w tym załączonym filmie jest karygodny. Już na wstępie przekraczanie ciągłej, potem jazda lewym pasem i to w dodatku wolniej niż samochody na pozostałych pasach
      • Gość: Zły Re: Artykuł ok, ale ten filmik... IP: *.play-internet.pl 09.01.13, 12:28
        Tak. Mandat mu za jazdę z przepisową prędkością....
        • Gość: sowtes Re: Artykuł ok, ale ten filmik... IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.01.13, 12:41
          nie za jazdę z przepisową prędkością tylko za nieprzestrzeganie ruchu prawostronnego. to chyba taka dość istotna dla ruchu zasada w naszym kraju?
          to właśnie mistrzowie lewego (i środkowego!) pasa spowalniają ruch i sprawiają, że szybciej robią się korki.
          • Gość: Zły Re: Artykuł ok, ale ten filmik... IP: *.play-internet.pl 09.01.13, 14:52
            A nie bierzesz pod uwagę, że chciał pokazać znaki na lewej stronie drogi i dlatego jechał lewym pasem? Większość znaków obrócona jest właśnie po lewej. Poza tym motocykliści przyzwyczajeni są do jazdy lewym pasem ruchu bo po prawym wloką się zazwyczaj samochody.
    • Gość: jan i dla tego nie patrze na znaki bo to bez sensu IP: *.ip.netia.com.pl 09.01.13, 12:43
      jade jak uważam
    • jarmi79 Zima w zimie zaskoczyła wykonawce. Gratulacje. 09.01.13, 12:50
      j/w
    • Gość: KIEROWCA_GNIOT Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Znaki... IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.01.13, 13:17
      Co za matoł nagrywał ten film? Wrócił świeżo ze zmywaka w Londynie, czy zapomniał, że u nas obowiązuje RUCH PRAWOSTRONNY ?!
      • Gość: Zły Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: *.play-internet.pl 09.01.13, 15:01
        A Ty co? Zięć wykonawcy, że zwracasz uwagę na nieistotny fakt a nie na poruszony temat? Tym samym odwracasz uwagę potencjalnych odbiorców od niedoróbek na trasie za którą ktoś wziął setki milionów złotych skupiając ja na kierowcy jadącym lewym pasem ruchu z przepisową prędkością.
        • Gość: sowtes Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: *.play-internet.pl 09.01.13, 15:41
          nieistotny fakt? moim zdaniem równie szkodliwy co źle oznakowana droga....!
          wykonawca akurat nic do tego nie ma. mógłbym być co najwyżej zięciemJanusza Galasa...
    • Gość: qń Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Znaki... IP: 212.160.172.* 09.01.13, 13:31
      kierowca auta, z którego pochodzi nagranie to prawdziwy mistrz lewego pasa :/
    • Gość: tzj Re: Trasa S8 ekspresowa tylko w jedną stronę? Zna IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.13, 15:38
      Ucywilizować ? DA SIĘ :

www.drogowskazclassic.pl/index.php
    • Gość: joe widzę że władca lewego pasa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 16:03
      na ekspresówce jeździmy skrajnym prawym, lewy jest do wyprzedzania (chyba że ktos wyprzedza powietrze, ale to już inny poziom predkościowy:))))
    • Gość: wyborca wyp....ć cymbałów od oznakowań....!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.13, 17:34
      a zatrudnić kilku Austriaków lub Niemców po to, by zlikwidowali burdel na polskich drogach i ucywilizowali oznakowanie, tak jak jest to w krajach gdzie dba się o bezpieczeństwo a nie o nim pierd.... jak niejaki Donald T. ze swoją bandą grabieżców...!!!!
      • Gość: tzj Re: wyp....ć cymbałów od oznakowań....!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.13, 23:07
        Austriaków lub Niemców ?

Wystarczy to:
        www.drogowskazclassic.pl/index.php

Bardzo przejrzysty system wzorowany na wypróbowanych wzorcach !
        Tylko, że projektanci pewnie nie należą "do rodziny".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka